» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
68 / 68
»
»»

Lonsarg ::

V bistvu so zakonodajo naredili bolj strogo in so te stroski precej omejeni. (0eur za variabilne, 0eur za do 10k na leto, ter max 1% za vse ostalo). Lahko bi bilo se huje. 1% konec na glavnico koncev ni nic vec denarja, kot bi ga dal, ce bi 3-6 mesecev kasneje odplacal (odvisno od obrestne mere).

Zako je izjavil:

vceraj bil na NLB - obrestna mera za 20 let 2,55% "zeleni hipotekarni kredit".
Ce bo Trump se naprej mesal drek, bo do konca leta na 2,0%, ali celo manj.
Vprasanje kolk bo tiskanje dolarja vplivalo na tiskanje EUR, zaenkrat se napovedi euriborja niso bistveno spremenile od tarifne vojne dalje, za cirka 0.1% so 12 mesecne napovedi padle.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

fikus_ ::

Sem zjutraj slišal po radiu, da naj bi ECB razmišljala o nižanju obrestne mere. Kdaj, koliko ni bilo povedano.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bm1973 ::

To se govori že zadnji 2 leti...

fikus_ ::

Ampak tokrat naj bi bil vzrok Trumpov carinski rodeo in negotovost.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Eno znizanje je bilo ze done deal, je blo ze gotovo da bo (samo ni se vedelo ali aprila al junija).

Kar je bilo dilema je, ali bo tudi drugo nizanje ali ne. Sele ce bo to drugo nizanje govorimo o dodatnem nizanju.

In ja to aprilsko nizanje se je zgodilo, danes. Kar pomeni da so resne sanse da bo se eno letos.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Zako je izjavil:

vceraj bil na NLB - obrestna mera za 20 let 2,55% "zeleni hipotekarni kredit".
Ce bo Trump se naprej mesal drek, bo do konca leta na 2,0%, ali celo manj.

Jaz 2,80% za 30 let.
|HP EliteBook|R7 8840U|

borutz ::

tomazic89 je izjavil:

A ima NLB tudi opcijo gotovinskega stanovanjskega kredita, kot to ponuja OTP?
DH mi ponuja 50/50.... rad bi vsaj 70/30, ali se bolje 100/0.

NLB ponuja 70/30 oz 80/20, vsaj meni so ponudili ko sem se zanimal za kredit

billy ::

Euribor 6M je že pri 2.1% in še kar pada..oz je trend padanje.

Jaz bi še vedno čakal pri reprogramiranju, dokler ne bodo FOM tam pri 2%...pod 1.8% pa ne bi smelo past, čeprav bo euribor mogoče na 0 ...

Ko je bil Euribor negativen so bile fiksne cirka 1.8%. Skratka fiksne nikoli ne padejo do Euriborja ampak so kar precej visje. No odvisno od raznoraznih faktorjev, ampak v grobem je tako.

Zdaj pa se spekulira da bo 6MEuribor padel do 1.75%, tak da kaj veliko fiksne najbrz ne bodo vec padle oziroma odvisno od banke (LON ima ze sedaj 2.3%, ene druge so se pri 2.7% ali celo vec in za druge je vec sans da se kaj spustijo).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

LON ima 2.3%? wow

Ganon ::

Pat_MaGroin je izjavil:

LON ima 2.3%? wow

Z drobnim tiskom. Pri njih skleneš par zavarovanj, pripelješ nekoga k njim ...

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Ko je bil Euribor negativen so bile fiksne cirka 1.8%. Skratka fiksne nikoli ne padejo do Euriborja ampak so kar precej visje. No odvisno od raznoraznih faktorjev, ampak v grobem je tako.

Zdaj pa se spekulira da bo 6MEuribor padel do 1.75%, tak da kaj veliko fiksne najbrz ne bodo vec padle oziroma odvisno od banke (LON ima ze sedaj 2.3%, ene druge so se pri 2.7% ali celo vec in za druge je vec sans da se kaj spustijo).

Dajte nehat nabijat to da ima kdo 2,3%... dajmo govorit samo o tem koliko ima kdo če prideš tja vzameš kredit in konec, nič dodatnega. ta mrežni marketing pripelji majmuna je odveč
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ja Premium racun plus zivljensko plus enega ekstra komitenta moras pripeljat je pogoj pri LON in Gorenjski ce hoces najnizjo.

No saj razen tega da moras pripeljat enega ima tudi NLB iste pogoje (Premium plus zivljensko) za nizjo obrestno.

