» »

Nelegalna oprema

Nelegalna oprema

1 2 3
4
5

poweroff ::

Beli_Zajcek je izjavil:


Ahhh, brezveze. To je neka tvoja utopija, ljudje ne delujejo tako. Če pa bi, potem ne bi imeli desetino problemov, ki jih imamo v Sloveniji (ali kje drugje). Zato pa imamo po drugi strani državo, ki lahko prisili monopoliste v "lepše" igranje na trgu.

Ni utopija. Ker točno to pravim - ljudje se večinoma ne znajo obnašati racionalno. Tako pač je.

Ima pa to seveda svoje posledice. O tem govorim.

Si neumen? Boš pač plačal. :))
sudo poweroff

driver_x ::

Če bi bile zadeve tako enostavne, kakor domnevaš, bi se najbrž že kdo tako organiziral. Drugače pa odprtokodne zadeve delujejo pri brskalnikih, zatakne se že pri pisarniški zbirki, kje so šele CAD programi.

DePalmo ::

Opensource se lepo sliši, v praksi pa to žal ne gre. Mogoče za kakšne malenkosti, kaj večjega pa žal ne in vrjamem da ni alternative.

Nekaj časa nazaj sem uporabljal licenco za MS Office kupljeno preko ebaya in ker imam podjetje, sem se odločil vse licence poštimat (ja, tudi WinRAR :D). Prva misel je bila da je zunaj dovolj brezplačnih office paketov in to že kar nekaj let in sem sklepal da so dovolj dobri za uporabo (občasno, ne ravno vsakodnevno, bolj tedensko). Probal sem vse večje in po cca. enem mesecu popizdil in sedaj imam, čeprav tega res nisem hotel in še vedno nočem, naročnino na MS Office 365, opensource se naj pa tisti zajebavajo ki imajo cajt za zgubljat živce zakaj nekaj ne dela kot bi moralo.

poweroff ::

No, saj pravim. Potem pač plačuj. >:D

In ko bodo dvignili cene, ne jamrat. Mislim, lahko jamraš, samo ne bit preveč glasen, ker to moti nas ostale uporabnike, ki smo na opensourcu. :))
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Licence so praviloma ekonomsko smoterne. ALi drugace povedano, vzemi zastonj in placuj s svojim casom. Od instalacije, do solanj, do razlaganj partnerjem zakaj so tvoje datoteke cudne, bug fixov itn. Mimogrede tudi za podporo pri odprtokodnih znas placevati.

Recimo jaz uporablajm nekaj programov, ki so odprtokodni (Blender, Audacity, Inkscape, GIMP ...) ampak za delo ne bi nikoli odprtokodnega CADa, ceprav znam delati tudi z FreeCADom. Office 365 mi je prepoceni, vsak uporabnik dobi 1TB clouda, vse dela prakticno brez administriranja itn.

poweroff ::

TheBlueOne je izjavil:

Licence so praviloma ekonomsko smoterne. ALi drugace povedano, vzemi zastonj in placuj s svojim casom. Od instalacije, do solanj, do razlaganj partnerjem zakaj so tvoje datoteke cudne, bug fixov itn. Mimogrede tudi za podporo pri odprtokodnih znas placevati.

Govoriš o tipičnem kapitalističnem freeridingu.

Inštalacija je potrebna tako pri zaprtokodnem, kot pri odprtokodnem softweru. Tukaj ne vidim razlike.

Šolanja... tukaj pa je razlika. Ampak zato, ker izobraževalni sistem na javne stroške uči zaprtokodni software. Če bi preprosto ukinili izobraževanje za zaprtokodni software in bi se nove generacije učilo samo odprtokodnega, bi se pa hitro pokazalo, kako je s stroški izobraževanja. Skratka, tipičen kapitalistični freeriding je v ozadju.

Razlaganj partnerjem zakaj so tvoje datoteke cudne - Ja in ne. Po par pojasnilih, bi se zadeve uredile. Se spomnim, kako so se poslovni partnerji založbe, kjer sem delal na začetku čudili kaj so to za ene čudne datoteke DOCX... danes se glede tega nihče ne sprašuje. So pa tudi odvetniki pred leti jamrali kakšne čudne datoteke s končnico ODT dobijo iz sodišč... danes je pa vse normalno.

Bug fixov - v zaprtokodnem softweru jih pa ni? Ravno tako so, kvečjemu težje prideš do njih, ker moraš počakati na novo verzijo... ki je po možnosti še za kupit.
sudo poweroff

driver_x ::

Ker privat uporabljam večinoma Linux in proste programe (pisarna, razvoj, načrtovanje vezij, nekaj malega grafičnega oblikovanja, urejanje fotografij, ...) sem imel pred leti prebliske, da bi enako naredil še na firmi. Izkazalo se je, da je ceneje in enostavneje plačati licence. Prosta oz. "zastonj" programska oprema je zastonj samo v primeru nabave licenc, v vsem ostalem pa je dražja od plačljive. Sicer pa zadnje čase tudi zasebno vse manj uporabljam Linux na namizju, ker imam vse manj potrplenja ubadati se z nepotrebnimi stvarmi. Zadnji primer: na mizi sem imel dva FullHD monitorja, na oba pa vezana MacMinija in Win/Linux PC. Odločil sem se zamenjati en monitor za boljšega, 4K. Mac in Windows sta menjavo normalno sprejela, v Linuxu pa imam na manjšem monitorju nenormalno velike črke, tako da je sedaj ta zaslon neuporabe. Nekaj bi bili potrebno popravljati po konfiguracijskih datotekah, ampak nimam več ne časa in ne veselja za kaj takega, zato vsakič raje prižgem Mac-a. Ta in podobne zadeve bi mi bile v preteklosti v izziv in veselje, zato sem ostajal na Linuxu vse od cca. leta 2000, kot kaže pa se bo to obdobje končalo.

zlobcek ::

Kaj je narobe z temi opensource resitvami za pisarnisko delo z dokumenti, pustimo CAD:

Libreoffice - delajo vsi doc in docx dokumenti, včasih je s kakšnim starim kakšna jeba ampak ko urediš so lahko tudi *.odt ali *.ods.
7zip za muckanje s kompresijo
Chrome za branje pdf pa net
Thunderbird za pošto
Irfanview za fotke
MediaClass. za video + kodeki

Ali je še kaj pametnega na voljo za pisarne? Saj tole zgoraj je vse free tudi za business use ane?

