Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit

delavec44 ::
Mislim, pri življenjskem zavarovanju lahko po 10 letih ven potegneš denar brez davka in ga zaključiš.
Ti malo mešaš term (smrt), unit link (naložba + smrt dodatno), mix (smrt in doživetje) zavarovanja. Tu pri kreditih gre za term zavarovanja in nimajo odkupa. Lahko seveda tudi mix vinkuliraš ampak bo premija primerno višja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

bm1973 ::
Saj bi lahko zaprli firmo, ali dali v stečaj...
Če jo je vzel na firmo, tega pa res ni treba vračati...
Če jo je vzel na firmo, tega pa res ni treba vračati...

D3m ::
Vem samo, da sta oba starša v penzionu.
Torej lahko smatramo, da so vrnili kredit + obresti?
Torej lahko smatramo, da so vrnili kredit + obresti?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Kanban ::

billy ::
Evo...
tudi uradno
https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...
pa še enkrat misli bit do poletja, isto dol za 0.25
tudi uradno
https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...
pa še enkrat misli bit do poletja, isto dol za 0.25

Goldee ::
Zdravo,
kakšen je strošek pri NLB za reprogramiranje:
-variabilne OM v fiksno OM (z enako ročnostjo)
-fiksne OM v izboljšano fiksno OM? (z enako ročnostjo)
Če ima kdo informacije iz prve roke (da je delal nedavno) se zahvaljujem za informacijo.
Pa še bonus - kakšne OM imate/ste dobili v 2025 za kakšno vsoto in ročnost?
kakšen je strošek pri NLB za reprogramiranje:
-variabilne OM v fiksno OM (z enako ročnostjo)
-fiksne OM v izboljšano fiksno OM? (z enako ročnostjo)
Če ima kdo informacije iz prve roke (da je delal nedavno) se zahvaljujem za informacijo.
Pa še bonus - kakšne OM imate/ste dobili v 2025 za kakšno vsoto in ročnost?
And Now for Something Completely Different...
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Pat_MaGroin ::
Jaz sem dobil 2,9% zeleni kredit, VITA zavarovanje ni bilo potrebno, 2,5% bi dobil, če bi imel plačo.
Imam pa namen iti na gorenjsko banko, vsaj 2.4%, pogoj je zavarovanje DOM in/ali življensko zavarovanje, oboje pri Savi.
VITA so mi naračunali 48 € mesečno premijo s padajočo vsoto, kar se mi zdi precej drago.
Imam pa namen iti na gorenjsko banko, vsaj 2.4%, pogoj je zavarovanje DOM in/ali življensko zavarovanje, oboje pri Savi.
VITA so mi naračunali 48 € mesečno premijo s padajočo vsoto, kar se mi zdi precej drago.

Benny123 ::
Gorenjska ne bo slo tako zlahka kot misliš, za 2.4 bo pogoj življenjsko ali dom plus dodatna oseba, komitent, ki jo pripelješ.. s tem da bo tudi porok. Preverjeno.

Lonsarg ::
Meni Gorenjska (menda zato ker je vecji znesek) brez poroka in zivljenskega (ki ga sicer ne rabim nujno pri njih vzet) sploh kredita ne dajo (po katerikoli obrestni). Tak da so tukaj bolj zahtevni, imajo pa ugodne obrestne mere, tak da morda pozrem to da mora bit zena porok :)

Ampak s tem postane kreditno nesposobna, čeprav morda v resnici ni. Tako je pri meni, kredit 1000 eur na mesec, moja plača 2500 eur, ženina 1500 eur. Hočejo, da je žena porok, čeprav je jasno, da sem dovolj kreditno sposoben. Če postane porok, ne more nikjer dobit dodatnega kredita recimo za opremo stanovanja ali avto itd... To se mi zdi deal braker , glede na to da ti otp ponudi 2.6 brez teh jajc. Kaj menite?

jabe ::
Itak... Vsaj meni. Ena velika prednost banke, kjer sem sedaj, je bila to, da mi ni treba biti porok. To je dejansko tako, kot da imata dvojni kredit. Sicer se mi zdi, da banke vseeno to upoštevajo, ce bi hotela kredo, ampak kamot pa potem se pogoji lahko drugačni... Hvala bogu krede nisem rabila, tako da izkusnje neke nimam, ampak kak te ves. Kreda na bajto za 20 let - v tem casu se lahko marsikaj zgodi in v katerokoli smer...

