Forum » Loža » Kateri kavni apart?
Kateri kavni apart?
koyotee ::
Aja, pa še to, če bi kapsule začeli uporabljat, katere so boljše in katere slabše?
Ker uporabljam samo Bellarom kavo iz Lidla, močna in fajnega okusa. Moja je pa bolj za kapučino. Nescafe se mi zdi preveč osnovna, kak predlog?
Življenje je prekratko, da bi pil kavo iz kapsul.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JanK ::
Govori o cialdah. In najboljsa domaca kava, kar sem jih kdaj pil (ne glede na nacin priprave) je tale https://www.cremashop.eu/en/products/lu... Lucaffe ima tudi presenetljivo dobro decaf, ne sicer tako dobro, kot Pulcinella, ampak boljsa od vecine kav, ki jih dobis v Sloveniji po kaficih.
Tudi tale ni svoh https://tuttocapsule.si/tablete-ese/199... (se dobi v TuttoCapsule v BTC). Illy, Lavazza,.. nobena mi ne pase prevec, pa sem jih kar nekaj poskusil.
Za malo afnanja je pa z malo okusa lesnika https://www.amazon.de/-/en/Caff%C3%A8-V...
Tudi tale ni svoh https://tuttocapsule.si/tablete-ese/199... (se dobi v TuttoCapsule v BTC). Illy, Lavazza,.. nobena mi ne pase prevec, pa sem jih kar nekaj poskusil.
Za malo afnanja je pa z malo okusa lesnika https://www.amazon.de/-/en/Caff%C3%A8-V...
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin
Twixz ::
Sej kapsule bojo v osnovi namenjene partnerki.
Jaz imam tisti jutranji ritual ob 4:45, da grem čez cel postopek. Sicer me pa že žuli malo da nimam par ostalih pripomočkov
Hvala za predloge!
Jaz imam tisti jutranji ritual ob 4:45, da grem čez cel postopek. Sicer me pa že žuli malo da nimam par ostalih pripomočkov
Hvala za predloge!
nokken ::
</head> ::
sfaljk ::
Pozdravljeni.
Kakšne imate kaj izkušnje s kavnimi aparati Krups? Sam imam od oktobra lansko leto EA875E10. Do sedaj je skuhal kakšnih 600 kav. Od marca letos je že tretjič na popravilu. Prvič ni spustil vodo čez kavo oziroma je vse steklo v pladenj ali pa zaštekalo. Sedaj pa že drugič ne peni mleka, ga segreje, vendar ga ne speni. V glavnem veliko preveč okvar za 600€ drago mašino. Aja ga pa redno čistim in menjam filter, tako kot kot se izpiše zahteva na zaslonu. A ima kdo podobne izkušnje, ali sem samo dobil defekten aparat? 6 let imam že Dolce gusto na kapsule, pa ni nobenih problemov. Vem, da aparata nista primerljiva, ampak tudi cena ni bila. Tega na kapsule sem ga dobil kot darilo ob nakupu določenega števila kapsul.
Kakšne imate kaj izkušnje s kavnimi aparati Krups? Sam imam od oktobra lansko leto EA875E10. Do sedaj je skuhal kakšnih 600 kav. Od marca letos je že tretjič na popravilu. Prvič ni spustil vodo čez kavo oziroma je vse steklo v pladenj ali pa zaštekalo. Sedaj pa že drugič ne peni mleka, ga segreje, vendar ga ne speni. V glavnem veliko preveč okvar za 600€ drago mašino. Aja ga pa redno čistim in menjam filter, tako kot kot se izpiše zahteva na zaslonu. A ima kdo podobne izkušnje, ali sem samo dobil defekten aparat? 6 let imam že Dolce gusto na kapsule, pa ni nobenih problemov. Vem, da aparata nista primerljiva, ampak tudi cena ni bila. Tega na kapsule sem ga dobil kot darilo ob nakupu določenega števila kapsul.
koyotee ::
Nevem, moj delonghi za takratnih 250€ dela že 4 leta bp.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Arey ::
Zakaj ali ne zmelje zadost fino?
Ja in ne. Je takoimenovani fake burr mlinček in melje na tak način, da dobiš vse od super fine kave (preveč fine) do premalo mlete kave. Zadeva je primerna za pressurizirano ročko.
False burr. In ne bo drzalo. Smart grinder pro ima pravi conical burr notr.
Barbarpapa2 ::
Pozdrav.
Mi kdo razloži, kaj je to "false burr" ali "fake burr"? Sem se malo z razvojem mlinov za kavo ukvarjal, pa na ta izraz nisem naletel...
Naj vam lepo večerna kava diši...
Jože
Mi kdo razloži, kaj je to "false burr" ali "fake burr"? Sem se malo z razvojem mlinov za kavo ukvarjal, pa na ta izraz nisem naletel...
Naj vam lepo večerna kava diši...
Jože
Arey ::
Uporabis google s katerimkoli od uporabljenih izrazov
https://101coffeemachines.info/secura/c...
in ugotovis da gre za "burrs" (ne poznam slo izraza) ki namesto rezanja kave dobijo "mleto" kavo primarno s trenjem - stiskanje, zrn. Ta kava je seveda polna finih delcev in velikost le-teh je nemogoce nadzorovati. Skratka, ni to nekaj kar bi hotel imet.
https://101coffeemachines.info/secura/c...
in ugotovis da gre za "burrs" (ne poznam slo izraza) ki namesto rezanja kave dobijo "mleto" kavo primarno s trenjem - stiskanje, zrn. Ta kava je seveda polna finih delcev in velikost le-teh je nemogoce nadzorovati. Skratka, ni to nekaj kar bi hotel imet.
