» »

Amazon najavil pretočen igričarski servis Luna, kroglaste zvočnike Echo in hišnega drona s kamero

Amazon najavil pretočen igričarski servis Luna, kroglaste zvočnike Echo in hišnega drona s kamero

novi Echo Dot Kids

Ring Always Home Cam

Slo-Tech - Na svoji jesenski hardverski predstavitvi so pri Amazonu oznanili nekatere pričakovane naprave in storitve, kot je lasten pretočni servis za igranje iger in nove izvedenke pametnih zvočnikov ter routerjev; pa tudi kakšno nenavadnost, kot je majhen leteči dron za varovanje notranjih prostorov.

Jesenski čas pred zimsko prodajno norijo ima za lastno tiskovko rezerviran tudi Amazon. Lanska je bila osredotočena predvsem okoli tlačenja Alexe v vse mogoče reči, letošnja pa je bila malce bolj raznolika. V prvi vrsti zaradi najave pretočnega igričarskega servisa Luna, s katerim se Amazon na temelju svoje močne hrbtenice v oblaku AWS spušča v neposreden boj z Googlovo Stadio, Microsoftovim xCloudom in drugimi. Luna bo znala igre pretakati na PCje, mace, Fire TV in tudi iOS. Slednje je še posebej zanimivo, ker je Apple v začetku septembra posodobil pravilnik App Stora na način, ki močno ovira aplikacije za streamanje iger. V Amazonu so se temu elegantno izognili tako, da Lune na iPhonih ne bomo poganjali skozi samostojno aplikacijo, temveč progressive web app (PWA), oziroma vključek v brskalniku Safari. Sodeč po tem bodo podobno rešitev verjetno kmalu ponudili tudi Google, Microsoft in drugi.

Storitev bodo v oktobru odprli za prve preizkuse, zaenkrat zgolj na območju ZDA. Osnovna naročnina bo znašala 6 dolarjev mesečno, kar bo vključevalo dostop do osnovnega kanala Luna+, s široko bero popularnih iger. Razen tega se bo mogoče naročati na dodatne kanale, od katerih so prvega najavili pri Ubisoftu in bo verjetno videti podobno kot obstoječa storitev UPlay+ za Stadio. S tem bo Luna od vseh pretočnih rešitev nekako še najbolj podobna "televiziji za igre". Pri vhodnih možnostih bo poleg miške in tipkovnice podpirala še Xboxove in Playstationove igratorje, tudi v Amazonu pa bodo ponujali namenski Lunin joypad, ki se bo povezoval neposredno na njihove strežnike in s tem latenci odvzel nekaj deset milisekund. Kvaliteta videa bo na štartu 1080p/60fps, 4K "pride pozneje", prav tako tesna povezava s Twitchem, pri kateri bo mogoče gladko prehajati od ogleda streama drugih ljudi do samega igranja. Pomembna prednost pred Stadio zna biti dejstvo, da bodo tehnično ogrodje Lune v oblaku AWS predstavljale strežniške inštance EC G4 z grafičnimi karticami Tesla T4, ki bodo okenske igre poganjale nativno, medtem ko Google pri Stadii uporablja Linux okolje, ki terja prilagajanje programja.

Med ostalimi najavami je največ začudenja in nejevere privabil Ringov miniaturni dron Always Home Cam, ki frči naokrog po stanovanju in dogajanje snema s kamerico. Mogoče ga bo usmerjati ročno, po telefonu, ali z njim najprej kartirati stanovanje in mu nato dovoliti, da se na potep odpravi tudi sam - in na primer razišče sumljivo dogajanje, ki ga posnamejo druge kamere Ring ali mikrofoni v Echu. Na mnoge pomisleke glede zasebnosti pravijo, da bo kamerica glede na dizajn lahko delovala samo v letu in da so se dobro posvetili zaščiti. Ali ta vključuje beg pred mačkami, še ne vemo. Dron bo na voljo prihodnje leto, za ceno 250 dolarjev. Mimogrede, pri Ringu so za konec leta obljubili tudi prihod end-to-end enkripcije za video signal z njihovih kamer, pa končno tudi možnost blokade razvpite aplikacije Neighbors.



Tudi pričakovana osvežitev linije pametnih zvočnikov Echo je bila letos nekaj posebnega, saj so močno spremenili njihovo obliko. Odslej gre za kroglaste naprave, v vseh podizvedenkah, torej tudi Dot in otroški Dot Kids, ki nosi živalske poslikave. Cene ostajajo nespremenjene, se pravi stotak za osrednjo inačico in okrog pol toliko za manjše, prihod v trgovine bo 22. oktobra. Pomembne funkcijske novosti se seveda skrivajo predvsem v nostranjosti. Vse nove napravice nosijo pospeševalnik strojnih algoritmov AZ1 Neural Edge, s katerim bo odzivnost Alexe hitrejša; snovalci pa nasploh želijo digitalno pomočnico napraviti precej zmogljivejšo in "pametnejšo" kot sedaj, kar so najavili že na poletni razvijalski konferenci. To odslikava na primer prihajajoča sposobnost prepoznavanja, ali se človek v bližini pogovarja z Alexo ali drugi človekom; nadgrajene slutnje (hunches), s katerimi nas Alexa lahko opominja na razne opravke; pa boljše tolmačenje zvokov v okolici, kot je otroški jok ali odpiranje oken. Del takšnega zaznavanja bo zajet v novo storitev Alexa Guard Plus, skozi katero bo mogoče Alexi naložiti tudi aktivno odvračanje, na primer sprožanje pasjega laježa.