To imam jaz na delovni postaji. Večina ostalih ima office ampak bi jih rad vse migriral počasi na Libro in Thunderbird. Ćeprav v resnici so tiste licence za 2019 office relativno poceni.
ERP pa CRM sta pa na windows platformi, OS imamo WIN10.

Za CAD alternative kar se tiče 2D so pa BricsCad ali ZwCad. Ampak nista open source, niso pa grebatorji ala autodesk.
3D pa nevem kaj se uporablja. Za BIM je Revit, to je težko najti kakšno alternativo. Ampak so tam vsaj cene dela take, da se da prebavit licenco nekako.

14 dni nazaj sem poizkusil Ubuntu in je shit ker je skoraj vsa firma na WIN. Pa tako kot je zgoraj omenil sammy, je bilo fidlanja za popizdit, da sem vse nastavil. Pa še sedaj mi noče tiskat s ploterja. Imam na drugem disku in se občasno malo igram.

Še vedno čakamo OP, da pove kaj se je zmenil;) Mene tudi zanima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Tidule ::

zlobcek je izjavil:

Kaj je narobe z temi opensource resitvami za pisarnisko delo z dokumenti, pustimo CAD.

Bolj tezko pozabimo na CAD v temi o nelegalni uporabi CAD programske opreme.

Zato je vse to duvanje o odprtokodnih resitvah precej samosebi namen.

Ales ::

zlobcek je izjavil:

Kaj je narobe z temi opensource resitvami za pisarnisko delo z dokumenti, pustimo CAD:

Libreoffice - delajo vsi doc in docx dokumenti, včasih je s kakšnim starim kakšna jeba ampak ko urediš so lahko tudi *.odt ali *.ods.
7zip za muckanje s kompresijo
Chrome za branje pdf pa net
Thunderbird za pošto
Irfanview za fotke
MediaClass. za video + kodeki

Ali je še kaj pametnega na voljo za pisarne? Saj tole zgoraj je vse free tudi za business use ane?

Irfanview ni odprtokoden in tudi ni brezplačen za poslovno uporabo. Poglej njihove pogoje, kaj smatrajo pod "non-commercial use"...

Poleg tega toplo svetujem neuporabo vohunskega Chroma. Firefox tudi ni popolna cvetka, je pa kar se zasebnosti tiče vseeno boljši, pa tudi tehnično je v marsičem vsaj enakovreden, če ne boljši. Odvisno seveda od potreb...

zlobcek ::

Ales hvala za info, vzeto na znanje. Sem že zrihtal Irfanview.

Sem našel Imageglass. Za pdf bom pa Sumatro preizkusil.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

poweroff je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Ne blizu, open cad je za srednješolce. Hvala bogu ga bodo razvili naprej, do neke mere. Je pa cel kup stvari , ki jih ne bodo

Odvisno. Če bi samo podjetja iz Balkana stopila skupaj in bi vsako dalo par jurjev na mizo, da se plačajo razvijalci, bi se zadeva hitro izboljšala.

Seveda je pa to iluzorno pričakovati.

In rezultat - naj pač plačujejo. :))


Pa poglejmo, kaj zelo na grobo pomeni, »narediti« CAD program. Malo pozam zgodovino, kako je bil narejen Pro/Engineer (danes se imenuje Creo) in kako je z njim nastala firma PTC Inc. (prej Parametric Technology Corporation).

Ustanovitelj je bil ruski imigrant Samuel P. Geisberg, doktor matematike, ki je prišel v ZDA iz sovjetske zveze leta 1974, kjer je delal v pionirskih CAD firmah Computervision in Applicon. Obema je predlagal novo filozofijo CAD programja, nov pristop k temu, kako bi naj le-ta delovala. Seveda sta obe firmi imeli že uveljavljen nabor izdelkov in niso hoteli vlagati sredstev v »radikalne« novitete.

Geinsberg je uspel zbrati 150.000 US$ začetnega kapitala (danes bi bilo to ~380.000 US$), da je začel z delom in leta 1985 ustanovil firmo PTC. Ne vem točno, koliko programerjev je delalo za Geinsberga, so pa v prvem letu zbrali okoli 750.000 US$ (to bi bilo danes ~1.940.000 US$). Do trenutka, ko so januarja 1988 poslali prvi stranki prvo kopijo programa Pro/Engineer so pridobili še okoli 3.500.000 US$ t.i. »tveganega kapitala« (venture capital), kar bi bilo danes ~9.000.000 US$. Torej vse skupaj okoli ~11.000.000 US$ današnjega denarja.

Res je, da so morali program napisati precej »from the scratch«, saj niso uporabljali nobenega grafičnega jedra (kernel) in podobnih stvari. Je pa res, da je del denarja šel tudi za »gor postavljanje« firme. Kolikšen je bil ta delež, nisem zasledil nikjer...

Danes je malo lažje, na voljo so grafična jedra – kerneli, nekateri so celo »free« (npr. Open CASCADE – na njem temelji npr. FreeCAD), pa verjetno še kakšne druge programske komponente. Je pa res, da je lestvica kvalitete CAD programske opreme vsaki dan višja in vsak nov programski izdelek se ocenjuje po takšnih, zadnjih merilih.


Se pravi, da bi danes morali zbrati zajeten kup denarja, počakati nekaj let in potem bi mogoče prišli do spodobnega CAD programa. Pa še to bi bil samo osnova, vse tiste »pritikline«, ki jih nekateri potrebujemo, bi bilo potrebno še dodatno razviti...

