Forum » Loža » Kamen za žar-šotni kamen je ok?
Kamen za žar-šotni kamen je ok?
hopsy ::
Ali so vam omenjeni kamni OK za peko namesto oglja za ribe ipd.?
Imam namen kupit "žar na oglje" in bi namesto oglja uporabljal omenjeni kamen nadenj pa bi dal seveda resetko.
Zanima me kako je glede obstojnosti in uporabnosti ce ga PODkurjaš z raznim vejevjem, trskami?
Tole sem gledal: https://www.bauhaus.si/catalog/product/...
Imam namen kupit "žar na oglje" in bi namesto oglja uporabljal omenjeni kamen nadenj pa bi dal seveda resetko.
Zanima me kako je glede obstojnosti in uporabnosti ce ga PODkurjaš z raznim vejevjem, trskami?
Tole sem gledal: https://www.bauhaus.si/catalog/product/...
- spremenilo: hopsy ()
Zimonem ::
Šota pa gori, s posušeno si kurijo na Irskem.
Rajtam da okamenela šota ne gori. Link pa kaže na en kos granita.
Peat stone(rock) je pa kolm oziroma premog. Potem ne sprašuješ po tem kak žar kupiš ampak po krsti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
UganiKdo ::
Ali so vam omenjeni kamni OK za peko namesto oglja za ribe ipd.?
Imam namen kupit "žar na oglje" in bi namesto oglja uporabljal omenjeni kamen nadenj pa bi dal seveda resetko.
Zanima me kako je glede obstojnosti in uporabnosti ce ga PODkurjaš z raznim vejevjem, trskami?
Tole sem gledal: https://www.bauhaus.si/catalog/product/...
Če boš to zadevo uspel podkurit z trskami in vejevejem se javi. Pomoje ga boš moral na kakih 1000 stopinj segret preden se bo kaj poznalo.
kremenko1 ::
Sem mislil komentirat, pa je tak debilno vse skupaj,da ne more biti res. Kam gre tale forum????
hopsy ::
Razjasni nas brihtni. Pac nimam izkusenj s temi kamni, je pa zanimivo za sprobat.
" Žar je ob uporabi kamna iz šamotne gline idealno orodje za hitro pripravo slastne pice. Šamotna glina vpija vlago iz testa, visoka temperatura žara pa hitro zapeče dodatke na pici. Rezultat je sočna pica s hrustljavo skorjo - takšna, kot mora biti."
Malo mogoce prehitro povezujem da so ti kamni vsi isti.
" Žar je ob uporabi kamna iz šamotne gline idealno orodje za hitro pripravo slastne pice. Šamotna glina vpija vlago iz testa, visoka temperatura žara pa hitro zapeče dodatke na pici. Rezultat je sočna pica s hrustljavo skorjo - takšna, kot mora biti."
Malo mogoce prehitro povezujem da so ti kamni vsi isti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hopsy ()
kremenko1 ::
Nisi opazil,da je to kamen NA katerem se peče, in ne zamenja oglja ampak rešetko oz. se položi na rešetko.
hopsy ::
Ok. Pa se ga lahko podkuriva to me zanima. Kako je z obstojnostjo in ucinkovitostjo ce bi ga?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hopsy ()
Zimonem ::
Ne vemo kaj misliš z šotnim kamnom. To je premog v dobesednem prevodu. Tisto kar si nalepil je pa granit. In Granit ne gori. Pojma nimam pa zakaj bi na granit dajal rešetko. Ne bit užaljen prodamo razčistit samo za kaj se gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
kremenko1 ::
Pod to ploščo lahko kuriš tudi z drvi ali plinom, bolj enakomerno razporedi toploto in ni toliko straha ,da bi se kaj prehitro zažgalo.
hopsy ::
Ok pardon oprostte mi. Ocitno tisti iz linka ni šotni kot se mi je zdelo. Ubistvu ni pomembno kaksen je glavno bi bilo da bi se lahko zagrel s pomocjo podkurjenja vej drv ipd in bi bil obstojen za dlje casa. S katerim bi pa to dosegel najboljs oz. ali bi s tem iz zgornjega linka?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hopsy ()
Zimonem ::
Z vejami težko. Bolj če bi butari zakuril spodaj. Segreje se počasi ohlaja se počasi nuca pa to precej časa in nekaj občutka. Ni primerljivo z žarom na oglje.
kremenko1 ::
Jaz bi vzel večjega,tako da ne more plamen priti direktno mimo njega do stvari,ki jih pečeš. Sam sem si dal narediti cca 60x40x3 cm granitno ploščo v rostfrei okvirju, za v kamin.
hopsy ::
Nimam želje tovorit oglje s seboj. Nabereš šunder iz narave in zakuriš kamen. Spečeš ko zagreje. To bi bil zame ekonomičen plan.
hvala obema, bom upošteval.
hvala obema, bom upošteval.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hopsy ()
hopsy ::
Plata granita ni ravno lahka reč. 9glje je lažje.
