Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit

Shegevara ::

Klemen997 ::
Odločam se za nakup dvojčka do 3. GF (oz. 3 podaljšane). Pri OTP so mi rekli, da imajo politiko takšno, da ne kreditirajo do končne vrednosti, ampak samo do trenutne faze, kakor oceni cenilec, druge banke pa naj bi imele t.i. "črpajoči kredit", kjer po fazah dobivaš ven denar. A ima kdo dejanske izkušnje in je v zadnje 3 letih jemal podoben kredit, torej ali gre ali negre.

Zako ::
Nakup hiše v 3 pgf, dejansko je že v 4 pgf, se mal pa bo končana.
Cenilec od banke jo je ocenil še več kot pa rabim kredita, tako da mi je banka dala takoj kredit, gre za 60% vrednosti nakupa kot kreditna vrednost.
FOM 2.55% zeleni kredit. 315k na 20 let. Obrok 1670 EUR.
V ponedeljek grem še na druge banke.
Cenilec od banke jo je ocenil še več kot pa rabim kredita, tako da mi je banka dala takoj kredit, gre za 60% vrednosti nakupa kot kreditna vrednost.
Zako je zakon!!!

neosonic ::
Nakup hiše v 3 pgf, dejansko je že v 4 pgf, se mal pa bo končana.
Na kateri banki pa si dobil ta kredit? Gre za efektivno obrestno mero 2,55? Kolikor gledam po informativnih izračunih je najbolj ugodna trenutno intessanpaolo, zeleni kredit 2,55, efektivna obrestna mera 2.70.. Ste si lahko v živo lahko izpogajali boljši kredit kot je po informativnih izračunih? In mogoče še, kakšne dodatna zavarovanja ali pogoje zahtevajo zraven? Hvala.

Življenjsko zavarovanje za primer smrti, trajno nezmožnost in izgubo zaposlitve, 103 EUR na mesec.
To je vse.
Imam pa 200k gotovine. In še eno stanovanje v Ljubljani, ki ga dajem v dolgoročni najem.
Drug teden grem še na druge banke.
To je vse.
Imam pa 200k gotovine. In še eno stanovanje v Ljubljani, ki ga dajem v dolgoročni najem.
Drug teden grem še na druge banke.
Zako je zakon!!!

Še vprašanje za tiste, ki ste kupovali hišo oziroma stanovanje.. Ker banke dajo 80% kredita na OCENJENO vrednost nepremičnine, ki jo naredi njihov cenilec, me zanima, ali so hišo dejansko ocenili toliko, kot ste se zmenili s prodajalcem? Kaj če imaš lastnih sredstev ravno toliko, da pokriješ 20% od cene za katero si se dogovoril s prodajalcem, cenilec pa recimo oceni hišo za manj. A so banke kaj prilagodljive v takih situacijah in ocenijo na takšno vrednost, kot ste se dogovorili s prodajalcem?

deco16 ::
V mojem in primeru soseda je cenilec celo več ocenil. Je pa to seveda odvisno od primera ampak lahko cenilec malo skrivi resnico se mi zdi če tako hoče.

Lonsarg ::
Pri meni je 1x ocenil enako, 1x enako ampak navzgor naokrozeno. Poznam se vsaj dve situacije ki je ocenil enako ali malenkost navzgor.
Ampak zdaj zadnjic pa je ocenil za cirka 5% nizje. Je sicer bila malo posebna situacija, vecja terasa in je to po njihovi formuli ocitno manj vredno (vzamejo za primerjavo neke brez velike terase in zelo minimalno pristejejo).
Vcasih te vprasajo kolko rabis ocenjeno, pa se potrudijo da dosezejo. Tudi za zadnjic je blo to govora sam kao po formuli ni blo mogoce.
Ampak zdaj zadnjic pa je ocenil za cirka 5% nizje. Je sicer bila malo posebna situacija, vecja terasa in je to po njihovi formuli ocitno manj vredno (vzamejo za primerjavo neke brez velike terase in zelo minimalno pristejejo).
Vcasih te vprasajo kolko rabis ocenjeno, pa se potrudijo da dosezejo. Tudi za zadnjic je blo to govora sam kao po formuli ni blo mogoce.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Ampak če cenilec oceni več, se banka verjetno odloči za tržno ceno, ki je zapisana v pogodbi in da 80% za prodajno ceno in ne na tisto, ki jo je dal cenilec? Malce me skrbi, ker če gledam vrednost hiše po javnih podatkih, je hiša ocenjena na skoraj 80.000€ manj, kot se pogajamo, čeprav je definitivno vredna več kot po teh njihovih formulah.

coldman ::
Vem za primer, ko je bilo ocenjeno cca 12% manj od vrednosti v pogodbi. Banka je potem dala hipotekarnega kredita ustrezno manj, je pa bilo rešeno z dodatnim kreditom pri isti banki zavarovanim preko zavarovalnice. Seveda je bilo nekaj dodatnih stroškov.

