» »

Zakaj otroci?

Zakaj otroci?

1
2
3

DavidJ ::

Mislim, da je Rop v eni izmed predvolilnih srečanj omenil disertacijo, ki je pokazala, da med finančnim stanjem potencialnih družin in rojevanjem otrok ni nobene pozitivne korelacije.

Težko je napovedat prihodnost in zavedat se, kako zelo odgovorno je imet otroka, je pomembno, vendar zgolj dvom vase kot razlog za odlašanje je zgolj izgovor in ne pravi razlog. Nihče ne zna vsega, nikoli se ne moreš dovolj naučit in brez improvizacije ne gre.

Če je pomanjkanje izkušenj in znanja problem, potem je idealni čas za otroka na smrtni postelji. Izkušenj in modrosti ima človek največ tam. ;>
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

kopernik ::

demoness:

Ja, ampak vprašanje je zakaj, xbite?

OK, otroke imate radi. Zakaj?
Je lepo, če je od tebe nekdo odvisen? Zakaj?


Zakaj dihaš zrak ? Zakaj ribe plavajo ? Tako je.


Smeji se ti lahko kdorkoli. Ampak zakaj je ravno otrokov nasmeh toliko vreden?


To je nemogoče razložiti, dolker tega ne doživiš na lastni koži.


Nadezhda:
Preveč kompliciraš pri stvareh, ki so nezapletene. Imeti otroka je nekaj povsem normalnega in vsak starš se, tako ali drugače, prilagodi. Včasih se kaj zalomi, v večini primerov pa grejo stvari normalno naprej.

Maria ::

Zakaj?

Hja, največkrat gre za neko notranje čutenje, da to bi bilo pa dobro ...., pogosto gre za to, ker je takšna navada, dostikrat pa gre za željo po novi dimenziji . Težko se na to stanje povsem pripraviš vnaprej. In zaradi tega ima vsa stvar tudi poseben čar. Ker se ne moreš vračati nazaj in popravljati, ker zadevo narediš in delaš za vsakega posebej samo enkrat in seveda čutiš posledice.

Bistveno je, da razumeš, da je to odlična šola za vse. In da morajo biti vsi odprti in rasti. Vsak zase, iz sebe, a vendar skupaj. In to je lahko tudi čudežno lepo, lahko pa hudičevo težko. Loto pač.

Maria

Caligula ::

Jah folk, ki hoce met otroke zaradi lepih stvari je zdrav. Folk, ki jih pol dejansko ima iz teh enakih razlogovo in nicesar drugega je pa beden. Otrok ni neki zate, da sebe izpopolnjujes. On je tukaj, da tebe zamenja. Ampak na lep, nekonflikten in zdrav nacin. In ta "strucka" ni tam, da tebe zabava.

kopernik ::

Caligula, mlatiš prazno slamo. Že cel thread smetiš z neko kritiko staršev, kot da smo ne vem kaj zagrešili. Imeti otroka je popolnoma normalna stvar in ni osebe na tem svetu, ki bi mi lahko težila, naj opravičujem svojo odločitev za otroka (no, teži že lahko, samo od tega ne bo efekta).

Gavran ::

Željo po otroku človek enostavno začuti. Kot začuti recimo pri petnajstih željo po seksu. Ravno tako je tistemu, ki te želje nima, razložiti željo po otroku kot petletniku željo po seksu (ali neki drugi stvari, ki je ne pozna).
Se pa vedno pogosteje dogaja, da človek začuti željo po otroku pozno ali celo prepozno, da bi to tudi uresničil (predvsem biološka ura pri ženskah je neusmiljena), potem pa pride do pogovora med moškim in žensko, kakršnemu sem (nehote) bil priča pred kratkim. Ženska je nosila malega psa in hotela nekaj pobrskati po torbici. Obrnila se je k možu, ki je stal zraven, mu dala psa in rekla psu: "No, pojdi malo k ATIJU, saj te bo potem MAMI takoj spet prijela..."

Soon ::

kopernik: se strinjam

Midva z ženo pričakujeva 12.12 ( punčka ). Seveda sva se predhodno pogovorila.
Kle ni kej filozofirat. Za otroka je potreba želja obeh in seveda pogovor
Lp
Miran

BigWhale ::

Demoness:
> OK, otroke imate radi. Zakaj?

Hm, imas rada svojega fanta? Zakaj? :)

> Je lepo, če je od tebe nekdo odvisen? Zakaj?

Odvisno od odvisnosti. Za otroke je najbolje, da so cimbolj samostojni in hkrati vedo, da imajo starse nekje blizu na katere se lahko, ce je kriza zanesejo. Najprej so to najbrz potolcena kolena in razbiti nosovi, pa sosolci, ki mecejo zoge v glavo (ce je otrok zenskega spola... ;)), potem pa druge stvari, taksne zaradi katerih ljudje v zivljenju potrebujemo nekoga, da nam svetuje.