Me zanima kak procent "mladih družin" dandanes NE potrebuje kredita za bajto na 20 let. Vemo ta podatek? Vse kar jaz vidim, da taka mladina ostaja doma, ali pa dobi nepremičnino od fotra.

Kaj je "mlada družina"?
Obstajajo različne definicije mlade družine:
Mlada družina je življenjska skupnost obeh ali enega izmed staršev z enim ali več otroki oziroma posvojenci, pri čemer vsaj en otrok še ni šoloobvezen (zakonska definicija, zapisana v 26. A členu ZNSVS-B in 2. členu ZSJSM).
Mlada družina je družina z vsaj enim otrokom, v kateri noben od staršev ni star več kot 30 let, ne glede na starost otrok, oziroma 35 let, če otroci še niso šoloobvezni.
Mlada družina je življenjska skupnost obeh ali enega izmed staršev z enim ali več otroki oziroma posvojenci, pri čemer vsaj en otrok še ni šoloobvezen (zakonska definicija, zapisana v 26. A členu ZNSVS-B in 2. členu ZSJSM).
Mlada družina je družina z vsaj enim otrokom, v kateri noben od staršev ni star več kot 30 let, ne glede na starost otrok, oziroma 35 let, če otroci še niso šoloobvezni.

Mato989 ::
Kaj je "mlada družina"?
Glede na to da večinoma mame postanejo pri 30tih, je zelo malo mladih družin
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ja, to pa je tudi res. In velik razlog pri tem je verjetno stanovanjska problematika.
bi bilo zanimivo slišat razloge, zakaj se ženske odločajo za otroke tako pozno...
bi bilo zanimivo slišat razloge, zakaj se ženske odločajo za otroke tako pozno...

Ja, to pa je tudi res. In velik razlog pri tem je verjetno stanovanjska problematika.
Glede na anektodtne primere ni toliko stanovanje problem kot
1. Razvajenost
2. podaljševanje študentskega neodgovornega lajfa
3. karieristke
Tudi če bi vsakemu dali gratis flet pri 18tih, bi jih le malo imelo zato otroke pri 20tih...

Ampak noben od teh razlogov ne spremeni oz izboljša finančnega stanja potem po 30, da bi pa potem lahko kupili nepremičnino brez kredita na 20 let.
Edino 3. točka, in to samo tisti promili, ki jim to dejansko uspe.

kriptobog ::
Kdaj se je pa dalo kupit nepremicnino brez kredita? Moji stari starsi so zgradili v jugi hiso brez kredita, ampak kaj pa je bilo od hise? 10 let so gradili, potem so pa 5 let imeli zrihtano samo kopalnico in kuhinjo, ostalo pa kasneje. KRedita niso dobili, ce bi ga bi imeli zrihtano hitreje, tako je pa na koncu trajalo 20 let, da so bile vse sobe urejene in narejena fasada

Ampak noben od teh razlogov ne spremeni oz izboljša finančnega stanja potem po 30, da bi pa potem lahko kupili nepremičnino brez kredita na 20 let.
Seveda ne, ampak za vse to so krivi starši in osebe same... kako bi že rekla ona Godina? Ker je tako bolj FAJN... ni pa PRAV...
Jaz sem že davno povedal kje je problem... v tem ker "otroci" predolgo ostanejo otroci in se predolgo šolajo v nekoristna znanja (povečini)... za vsako LETO več šolanja bi moralo biti praviloma vsaj 150EUR bruto začetna višja plača (moj izračun) drugače večina nikoli ne prinese not let porabljenih v šolanje (ali pa jih prinese šele relativno pozno v 50tih)
Če poenostavimo: Če nekdo gre delat po SŠ pri 18tih za 1.300 bruto, nekdo pa po faksu 4 let (1 leto bluzenja) za 1.400 bruto... bo mel tisti prvi cca. 60.000 EUR bruto prednosti... kar pomeni da bi ga NEKDO ujel, z višjo izobrazbo bi moral torej delat 200 mesecev (To je skoraj 17 let) z 300 BRUTO več na mesec da sta na istem... ali pa dobri 2 leti če bi dobil 800 bruto več kot nekdo s SŠ od začetka (Ignoriram povišice ker prvih 5 let je ključnega za potomstvo in nepremičnine itd... ne pol pri 45-50...)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Ta izjava je tudi meni čudna, ampak replika je bila na jabe, ki je dejal da pač bog ne daj kredit na 20 let, ker se lahko marsikaj vmes zgodi. Ampak koliko "vidim", zelo redko kdo nima druge opcije, kot narediti ravno to.
Aha, Mato, torej je to posebnost slovenskega naroda, da se predolgo šolamo, drugje pa ne?
in problem nima nobene veze s tem, da so pri nas nepremičnine, glede na plačo, gledano razmerje, v samem podnu/ali vrhu evropskih držav? Vsaj tistih s katerimi se primerjamo...
Aha, Mato, torej je to posebnost slovenskega naroda, da se predolgo šolamo, drugje pa ne?
in problem nima nobene veze s tem, da so pri nas nepremičnine, glede na plačo, gledano razmerje, v samem podnu/ali vrhu evropskih držav? Vsaj tistih s katerimi se primerjamo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: billy ()

