» »

Odprtost trgovin v nedeljo, drugič

Odprtost trgovin v nedeljo, drugič

««
24 / 56
»»

Machete ::

darkz je izjavil:

In spet se ne upošteva ljudstvo. Bravo Slovenija!

Če si že sarkastičnen s kazanjem na nepravo pot Slovenije, kot zveličane tvorbe, vsaj piši po pravilih slovnice.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

solatko ::

Fantje nehajte s to temo - sindikat trgovine in združenje trgovcev, so dosegli dogovor, ki bo začel veljati s 1.1.2018 in sprejeli za dealvce in trgovinsko zbornico, sprejemljiv dogovor. Tudi sankcije do trgovcev, če bodo dogovor kršili.
Sedaj je pa samo na delavcih, da dogovor preštudirajo in potem od delodajalcev zahtevajo, kar jim pripada, če ne bo po dogovoru pa prijava.

Torej zakon o zprtju česarkoli v nedeljo, nima več smisla in bi bil nasprotje dogovorjenega.
Delo krepa človeka

Apofis ::

A pol tako opevanega referrnduma nebo? Čudn, zadnje cajte je za vsak mišji drek referendum

To je Čuš zagrozu, ker žena delja v trgovini.:'(
Delo krepa človeka

ZaphodBB ::

A pol sedaj družinsko življenje ni več pomembno? Nisem vedel, da je funkcija sindikatov, da odločajo o družinskem življenju njegovih članov.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

ZaphodBB - Že ob prvem referendumu je bilo jasno, da se sindikat in GZ ne moreta dogovorit o plačah. Nedeljsko delo je bilo samo za izgovor. Sedaj je to dogovorjeno in določeno 500%-no plačilo ur, če se delodajalec ne bo držal dogovora.

Družinsko življenje je pa priročno politično opravičilo, za početje sranj. Kaj tisti, ki so obvezni delat v nedeljo, nimajo družin?

Vas je kar nekaj hinavcev na S-T.
Delo krepa človeka

MrStein ::

solatko je izjavil:

S-T? Misliš "v Sloveniji", ka li?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mato989 ::

dice7 je izjavil:

darkz je izjavil:

Zakaj ima pa "ljudstvo" vecji precedenz nad predstavniki dejanskih delavcev, katere bo ta odlocitev vplivala

Zato, ker predstavniki delavcev niso naredili referneduma med lastnimi delavci kaj si želijo oni! Sindikat ni povprašal članov ali kogarkoli kaj si večina članov sploh želi! Če se motim prosim dokaz.

To je tako kot da bi vprašal, zakaj referendum, če pa so ljudje izvolili poslance ki nekaj sprejemajo... logičen odgovor!

Fantje nehajte s to temo - sindikat trgovine in združenje trgovcev, so dosegli dogovor, ki bo začel veljati s 1.1.2018 in sprejeli za dealvce in trgovinsko zbornico, sprejemljiv dogovor. Tudi sankcije do trgovcev, če bodo dogovor kršili.
Sedaj je pa samo na delavcih, da dogovor preštudirajo in potem od delodajalcev zahtevajo, kar jim pripada, če ne bo po dogovoru pa prijava.

Dosegli so dogovor ki sploh ni razumljiv... Še zdaj ne vidim jasno zapisano ali bodo TRGOVINE delale lahko le 15 nedelj v letu ali ZAPOSLEN! Ker če je tako, je večinoma to že itak zapisano v trenutni kolektivni pogodbi, da delavec ne sme delat več kot 2 nedelji na mesec, torej se tu niso dogovorili nič, razen če je mišljeno 15 nedelj letno za TRGOVINO...

Naprej je nedeljska urna postavka še zmeraj prenizka, in spet ni jasno zapisano ali bo 5,4€ bruto ZRAVEN navadne urne postavke ali bo to ta urna postavka? Predvidevam, da bo zraven redne 100% postavke, kar pomeni da bo plača prodajalca ob nedeljskem delu cca. 9€ bruto ali cca. 5,7€ neto... kar je ZA SILO...