Ne pravim, da ni možno, samo sem zelo skeptičen, da bi se kdo tega lotil in potem še vse skupaj razvijal naprej ter pri tem še zadržal odprtokodnost in brezplačnost programske opreme.


Ja, Mathai, še bomo plačevali... In z vsakim 3D modelom, ki ga naredimo in shranimo, tonemo še globlje v »vendor lock in«...


Lp

Jože

poweroff ::

Hvala za razlago. Ja, po eni strani so to veliki denarji, po drugi bi se pa verjetno za nekaj milijonov dalo zelo dobro nadgraditi obstoječo rešitev, ki bi jo vzeli za osnovo.

Ampak hec je, da bi za nadgradnjo LibreOffica bil verjetno dovolj že precej nižji znesek - govorim o nadgradnji, s katero bi po levi in desni hkrati prehitel MS Office - pa tudi tega denarja nismo sposobni zbrati.

Je pa res, da nekateri projekti dokazujejo, da je to možno. Recimo na GIS področju...
sudo poweroff

Mato989 ::

poweroff je izjavil:

Hvala za razlago. Ja, po eni strani so to veliki denarji, po drugi bi se pa verjetno za nekaj milijonov dalo zelo dobro nadgraditi obstoječo rešitev, ki bi jo vzeli za osnovo.

Ampak hec je, da bi za nadgradnjo LibreOffica bil verjetno dovolj že precej nižji znesek - govorim o nadgradnji, s katero bi po levi in desni hkrati prehitel MS Office - pa tudi tega denarja nismo sposobni zbrati.

Je pa res, da nekateri projekti dokazujejo, da je to možno. Recimo na GIS področju...



Pol pa zberi ti ta kes ce si sposoben
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

Same osnove risanja danes niso več skrivnost, je pohendla tudi open source.

Fora vseh vendor programov je v knjižnicah, ki jih redno dodajajo, open source pa tukaj na veliko škriplje.

Dodajanje nekih elementov pač ni glamurozno delo, pa se ga večina izogiba...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

poweroff ::

Mato989 je izjavil:

Pol pa zberi ti ta kes ce si sposoben

Zakaj?

S CAD področjem se ne ukvarjam.
sudo poweroff

pirat ::

poweroff je izjavil:

Ampak hec je, da bi za nadgradnjo LibreOffica bil verjetno dovolj že precej nižji znesek - govorim o nadgradnji, s katero bi po levi in desni hkrati prehitel MS Office - pa tudi tega denarja nismo sposobni zbrati.

Hm, bodisi:
- napačno ocenjuješ kolikšen je dejansko gap med MS Office in LibreOffice
- napačno ocenjuješ, koliko dejansko stane premostitev takšnega gapa

poweroff ::

Morda. Pa me ti razsvetli.
sudo poweroff

stara mama ::

poweroff je izjavil:

Hvala za razlago. Ja, po eni strani so to veliki denarji, po drugi bi se pa verjetno za nekaj milijonov dalo zelo dobro nadgraditi obstoječo rešitev, ki bi jo vzeli za osnovo.

Večina evropske avtomobilske industrije je na Catii (3DS), večina ameriške pa na Siemensovem NXu (bivši Unigraphics), imajo pa bogato zgodovino in dobro podporo parasolid standardu.
Reč mi, kako boš sodeloval z nekim VW koncernom brez resnega modelirnika (kar tud solidworks pravzaprav ni) in ob upoštevanju vseh standardov?
Tist, ki misli da je 2D risba standard in osnova CADa, je ostal 20 let zadaj.

Tvoje ideje o odprtokodnosti in prehodih na opensource so malodane smešne v tem segmentu.
Ne rečem pisarna, to je čist drugo.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Sicer ne vem ali te daje bralna nepismenost, ampak ne pravim, da bi MORALI iti vsi na odprto kodo. Pravim pa, da po eni strani vsi jamrate, po drugi strani pa se ne znate usesti skupaj in kaj narediti v smeri, da vam bo bolje. Torej plačujte, kaj je tukaj problem?

Je pa povedal Barbapapa - ene 10 milijonov bi bilo treba vreči na kup, pa bi se v par letih lahko čisto drugače pogovarjali. Zdaj, ti pricing modeli so naštimani tako, da se človek težko znajde, plus kot sem na hitro videl, se določeni moduli kupujejo posebej, ampak kolikor vidim so cene nekje 11.000 USD + 2.000 USD letno za vzdrževanje (za Catio). Med tem, ko študentska licenca pa stane 99 USD (mimogrede, že taka razlika v ceni, ti lahko da misliti, da gre v ozadju za tipično vendor lock-in izsiljevanje in free riding javnega izobraževalnega sistema).

Ajde, zaokrožimo, da gre za 11.000 EUR. Če zdaj 10 milijonov delimo s to cifro, pade ven manj kot tisoč licenc. Zdaj... pojma nimam koliko podjetij je v EU, ki se ukvarjajo s CAD-om, ampak bi na pamet rekel, da je prodanih licenc bistveno več. Če zraven upoštevaš še, da se denar za razvoj včasih skoraj valja po cesti - govorim o EU in državnih sredstvih - pa hitro vidiš, da ideje o tem, da bi nekdo razvil popolnoma odprtokoden CAD software, sploh ni popolnoma nemogoča. Samo mogoče je treba razmišljati malo izven okvirjev.

Ne pravim pa, da je to enostavno narediti. Ravno nasprotno - zelo težko je. Trdim pa, da ni nemogoče, kar trdi večina v tej temi.
sudo poweroff

Tidule ::

Pozabljas se na en element, tisi milijoni venture kapitala so bili zbrani z jasno predpostavko, da gre za investicijo in seveda predpostavko profita. Tega elementa v odprtokodnih resitvah ni.