(premozensko zavarovanje pa itak vsi rabijo tak da tam ni razlik)

Zdaj ce mislim zivljensko vzeti tako ali tako je to no-brainer sicer pa minus. Za premium racun si je pa tudi za poracunat koliksen ekvivalent slabse obrestne mere je to. Jaz sem racunal da me Premoum racun pri LON/NLB pride cirka 2kEUR ekstra v 20 letih, amlak ce v zameno dobis nizjo obrestno mero s katero vec kot 2k profitiras ni problem.

Lonsarg je izjavil:

Ja Premium racun plus zivljensko plus enega ekstra komitenta moras pripeljat je pogoj pri LON in Gorenjski ce hoces najnizjo.

No saj razen tega da moras pripeljat enega ima tudi NLB iste pogoje (Premium plus zivljensko) za nizjo obrestno.

(premozensko zavarovanje pa itak vsi rabijo tak da tam ni razlik)

Zdaj ce mislim zivljensko vzeti tako ali tako je to no-brainer sicer pa minus. Za premium racun si je pa tudi za poracunat koliksen ekvivalent slabse obrestne mere je to. Jaz sem racunal da me Premoum racun pri LON/NLB pride cirka 2kEUR ekstra v 20 letih, amlak ce v zameno dobis nizjo obrestno mero s katero vec kot 2k profitiras ni problem.

Kaj to vsi rabijo, jaz nisem vzel nič 2019 in sem dobil kredit, meni teh napizdancij naj ne prodajajo...

DH zahteva samo transfer računa in hipoteko. 2.6 % OM
nobenih zavarovanj,....

Fury ::

borutz - DH 2.6% na koliko let in kaksen rang zneska?

15 let, 85K

Za brez posebnih pogojev poleg te zgoraj omenjene DH vem se za Gorenjsko 2.6 ter OTP 2.7. (20 let, ampak saj ponavadi so na 15 in 20 iste obrestne).

Kar je nizje so pa vse ekstra pogoji. V mojem primeru mi dodatni pogoji manj minusa prinesejo kot mi nizja obrestna mera prinese plusa. Ni pa najbrz racunica za vse enaka, ker je zelo odvisno od zneska kredita in od tega ce si zivljensko mislil tako ali tako vzet ali ne.

Zgodovina sprememb…

OneYellow ::

Lonsarg je izjavil:

Res je tak je zakonski minimum za fiksne kredite. Banka pa je lahko bolj prijazna kot je zakonski minimum.

OTP in NLB trenutno obe sta prijazni in imata obe predplacila kreditov brez penalov tudi za fiksne kredite tudi nad 10k. OTP je celo tako prijazna da smo brez penalov za fiksne kredite tudi tisti ki imamo pogodbe od prej pri SKB.

Ali to res drži za pogodbe od SKB? Imam namreč pogodbo od SKB in imam notri določen strošek predčasnega odplačila 1% oz. 0,5%. Kje si dobil to informacijo oz. potrditev?

Lonsarg je izjavil:

Za brez posebnih pogojev poleg te zgoraj omenjene DH vem se za Gorenjsko 2.6 ter OTP 2.7. (20 let, ampak saj ponavadi so na 15 in 20 iste obrestne).

Kar je nizje so pa vse ekstra pogoji. V mojem primeru mi dodatni pogoji manj minusa prinesejo kot mi nizja obrestna mera prinese plusa. Ni pa najbrz racunica za vse enaka, ker je zelo odvisno od zneska kredita in od tega ce si zivljensko mislil tako ali tako vzet ali ne.

No saj to, ti posebni pogoji za 0.1% boljši OM so večinoma tako da je na koncu slabše... tako da v večini primerov brezveze izpostavljat, razen ko gre za brutalne zneske...

OneYellow je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Res je tak je zakonski minimum za fiksne kredite. Banka pa je lahko bolj prijazna kot je zakonski minimum.

OTP in NLB trenutno obe sta prijazni in imata obe predplacila kreditov brez penalov tudi za fiksne kredite tudi nad 10k. OTP je celo tako prijazna da smo brez penalov za fiksne kredite tudi tisti ki imamo pogodbe od prej pri SKB.

Ali to res drži za pogodbe od SKB? Imam namreč pogodbo od SKB in imam notri določen strošek predčasnega odplačila 1% oz. 0,5%. Kje si dobil to informacijo oz. potrditev?
Sem odplačal en SKB kredit (zdaj pri OTP) in ni bilo penalov in menda to velja generalno za vse kredite prenešene iz SKB na OTP.

