» »

Nadgradnja starega Debian serverja

Nadgradnja starega Debian serverja

imagodei ::

V eni firmi so iz produkcije vzeli en star Debian strežnik, pa bi se malo igral z njim. Trenutno ga nimam pri sebi, tako da ne morem kaj več povedat o njem, vem pa, da ni bil posodobljen že ene 4 leta.

Kako se v konzoli lotit nadgradnje? Vem sicer, da ima Debian krasni orodji apt in aptitude, ampak kolikor sem gledal, tam nadgrajuješ posamezne pakete.

Kako npr. pristopit k nadgradnji celotne verzije? Zamenjavi kernela? Zadnjič sem nekaj podobnega iskal za Suse 10.1 strežnik, ki smo ga imeli v podjetju, pa je na netu toliko balasta, da je za znoret. Sem komaj našel ena simpl straightforward navodila za nadgradnjo na 10.3.

Drugač sem dost pristaš tega, da zadeve zastopim na osnovnem nivoju, ne da nekaj klikam next next v GUI-u, samo kvaliteta precejšnjega dela člankov na temo linux je na zelo nizkem nivoju (Kar me zelo čudi, ker sem prepričan, da je Linux hudo dobra reč).
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

OK, nekaj sem že našel. Zgleda uporabno:
http://www.howtoforge.com/how-to-upgrad...

Tale howtoforge je mogoče zares zrnje med plevelom :)

EDIT: Aja, to zdaj ni namig, da temo pustite pri miru ;) Če ima še kdo kakšno pripombo ali namig, feel free to contribute.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

r5r ::

Na tvojem mestu bi naredil ponovno namestitev na sformatirane diske.

Sicer pa preveriš trenutno različico z cat /etc/issue.
And it makes me wonder.

imagodei ::

r5r,

ja, saj vem, da bi to bila ideja. To bi v bistvu rad naredil zato, da dobim izkušnje, če/ko bo to treba delat na live/production serverju.
- Hoc est qui sumus -

r5r ::

Potem imaš pa dva ukaza:
apt-get update in apt-get dist-upgrade

To ti posodobi na najnovejšo različico, ki jo imaš vpisano v /etc/apt/sources.list. Za novejšno različico je potrebno popraviti to datoteko.
And it makes me wonder.

imagodei ::

V bistvu nečesa ne zastopim (don't laugh).

Kaj je pri Linuxu pravzaprav verzija? Npr. Ubuntu 8.04, Ubuntu 9.04? Ali pa OpenSuse 10.1, 10.3, 11.0... A se verzija nanaša na kernel, na verzijo programov/paketov, ali na oboje? Ali lahko na Ubuntu 8.04 namestim kernel od Ubuntu 9.04 brez kakšne škode?

Ne vem, to se mi tukaj zdi malo zamegljeno. Pri Polknih precej dobro veš, na kateri verziji si: XP, Vista, 7... Tudi, če pridejo popravki, se ne obremenjuješ z verzijo, kamoli kernelom.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

r5r
Potem imaš pa dva ukaza:
apt-get update in apt-get dist-upgrade

To ti posodobi na najnovejšo različico, ki jo imaš vpisano v /etc/apt/sources.list. Za novejšno različico je potrebno popraviti to datoteko.


OK, kul. Na tistem zgornjem linku se uporablja sicer aptitude, ampak tudi apt-get je kul.

Kaj pa, če greva/gremo vsaj konceptualno eno stopnjo nižje? Če bi želel na roke naredit upgrade na višjo verzijo? Kaj bi moral zamenjat (vem, da bi bilo treba dependecies reševat na roko, kar bi bilo verjetno obupno delo - zato pravim samo konceptualno)
- Hoc est qui sumus -

r5r ::

Pri Debianu je trenutna verzija 5.0 (lenny) in obsega nabor paketov.

Sedaj je odvisno od posameznika, kaj mu pomeni višja verzija. Lahko imaš posodobljene le nekatere programe (npr. IE 6 v 8). Tu je višja verzija mišljena kot celovita posodobitev naloženih programov do verzij v naboru paketov višje verzije. Torej ti posodobi kar največ programov (samodejno).
And it makes me wonder.

Poldi112 ::

Na roke upgrade na višjo verzijo - čisto zakaj bi to hotel. Ker ravno zato, da ti tega ni potrebno delati, imaš distribucijo. Če hočeš na roke to početi potem vzameš lfs.

