» »

Avtovoznik

1
2
»

Jumping Jack ::

Nekako tako kot državni uradniki, ne? :D
OK, oni nimajo več kot par 10 ifov v glavi. :\

Zgodovina sprememb…

Phil ::

In ko se bo to zgodilo, bodo roboti dobili tudi človeške lastnosti, kot sta učenje in osebnost. Vsak robot se bo razvijal po svoje in bo edinstven primerek, tako kot smo ljudje.

A ne bi raje skopirali najboljšega in ga zapekli v vse ostale avtomobile?
Optimalno bi bilo sicer da bi se to delalo samodejno, npr. avto prepozna nevarnost na cesti in jo sporoči avtomobilom v bližini...
LP

BigWhale ::

Danes okrog 18:20 je na stajerski avtocesti kakih 20m po izvozu Maribor Jug vozil en tovornjak s prikolico. Vse bi bilo OK, ce ne bi vozil vzratno! Po prometnem pasu (ker tam odstavnega pasu pac ni bilo).

Ko sem ga videl tam medtem ko sem se peljal kakih 140km/h proti domu (skupaj s komplet familijo) je bila prva reakcija to, da sem rekel WTF?! No, takoj zatem sem ze bremzal in vklapljal vse zmigavce.

Jap, res je, ne nucamo robotskih voznikov, ker smo ljudje tako zelo superiorni. Se vec! Znamo ignorirati prometne predpise takrat kadar je treba! Ne pa en 'butast' racunalnik, ki se bo drzal teh predpisov in omejitev kot pijanec plota.

A ne? :)

----
Izi:

Kaj se pa zgodi, ko nekoga ubije elektrika? Hudirja, nekdo ni predvidel, da bi se znal najt nekdo, ki bo tako malo za hec probaval polezavat po kaksnem transformatorju. Najbolje, da zapremo vsa elektro podjetja in ukinemo dobavo elektrike, saj ta vrag babji zna se koga ubiti.

Nesrece se vedno bodo, tudi podjetja bodo nosila posledice zanje, ce bodo napake upravicene in dejansko krivda proizvajalca avtomobilov. To se ze sedaj dogaja (Firestone problem si spregledal? Isti drek...) in ni nobene prevelike revolucije okrog tega. Bo pa teh nesrec precej manj in ce bodo, bodo precej milejse kot so sedaj. Hm, si dobil po mailu sliko tistega ferarija? Ce ne bi imel tako lepo okrasenih aluminijastih platisc, se niti ne bi vedelo, da je ferari. Je bil raztresen po nekaj kvadratnih metrih ceste v eni taki kit oz jig-saw puzzle izvedbi. Najbrz spet en voznik, ki je bil superioren nad racunalnikom.

Hec je v tem, da, ko bo prislo do situacije, ko bo nesreca neizbezna, bo racunalnik 100x hitreje in pametneje odreagiral kot clovek. Bo zategnil varnostni pas, odklopil dovod goriva do motorja in zaviral na najbolj optimalen nacin ali pa celo zavil s ceste in se zaletel v kup snega, ker bo to bolj varno kot se zaleteti v tistega pred nami. Pa se 113 bo poklical in javil kje se je zgodila nesreca.

roli ::


Hec je v tem, da, ko bo prislo do situacije, ko bo nesreca neizbezna, bo racunalnik 100x hitreje in pametneje odreagiral kot clovek. Bo zategnil varnostni pas, odklopil dovod goriva do motorja in zaviral na najbolj optimalen nacin ali pa celo zavil s ceste in se zaletel v kup snega, ker bo to bolj varno kot se zaleteti v tistega pred nami. Pa se 113 bo poklical in javil kje se je zgodila nesreca.

To naj bi že delali nekateri mercedezi ( razen klica na 113 ).