Pac kakorkoli se zadevo obraca tako kompleksnih in specializiranih resitev, ki morajo bit se user friendly se pac ne bo resevalo z open source in crowdfundigom. Resnim podjetjem je to kristalno jasno, kakor jim je tudi jasno da poslovanje zahteva dolocene stroske. Garazni umetniki pa pac hvatajo krivine ali sanjajo o odprti kodi.

GupeM ::

Tidule je izjavil:

Pozabljas se na en element, tisi milijoni venture kapitala so bili zbrani z jasno predpostavko, da gre za investicijo in seveda predpostavko profita. Tega elementa v odprtokodnih resitvah ni.

Saj "profit" pride sam od sebe, ker ni treba plačevati vsako leto n deset/sto tisočev dolarjev. Poleg tega še vedno lahko zaračunavaš podporo.

Tidule je izjavil:

Pac kakorkoli se zadevo obraca tako kompleksnih in specializiranih resitev, ki morajo bit se user friendly se pac ne bo resevalo z open source in crowdfundigom. Resnim podjetjem je to kristalno jasno, kakor jim je tudi jasno da poslovanje zahteva dolocene stroske. Garazni umetniki pa pac hvatajo krivine ali sanjajo o odprti kodi.

Tudi operacijski sistem je zelo kompleksna rešitev, pa Linux poganja 90 % interneta.

Ales ::

Tidule je izjavil:

Pozabljas se na en element, tisi milijoni venture kapitala so bili zbrani z jasno predpostavko, da gre za investicijo in seveda predpostavko profita. Tega elementa v odprtokodnih resitvah ni.

Zakaj ga ne bi bilo? Odprta koda še ne pomeni, da mora biti zastonj...

Pac kakorkoli se zadevo obraca tako kompleksnih in specializiranih resitev, ki morajo bit se user friendly se pac ne bo resevalo z open source in crowdfundigom. Resnim podjetjem je to kristalno jasno, kakor jim je tudi jasno da poslovanje zahteva dolocene stroske. Garazni umetniki pa pac hvatajo krivine ali sanjajo o odprti kodi.

Ne vidim kakih konkretnih argumentov v tvojih izjavah, le določeno mero neupravičene vzvišenosti.

Utk ::

poweroff je izjavil:

Sicer ne vem ali te daje bralna nepismenost, ampak ne pravim, da bi MORALI iti vsi na odprto kodo. Pravim pa, da po eni strani vsi jamrate, po drugi strani pa se ne znate usesti skupaj in kaj narediti v smeri, da vam bo bolje. Torej plačujte, kaj je tukaj problem?

Je pa povedal Barbapapa - ene 10 milijonov bi bilo treba vreči na kup, pa bi se v par letih lahko čisto drugače pogovarjali. Zdaj, ti pricing modeli so naštimani tako, da se človek težko znajde, plus kot sem na hitro videl, se določeni moduli kupujejo posebej, ampak kolikor vidim so cene nekje 11.000 USD + 2.000 USD letno za vzdrževanje (za Catio). Med tem, ko študentska licenca pa stane 99 USD (mimogrede, že taka razlika v ceni, ti lahko da misliti, da gre v ozadju za tipično vendor lock-in izsiljevanje in free riding javnega izobraževalnega sistema).

Ajde, zaokrožimo, da gre za 11.000 EUR. Če zdaj 10 milijonov delimo s to cifro, pade ven manj kot tisoč licenc. Zdaj... pojma nimam koliko podjetij je v EU, ki se ukvarjajo s CAD-om, ampak bi na pamet rekel, da je prodanih licenc bistveno več. Če zraven upoštevaš še, da se denar za razvoj včasih skoraj valja po cesti - govorim o EU in državnih sredstvih - pa hitro vidiš, da ideje o tem, da bi nekdo razvil popolnoma odprtokoden CAD software, sploh ni popolnoma nemogoča. Samo mogoče je treba razmišljati malo izven okvirjev.

Ne pravim pa, da je to enostavno narediti. Ravno nasprotno - zelo težko je. Trdim pa, da ni nemogoče, kar trdi večina v tej temi.

Nič ni nemogoče, ampak 10 mio bi bilo bistveno premalo. Sem videl sw, slovenski, v katerega je šlo čez mio pa je bilo to daleč od nekega programa primerljivega z nekim CAD-om. Drugo je pa to, tudi če bi nekdo to zorganiziral, nikjer je piše, da bi to moralo bit, ali bi bilo, na voljo zastonj še komu izven začetnih investitorjev.

Tidule ::

Ales je izjavil:

Tidule je izjavil:

Pozabljas se na en element, tisi milijoni venture kapitala so bili zbrani z jasno predpostavko, da gre za investicijo in seveda predpostavko profita. Tega elementa v odprtokodnih resitvah ni.

Zakaj ga ne bi bilo? Odprta koda še ne pomeni, da mora biti zastonj...
kje so potem tisti ogromni prihranki in profiti? Kaj bi moriviralo podjetja da vlagajo denar v alternativen produkt, ki ga bodo potem placevali? Zgolj zaradi principa? Spet nekaj kar ne pije vode v resnih podjetjih.

Ales je izjavil:


Ne vidim kakih konkretnih argumentov v tvojih izjavah, le določeno mero neupravičene vzvišenosti.
Za razliko od tvojega pomembnega vsebinskega doprinosa v tej temi? Ampak ja, osebni napadi so ocitno postal standard debate za nekatere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

SeMiNeSanja ::

Na polno rit je lahko srat.


Tukaj z visokega piedestala pridigajo in moralizirajo zaposleni pri proračunskih porabnikih in (predvidevam) 'dobro stoječih' gospodarskih podjetjih.
To pridiganje pa je na nivoju tistega slavnega "Naj jedo potico, če za kruh nimajo!"

Če si nekdo, ki je zgolj 'zaposlen' in nikoli ni rabil razmišljati, če bo denar v podjetju znesel, da bo podjetje preživelo še en mesec, potem se mi zdi presnetjo niskotno reči, da naj podjetja 'v škripcih' čim prej propadejo.
Kdor sam dela v takem podjetju in vsak dan upa na 'boljše čase', verjetno nikdar nebi izustil takšne izjave.
V bistvu smo spet priča tistemu večnemu Slovenceljskemu "naj sosedu crkne krava".