Še ena sorodna sorta Amazonovih naprav so pametni zasloni Echo Show. Poglavitna odlika desete različice bo samodejno neslišno obračanje ekrana k uporabniku, menda brez prepoznave obraza, obljubljajo pristojni. Stala bo 250 dolarjev, a točen datum prihoda še ni znan. Razen tega smo lahko videli še Wi-Fi 6 mesh routerje Eero 6 in Eero Pro 6, ki prispejo v začetku novembra in bodo vsebovali zmogljivost Zigbee Smart Home Hub; pa še prenovljena Fire TV Stick in Fire TV Stick Lite, ki bosta a voljo že čez nekaj dni.

11 komentarjev

Dag ::

Popolno mapirani tlorisi stanovanj, skupaj z njihovo (živo in neživo) vsebino. Po možnosti s prepoznavo stvari in živih bitij ter spremljanjem vsakodnevnih navad.

Zakaj bi si kdo to želel imeti v bajti, is beyond me.

HupChup ::

Točno to. Zakaj za vraga bi želel to met doma ...

Aggressor ::

Za OnlyFans videe, itak. :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

HupChup ::

Ne si bruke delat :D

dexterboy ::

A ni Jeff že dobil vsega denarja nazaj, ki ga je izgubil vsled ločitve? A se spogleduje že z 200 milijardami ali kako?

Dag je izjavil:

Popolno mapirani tlorisi stanovanj, skupaj z njihovo (živo in neživo) vsebino. Po možnosti s prepoznavo stvari in živih bitij ter spremljanjem vsakodnevnih navad. Zakaj bi si kdo to želel imeti v bajti, is beyond me.

Prej se moramo vprašati, kako lahko ljudje sploh bivajo BREZ tega v bajti...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

RockyS ::

Ste morda pomislili, da s tem dronom ne ciljajo na domače uporabnike ampak na manjša/srednja podjetja ali pa gradbišča, da se zmanjša oz. poveča število varnostnih obhodov po objektu s tem dronom?

BigWhale ::

Tak mini dron je precej neprimeren za zunaj, ker ga prevec moti gibanje zraka.

c3p0 ::

Glede na promo video in design, je mišljen bolj za domače uporabnike. Kakšna bolj rugged verzija z daljšo avtonomijo, gotovo sledi.

vostok_1 ::

Ponavljam. There is nothing wrong with a security drone. Jaz bi tudi takoj imel enega.

But there is everything wrong, če je ta od Amazona/Googla/Appla/...
Za vse njihove izdelke moraš imeti mentaliteto, da bodo oni bolj profitirali kot boš ti, zraven pa še pomagali NWOju.

Not signing up for that.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

OK.d ::

Od vsega skupaj je še najbolj zanimiv Ring Car alarm.
https://www.engadget.com/ring-car-alarm...
LPOK.d

dexterboy ::

BTW; bajti precvikaš internetni kabel in kaj bo pol? Se povezoval na satelitski internet da javi lastniku vdor v hišo? Pa zakaj bi sploh vdiral; prideš sredi lepega sončnega dne in lepo poveš, da skupnost rabi del njihovega bogastva... Saj bodo že razumeli. Or else... itak imajo pa vse zavarovano... Ker, če ljudje uživajo v tem, da vsi vidijo njihovo notranjost... bog se usmili njihovih duš. Če samo pomislim na vrednost slik, ki si jih določeni lastijo...
Naj @modrikit razloži, kako vidi prihodnost takšnega bivanja. Preden (mogoče) zbriše moj post. Ker to zame ni življenje. Pa sem živel v bajti z veeeliko zemljišča okoli, fletu, garsonjeri...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Echo Dot 3rd gen. - nakup (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
16325549 (12686) Reaper
»

Amazon pošilja Alexo od doma

Oddelek: Novice / Ostale najave
157399 (5632) vostok_1
»

Apple bučno najavil sveženj svojih storitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7315292 (12013) bajsibajsi
»

Amazon predstavil ducat novih izdelkov Echo z Alexo

Oddelek: Novice / Ostalo
469735 (7707) xmetallic
»

Amazon predstavlja Fire TV Stick

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
97641 (6711) PrimozR

Več podobnih tem