Barbarpapa2 ::
Pozdrav.
Arey, hvala za razlago. V bistvu dobiš takšno kavo, če bi jo mlel z mlinskimi kamni namesto z mlelnimi elementi , ki imajo jasno definirane rezilne robove (mlelni diski, mlelni stožci)...
Uživajte današnji, malo hladenjši dan... Bo topla kava še bolj pasala ...
Jože
Arey, hvala za razlago. V bistvu dobiš takšno kavo, če bi jo mlel z mlinskimi kamni namesto z mlelnimi elementi , ki imajo jasno definirane rezilne robove (mlelni diski, mlelni stožci)...
Uživajte današnji, malo hladenjši dan... Bo topla kava še bolj pasala ...
Jože
kiberpunk ::
V lasti imamo Philipsov EP5400, kaksna 3 leta, malce vec. Ze nekaj casa se je naprava precej 'trudila' pri izdelavi kave (glasen zvok in brnenje). No cez vikend pa tudi kave vec ni bilo. Opravil sem tipicen 'cleaning maintenance', ampak ni pomagalo. Tokrat se ze ustavi pri vklopi, izpise se 'Filling Circuit' in tukaj neha, ker ga ne more napolnit ter se izpise 'Error 5', ces da je zracni mehur v sistemu.
Poskusil sem odstraniti AquaClean filter, ampak tudi ni pomagalo. Je se kaj kar lahko sam naredim, ali mora na servis? Mika me tudi da bi zamenjal aparat, ker se mi zdi da kaj hitro od zacetka ni proizvajal 'kvalitetno' kavo. Nisem pa ekspert, ampak ce kupim Illy zrnca.. a ne bi vsaj podobna morala biti kava kakor v kavarnah, kjer tudi imajo Illy kavo? No ja, vprasanje ce je kaksen aparat za doma, ki bi naredil kaksno dobro kavo. Nimam pa zelo visokih standardov ker prakticno pijem 'mleko s kavo' as in, precej dosti mleka, zelo malo kave - bela kava.
Poskusil sem odstraniti AquaClean filter, ampak tudi ni pomagalo. Je se kaj kar lahko sam naredim, ali mora na servis? Mika me tudi da bi zamenjal aparat, ker se mi zdi da kaj hitro od zacetka ni proizvajal 'kvalitetno' kavo. Nisem pa ekspert, ampak ce kupim Illy zrnca.. a ne bi vsaj podobna morala biti kava kakor v kavarnah, kjer tudi imajo Illy kavo? No ja, vprasanje ce je kaksen aparat za doma, ki bi naredil kaksno dobro kavo. Nimam pa zelo visokih standardov ker prakticno pijem 'mleko s kavo' as in, precej dosti mleka, zelo malo kave - bela kava.
darkolord ::
nokken ::
Za ciscenje imas dve opciji (ki ni receno da bosta pomagali. Eno je dekalcinacija, drugo pa ciscenje kavnih olj. Prvo se se kar dela, na drugo pa vecina pozablja. Tako da naredi oba.
Kar se napake tice, predvidevam da si ze naredil vsaj tisto, kar Google vrze ven kot prvi link ce isces "Philips EP5400 Error 5", kjer je tocno napisano (sorry posneto v video) kako gres naprej pri taksni napaki in kako masino spravis nazaj v delovanje.
Kar pa se kave tice pa ne, iz teh avtomatov nikoli ne bo enaka, niti vsaj priblizna kava, kot jo dobis iz "pravih" masin, kot jih imajo v kavarnah. Je se vedno vsaj za silo espresso, ampak drugi tlaki, drugi nacini kako voda pride do zrn itd. in to se na zalost pozna pri okusu. Za isto stvar pozabi masine za 500eur in glej tiste za 2000+eur.
Kar se napake tice, predvidevam da si ze naredil vsaj tisto, kar Google vrze ven kot prvi link ce isces "Philips EP5400 Error 5", kjer je tocno napisano (sorry posneto v video) kako gres naprej pri taksni napaki in kako masino spravis nazaj v delovanje.
Kar pa se kave tice pa ne, iz teh avtomatov nikoli ne bo enaka, niti vsaj priblizna kava, kot jo dobis iz "pravih" masin, kot jih imajo v kavarnah. Je se vedno vsaj za silo espresso, ampak drugi tlaki, drugi nacini kako voda pride do zrn itd. in to se na zalost pozna pri okusu. Za isto stvar pozabi masine za 500eur in glej tiste za 2000+eur.
Badwolff ::
Počasi bom nabavil nov kavni avtomat, v Nemčiji, čeprav so cene tam tam, ampak glihbgrem gir in je izbira večja.
Jura e8 vs DeLonghi eletta.
Cene so tu nekje-
Bi znal kdo primerjat?
Jura ima dve verziji, eno z updatanim grinderjem, za 200 razlike.
Jura e8 vs DeLonghi eletta.
Cene so tu nekje-
Bi znal kdo primerjat?