Naj te ne skrbi toliko, tudi pri nas je kot sem že omenil cenilec ocenil višjo ceno od nakupne. Po javnih podatkih pa so naračunali kar veliko manj. Kar na splošno pomeni da so cene oreng navite ampak tko pač je. Nehajte kupovat :D

Benny123 ::
Nehite kupovat, lahko je reči. Dajat 1000 za najemnino al pa pol raj dobtega jurja za kredit je no brainer ane. Dokler ne poseze vmes država bo tako, država pa ne bo posegla vmes ker ni interesa.ko bo posegla bo za tiste ki imajo zdej 25 30 let prepozno

Danes sem bil na UniCredit banki.
SP normirani, za osnovo vzamejo placilo zdrav. zavarovanja letno. Pa OM 3+%.
Sramota od banke. Glede na moje nadpopvrecne prilive in letni promet.
Zaenkrat NLB super ponudba. Jutri grem se na Inteso Banko. Porocam...
SP normirani, za osnovo vzamejo placilo zdrav. zavarovanja letno. Pa OM 3+%.
Sramota od banke. Glede na moje nadpopvrecne prilive in letni promet.
Zaenkrat NLB super ponudba. Jutri grem se na Inteso Banko. Porocam...
Zako je zakon!!!

Mato989 ::
Saj bolj ali manj je jasno da najboljše pogoje za normirance da DH in še mogoče katera banka...
Meni so na DH rekli (tako na oko) da letni promet odbijejo prispevke in davke in nato lahko (BAJE) dobim polovico tega (-10% za ziher)/12 kot max anuiteto...
Torej če je recimo 60k prometa - cca 8.400 prispevkov in davkov (recimo 9k) torej ti ostane 51k /2 je 26,5k letno torej je to nekje 2k ali malo manj anuitete... To pa je kr solidna kreditna sposobnost.
Meni so na DH rekli (tako na oko) da letni promet odbijejo prispevke in davke in nato lahko (BAJE) dobim polovico tega (-10% za ziher)/12 kot max anuiteto...
Torej če je recimo 60k prometa - cca 8.400 prispevkov in davkov (recimo 9k) torej ti ostane 51k /2 je 26,5k letno torej je to nekje 2k ali malo manj anuitete... To pa je kr solidna kreditna sposobnost.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

hunter01 ::
V info trenutno stanje pri OTP:
85k€
2.7% pribitek fiksna
15 let
Hipotekarni + njihov paket komplet, drugih pogojev niso dali.
Obvezna cenitev, kljub temu da je očitno kredit bistveno nižji od vrednosti.
Obvezno uporabno dovoljenje - pri kakšnih starejših blokih zna biti to problem.
85k€
2.7% pribitek fiksna
15 let
Hipotekarni + njihov paket komplet, drugih pogojev niso dali.
Obvezna cenitev, kljub temu da je očitno kredit bistveno nižji od vrednosti.
Obvezno uporabno dovoljenje - pri kakšnih starejših blokih zna biti to problem.

tomazic89 ::
Ni cisto tako. Imajo obrazec, kamor vpisejo notri iz DDD obrazca. Edina razlika proti drugim bankam je ta, da od davcne osnove odstejejo manj stvari kot ostale banke.
Imam visje dohodke, pa sem prisel na max anuiteto cca 1100 eur (1 otrok).
Pac mora ostat tisti zakonski minimum + 150 po otroku.
Je pa kot je ze predhonik napisal, obvezna cenitev in osebni TRR. Nic drugega (zavarovanje, varcevanje ...)

Mato989 ::
Ni cisto tako. Imajo obrazec, kamor vpisejo notri iz DDD obrazca. Edina razlika proti drugim bankam je ta, da od davcne osnove odstejejo manj stvari kot ostale banke.
Imam visje dohodke, pa sem prisel na max anuiteto cca 1100 eur (1 otrok).
Pac mora ostat tisti zakonski minimum + 150 po otroku.
Je pa kot je ze predhonik napisal, obvezna cenitev in osebni TRR. Nic drugega (zavarovanje, varcevanje ...)
No ne vem, lahko da je zdaj kaj drugače, takrat so mi rekli da bi lahko dobil do 175k kredita brez nekih večjih težav z 60k normirancem...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!

