Forum » Loža » Olivno olje
Olivno olje
Bikica195 ::
Pozdravljeni!
Rada bi kupila olivno olje, ki me ne bo "razočaralo". Niti ne vem kako zelo so okusi od enega do drugega drugačni, ker ga kupujem prvic. Na Zvezi potrošnikov sem zasledila, da naj bi bili tisti z visoko oceno (izmed 21) tudi: Tuš ekstra devisko olje, Rocchi ekstra devisko,iz Lidla Luccese in pa Gea ekstra deviško.
*Uporabljala bi ga za predvsem za
solate.
Katerega bi mi priporočili vi?
Rada bi kupila olivno olje, ki me ne bo "razočaralo". Niti ne vem kako zelo so okusi od enega do drugega drugačni, ker ga kupujem prvic. Na Zvezi potrošnikov sem zasledila, da naj bi bili tisti z visoko oceno (izmed 21) tudi: Tuš ekstra devisko olje, Rocchi ekstra devisko,iz Lidla Luccese in pa Gea ekstra deviško.
*Uporabljala bi ga za predvsem za
solate.
Katerega bi mi priporočili vi?
I walk. I look. I see. I stop. I photograph.
Hypathia ::
Jaz bi ti priporočala, da se ozreš po oljih z ekološkim certifikatom, ki so sicer dražja, ampak bolj zdrava in okusna, najdeš jih pa v trgovinah z zdravo prehrano ali pa kakšnemu hipermerkatorju, konkretne znamke žal ne morem priporočiti ker olivno olje uporabljam predvsem za kuho, to je pa druga zadeva kot tisto za solato.
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
blackbfm ::
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v tej pekoči grenčini.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči oljčno in nabavi 100% bučno, to je edino pravo za solato. Brez fensi embalaž in certifikatov.
Scorpy84 ::
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v tej pekoči grenčini.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči oljčno in nabavi 100% bučno, to je edino pravo za solato. Brez fensi embalaž in certifikatov.
Nisi se slisal, da smo si ljudlje razlicni in imamo vsak svoj okus, vsakemu po svoje pase ne?
Amdforce ::
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v tej pekoči grenčini.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči oljčno in nabavi 100% bučno, to je edino pravo za solato. Brez fensi embalaž in certifikatov.
Zgleda da se nisi probal dobrega, recimo v istri je dostikrat tako kot opisujes, v dalmaciji pa recimo ni ne pekoce ne grenko. Pa pekoce olje je zato ker ni odlezalo dovolj casa.
holabaluza ::
Naceloma so vsa rastlinska olja zdrava, razlika je samo obcutljivost na temperaturo. Se pravi, tudi ce bos delala ocvrt krompir na olivnem olju, ne bo kaj dosti (nekaj malega sicer je) razlike kot pa z soncnicnim oljem. Tako da se jaz nebi prevec obremenjeval s "tapravim kakovostnim in dragim olivnim oljem". Olivno olje izkljucno uporabljam ze kaksne tri lete in mi naljbolj sede okus, ko se ga navadis. Je pa precej razlike pri pripravi hladnih jedi (solate) ali pa pri picah, kjer lahko olivno olje polijes po njej po tem, ko je ze pecena.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: holabaluza ()
brbr21 ::
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v tej pekoči grenčini.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči oljčno in nabavi 100% bučno, to je edino pravo za solato. Brez fensi embalaž in certifikatov.
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v sladkobnem motornem olju.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči bučno in nabavi 100% kokosovo, konopljino, arganovo...oljčno, to je edino pravo za solato.
Bimbo!
Med ponudbo je veliko sranja, kot si verjetno že lahko ugotovila. Pri nas se na veliko goji istrsko belico, ki ob ne najkvalitetnejšem plodu in slabi predelavi izpade slabše. Obstajajo pa tudi vrhunski primerki, a je cena težko pod €20/lit. Kaj priporočiti? Težko. Malo naj ti bo orientir cena. Kvalitetno olje ni in ne more biti poceni. Seveda pa ni garancije, da drago ne bo slabo. Nategov je veliko. Skratka... testiraj testiraj, testiraj. Kupuj male embalaže. Sčasoma se ti bo razvil okus oz. najdeš kar paše tebi, ker okusi so različni in ni nujno, da kar sede meni, sede tudi tebi. Pa je lahko še tako vrhunsko olje.