Seveda pa če ne bodo popravili dohodninske lestvice spet ne bo nič, ker boš še prej padel v višji dohodninski razred in izgubil 300€ dohodnine... LOLZ :)

Overall je dogovor tako lepo zavajanje... sindikat se ni sposoben izpogajat, da bi 1. tarifni razred bil 805€ BRUTO, namesto bednih 4xx€
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

xmetallic ::

Mato989 je izjavil:

Zato, ker predstavniki delavcev niso naredili referneduma med lastnimi delavci kaj si želijo oni! Sindikat ni povprašal članov ali kogarkoli kaj si večina članov sploh želi! Če se motim prosim dokaz.

Kdo je pa vprašal delodajalce kaj oni želijo?

Mato989 je izjavil:

Dosegli so dogovor ki sploh ni razumljiv... Še zdaj ne vidim jasno zapisano ali bodo TRGOVINE delale lahko le 15 nedelj v letu ali ZAPOSLEN! Ker če je tako, je večinoma to že itak zapisano v trenutni kolektivni pogodbi, da delavec ne sme delat več kot 2 nedelji na mesec, torej se tu niso dogovorili nič, razen če je mišljeno 15 nedelj letno za TRGOVINO...

Zaposleni bo lahko delal največ 15 nedelj na leto in največ 2 na mesec.

Mato989 je izjavil:

Seveda pa če ne bodo popravili dohodninske lestvice spet ne bo nič, ker boš še prej padel v višji dohodninski razred in izgubil 300€ dohodnine... LOLZ :)

Svet se ne vrti okoli trgovcev. Vlada ne bo zaradi trgovcev spreminjala zakonodajo, ustavo, dohodninske lestvice.

Kdo je pa vprašal delodajalce kaj oni želijo?

To že vsi vemo, čimveč dobička :)

Zaposleni bo lahko delal največ 15 nedelj na leto in največ 2 na mesec.

Zanimivo, zdaj bo res smešno gledat trgovske centre, ker veliko manjših trgovin v trgovskih centrih ima včasih samo 2 zaposleni... ki delata 24 nedelj letno, torej bodo par nedelj zaprti.... delodajalec pa ima pogodbo z lastnikom trgovskega centra kjer piše da mora bit trgovina odprta vse dneve ko je trgovski center odprt...

dice7 ::

Mato989 je izjavil:

dice7 je izjavil:

darkz je izjavil:

Zakaj ima pa "ljudstvo" vecji precedenz nad predstavniki dejanskih delavcev, katere bo ta odlocitev vplivala

To je tako kot da bi vprašal, zakaj referendum, če pa so ljudje izvolili poslance ki nekaj sprejemajo... logičen odgovor!
Sindikat so poslanci, to za kar se pa ti zavzemas se pa imenuje tiranija vecine.

Z razlogom tudi nobena drzava ne funkcionira po tvojih nacelih, t.j. referendum za vsako klavrno stvar; ker se na taksen nacin po drzavi nicesar ne postori

ZloTech ::

Kot da se v sloveniji dela kakšne druge projekte kakor teš 6 in 2 tir in se samo kuri denar

Horejšio ::

solatko je izjavil:

Torej zakon o zprtju česarkoli v nedeljo, nima več smisla in bi bil nasprotje dogovorjenega.

Mogoče bi zdej probal še s peki, al pa kelnarcam. Lahko bi bli še bolj pogumni in probamo losat policije, gasilcev in zdravstva med vikendom. Kle bi šele pršparal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Horejšio ()

Mato989 - Dobro, da je število članov sindikata poslovna skrivnost in so se pač spogajali največ, kar se lahko s tako podporo (fizično) delavcev naredi. Bog ne daj, da bi delodajalci šli v preizkus moči sindikata - ne damo nič, štrajkajte, da vidimo koliko vas je v hlačah (tako namreč delujejo delodajalske organizacije po svetu, ob vsakih pogajanjih, mora sindikat pokazat mišice, potem ga šele jemljejo resno).