Mato989 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

No saj to, ti posebni pogoji za 0.1% boljši OM so večinoma tako da je na koncu slabše... tako da v večini primerov brezveze izpostavljat, razen ko gre za brutalne zneske...

- premium račun v zameno za 0.1% se ti izplača tam nekje pri 200k kreditu ali več
- življensko se ti izplača kadarkoli, v primeru da si ga itak imel namen vzet (in večina ljudi vzame življensko ko vzame kredit, ker pač je moralno je da se zavaruješ če imaš partnera in kredit), sicer pa tudi zgolj za visoke zneske kredita če ti je popolnoma odveč
- pogoj da ekstra komitenta pripeljaš je pa itak nobrainer, to je zastonj, enega boš pa že dobil za pripeljat ;)

Zgodovina sprememb…

tomazic89 ::

Katere banke so se naklonjene normirancem, da ne zgublam prevec casa?
Zaenkrat imam negativno izkusnjo na GBKR in OTP, pozitivno na DH.

DH, Unicredit, kolikor jaz spremljam...

Na Unicredit b.p. dobil kredit... Zna biti pa to tudi malo odvisno od kreditnega svetovalca.

velikBrokoli ::

NLB, DH, najlažje.

Hvala obema za info. Sem se dogoviril se pri NLB in Unicredit... Saj bolj kot za obrestno se mi gre za delez v gotovini. Porocam...

logist87 ::

tomazic89 je izjavil:

Hvala obema za info. Sem se dogoviril se pri NLB in Unicredit... Saj bolj kot za obrestno se mi gre za delez v gotovini. Porocam...

Se priporočam za poročanje😃

deco16 ::

Z NLBjem boš razočaran.

borut_p ::

Zanimivo bi bilo, ce bi kdo napisal vse stroske ki jih je imel ali ima pri katerem kreditu. Tukaj se pogovarjate samo o obrestni meri ... ko sek jemal kredit za 5 let ... sem imel vec stroskov z odobritvijo/cebitvijo/zavarovanjem ... kot pa je bil preracun obrestne mere.

Tak da ni samo obrestna mera bistven podatek.

deco16 ::

Odobritev 0€ (so ravno spremenili lani)
Cenilec 280€
Mesečno vodenje 3,4€
Življensko zavarovanje: 0€(ni potrebno)
Zavarovanje nepremičnine: 450€ na leto.

Pol pa še obrestna.

logist87 je izjavil:

tomazic89 je izjavil:

Z NLB zelenim pridem na prakticno identicen strosek kredita kot pri DH. Rabim pa vsaj B energetski razred. Kateri razred sem, zal ne vem, ker so mi v PZI to pozabili vkljuciti in cakam, da mi posljejo elaborat. In pa rabim NLB Vita zivljensko zavarovanje, kar mi je odvec, ker ze imam zivljensko zavarovanje (sicer vkljuceno v EOM - bi imel za isto).

NLB sama casti cenilca, pri DH je to moj strosek.

100k na 10let: 50gotovinc/50namenski
NLB: EOM 2.86% + energetska ce ne dobim info iz PZI
DH: EOM 2.81% + cenilec

Danes grem se na Unicredit (bolj iz firbca ce dajo se kaj vec gotovinca). Se mi pa zaenkrat DH najbolj dopade, saj ne zahtevajo nobene dodatne zadeve razen osebnega racuna --> manj birokracije.

NLB: EOM 2.86% , to je ze z vito vkljuceno? ali se vita posebej?
jaz sem obupal nad NLB, ker silijo to zavarovanje poleg hipoteke.

kaksno OM si dobil na DH ?

link_up ::

A je ze kaj boljse s tem, da banke financirajo ali se vedno rabis lastna sredstva?
In and Out

D3m ::

Jaz sem zastavil nepremičnino. Nisem imel lastna sredstva.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

borutz je izjavil:

NLB: EOM 2.86% , to je ze z vito vkljuceno? ali se vita posebej?
jaz sem obupal nad NLB, ker silijo to zavarovanje poleg hipoteke.

kaksno OM si dobil na DH ?

VITA vkljucena, je pa to EOM brez stroskov vodenja osebnega racuna.

DH, kot je napisano 2.81. Vse vkljuceno kar rabim razen strosek cenilca.

Bom pa pocakal do maja, ker zna biti da bodo padle obrestne (ECB je sel dol 0.25 prejsnji teden).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tomazic89 ()

Bizkit45 ::

No saj ta zavarovanja niso tolk švoh, overall. Je pa res da nebi smela bit nujna. Kar tud niso, ce prav pomnim, le obrestna je nizja ce se zavarujes. Niso pa nujna za najem samega kredita.