Še en mit se valja naokoli in sicer, da oljčno olje ni za kuho/peko. Ekstra deviško olje JE odlična opcija za kuhanje. Precej boljša od sončničnega, le res pretiravati s temperaturo ni OK.
nergac ::
Odvisno od okusa in sredstev.
Za zelo kvalitetno oljčno olje 1/2 L s preverjenim geografskim poreklom iz slovenske Istre po moje 15 e zadostuje.
Tako oljčno olje ima drugačen okus kot recimo zelo kvalitetno grško oljčno olje.
Off topic:
sam uporabljam najraje nefiltrirano oljčno olje, tudi za paradižnikovo solato. Večje težave imam pri nabavi kvalitetnih paradižnikov.
Omenjeno je bilo tudi bučno olje. Pri nas se dobi kvalitetno in poceni pri trgovcih v stekleni steklenički 1/2 L za kakih 6 e. Je pa bučno olje bolj "težko", paše predvsem jeseni in pozimi.
Za solate se lahko tudi uporabi malo kvalitetnega oljčnega in malo kvalitetnega bučnega olja hkrati.
Sam imam najraje "severna" oljčna olja.
Za zelo kvalitetno oljčno olje 1/2 L s preverjenim geografskim poreklom iz slovenske Istre po moje 15 e zadostuje.
Tako oljčno olje ima drugačen okus kot recimo zelo kvalitetno grško oljčno olje.
Off topic:
sam uporabljam najraje nefiltrirano oljčno olje, tudi za paradižnikovo solato. Večje težave imam pri nabavi kvalitetnih paradižnikov.
Omenjeno je bilo tudi bučno olje. Pri nas se dobi kvalitetno in poceni pri trgovcih v stekleni steklenički 1/2 L za kakih 6 e. Je pa bučno olje bolj "težko", paše predvsem jeseni in pozimi.
Za solate se lahko tudi uporabi malo kvalitetnega oljčnega in malo kvalitetnega bučnega olja hkrati.
Sam imam najraje "severna" oljčna olja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nergac ()
PacificBlue ::
Lani sem dobil par steklenic oljcnega olja iz otoka Ugljan. Steklenice potapljajo tudi v morje in olje ima res tak posebno bogat in izrazit okus, ni cisto za vsakega. Tudi gostota olja je vecja.
Meni je vsec. Tudi za kuhanje in solate uporabljam v veliki meri oljcno olje. Bucno olje mi pa nekako ne disi vec, sem se ga izgleda ze "preobjedel" .
Meni je vsec. Tudi za kuhanje in solate uporabljam v veliki meri oljcno olje. Bucno olje mi pa nekako ne disi vec, sem se ga izgleda ze "preobjedel" .
I’m out.
:3
:3
Scaramouche1 ::
PacificBlue je izjavil:
Lani sem dobil par steklenic oljcnega olja iz otoka Ugljan. Steklenice potapljajo tudi v morje in olje ima res tak posebno bogat in izrazit okus, ni cisto za vsakega. Tudi gostota olja je vecja.
Meni je vsec. Tudi za kuhanje in solate uporabljam v veliki meri oljcno olje. Bucno olje mi pa nekako ne disi vec, sem se ga izgleda ze "preobjedel" .
kako si prišel do tega olja Ugljan?
PacificBlue ::
Scaramouche1 je izjavil:
PacificBlue je izjavil:
Lani sem dobil par steklenic oljcnega olja iz otoka Ugljan. Steklenice potapljajo tudi v morje in olje ima res tak posebno bogat in izrazit okus, ni cisto za vsakega. Tudi gostota olja je vecja.
Meni je vsec. Tudi za kuhanje in solate uporabljam v veliki meri oljcno olje. Bucno olje mi pa nekako ne disi vec, sem se ga izgleda ze "preobjedel" .
kako si prišel do tega olja Ugljan?
Uff, cisto po nakljucju..od sestre sodelavec ga je pripeljal iz dopusta in potem tukaj prodal. Kupil sem 3 litre, vec ga pa potem ni imel..
I’m out.