Po eni strani bi radi vse, po drugi vas je pa premalo v hlačah, da bi se organizirali, kot je treba, skrbeli za zaščito vsakega posameznika v firmi in brez pripomb pričeli štrajk, ko bi sindikalni zaupnik to hotel. Itak za zakonitost stavke odgovarja vrh sindikata, stavkajoči ne.
Delo krepa človeka

ZloTech je izjavil:

Kot da se v sloveniji dela kakšne druge projekte kakor teš 6 in 2 tir in se samo kuri denar

Se, napram temu kar ti simpatizirana politicna stranka trdi.

Kje so sele ostale nevladne neumnosti tipa odprtje trgovin ob nedeljah, za katere se razmetava referendumski denar

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dice7 ()

solatko je izjavil:

Mato989 - Dobro, da je število članov sindikata poslovna skrivnost in so se pač spogajali največ, kar se lahko s tako podporo (fizično) delavcev naredi. Bog ne daj, da bi delodajalci šli v preizkus moči sindikata - ne damo nič, štrajkajte, da vidimo koliko vas je v hlačah (tako namreč delujejo delodajalske organizacije po svetu, ob vsakih pogajanjih, mora sindikat pokazat mišice, potem ga šele jemljejo resno).

Po eni strani bi radi vse, po drugi vas je pa premalo v hlačah, da bi se organizirali, kot je treba, skrbeli za zaščito vsakega posameznika v firmi in brez pripomb pričeli štrajk, ko bi sindikalni zaupnik to hotel. Itak za zakonitost stavke odgovarja vrh sindikata, stavkajoči ne.

Moč sindikata je takšna kot je, zaradi tega ker niso z ničemer v 20 letih pokazali da so tam za delavca... samo poglej si kolektivno pogodbo... Ni čudno da noben, niti jaz nisem hotel plačevat sindikatu... se spomnim ko sem do pred kratkim delal v trgovini, je od 10 prodajalcev bil 1 sindikalist, pa še on je bil zaupnik... kdo bo pa dajal 120€ na leto, za ta SUPER BOJ, kot ga prikazujejo...Ne bi reko da bi dosegali uspehe že 20 let.

V vsem času kar sem delal v trgovini ni sindikat izpogajal ničesar, jaz bi pa v tem času dal njim 360€... smiselno? Niti ne ;)

Tvoja ideja je, da so sindikati krivi za slabo plačo lol :)

Horejšio je izjavil:

Tvoja ideja je, da so sindikati krivi za slabo plačo lol :)

Daleč od tega, ampak to da v kolektivni pogodbi piše, da prvi 4je tarifni razredi zaslužijo MANJ kot je zakonska minimalna plača, je pa krivda sindikata :) In dokler to ne bo popravljeno, so neverodostojni in ne delajo za delavca :)

Če ne bi blo sindikatov, bi ti delal 7 dni na teden 18 ur na dan.

Ja pa ne teh ki so danes tu :) Oni niso zaslužni za skoraj nič.

To je pa res :)

Če ne bi blo državnega zakona za minimalno izplačilo bi dobil 680EUR bruto(ko sem delal) po zaslugi sindikatov, zaradi države sem dobival 805EUR bruto...

In za to jim naj dam 10EUR na mesec? :)

Isto je zdaj z nedeljami, prodajalci bodo po zaslugi sindikatov delali max 15 nedelj na leto(pa še to samo zato ker se je zganil Čuš, če ne bi blo njega, se tudi ne bi dogovorili kar so se!), po zaslugi Čuša, če mu slučajno rata, pa praktično nobene :) Spet bolje država. In dokler bo tako, da bo država bolj efektivna kot sindikati se bo nadaljeval upad članstva :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 - Ko boš ti teslo in tvoji sodelavci spoznali, da je to vaša organizacija in, da je samo toliko močna, kolikor so člani pripravljeni bit solidarni drug z drugim, takrat, se bodo za zaupnike izvolili taki, ki bojo vsaj v firmi kaj naredili. Ti kritiziraš sindikat, pa še član nisi, torej, če nebi ravno ta sindikat dosegel v tripartitnih pogajanjih minimalne plače, bi danes delal za denar po obstoječi pogodbi. Nič država ne naredi, država je delavce spravila v to govno, v katerem ste. Država je v pogajanjih podpirala delodajalce za tako nizke plače, ker drugače nebi bili konkurenčni, država je podpirala GZS, ko so sami sebi delili plače, oziroma določali managersko plačo, država je omogočila prihvatizacijo, sindikati pa so bili še preveč režimski, da bi jim uspelo to preprečit. Le nekaj sindikalistov je vedelo zakaj gre in so se pošteno borili za boljši položaj zaposlenih, pa so jih ravno te, za katere so se borili, pustili na cedilu.