Jura ima dve verziji, eno z updatanim grinderjem, za 200 razlike.
bandidosss ::
Če kdo kupuje in se odloča, trenutno odlična akcija, jaz sem bil par dni prehiter: https://www.delonghi.com/sl-si/izdelki/...
Sploh Eletta ECAM450.65.S za 740€ zmaga, ker se od Titanium verzije (450.86t) razlikuje samo v termovki.
Sploh Eletta ECAM450.65.S za 740€ zmaga, ker se od Titanium verzije (450.86t) razlikuje samo v termovki.
bandidosss ::
In so že "popravili" cene v nekaj urah.
bandidosss je izjavil:
Če kdo kupuje in se odloča, trenutno odlična akcija, jaz sem bil par dni prehiter: https://www.delonghi.com/sl-si/izdelki/...
Sploh Eletta ECAM450.65.S za 740€ zmaga, ker se od Titanium verzije (450.86t) razlikuje samo v termovki.
Denis24 ::
Pozdravljeni,
tudi sam kupujem kavni aparat nekje do okoli 600€. Z lepšo polovico najraje pijeva espresso (večkrat na dan) oz. ona ima rada tudi kavo z mlekom. Skupaj spijeva cca 4 kave na dan (čez teden), za vikend pa cca 6 kav na dan.
Trenutno sem si nagledal te tri:
- https://romita.si/product/kava-aparat-g... + mlinček
- https://www.amazon.de/-/en/Professional... z že vgrajenim mlinčkom
Mlinček sem gledal tale: https://www.amazon.de/-/en/Baratza-Enco...
Naj povem, da nisem ravno nek "fanatik" kar se tiče kave, imam pa rad dober espresso, ostalih kav ne pijem.
Razmišljal sem tudi ali bi zadostoval mogoče tudi:
https://www.amazon.de/-/en/DeLonghi-Ded...
+ zgoraj naveden mlinček
Hvala
tudi sam kupujem kavni aparat nekje do okoli 600€. Z lepšo polovico najraje pijeva espresso (večkrat na dan) oz. ona ima rada tudi kavo z mlekom. Skupaj spijeva cca 4 kave na dan (čez teden), za vikend pa cca 6 kav na dan.
Trenutno sem si nagledal te tri:
- https://romita.si/product/kava-aparat-g... + mlinček
- https://www.amazon.de/-/en/Professional... z že vgrajenim mlinčkom
Mlinček sem gledal tale: https://www.amazon.de/-/en/Baratza-Enco...
Naj povem, da nisem ravno nek "fanatik" kar se tiče kave, imam pa rad dober espresso, ostalih kav ne pijem.
Razmišljal sem tudi ali bi zadostoval mogoče tudi:
https://www.amazon.de/-/en/DeLonghi-Ded...
+ zgoraj naveden mlinček
Hvala
Arey ::
Dedica je ok. Segrela se bo takoj, kar za Gaggio ali Lelit ne drzi. Prva ima nek termo blok, druga dva pa boiler. To pomenida bos mel pri drugih dveh vec sanse da bo voda prave temperature. Placas pa to v obliki 10 min. gretja in za penjenje mleka moras pocakat cca minuto. In dedica je res... Plasticna. Sicer so kr zanesljivi, samo zagotovo bo bolj prijetno uporabljat Gaggio. Slednji je sploh super zacetniski aparat in precej dobro skupaj dan za ceno.
Mlina ne kupuj vgrajenega. Ce crkne mas problem, ce hoces kupit boljsega mas problem. Tisti ki si ga linkal je.. Ok, sploh za ceno je zelo ok, obstajajo pa tudi precej boljsi.
V vsakem primeru pa pojdi na r/espresso ker je priprava dobrega espressa tezja kot se zdi. :)
Mlina ne kupuj vgrajenega. Ce crkne mas problem, ce hoces kupit boljsega mas problem. Tisti ki si ga linkal je.. Ok, sploh za ceno je zelo ok, obstajajo pa tudi precej boljsi.
V vsakem primeru pa pojdi na r/espresso ker je priprava dobrega espressa tezja kot se zdi. :)
Twixz ::
Sam uporabljam Dedica EC685.R in moram rečt da po parih mesecih uporabe sem že začel razmišljat o nečem boljšem, dela dobro kavo in speni mleko super dobro za to ceno ampak to je to. Je pa to za začetnika super aparat.
So pa Phillipsovi aparati zelo hvaljeni, mogoče pogledaš TOLE? Malce iz budgeta je pa zelo hvaljen :)
So pa Phillipsovi aparati zelo hvaljeni, mogoče pogledaš TOLE? Malce iz budgeta je pa zelo hvaljen :)
kuglvinkl ::
Juro ima kdo?
A se da kavo, ki pride iz mašine za jurja kje probat?
A se da kavo, ki pride iz mašine za jurja kje probat?
Your focus determines your reallity
Badwolff ::
Imam e8. Men se zdi super. Espresso mi je boljši kot prej na delonghiju (dinamica neki neko). Tud na r/superautomativs jo hvalijo predvsem po espresso. Mlečno peno pa tudi naredi top.
kuglvinkl ::
Tnx,kaj pa vzdrževanje? Se je treba ukvarjati s tem, al je to simpl?