:3
:3
gruntfürmich ::
Še en mit se valja naokoli in sicer, da oljčno olje ni za kuho/peko. Ekstra deviško olje JE odlična opcija za kuhanje. Precej boljša od sončničnega, le res pretiravati s temperaturo ni OK.
mislim da malo širiš dezinformacije. če ne smeš pretiravati s temperaturo potem JE slabši. procesti se ne začnejo dogajat kar pri neki temperaturi, ampak skos po malem napredujejo.
če je sončnično priznano kot najboljše za peko je to z razlogom.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Ganon ::
Če želite kvalitetno (slovensko) olje, ga imate na primorskem dovolj. Kar se "trgovinskih" tiče, po navadi kupim Gea Avantgarde ekstra deviško.
gruntfürmich ::
Pozdravljeni!
Rada bi kupila olivno olje, ki me ne bo "razočaralo". Niti ne vem kako zelo so okusi od enega do drugega drugačni, ker ga kupujem prvic. Na Zvezi potrošnikov sem zasledila, da naj bi bili tisti z visoko oceno (izmed 21) tudi: Tuš ekstra devisko olje, Rocchi ekstra devisko,iz Lidla Luccese in pa Gea ekstra deviško.
*Uporabljala bi ga za predvsem za
solate.
Katerega bi mi priporočili vi?
drago, certifikat z geografskim poreklom, priznano iz kakšnega tekmovanja.
lastna hvala cena mala; to si zapomni. velja za vse reči, pa čeprav ti proizvajalec in uporabniki še tako vneto zatrjujejo da je ta reč najboljša na tem svetu... v 99,9% nimajo pojma o pojmu glede kvalitete tega proizvoda!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
MisterR ::
Zapelji se v Istro in pri kakem domačinu (imaš kar nekaj kao kmečkih turizmov) in poizkusi čim več različnih, ker če boš v trgovini kupil 1L za 20€ in ti ne bo všeč boš naslednjič premislil, če boš toliko plačal za še en (ali več) eksperimentov. Pred časom sem olje kupil tudi pri uporabniku slo-techa, shintaro. Je tudi bilo dobro!
P.S. lanskega olja ne boš nikjer v Sloveniji dobil za kupiti (ga je že zmanjkalo). Tako da vse kar ti bodo prodali bo staro dve leti ali več ki je nekje obležalo.
P.S. lanskega olja ne boš nikjer v Sloveniji dobil za kupiti (ga je že zmanjkalo). Tako da vse kar ti bodo prodali bo staro dve leti ali več ki je nekje obležalo.
c3p0 ::
Poizkusiš, potem ti pa dajo nekaj drugega za s sabo. Kolega, nepoznavalec, je kupoval na primorskem, pa se je lahko komot kosalo s tistim najcenejšim iz Hofra, če ni bilo kje isto.
Bikica195 ::
Hvala vsem! To navdušenje nad oljčnim oljem sem prinesla s Portugalske (okus je imel res prijeten, ni grenil) - še v haše omako s špageti so ga dali. Upam da zadanem podoben okus olja amapak mislim da bo težka.
I walk. I look. I see. I stop. I photograph.
MisterR ::
To bo pa res težko ja. Najbolje da se povežeš s kom na Portugalskem in se zmeniš da ti pošlje, ne bi smelo biti tako drago.
gruntfürmich ::
Zapelji se v Istro in pri kakem domačinu (imaš kar nekaj kao kmečkih turizmov) in poizkusi čim več različnih, ker če boš v trgovini kupil 1L za 20€ in ti ne bo všeč boš naslednjič premislil, če boš toliko plačal za še en (ali več) eksperimentov. Pred časom sem olje kupil tudi pri uporabniku slo-techa, shintaro. Je tudi bilo dobro!
P.S. lanskega olja ne boš nikjer v Sloveniji dobil za kupiti (ga je že zmanjkalo). Tako da vse kar ti bodo prodali bo staro dve leti ali več ki je nekje obležalo.
nasvete tega uporabnika seveda ne jemati resno. prvič trola, drugič pa daje napačne nasvete.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
fuck_it_ ::
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v tej pekoči grenčini.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči oljčno in nabavi 100% bučno, to je edino pravo za solato. Brez fensi embalaž in certifikatov.
Oljčno olje je vrhunsko. Bučno je kr neki.
Naroči oljčno olje direktno od kmetov v goriških brdih.