Še premalo vas hebejo, ko boste imeli dovolj, boste že naredili, kar bi morali že med 1991-94, samo se bojim, da bo prepozno.
Če pa misliš, da ste delavci, kot posamezniki lahko močnejši, se pa izborite za boljše pogoje, plačo in delovni čas! A ja, niste, ja pol se pa organizirajte, imate statute sindikatov iz D, A, I,.. prevedene v slovenščino, pa si na spletni strani sindikata trgovine, preberi kakšnega, boš videl, kako organizirani so zunaj.

Predpogoj, da sploh imaš pravic karkoli zahtevat od organizacije, je, da si vsaj njen član.
Delo krepa človeka

pecorin ::

Mato989 je izjavil:

Če ne bi blo državnega zakona za minimalno izplačilo bi dobil 680EUR bruto(ko sem delal) po zaslugi sindikatov, zaradi države sem dobival 805EUR bruto...

In za to jim naj dam 10EUR na mesec? :)

Isto je zdaj z nedeljami, prodajalci bodo po zaslugi sindikatov delali max 15 nedelj na leto(pa še to samo zato ker se je zganil Čuš, če ne bi blo njega, se tudi ne bi dogovorili kar so se!), po zaslugi Čuša, če mu slučajno rata, pa praktično nobene :) Spet bolje država. In dokler bo tako, da bo država bolj efektivna kot sindikati se bo nadaljeval upad članstva :)

Ti sploh ne veš kaj govoriš. Nisi član sindikata in pričakuješ, da bo zate izpogajal boljše pogoje dela. Enako ne bi plačeval državi nobenih davkov in obenem od države čakaš, da se bo zate pogajala s tvojim delodajalcem za bolšje pogoje dela in boljše plačilo. Bravo.

Predpogoj, da sploh imaš pravic karkoli zahtevat od organizacije, je, da si vsaj njen član.

Jaz nič ne zahtevam, jaz pravim da mojega denarja niso vidli, zato ker mi je država z zakonom dala boljše pogoje kot sindikati! In ne za to nisem kriv jaz, ampak sindiati, 20 let še ko sem hodil v šolo, so oni že bli zanič...

Če pa misliš, da ste delavci, kot posamezniki lahko močnejši, se pa izborite za boljše pogoje, plačo in delovni čas!

Seveda smo, vsak delavec je najmočnejši pogajalec za sebe, ker samo delavec lahko napiše odpoved, noben sindikat tega ne stori za mene, in ne sindikati ampak le jaz sam sem si porihtal boljše plačilo in pogoje :)

Ti sploh ne veš kaj govoriš. Nisi član sindikata in pričakuješ, da bo zate izpogajal boljše pogoje dela. Enako ne bi plačeval državi nobenih davkov in obenem od države čakaš, da se bo zate pogajala s tvojim delodajalcem za bolšje pogoje dela in boljše plačilo. Bravo.

Jaz govorim da so sindikati šibki ker ne delajo za delavca že 20 let, in se to zdaj pozna na voljnosti delavcev da jih plačujejo ;) Država se ni pogajala, država je rekla da bo minimalec takšen, in fertik, in delodajalec je to moral sprejet, sindikat pa se je izpogajal za manj kot minimalca... a razumeš tole? Sindikat ki ga plačuješ prostovoljno (kdor ga pač je) se je izpogajal da imajo delavci v trgovinski dejavnosti plače NIŽJE od minimalca, pa je stopila zraven država in je z zakonom rekla OPA dečki, plačat bote morali še vedno vsaj minimalca.

Torej državi ki ji itak moram plačevat denar, se je "izpogajala" bolje kot sindikat ki mu lahko plačujem denar... zakaj mu bi ;) Ko sem pač delal v tem poslu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Looooooka ::

Vazelin je izjavil:

Čuš je tule totalno izvisel

Edino prav. Prodaja meglo. Populist. Naj prvo porihta pogoje in pogodbe v javnem sektorju. Ta je baje v domeni drzave.