Drži ampak iščem bolj dolgoročno rešitev s čim manj skakanja okrog kasneje glede kupovanja drobnarij.
@kremenko1 Kolk pa je priporocljivo da je debelina teh plosc oz. kolk naj bo minimum?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hopsy ()
kremenko1 ::
Moja je 3cm in mi služi že dobrih deset let, je pa obvezno, da je v okvirju,ker še nisem videl plošče, ki nebi vsaj malo počila.
telexdell ::
Pravilno je šemotni in ne šotni kamen. Šamot se uporablja za obzidavo peči ker prenese zelo velike temperature. Dobro vpija vlago. Za razliko od naravnega kamna tudi ne poči tako hitro.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zimonem ::
Na šamotu ne pečeš.šamot je bolj izolator. Ta nuca kamen za termoakumualcijo. Oz nevem kaj nuca, ker naj bi bilo lažje okrog toborit nagrobnik, kot pa žar z ogljem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
UganiKdo ::
ne nakladaj. seveda pečeš na šamotu https://www.vsezakamin.si/samotna-plosc...
Top zadeva za pice, kruh itd...
Je pa tovorit tak kamen sabo neumnost, da ni enake. Šamotni kamni so primarno namenjeni pečicam ali pa večjim žarom s pokrovom (jaz ga uporalbjam v webru). Na šamotu seveda ne pečeš mesa in rib.
Tudi če boš pekel na šamotu (ali pa granitu, kar si linkal) bom moral imet še vedno konkreten ogenj spodaj, da bo zadeva vzdrževala temperaturo. To ne moreš za 10-15 minut zakurit dračja in pričakovat, da boš eno uro pekel čevapčiče.
Če želiš kurit brez oglja, pač zakuriš dračje, daš zraven par večjih kosov in počakaš na žerjavico.
Top zadeva za pice, kruh itd...
Je pa tovorit tak kamen sabo neumnost, da ni enake. Šamotni kamni so primarno namenjeni pečicam ali pa večjim žarom s pokrovom (jaz ga uporalbjam v webru). Na šamotu seveda ne pečeš mesa in rib.
Tudi če boš pekel na šamotu (ali pa granitu, kar si linkal) bom moral imet še vedno konkreten ogenj spodaj, da bo zadeva vzdrževala temperaturo. To ne moreš za 10-15 minut zakurit dračja in pričakovat, da boš eno uro pekel čevapčiče.
Če želiš kurit brez oglja, pač zakuriš dračje, daš zraven par večjih kosov in počakaš na žerjavico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
Zimonem ::
Za peko v električni pečici. Kolk temperature že dosega električna pečica in kje govorimo o ognjevarni opeki betonu??? Vsaj osnove dejmo pošlihtat, če si kupil kos siporeksa in se dobro počutiš pa tudi prav. Ampak vrni spričevalo za srednjo šolo.
UganiKdo ::
O čem bluziš? Trdil, si da na šamotu ne pečeš. In to je neumnost.
Sedaj trdiš, da je to samo za električno pečico, kar spet neumnost, ker se preizkušeno odlično peče pice na šamotni plošči na webrovih plinskih in klasičnih žarih. Tako, da mislim, da boš moral še enkarat v osnovno šolo, ker sredne očitno še videl nisi.
Sedaj trdiš, da je to samo za električno pečico, kar spet neumnost, ker se preizkušeno odlično peče pice na šamotni plošči na webrovih plinskih in klasičnih žarih. Tako, da mislim, da boš moral še enkarat v osnovno šolo, ker sredne očitno še videl nisi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
Zimonem ::
Šamot je v osnovi porozen in zapucan, vidim da gre za stiskan šamot. Pa da vidimo saj cena ni noro draga.
telexdell ::
Za peko v električni pečici. Kolk temperature že dosega električna pečica in kje govorimo o ognjevarni opeki betonu??? Vsaj osnove dejmo pošlihtat, če si kupil kos siporeksa in se dobro počutiš pa tudi prav. Ampak vrni spričevalo za srednjo šolo.