Odvisnosti so ponavadi slaba stvar. Ponavadi.

> Smeji se ti lahko kdorkoli. Ampak zakaj je ravno
> otrokov nasmeh toliko vreden?

Zakaj pa je nekomu toliko vredno, da se mu nasmehne oseba, ki mu je blizu? Meni je cisto vseeno, ce se mi Vinko iz spodnje kungote vsak dan nasmiha in se mi smeji. Se mi zdi, da je pohvala in izkazovanje nekih custev precej vec vredno, ce to pocne oseba, ki ti je blizu in blizje od relacije otrok/stars prakticno ne mores.


Nadezhda:
> Težava je v tem, da je otrok, če mu želiš zagotoviti
> normalno življenje, precejšnja finančna obremenitev,

Odvisno koliko star otrok in kaksne imas predpogoje za imet otroka. Z hrano prve pol leta ni stroskov, potem ko zacne otrok 'jesti' je strosek ena banana + en korencek + pest graha + se kaka malenkost na dan. To traja potem kar nekaj casa. ;>

Z obleko je malo vecji kriz, ker je potrebujes kar precej, ce si picajzlast in ga preoblacis vsakic ko malo prevec rigne. Ce si bolj zmeren lahko shajas z malo manj obleke. Precej ljudi podeduje ogromno oblacil za take male froce, ker se kupovati enostavno ne izplaca. Ker kupis eno stvar, ki mu bo prav mogoce dva mesece. (Tukaj se je pametno drzat pravila, da kupujes vse kar kupis tako da mu je malo preveliko. ;>

Ko gre otrok v vrtec/solo se stvari podrazijo ampak, ce sta dva starsa zaposlena to ni tako hudo breme.


> poleg tega pa terja ogromno časa in veliko volje.

Ja, tega pa res. Ampak, katera stvar pa ne terja ogromno casa in volje? Meni je bilo receno, da zdaj, pa ne bom imel vec NIC casa zase. Da lahko kar pozabim na vecino stvari. Eh, zmotili so se. Vsi po vrsti.

Za mamo je malo drugace ja, se strinjam. Ima manj casa zase, manj spi, ... sploh tiste, ki morajo kuhat, pomivat, prat, pospravljat + zdaj se za otroka skrbet, medtem, ko tip televizijo gleda (or whatever) :) Ce se delo razdeli rata znosno.

Tako, da tisto o 'nic casa' je v bistvu neka urbana legenda ali pa samo frustracija ljudi, ki si niso znali organizirati casa tako, da bi jim to ustrezalo.

> To ni egoizem, gre za dejstvo, da dvomim, da bi lahko

Ne, to je polno predsodkov in strahov. Resno.

> svojo nalogo kot mati dobro izpolnjevala in se je zato
> ne lotim.

Here's a hint. Nihce ni NIKOLI 100% pripravljen na otroka. Never, ever, ever. Materialno mogoce ja, ko imas denarja ko solate. Ampak to je prej slabse kot bolje.


Gorezh:
> Starsi bi morali racunati tudi na to, da bodo s tem,
> ko bodo otroka spravili na svet, le-tega morda
> obsodili samo na muke...

Potemtakem, je najbolje, da ne imamo otrok? Saj ima vsak, ki se rodi potencialne moznosti, da bo zivel v mukah? Ja, se strinjam, da bi bilo za nekatere bolje, da se ne bi rodili, ker so sedaj v breme sami sebi in okolici. Ali je to lahko sedaj povod, da kar ustavimo nova rojstva?


drj:
> Otrok je izziv - ali zmoreš ali ne.

Ne ni. To ves se preden imas otroke. Vendar imajo nekateri kjub vsemu otroke.... Zal.

dr.J ::

>drj:
>> Otrok je izziv - ali zmoreš ali ne.

> Ne ni. To ves se preden imas otroke. Vendar imajo nekateri kjub vsemu otroke.... Zal.

Narobe sem napisal. Otrok je izziv: ali si upaš ali ne.
Seveda ob prisotnosti za nekaj zrn soli pameti - ampak mislim, da se to v tej debati razume.

az0346 ::

Jaz mam že tam nekje od osemnajstega leta neizmerno željo imeti otroke, ko vidim kakega otroka, mi srce preprosto poskoči. Na žalost jih še nimam, vendar delamo na tem ;). Mi pa ni jasno, da pri nekom ko spolno dozori, ni nobene želje po otroku, še posebej ženske bi naj imele močan materinski nagon, pa opažam, da ga vse bolj izgubljajo.