Hočejo, da je žena porok, čeprav je jasno, da sem dovolj kreditno sposoben. Če postane porok, ne more nikjer dobit dodatnega kredita recimo za opremo stanovanja ali avto itd... To se mi zdi deal braker , glede na to da ti otp ponudi 2.6 brez teh jajc. Kaj menite?Ja za tvoj primer je to morda res dealbrealar, v mojem primeru je zena ze zakreditirana od prej in je vseeno ce bo se dodatno porok. To imajo res kar hudo omejitev. Menda ce si samski tega ne zahtevajo :)
Kar se tice opreme bom pa vzel vec kredita kot rabim, da me bi slucajno za opremo zmankal. Pac tko konkretno vec, bom ze nekam vlozil ta odvecni denar :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

a pa lahko vzameš več kredita kot rabiš? Ali misliš to tako da pač imaš več prihranjeno in boš manjši delež dal svojega?

Nazadnje je bilo tako, da sem pač pri vsaki fazi povedal banki koliko potrebujem in za kaj. Pa so odobrili in nakazali. Brez kompliciranja. In pač rečeš da rabiš malo več :)
Verjamem pa da pri vseh bankah ni tako.
Verjamem pa da pri vseh bankah ni tako.

a pa lahko vzameš več kredita kot rabiš? Ali misliš to tako da pač imaš več prihranjeno in boš manjši delež dal svojega?Ja v mojem primeru imam prihranjenih vec kot je minimalni delez, zato lahko vzamem vec kredita kot rabim. Ce si na tesnem z lastnim delezom gre to malce tezje, treba pol posebi kake kredite mimo hipoteke za obnovo vzemat z drazjo obrestno.. (ne nujno potrosniski, obstajajo stanovanjski brez hipoteke in so se vedno bolj ugodni od potrosniskih).

ZveeZ ::
A za kredit za adaptacijo, tudi zahtevajo soudelezbo? Predvideval bi, da ne.
Namrec smo se odlocili, da verjetno ne bomo kupili dodatne nepremicnine, ker je ze nekaj mesecev ponudba porazna (premajhen donos) ter bomo raje dokoncali trenutno hiso "na kljuc". Nimam pa namena trosit prihrankov za to:)
Namrec smo se odlocili, da verjetno ne bomo kupili dodatne nepremicnine, ker je ze nekaj mesecev ponudba porazna (premajhen donos) ter bomo raje dokoncali trenutno hiso "na kljuc". Nimam pa namena trosit prihrankov za to:)

A ima kdo informacijo kolikšen je strošek preprogramiranja kredita za nižjo obrestno z nespremenjeno ročnostjo (iz variabile na fiksnega in iz fiksnega na znižan fiksni)? Prosim.
Pa predno kdo napiše, da naj pokličem na banko - sem poklical. Hočejo, da pridem osebno na "razgovor". Seveda znotraj njihovega delovnega časa, kar sovpada z mojim, za kar rabim dopust. NLB, banka dinozavrov.
Pa predno kdo napiše, da naj pokličem na banko - sem poklical. Hočejo, da pridem osebno na "razgovor". Seveda znotraj njihovega delovnega časa, kar sovpada z mojim, za kar rabim dopust. NLB, banka dinozavrov.

JohnyQ_ ::
A ima kdo informacijo kolikšen je strošek preprogramiranja kredita za nižjo obrestno z nespremenjeno ročnostjo (iz variabile na fiksnega in iz fiksnega na znižan fiksni)? Prosim.
Ponavadi so stroški enaki kot za sklenitev noveha kredita - cenitev. Vsaj tako je bilo dve leti nazaj ko sem se jaz zanimal po raznih bankah. Praksi se je gibalo okoli 500€.

