» »

Starševska ljubezen

Starševska ljubezen

Avenger ::

Skoraj bi tole dal v Ložo, ampak rad bi začel rahlo bolj znanstveno debato...

Torej, narava kot narava, vedno se spreminja, rine naprej, izboljšuje mikrosisteme, opušča tiste, ki ne delujejo in pospešuje tiste, ki delujejo. Statistično gledano, je bolje če je neka stvar ali stanje v večini, ker je to pač sedanjost, neko stanje, do katerega je pač prišlo, manjšine so odstopanja, ki lahko pomenijo ali pozitivno evolucijo, kjer bo domovala prihodnja večina, ali pa pomenijo slepo ulico, flop.

Ljubezen si nekateri razlagajo kot trik narave, s katerim omogoči recimo delovanje družine, ki je potrebna za vzgojo otrok, ki primerjajoč z živalsko mladino odrastejo precej pozno, ker se morajo naučiti uporabljati možgane, ne le telo in nagon. Če ni ljubezni, partnerske seveda, je vzgoja bolj kot ne čudna, odraščanje z enim, ali drugim ali pol z enim in pol z drugim staršem je po mojem čudno in če bi šlo v taki smeri naprej, bi se človeštvo gotovo močno spremenilo, verjetno ne na boljše, vsaj glede na današnje moralne norme in miselnost.

Vedno se vsi pritožujejo, da prave ljubezni ne najdejo, seveda v resnici jo, ampak je kratkotrajna, nekonstantna, nihajoča in predvsem - minljiva. Število razbitih družin je blazno veliko in ti otroci se dejansko ne počutijo dobro, čeprav na videz tega sploh ni opaziti - prej nasprotno, vendar se to neugodje čuti v njihovih razmerjih, ki so še bolj burna in nestanovitna od tistega od staršev.

Ali je ljubezen morda od narave že zavržena slepa ulica in se počasi spreminjamo? Seveda, morda se zdi to čisto prehitro, spremembe se zgodijo počasi, a kljub temu, ljubezen ima na vsak način nekaj opraviti z družbeno moralo in stanjem in to se prav gotovo relativno zelo hitro spreminja in ravno te spremembe globalno vplivajo na razvoj človeka, tako da se lahko upravičeno vprašamo - kam gremo?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Marjan ::

Predvidevam, da veš za temo "Resnica v svoji biti" - o sexu in ljubezni.

V tej pa (za razliko od zgornje) naj bo govora o starševski ljubezni do otrok. Gre namreč za skrb za svoje potomce, ki so nosilci tvojih genov.

Marjan ::

Mogoče je za nekatere težko sprejeti, da nas je evolucija v resnici izoblikovala v sebične osebke, ki drugim pomagajo in jih ljubijo samo zaradi svojih koristi.

Smo najkrvoločnejša in najsebičnejša orodja kar jih je narava sproducirala.

:))

TESKAn ::

Ne bi reku, da vsi - recimo mati Tereza? Kako korist je imela od tega, da je vedno ljudem pomagala? K daljšem življenju ji nekako ni pripomoglo, več materijalnih dobrin ni imela zaradi tega, svojih genov pa tudi nekako ni mogla širit tako okoli...
Potem imaš pa še posvojitve. Tudi tu ti propade teorija o širjenju svojih genov.
Ljubezen med dvema osebama pa po moje postaja nestanovitna predvsem zaradi družbe. Po moje je namreč teško 'obdržat'ljubezen, če se partnerja vidita le zvečer, ko prideta domov iz službe, utrujena od dela.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Marjan ::

Mogoče pa Tereza ni mogla imeti svojih otrok (tako fiziološko, kot po svojem prepričanju), da ji je edina možnost ostala, da skrbi za druge otroke.

Namreč, to je želja v nas ljudeh, ki je pri nekaterih močnejša kot pri drugih - da skrbijo za bolj uboge ljudi (otroke), tudi če niso njegovi.

Saj mu drugega ne preostane, če svojih nima.

