» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
81 / 81
»
»»

tony1 ::

bemfa je izjavil:

Tisti ki jemate kredite za novogradnje in obnove, se pri pogajanju pobrigajte o načinu izplačila in črpanja teh sredstev. To je veliko bolj pomembno kot 0,1-0,2% pri OM.
Evo en primer, kjer je banka dobesedno prisilila stranko v predčasno plačilo izvajalcu, sledil pa je stečaj in adijo pare: https://www.zurnal24.si/pod-streho/grad...

Butasta banka in draga šola, ampak lahko bi bilo še dražje. Drugič se jim ne pustiti...

bbbbbb2024 ::

Bizkit45 je izjavil:

Groot je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Kaj ni čist tako? Kr neki spet..seveda te nihče ne more prisiliti v nakup. Ne razumem sedaj te razprave. Vlečete ven neke člene in ne vem kaj. Če daš aro, še ne pomeni, da je potrebno zaključiti nakup. Seveda pa če ga ne, izgubiš aro (nejverjetneje). Kaj tu ni logično?

Ja ni čisto tako. Ne vem zakaj se vžigaš, če dejansko nimaš pojma.

Dana ara ne daje avtomatsko tudi pravice odstopiti od pogodbe. Namen are je zavarovanje resnosti izpolnitve pogodbe s strani osebe, ki je aro dala. Ampak samo zato še nimaš pravice kar preprosto odstopiti od pogodbe. Velja namreč načelo pacta sunt servanda (dogovore je treba spoštovati). Če ni bilo izrecno dogovorjeno, da lahko s prepustitvijo are tudi odstopiš od pogodbe (torej ara kot odstopnina), potem te pravice nimaš in te lahko nasprotna pogodbena stranka utemeljeno toži na izpolnitev pogodbe. V praksi se sicer dogaja marsikaj, saj jih veliko sledi enaki gostilniški pameti kot ti. Ampak to še ne pomeni, da stvar pravno pije vodo.

Še dobro da imamo odvetnike, po domače mrhovinarje, ki do konca vse prežvečijo, tudi stranko.
Tole je kar nekaj. Noben pri malce zdravi pameti se ne bo tožaril zaradi are in neizpolnitve celotnega nakupa. Moraš bit pa res obupan, da se greš nekaj takšnega. Jokcat, "joj, noče mi plačat celotne kupnine". Ara je zato, da se ščiti nek dogovor, ni pa nujno da je izpolnjen zaradi posebnih okoliščin.
In ja, včasih je res boljše po zkp, kot pa po teh filozofskih, ki jih imajo odvetniki, da lupijo vse možno.

No, mi smo tožili enega takega kupca in smo tožbo tudi dobili. Težava v našem primeru je bila, da je kupec sicer dal aro, ampak je zahteval neke obsežne modifikacije nepremičnine.

Nekaj v smislu, da je naročil nek drag stroj, ki bo prišel v avgustu, on pa ga ne bo imel kam dati.

Mi smo modifikacije naredili, on je pa odstopil od pogodbe, brez obrazložitve. Tožili smo ga za nastalo škodo in tožbo dobili.

Na žalost se je izmuznil, ker je firmo prodal nekemu makedoncu s stalnim prebivališčem v neki vasi brez hišnih številk v Makedoniji. Firma je bila potem izbrisana. Tip pa je poniknil nekje v Nemčiji, žena (direktorica) pa se je ločila od njega in je šla v neko službo.

Danes več ne bi šel delat renovacij na svoj strošek.

bbbbbb2024 ::

tony1 je izjavil:

bemfa je izjavil:

Tisti ki jemate kredite za novogradnje in obnove, se pri pogajanju pobrigajte o načinu izplačila in črpanja teh sredstev. To je veliko bolj pomembno kot 0,1-0,2% pri OM.
Evo en primer, kjer je banka dobesedno prisilila stranko v predčasno plačilo izvajalcu, sledil pa je stečaj in adijo pare: https://www.zurnal24.si/pod-streho/grad...

Butasta banka in draga šola, ampak lahko bi bilo še dražje. Drugič se jim ne pustiti...

V to ne verjamem. To bi novinar moral preveriti kreditno pogodbo. Jemal sem kredite majhne, velike. V življenju sem vzel, reci in piši - več kot 30 kreditov. V glavnem revolvingi.

V vsakem primeru, tudi v najbolj neugodnih, sem imel rok za porabo kredita 6 mesecev.

Se je zgodilo, da sem se zakalkuliral, ter kredita nisem porabil v 6 mesecih. Gospa me je poklicala, kaj zdaj, sem rekel, da pač se je nek del projekta zavlekel. Sklenil sem aneks, banka pa si je obračunala neko opravnino v višini neke obrestne mere, mogoče TOM ali kaj.

To je verjetno izvajalec kaj napel kupcu, ki je - nevajen pritiska - šel na banko, ter so tam takoj nakazali denar. Mojo sorodnico bi zlahka vrgli na to finto, ko ne prenaša pritiska nobenega. Tudi če bi sorodnica prebrala ta članek, ter bi kasneje nek izvajalec njej kaj težil, bi skočila v luft in nakazala denar.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

NLB, Zeleni kredit, 3% fiksna OM za obdobje 10-20 let (ta del itak piše na spletni strani)
lahko manj z dodatki: naložbeno varčevanje (z mesečnim vplačilom), neko dodatno zavarovanje pri njih
S tema dvema se recimo pride na 2,8%

Se pa obresti zvišujejo, so dodali.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

LeQuack ::

MrStein je izjavil:

Oni jih zvišujejo, ne zvišujejo se same.
Quack !