Hvala obema.
Torej se strošek kar hitro poplača, če se obrestna dokaj spremeni.
Mi je pa bizarno, da morajo "na novo" oceniti nepremičnino, da lahko spustijo obrestno mero zaradi nove ekonomske realnosti. Razumem, če bi kredit "prenašal" na novo banko, da mora nova banka narediti inicialno evaluacijo. Ampak da bi šla stara banka še enkrat v cenitev, da se spusti obrestna mera? Saj ne bodo šli v minus, samo malo manj profita bodo imeli na koncu.
Če ima še kdo informacijo za strošek pri NLB, se toplo priporočam.
Na NLB bi seveda vse reševali ob osebnem obisku (da ti lahko še kaj uturijo zraven). Ker tam verjetno še vedno verjamejo, da smo komitenti na NLB zaradi vsegadrugega kot denarja in obožujemo jemati dopust, da ga lahko izkoristimo za obisk banke. Dinozaverski mindset.
Mi je pa bizarno, da morajo "na novo" oceniti nepremičnino, da lahko spustijo obrestno mero zaradi nove ekonomske realnosti. Razumem, če bi kredit "prenašal" na novo banko, da mora nova banka narediti inicialno evaluacijo. Ampak da bi šla stara banka še enkrat v cenitev, da se spusti obrestna mera? Saj ne bodo šli v minus, samo malo manj profita bodo imeli na koncu.
Na NLB bi seveda vse reševali ob osebnem obisku (da ti lahko še kaj uturijo zraven). Ker tam verjetno še vedno verjamejo, da smo komitenti na NLB zaradi vsegadrugega kot denarja in obožujemo jemati dopust, da ga lahko izkoristimo za obisk banke. Dinozaverski mindset.

D3m ::
NLB Domžale imajo podaljšano delovnik ob sredah do 18:00
Sporočim, ko dobim uporabno dovoljenje (baje naslednji teden).
Sporočim, ko dobim uporabno dovoljenje (baje naslednji teden).
|HP EliteBook|R5 6650U|

SasoS ::
Če greš na modri kredit, potem je to nov kredit: vse od začetka + notar. Je pa res, da modri nima stroškov, tako da dobiš tudi sorazmerni del stroškov za prejšnji kredit nazaj (ki potem recimo pokrije stroške notarja).
Ne vem kakšen je strošek če refinanciraš obstoječi kredit, ampak vprašanje če se splača, saj so (ne-modre) obrestne mere tam okoli 3,3% se mi zdi.
Ne vem kakšen je strošek če refinanciraš obstoječi kredit, ampak vprašanje če se splača, saj so (ne-modre) obrestne mere tam okoli 3,3% se mi zdi.

Če greš na modri kredit, potem je to nov kredit: vse od začetka + notar. Je pa res, da modri nima stroškov, tako da dobiš tudi sorazmerni del stroškov za prejšnji kredit nazaj (ki potem recimo pokrije stroške notarja).
Kako to misliš, če se splača? A zaradi inflacije? Seveda iz 3,3% na 3,2% se ne splača pretirano, par eur razlike na mesec. Iz 3,3 na 2,8 bi se pa že splačalo, vsaj na začetku kredita, pri višjem kreditu (recimo 150k+).
Koliko pa so trenutne obrestne mere? Za fiksno OM, recimo 15 let in 150k.
Tam okoli 3% na NLB, zdaj verjetno kaj manj.

deco16 ::
3,3% sem jaz dobil 10 mesecev nazaj.
Če pa po ene 3h znižanjih ECBjeve obrestne mere ne dobiš manj je pa res žalost.
Če pa po ene 3h znižanjih ECBjeve obrestne mere ne dobiš manj je pa res žalost.

JA23 ::
Hvala obema.
Meni so pri NLB rekli, da je strošek prehoda na nižjo obrestno mero 400€. So pa bli pripravljeni spustiti obrestno mero iz 3,5 na 3,0.
Pri Gorenjski so mi prve ponudili 2,6 obrestno. Po desetinko se da še dodatno znižat, ce vzameš pri njih zavarovanje, ali pa če še partner postane komitent.