Your focus determines your reallity
Denis24 ::
Dedica je ok. Segrela se bo takoj, kar za Gaggio ali Lelit ne drzi. Prva ima nek termo blok, druga dva pa boiler. To pomenida bos mel pri drugih dveh vec sanse da bo voda prave temperature. Placas pa to v obliki 10 min. gretja in za penjenje mleka moras pocakat cca minuto. In dedica je res... Plasticna. Sicer so kr zanesljivi, samo zagotovo bo bolj prijetno uporabljat Gaggio. Slednji je sploh super zacetniski aparat in precej dobro skupaj dan za ceno.
Mlina ne kupuj vgrajenega. Ce crkne mas problem, ce hoces kupit boljsega mas problem. Tisti ki si ga linkal je.. Ok, sploh za ceno je zelo ok, obstajajo pa tudi precej boljsi.
V vsakem primeru pa pojdi na r/espresso ker je priprava dobrega espressa tezja kot se zdi. :)
Hvala za odgovor. Torej najboljše da vzamem Gaggio? Lahko tudi kakšen predlog, v kolikor se komu zdi, da se da dobiti za ta denar kaj boljšega.
Badwolff ::
Tnx,kaj pa vzdrževanje? Se je treba ukvarjati s tem, al je to simpl?
Vsak večer moraš spucat mlečni sistem, če si delal z mlekom. Vse avtomatsko, traja 4 minute. Hočjo svoj, drag čistil, ampak vsi pravjo, da lahko uporabiš alternative.
Enkrat na cca mesec, oziroma po n kavah moraš nardit decalc, priporočajo njihove tablete, tist itak ne nanese ne vem kol.
To je pol to, eni fantazirajo o mehanskem čiščenju sistema, ampak to si pol ob garancijo in večina pravi, da ne.
mam jo pa 2 mesca.
IL_DIAVOLO ::
V lasti imamo Philipsov EP5400, kaksna 3 leta, malce vec. Ze nekaj casa se je naprava precej 'trudila' pri izdelavi kave (glasen zvok in brnenje). No cez vikend pa tudi kave vec ni bilo. Opravil sem tipicen 'cleaning maintenance', ampak ni pomagalo. Tokrat se ze ustavi pri vklopi, izpise se 'Filling Circuit' in tukaj neha, ker ga ne more napolnit ter se izpise 'Error 5', ces da je zracni mehur v sistemu.
Poskusil sem odstraniti AquaClean filter, ampak tudi ni pomagalo. Je se kaj kar lahko sam naredim, ali mora na servis? Mika me tudi da bi zamenjal aparat, ker se mi zdi da kaj hitro od zacetka ni proizvajal 'kvalitetno' kavo. Nisem pa ekspert, ampak ce kupim Illy zrnca.. a ne bi vsaj podobna morala biti kava kakor v kavarnah, kjer tudi imajo Illy kavo? No ja, vprasanje ce je kaksen aparat za doma, ki bi naredil kaksno dobro kavo. Nimam pa zelo visokih standardov ker prakticno pijem 'mleko s kavo' as in, precej dosti mleka, zelo malo kave - bela kava.
Ce zelis klasično gostilniško mlecno kavo, dolce gusto za 60€ na kapsule. Okus po izbiri.
Najceneje je, da je kava in mleko v eni kapsuli.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Arey ::
Tnx,kaj pa vzdrževanje? Se je treba ukvarjati s tem, al je to simpl?
Vsak večer moraš spucat mlečni sistem, če si delal z mlekom. Vse avtomatsko, traja 4 minute. Hočjo svoj, drag čistil, ampak vsi pravjo, da lahko uporabiš alternative.
Enkrat na cca mesec, oziroma po n kavah moraš nardit decalc, priporočajo njihove tablete, tist itak ne nanese ne vem kol.
To je pol to, eni fantazirajo o mehanskem čiščenju sistema, ampak to si pol ob garancijo in večina pravi, da ne.
mam jo pa 2 mesca.
Mislim da prav Jura aparati nimajo dostopa do brewing chamberja (mehanizem kjer se "kuhanje" kave dejansko zgodi). Če je to res bi mene precej skrbelo, ker se tam dejansko nabere največ svinjarije čez čas. Kava in olja od kave, kateri koli superautomatski aparat sem imel priložnost v pisarnah odpret in spucat je bil nagravžen in okus kave se je po čiščenju ful izboljšal. Tko da če se res ne da spucat tega bi se Juri osebno raje izognil. Izven tega pa so verjetno res najboljši in najbolj zanesljivi aparati. Kar je tudi prav, so precej dragi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arey ()
Badwolff ::
Baje je treba odvit tri vijake in diskonektat eno cevko. Ampak garancija, tko da to narediš po dveh letih, videi na YT in naj ne bi bilo težko.
Svetujejo za vse te aparate manj oljnate vrste kave, nežneje pražene, recimo lavazza super crema.
Moj je z Bavarske, sem bil glih tam.
Svetujejo za vse te aparate manj oljnate vrste kave, nežneje pražene, recimo lavazza super crema.
Moj je z Bavarske, sem bil glih tam.
rs1975 ::
Kakorkoli gledaš, najbolj trotl ziher je Dedica ;) z njo res ni nobenih težav.
Za moj okus zadostuje, pijem pa večinoma kapučine. Verjetno je med temi aparati razlika, če piješ espresso kavo, z dodajanjem mleka se razlike med aparati zmanjšujejo...