še tisti ki se odločajo za otroke, se vse bolj odločajo iz napačnih razlogov ( če v zvezi zaškripa,... ).

Pa še nazaj na vprašanje. Zakaj si želim otroka? Z besedami je to nemogoče povedati. Preprosto čutim potrebo, da za nekoga skrbim, ga vzgajam, mu pomagam ko me potrebuje in se z njim veselim. Večino od tega ti lahko nudi partner, vendar povsem izpopolni te pa lahko le otrok.

lp, Andrej

Thomas ::

V lovsko nabiralniški družbi, v kateri smo zevoluirali, je večina otrok nastala "po nesreči".

Kopica otrok je bila biološka nuja, da so sploh preživeli.

Zdaj je kontracepcija, in memi že toliko kontrolirajo gene, da število rojstev pa pada. "Nesreč" je manj, pa še tiste so precej "undoable" s splavi.

"Ko se rodijo samo zaželeni otroci, je teh vse manj." To je fakt.

Thomas ::

> Pa še nazaj na vprašanje. Zakaj si želim otroka? Z besedami je to nemogoče povedati. Preprosto čutim potrebo, da za nekoga skrbim, ga vzgajam, mu pomagam ko me potrebuje in se z njim veselim. Večino od tega ti lahko nudi partner, vendar povsem izpopolni te pa lahko le otrok.

Eto, takelih je evolucijska prihodnost. Pa tistih ki jim kontracepcija povzroča razne stranske učinke. Tudi taki imajo malenkost (odločilno) več otrok.

Seveda, če bi se biološka evolucija dogajala še kaj dolgo, kar se pa ne bo.

||_^_|| ::

Zanimivo kako nekateri razmišljate.

Nikol mi še ni padlo na pamet da ne bi mel otrok. Življenje brez otrok bi mi bla totalna muka, tko da močno upam da ne bo kakšnih zdravstvenih preprek, ki bi nama (meni in moji izvoljenki) preprečile potomce.

Komi čakam čas ko ji bo rastel trebušček, ko bova pamža(pamže:)) vzgajala, ko bojo nagajal, ko jih bo treba previjat, ko se bojo drli, ko ponoč zarad njih ne bom mogu spat, itd.
Moji otroci bodo moj point življenja, moji otroci so že zdaj ko jih še nikjer ni moja največja motivacija s katero delam, študiram, in tako naprej.

Thomas ::

Evo, še en tak, kakršne bi zdej evolucija favorizirala.

Otroke bi začeli dobivati predvsem tisti, ki jih imajo zaradi kakršnegakoli razloga radi, če bi tole še trajalo in prišli bi v večino.

Nashov ekvilibrij bi se postavil drugače, kot je trenutno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Tr0n ::

Prevec dela s temi froci. Sam ga se nimam, ampak vidim pri sestri. Pa ne samo takrat, ko so majhni, ampak ko ze malo zrastejo in ti non-stop "dihajo za ovratnik". Da niti ne omenjam problematicnih, hyper-aktivnih otrok, kjer ti samo vzgoja vzame po vec let, ce ti na koncu sploh uspe.

Hvala lepa. Morda cez ene 10+ let ce bo cajt in gnar. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

PaJo ::

Jaz bi se tudi skoraj lahko podpisal pod ||_^_|| post:D

Definitivno si zelim imet otroke in ce bo vse po sreci, ne samo enega, ampak kaksenega vec. Res pa je, da je potrebno prej ustvarit dolocene predpogoje, ampak tudi brez njih bi slo, ce je le dovolj ljubezni in volje. Treba je skrbet za naso nataliteto.:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PaJo ()

perci ::

Se ee somišljenik Črtice moža in Pajota - no, nebi ga imel še zdajle - morm diplomirat, pripravnistvo narest in kako leto sluzbe dat ces, ampak v roku 5 let bomo pa zavihal rokave :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Sergio ::

Ti si kr srajco slec, pusti rokave pri miru ;)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Myth ::

Jaz se tudi podpisujem pod njihov post. :8) Treba prvo mal nardit, pol pa bo že...
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

BigWhale ::

Jaz sem pa ze dost delal, zdaj mislim vsaj se dva imeti... ... no upam da Gaby tudi. Z dvema komaj samega sebe pokrijes... ;)

Predpogojev pa vseh ne mores imeti... Meni manjka nekaj cemur bi nekateri rekli 'odraslost' ampak to je pre prednost kot drawback... ;>

opp_us ::

a ni čudno, kao se prag do-nedolžnosti znižuje, medtem ko se prag nosečnosti zvišuje. Recmo, zdaj seksajo že pri 13 letih, medtem ko bi imeli froce po faxu, ko si uredijo dom, službo, itd., kar je nekak po 30 letu. a je to normalno? Nisem prepričan, če je evolucijska narava predvidela take spremembe:)

rozica ::

Zanimiva tema, vseh odgovorov nism brala, obljubim da kasneje.
Preden imaš otroke si niti slučajno ne moreš predstavljat občutkov, ki nastajajo, ko otroci so! In to je to. Jaz sem srečna da imam 2 mulčka. :)

BigWhale ::

Hm, zakaj bi to bilo dobro... Zenski da vec casa za izbiro ustreznega partnerja. Hm, potem, vec je moznosti, da se zenski zadeva ponesreci in pride do nezazeljene nosecnosti.

