» »

Linux apt-get update/upgrade

Linux apt-get update/upgrade

marjan_h ::

Zanima me kaj točno naredi ta ukaz v katerikoli Linux distribuciji?

Npr. v Windows če imam že inštaliran določen software starejše verzije (VirtualBox) moram ročno uninstall in še enkrat inštalirati novejšo verzijo.

To pomeni, če uporabim ta ukaz v Linuxu, se avtomatično upgrada in updejta ves že naložen software? Kar pomeni, če imam VirtualBox, mi ni potrebno ročno zbrisat in na novo inštalirati?

Hvala.

perpetum ::

apt-get update posodobi samo informacije o razpolozljivih paketih. Sepravi, ce pride nova verzija programa, dokler se ne pozene apt-get update tega ne bos vedel.

Zelo slab primer si podal, ker za Virtualbox podobiti ne potrebujes izbrisati ga naprej. Instalacija novejse verzije poskrbi za vse. Ampak ja, apt-get upgrade ce je mozno odstrani starejso verzijo programa in instlira novejso. Treba pa se je zavedati, da je v Linuxu ogromno medsebojnih odvisnosti, ki jih Windows nima. Sepravi ce zelis instalirat novejso verzijo Pythona in je en izmed paketov odvisen od starejse in ni zapisano da podpira novejso bo apt-get javil napako. No ubistvu sem sedaj sam podal slab primer, ker se bo novejsa verzija pythona se vedno instalirala, vendar ne bo na voljo z ukazom python ampak python(verzija). Recimo python3.7 ali python3.8.

3p ::

marjan: nekako tako, vendar si omejen na svoj seznam repozitorijev, ki je privzeto le tisti od distribucije. Drugače: dobil boš tisto verzijo virtualbox-a (oziroma aplikacije X), ki so jo "packagerji" predvideli za tvojo različico distribucije, in ne nujno zadnje.

Konkretno virtualbox ima tudi svoj lasten repozitorij, ki si ga lahko dodaš in boš, dokler se bo njim (oraclu) zdelo vredno podpirati tvojo distribucijo res dobil zadnji virtualbox. Glej tule: https://www.linuxbabe.com/virtualbox/in...

OrkAA ::

Package manager @ Wikipedia

Najprej en kratek popravek - apt-get (aptitude) komanda je na voljo samo v debian-based distribucijah linuxa, tako da je ne bos nasel na vseh distribucijah. Redhat/centos ima rpm/yum, Arch linux ima pacman.

V splosnem si predstavljaj, da je apt ekvivalent Appstore, ki ga najdes na apple napravah oz. Google Play Store na androidih. Gre za centralno kontrolirano bazo aplikacij, ki jih je mogoce namestit na operacijski sistem. Apt pokriva tako instalacijo kot tudi nadaljne updejte.

Windows praviloma nima takega centralnega repozitorija programov - ponavadi gres direktno na spletno stran od programa in ga potegnes od tam.

Obstaja pa se ena dodatna razlika med windows in linux nacinom pakiranja aplikacij. Windows aplikacije so zapakirane v eno celoto (en .exe), ki vsebuje tako aplikacijsko kodo kot tudi vse podporne knjiznice, ki jih ta program rabi za delovanje.

V linuxu je malo drugace. Aplikacija bo (do neke mere) vsebovala le lastno kodo, vse podporne knjiznice pa se bodo namestile loceno. Za sledenje teh odvisnosti skrbi package manager (apt).

HotBurek ::

apt-get update je na winblowsih tisto, ko v klasičnih XPjih stisneš "check for updates" in ti preveri, če so kakšni novi updejti ali ne.

apt-get upgrade te updejte, v primeru da so, namesti.

Z upgrade ukazom se obstoječ software in/ali kernel "in place" posodobi (ne potrebuješ ga predhodno odinštalirat). Se pravi, ga povozi, a na kvaliteten način. Če so v igri še kakšni config fajli (npr. pro postfix-u), te med inštalacijo obvesti in ponudi več opcij (prepis obstoječih config-ov, shrani nov config v ločen file, pregled razlik pred namestitvijo).

Potem imaš pa še:
apt-get dist-upgrade (nadgradnja na novejšo verzojo operacijskega sistema)
apt autoremove (pobriše leftoverje)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HotBurek ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1066316368 (1880) polozweii
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061177874 (46713) poweroff
»

VirtualBox in Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
262580 (1729) Icematxyz
»

Debian Gnu/Linux kot workstation (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1960117195 (32869) RedDrake
»

Nadgradnja starega Debian serverja

Oddelek: Operacijski sistemi
259638 (9236) Poldi112

Več podobnih tem