Za moj okus zadostuje, pijem pa večinoma kapučine. Verjetno je med temi aparati razlika, če piješ espresso kavo, z dodajanjem mleka se razlike med aparati zmanjšujejo...
Eduardo ::
Če piješ late drinke je verjetno najbolj trotl ziher nespresso in posebej za penit mleko. Tudi daleč nacenejše.
Za level up pa bo treba mala šola baristiranja.
Za level up pa bo treba mala šola baristiranja.
nokken ::
Od teh full avtomatov je meni definitivno najboljsa opcija Phillips/Saeco. Imel priloznost uporabljati kar nekaj Jura avtomatov, tudi z mojo kavo, pa nikjer nisem dobil vsaj na priblizno spodobne kave. Sicer ni prav hudo logicno, glede na to, da imajo bolj kot ne vsi precej podobno delovanje ampak vsaj zame je bila razlika. Drugace pa ce hoces dobro kavo je opcija samo ena... prava masina (dual bojler, e61 group...). Je pa res, da se cene za to zacno pri 2000+eurih (plus naslednjih 500+eur za mlincek). Ampak vsaj zame (in mojo obsedenost s kavo) je to povsem upravicen strosek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokken ()
Eduardo ::
Razen, da ne potrebuješ tega, niti tako drage mašine. Konstanten tlak, kar je ključno dosegajo že dosti cenejše mašince. Grinderji pravtako niso več tako dragi.
Dual boiler potrebuješ, če hočeš biti hiter. Če pa imas 30s časa, da počakaš, da se mašinca preklopi na steam, pa bo OK single boiler. Kjer že mašince z heat exchangerjem dajejo optimalne rezultate.
Prilično idealen espresso pride že iz Lapavoni, Elektra ročnih mašin. Pa imajo ročko za tlak in en sam boiler katerega regulira mehanski on off switch.
Dual boiler potrebuješ, če hočeš biti hiter. Če pa imas 30s časa, da počakaš, da se mašinca preklopi na steam, pa bo OK single boiler. Kjer že mašince z heat exchangerjem dajejo optimalne rezultate.
Prilično idealen espresso pride že iz Lapavoni, Elektra ročnih mašin. Pa imajo ročko za tlak in en sam boiler katerega regulira mehanski on off switch.
Eduardo ::
Nenene. Če štima tlak je vseeno kako je nakičan stroj. Ali misliš, da je pri mašini za 5000kEUR 9 BAR drugače kot pri mašini za sub 500EUR?
Morda greješ group head, ampak tudi to lahko reguliraš s tem, da počakaš ali pa spremeniš temperature, kar je možno že pri sub 500EUR mašinah, ki prihajajo s PIDom za obe temperaturi.
Kar se tiče grinderjev pa mora biti veliko čudo, da tista stopinja ali dve razlike pri mletju naredijo opazno razliko pri ekstraktu. Pa še to, če delaš več kav v seriji.
Zelo verjetno plačuješ šiki miki in hipster marketing.
Morda greješ group head, ampak tudi to lahko reguliraš s tem, da počakaš ali pa spremeniš temperature, kar je možno že pri sub 500EUR mašinah, ki prihajajo s PIDom za obe temperaturi.
Kar se tiče grinderjev pa mora biti veliko čudo, da tista stopinja ali dve razlike pri mletju naredijo opazno razliko pri ekstraktu. Pa še to, če delaš več kav v seriji.
Zelo verjetno plačuješ šiki miki in hipster marketing.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
Arey ::
Razen, da ne potrebuješ tega, niti tako drage mašine. Konstanten tlak, kar je ključno dosegajo že dosti cenejše mašince. Grinderji pravtako niso več tako dragi.
Dual boiler potrebuješ, če hočeš biti hiter. Če pa imas 30s časa, da počakaš, da se mašinca preklopi na steam, pa bo OK single boiler. Kjer že mašince z heat exchangerjem dajejo optimalne rezultate.
Prilično idealen espresso pride že iz Lapavoni, Elektra ročnih mašin. Pa imajo ročko za tlak in en sam boiler katerega regulira mehanski on off switch.
Konstanten tlak absolutno ni ključna stvar. Fajn je da ne pleše povsod ampak kot si rekel so te pumpe več al manj povsod enake, poceni in dovolj dobre. Vse ročkaste naprave (lever) imajo na začetku višji tlak kot proti koncu.
Kar dobiš pri dragih avtomatih je natančnost. Če si nastaviš temperaturo na 93C bo temperatura točno toliko, pa če narediš eno ali 10 kav. Dedica (in podobe poceni naprave) je tle recimo porazna, ful nepredvidljivo je kakšna temperatura vode bo prišla vn, enkrat je prehladna drugič ful prevroča, kar zelo vpliva na okus kave. Ni konec sveta ampak enostavno nimaš konsistence da bi bil vedno prepričan da boš dobil dober shot.
Še vedno pa boš, če veš kaj delaš, dobil boljšo kavo kot v večini lokalov.
Kar se tiče mlinov pa absolutno je razlika. Ne med tistim za 1k in 2k, tam gre res za detajle, ampak mlin za 200EUR al pa za 500EUR pa data vn absolutno drugačen rezultat. Če ga ne opaziš je to super zate, ampak objektivno so precej pomembne razlike.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arey ()
Eduardo ::
Sub 500 mašine imajo PID, je pa res, da boš z drago v teoriji streljal shote z laboratorijsko natančnostjo katere nihče ne okusi, ker so ostali faktorji relevantni na podobnem ali večjem nivoju. Je pa praktično vedno minus, da preden se ti segreje mašina ostali spijemo kavo, spravimo otroke, peljemo v vrtec in pridemo v službo, ti pa začneš po tem času strašiti z miligramsko vago. Karikiram, ne šimfam.