Evolucija je 'ugotovila', da zenske cedalje kasneje rojevajo, ko je nosecnost bolj tvegana in posledicno nevarna in za mati in za otroka, zato, se pac prag sexualne dozorelosti zniza...

Kdo bi vedel... ;)

Caligula ::

Kopernik, jaz sploh ne kritiziram starsev. Kritiziram infantilen folk, ki se gre starse zaradi svojih nedodelanosti. Otroka imas, ko imas stvari v glavi razciscene. In ne, ko ti je v zvezi dolgcas, ko se isces,...

Ne maram neodgovornega folka. Ne vem od kje si ti presaltal na to, da jaz kritiziram starse nasplosno. Mene moti statistika in studije, ki pravijo ,da celo vecina otrok nastane, da bi filk resil zvezo. In psihologi,.. so to raztrgali kot neumnost.

Ker nerazgledan folk misli, da otrok resuje tezave. Ce zveza ni zdrava, le zamakne tezave, ki potem se bolj ven butnejo.

Otrok je velika odgovornost. Folk se mora temu primerno tudi odlocat. Ko pa ma zdrav folk otroka je pa to uzitek videt. In tudi sam imam rad otroke. Samo ni pa to igraca oz pripomocek, da se folk isce pa bedne zveze prba resit.

Ce je pa tebi smetenje to kar pravijo znanstvene studije, je meni smetenje gnilo politicno korektno sitnarjenje o otrokih.
Otrok je najpomembnejsa stvar, ki jo clovek v zivljenju naredi. Prav je, da se vsaj tega loti, ko je mentalno in drugace sposoben najbolje poskrbeti zanj.

Ostalo je sebicnost. Ce si sam za to poskrbel pol vse prav. Ce nisi pol poznas moje mnenje.
Pa se nasvet vsem starsem. Do 5 leta je otrok v learning modu. Kot spuzva. Lahko se ga nauci 10 jezikov brez truda. Ker je programiran za to. Ampak to traja do 5 leta. Brez truda se ga nauci karkoli in v tem bo uzival.

Bolj ko se ukvarjate z otrokom-na kakrsenkoli nacin-bolj inteligenten bo,...

Vse to pravijo studije. Namesto politicno korektnega nabijanja naredite vec, ce celo preberete kako studijo. Ker je ogromno enih lepih stvari, ki jih je glede otrok pogruntala znanost, ki se zelo poznajo in lahko pozitivno vplivajo na osebnostni in drugacen razvoj.

Kar se tice otroci da ali ne. Itak da ja. Ampak ko so stvari v zvezah pa glavah tam kjer morajo bit.

kopernik ::

Caligula, študije naj se ukvarjajo z območji, kjer je otrok preveč. Pri nas, kjer jih je premalo, take študije nimajo posebne vrednosti.
Če starši zavozijo, obstajajo posebne državne institucije, ki bi morale taki družini pomagati.

Hočem povedati, da so razlogi za otroka v domeni staršev in se drugi v to nimajo kaj vtikati. Še posebej v Sloveniji, kjer je problem z nataliteto in kjer se, po mojem mnenju, zelo malo ljudi odloči za otroke zato, da bi reševali svojo zvezo. Saj ne rečem, obstajajo razni primeri zavoženih družin ... tako je vedno bilo in tako bo, ne glede na število rojstev.

Sycroft ::

a pol sem jest eden redkih k bi imel 4 pamze?:D hehe, no ja, se vedno je pa res da je treba prej nastimat predpogoje za to in seveda najdt eno tako zensko k bo hotela vsaj teoreticno met 4. je pa res da zadnje case vedno vec takih zensk spoznavam, katere nebi sploh imele otroka. kje mi zivimo....8-O

Caligula ::

Tvoj odgovor mi ze ni vsec.
Otrok ni lastnina. Otrok je domena starsev dokler ne predstavljajo groznje zanj. Se strinjam ,da mora biti avtonomija starsev nad otrokom skoraj absolutna.