OZZY ::
Saj bolj ali manj je jasno da najboljše pogoje za normirance da DH in še mogoče katera banka...
Dh sigurno ne računa tako normirancem na NORMIRNO bilanco, saj morajo upoštevati tiste normirne stroške tudi če niso taki+davek itd.. Če pa normiranec naredi klasično bilanco po dejanskih stroških pa bi se lahko tako računalo.
Go with the flow.

celje ::
51/2=25,5-10%=22,95/12=1,913
Nekam veliko kredita se sliši za ta prihodek.

tomazic89 ::
No sedaj pa odstej se 745, ki mora ostati in prides na 1,168.
Ampak jaz dvomim da gre tole skozi... mogoce se da kaj zmeniti, ce prineses bilanco po dejanskih storskih. Jaz sem jo, ampak se ni upostevala, ker je slo skozi po "normalnem" izracunu. A bi mi jo, ce nebi slo skozi, pa lahko le ugibam. Kakorkoli... ce planiras vzet kredit (pametno razmisljat za naprej), te stane tocno pol urce da se oglasis na banki in vidis kolk je ura. DH, NLB in Unicredit imajo za normirance najboljse pogoje (preverjeno osebno), ce si na eni od teh kreditno sposoben, si tudi na ostalih dveh.
Na GB, OTP hodit, je pa kot normiranec skoda casa. Za ostale banke pa ne bom komentiral, ker sem le na teh preveril osebno v mesecu maju letos.

No sedaj pa odstej se 745, ki mora ostati in prides na 1,168.
Da odšteješ 745 EUR kot mora ostati velja samo v primeru,da je osnova za določitev kreditne spsobnosti (KS) do 1500 EUR. Nad temu se gleda 1/2 osnove. Se pravi, če ima kreditojemalec 2000 EUR dohodka, ki se upošteva v KS, se gleda 1/2 tega, kar pomeni,da je KS za 1000 EUR, če nima drugih kreditov/leasingov.
Go with the flow.

bm1973 ::
Kreditna sposobnost normiranca je dostikrat odvisna od kreditnega svetovalca...
Nekateri še vedno ne vedo kako to poteka...

Kreditna sposobnost normiranca je dostikrat odvisna od kreditnega svetovalca...
Bolj je odvisna od notranjega pravilnika banke kako to računajo oz. kako lahko speljejo zadevo. Če sploh imajo kak "bajpas" s klasično bilanco. Problem je, da se morajo normini stroški dejasnko upoštevati v odstotku, ki ga prizna država. Ti ne veš, koliko stroškov dejansko ima, dokler ne vidiš klasične bilance. Normiranci so tako ali tako tisti, ki imajo velike dobičke in male stroške.
Pa seveda tudi od banke SLO, saj mora banka zadostiti tudi njihovim pogojem. Najlažje je, da normiranec naredi klasično bilanco in prikaže dejanske stroške in tudi dejanski dobiček. Na banki in pravilnku pa je ali lahko to upoštevajo.
Go with the flow.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OZZY ()

Mam narejeno bilanco. Intesa SanPaolo mi je dala ponudbo 320.000 na 20 let, 2,55% FOM.
Grem še na Delavsko Hranilnico.
Zaenkrat NLB in Intesa enaka ponudba.
Grem še na Delavsko Hranilnico.
Zaenkrat NLB in Intesa enaka ponudba.
Zako je zakon!!!

Pat_MaGroin ::
Torej 2.35 na intesi so fantje tle malo nakladali?
NLB ti je dal 2.55 na s.p.? Pazi se jih, mene so dan pred pogodbo obvestil, da ne morejo 2.55, ker nimam place.
NLB ti je dal 2.55 na s.p.? Pazi se jih, mene so dan pred pogodbo obvestil, da ne morejo 2.55, ker nimam place.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()

NovakJ ::
Meni je DH tik pred podpisom pogodbe uletela z zahtevo po dodatnem poroku plus vlekelo se ful z njihovim kreditnim odborom.
Mi je zadeva potem padla v vodo, ker sem pri prodajalcu izpadel popolnoma neresen.
Prav tako normiranec.
Je pa res bilo to v času covida.
Mi je zadeva potem padla v vodo, ker sem pri prodajalcu izpadel popolnoma neresen.
Prav tako normiranec.
Je pa res bilo to v času covida.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NovakJ ()

bm1973 ::
Jaz na Unicredit nisem imel problemov. Normiranec...
Naredil celo finančno poročilo, nato mi je pa kreditni svetovalec rekel, da bova cel kup stvari umaknila, ker to zmede člane kreditnega odbora
.
Kredit je bil odobren...
Naredil celo finančno poročilo, nato mi je pa kreditni svetovalec rekel, da bova cel kup stvari umaknila, ker to zmede člane kreditnega odbora

Kredit je bil odobren...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

tony1 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Torej 2.35 na intesi so fantje tle malo nakladali?
Se strinjam, pazi in bodi se pripravljen obrniti, če ga bodo srali. NLB rada dela take finte, kolegu so na dan podpisa povišali dogovorjeno obr. mero, just because.

Intesa mi je povedala se, da se da dobit 2,45% FOM, samo da mi kot ponudbo lahko izstavi samo 2,55%. Ostalo potem, ko se vlozi prosnja za kredit.
Zako je zakon!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 244550 (66676) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 87285 (33633) | Lonsarg |
» | Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)Oddelek: Loža | 15661 (8425) | Invictus |
» | Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22124 (19660) | 3p |
» | Izbira banke za kredit - Abanka vs NLBOddelek: Loža | 15049 (9522) | Izaso |