Pa tudi na vse solate ne paše ista vrsta olja...
Oljčno olje paše tudi direkt na žlico takoj zjutraj.
Hvala vsem! To navdušenje nad oljčnim oljem sem prinesla s Portugalske (okus je imel res prijeten, ni grenil) - še v haše omako s špageti so ga dali. Upam da zadanem podoben okus olja amapak mislim da bo težka.
portugalske?!?!?! Pri nas imaš Goriška brda, ti pa greš na Portugalsko poizkušat olje.......
Na krasu in v goriških brdih najdeš tudi najboljša oljčna olja na svetu:
https://siol.net/trendi/kulinarika/olja...
Portugalci se z našimi pridelovalci ne morejo primerjati.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fuck_it_ ()
3p ::
Včasih dobi človek občutek, da tistih nekaj nasadov oljk proizvede olja za izvoz.
https://www.nytimes.com/interactive/201...
https://www.nytimes.com/interactive/201...
MisterR ::
gruntfürmich je izjavil:
Zapelji se v Istro in pri kakem domačinu (imaš kar nekaj kao kmečkih turizmov) in poizkusi čim več različnih, ker če boš v trgovini kupil 1L za 20€ in ti ne bo všeč boš naslednjič premislil, če boš toliko plačal za še en (ali več) eksperimentov. Pred časom sem olje kupil tudi pri uporabniku slo-techa, shintaro. Je tudi bilo dobro!
P.S. lanskega olja ne boš nikjer v Sloveniji dobil za kupiti (ga je že zmanjkalo). Tako da vse kar ti bodo prodali bo staro dve leti ali več ki je nekje obležalo.
nasvete tega uporabnika seveda ne jemati resno. prvič trola, drugič pa daje napačne nasvete.
Vem samo za olje - je bilo dobro. Za druge stvari pa ne vem.
hr_natakar ::
Pazite kaj kupujete. Se spomnite afere, ko so ugotovili goljufije pri stevilnih znanih olivnih oljih, tudi nekaterih bio. Se spomnim tudi, da je imel nemski eko test, raziskave in ugotovitve. Tudi slovenski mediji so porocali katere znamke so umaknili iz polic.
Slo je za to, da tista olja niti priblizno niso bila ekstra deviska zdrava olja. Nekatera olja niso bila niti namenjena za prehrano ljudi. Ce res zelite najboljse kvalitetno extra devisko olje, imajo najboljsa olja na etiketi napisan procent, ki je praviloma pod 0,9%, necesa, se ne spomnim tocno kaj tist procent kaze. Cim manjsi je odstotek, boljse je olje.
Slo je za to, da tista olja niti priblizno niso bila ekstra deviska zdrava olja. Nekatera olja niso bila niti namenjena za prehrano ljudi. Ce res zelite najboljse kvalitetno extra devisko olje, imajo najboljsa olja na etiketi napisan procent, ki je praviloma pod 0,9%, necesa, se ne spomnim tocno kaj tist procent kaze. Cim manjsi je odstotek, boljse je olje.
koyotee ::
Na Braču dobil zaenkrat najboljše olivno olje.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
hr_natakar ::
Jaz osebno sem preizkusil stevilna olivna olja. Izmed 4 najboljsih, ki sem jih preizkusil, so trije domace proizvodnje in jih proizvajalci ne prodajajo. Imajo samo zase in za prijatelje. Tist najboljsi iz trgovine pa je bil iz Portugalske. Ampak so trgovino zaprli in ga ne prodajajo vec. Verjetno zarad previsoke cene ljudje niso kupovali.
hr_natakar ::
Po mojih izkusnjah, ce se gre resnicno za bio in eko proizvod, je vreden vec denarja. Je ponavad velika razlika v kakovosti. Ce zelite zvedet, kateri proizvajalci goljufajo in kateri so res bio, priporocam ogled nemskih eko testov in porocil. Se da najt na internetu. Je kar dost tega.
5erson ::
gruntfürmich je izjavil:
mislim da malo širiš dezinformacije. če ne smeš pretiravati s temperaturo potem JE slabši
Glede oljčnega olja in temperatur je toliko zmede...
Tako kot vsa nerafinirana olja se prej začne dimit kot rafinirana olja.