Hudo butast pa se mi zdi argument z nataliteto. Aha, ce je nataliteta nizka, pol ni vec vazno nic drugega? Pol je otroke treba proizvajat za vsako ceno. Ravno to sporocilo zamerim drzavi. Nizka nataliteta je lahko tudi znak zdravja prebivalstva, ki mjorda modro ocenjuje okoliscine.

In studije niso nekaj kar velja za kraje z visoko nataliteto. Studije, ki jih omenjam jaz veljajo za razvita okolja, ker se o takem pogovarjamio tu.

Tudi prevec si defenziven. Jaz ne trdim, da si ti v fokusu moje kritike. ZAnekrat se sam malo tja postavljas.
Jaz samo menim, da otroci niso orodja, igrace,.. za odrasle s katerimi bi se izpopolnjevali, resevali svoje tezave,..

Vse to mora po mojem mnenju nastati pred otrokom. Otroci pa potem dokumentirano samo se dodatno pozitivno vplivajo na vse to.
Ce tega ni pa samo nasrkajo zaradi vsega.

Mene moti tvoj macehovski odnos do znanosti. Saj se ne gre za to, da bi bila znanost nadomestilo za ljubeuzen in za vse kar je naravnega pri otrokih. Je pa lahko zdravim starsem v veliko pomoc. Verjemi ,da ce bos malo spremljal ugotovitve, da ti bo precej lazje pomagat otroku, da brez konfrontacij narei kar je dobro zanj in za starse.

Otrok je eno neverjetno odporno bitje, ki je cudovito genetsko in drugace usposobljen ,da pobere in se nauci vsega najlepsega v neverjetno kratkem casu. In jaz rad vidim, da je tako. Ne maram pa, ko vidim ,da se je nekaj znancev ze locilo po 2-3 letih, ko so ze pred otrokom tako kot njihove zenske, razlagali kako so navelicani,.. pol so se pa pac iz lenobe sli se naprej zveze in napravili otroka. To je neodgovorno.

In se enkrat. Ce mas zdravo zvezo pol ti nima bit kaj ovira. Pol naredi otroka takoj, ko cutis potrebo, veselje in vse lepe stvari. Jaz samo pravim, da NE MARAM tistih, ki otroke naredijo iz neumnih razllogov, ki so rezultat sibkega znacaja.

In NE pravim, da je to kdo tukaj v tej temi.

In ne bit macehovski do znanosti. Ti lahko pomaga do razumevanja in olajsa stvari okoli otrok o katerih sanjal nisi.
In to ne na umeten nacin. Ravno z razlago naravnih stvari. Pomagalo ti bo vedet kaj je res zdravo, kako preprecit, da bi mel otrok poll tezave z samozavestjo, zdravjem, debelostjo,.. vsem kar lahko mocno vpliva na otroka pa si dokler ne bo sposoben sam skrbeti zase, odgovoren ti.

In se nikoli v zgodovini ni mela nobena generacija tko lahkega dostopa do takih informacij.
Pac recimo spremljaj health news na www.yahoo.com ,kjer imas zbrane vodilne...

Bos videl, da bos na par dni nasel kaj zelo koristnega. To velja za vse vas. Ce si ze na netu zaradi forumov, pa bodi se 15 minut, da preveris, kaj se lahko kaj naredi se boljse. Tudi za med nosecnostjo...

Recimo aspirini med nosecnostjo vplivajo na zmedo pri spolni orientaciji otroka, ko zori,...
Sej n i nic takega, kar bi te ful prestrasilo ali pa omejevalo. Samo malo bolje bos opremljen za stvari, ko pridejo...

kopernik ::

Caligula:

Hudo butast pa se mi zdi argument z nataliteto. Aha, ce je nataliteta nizka, pol ni vec vazno nic drugega? Pol je otroke treba proizvajat za vsako ceno.

...


Poglej, če ne dobro prebereš mojih odgovorov, je to tvoj problem. Ne trdim, da moramo vsi kar naenkrat imeti otroke (Hotel sem poudariti, da bodo obstajale problematične družine ne glede na nataliteto.). Če nekdo noče imeti otrok, je to njegova osebna odločitev. Jaz ga nikoli ne bi silil v to, da si ustvari družino.

Hkrati pa jaz nočem, da bi kdorkoli zahteval od mene, naj upravičim svojo odločitev za otroka.


Jaz samo pravim, da NE MARAM tistih, ki otroke naredijo iz neumnih razllogov, ki so rezultat sibkega znacaja.


Se pravi, da imajo lahko otroke samo pametni, lepi in bogati ? Ni nujno (pravzaprav bi lahko iz tvojih komentarjev sklepali ravno obratno), da večina ljudi ustreza tvojih zahtevam. Potem je najbolje, da večina nima otrok ?


Tudi prevec si defenziven. Jaz ne trdim, da si ti v fokusu moje kritike. ZAnekrat se sam malo tja postavljas.