Karkoli je variacije jo b.p. korigiraš že s tem, da melenkost prilagajaš količine, če si prelen, da malenskost poštelaš grinder.
Jaz si mislim, da sem sposoben arguemntirati, da gre velika večina denarja za šiki miki, če ne delaš količinsko na gostilniškem nivoju. Lelit ima budget serijo, kjer se luksuz konča pri jeklenem izgledu. Vse ostalo pa narejeno, da so OK osnove, manjka pa kvaliteta v stilu, da v gostilni drži 30 let, manjka, da je vse narejeno tako lepo, da je vsaka cev umetniško delo. Zadeve, ki jih za dober ekstrakt ne potrebuješ.
Kar se tiče grinderjev je problem temperatura, če delaš količine. Čeprav bolj kot ne neopazno ampak je vsaj neka teorija. Imaš pa danes jeklene burr girnderje za mali denar. Pri tapoceni pač moraš imeti malo vaje, ampak po drugi strani pa sem že delal s hipster produktom, ki je imel dosti butastih nepremišljenih minusov, čeprav je bil sam mlin menda titanium, kar je smešen overkill.
Kakšne detajle? Dej povej mi, ker osnova je taka, da potrebuješ vodo na x stopinj z y tlakom. Kaj oni delajo tako drugače, da cenejše ne zmorejo? Če imaš pid in je bila prenizko povišaš. Ko enkrat imaš nastavitve repliciraš karkoli. Basketi pa so menda isti.
Karkoli je variacije jo b.p. korigiraš že s tem, da melenkost prilagajaš količine, če si prelen, da malenskost poštelaš grinder.
Jaz si mislim, da sem sposoben arguemntirati, da gre velika večina denarja za šiki miki, če ne delaš količinsko na gostilniškem nivoju. Lelit ima budget serijo, kjer se luksuz konča pri jeklenem izgledu. Vse ostalo pa narejeno, da so OK osnove, manjka pa kvaliteta v stilu, da v gostilni drži 30 let, manjka, da je vse narejeno tako lepo, da je vsaka cev umetniško delo. Zadeve, ki jih za dober ekstrakt ne potrebuješ.
Kar se tiče grinderjev je problem temperatura, če delaš količine. Čeprav bolj kot ne neopazno ampak je vsaj neka teorija. Imaš pa danes jeklene burr girnderje za mali denar. Pri tapoceni pač moraš imeti malo vaje, ampak po drugi strani pa sem že delal s hipster produktom, ki je imel dosti butastih nepremišljenih minusov, čeprav je bil sam mlin menda titanium, kar je smešen overkill.
Kar se tiče mlinov pa absolutno je razlika. Ne med tistim za 1k in 2k, tam gre res za detajle,
Kakšne detajle? Dej povej mi, ker osnova je taka, da potrebuješ vodo na x stopinj z y tlakom. Kaj oni delajo tako drugače, da cenejše ne zmorejo? Če imaš pid in je bila prenizko povišaš. Ko enkrat imaš nastavitve repliciraš karkoli. Basketi pa so menda isti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
Arey ::
Ne mislim se kregat tle ker si bil prepričan v svoje trditve preden sva sploh začela debato.
Nisem rekel da moraš kupit lamarzocco, lelit je vsekakor dovolj (ga imam), v tistem rangu gre pol predvsem za boljšo in/ali lepšo konstrukcijo zunanjosti in notranjosti.
Naprave za 500€ s PID so redke. Thermoblock oz thermojet so sami po sebi manj natančni čist zarad fizike kjer je temperatura vode odvisna od tega koliko časa potuje skozi grelni element. Ne bi reku da so slabi, navsezadnje imaš kup zadovoljnih ljudi ki prisegajo na hitrejše segrevanje. Kar je čist legit. So pa bojlerji čist zarad fizike bolj stabilni. Zdej, a je to pomembno ali ne težko rečem, škodi pa ne.
Sam imam dvojni bojler predvsem za to ker ima Elizabeth kul preinfusion ko naredi 2 bara pritiska iz bojlerja za paro in pri lahko praženi kavi vidim razliko.
Anyway, če time to odgovorim še na "osnova je taka, da potrebuješ vodo na x stopinj z y tlakom" z "lahko imaš to osnovo ampak če ti grinder dela preveč finih delcev bo pač okus temu primeren. V dobrem ali slabem smislu, to se sam odloči. Meni je vseeno kaj si ti misliš tko kot je tebi kaj si jaz, in to je ok. Sam ni prav da pišeš kako je to vse vseeno ker ni in ti bo kdo verjel, moraš pisat do katere mere se ti da, ali pa ne da, ukvarjat z malenkosti za tistih 7% boljši okus, pol pa naj se ljudje sami odločijo kaj želijo.
Sam imam dovoj časa da zjutraj vse to zrihtam kljub otroku, če pa ti nimaš pa moj način priprave kave absolutno ne bi bil zate ane.
