» »

Google se odreka razvijanju lastnih iger za Stadio

Google se odreka razvijanju lastnih iger za Stadio

vir: Google
Google - Iz Googla je prišla novica, da so obema studijema, ki so ju ustanovili za razvoj iger za svoj pretočni igričarski servis Stadia, šteti dnevi. Na samo pretočno storitev to na kratki rok ne bo imelo vpliva, a dolgoročno pomeni pomembno preusmeritev Googlovih prioritet.

Ko so v Googlu predlani pompozno naznanili storitev za pretočno igranje Stadia, so zarisali širokopotezen načrt razvoja naslednje stopnje igričarjenja, ki bo bo po njihovem potekala v oblaku in nam pošiljala igre na vse mogoče naprave, ob vsakem času in kamor koli (kjer je na voljo dovolj široka internetna pipica, to je). Notranja razvojna studia v Los Angelesu in Montrealu, ki so ju ustanovili nalašč za razvoj lastnih naslovov, imata zato precej pomembnejšo vlogo, kot je videti na prvi pogled. Gre obenem za nekakšna raziskovalna laboratorija za inovativno izrabo oblaka v igrah - na primer za vdelavo naprednih fizikalnih simulacij ali strojno učene umetne pameti, kar bi teoretično strežniška hrbtenica omogočala - kakor tudi za pomemben element v tekmi s konzolnimi velikani, ki se za kvaliteto svojih platform pomembno opirajo na lastne razvojne hiše. Google je za eno od vodij pohopsal Jade Raymond, nekdanjo Ubisoftovo producentko pri prvih Assassin's Creedih.

A pri velikanu so na lastni koži izkusili, da je razvoj prelomnih rešitev v današnji hipernaviti igričarski tekmi precej zahtevno in predvsem drago početje. Raymondova je na štartu trezno omenila, da prej kot v štirih letih razvojnih prebojev ni pričakovati, in očitno je bila to za nekoga na vrhu predolga doba. Po tem, ko so pri Kotakuju glede na več virov objavili, da je Google nad lastnim razvojem iger obupal, so to potrdili tudi v podjetju. Stadia Games & Entertainment, kakor se oddelek imenuje, naj bi zaključil nekatere tekoče projekte in do konca letošnjega leta romal v koš. Takrat bodo zaprli oba studia, okoli 150 zaposlenih pa prerazporedili, medtem ko je Raymondova projekt zapustila. V tem trenutku še ni znano, ali to pomeni, da bomo do konca tega leta vendarle videli vsaj kakšno Googlovo igro ali sploh ničesar.

Za samo igranje na Stadiji to ne bo imelo takojšnjih učinkov, saj sama pretočna dejavnost nemoteno teče dalje. Toda dolgoročno izmed vrstic sili marsikaj. Za revolucionarne tehnološke preboje v zasnovah iger iz oblaka se lahko, vsaj iz Googlovega naslova, obrišemo pod nosom. Namesto tega je moč v uradnem sporočilu razbrati, da utegnejo Stadijino tehnologijo ponujati tudi drugim, kar bi utegnila postati prevladujoča strategija, čeprav še ni jasno, v kakšni obliki. Z izgubo lastne razvojne moči se Googlova pozicija nasproti Sonyju, Microsoftu in Nintendu zaznavno poslabšuje. Prav tako bodo morali dodobra preudariti samo Stadijino zasnovo ponujanja iger, ki jih je treba kupovati "po kosih" - a jih je mogoče igrati zgolj na Stadiji; medtem drugi pretočni servisi ponujajo elegantnejše modele, kot so naročnine.

Stadia je po zmernem razočaranju ob lansiranju, ko je prišlo na dan kar nekaj njenih neelegantnih omejitev, sicer postala čisto spodoben član ponudbe in je zabeležila nekaj presenetljivih uspehov - Cyberpunk 2077 na primer tu teče čisto v redu. Prav tako se v Googlu verjetno malce nasmehnejo ob dejstvu, da imajo tudi v enem poglavitnih tekmecev, Amazonu, gromozanske tegobe z lastnim razvijanjem iger, saj jim praktično nič ne gre po načrtu in so morali boleče ukiniti vrsto velikih projektov, kot je bila na primer akcijada Crucible.

10 komentarjev

mrTwelveTrees ::

Tole ne bo več lavfalo... ukinili bodo vse (čez čas).