Seveda to ni opravičilo za nelegalno rabo programske opreme.
Še manj to pomeni, je v redu uporabljati nelicenčne programe.


Razvijalci (pre?)dragih programskih orodij dobro vedo, da si podjetja, ki šele začenjajo poslovati in podjetja s slabim finančnim položajem ne morejo privoščiti njihovih izdelkov. Toda namesto da bi jim ponudili neko kreativno varianto licenciranja, ki bi si jo lahko privoščila, jih dejansko sami silijo v nelegalno rabo.

Če smo pošteni, je dovolj dobro stoječih podjetij, ki niso dosledna pri licenciranju. Kjer ni problem zapraviti denar za zlate pipe na WC, pri licencah pa se zatakne. Naj ta podjetja 'ožamejo', pri 'revnih', pa naj bodo kreativni glede licenciranja.

Sem že sam videl SW hišo, ki je spustila ceno na manj kot 10% redne cene - in to pri dobro stoječi banki. Tu je sicer bil motivator konkurent z nizko ceno, a ne glede na to - dokazuje, da imajo proizvajalci zelo veliko maneverskega prostora, ko se gre za licenciranje - od cene 0,00EUR pa do polne cene - in večkratnika cene, ko se gre za kazni pri kršitvah licenciranja.

Videl sem že modele obročnega odplačevanja licenc in podobno - modeli, ki lahko precej olajšajo nakupe podjetjem, ki si določen software sicer nebi mogli privoščiti.
Eden tak model je upošteval nekakšno 'življenjsko dobo licence', tako da se je vrednost softw. delila z meseci 'življenjske dobe' (v tistem primeru 24 mesecev), stranka pa je vsak mesec plačala 1/24 vrednosti in po dveh letih nadaljevala z običajnim 'vzdrževanjem'.

Skratka manjka se fleksibilnosti, da ljudje niti pomisliti nebi rabili, da bi iskali softw. na raznih 'travnikih', ker jim to nebi bilo potrebno.

Presneto, še barabe z izsiljevalskimi virusi so marsikdaj pokazale več fleksibilnosti, kakor ti CAD proizvajalci!
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Avenger ::

Hm.. a mislite, da se ne bi obnesel model, da bi recimo neka skupinca programerjev/razvijalcev, šla na kickstarter in poskušala zbrat sredstva za razvoj enga takega programčka, ki bi se potem na koncu tržil na prostem trgu, ampak za male pare. Npr, s končno ceno 100€ za softver, brez "naročnine", kar vključuje tudi vse prihodnje posodobitve? Program, ki pač ne bi bil tako zmogljiv kot je solidworks, ne bi imel recimo flow simulation, mogoče niti unih premičnih assemblyjev, imel bi pa vse bells and whistles od modeliranja. Če modeliraš neke, hm.. .predmete, za razliko od naprednih orodij za brizganje, ali pa motor z notranjim izgorevanjem, pač 3/4 stvari ne boš rabil. Ne boš rabil tudi celotne knjižnice materialov, naprednega renderinga, itd. skratka, program bi bil lahko precej okleščen, pa še vedno fantastično uporaben. Lahko bi se pa potem naknadno naredilo vtičnike, za doplačilo, vsako področje posebej. Jaz bi v takem primeru z veseljem forknil tistih 50€ za early bird.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

stara mama ::

SeMiNeSanja je izjavil:


Skratka manjka se fleksibilnosti, da ljudje niti pomisliti nebi rabili, da bi iskali softw. na raznih 'travnikih', ker jim to nebi bilo potrebno.

Presneto, še barabe z izsiljevalskimi virusi so marsikdaj pokazale več fleksibilnosti, kakor ti CAD proizvajalci!



Kako ni fleksibilnosti?
Seveda je, vse te pogodbe o nakupih licenc se sklepajo individualno, in profil podjetja vsekakor šteje. Ne more en 3DS direkt iz francije online prodajat licenc, zato imajo v SLO zastopnike, ki grejo okrog po firmah preračunavat ponudbe in se pogajat s cenami. Enako dela Siemens, ki ima zdaj v SLO 2 zastopnika.
Moraš pa ti v osnovi vedet, kaj sploh hočeš, recimo za high-end produkt ne boš vzel SolidWorks licence ampak Catio (in specifično licenco), za kako privat podjetje in enostavnejše kose pa ne boš vzel Siemensovega NXa in licenco total machining (ki je ena od dražjih, ampak omogoča ogromno), ampak boš vzel Solid Edge.
Dosti je tu fleksibilnosti, dost pa je tud odvisno od tvojih pogajalskih sposobnosti in namena uporabe!!
Ampak to sta dva od bolj splošnih, obstaja cela armada bolj namenskih (sploh FEM) rešitev, kjer so modeli licenciranja podobni (celo licenco na omogočeno uporabo števila jeder sem že videl).
Tako da tud konkurenca (neke vrste) je!!

Zgodovina sprememb…

pirat ::

Svetovni trg 3D CAD software-a je bil leta 2020 ocenjen na 9,46 milijarde USD, za naslednja leta pa je ocenjena povprečna letna rast 6,4%..... toliko za uvod v velikost trga.

Matthai pravi, da se to da z lahkoto zrušiti s kickstart projektom in 11 mio EUR.

Hja.

poweroff ::

pirat je izjavil:

Svetovni trg 3D CAD software-a je bil leta 2020 ocenjen na 9,46 milijarde USD, za naslednja leta pa je ocenjena povprečna letna rast 6,4%..... toliko za uvod v velikost trga.

Matthai pravi, da se to da z lahkoto zrušiti s kickstart projektom in 11 mio EUR.

Hja.

Ne pravim tega jaz. To je napisal nekdo drug v temi ,koliko je pred leti stal razvoj alternativnega softwera.