Točka dimljenja pri extra deviških je 160°C, nerafinirano sončnično olje se dimi pri 107°C. - torej je oljčno olje boljše, je pa res, da pod pojmom sončnično olje ponavadi ne štejemo nerafiniranega.
- Sončnično olje ima točko dimljenja 227°C
- visoko kakovostna extra deviška olja imajo temperaturo 207°C,
- rafinirana oljčna olja pa 242°C.
Moja kmečka logika pravi, da se za višje temperature uporabi cenejša olja, ki dobro prenesejo visoke temperature, za okus pa se kvalitetno olje doda naknadno, saj s segrevanjem izhlapi in uniči eterična olja in ostale snovi.
feryz ::
Najbolj zdravo olje za solato je tisto, ki ga ni noter. In jaz se tega držim. Že dolgo ne dajem več olja v solato. Ni potrebe.
gruntfürmich ::
Gagatronix je izjavil:
Nalepke "bio", "eko" in podobno niso vredne papirja na katerega so natisnjene.neprimerno bolj vredne kot osebna pričevanja navdušenih uporabnikov. takšne prepoznaš po tem, da gredo do pridelovalca osebno in potem je ta stvar že avtomatično najboljša pod soncem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
brbr21 ::
gruntfürmich je izjavil:
Še en mit se valja naokoli in sicer, da oljčno olje ni za kuho/peko. Ekstra deviško olje JE odlična opcija za kuhanje. Precej boljša od sončničnega, le res pretiravati s temperaturo ni OK.
mislim da malo širiš dezinformacije. če ne smeš pretiravati s temperaturo potem JE slabši. procesti se ne začnejo dogajat kar pri neki temperaturi, ampak skos po malem napredujejo.
če je sončnično priznano kot najboljše za peko je to z razlogom.
Ne nabijaj na rekla kazala osnovi. Pri olivnih oljih se do varne temperature sprošča precej manj škodljivih aldehidov, kot v večini drugih olj, sploh pa sončničnem. Če ne presežemo temperature t.i. smoking point, ki je različna glede na vrsto predelave olivnega olja, je olivno olje med najvarnejšimi. Vir? Naj ti stric gugl pomaga.
mikhaair ::
Jaz kupujem direktno od kmetov, ker je pač najceneje. Cena pa od 8 eur do 13 eur na liter. Nazadnje dobil super zadevo za 10 litrov. Ampak to je preko kolegov. Tisto za 8 eur je pa bilo res zelo poceni ampak še vedno odlično. Kupil pri enem gospodu v Izoli, ki težko najde kupce. Mal se bojijo davčne, pa nč se ne trudijo prodat kaj dosti, seveda ne govorimo o velikih količinah. Pridela tam cca. 100 litrov.
Sicer pa meni osebno najboljše olje poskusil pri kolegu na Krasu, ampak je rekel da ga nima zadosti za prodat, lahko je le podaril en liter. So mi pa všeč močni okusi, takšni kot so pri nas v Istri. Brda imajo še izrazitejše okuse, kar sem malega poskusal, ampak se pač kot je to pri bricih v navadi, nosijo kako so oni oh in sploh, ter je temu primerna cena.
Poleti na morju pa seveda sedejo tudi njihova blažja olja.
Sicer pa meni osebno najboljše olje poskusil pri kolegu na Krasu, ampak je rekel da ga nima zadosti za prodat, lahko je le podaril en liter. So mi pa všeč močni okusi, takšni kot so pri nas v Istri. Brda imajo še izrazitejše okuse, kar sem malega poskusal, ampak se pač kot je to pri bricih v navadi, nosijo kako so oni oh in sploh, ter je temu primerna cena.
Poleti na morju pa seveda sedejo tudi njihova blažja olja.
nergac ::
Z zadovoljstvom ugotavljam, da je ST skupnost dokaj osveščena glede kvalitete oljčnih olj, tudi ve kje kupovati.
Treba je še nadgraditi nekaj kulinaričnih "spretnosti" in "smo na konju" (v mislih imam postopek, ki ga imenujemo praženje, in je odvisen predvsem od temperature).
Ampak vse to je off topic, OP sprašuje za solatna olja.
Bog ne daj kupovati mešanic z imenom "Solatno olje".