Jaz pravim,da aavtomobili brez voznika bodo in to dokaj kmalu.Vem pa,da so pred kratkim skoraj vsi v mojem razredu pri nekem testu napisali "Vse pomembne stvari so že iznajdene". Pa so res?
Odgovor je jasno NE! Razvoj se nikoli ne bo ustavil.Ljudje bodo hoteli vsako stvar izpopolniti.In to se ne bo končalo pred izumrtjem naše vrste.Moja mami avtomobila brez ABS,ESP,EDS.... sploh ne pogleda odkar ima renault laguno.Ker jo ravno zaradi te tehnologije lahko prišla v majhen vzpon ( led na cesti ),ki ga kombi in twingo nista premagala.Sicer pa avtomatski vozniki bi preprečili nesreče in bi bili varni,ko bi vsi uporabljali enako tehnologijo.Sicer pa ni vrag,da ne bi bilo v avtu še vsaj 10 varnostnih sistemov,ki bi kompenzirali napake.In letala in avtomobili niso primerljivi,ker letala letijo in je veliko večja verjetnost,da se bo raztreščil kot pri avtu,ker avto je na tleh torej ne more pasti na tla.
http://www.r00li.com

metalc ::

OwcA, prav tako trdim, da letala in celo vlaki nikoli ne bodo vozili brez voznika.


Docklands Light Railway v vzh. Londonu že dolga leta obratuje brez šoferja, celo usedeš se lahko na njegovo mesto. Je pa res, da je v vsakem vlaku nekdo, ki sicer gleda karte in lahko po potrebi sproži zasilno zavoro oz intervenira, če bi vrata koga priprla.

keber ::

OwcA, prav tako trdim, da letala in celo vlaki nikoli ne bodo vozili brez voznika.

Raje preberi malo, kaj piše na Wikipediji. ;)

Pa tudi letala danes letijo večinoma po avtopilotu.

In tudi v avtomobile bo prišlo, zelo hitro.

darkolord ::

ker letala letijo in je veliko večja verjetnost,da se bo raztreščil kot pri avtu,ker avto je na tleh torej ne more pasti na tla.

Pri letalu je res večja verjetnost, da pade na tla, je pa veliko manjša verjetnost, da se zaleti v nasproti vozeče vozilo, da zleti v jarek (:D) ali se zaleti v zid sredi neba

Pa tudi letala danes letijo večinoma po avtopilotu.

Vseeno je letalo malo drugačna reč, kjer ni glih nekih norcev na nebu ki bi ti vozili direkt nasproti, pešcev, ki tečejo čez "cesto" in zaledenelega "cestišča"...
Vlaki pa itak vozijo po tračnicah, nič zavijanja ali pretiranega razmišljanja. Start. Stop.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

p.s.: Bo pa kul če bodo avtomobili povezani na internet in na neki strežnik pošiljali opozorila kdaj je kamera zaznala eno kurbico, ki krade z radarjem. Tako bodo vsi avti z "upgrejdanim firmwerom" na verzijo DEC ZA VOLANOM v5.7 znali pogledati na splet in vsak odsek posebej že vnaprej preverjali, če je v odseku katerega pokriva prometni znak tudi policajski ropar. Takrat se bo znak izjemoma upoštevalo dokler kamera ne bo zaznala plavega kraljivca (v nasprotnem primeru gre na splet komanda o lažnem alarmu, da radarja ni več, vožnja pa se povrne v normalno dinamično brez neumnih omejitev).

Obenem pa boš mel v avto vgrajen "Police Call" v10.1, ki bo lepo na policijo javil, da se en "dec" zajebava po cesti, nakar boš plačal mastno kazen in boš obsojen na doživljensko uporabo vozil s firmwarom BABA v0.00001. Ostali pa se bojo še naprej varno in predvsem normalno vozli po cestah, srečni, ker je en prepotentni norec manj za volanom:D


Sicer pa - Izi, ti se kr trudi. Tehnologija bolj ko ne itak že obstaja, tako da je tisti tvoj nikoli...precej manj verjeten kot en moj "kr kmal."

Če pa bi se v primeru samovoznih avtomobilov na celem svetu zgodilo samo 10 nesreč na leto pa bi bilo že dovolj, da bi prepovedali uporabo takih avtomobilov.

Osebno se mi zdi tako razmišljanje naravnost barbarsko. Ti torej rajši vidiš par dest/stotisoč mrtvih na leto v prometnih nesrečah, kot da bi vzel v kalkulacijo 10 nesreč na leto, ki bi se pač zgodile zaradi recimo res čudnih okoliščin? Daj še enkrat preveri tole svojo logiko...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

perci ::

Daedalus: Ma to je podobno kot debata o varnostnih pasovih. Najdejo neke primere, kjer je nekdo umrl zaradi uporabe varnostnega pasu in iz tega potem sklepajo, da je v nesreči bolje biti neprivezan. Kaj češ.