Tisto kar ti rabiš so samo update-i, ki jih dobiš z apt-get update && apt-get upgrade. Če hočeš kakšen specifičen program novejšo verzijo ga pač instaliraš ročno. Če hočeš vse zadnjo verzijo narediš svež install (vsaj na serverju). Dist upgrade je tko tko, osebno ga ne maram :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

imagodei ::

Torej verzija (npr. Etch, Lenny) je dejansko to: kup programov, ne glede na kernel?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Namreč, pred par tedni sem imel probleme z OpenSuse 10.1:
[OpenSuse 10.1] Apparmor, Yast in kernel problemi

Ker se mi je zgleda med eno posodobitvijo inštaliral novejši kernel, potem pa, ko je zmanjkalo štroma in se je zbootal v ta nov kernel, ni več znal mountati CIFS sistema. Pol smo pa imeli sranje na šihtu. Očitno je ta kernel imel napako in... drek.

Za nameček je še nehal delat YAST, tako da posodabljanje iz njega ni bilo možno. Pa v vsakem primeru tam nikjer nisem videl version/dist upgrade. Potem pa začneš iskat po netu navodila za upgrade, pa cel kup enih neumnosti, samo straightforward postopka ne. Na koncu sem upgrade na 10.3 naredil z inštalacijskim CD-jem.

Tako da, ja - malo mi je uganka tale version upgrade. Na OpenSuse 10.3 se mi je updatalo, ne vem, 300 MB paketov, pa je bil to še vedno 10.3. Nikjer v Yastu pa nisem našel upgrade na novo verzijo. Po drugi strani sem gledal za workaround za probleme s kernelom, pa je bilo napisano, da moram preverit, kateri kernel je kompatibilen z 10.3. Tko da...

Ne vem, al pa jaz preveč kompliciram... Sem znan po tem, da me na pol nekaj vedet tolk zelo moti, da kompliciram. :D
- Hoc est qui sumus -

Poldi112 ::

Kernel je pač en od paketkov. In vsaka izdaja distribucije ima zabetonirane verzije paketkov, za katere so lepo testirali, da dobro delujejo skupaj. Popravki, ki prihajajo, so zgolj bugfix-i iste verzije programov. Vsaj pri Debian. Kako je z Suse pa ne vem, mislim da jim yast temelji na red hat rpm sistemu. Tako da ukazi glede posodobitev očitno niso enaki, tudi ne vem če yast podpira nadgradnjo cele distribucije na novo verzijo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Daedalus ::

Če hočeš vse zadnjo verzijo narediš svež install (vsaj na serverju). Dist upgrade je tko tko, osebno ga ne maram :)


Fresh install je zguba časa. Sploh naknadno prenašanje konfiguracije je tečno. Tako da za upgrade na novo verzijo kr lepo dist-upgrade narediš, kake zastarele paketke pa se popuca z deborphan in podobnimi orodji. Seveda morš prej preveriti za morebitne težave in spremembe v kakih programskih paketih (vsaj na produkcijski kišti).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldi112 ::

In ko se spremeni sintaksa config datotek, ali doda nove funkcionalnosti, ki se izražajo tudi v config datotekah, ti sistem to avtomatično update-a brez da bi izgubil tvoje nastavitve, ali enostavno vzame staro verzijo datotek iz /etc ?

Osebno si delam poleg podatkov tudi backup /etc in pri novi instalaciji več ali manj samo kopiram nazaj za spremembe znotraj config datotek. Ne vzame več kot pol ure (apache recimo nekje 5 min za ssl in par vhosts), pa potem mirno spim.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

redo ::

redo ::

Pri debianu toplo priporočam (no, saj verjetno je to dobro narediti pri vsaki distribuciji), da pri vsaki nadgradnji prebereš RN. Jaz jih enkrat nisem (mislim da iz potato na woody, al je blo iz woody na sarge??) pa sem kar tako naredil dist-upgrade (neumnost pač) pa je bilo potem vse narobe (unbootable, ...).

@Podli112
Če se posodabljajo nastavitve in če si sam spreminjal nastavitve, te med samo inštalacijo opozori in vpraša, kaj naj stori. Če nastavitev nisi spreminjal (da si obdržal tiste, ki jih je spisal maintainer), potem ti tiho zamenja z novo verzijo. Tvojih ti ne popiše (tudi če rečeš, da bi rad zamenjal z novimi, ti stare preimenuje tako da doda .dpkg-old, če rečeš, da bi rad obdržal stare, ti nove napiše v datoteko z dodanim .dpkg-new). Ti pa ponudi tudi pregled razlik, takrat ko te sprašuje o tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redo ()

Poldi112 ::

Podli :)