Zako ::

2,81 je slabo, ce imas B2 energetsko dobis 2,55 (to je zeleni kredit pri NLB)
Zako je zakon!!!

Zako je izjavil:

2,81 je slabo, ce imas B2 energetsko dobis 2,55 (to je zeleni kredit pri NLB)

govorim o EOM. Sama OM ti nic ne pove, ce jo primerjas z drugimi bankami, ker vsaka banka svoje stvari doda k OM.

EOM je neuporaben ce upostevas tega ki ti ga banka izracuna, eni dajo vodenje racuna notri drugi ne, eni dajo zavarovanje drugi ne. Za pravi EOM ga moras sam izracunat. Sam je dejansko lazje racunat v absolutnem znesku namesto v %. V smislu premium racun me kosta 2k vec v 20 letih, nizja obresna mi pomeni 4k profita v 20 letih, zavarovanje me kosta 3k (ne glede na to a ga vzames pri banki ali mimo nje sam) in tako na koncu dobis tocno primerjavo med ponudbami v EUR.

ja absolutno. Zato sem napisal tam, da je vita vkljucena, vodenje racuna ne. In da pri DH je brez cenilca...

V glavnem OM so:
GBKR: kreditno nesposoben zaradi normiranca (oz ~250 max obrok)
OTP: kreditno nesposoben zaradi normiranca (oz ~250 max obrok)
DH: 2.6% nobenih ekstra pogojev razen osebni TRR
NLB: 2.5% Zeleni dejansko OK, sploh ce se nimas zivljenskega
Unicredit: 2.7% trr, vinkulacija na obstojeci zavarovlani premozenjski polici v korist zavarovalnice

DH overall zmaga. Razen ce bi zelel predcasno poplacat kredit, je 1% penal nad 10k v 12mesecih (poplacas 11k = 110EUR), katerega NLB ne zaracunava.

Pomeni še bi recimo odplačal 50k, bi bilo to 500 penalov? edino če teče zadnje leto kredita?

Penale se plača samo za razliko nad 10k.

bm1973 je izjavil:

Penale se plača samo za razliko nad 10k.

Ni res.
Poplacas 9.999 v obdobju 12mesecev - ni penala.
Dodas k 9.999 se 2€, pa placas 100.1€.
Sem točno to včeraj vprašal na UniCredit-u.

Sori, samo ne razumem teh 12 mesecev...

torej, če bi letno poplačeval 9.999€ ne bi bilo penala, če pa naenkrat recimo 50k, pa bi bil penal 500€ ?

Je od banke odvisno, zakon samo pravi da do 10k je sme bit, ter da je 1% max. NLB in OTP sta brez penalov recimo tudi nad 10k. Ostali pa kako kdo, eni samo za razliko, drugi za celo preplacilo.

MisterR ::

billy je izjavil:

Sori, samo ne razumem teh 12 mesecev...

torej, če bi letno poplačeval 9.999€ ne bi bilo penala, če pa naenkrat recimo 50k, pa bi bil penal 500€ ?

Točno tako ima večina bank. Seveda pa se to da tudi spremenit, sploh pri 10 ali manj letnih kreditih.
Aja pa da bo jasno, govorimo o fiksni obrestni meri, pri kreditih z variabilno OM te omejitve zakonsko ne sme biti.

logist87 ::

tomazic89 je izjavil:

logist87 je izjavil:

tomazic89 je izjavil:

Z NLB zelenim pridem na prakticno identicen strosek kredita kot pri DH. Rabim pa vsaj B energetski razred. Kateri razred sem, zal ne vem, ker so mi v PZI to pozabili vkljuciti in cakam, da mi posljejo elaborat. In pa rabim NLB Vita zivljensko zavarovanje, kar mi je odvec, ker ze imam zivljensko zavarovanje (sicer vkljuceno v EOM - bi imel za isto).

NLB sama casti cenilca, pri DH je to moj strosek.

100k na 10let: 50gotovinc/50namenski
NLB: EOM 2.86% + energetska ce ne dobim info iz PZI
DH: EOM 2.81% + cenilec

Danes grem se na Unicredit (bolj iz firbca ce dajo se kaj vec gotovinca). Se mi pa zaenkrat DH najbolj dopade, saj ne zahtevajo nobene dodatne zadeve razen osebnega racuna --> manj birokracije.

Zakaj pa strmite k čim več gotovinca?
««
68 / 68
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167228438 (50564) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29478475 (24823) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6023102 (14765) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714906 (7670) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7420045 (17581) 3p

Več podobnih tem