D3m ::

ECB jih je zvišala.

Naši samo sledijo navodilom oz. ukazom.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Lonsarg ::

Banke imajo cisto prosto pot za spekulacijo kaksne fiksne obrestne mere bodo ponudili da pridejo do dobicka. Skratka profit je edini motiv, nizja obrestna mera pomeni naceloma vec strank ampak manj profita, visja pa obratno. Prenizka pa celo izgubo seveda.

Napoved gibanja Euribor od ECB je zgolj glavna metrika ki jo gledajo ko se odlocajo o tej spekulaciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Banke imajo cisto prosto pot za spekulacijo kaksne fiksne obrestne mere bodo ponudili da pridejo do dobicka. Skratka profit je edini motiv, nizja obrestna mera pomeni naceloma vec strank ampak manj profita, visja pa obratno. Prenizka pa celo izgubo seveda.

Napoved gibanja Euribor od ECB je zgolj glavna metrika ki jo gledajo ko se odlocajo o tej spekulaciji.

TO morda drži ampak nisem še videl primera ko bi EURIBOR šel gor, banke bi pa znižale ali obratno.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tony1 ::

" To je verjetno izvajalec kaj napel kupcu, ki je - nevajen pritiska - šel na banko, ter so tam takoj nakazali denar. Mojo sorodnico bi zlahka vrgli na to finto, ko ne prenaša pritiska nobenega. Tudi če bi sorodnica prebrala ta članek, ter bi kasneje nek izvajalec njej kaj težil, bi skočila v luft in nakazala denar. "

Nekdo se je v tej zgodbi usral, in verjetno je to res stranka, ker je pač jemala prvi in edini kredit v lajfu. Ljudje teh situacij niso vajeni in reagirajo panično. K sreči je šlo vsaj za 100 jurjev in ne pol milje...

Kot se je usral prodajalec enega stanovanja, ki mi ga ni hotel prodati na kredit, ker ga je vzporedno obdeloval en gotovinar, in koncu ga je nategnil z nižjo ceno od moje z besedami: "kaj pa če bo banka ocenila stanovanje na manj kot je pogodbena vrednost in un ne bo dobil kredita?" 8-) Prodajalec, sicer polnega gobca o tem, kako je on pol AC križa sprojektiral se je takoj usral in prodal za nekaj manj $ samo zato, da je dobil keš v roke... >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Lonsarg ::

Mato989 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

TO morda drži ampak nisem še videl primera ko bi EURIBOR šel gor, banke bi pa znižale ali obratno.
Mislm banke redno plasirajo kake akcije kreditov = znižanje/zvišanje obrestne mere kot se akcija začne/konča, ker se pač tako odločijo na neki interni komisiji, ne ker je nujno tisto obdobje se Euribor ali napoved Euriborja kamorkoli premaknila.

Drži pa da te divergacije niso ful velike, bolj range +-0.5%. Ampak to je čisto ekonomska računica zadaj, je pač preveč tvegano preveč divergirat navzdol od gibanja euriborja ali pa tvegaš stečaj banke. Če pa preveč divergiraš navzgor pa nobene stranke ne dobiš :) V bistvu je inflacija še bolj pomembna metrika kot euribor (ker če banka zastavi lastno premoženje za kredit in si ne sposobi od drugih bank po euriborju je odvisna od inflacije ne pa od euriborja). Ampak v praksi napoved euriborja tudi inflacijo zelo dobro napoveduje, ker pač centralna banka euribor glede na inflacijo nastavlja, tak da to je ta posredni razlog zakaj obrestne mere tako dobro sledijo napovedi gibanja euriborja, ekonomska računica se pač tako izzide.

So pa divergacije precej različne po EU državah, recimo tok kot imamo trenutno v Slo ugodne nimajo praktično nikjer drugje. To pa zato ker Euribor ni edina metrika za računanje tveganja banke, ampak so še druge metrike (lastno premoženje in likvidnost banke,...).

slovencl ::

MrStein je izjavil:

NLB, Zeleni kredit, 3% fiksna OM za obdobje 10-20 let (ta del itak piše na spletni strani)
lahko manj z dodatki: naložbeno varčevanje (z mesečnim vplačilom), neko dodatno zavarovanje pri njih
S tema dvema se recimo pride na 2,8%

Pa ne pozabit da ti računajo še vodenje računa 15Eur/mesec + vodenje kredita 5 Eur/mesec.

velikBrokoli ::

? Pri NLB je vodenje kredita zastonj, račun imam pa osnovni, torej 7eur na mesec.

slovencl ::

A potem vsakemu po svoje zaračunavajo/ponujajo - čudno...

Drugač imaš že v njihovem spletnem kalkultoju postavko vodenje kredita : 5eur.
««
81 / 81
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167279315 (13847) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

294101119 (47467) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6027423 (19086) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4717345 (10109) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7425304 (22840) 3p

Več podobnih tem