BigWhale ::

Saj z airbagi je isto... Ce jih narobe uporabljas te lahko ubijejo.

antonija ::

Jaz pa trdim da bojo roboti prevzeli vozno takrat, ko bo mogoca (relativno) nemotena komunikacija med vozi samimi in med vozilom in cestiscem. V takem primeru so edine napake lahko visje sile ali programske napake.

edit: typo
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

smash ::

torej trdiš narobe

BigWhale ::

Modernizacija cestisc in krizisc bo vsekakor pripomogla k temu in je verjetno nujna.

Tako da v cca 20-30 letih (od uvajanja prvih poskusniih avtomatskih tras), bi se stvar morala avtomatizirat, to je doba v kateri vecino cest razkopljejo in zamenjajo asfalt.

doublemp ::

Naj začnem s citatom iz brošure Novosti v ZVCP:

"Značilnost urejenih in varnih družb Severne Evrope je, da sprejemajo zakonodajo kot pomoč in vodilo za varnejše življenje, značilnost Balkana je, da pri vsakem zakonu išče možnosti, kako se izogniti obvezam. Voznike v varnih družbah zanima, kako je potrebno ravnati, na jugu pa običajno dvigajo prah zagrožene kazni. Večina najprej pomisli, kaj jih bo doletelo, če bodo kršili zakon, in ne ali bo to določilo preprečilo nove žrtve."
(mag.Bojan Žlender)

Kam pa spadamo mi?

Če koga moti omejitev 30/50/90/100/130, karkoli že, je to pač njegov problem. Naj se pritoži državi (za zakon) oz. občini (za postavitev znakov), ne pa da se zalepi za rit in s tem ogroža tudi voznika pred seboj (ni varnostne razdalje).

V glavnem, preširoka tema. Se bom raje omejil na tehnologijo =)

Recimo da bi bili čez 20-30 let avtomobili popolnoma avtomatizirani (btw po eni direkciji EU naj bi 2009 serijsko poklicali pomoč v primeru nesreče, sm slišu..), bi se po mojem mnenju močno zmanjšalo število nesreč. Edino vprašanje je zanesljivost te tehnologije, ki je tudi glavni razlog za strahove tistih, ki se je otepajo.

freserovski ::

po moje bi bila zanimiva tudi sprememba infrastrukture. Vgradnja senzorjev v cesto (recimo samo glavne ceste) in ko se bi priključil na to cesto bi lahko do določenega odcepa računalnik sam prevzel nadzor. Neka čustvena inteligenca pa ni potrebna za upravljanje avtomobila, pomembni so zgolj dobri senzorji in računanje razdalj.

Zgolj moje mnenje.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Matevžk ::

... kjer se spet ponuja možnost, da avtomobili vozijo z nekaj centimetri razdalje, s tem učinkovito premagajo velik del zračnega upora, pa MOČNO pridobimo še na ekonomičnosti. Pa imamo dve muhi z enim zamahom.
Vsekakor se pa strinjam, da bo verjetno avto moral še vedno imeti ročne kontrole ... jaz, recimo, živim zelo odročno in kakšnih pametnih cestišč nekako ni pričakovati, na dvoriščih bo pa prav tako verjetno dlje časa trajalo, da boš avtomobilu dopovedal, kam želiš (tudi, če ne bo treba pametnih cestišč), kot pa da bi sam to naredil ... če govorimo o nekem posebnem manevru. Vsakodnevno parkiranje v garažo pa seveda ... ma, da je avtomatično; ne bom celo življenje ženskam pri bajti js parkiral avtomobila (jebiga, nerodno dvorišče&garaže :))) ...
lp, Matevžk

B-D_ ::

Ne želite si "modernizacije" cest.