Treba je še nadgraditi nekaj kulinaričnih "spretnosti" in "smo na konju" (v mislih imam postopek, ki ga imenujemo praženje, in je odvisen predvsem od temperature).
Ampak vse to je off topic, OP sprašuje za solatna olja.
Bog ne daj kupovati mešanic z imenom "Solatno olje".
hr_natakar ::
Sem gledal porocila za leto 2020 in naletel na clanek, sicer res iz slovenskih novic, ampak verjetno gre za resnicne podatke. seznam razlicnih oljcnih olj in ugotovitve.
"Šokantni rezultati analize oljčnega olja v Sloveniji"
"Uprava za varno hrano (UVHVVR) je med 5. in 11. oktobrom lani izvedla nadzor oljčnega olja v maloprodaji. Obdelali so 28 vzorcev, preiskani pa so bili na kemične parametre in bili tudi senzorično ocenjeni. Rezultati so precej slabi. Eno od olj, ki je bilo označeno kot bio ekstra deviško oljčno olje, je po kakovosti takšno, da se sploh ne uporablja za prehrano ljudi."
"Od skupaj 28 odvzetih vzorcev je bilo s kemično in senzorično analizo ugotovljeno, da je skladno z deklariranimi oznakami 19 vzorcev ali 67,85 odstotka"
Na linku je seznam oljcnih olj in ugotovitve
https://www.slovenskenovice.si/potrosni...
"Šokantni rezultati analize oljčnega olja v Sloveniji"
"Uprava za varno hrano (UVHVVR) je med 5. in 11. oktobrom lani izvedla nadzor oljčnega olja v maloprodaji. Obdelali so 28 vzorcev, preiskani pa so bili na kemične parametre in bili tudi senzorično ocenjeni. Rezultati so precej slabi. Eno od olj, ki je bilo označeno kot bio ekstra deviško oljčno olje, je po kakovosti takšno, da se sploh ne uporablja za prehrano ljudi."
"Od skupaj 28 odvzetih vzorcev je bilo s kemično in senzorično analizo ugotovljeno, da je skladno z deklariranimi oznakami 19 vzorcev ali 67,85 odstotka"
Na linku je seznam oljcnih olj in ugotovitve
https://www.slovenskenovice.si/potrosni...
hr_natakar ::
Po izbruhu največje afere s ponarejenim olivnim oljem v Evropski uniji, porocilo leta 2019, objavljeno tudi na 24ur. Odvzeli so 35 naključnih vzorcev, večinoma ekstra deviškega olja z različnim poreklom, poleg slovenskega še s hrvaškim, italijanskim, španskim, grškim in tunizijskim.
"Razkrivamo 11 proizvajalcev spornega olivnega olja na slovenskem trgu" 2019
https://www.24ur.com/novice/dejstva/na-...
"Razkrivamo 11 proizvajalcev spornega olivnega olja na slovenskem trgu" 2019
https://www.24ur.com/novice/dejstva/na-...
3p ::
nergac ::
sirotka ::
Mi delamo svojega, ni primerjave s kupljenimi, tako da toplo priporočam, da se obrneš direktno na kakega domačega proizvajalca na obali.
yayo ::
Kako gre že tisit vic? (poskus prevoda iz srbohrvaščine)
Pride babica v trgovino in vpraša za olivno olje. Trgovec ji ga ponudi a se ji zdi predrago. "Toda gospa, to je ekstra-deviško olje!" pravi trgovec. Ona pa: "Pa kaj nimate kakega cenejšega pa čeprav malce pojebanega?"
Pride babica v trgovino in vpraša za olivno olje. Trgovec ji ga ponudi a se ji zdi predrago. "Toda gospa, to je ekstra-deviško olje!" pravi trgovec. Ona pa: "Pa kaj nimate kakega cenejšega pa čeprav malce pojebanega?"
NoFear85 ::
Nikol nisem štekal kaj je tok posebnega v tej pekoči grenčini.. Če hočeš nekaj kar gre dejansko lepo po grlu preskoči oljčno in nabavi 100% bučno, to je edino pravo za solato. Brez fensi embalaž in certifikatov.
A je to tako zelo pavsalno in na prvo roko napisano? Obstaja vec vrst oljk, tako tudi vec vrst olivnega olja, od “sladkega” do grenkega. Vsak si izbere, kar mu najbolj pase. Za solate uporabim “grenko” za dodatek k sladici pa seveda sladko.