Nisem rekel da moraš kupit lamarzocco, lelit je vsekakor dovolj (ga imam), v tistem rangu gre pol predvsem za boljšo in/ali lepšo konstrukcijo zunanjosti in notranjosti.
Naprave za 500€ s PID so redke. Thermoblock oz thermojet so sami po sebi manj natančni čist zarad fizike kjer je temperatura vode odvisna od tega koliko časa potuje skozi grelni element. Ne bi reku da so slabi, navsezadnje imaš kup zadovoljnih ljudi ki prisegajo na hitrejše segrevanje. Kar je čist legit. So pa bojlerji čist zarad fizike bolj stabilni. Zdej, a je to pomembno ali ne težko rečem, škodi pa ne.
Sam imam dvojni bojler predvsem za to ker ima Elizabeth kul preinfusion ko naredi 2 bara pritiska iz bojlerja za paro in pri lahko praženi kavi vidim razliko.
Anyway, če time to odgovorim še na "osnova je taka, da potrebuješ vodo na x stopinj z y tlakom" z "lahko imaš to osnovo ampak če ti grinder dela preveč finih delcev bo pač okus temu primeren. V dobrem ali slabem smislu, to se sam odloči. Meni je vseeno kaj si ti misliš tko kot je tebi kaj si jaz, in to je ok. Sam ni prav da pišeš kako je to vse vseeno ker ni in ti bo kdo verjel, moraš pisat do katere mere se ti da, ali pa ne da, ukvarjat z malenkosti za tistih 7% boljši okus, pol pa naj se ljudje sami odločijo kaj želijo.
Sam imam dovoj časa da zjutraj vse to zrihtam kljub otroku, če pa ti nimaš pa moj način priprave kave absolutno ne bi bil zate ane.
Jarno ::
V nizkem cenovnem razredu ga ni čez hitrega in zanesljivega grelnika vode. Vzdrževanje takšne naprave je zanemarljiv napor, z njegovo pomočjo pa se da pripraviti kar precej kavnih in tudi drugih (čajnih...) napitkov. Primerno tudi za pripravo turške kave.
Še ena prednost takšne priprave kave je zelo enostavno doziranje, tako količine kot jakosti.
No, prednost, na katero marsikdaj pozabljamo, pa je, da si kavo z dragega in kvalitetnega avtomata naročimo v kakšni kavarni ter se malce podružimo v prostem času.
Marsikdo te stare dobre navade opušča, češ "makino" imam tudi doma, ni potrebe po zapravljanju v gostilni.
Še ena prednost takšne priprave kave je zelo enostavno doziranje, tako količine kot jakosti.
No, prednost, na katero marsikdaj pozabljamo, pa je, da si kavo z dragega in kvalitetnega avtomata naročimo v kakšni kavarni ter se malce podružimo v prostem času.
Marsikdo te stare dobre navade opušča, češ "makino" imam tudi doma, ni potrebe po zapravljanju v gostilni.
#65W!
kuglvinkl ::
https://www.lelit.com/en-us/product/vic... je cena za full avtomatično Juro. In pravte, da daje Victoria boljši okus?
Ma bolj ni časa... oz si gane vzamemo, zato se v kdaj pa kdaj pokliče prjatučka v sobo zjutraj in še kofe rukneš.
V nizkem cenovnem razredu ga ni čez hitrega in zanesljivega grelnika vode. Vzdrževanje takšne naprave je zanemarljiv napor, z njegovo pomočjo pa se da pripraviti kar precej kavnih in tudi drugih (čajnih...) napitkov. Primerno tudi za pripravo turške kave.
Še ena prednost takšne priprave kave je zelo enostavno doziranje, tako količine kot jakosti.
No, prednost, na katero marsikdaj pozabljamo, pa je, da si kavo z dragega in kvalitetnega avtomata naročimo v kakšni kavarni ter se malce podružimo v prostem času.
Marsikdo te stare dobre navade opušča, češ "makino" imam tudi doma, ni potrebe po zapravljanju v gostilni.
Ma bolj ni časa... oz si gane vzamemo, zato se v kdaj pa kdaj pokliče prjatučka v sobo zjutraj in še kofe rukneš.
Your focus determines your reallity
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Eduardo ::
Anyway, če time to odgovorim še na "osnova je taka, da potrebuješ vodo na x stopinj z y tlakom" z "lahko imaš to osnovo ampak če ti grinder dela preveč finih delcev bo pač okus temu primeren. V dobrem ali slabem smislu, to se sam odloči. Meni je vseeno kaj si ti misliš tko kot je tebi kaj si jaz, in to je ok. Sam ni prav da pišeš kako je to vse vseeno ker ni in ti bo kdo verjel, moraš pisat do katere mere se ti da, ali pa ne da, ukvarjat z malenkosti za tistih 7% boljši okus, pol pa naj se ljudje sami odločijo kaj želijo.
Sam imam dovoj časa da zjutraj vse to zrihtam kljub otroku, če pa ti nimaš pa moj način priprave kave absolutno ne bi bil zate ane.