To, da poskušaš rešiti (preskrbeti...) svojo vrsto je znak, da hočeš, da preživi. Da preživijo njeni geni. Da vrsta Homo Sapiens ne izumre.

Marjan ::

Ljubezen in skrb za svojega otroka je posledica dejstva, da skrbimo zanj, da bo bolje prenesel naše gene naprej.

To se dobro vidi, če svojim staršem rečeš, da ti pa ne boš imel svojih otrok. Ali bodo razočarani, ali pa bodo v smislu "eh, to samo zdaj rečeš, si boš že še premislu...".


Težko pa rečem, če gre še za kakšno drugačno navezanost na otroka... tukaj bi psihologi in zdravniki kaj več povedali o materinski ljubezni in podobno. Ampak, to je čut matere, ki se je razvil zato, da bi bolj eprenesla svoje gene naprej.

:))

Barakuda1 ::

Mogoče je za nekatere težko sprejeti, da nas je evolucija v resnici izoblikovala v sebične osebke, ki drugim pomagajo in jih ljubijo samo zaradi svojih koristi.

Smo najkrvoločnejša in najsebičnejša orodja kar jih je narava sproducirala.:\

Hmm, velikokrat se v marsičem z Marjanom ne strinjam.
Tokrat moram priznati, da se načeloma z njim strinjam.
Jasno, da so posledice tega tudi temu primerne na vseh področjih družbenega življenja.
Edino kar je, je morda to, da se stvari počasi vendarle spreminjajo in ni nujno, da se bo pri takšnem izoblikovanem vzorcu tudi ostalo.
ampak, trenutno vse kaže da je tako:(

Barakuda

Marjan ::

Barakuda, o kakšnih spremembah govoriš? Genov si ne moremo spremeniti kar tako čez noč.
(če se kdaj z mano ne strinjaš mi to kar tam povej, pa bova predebatirala)

Barakuda1 ::

Marjan:)
Vsaka malenkost tud ni tisto, zarad česar bi se že spravo pisat. Kadar pa so odstopanja med tvojimi in mojimi pogledi velika in očitna, pa svoje posmileke tako ali tako izrazim.

Gelede zadnjega prispevka, je pa tud men jasno, da se stvari ne spreminjajo čez noč. Prepričan pa sem, da se.
Narava po evolucijskem načelu pač spreminja stvari, tako kot je v danem (dolgem časovnem obdobju) glede na zunanje potrebe najustreznejše.
Nenazadnje ne boš trdil, da je danes povprečna življenska doba enako kot pred recimo 1000 leti. Tudi povprečna višina odraslega posameznika se je vidno spremenila že v krajšem obdobju kot 1000 let.
Torej v čem je problem:)

Barakuda

Marjan ::

Mislim, ne razumem kaj bi rad, da se spremeni. A ni to vredu, da imajo starši radi svoje otroke?

msmiha ::

Ampak zakaj se je povprećna življenska doba spremnila? Je to zato ker je tako hotla narava, ali je to zato, ker smo tako hoteli mi?
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Marjan ::

msMiha, mi smo si to želeli in tudi počeli vse, da bi se to uresničilo. Evolucija je temu nasprotovala, a smo jo premagal.

++ ::

Ampak zakaj se je povprećna življenska doba spremnila? Je to zato ker je tako hotla narava, ali je to zato, ker smo tako hoteli mi?

Večinoma zaradi močno izboljšanih pogojev življenja (od hrane, medicine, higiene ...) -- tako življenjska doba, kot povprečna višina. Še ne tako dolgo nazaj so ljudje umirali za današnje standarde precej mladi (in majhni :) ).

Barakuda1 ::

Mislim, ne razumem kaj bi rad, da se spremeni. A ni to vredu, da imajo starši radi svoje otroke?

:\

Mogoče je za nekatere težko sprejeti, da nas je evolucija v resnici izoblikovala v sebične osebke, ki drugim pomagajo in jih ljubijo samo zaradi svojih koristi.Smo najkrvoločnejša in najsebičnejša orodja kar jih je narava sproducirala.