MrStein ::
dit je 2.5 % OM, vendar je sedaj pogoj, da poleg vpisa hipoteke moraš vzeti še VITA zavarovanje.
To zavarovanje je pa od tega tedna občutno dražje kot v preteklosti(cca. 15 eur)
v mojem primeru to znaša cca. 55 eur mesečno za 13 let
Dejansko me zeleni kredit z 2.5 % OM in Vita pride dražje kot če vzamem navadni stanovanjski kredit po 3.2 % OM
Kako pa imaš zavarovanje drugje?
Koliko ali raje : kje?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ja tale 2.5 vs 3.2 razlike da ti pokrije zgolj zavarovanje tudi meme cudi.
Naprimer zivljensko ki so mi ga ponudili zraven pri Gorenjski bi prislo ekvivalent 0.15% slabse obrestne (in ga tudi drugje ne bi dobil ceneje).
Naprimer zivljensko ki so mi ga ponudili zraven pri Gorenjski bi prislo ekvivalent 0.15% slabse obrestne (in ga tudi drugje ne bi dobil ceneje).

borutz ::
dit je 2.5 % OM, vendar je sedaj pogoj, da poleg vpisa hipoteke moraš vzeti še VITA zavarovanje.
To zavarovanje je pa od tega tedna občutno dražje kot v preteklosti(cca. 15 eur)
v mojem primeru to znaša cca. 55 eur mesečno za 13 let
Dejansko me zeleni kredit z 2.5 % OM in Vita pride dražje kot če vzamem navadni stanovanjski kredit po 3.2 % OM
Kako pa imaš zavarovanje drugje?
Koliko ali raje : kje?
Nikjer nisem zavarovan trenutno
Sem pa naredil online izracun za zavarovanje pri triglavu za vsoto kredita in pride 17 eur kar se mi zdi neka normalna cena

MrStein ::
Padajoči znesek?
Zgleda precej poceni.
Starost?
Zgleda precej poceni.
Starost?
Motiti se je človeško.

@borutz, meni so za padajoče zavarovanje pri NLB Vita povedali da se plačuje samo prvih 13 let od 20 let, zavarovan si pa celih 20 let (zadnja leta pač majhen znesek ker je padajoče). Plačevanje 13/20 let avtomatsko pomeni še 35% ceneje. Pa še ponudili so mi da se ne rabim zavarovati za celotni znesek, ampak lahko tudi za cirka 60-70% zneska kredita.
Končna računica je bila da me NLB Vita stane ekvivalent 0.15% dražje obrestne mere (37EUR/mesečno prvih 13 let, torej slabih 6k v celotni dobi kredita pri 340k kreditu in to nanese cirka ekvivalent 0.15% slabše obrestne mere glede na kalkulator). Ampak v zameno za to zavarovanje so mi precej bolj spustili kot pa teh 0.15%, tak da je zadeva no brainer. Če ne bi primerjal "brez zavarovanja vs z varovananjem" ampak "z NLB zavarovanjem vs zavarovanje drugje" bi bila razlika še manjša od 0.15%, ranga 0.10%.
Skratka @boritz, pomoje si ali nekje slabo kalkuliral da si prišel do 0.7% razlike ali pa so ti skušali prodati še kaj več kot meni v kompletu :)
Končna računica je bila da me NLB Vita stane ekvivalent 0.15% dražje obrestne mere (37EUR/mesečno prvih 13 let, torej slabih 6k v celotni dobi kredita pri 340k kreditu in to nanese cirka ekvivalent 0.15% slabše obrestne mere glede na kalkulator). Ampak v zameno za to zavarovanje so mi precej bolj spustili kot pa teh 0.15%, tak da je zadeva no brainer. Če ne bi primerjal "brez zavarovanja vs z varovananjem" ampak "z NLB zavarovanjem vs zavarovanje drugje" bi bila razlika še manjša od 0.15%, ranga 0.10%.
Skratka @boritz, pomoje si ali nekje slabo kalkuliral da si prišel do 0.7% razlike ali pa so ti skušali prodati še kaj več kot meni v kompletu :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

SasoS ::
Meni so naračunali 90EUR/mesec za polni znesek kredita oz. tam ~63EUR na zmanjšan del, pa je znesek kredita manjši. Verjetno je tudi EMŠO še kak faktor...ampak >50EUR/mesec večji obrok je bistveno več kot 0.15% OM.

velikBrokoli ::
Jaz sem kredit vzel julija 2024, pa imam 37e na mesec NLB Vita za celoten znesek kredita (270k). Placujem pa 13 let to mesecno premijo, ceprav velja zavarovanje za celotno obdobje kredita (20 let).
So mi pa s tem znižali OM takrat za 0.2%.
So mi pa s tem znižali OM takrat za 0.2%.