V komunizmu bomo nedeljo prepovedal. al pa državo zmeden sm, neki bomo. Lahko bi vsaj bitcoin

next3steps ::

Dokazovanje je tvoje breme.
Delavci dobijo 250% za nedeljsko delo, trgovci bodo pa lahko furali vse nedelje, če bodo imeli delavce za njih. Kar bodo. Ker jih imajo že sedaj.

Seveda smo, vsak delavec je najmočnejši pogajalec za sebe, ker samo delavec lahko napiše odpoved, noben sindikat tega ne stori za mene, in ne sindikati ampak le jaz sam sem si porihtal boljše plačilo in pogoje :)

In zakaj moramo potem za tiste, ki se nočejo boriti za svojo višjo plačo, mi ukrepati?

Torej državi ki ji itak moram plačevat denar, se je "izpogajala" bolje kot sindikat ki mu lahko plačujem denar... zakaj mu bi ;) Ko sem pač delal v tem poslu.

Lahko sam greš za predstavnika delavcev.

Dokazovanje je tvoje breme.
Delavci dobijo 250% za nedeljsko delo, trgovci bodo pa lahko furali vse nedelje, če bodo imeli delavce za njih. Kar bodo. Ker jih imajo že sedaj.

Ne dokazovanje je breme tistega ki trdi da sindikat delavcev dejansko realno predstavlja delavce v trgovinah. Upal bi it stavit, da je več trgovcev šlo pred 14 leti na referendum glasovat, kot pa jih je včlanjeno v tale sindikat :)

In zakaj moramo potem za tiste, ki se nočejo boriti za svojo višjo plačo, mi ukrepati?

Ti nič ne ukrepaš :) Ukrepa Čuš in še kdo, torej si ne pripisuj kakršnihkoli zaslug ali dela v tej zadevi :) Referendum je naložil parlamentu in pokazal voljo ljudi... od vseh ki so glasovali na referendumu jih je več kot polovica izrekla da naj bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte... torej več ljudi je za zaprtje kot jih sploh dela v trgovinah ;)

Seveda si lahko pripisujem. Čuša pa močno precenjuješ. Je enako emocionalno nestabilen, kot ti.

Mato989 - Se vidi da nimaš pojma o čem govoriš. Sindikati so izborili z državo člen o minimalni plači, ko so ugotovili, da bi delodajalci sami od sebe, delavcem dali, najraje 0,00SIT plače.

Ker ste delavci taki hudi pogajalci za svoje plače, je povprečje v trgovini, koliko že?

Delavec je lahko zelo dober pogajalec samo v primeru, da je edini v firmi, ki obvlada nek proces in je veliko odvisno od njegovega dela, sicer pa ti delodajalec, če nisi zadovoljen s tistim drobižem, ki ti ga je pripravljen dati, mirno pove, da greš lahko drugam, za tvoje delovno mesto je pa vsaj 20 kandidatov, ki so pripravljeni delat za drobiž.

Samo v primeru, da je delavcev manj, kot se jih rabi, so pogajalska stališča, malenkost boljša.

Sicer si pa že vbij v glavo - stranka je toliko močna, kolikor ima članov, približno enakih usmeritev, sindikat pa je toliko močen, kolikor ima članov, ki so aktivni. V sindikatu trgovine so že 30 let, skoraj isti obrazi, ker člani na terenu, ne znajo ali nočejo izbrat tiste, ki bi za njih kaj znali in hoteli naredit, najprej na nivoju podjetja, potem pa še širše, na nivoju regije in države.
Prav ugotavljaš, da so sindikati slabi, vendar to ni problem države, temveč problem članstva.
Tudi politika je slaba, pa to ni problem strank, temveč volilcev.

In vedi, če nebi sindikati ob osamosvojitvi izsilili tripartitni pogajalski organ - država, gospodarstvo, sindikati, bi bilo za delovno ljudstvo še veliko slabše, kot je.
Delo krepa človeka

Družinsko življenje je pa priročno politično opravičilo, za početje sranj. Kaj tisti, ki so obvezni delat v nedeljo, nimajo družin?