FlyingBee ::

Googlovo beta sranje bo propadlo, ampak s časoma bo pretočno igranje postalo glavno, ker gre vse v to smer, celo avti bodo le še za v najem, lastništvo HWja ne bo več kul.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

HotBurek ::

A se že kej ve, kdaj bo slo tek migriral v gugl klaud?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

PARTyZAN ::

mrTwelveTrees je izjavil:

Tole ne bo več lavfalo... ukinili bodo vse (čez čas).


A tko kot Youtube, Netflix, Spotify in podobni? Ah, ja. Čez čas. Sure, čez dovolj časa verjetno tudi Google ne bo več obstajal :).

Osprey ::

Stadia me je zelo pozitivno presenetila in jo uporabljam. Všeč mi je tudi to, da lahko isto igro igram na telefonu, TV ali računalniku, in nadaljujem kjerkoli sem ostal. Na računalniku lahko uporabljam tipkovnico in miško ali kontroler, kar mi pač bolj ustreza za katero igro. Kar se teh stvari tiče je streaming service top. Upam, da ne bo doživela hitrega konca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

opeter ::

PARTyZAN je izjavil:

mrTwelveTrees je izjavil:

Tole ne bo več lavfalo... ukinili bodo vse (čez čas).


A tko kot Youtube, Netflix, Spotify in podobni? Ah, ja. Čez čas. Sure, čez dovolj časa verjetno tudi Google ne bo več obstajal :).


Pride en konkreten elektromagnetni impulz in se bodo tepli s palicami. In kamni. ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Markoff ::

In z MiG-25, če jih kdo še ima. Dobro, tudi s kakšnim Spitfirejem bi šlo...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Machete ::

Osprey je izjavil:

Stadia me je zelo pozitivno presenetila in jo uporabljam. Všeč mi je tudi to, da lahko isto igro igram na telefonu, TV ali računalniku, in nadaljujem kjerkoli sem ostal. Na računalniku lahko uporabljam tipkovnico in miško ali kontroler, kar mi pač bolj ustreza za katero igro. Kar se teh stvari tiče je streaming service top. Upam, da ne bo doživela hitrega konca.


Zanimivo, veliko uporabnikov hvali, neuporabniki pa šimfajo kaka beda je. Pri teh cenah komponent in ob multi-device možnosti, bi se zadeva morala obdržati.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

stara mama ::

To je to!
Pride 1x letno nek zaželjen naslov, ti ni treba kupovat nove grafične ali konzole samo zaradi te ene igre.
Če bojo le odzivni časi dovolj porihtani!

Zgodovina sprememb…

Vlayke ::

Za nekoga, ki se dobro loteva igranja, nima gejmerskega PC-a in nima neke svoje knjižnjice iger, je Stadia izjemno dobra platforma.

Vložek je skoraj ničen. Če želiš igrati na TV-ju moraš nabaviti Stadia gamepad (in morda Chromecast, če ga slučajno nimaš). Na PC-u pa pač uporabljaš periferijo, ki jo že imaš. Vse kar tam rabiš je Chrome in si zmagal. Nobenega nameščanja klienta, katerega ti IT ne pusti imet na službeni mašini. Nobenih navitih strojnih komponent. Popolnoma zadosti je 7 let star laptop, ki je že v štartu koštal ene 300€.

Igre se zaganjajo praktično v trenutku, ni downloadanja posodobitev in ko se odločiš, da boš kak špil kupil, ga takoj začneš igrat. Vse skupaj pa na tak način, da tudi stara mama ne bi imela težav.

Po drugi strani, je pa za razmislit, kaj se splača, če maš pa že knjižnjico par 100 špilov na Steamu in bi rad kaj z njimi naredil. Tam ti Stadia ne pomaga čisto nič. Osebno mi je v tej zgodbi še najljubša zadeva Shadow PC, kjer pa dobiš svoj VM z Win 10 in poganjaš gor popolnoma kar ti paše, ne glede na to, kake omejitve se pojavljajo na (na primer) GeForceNow.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epic Games Store (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Igre
899150744 (2426) Furbo
»

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Tožbe
20037853 (31092) mailer
»

Amazon najavil pretočen igričarski servis Luna, kroglaste zvočnike Echo in hišnega dr

Oddelek: Novice / Ostale najave
116262 (4996) dexterboy
»

Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Oddelek: Novice / Igre
3714951 (12752) Daliborg
»

Google najavil prelomno platformo za pretočno igranje Stadia

Oddelek: Novice / Igre
1710011 (8091) hamez66

Več podobnih tem