Potem se strinjaš, da pri sami mašini ni toliko problem, posebej, če imaš celo PID in si pri temperaturni variaciji tam tam? Oziroma, če je pri na PIDu nastavljeno recimo 93 stopinj na koncu 89 stopinj, pac povecas in imas nek optimum, kateri bo konstanten. BTW tudi pri boljših mašincah geeki ne zaupajo temperaturi pred komoro in dodajajo povsod senzorje. Važna je ponovljivost in ne toliko natančnost. Da boš opazil variacijo stopinje ali dve pri ekstraktu pa dvomim. Tlak pa je vedno bolj kot ne enak na bolj kot ne vseh masincah, razen, če imaš res nek šrot. Ja rotacijska pumpa bo bolj tiha, vzdržljiva itn, samo ko imaš tlak tam kjer mora biti je to to.
Kar se tiče grinderjev, pa dobiš danes poceni stabilne burr grinder designe. Tam nikoli ne bo nekega praha, če je ohišje OK. Vprašanje je samo material mlina, ali imaš jeklo, morda keramiko ali pa celo titanium. Ampak sama kvaliteta mletja ne bo dosti različna, če sploh. Morda se ti bo poznalo, če melješ toliko, da bo grelo.
In na koncu, kako za boga ti izumiš 7% boljši okus? To je eno in isto, ker je b.p. v placebo območju. Kaj imaš sto ljudi, ki ti testirajo? 7% je tako mala variacija, da ti lahko nagaja že koliko vlage je v sobi in pri kakšni temperaturi je zrnje, ki potem potegne x vlage ... To je bolj igra prepričevanja samega sebe.
Razen, če mi daš argumente zakaj je tvoja mašinca pri ključnih karakteristikah objektivno na takem nivoju, da bom opazil razliko.
Kar pa gre meni na živce pri dražjih pa je čas gretja, kar jih naredi dokaj neuporabne doma. Frend, ki je imel še dosti več tega ima sedaj Lelit Anita, ki je poceni in se takoj zagreje. Na slepo brez vage ti dela take shote da ne moreš verjeti. Ampak zna in nonstop štela po okusu.
18Jerry18 ::
Dedica je ok. Segrela se bo takoj, kar za Gaggio ali Lelit ne drzi. Prva ima nek termo blok, druga dva pa boiler. To pomenida bos mel pri drugih dveh vec sanse da bo voda prave temperature. Placas pa to v obliki 10 min. gretja in za penjenje mleka moras pocakat cca minuto. In dedica je res... Plasticna. Sicer so kr zanesljivi, samo zagotovo bo bolj prijetno uporabljat Gaggio. Slednji je sploh super zacetniski aparat in precej dobro skupaj dan za ceno.
Mlina ne kupuj vgrajenega. Ce crkne mas problem, ce hoces kupit boljsega mas problem. Tisti ki si ga linkal je.. Ok, sploh za ceno je zelo ok, obstajajo pa tudi precej boljsi.
V vsakem primeru pa pojdi na r/espresso ker je priprava dobrega espressa tezja kot se zdi. :)
Hvala za odgovor. Torej najboljše da vzamem Gaggio? Lahko tudi kakšen predlog, v kolikor se komu zdi, da se da dobiti za ta denar kaj boljšega.
Glede na napisano bi ti priporočal pogledat še v smeri Sage Barista aparatov. Predlagam Sage Barista Touch. Spodoben mlinček je vgrajen in kuha odličen espresso. Segreje se takoj, penilec mleka je super in lahko dela brez tvojega znanja. Pri Gaggii boš imel na začetku več dela in frustracij, ker je še bolj manual vse skupaj + še ločen mlinček ki zaseda dodaten prostor. Da ne omenjam čakanja, da se zadeva segreje...
Če pa slučajno čez leta Sage Barista prerasteš pa greš na Lelit Bianca :)
c3p0 ::
>> Lelit Anita, ki je poceni in se takoj zagreje
Ta mi je zanimiv. Kaka je dobra cena? Vidim slabih 800 EUR.
Ta mi je zanimiv. Kaka je dobra cena? Vidim slabih 800 EUR.
Gregor P ::
https://www.lelit.com/en-us/product/vic... je cena za full avtomatično Juro. In pravte, da daje Victoria boljši okus?
V nizkem cenovnem razredu ga ni čez hitrega in zanesljivega grelnika vode. Vzdrževanje takšne naprave je zanemarljiv napor, z njegovo pomočjo pa se da pripraviti kar precej kavnih in tudi drugih (čajnih...) napitkov. Primerno tudi za pripravo turške kave.
Še ena prednost takšne priprave kave je zelo enostavno doziranje, tako količine kot jakosti.
No, prednost, na katero marsikdaj pozabljamo, pa je, da si kavo z dragega in kvalitetnega avtomata naročimo v kakšni kavarni ter se malce podružimo v prostem času.
Marsikdo te stare dobre navade opušča, češ "makino" imam tudi doma, ni potrebe po zapravljanju v gostilni.
Ma bolj ni časa... oz si gane vzamemo, zato se v kdaj pa kdaj pokliče prjatučka v sobo zjutraj in še kofe rukneš.
Sam sem investiral v takšen aparat kot študent (Delonghi ESAM mislim da 4000 ali nekaj podobnega) in smo se pol še bolj družili študenti kot bi se sicer vsi brez prebite pare za gostilne Ena boljših investicij takrat.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 96842 (271) | kuglvinkl |
» | Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 116150 (5054) | Jakob864 |
» | Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 65061 (5903) | nokken |
» | Kavni aparat Gorenje?Oddelek: Loža | 6120 (4977) | Badwolff |
» | Kavni avtomatOddelek: Loža | 10780 (9636) | karosha |