Danes smo poslali županu MOL javno pismo.
Objavljamo ga v celoti:
"Stanovanjska stiska v Ljubljani: Kaj lahko MOL ukrene takoj?
Javno pismo županu Mestne občine Ljubljana in nekaj vprašanj, ki potrebujejo odgovore
Stanovanjska stiska se zaostruje
Prebivalci Ljubljane in drugih slovenskih mest se soočajo z vse hujšo stanovanjsko stisko. Cene nepremičnin in najemnin nenehno rastejo, medtem ko dohodki prebivalcev ne dohajajo rasti stroškov bivanja. Nakup stanovanja ali hiše v Ljubljani je za večino mladih nedosegljiv, najemnine pa postajajo nevzdržne tudi za študente, delavce, upokojence in mlade družine. Med letoma 2015 in 2024 so se cene stanovanj v Sloveniji dvignile za kar 102 %, najemnine pa za 73 %.
Po podatkih časnika Finance oseba s povprečno plačo za najem enosobnega stanovanja v Ljubljani odšteje več kot polovico svojih prihodkov, pri čemer je treba poudariti, da kar 65 % prebivalcev Ljubljane prejema nižjo plačo od povprečne. Mednarodne institucije, kot sta OECD in Eurostat, priporočajo, da najemnina ne presega 30 % dohodkov gospodinjstva, skupaj z vsemi stanovanjskimi stroški pa naj ne presega 40 %. V Ljubljani najemnine bistveno presegajo te meje. Za primerjavo: najem enosobnega stanovanja v Ljubljani znaša 52 % povprečne neto plače, medtem ko ta delež v Berlinu znaša 34 %, v Rimu 32 % in na Dunaju le 31 %.
Turistični najemi prek Airbnb dvigujejo cene stanovanj in najemnine
Po analizi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) se je število nepremičnin, ki se oddajajo prek platform Airbnb in Vrbo, v Sloveniji močno povečalo. V letu 2023 je bilo na teh platformah ponujenih skoraj petkrat več ležišč kot leta 2015. Povprečna dosežena dnevna cena najema nepremičnine prek Airbnb v letu 2023 je znašala 149 evrov, skupni letni prihodek iz naslova najemnin pa kar 174,6 milijona evrov, kar je 2,6-krat več kot leta 2019.
Ponudba turističnih najemov je skoncentrirana v Ljubljani, kjer je bilo v kratkoročni najem oddajanih kar 2.365 nepremičnin. MGTŠ ugotavlja, da ta dejavnost ni delitvena ekonomija, temveč tržna dejavnost z visokimi donosi, ki ni ustrezno regulirana. Takšna rast kratkoročnih najemov zmanjšuje dostopnost stanovanj za prebivalce, saj povečuje najemnine in cene nepremičnin. Raziskovalni novinarji spletnega portala Oštro ugotavljajo, da se na območjih kjer so cene stanovanj najvišje (Ljubljana, alpskem turistično območje in obali) manj kot polovica vseh novozgrajenih stanovanj služi funkciji primarnega doma, vsaj 19 % nakupov pa je investicijskih.
Kaj lahko ukrene Mestna občina Ljubljana?
Rešitev stanovanjske krize zahteva celovite ukrepe na ravni države, vključno s povečanjem fonda javnih najemnih stanovanj, uvedbo učinkovitega in pravičnega nepremičninskega davka ter regulacijo in omejitev trga kratkoročnih najemov, ki jo čakamo že predolgo. Vendar pa lahko MOL, poleg povečanja vlaganj v gradnjo javnih najemnih stanovanj, ukrepa tudi na druge načine, brez čakanja na državno zakonodajo.
MOL ima pristojnost za določanje višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), s katerim lahko ustrezneje obdavči lastnike, ki svoja stanovanja oddajajo v kratkoročni najem. Po trenutno veljavnem odloku bi se morala nenamenska raba zemljišč, ki so predvidena za stanovanjske namene, obdavčiti glede na njihovo dejansko rabo, v tem primeru kot območja za storitvene in trgovske namene. To pomeni, da so glede na namembnost in lego stavbena zemljišča za stanovanjsko rabo v I. do III. območju obdavčena s 100 točkami, zemljišča za storitvene trgovske namene, kamor spada tudi kratkoročno oddajanje nepremičnin, pa z 800 točkami. To je sicer 8-krat več, a še vedno precej manj kot so točkovana območja za poslovne namene, ki so v istih območjih ovrednotena s 1430 točkami.
S tem javnim pismom pozivamo župana in Mestno občino Ljubljana, da z odgovori na naslednja vprašanja pojasnita, kako učinkovito se pobira NUSZ od nepremičnin, ki se oddajajo v kratkoročni najem:
