» »

Spletno trgovanje

Spletno trgovanje

Smoove11 ::

Pozdravljeni, rad bi začel trgovati z ameriškimi skladi. Prosim če lahko kdo priporoči kakšen spletni broker, ki ima čimnajšjo provizijo in stroške trgovanja.

LP

guess_who ::

Sicer nisi povedal kako pogosto nameravaš trgovati ampak vseeno predlagam Interactive Brokers. Provizije za ZDA borze so na "fixed" planu 0,005$ na delnico (minimum 1$). Na "tiered" planu so provizije od 0,0005$ do 0,0035$ (odvisno od mesečnega volumna) na delnico plus exchange in regulatory feeji. Če uporabljaš limit naročila so lahko exchange feeji tudi negativni (dobiš torej plačano) saj določene borze nagrajujejo dodajanje likvidnosti na order book (Island recimo za to plača 0,0021$ na delnico). Naročilo lahko seveda (razen če ga oddaš preko APIja, kar je ena od bedarij pri tem brokerju) poljubno usmeriš na katerokoli borzo. Strošek je še t.i. minimum activity fee, definiran kot (10$ - plačane provizije za tekoč mesec), ki ga plačaš vsak mesec razen prvih treh.
Še en broker z nizkimi provizijami je recimo Lightspeed, ki pa ima višje fiksne stroške in slabšo pokritost ostalih trgov.
Obstaja seveda še veliko drugih ampak na koncu je izbira najbolj odvisna od tega koliko denarja imaš ter kaj, kako in koliko želiš trgovati.

Smoove11 ::

Hvala za vse napisano.
Varčevati nameravam vsaj 10 let z začetnim kapitalom okoli 20k €. Po vsem kar sem prebral na spletu me je najboljj privlačilo pasivno investiranje. Tako da sem razmišljal, da bi dal vse v indeksne sklade ali kakšen ETF in nato še mesečno dodajal neko fiksno vsoto ali pa je bolje, da počakam in privarčujem nekaj in potem vsako leto dokupim?
Ko sem sam gledal malo glede brokerjev, mi je bil tudi Interactive Brokers najbolj všeč. Kako pa je potem z izplačilom dividend, to moram vse sam prijaviti davčni?
Hvala še enkrat za pomoč.

guess_who ::

Glede na to, da si se odločil za nizko frekvečno strategijo z nizkim turnoverjem provizije ne bodo igrale velike vloge. Kljub temu ter kljub minimum activity feeju je verjetno Interactive Brokers najboljša izbira, saj se provizije ostalih brokerjev (ki nimajo minimum feejev) gibljejo v rangu 5-10$ na posel, kar pomeni, da si že v primeru dveh opravljenih poslov na mesec stroškovno na boljšem pri Interactive Brokers. Tukaj je seveda mogoče debatirati še o price improvementu, ki ga pri eksekuciji v povprečju doseže posamezen broker ampak pustimo to.
Če se boš odločil za Interactive Brokers mislim, da lahko brez problema dokupuješ vsak mesec saj je strošek 1$ na posel (za < = 200 delnic) res nizek, zneske v EUR pa se nakazuje v Nemčijo kar pomeni, da tudi transakcijski stroški niso visoki (nasprotno se zneske v USD nakazuje na račun v ZDA, kar takoj predstavlja višje stroške). Seveda, če misliš vsak mesec vlagati le par deset EUR je verjetno bolje znižati frekvenco dokupovanja do točke kjer stroški ne bodo predstavljali prevelikega deleža investicije. V primeru kupovanja papirjev denominiranih v drugi valuti boš moral opraviti še FX pretvorbo kar tudi pomeni dodatne stroške (še vseeno pa precej manjše kot če bi menjavo opravil npr. na banki).
Dividende se ti izplačajo na račun pri brokerju. Od njih se ti takoj odšteje 15% withholding tax (pri odprtju računa izpolniš W-8BEN obrazec), FURS (prijaviš sam) pa ti zaračuna še razliko do 25%.
Moraš pa vedeti, da so zgornji nasveti osnovani na nekih predpostavkah, ki mogoče v tojem primeru držijo mogoče pa ne. Npr., če res nameravaš držati le en ETF ter dokupovati parkrat na leto je bolj smiselno odpreti račun pri kakšnem drugem brokerju, ki ima višje provizije za trgovanje ampak nižje fiksne stroške. V vsakem primeru se pri svoji strategiji osredotoči na minimizacijo takih in drugačnih stroškov (predvsem davkov, ki bodo tvoj največji strošek).

dumbo2010 ::

Morda pride v poštev: za mlajše od 25 let je pri IB inactivity fee 3 $.

htertz ::

guess_who je izjavil:


Dividende se ti izplačajo na račun pri brokerju. Od njih se ti takoj odšteje 15% withholding tax (pri odprtju računa izpolniš W-8BEN obrazec), FURS (prijaviš sam) pa ti zaračuna še razliko do 25%.

guess_who vidim da zadevo kar dobro poznaš, bi te prosil če lahko malo bolj opišeš proces s temi obrazci, tega W-8BEN komu in kako ga oddaš, in pa pri našem FURS-u me zanima, kako kaj komplicirajo, torej če te prav razumem, ti samo izpolniš katere dividende si dobil v celem letu in poveš da si od tega že 15% davka plačal, oni pa sami preračunajo koliko še dolguješ? V primeru četrtletnih dividend, jih ti kar sešteješ ali kako?

guess_who ::

Obrazec W-8BEN izpolniš elektronsko (primer). Dividende se prijavi vsako četrtletje. Vse zneske prijaviš v EUR kar pomeni, da moraš dividende prejete v tuji valuti pretvoriti v EUR po tečaju Banke Slovenije za dan ko prejmeš dividendo. Tukaj najdeš bolj podrobna navodila za izpolnjevanje obrazca.

htertz ::

hvala, vidim da se je furs kar potrudil z navodili.

karafeka ::

Mogoče lahko preveriš še:
banxbroker.de
lynxbroker.de

Oba sta posrednika za IB, vendar nimata fiksnih stroškov, je pa zato provizija okrog 5€.
Z nobenim nimam izkušenj, jih pa morda ima kdo drug tukaj.

Problem z ameriškimi brokerji je, da po večini ne sprejemajo Evropejcev (oz. Slovencev) in da so stroški nakazil na trgovalni račun dokaj visoki v primerjavi s sepo.

Mimogrede, pri IB, banx ter lynx brokerjih je še dodatni mesečni strošek za data feed (okrog 30USD), drugače ne vidiš globine trga.

pikachu004 ::

Mi lahko priporočite brokerja za ZDA, kjer ni fikrsnih stroškov in začetnega vložka. Gre se za pasivno vlaganje, torej nekaj nakupov/prodaj na mesec, mogoče tudi nekaj mesecev brez. Gledal sem just2trade, brez stroškov vodenja računa in ceno $2.5 za trade. Ga kdo uporablja?

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547144728 (9431) Thomxy
»

Kje trgovati z vrednostnimi papirji?

Oddelek: Loža
102272 (942) bobby

Kam vložiti denar (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21266067 (25458) [Michael]

Več podobnih tem