Avenger je izjavil:

Hm.. a mislite, da se ne bi obnesel model, da bi recimo neka skupinca programerjev/razvijalcev, šla na kickstarter in poskušala zbrat sredstva za razvoj enga takega programčka, ki bi se potem na koncu tržil na prostem trgu, ampak za male pare.

Ni slaba ideja, ampak moral bi:
- predstaviti zelo natančen opis funkcionalnosti, ki jih boš razvil
- predstaviti zelo natančno finančno konstrukcijo kako naj bi se to doseglo
- predstaviti ekipo in pokazati, da je sposobna doseči zastavljene cilje v danem roku
sudo poweroff

driver_x ::

Kot podjetje rabim CAD programje SEDAJ, če želim izvajati svojo osnovno dejavnost. Torej druge možnosti kot je nakup licenc sploh nimam. Ko pa licence že kupim pa ne vidim smisla, zakaj bi še dodatno vlagal podobne količine denarja v nekaj, kar bo mogoče nared najprej v petih letih. Sicer je pa programje orodje, ki stane. Enako kot CAD dizajner kupi ustrezen program, mora proizvajalec plastičnih izdelkov kupiti brizgalni stroj, prevozinik tovornjak in podobno. Ne poznam primera, da bi se ceh tovornjakarjev dogovoril, da si bodo sestavili svoje, cenovno ugodnejše vozilo.

poweroff ::

No ja, software najameš, licence je treba kupovati/podaljševati stalno.

In ja, lastniki tovornjakov si naredijo svoj servis.

Ampak ne vem zakaj se razburjaš? Rabiš software? Kupi in plačaj licence. Kaj je problem?
sudo poweroff

GupeM ::

driver_x je izjavil:

Kot podjetje rabim CAD programje SEDAJ, če želim izvajati svojo osnovno dejavnost. Torej druge možnosti kot je nakup licenc sploh nimam. Ko pa licence že kupim pa ne vidim smisla, zakaj bi še dodatno vlagal podobne količine denarja v nekaj, kar bo mogoče nared najprej v petih letih. Sicer je pa programje orodje, ki stane. Enako kot CAD dizajner kupi ustrezen program, mora proizvajalec plastičnih izdelkov kupiti brizgalni stroj, prevozinik tovornjak in podobno. Ne poznam primera, da bi se ceh tovornjakarjev dogovoril, da si bodo sestavili svoje, cenovno ugodnejše vozilo.

Poznam pa jaz primere, ko bi si kdo kupil večji, močnejši in modernejši kamion, pa pač nima dovolj in se mora zadovoljiti z manjšim in slabšim. Ker si pač ne more privoščit dražjega.

Sicer pa takšnega primera ne poznaš tudi zato, ker obstaja konkurenca in ker so ceste "odprt standard". Pa gorivo, pa gume, pa ...

Zimonem ::

Razvoj, izobraževanje, podpora se splača, če obstoječe rešitve niso zadostne. Ali pa moraš imeti genialnega entuziasta , ki vzpostavi vsaj osnovo. Ni to nek pomečkan jogurtov lonček na kickstarteerju.

Tidule ::

GupeM je izjavil:

driver_x je izjavil:

Kot podjetje rabim CAD programje SEDAJ, če želim izvajati svojo osnovno dejavnost. Torej druge možnosti kot je nakup licenc sploh nimam. Ko pa licence že kupim pa ne vidim smisla, zakaj bi še dodatno vlagal podobne količine denarja v nekaj, kar bo mogoče nared najprej v petih letih. Sicer je pa programje orodje, ki stane. Enako kot CAD dizajner kupi ustrezen program, mora proizvajalec plastičnih izdelkov kupiti brizgalni stroj, prevozinik tovornjak in podobno. Ne poznam primera, da bi se ceh tovornjakarjev dogovoril, da si bodo sestavili svoje, cenovno ugodnejše vozilo.

Poznam pa jaz primere, ko bi si kdo kupil večji, močnejši in modernejši kamion, pa pač nima dovolj in se mora zadovoljiti z manjšim in slabšim. Ker si pač ne more privoščit dražjega.

Sicer pa takšnega primera ne poznaš tudi zato, ker obstaja konkurenca in ker so ceste "odprt standard". Pa gorivo, pa gume, pa ...

Kdo tocno pa ti pri CAD prepoveduje uporabo opensource storitev? Ali razvoj svoje resitve?

driver_x ::

GupeM je izjavil:

Poznam pa jaz primere, ko bi si kdo kupil večji, močnejši in modernejši kamion, pa pač nima dovolj in se mora zadovoljiti z manjšim in slabšim. Ker si pač ne more privoščit dražjega.


Potem se strinjava: če si ne more privoščiti večjega, dela s starim manjšim. Tukaj nihče ne govori, da naj večjega ukrade, ker so cene oderuške.

GupeM ::

driver_x je izjavil:

Potem se strinjava: če si ne more privoščiti večjega, dela s starim manjšim. Tukaj nihče ne govori, da naj večjega ukrade, ker so cene oderuške.

Da. Ampak če že imaš kamion, pa veš kako bi naredil boljšega, ki ti bo v prihodnosti prišel prav oz bi v prihodnosti z njim prihranil ali celo kaj zaslužil? Zakaj ne bi potem tega naredil ali financiral nekoga, ki bi znal to naredit? Poleg tega bi povečal konkurenco in bi Scania morala ceno kamionom spustiti in ko bi moral svoj stari kamion upgradeat, bi lahko vzel poceni alternativo, ki mogoče le malenkost zaostaja za Scanio, ali pa bi Scanio dobil za 30, 50, 80 % ceneje. Če Scania ne bo spustila cene, bo folk vzel nekoliko slabšo poceni konkurenco.

Seveda, dokler je pa razlika med Scanio in poceni "konkurenco" nekako takšna kot med mojo babico in Michaelom Jordanom pa Scania lahko prodaja z navito ceno.