Jaz pa v jok in na drevo ? Tvoja neupravičena ofenziva iz začetka teme je zahtevala defenzivo. Oziroma, sam si izzval moje negativno mnenje o tvojem pogledu na "Zakaj imeti otroka ?".


Mene moti tvoj macehovski odnos do znanosti.


Vsako delo, znanstveno ali drugačno, mora biti podvrženo kritičnemu očesu različnih ljudi. Zato, ker nisi podal linkov do teh študij, da bi jih lahko tudi jaz sam ocenil, sem jih zavrgel. Razlog je preprost : po mojem mnenju je v razvitih družbah zelo majhen odstotek takih družin, kjer se odločajo za otroke npr. zato, da bi ohranili svojo zvezo (kar si ti navedel kot butast razlog). Ne verjamem, da obstaja študija, ki bi trdila, da se je potrebno vzdržati "proizvodnje otrok" (tvoj izraz) zato, ker obstaja precejšen odstotek zavoženih družin. Prej bi verjel, da obstaja študija, ki trdi, da je v razvitih družbah omenjeni odstotek precej majhen (v primerjavi z nerazvitimi). Zato so tvoji pomisleki najmanj neutemeljeni.

Caligula ::

Zdej ti skoraj ne morem odgovorit, ker nekako nisi pravilno razumel stvari, ki sem jih napisal. Mogoce se to popravi.
Poskusi pa upostevat moj nasvet. Enkrat na teden malo precekiraj health news na Yahoo recmo, kjer povzamejo vse od AP, Reutersa, American scientist,.. vse...

Sploh studije o otrokih so cedalje pogostejse in pac ne bi ti skodilo ,ce bo mel malo vec vpogleda. Ti bo lazji razumet otroke, probleme, kako najlazje, najceneje, najlepse poskrbis, da res dobijo vse najboljse.

To je vse.

perci ::

Nizka nataliteta je lahko tudi znak zdravja prebivalstva, ki mjorda modro ocenjuje okoliscine.

Mah, problem je to, da ni stanovanj. Cca 60% ljudi od 20-35 let živi pri svojih starših. Kako češ pa met otroka, ce nimas fleta?

Zdejle mi pade na pamet tista ŠOU felix kartica na kateri pise nekaj v stilu:

Dragi starši - pošiljam vam sliko mojega novega stanovanja. Je edino, ki si ga lahko privoscim. Sicer je majhno, je pa čisto v centru, ima svoje parkirno mesto in mačko

Na drugi strani kartice je pa tole

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: perci ()

BigWhale ::

> ako najlazje, najceneje, najlepse poskrbis, da res dobijo vse najboljse

Tole je malo paradoksalno... ;)

qshtr ::

O.k. priznam nisem prebral celotne teme, ampak povem vseeno svoje mnenje:

Imam skoraj triletnega sina, ki je prava "žverca". In ko sva skupaj in gledam kako se razvija in razmišlja, dobim en tak fajn občutek. Sploh ker je v tistem obdobju "zakajčkev". Men je to všeč, čeprav s takimi ne prideš nikol do konca.

Najboljši filing pa je, ko prideš zmozgan iz službe in te pričaka ves nasmejan in ti kaj fajnega pove. Pa ko vidiš, kako gleda slikanico in sam sebi razlaga, kaj je na sliki... Ne vem za druge, ampak js imam fajn občutek pri tem, brez nekih globokih analiz...


lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: qshtr ()

Zlatko1 ::

Mislim no, če bi vsi tako razmišljali kot Caligula, ki potrebuje znanstveno razlago zakaj otroka potem itak lahko pozabimo na človeštvo!

Caligula skuliraj se malo in ne obsojaj ljudi, ki naravno razmišljajo, če pa ti nočeš otroka ker te je strah, da te bo ženska zapustila ko ne bosta zmogla vsega pa si si sam kriv. Žal.

Caligula ::

Zlatko, koga sem ze obsojal?
Jaz obsojam "nedolocen" folk, ki pac froce dela, za resitev zvez,.. kakor sugerirajo nekatere studije, ki kazejo kar visoke statistike. Ce se ti uvrscas v to skupino ljudi, se pac nebi razumela. Ce pa si nekdo, ki stvari dela zdravo, premisljeno in nesebicno pol bi pa se.

Mam mallo obcutka, da folk ki se nekako sam postavlja v mojo kritiko cuti neko ogrozenost iz morebitnega videnja sebe v tej kritiki.

Ce je tako, nisem kriv jaz ampak taki osebki. JAz tovrstne studije spremljam redno in ze zelo dolgo casa. Ker nocem ,da bo kdaj moj froc najebal zaradi mene, mojih nezrelosti in podobnih zadev.