Ne vem zakaj me zmerjaš s hinavcem. Jaz sem samo vprašal kaj se je sedaj zgodilo z družinskimi vrednotami. Ker je blo to kao tisto kar je res pomembno.

jype ::

ZaphodBB je izjavil:

Ne vem zakaj me zmerjaš s hinavcem.
Zato, ker je Mato989 baje desničar, tako kot ti.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: starboi ()

ZaphodBB - Nisem mislil ravno tebe, ampak tako kot je jype napisal vse desničarje, sploh katoliške usmeritve.>:D
Delo krepa človeka

Machete ::

ZaphodBB je izjavil:

Ne vem zakaj me zmerjaš s hinavcem. Jaz sem samo vprašal kaj se je sedaj zgodilo z družinskimi vrednotami. Ker je blo to kao tisto kar je res pomembno.

Družinske vrednote ob 1,5 faktorju niso več pomembne.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Družinske vrednote ob 1,5 faktorju niso več pomembne.

No saj to... To je pomojem isto kot, ko solidarnost, človekove pravice in ustava niso več pomembne, ko dobiš priložnost, da svojim "nasprotnikom" zabiješ gol.

Zato, ker je Mato989 baje desničar, tako kot ti.

Hmm, jaz sem desničar Katoliške usmeritve in mene so učili, da je dal bog človeku svobodno voljo in da se je človek s to svobodno voljo odločil jesti od drevesa spoznanja dobrega in slabega. Mato ima vso možnost, da si najde službo, ki od njega ne bo terjala takega krutega zanikanja njegovih verskih čustev.

Seveda je najmanj kar to pomeni, da ob Nedeljah ne hodi po gostilnah, bolnicah in podobnih jajcih, da avtocest in javnega prevoza sploh ne omenjam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

Sindikati nikoli niso branili istega stalisca, kot Cus, t.j. za otroke gre!

ZaphodBB je izjavil:

Hmm, jaz sem desničar Katoliške usmeritve in mene so učili, da je dal bog človeku svobodno voljo in da se je človek s to svobodno voljo odločil jesti od drevesa spoznanja dobrega in slabega. Mato ima vso možnost, da si najde službo, ki od njega ne bo terjala takega krutega zanikanja njegovih verskih čustev.
Bog je bil šlampast in ni predpisal, kako je urejeno kolektivno odločanje o skupnih vprašanjih.

Levičarji s tem eksperimentiramo, rezultati so... Mešani.

dice7 je izjavil:

Sindikati nikoli niso branili istega stalisca, kot Cus, t.j. za otroke gre!

Sindikati so samo uporabili Čuša, ker je ovca. In ovce se striže.

Res so carji, malo je manjkalo pa bi celotni DZ postrigli :D

Mato989 - Se vidi da nimaš pojma o čem govoriš. Sindikati so izborili z državo člen o minimalni plači, ko so ugotovili, da bi delodajalci sami od sebe, delavcem dali, najraje 0,00SIT plače.

Govorimo sindikatih trgovine, ne celotnem sindikalnem združenju! No in da ti olajšam je sindikat trgovinske dejavnosti izpogajal sledeče tarifne razrede za VSE zaposlene v trgovini:

I. NAJNIŽJE OSNOVNE PLAČE

1. člen
Najnižje osnovne plače (NOP) za posamezne tarifne razrede
znašajo:

+--------------+----------------------------+--------------+
|Tarifni | | NOP v EUR |
|razred | | |
|I. |Enostavna dela | 492,12 |
|II. |Manj zahtevna dela | 511,00 |
|III. |Srednje zahtevna dela | 541,36 |
|IV. |Zahtevna dela | 594,38 |
|V. |Bolj zahtevna dela | 662,53 |
|VI. |Zelo zahtevna dela | 776,16 |
|VII. |Visoko zahtevna dela | 925,67 |

To pomeni, da SAMO VII. tarifni razred presega minimalno izplačilo ki je z zakonom predpisano... toliko o sposobnosti sindikata, če bi sindikat bil za kaj, bi I. tarifni razred bil minimalno izplačilo... Se pravi za 95%+ (verjetno) zaposlenih v trgovini je predpis minimalnega izplačila boljši kot sploh ti tarifni razredi...

