» »

Ameriški predpisi se začenjajo prilagajati avtonomnim vozilom

Ameriški predpisi se začenjajo prilagajati avtonomnim vozilom

Slo-Tech - Ameriški Zvezni urad za prometno varnost je v zgodovinski odločitvi za avtonomno dostavno vozilce Nuro R2 prvič dovolil delno izjemo pri izpolnjevanju zveznih standardov prometne varnosti. S tem se začenja uvajanje predpisov, posebej prilagojenih samovoznim avtomobilom.

Kljub visokoletečim napovedim Uberja in Wayma ter vztrajnemu napredku v preizkušanju avtonomnega potniškega prometa, pa bomo navadni smrtniki prave samovozne stroje bržkone najprej izkoriščali v tovornem transportu, torej dostavi tako na debelo kot drobno. V ZDA pri slednjem prednjači firma Nuro, ki je na prelomu v leto 2019 z vozilom Nuro R1 dostavljala špecerijo v Phoenixu, nato pa sredi lanskega leta še v Houstonu. Zdaj je družba predstavila naslednjo generacijo vozilca, Nuro R2, ki ima pri podobni velikosti kot predhodnik kar za polovico večjo delovno prostornino, pa vgrajeno hlajenje in še kaj.

Mnogo teh karakteristik so snovalci lahko dodali, ker se jim ni bilo treba več ubadati z avtomobilskimi elementi, ki so namenjeni šoferju, kot so vetrobransko steklo in stranska ogledala. Za to pa so morali pri zveznih regulatorjih izposlovati izvzem iz prometno-varnostnih standardov, kar jim je kot prvim v ZDA tudi uspelo. Nuro R2 tako nima stranskih ogledal, medtem ko je vetrobransko steklo zamenjala plastična površina, namenjena "prilagojeni absorpciji udarcev" - po domače rečeno, čimbolj nežnim karambolom s pešči. Tretje določilo, ki ga R2 ni potrebno izpolnjevati, pa je izklop zadnje kamere ob vožnji naprej, kar v predpisih stoji zato, ker naj bi slika voznika sicer lahko motila. Volana pa Nurovi avtomobil(čk)i RX nasploh nimajo, ker sodijo v kategorijo vozil s hitrostjo do 40 km/h. To je bržda tudi poglavitni razlog, da je firma zabeležila opisani uspeh, saj so ta vozila podvržena bolj ohlapnim predpisom. Za primer: tudi General Motors je za svoje predelane samovozne Chevy Bolte brez volana vložil podobno prošnjo, a še ni dobil odgovora.

To je seveda le začetek prilagajanja določil samovoznim avtomobilom in zvezni urad največji izzivi šele čakajo, saj so trenutno zapisani standardi okosteneli ter zavirajo razvoj. Nuro je tako upravičen zgolj do 2500 vozil z opisano izjemo letno, kar je najvišja možna številka, ki jo še dovoljuje zakon, zato njihov poslovni model tudi predvideva uvedbo 5000 vozil R2 v naslednjih dveh letih. V roke bodo tako morali pljuniti zakonodajalci; Kongres je sicer že predlani skušal pričeti postopek v to smer, a se ni iz tega izcimilo še nič.

4 komentarji

Karamelo ::

kdaj bo to pri nas? sprememba predpisov namreč

Matevz96 ::

Karamelo je izjavil:

kdaj bo to pri nas? sprememba predpisov namreč


Odvisno kateri del, Mercdes ima že tovornjake brez vzratnih ogledal. Uporabljajo kamere z zasloni na A stebričku

https://www.mercedes-benz-trucks.com/sl... - MirrorCam
#hooldthedoor

Zvezdica27 ::

hu...

amerika - karkoli si že mislimo o njih - vstopa v to prihodnost. Ja, samo v mestih, a vstopa.

Mi smo tu zadaj... ma 20 let, manj ne, več pa tudi ne. Ali je to dobro ali slabo, pa ne vem.

Razlika med nami in njimi se bo še večala, mindset bo čist drugačen, egoističen - razlika do vukojebin ala afganistan ali jebeni sudan in podobno pa je merljiva v stoletjih...

zz

Cange ::

Smiselno je potem še da robot pripravi fasungo in poceni zadevo do mere, da se nebi splačalo hodit v trgovino, tako bi lahko bila zadeva koristna za vse in ne samo za preščico, ki nima časa oz volje za obisk trgovine.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber in Toyota v polmilijardno sodelovanje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
156276 (5005) codeMonkey
»

Prva smrtna žrtev v nesreči samovozečega avtomobila (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
529178784 (162279) AndrejO
»

Uber zaradi nesreče prekinil preizkuse avtonomnih vozil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21258122 (52831) Unknown_001
»

Japonci dobili najhitrejše optične povezave do interneta za domače uporabnike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
10924453 (20342) MrStein
»

Avtovoznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
749960 (8062) OwcA

Več podobnih tem