Zdravim starsem se sploh ni treba bat teh stvari. Tisti so otroke naredili iz pravih razlogov. Tistim ,kii jih niso pa take studije razumljivo nikoli ne bodo vsec.

qshtr npr je lepo napisal.

alf__ ::

Tole sem zasledil:
Težava je v tem, da je otrok, če mu želiš zagotoviti normalno življenje, precejšnja finančna obremenitev,


In me je ful razjezil! Nikakor to ni kakšno finančno breme. Otroka moraš smatrat kot NALOŽBO in ne kot strošek...

Sem noro vesel oče...

A. Smith ::

Me zanima, koliko parov (ali npr vsaj eden od partnerjev) med nosečnostjo in rojstvom potomcev preneha npr s kajenjem in alkoholom?

Sploh kritične se mi zdijo ženske, ki med nosečnostjo jemljejo svašta - in takih ni malo. Sicer pa menda niso zdrave (a drži?) niti majice, ki ne zakrivajo popka, neglede na to, kdaj jih dekle nosi...

Mislim, da si par, ki načrtuje družino nalaga delo, ki ga bo moral opravljati do smrti - ko bo "spravil h kruhu" svoje, so na vrsti vnuki :)) . Po mojem je želja po nesebičnem dejanju - torej rojstvu otroka normalna faza človekovega razvoja.

Pa še to: teženje k popolnosti je nekaj dobrega, treba se je samo zavedati, da ni nihče popoln.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

BigWhale ::

> In me je ful razjezil! Nikakor to ni kakšno finančno breme. Otroka moraš smatrat kot
> NALOŽBO in ne kot strošek...

Jaz pa o tem sploh ne razmisljam tako. Otrok je nekaj kar je fajn. Zato ne bo nikoli strosek.... :)



> Sploh kritične se mi zdijo ženske, ki med nosečnostjo jemljejo svašta - in takih ni

Imas take, ki so v rizicni nosecnosti in hospitalizirane, pred tem so imele ze po tri naravne splave ampak se vedno kadijo. In take, katerih otroci so pasivni kadilci ze od rojstva.

> malo. Sicer pa menda niso zdrave (a drži?) niti majice, ki ne zakrivajo popka, neglede
> na to, kdaj jih dekle nosi...

Ok, to ne vem ce ravno drzi ;)

kopernik ::

Caligula:

Mam mallo obcutka, da folk ki se nekako sam postavlja v mojo kritiko cuti neko ogrozenost iz morebitnega videnja sebe v tej kritiki.


Zakaj to ponavljaš ? Ker se nekateri s tabo ne strinjamo, nas takoj postaviš v žarišče svoje kritike ? Mah, saj je vseeno ...

cryptozaver ::

Dokler se sprasujete cemu otrok??? pac niste zreli da bi jih imeli. Ko in ce bo prisel cas boste ze vedeli zakaj. Govorim izkljucno iz lastnih izkusenj.
Prvega sem dobil pred tremi in pol meseci in to dokaj pozno ('malo' po 30). Do nekega trenutka nisem imel niti zelje niti kaksnih posebnih simpatij do otrok. Sedaj razmisljam drugace. Zakljucil sem neko obdobje v svojem zivljenju kjer sem zivel predvsem zase. Otrok ti odpre cisto neka nova obcutja in obzorja. Bolje spoznas sebe in koncno ves kaj ti v zivljenju pomeni najvec...

Dejansko je res zanimivo to, da ti en sam njegov nasmeh spremeni dan. Tudi ce traja samo eno sekundo in to je potrebno, kajti kako bi sicer izdrzal vse te neprespane noci in skrb samo za nekoga drugega. |O

Soon ::

Cryptozaver: Čestitke
Miran

Caligula ::

Se strinjam.

ZAdnjic mi je se ena kolegica omenjala, da se s tipom odlocata, ce bit se naprej skupaj in da ce ja, da bosta verjetno meola otroka.
Pac to me razpizdeva. In pol debelo gleda, ko ji recem ,ce ji ni ze v tem dost odgovora-da se moras sprasevat, ce bi rad bil z nekom?

Mislim preprosto veliko folka je bednega. In mene to razpizdeva.
Ker bomo pol generacija z 70% locencev in to verjetno lih pri takih letih otroka (cca 6 let) ko najbolj rabi recimo starsa nasprotnega spola, da se normalno tudi spolno definira,..

Pac otroci kot taki so kul Jaz sam pravim ,da je prevelik odstotek folka, ki jih ima iz debilnih razlogov. In se enkrat bom lepo povedal.
Ce nisi debil se z ,mano nimas kaj kregat. Moja kritika je precej nedolocna, ker ne leti splosno na vse. Leti na tiste, ki so debili.