Ob vsaki dobri stvari (signalčki za pozicioniranje avta) pride neka svinjarija s strani kradljivih kurb ki vse skupaj zjebe. Npr "moderni" količki ki bodo imeli vgrajene kamere za remote krajo denarja tistim ki preveč signalčkov prevozijo v prekratkem času (beri: tistih 90% neidiotov, ki vozijo kot normalni ljudje). Potem se bo takim cestam treba izogibati, ne pa se voziti po njih. Ali pa še bolj absurdno "elektronsko cestninjenje" ki ti ukrade keš za vsak meter ki ga prevoziš. Se ti bolj splača potem vozit 130 po navadnih cestah kjer ni neumnih cestnin in kradljivih radarjev po tunelih... :\

Sicer pa se lahko zahvalimo splošni zaplankanosti, da smo kake pol stoletja za evropo. Oni bodo najebali veliko prej kot mi, do takrat ko bo virus prišel do nas pa bodo obstajala že prenekatera "zdravila". :D

BigWhale ::

Saj avtomatsko zaracunavanje kazni za prehitro voznjo sploh ni slaba ideja. Tako bi vsi vozili tako kot treba. Jasno, bi se kaznovalo tudi tiste, ki vozijo prepocasi.

Cestnino, komplet cestnino bi se pa obracunavalo skupaj z becinom, tisti ki se vozi, bo pac placal. Vec se vozis, vec porabis in vec placas. Ceprav bi tudi tukaj lahko avtomatsko zaracunaval.

Komaj cakam ta dan. :)

Matevžk ::

Tako bi vsi vozili tako kot treba. Jasno, bi se kaznovalo tudi tiste, ki vozijo prepocasi.

To je beseda. Prepočasi se nimaš kaj vozit, razen če je res sila razmer (sneg, led, zelo močan veter, ...). Prehitro (beri: preko uradno določene omejitve) pa tudi ne! Če se pa komu zdi, da so kje omejitve neumne, naj se pa pritoži in se bo stvar uredila, če je res prav, da se spremeni. V večini primerov pač ne. V naselju še pri 50 hitro spregledaš kaj pomembnega. Tudi hiperfrajerji, ki vozijo bolje od kakršnegakoli računalnika prihodnosti.
lp, Matevžk

Matevžk ::

Ob vsaki dobri stvari pride neka svinjarija s strani kradljivih kurb ki vse skupaj zjebe.

Točno tako. Spoštujem tiste modre kradljive kurbe. Še čim večkrat naj ti kradejo, da še za bencin ne boš imel. Ali pa naj ti preprosto vzamejo dovoljenje. Jaz se bom pa še bolj mirno vozil naprej po omejitvah, ker so pač smiselne in zagotavljajo varnost.

Ampak največji frajer si pa, če rečeš, da je policaj plava kradljiva kurba in da ti nikoli ne voziš po omejitvah, ker so neumne in nimajo nobene zveze z varnostjo.
(Se opravičujem tistim, ki jih je plava kradljiva kurba že kdaj 'okoli prinesla', tudi to se zgodi, ampak to se ti zgodi tudi v trgovini, so pač ljudje. Policisti še vedno v večini primerov skrbijo za varnost in ko enega vidim, se počutim varneje [občutek varnosti seveda skazi ata s klobukom pred menoj, ki izven naselja zabremza na 40, ko zagleda policaja -- take je tudi treba kaznovati].)
lp, Matevžk

freserovski ::

saj, če bi hoteli bi lahko že zdaj zaračunavali, vgradit računalniški sistem, ki bo preko kamere prepoznal tablico ni kaj prida zahtevno (v GB že imajo nekaj takega) in preprosto izračunat čas od ene do druge cestninske postaje (malo nezanesljivo, ker so vmes še počivališča in lahko čas, ko si na kavici kasneje porabiš pri 200 km/h).
Se s tem tudi jaz ne strinjam, da bi pol zato, ker bi peljal 150 namesto 130 in bi malo hitreje prišel do konca dobil kazen. Seveda se pa za vsako bolezen najde zdravilo in vsako kontrolo se da obiti, jebi ga, če nebo pasalo se bo treba pač česa takega poslužit.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

Nejc Pintar ::

Vsekakor bo treba robotska vozila natančno zakonsko opredelit. Tako da programer ne nosi prevelike odgovornosti, sicer ga ne bo junaka ki bi šel to pisat.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Utk ::

Sej je pri letalih podobno, tudi tam ne sme bit napak, take stvari se delajo malo drugače kot eni windowsi, office in podobno, kar se lahko sesuva kolk hoče. Niti ne bi takega računalnika poganjal kakšen pentium...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lenoba

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
72718 (2254) gobice
»

Avtovoznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
749963 (8065) OwcA
»

Pestro pri namiznih okoljih

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
172555 (2555) noraguta
»

Intelovi štirje T-ji

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82670 (2670) Dr_M

Več podobnih tem