Običajne pečice dosegajo tam 230°C, pirolitične pa tudi 480°C. Industrijske peči dosegajo tudi 1600°C. Tudi v njih je šamot. Da je šamot porozen pa je ravno prednost. Na začetku peke vpije odvečno vlago in ji potem počasi oddaja nazaj. Podobno kot krušna peč. Pa ne morš verjet- tudi v njej je šamot.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zimonem ::
Za peko v električni pečici. Kolk temperature že dosega električna pečica in kje govorimo o ognjevarni opeki betonu??? Vsaj osnove dejmo pošlihtat, če si kupil kos siporeksa in se dobro počutiš pa tudi prav. Ampak vrni spričevalo za srednjo šolo.
Običajne pečice dosegajo tam 230°C, pirolitične pa tudi 480°C. Industrijske peči dosegajo tudi 1600°C. Tudi v njih je šamot. Da je šamot porozen pa je ravno prednost. Na začetku peke vpije odvečno vlago in ji potem počasi oddaja nazaj. Podobno kot krušna peč. Pa ne morš verjet- tudi v njej je šamot.
Ja in tam služi izolaciji.
hopsy ::
Upgrejd. Kamni lave ali keramični briketi se mi zdita še boljši rešitvi namesto oglja. Kaj menite?
telexdell ::
Ja in tam služi izolaciji.
Izolacija pomeni neko ločitev. Če dam šamotno ploščo v pečico, jo ogrejem, nanjo položim testo in počakam, da se speče kruh kaj točno v tem primeru izolira šamot?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
::
Upgrejd. Kamni lave ali keramični briketi se mi zdita še boljši rešitvi namesto oglja. Kaj menite?
Zakaj bi bili boljši rešitvi? To dvoje moreš tudi nekako segrevati. Videl sem nekaj žarov s temi kamni, ki so bili od spodaj segrevani s plinom. Že želiš peči na kakšnem pikniku v naravi in po možnosti še pico, boš precej enostavneje prišel skozi, če si boš seboj prinesel svoje oglje (in najbolje še svoj pokriti žar), kakor da boš nabiral suho dračje. Tega boš za peko potreboval ogromno, saj hitro pogori ter ne da skoraj nobene žerjavice.
UganiKdo ::
Ja in tam služi izolaciji.
Izolacija pomeni neko ločitev. Če dam šamotno ploščo v pečico, jo ogrejem, nanjo položim testo in počakam, da se speče kruh kaj točno v tem primeru izolira šamot?
predvsem zdravo pamet :)
Upgrejd. Kamni lave ali keramični briketi se mi zdita še boljši rešitvi namesto oglja. Kaj menite?
Nič drugače, še vedno boš moral zadevo ustrezno segrevat, kar s trskami in dračjem ne bo šlo. Oboje je bolj namenjeno temu ,da se toplota pri recimo plinskih žarih bolj enakomerno razporedi in se tudi bolj enakomerno prenaša na hrano.
Nič od tega ne gori samo od sebe in nič od tega ne boš segrel v 5 minutah z dračjem, ki ga boš na nabral. Za imprompru piknik, je še vedno edina realna rešitev (če nočeš sabo nosit oglja), da pač zakuriš normalen ogen in počakaš žerjavico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
telexdell ::
Nič od tega ne gori samo od sebe in nič od tega ne boš segrel v 5 minutah z dračjem, ki ga boš na nabral. Za imprompru piknik, je še vedno edina realna rešitev (če nočeš sabo nosit oglja), da pač zakuriš normalen ogen in počakaš žerjavico.
Ni ravno edina- obstaja še izkop luknje, vanjo položiš meso, jo zasuješ in nato na istem mestu zakuriš ogenj. Po kakšni uri ali dvema je meso pripravljeno. Lahko tudi na ognju segreješ kamenje in jih potem vržeš v posodo z vodo, da si skuhaš enolončnico. Lahko s sabo namesto kamna nosiš neko posodo v kateri direkt na ognju pečeš ali kuhaš....
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
reeves ::
Na šamotu ne pečeš.šamot je bolj izolator. Ta nuca kamen za termoakumualcijo. Oz nevem kaj nuca, ker naj bi bilo lažje okrog toborit nagrobnik, kot pa žar z ogljem.
V vseh pečeh, ki so namenjene peki na podu se nahaja šamot na dnu. Peče se neposredno na šamotu pa najsi bo to peč v pekarni, ki doseže nekje do 300°C, peč za pizzo, ki gre do 500°C ali krušna peč, ki jo lahko segrejemo do 700°C.
Seveda se vsepovsod uporablja tudi kot izolator ampak to ne spremeni dejstva, da je šamot daleč najboljša stvar na kateri lahko neposredno pečeš testo v kakršnikoli obliki (pizze, kruh, pecivo,...).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen žar? (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Loža | 223335 (3466) | Comandante |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48444 (11650) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56170 (36043) | bluefish |
» | Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 48164 (29849) | bauci |
» | kakšen roštilj? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21882 (15355) | tabornik12 |