Zimonem ::

Kamijon ali kombi. Jemlje še tisto kar nosi profit. Če pri enem plačuješ večji obrok kot je zaslužka se to ne splača pa naj bo še tako dober.

Ales ::

Tidule je izjavil:

Ales je izjavil:

Tidule je izjavil:

Pozabljas se na en element, tisi milijoni venture kapitala so bili zbrani z jasno predpostavko, da gre za investicijo in seveda predpostavko profita. Tega elementa v odprtokodnih resitvah ni.

Zakaj ga ne bi bilo? Odprta koda še ne pomeni, da mora biti zastonj...
kje so potem tisti ogromni prihranki in profiti? Kaj bi moriviralo podjetja da vlagajo denar v alternativen produkt, ki ga bodo potem placevali? Zgolj zaradi principa? Spet nekaj kar ne pije vode v resnih podjetjih.

Od kod ti ideja, da bi udeleženci razvoja za softver plačevali sami sebi?? Đizs no. Sploh nismo prišli do tega, da bi se pogovarjali o kakršnem koli poslovnem načrtu, pa že podtikaš neumnosti. Point je v tem, da odprtokodno programje lahko prinaša konkreten zaslužek in ga dejansko prinaša v kar nekaj "resnih" podjetjih.

Ales je izjavil:


Ne vidim kakih konkretnih argumentov v tvojih izjavah, le določeno mero neupravičene vzvišenosti.
Za razliko od tvojega pomembnega vsebinskega doprinosa v tej temi? Ampak ja, osebni napadi so ocitno postal standard debate za nekatere.

Ja, poglej malo ton svojih postov, da sploh ne govorim o vsebini.

poweroff ::

GupeM je izjavil:

Da. Ampak če že imaš kamion, pa veš kako bi naredil boljšega, ki ti bo v prihodnosti prišel prav oz bi v prihodnosti z njim prihranil ali celo kaj zaslužil? Zakaj ne bi potem tega naredil ali financiral nekoga, ki bi znal to naredit?

Zato ker ljudje ne znamo razmišljat dolgoročno in racionalno. Zato.
sudo poweroff

Tidule ::

Ales je izjavil:

Tidule je izjavil:

Ales je izjavil:

Tidule je izjavil:

Pozabljas se na en element, tisi milijoni venture kapitala so bili zbrani z jasno predpostavko, da gre za investicijo in seveda predpostavko profita. Tega elementa v odprtokodnih resitvah ni.

Zakaj ga ne bi bilo? Odprta koda še ne pomeni, da mora biti zastonj...
kje so potem tisti ogromni prihranki in profiti? Kaj bi moriviralo podjetja da vlagajo denar v alternativen produkt, ki ga bodo potem placevali? Zgolj zaradi principa? Spet nekaj kar ne pije vode v resnih podjetjih.

Od kod ti ideja, da bi udeleženci razvoja za softver plačevali sami sebi?? Đizs no. Sploh nismo prišli do tega, da bi se pogovarjali o kakršnem koli poslovnem načrtu, pa že podtikaš neumnosti. Point je v tem, da odprtokodno programje lahko prinaša konkreten zaslužek in ga dejansko prinaša v kar nekaj "resnih" podjetjih.

Ales je izjavil:


Ne vidim kakih konkretnih argumentov v tvojih izjavah, le določeno mero neupravičene vzvišenosti.
Za razliko od tvojega pomembnega vsebinskega doprinosa v tej temi? Ampak ja, osebni napadi so ocitno postal standard debate za nekatere.

Ja, poglej malo ton svojih postov, da sploh ne govorim o vsebini.

Tocno to, ni govora o nikarsnih konkretnih idejah ampak kup sanjanja, kaj bi bilo, ce bi bilo. In potem uzaljenost in osebin napadi, ker si kdo drzne ne strinjat. In ja, res si lahko pogledas vsebino svojih postov, o manjku nivoja kulture dialoga, si pa ze vse pokazal.

Ales ::

Cool story bro. :)

Tidule ::

Globoka enovrsticnica, povsem v skladu s tvojim dosedanjim vsebinskim doprinosom.

Avenger ::

Kaj pa to, maš firmo, kupiš kombi za 20 jurjev, potem moraš pa proizvajalcu vsako leto plačat še 3 jurje, za to, da lahko še naprej uporabljaš (prvo leto je ob nakupu že vključeno). Mislm, kam smo prišli, jaz se ne bom sprijaznil z uno agendo - you will own nothing and you will be happy.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

poweroff je izjavil:

Sicer ne vem ali te daje bralna nepismenost, ampak ne pravim, da bi MORALI iti vsi na odprto kodo. Pravim pa, da po eni strani vsi jamrate, po drugi strani pa se ne znate usesti skupaj in kaj narediti v smeri, da vam bo bolje. Torej plačujte, kaj je tukaj problem?

Je pa povedal Barbapapa - ene 10 milijonov bi bilo treba vreči na kup, pa bi se v par letih lahko čisto drugače pogovarjali. Zdaj, ti pricing modeli so naštimani tako, da se človek težko znajde, plus kot sem na hitro videl, se določeni moduli kupujejo posebej, ampak kolikor vidim so cene nekje 11.000 USD + 2.000 USD letno za vzdrževanje (za Catio). Med tem, ko študentska licenca pa stane 99 USD (mimogrede, že taka razlika v ceni, ti lahko da misliti, da gre v ozadju za tipično vendor lock-in izsiljevanje in free riding javnega izobraževalnega sistema).

Ajde, zaokrožimo, da gre za 11.000 EUR. Če zdaj 10 milijonov delimo s to cifro, pade ven manj kot tisoč licenc. Zdaj... pojma nimam koliko podjetij je v EU, ki se ukvarjajo s CAD-om, ampak bi na pamet rekel, da je prodanih licenc bistveno več. Če zraven upoštevaš še, da se denar za razvoj včasih skoraj valja po cesti - govorim o EU in državnih sredstvih - pa hitro vidiš, da ideje o tem, da bi nekdo razvil popolnoma odprtokoden CAD software, sploh ni popolnoma nemogoča. Samo mogoče je treba razmišljati malo izven okvirjev.