FireSnake ::
holabaluza je izjavil:
Naceloma so vsa rastlinska olja zdrava, razlika je samo obcutljivost na temperaturo. Se pravi, tudi ce bos delala ocvrt krompir na olivnem olju, ne bo kaj dosti (nekaj malega sicer je) razlike kot pa z soncnicnim oljem. Tako da se jaz nebi prevec obremenjeval s "tapravim kakovostnim in dragim olivnim oljem". Olivno olje izkljucno uporabljam ze kaksne tri lete in mi naljbolj sede okus, ko se ga navadis. Je pa precej razlike pri pripravi hladnih jedi (solate) ali pa pri picah, kjer lahko olivno olje polijes po njej po tem, ko je ze pecena.
Na oljčnem olju se ne praži.
Nadalje: v otvoritveni objavi izrecno piše, da bo za solate. Kaj je narobe z vami?
Ste pismeni?
Moj nasvet: tega ne kupovati v trgovini ampak se potruditi, da najdeš proizvajalca, ki ti ga pošlje na dom.
Kako gre že tisit vic? (poskus prevoda iz srbohrvaščine)
Pride babica v trgovino in vpraša za olivno olje. Trgovec ji ga ponudi a se ji zdi predrago. "Toda gospa, to je ekstra-deviško olje!" pravi trgovec. Ona pa: "Pa kaj nimate kakega cenejšega pa čeprav malce pojebanega?"
Tale gre pa na vicmaherja
Ko sem že misli, da sem jih vse slišal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
nergac ::
V kolikšnem času je priporočljivo porabiti kvalitetno solatno oljčno olje, od datuma flaširanja?
Ali obstaja neko splošno priporočilo, ali so različna priporočila recimo za "grenka" ali "sladka" kvalitetna oljčna olja?
Ali obstaja neko splošno priporočilo, ali so različna priporočila recimo za "grenka" ali "sladka" kvalitetna oljčna olja?
gruntfürmich ::
Mi delamo svojega, ni primerjave s kupljenimi, tako da toplo priporočam, da se obrneš direktno na kakega domačega proizvajalca na obali.ja seveda. floskule ki jih poslušamo za čisto vsako stvar v tej sloveniji... ko pa pride do prave strokovne ocene pa dolgi nosovi in pljuvanje po ocenjevalcih, ker naše pa je sigurno najboljše...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
c3p0 ::
Bud_Bundy ::
Meni ga pripelje en s Primorske v Ljubljano. Ga poznajo tudi neki moji znanci, tako, da kar zaupam, da ve kaj dela. Lahko ti dam kontakt pa pripelje še tebi, takrat ko bo meni.
Najbrž ne bo ravno sedaj sredi korone to razvažal, ima pa že letošnjega.
Jaz vzamem par litrov. Kolikor vem ni ravno nekaj sladek, greni pa tudi dvomim da.
Najbrž ne bo ravno sedaj sredi korone to razvažal, ima pa že letošnjega.
Jaz vzamem par litrov. Kolikor vem ni ravno nekaj sladek, greni pa tudi dvomim da.
nergac ::
Oljčno olje je vrhunsko. Bučno je kr neki.
Oboje je lahko vrhunsko, ne bo pa iz trgovine.
Za bučno se morda motiš.
V Tušu sem pred letom dve kupoval tuš znamko bučno olje (v STEKLENICI) z območja 02.
Seveda je kvaliteta malce nihala, je pa koštalo takrat 5 e, če je bila akcija pa 4. (1/2 L).
Lahko pa si dobil vrhunsko 1 L v plastenki za 20 e direkt od proizvajalca.
Tudi bučno moraš kar hitro porabiti.
Eni tudi zmrzujejo, ampak potem to ni to.
Me zanima koliko profi preiskuševalcev bučnega bi ločilo ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nergac ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali je olivnem olju v takšnem stanju užitno?Oddelek: Loža | 5506 (3345) | zobnik |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11222 (9344) | Mare2 |
» | Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 22945 (16758) | Kenpachi |
» | ebay in olivno olje helpOddelek: Pomoč in nasveti | 5138 (3947) | MH0 |
» | Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 58975 (46424) | darkolord |