.........


Ja pismo, zdaj se pa ti že enkrat odloč, kaj bi rad.:|

Al gre za ljubezen, ali za to, da se bodo geni prenašali iz roda v rod. No, a si se odločo al ne :|

Barakuda

Marjan ::

> Al gre za ljubezen, ali za to, da se bodo geni prenašali iz roda v rod. No, a si se odločo al ne

To je ljubezen! Ljubiš svoje otroke iz razloga, da boš prenesel svoje gene naprej.

Barakuda1 ::

Marjan:)
To je ljubezen! Ljubiš svoje otroke iz razloga, da boš prenesel svoje gene naprej
.

:\

Halooo, nekateri pojmi so pa tako ustaljeni in določni, da jim res ne moreš in ne smeš po volji in potrebi pripisovati novih pomeneov, samo zato, da bi utemeljil svoj "prav".

Nsprotje od ljubezni je naprimer pojem poimenovan sovražtvo.

Daj mi zdaj na antipodu pojma ljubezen razloži tvojo teorijo, zakaj nek par nima otrok.


Barakuda

Marjan ::

Jaz ničemur ne pripisujem novih pomenov, samo razjasnjujem kaj stoji zadaj. Do starševske ljubezni do svojeg otroka je prišlo skozi zgodovino zato, da bodo geni bolje (bolj sigurno) prenešeni.

Zakaj nek par nima otrok? Zakaj pa ne? Pač tako sta se odločila.
Saj geni nam ne zagrozijo, da moramo imeti otroke, ali kako si ti predstavljaš?

Nekateri preračunajo , da se jim bolj izplača ne imeti otrok.

Barakuda1 ::

:)

Glede na vprašanje, priznaj, zelo šepav (beri - neargumentiran) odgovor :)

Marjan ::

Ne, misim, da sem kar zadel bistvo. S čim se ne strinjaš?

Thomas ::

Starševska ljubezen je tudi nekoliko relativna stvar. Ni vedno tako, da bi se staršem splačalo - z genetskega stališča gledano - vzdrževati svoje otroke. Matere so glede tega nekoliko "boljše", ampak tudi tukaj stvar ni taka, da bi brezpogojno ljubile svoje otroke. Če jih - brezpogojno - je to bolj stvar memov, kot genov. "Naravno" je, da ima ženska kakih 20 otrok, če le živi do 40. leta. V tem času ji bo v povprečju umrlo kakšnih 17 otrok. Infanticid je bil velik vzrok smrti nekako do vključno Rimljanov.

Potem je pa tu še otroška ljubezen do staršev. Zelo lepo je bila prikazana v filmu A.I. Najlepše doslej, se mi zdi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Al otroke vzgojit k te pol pedenajo al pa si prsparat za dom za ostarele in ga 30 let prej rezervirat. ;>

Thomas ::

Večina živih bitij ne bo nikoli imela potomcev. Poskušali bodo, čakali na ugodno priložnost, toda prej jih bo vzela smrt. Pa še od tistih, ki otroke imajo, jih mnogo (več kot pol, če jih je otroke imelo nadpovprečn število!) - ostane brez vnukov.

To je veljalo do 19. stoletja tudi za Evropo. Do danes še vedno veljalo za lep konec Afrike.

Think about!

p.s.

Sam da se mi ne bi kakšen Mici ali barakuda, namalala s svojimi lajnami sem. A bi kdo diskutiral matematiko tega procesa?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj obstaja ljubezen? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
815223 (2543) nanpots
»

Zaljubljenost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1137514 (4175) 3p
»

Homoseksualnost

Oddelek: Znanost in tehnologija
332520 (1858) Thomas
»

Zakaj otroci? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1087106 (1924) kopernik
»

"Resnica v svoji biti" - o sexu in ljubezni (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
775839 (4546) Thomas

Več podobnih tem