- Za koliko stanovanjskih nepremičnin je odmerjen NUSZ glede na dejansko rabo, ki se razlikuje od tiste v prostorskem načrtu in kakšna je skupna količina zbranega NUSZ za te nepremičnine? (Prosimo za podatke za zadnjih 10 let.)
- Katere ukrepe MOL izvaja za ugotavljanje skladnosti dejanske rabe stavbnih zemljišč s predvideno namembnostjo?
- Koliko preverb skladnosti dejanske rabe je MOL izvedla v zadnjih desetih letih?
- Ali je MOL zasledila primere, ko so lastniki novozgrajenih stanovanj v prvih petih letih oproščeni plačila NUSZ, stanovanja pa kljub temu uporabljajo za kratkoročno oddajanje?
- Koliko kazni je MOL izrekla zaradi kršitev Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v zadnjih desetih letih? (Prosimo za razčlenjene podatke glede na vrsto kršitev.)
Prav tako mestno občino Ljubljana pozivamo, da:
1. Opravite izredni nadzor nad pobiranjem NUSZ, osredotočen na nenamensko rabo stanovanjskih nepremičnin.
2. Predlagate spremembe Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, po katerih se bodo, zaradi negativnih učinkov na stanovanjski trg, nepremičnine, ki se namesto za stanovanjsko rabo uporabljajo za kratkoročno oddajanje v najem obdavčile višje, kot se trenutno.
Ljubljana mora biti mesto, ki daje prednost njenim prebivalcem, ne investitorjem in turistični industriji. Upamo, da bo MOL prevzela aktivnejšo vlogo pri zagotavljanju dostopnih stanovanj za vse.
Prijazen pozdrav,
Inštitut 8. marec"
Te presneti levičarji spet neki hočejo zastonj :)
Objavljamo ga v celoti:
"Stanovanjska stiska v Ljubljani: Kaj lahko MOL ukrene takoj?
Javno pismo županu Mestne občine Ljubljana in nekaj vprašanj, ki potrebujejo odgovore
Stanovanjska stiska se zaostruje
Prebivalci Ljubljane in drugih slovenskih mest se soočajo z vse hujšo stanovanjsko stisko. Cene nepremičnin in najemnin nenehno rastejo, medtem ko dohodki prebivalcev ne dohajajo rasti stroškov bivanja. Nakup stanovanja ali hiše v Ljubljani je za večino mladih nedosegljiv, najemnine pa postajajo nevzdržne tudi za študente, delavce, upokojence in mlade družine. Med letoma 2015 in 2024 so se cene stanovanj v Sloveniji dvignile za kar 102 %, najemnine pa za 73 %.
Po podatkih časnika Finance oseba s povprečno plačo za najem enosobnega stanovanja v Ljubljani odšteje več kot polovico svojih prihodkov, pri čemer je treba poudariti, da kar 65 % prebivalcev Ljubljane prejema nižjo plačo od povprečne. Mednarodne institucije, kot sta OECD in Eurostat, priporočajo, da najemnina ne presega 30 % dohodkov gospodinjstva, skupaj z vsemi stanovanjskimi stroški pa naj ne presega 40 %. V Ljubljani najemnine bistveno presegajo te meje. Za primerjavo: najem enosobnega stanovanja v Ljubljani znaša 52 % povprečne neto plače, medtem ko ta delež v Berlinu znaša 34 %, v Rimu 32 % in na Dunaju le 31 %.
Turistični najemi prek Airbnb dvigujejo cene stanovanj in najemnine
Po analizi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) se je število nepremičnin, ki se oddajajo prek platform Airbnb in Vrbo, v Sloveniji močno povečalo. V letu 2023 je bilo na teh platformah ponujenih skoraj petkrat več ležišč kot leta 2015. Povprečna dosežena dnevna cena najema nepremičnine prek Airbnb v letu 2023 je znašala 149 evrov, skupni letni prihodek iz naslova najemnin pa kar 174,6 milijona evrov, kar je 2,6-krat več kot leta 2019.
Ponudba turističnih najemov je skoncentrirana v Ljubljani, kjer je bilo v kratkoročni najem oddajanih kar 2.365 nepremičnin. MGTŠ ugotavlja, da ta dejavnost ni delitvena ekonomija, temveč tržna dejavnost z visokimi donosi, ki ni ustrezno regulirana. Takšna rast kratkoročnih najemov zmanjšuje dostopnost stanovanj za prebivalce, saj povečuje najemnine in cene nepremičnin. Raziskovalni novinarji spletnega portala Oštro ugotavljajo, da se na območjih kjer so cene stanovanj najvišje (Ljubljana, alpskem turistično območje in obali) manj kot polovica vseh novozgrajenih stanovanj služi funkciji primarnega doma, vsaj 19 % nakupov pa je investicijskih.