In, ce se ti ne strinjas vsebbinsko z mano potem to ni problem. Pac ti ni vsec to kar pravim. Jaz pa pravim kar zasledim, ko berem studije.

Frocei so za zdrav folk. Ne pameten, lep, bogat,.. kot mi je prej probal nekdo obesit. Ampak za folk, ki je dejansko pripravljen za njih skrbet in to ne pa za folk, ki jih zamenjuje z stroski, resitvami za tezave, dolgcas in slabe zveze.

In to je to.
In Cryptozaver je dobro napisal.

Pa tudi froca ne mores gledat ne kot stroske ne kot investicijo-verjetno je s tem mislil da pac nekaj lepega, kar bo v prihodnosti se lepse.

demoness ::

Otrok kot naložba... no...
Poznam žensko, ki je govorila takole: "Otrok bo moja največja naložba v življenju. Jaz ga bom normalno vzgajala in vodila, koliko mi dolguje, in ko bo star 18 let, mi bo moral to vse lepo vrniti."

Mislite, da bi taka ženska smela imeti otroka?
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

||_^_|| ::

Takšno žensko bi mogl sterilizirat>:D

BigWhale ::

K psihiatru poslat.... Jest od mojga otroka pricakujem, da mi povrne vse kar sem mu dal tako, da me, k bom ratal star, tecen in neznosen strpa v en dom za ostarele, kjer bom lahko s kolegi upokojenci bentil na 'ah danasnja mladina', igral sah, tombolo in pustil, da mi medicinske sestre dvakrat na dan menjajo plenice.

Pa da me mogoce pride enkrat na stirinajst dni pogledat, ce nam prevec tecen. ;)

Black Dragon ::

Zakaj otroci?

Zato, ker je to neki najlepšega kar ti narava ponuja! :)
Time will tell.

||_^_|| ::

BW: točno tako! če bi le bli vsi takšni bi blo pol manj pizdarij na svetu:)

sid_dabster ::

No, jaz ves cas podpiram trditev, da otroci niso za vsakogar. Definitivno ne za taksno babuskaro, kot je tista, o kateri je napisala demoness.
Na zalost je takih ljudi dandanes vse prevec. Prav zato zagovarjam trditev, da bi morali vsaki starsi dobiti dovoljenje za otroka, ker bo sicer na svetu prevec otrok, ki bodo imeli zavozeno zivljenje po zaslugi lastnih starsev.

Nic nimam proti temu, ce imata otroka dva cloveka, ki bosta od otroka pricakovala zgolj taksno povracilo za vzgojo in vzdrzevanje, kot ga je opisal BW.

Aja, se zanimivost.
V drugih temah ima mnogo ljudi, ki sodelujejo tudi v tej debati, zmeraj pripravljeno celo mnozico argumentov... Ko pa so v igri otroci, argumentov kar zmanjka...

Hormoncki, hormoncki :))
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

Thomas ::

Mijau? A si ti mogoče name mislu?

S4 ::

Tudi jaz si želim imeti otroke, mogoče tudi zato, ker sem sam imel lepo otroštvo, prijazno in ljubečo družino itd...

In če pomislim na našega soseda... človek je vso svoje življenje posvetil družini in otrokoma, cele dneve garal, da bi otroci imeli normalno življenje. Gradil hišo, ves čas hodil v starih, ponošenih oblekah, vozil z starimi odsluženimi avti ...

Danes...
Abrahama je praznoval sam, z nami sosedi. Sim mu je že davno odšel v tujino - kje se klati tudi sam ne ve. Hčer je v puberteti zabredla med mafijo in droge, pride vsake toliko časa - po denar, če ga ne dobi ga s svojo mafijo izsili. Človek je zgubil službo, živi le še od majhne ženine plače in pokojnine očeta, ki ga preživlja.

Letos pomladi smo ga sosedi zadnji trenutek rešili iz avtomobila, ko se je hotel z izpušnim plinom fentat...Sprašujem se ali si je res zaslužil vse to?

V tem primeru pa rajši ne razmišljam o otracih!

Thomas ::

Takale osebna tragedija je evolucijsko razložljiva. Vse je dal za otroke in ni mu ostalo nič, izpolnil je svoje "kopiraj gene!" poslanstvo.

Tudi če so starši nasty do otrok, je razložljivo. Če jih poženejo v širni svet, bodo tam naprej sejali njihove gene, v naslednji generaciji jih bo še več.

Različne strategije pač in neprenehoma rušeča se ravnotežja med njimi. Naše naravno okolje.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kako dvigniti nataliteto? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6611099 (10437) jype
»

Nimaš otrok... plačaj davek!!! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15611629 (8743) CaqKa

Več podobnih tem