Ne pravim pa, da je to enostavno narediti. Ravno nasprotno - zelo težko je. Trdim pa, da ni nemogoče, kar trdi večina v tej temi.



No, kolikor vem, je Catia (bila) dražja od tega, nekje grobo pa drži, da je strošek letnega vzdrževanja cca. 1/4 nakupne vrednosti licence. So pa veliki ponudniki za "velike" programske pakete spremenili prodajne pogoje in se licence lahko samo še najemajo. V našem primeru je najemnina malenkost višja od letnega stroška vzdrževanja. Dejansko sedaj ni potrebno kupiti (in plačati) licence, samo najemnino plačuješ. Se pravi, po "starem" modelu si dal 10.000€ za licenco in po prvem letu še 2.500€ za vzdrževanje. Sedaj plačaš letno ~2.500€ najemnine/letno in je to-to. Licence zgledajo sedaj mnogo bolj dostopne, kot so bile po "starem" modelu, torej kje je kavelj? Če si kupil licenco in nisi plačal vzdrževanja, si le-to lahko uporbljal dokler si imel ustrezno strojno opremo (večina licenc je vezana na MAC naslov mrežne kartice), pa podpore nisi več imel po preteku enega leta od nakupa. Če pa nehaš plačevati najemnino, si po preteku najemnega obdobja brez programske opreme, posledično ne moreš delati več ničesar...

Avenger, tvoja primerjava ni ravno posrečena, bolj podobna je naslednja. Če kupiš kombi brez vzdrževanja, ga lahko uporabljaš, dokler gre. Če pa imaš vzdrževanje, pa za ta denar dobiš vse posodobitve, ki jih proizvajalec naredi za tvoj kombi, dejansko dobiš na nek način vedno najnovejši model...


Lp

Jože

stara mama ::

Večina računalniške opreme v podjetjih je v najemu, tako da bi tudi nakup licence vezane na opremo bil nesmiseln.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Kakor kje... Pri nas imamo v najemu samo "ta velike" xerox printerje. Licence so na nek način vezane na opremo. Cad licence so pri nas "float", lahko CAD zaganjaš z bilokaterega računalnika, kjer je nameščen. Licence so pa vezane na MAC naslov ene od strežnikovih mrežnih kartic (licenčni strežnik).

Lp

Jože

FireSnake ::

zlobcek je izjavil:

Kaj je narobe z temi opensource resitvami za pisarnisko delo z dokumenti, pustimo CAD:

Libreoffice - delajo vsi doc in docx dokumenti, včasih je s kakšnim starim kakšna jeba ampak ko urediš so lahko tudi *.odt ali *.ods.
7zip za muckanje s kompresijo
Chrome za branje pdf pa net
Thunderbird za pošto
Irfanview za fotke
MediaClass. za video + kodeki

Ali je še kaj pametnega na voljo za pisarne? Saj tole zgoraj je vse free tudi za business use ane?

To imam jaz na delovni postaji. Večina ostalih ima office ampak bi jih rad vse migriral počasi na Libro in Thunderbird. Ćeprav v resnici so tiste licence za 2019 office relativno poceni.
ERP pa CRM sta pa na windows platformi, OS imamo WIN10.

Za CAD alternative kar se tiče 2D so pa BricsCad ali ZwCad. Ampak nista open source, niso pa grebatorji ala autodesk.
3D pa nevem kaj se uporablja. Za BIM je Revit, to je težko najti kakšno alternativo. Ampak so tam vsaj cene dela take, da se da prebavit licenco nekako.

14 dni nazaj sem poizkusil Ubuntu in je shit ker je skoraj vsa firma na WIN. Pa tako kot je zgoraj omenil sammy, je bilo fidlanja za popizdit, da sem vse nastavil. Pa še sedaj mi noče tiskat s ploterja. Imam na drugem disku in se občasno malo igram.

Še vedno čakamo OP, da pove kaj se je zmenil;) Mene tudi zanima.




Za slike še: Gimp
Ko se tega enkrat navadiš lahko delaš čudeže.
In Inkscape za vektorske slike.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Tidule ::

Avenger je izjavil:

Kaj pa to, maš firmo, kupiš kombi za 20 jurjev, potem moraš pa proizvajalcu vsako leto plačat še 3 jurje, za to, da lahko še naprej uporabljaš (prvo leto je ob nakupu že vključeno). Mislm, kam smo prišli, jaz se ne bom sprijaznil z uno agendo - you will own nothing and you will be happy.


Ti nekaj povem? Resne firme tocno to ze sedaj delajo. In ni popolnoma noc novega. Zadevi se rece operativni leasing.

UPSman ::

Pri zastonskih programih kot so Libre office, freecad in progecad je vedno na koncu kaka caka in kaj ne dela. Za domačo uporabo (veliko prostega časa) je OK, za firmo pa verjetno ne, ker je vsaka ura zajebavanja s progrmamom vredna točno toliko kot lahko isto delavno uro komu zaračunaš; se pravi od 25€ daje odvisno od biznisa v katerem si. Med CAD alternativami poznam kar nekaj firm ki uporabljajo GstarCAD www.gstarcad.si/reference, samo je dobro vsak program sprobat da ne kiupuješ mačka v žaklju.
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanje CAD licenc pri nas (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
10416131 (8728) vres.ales
»

win 7 neki poceni keyi in nasvet win 7 v win 10

Oddelek: Pomoč in nasveti
232344 (1782) jukoz
»

Autodeskovi izdelki bodo brezplačni za študente

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
317410 (5770) Barbarpapa2
»

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10236611 (31216) 5er-->
»

Kje dobiti AutoCAD 2000-2008?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9115231 (13571) strojix

Več podobnih tem