Toliko o uspehu in sposobnosti sindikatov trgovinske dejavnosti.

Delavec je lahko zelo dober pogajalec samo v primeru, da je edini v firmi, ki obvlada nek proces in je veliko odvisno od njegovega dela, sicer pa ti delodajalec, če nisi zadovoljen s tistim drobižem, ki ti ga je pripravljen dati, mirno pove, da greš lahko drugam, za tvoje delovno mesto je pa vsaj 20 kandidatov, ki so pripravljeni delat za drobiž.

Zanimivo, da je dandanes na desetine oglasov za iskanje kadra in delodajalca jamrajo da ne dobijo ljudi...

Sicer si pa že vbij v glavo - stranka je toliko močna, kolikor ima članov, približno enakih usmeritev, sindikat pa je toliko močen, kolikor ima članov, ki so aktivni. V sindikatu trgovine so že 30 let, skoraj isti obrazi, ker člani na terenu, ne znajo ali nočejo izbrat tiste, ki bi za njih kaj znali in hoteli naredit, najprej na nivoju podjetja, potem pa še širše, na nivoju regije in države.
Prav ugotavljaš, da so sindikati slabi, vendar to ni problem države, temveč problem članstva.
Tudi politika je slaba, pa to ni problem strank, temveč volilcev.

Sindikat dobi toliko članov, koliko ima uspehov, in če že 20+ let praktično nima uspehov, je pač osip članstva logičen... Jaz si sindikat predstavljam kot združenje, ki bo zagotovilo meni kot zaposlenemu NAD-minimalno zakonsko določeno "insert your wish" če tega ni sposoben naredit niti pri plačah (tarifnih razredih) je vse skupaj brezveze.

Če meni kot prodajalcu, država zagotovalja 805€ bruto na mesec ker je manj kaznivo, sindikat pa si izbori 550€ bruto ugani kdo je bolj sposoben in komu NE BOM izbral da dam denar :)

In vedi, če nebi sindikati ob osamosvojitvi izsilili tripartitni pogajalski organ - država, gospodarstvo, sindikati, bi bilo za delovno ljudstvo še veliko slabše, kot je.

Verjetno, ampak spet to ni uspeh enega sindikata trgovinske dejavnosti ampak VSEH ali večine sindikatov... jaz govorim samo o uspehih tega enega sindikata. In nikakor jih ne najdem. Tale zadnji dogovor je le v posmeh delavcem, sploh ko pomisliš da so se imeli čas 14 let dogovorit pa se niso NIČESAR dogovorili, čim pa je prišel ven Čuš, pa se je dalo hitro vse izpogajat... smrdi po zlizanosti sindikatov z gospodarstvom oz. delodajalci. Žal tako pač je, in ta zadnja pogajanja za mene mečejo še slabšo luč, na ta sindikat kot če bi bili lepo tiho, zdaj so pa samo pokazali da od referenduma niso nardili nič, zdaj so pa lahko v 2 mesecih naenkrat vse :)

Ti nočeš denarja dati niti državi, kaj šele, da bi se sam boril za boljši jutri.
Ko kaj ne gre, sam ne narediš nič, kriviš druge.
Ko gre skozi, si domišljaš, da si si sam izboril to.
Meni je vseeno, koliko dobi kdo v kateri branži, saj se vedno in zgolj samo sam pogajam za svojo plačo. In v državi, kjer živijo copate, ki si niti smiselne plače ne znajo izboriti, je to toliko lažje.

Mato989 - Trgovina je pač dejavnost brez dodane vrednosti in ima po celem svetu najnižje plače, opravljajo pa to delo večinoma nekvalificirani, komaj pismeni delavci in iz tega je združenje trgovcev, pri pogajanjih izhajalo.
Sindikat je (še enkrat) STANOVSKA ORGANIZACIJA DELAVCEV!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sindikat je samo tak in toliko močan, kot si ga postavite delavci sami in ne more se zborit za nič, če nima članstva, torej najprej članstvo, izbor pravih sindikalnih poverjenikov v firmi, ti predstavljajo tudi delavce na regijskem nivoju in vse regije skupaj tvorijo republiški sindika, ki je samo vrh, ki ima po navadi tudi strokovne službe,.....
Če je v neki trgovski verigi s 500 prodajalci, samo 10 ljudi včlanjenih v sindikat, niti na lokalnem nivoju niso reprezentativni in ne morejo sklenit niti podjetniške pogodbe, torej se uporablja splošna, ki je pa vedno najslabša.