Kaj lahko ukrene Mestna občina Ljubljana?
Rešitev stanovanjske krize zahteva celovite ukrepe na ravni države, vključno s povečanjem fonda javnih najemnih stanovanj, uvedbo učinkovitega in pravičnega nepremičninskega davka ter regulacijo in omejitev trga kratkoročnih najemov, ki jo čakamo že predolgo. Vendar pa lahko MOL, poleg povečanja vlaganj v gradnjo javnih najemnih stanovanj, ukrepa tudi na druge načine, brez čakanja na državno zakonodajo.
MOL ima pristojnost za določanje višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), s katerim lahko ustrezneje obdavči lastnike, ki svoja stanovanja oddajajo v kratkoročni najem. Po trenutno veljavnem odloku bi se morala nenamenska raba zemljišč, ki so predvidena za stanovanjske namene, obdavčiti glede na njihovo dejansko rabo, v tem primeru kot območja za storitvene in trgovske namene. To pomeni, da so glede na namembnost in lego stavbena zemljišča za stanovanjsko rabo v I. do III. območju obdavčena s 100 točkami, zemljišča za storitvene trgovske namene, kamor spada tudi kratkoročno oddajanje nepremičnin, pa z 800 točkami. To je sicer 8-krat več, a še vedno precej manj kot so točkovana območja za poslovne namene, ki so v istih območjih ovrednotena s 1430 točkami.
S tem javnim pismom pozivamo župana in Mestno občino Ljubljana, da z odgovori na naslednja vprašanja pojasnita, kako učinkovito se pobira NUSZ od nepremičnin, ki se oddajajo v kratkoročni najem:
- Za koliko stanovanjskih nepremičnin je odmerjen NUSZ glede na dejansko rabo, ki se razlikuje od tiste v prostorskem načrtu in kakšna je skupna količina zbranega NUSZ za te nepremičnine? (Prosimo za podatke za zadnjih 10 let.)
- Katere ukrepe MOL izvaja za ugotavljanje skladnosti dejanske rabe stavbnih zemljišč s predvideno namembnostjo?
- Koliko preverb skladnosti dejanske rabe je MOL izvedla v zadnjih desetih letih?
- Ali je MOL zasledila primere, ko so lastniki novozgrajenih stanovanj v prvih petih letih oproščeni plačila NUSZ, stanovanja pa kljub temu uporabljajo za kratkoročno oddajanje?
- Koliko kazni je MOL izrekla zaradi kršitev Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v zadnjih desetih letih? (Prosimo za razčlenjene podatke glede na vrsto kršitev.)
Prav tako mestno občino Ljubljana pozivamo, da:
1. Opravite izredni nadzor nad pobiranjem NUSZ, osredotočen na nenamensko rabo stanovanjskih nepremičnin.
2. Predlagate spremembe Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, po katerih se bodo, zaradi negativnih učinkov na stanovanjski trg, nepremičnine, ki se namesto za stanovanjsko rabo uporabljajo za kratkoročno oddajanje v najem obdavčile višje, kot se trenutno.
Ljubljana mora biti mesto, ki daje prednost njenim prebivalcem, ne investitorjem in turistični industriji. Upamo, da bo MOL prevzela aktivnejšo vlogo pri zagotavljanju dostopnih stanovanj za vse.
Prijazen pozdrav,
Inštitut 8. marec"
Te presneti levičarji spet neki hočejo zastonj :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Benny123 ()

Jure14 ::
Koliko je zdaj najemnina za študente, Lj, zraven elektro faksa, matematike, fizike, strojne?
Moram malo cene korigirat. Glede na vse napore levičarjev bodo zgleda šle gor.
Moram malo cene korigirat. Glede na vse napore levičarjev bodo zgleda šle gor.

LeQuack ::
Jankovič je nepremičninski magnat, ne bo on delal sebi v škodo. Mogoče če bi mu Vučič to predlagal, ne pa nek 8. marec.
Quack !

chrush ::
To pa je tudi res, ampak če ni €€€, pač greš tja, kjer si sposoben živeti. Zakaj bi morala država ukrepati? Kapitalizem je krut.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 224939 (47065) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 77132 (23480) | Lonsarg |
» | Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22662 (14325) | gansta |
» | Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)Oddelek: Loža | 14715 (7479) | Invictus |
» | Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19514 (17050) | 3p |