Osebno imam premalo serverjev, da bi se zajebaval. Tudi ko sem včeraj na hitro preletel tvoj link sem hitro ugotovil, da je kar nekaj stvari, na katere moraš paziti in da je hitreje, če naredim clean install. Drugače me pa veseli, da ima inteligenten sistem za upgrade. Ampak jaz vseeno ostajam reva (oz. lenuh).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

redo ::

LOL! Oprosti. Ni bilo namenoma.

redo ::

Čeprav se meni zdi, da ravno ti nisi lenuh in smo to mi, na Debianu, ko ne skrbimo posebej še za nastavitve. :)

hanibal ::

Tale howtoforge je mogoče zares zrnje med plevelom :)

Jap, howtoforge je po moje res dober vir informacij. Ampak, če kjerkoli vidiš "Author: Falko Timme", lahko staviš, da gre za odličen howto.
In ja, tudi ta, k ga navajaš, je dober - sam sem ga uporabil za upgrade svojih pcakov. Slaba novica pa je, da zate ne pride vpoštev.
Namreč, najprej moraš ugotovit za katero verzijo Debiana na tem serverju gre - lahko je Woody ali Sarge. Etch ne more bit (... vem pa, da ni bil posodobljen že ene 4 leta) ker je novejši. Torej - cat /etc/debian_version
Odvisno od verzije, na www.debian.org poišči, kako se naredi dist upgrade.
V principu gre tako, kot so ti že povedali:
apt-get update
apt-get upgrade
potem spremeniš /etc/apt/sources.list v verzijo, na katero želiš upgradeat (vedno samo eno višjo - če maš woody, najpreš posodobiš na sarge, iz tega na etcha ...)
in narediš
apt-get dist-upgrade
Ko prilezeš na etcha, začneš uporabljat aptitude in apt-get pozabiš.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

imagodei ::

Hvala vsem za odgovore.

BTW, hanibal, ta verzija Debiana sicer že ima aptitude. Kot sem pa bral in kot ste svetovali tudi tukaj pa predlagate na nižjih (ne Etch) verzijah uporabo apt-get? Se pravi pred Etch aptitude ni tisto pravo? :)
- Hoc est qui sumus -

redo ::

Ne. aptitude je bil v uporabi že pred etchom. Že upgrade iz woody-a na sarge je priporočeno narediti z aptitude (in to je tista bedarija, ki sem jo naredil jaz, ker nisem prebral RN; uporabil sem apt-get, pa je bilo narobe; sem marsikoga nasmejal). Iz http://www.debian.org/releases/sarge/i3... za i386 (za ostale najdi sam)

Upgrade tests have shown that sarge's version of aptitude is better at solving the complex dependencies during an upgrade than either apt-get or woody's aptitude.

r5r ::

Jaz sem prehajal iz sarge na lenny brez težav z uporabo apt-get. Kje se lahko kaj zalomi?
And it makes me wonder.

redo ::

Uf. Tega je že dosti let. Mislim, da je bila neka težava z nepravilnim razreševanjem cirkularnih odvisnosti (morda so to kasneje rešili). Spominjam se, da nisem bil edini, ki je povpraševal o tem in odgovor je bil v stilu RTFRN. Še Slashdot je pisal o tem, žal kak dan prepozno.

hanibal ::

Seveda, aptitude lahko uporabljaš tudi če nimaš etcha.
Samo jaz sem ga šele pri etchu začel striktno uporabljat.
Od apt je brihtnejši ker dosti boljš upravlja z dependency, kar še posebej pride do izraza, ko kak paket deinštaliraš.
No karkoli izbereš, delaj le s tem, ne uporabljaj oba. (Če se le da. Če pa ne, si preberi to http://newbiedoc.berlios.de/wiki/Aptitu...
Enako velja tudi za Synaptic, ki pa je GUI frontend za apt, zato tudi njega ne uporabljaj, če uporabljaš aptitude. No, na Synaptic tudi ne boš naletel dokler se zabavaš samo s strežniki, oz. dokler nimaš X Window.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

Poldi112 ::

Um, dober link si nam dal:
There is currently no text in this page, you can search for this page title in other pages or edit this page.

Evo popravlejnega: http://newbiedoc.berlios.de/wiki/Aptitu...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201436 (671) HotBurek
»

Debian Gnu/Linux kot workstation (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1960116858 (32532) RedDrake
»

[Kubuntu] Minimalna namestitev

Oddelek: Operacijski sistemi
101448 (1139) R33D3M33R
»

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
385612 (3728) b
»

X window na Debianu mi ne dela

Oddelek: Operacijski sistemi
91265 (1184) roscha

Več podobnih tem