Torej je rešitev ednino v tem, da se včlanite vsi, v vseh trgovinah, ne glede na branžo in potem, ko so postavljeni zaupniki, le ti tvorijo regijsko organizacijo, iz katere se najbolj zagnane in sposobne imenuje v vrh republiške.
Ko je to formalno urejeno, se začnejo postavljat realne zhteve delavcev, najprej v sami firmi, potem v regiji in na koncu združenju. V treh do petih letih, bi tako prišli do tega, da bi vsaj eno opozorilno stavko lahko organiziral, v kateri bi sodelovali čisto vsi delavci, šele tako vas bo združenje trgovcev jemalo vsaj malo resno.

Dokler tega ne poštimate, se ne pizdite niti okoli pogojev dela, niti o plačah, ki jih dobivate. Raje se zahvalite obstoječim sindikatom, da so vsaj spogajali uzakonitev minimalne plače. Če bi takrat Slovenijo vodile desne stranke, si poglej na tvoji lestvici, kakšno plačo bi imel, morda bi bile pa nedelje frei.

Sedaj pa počasi nehaj jamrat in se spravi v sindikalno delovanje, ter poizkušaj kaj premaknit. Že v naprej ti povem, da je to Sizifovo delo.
Delo krepa človeka

Težave z iskanjem kadrov
"Delodajalci imajo pogosto težave z iskanjem kadra za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni in za katere je značilen neugoden delovni urnik. Poleg navedenega je razviden tudi problem iskanja kandidatov za tehnične poklice, za katere so potrebna poklicno specifična znanja in za katere je težko na hitro usposobiti nov kader, ki (še) nima ustreznih znanj in izkušenj," navajajo.

Med poklici, ki jih najbolj primanjkuje, so delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo ter prodajalci.

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/zavod...

Zanimivo... baje jih je dovolj :P

Hočejo rečt, da imata Mercator in Spar težave z iskanjem kadra?

ZaphodBB je izjavil:

Hočejo rečt, da imata Mercator in Spar težave z iskanjem kadra?

Merkur, Obi, Jysk, občasno tudi DM, Mana in še kdo :)

Seveda je delna krivda tudi da se je razvedlo za njihovo zajebavanje in izkoriščanje v časih krize ampak zdaj to žanjejo :) Torej koga bodo odpustli če nimajo ljudi :)

Zakaj pa to tebe skrbi?

jype je izjavil:

Zakaj pa to tebe skrbi?

Sploh me ne skrbi, samo zanimivo je, da bi naj odpuščali delavce(ker jih bo preveč) po drugi strani pa ni kadra ki bi ga zaposlili v tem trenutku, torej imajo primankljaj :P

Mato989 je izjavil:

Sploh me ne skrbi, samo zanimivo je, da bi naj odpuščali delavce(ker jih bo preveč) po drugi strani pa ni kadra ki bi ga zaposlili v tem trenutku, torej imajo primankljaj :P
Skratka, nima smisla, da se zavzemaš za prepoved dela trgovcev ob nedeljah? Pa saj to smo ti že na začetku debate povedali.

Kovač 72-45 ::

V gospodarstvu je dovolj delavcev, ampak primanjkuje zaposlenih.......... v javnem sektorju je ravno obratno ;-)
««
24 / 56
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
60434433 (2726) socialec

Trgovine oblačila nedeljo

Oddelek: Loža
264241 (3536) widj3098dj32

trgovine med prazniki

315537 (4904) Mavrik
»

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE (strani: 1 2 )

7914792 (12907) Zheegec
»

Trgovine v nedeljo da ali ne? (strani: 1 2 3 )

11310511 (9325) MadMicka

Več podobnih tem