» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
55 / 59
»»

Pat_MaGroin ::

Fak ste zakomiciral.

Vzames 150k pufa.

Jutri umreš.

Ce nisi zavarovan, je zena dolzna 150k.

Ce si zavarovan, se kredit poplača iz zavarovanja, zeni ostane flat brez pufa in nekaj eur, da ti nosi roze na grob.

D3m ::

Točno tako.

Jaz sem zavarovan.

Ko bo bajta fertik grem na štrik pa se lohk jebejo za preplačilo. :))

Hec.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Vita ne krije samomora, pazi :).

LunKi ::

billy je izjavil:

samo vv, JS ima 20 let in 100k sledeče:

Informativna mesečna anuiteta: 459,89 EUR,
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 113.303,93 EUR

Pri tem so upoštevani podatki:
Obrestna mera: 1,00 %
Tip obrestne mere: fiksna; 1,0 %
Strošek nadomestila za sklenitev: 175,00 EUR
Strošek zavarovanja: 1.854,29 EUR
Strošek za vodenje: 45,00 EUR/leto oziroma 3,75 EUR/mesec
Stroški ob podpisu pogodbe: 2.029,29 EUR
SKupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 113.303,93 EUR
EOM: 1,31 %

Tole je tako dobro da ni res, ker nobena banka ni varianta da se približa temu?

Kdo ima te pogoje? Lahko nevedeš, daš link?

bm1973 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Fak ste zakomiciral.

Vzames 150k pufa.

Jutri umreš.

Ce si zavarovan, se kredit poplača iz zavarovanja, zeni ostane flat brez pufa in nekaj eur, da ti nosi roze na grob.

Zavarovalnica potem terja ženo po višjih obrestnih merah...

Pat_MaGroin je izjavil:

Vita ne krije samomora, pazi :).

Vem..... škoda :))
|HP EliteBook|R5 6650U|

bm1973 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Fak ste zakomiciral.

Vzames 150k pufa.

Jutri umreš.

Kaj bluzis ti? Noben te ne terja, lol.

Groot ::

GregiB je izjavil:

Groot je izjavil:

Ampak ključna težava tukaj ni solventnost (povsem plastično gledano skupna višina obveznosti in skupnega premoženja ostaneta enaka)), ampak likvidnost. Kaj koristi tvoji partnerki polovica nepremičnine, če pa ne zmore več odplačevati kredita?

Si si kar sam odgovoril... solventnost spremeni v likvidnost... z drugimi besedami, proda bajto in odplača kredit.

Sem namenoma izpustil možnost prodaje, ker sem upal, da toliko boš pa vseeno uspel zložiti skupaj logike, da to ni zaželjen scenarij. Saj morda ti bo postalo jasno, ko enkrat ne boš sam edini relevanten, ampak bo zraven tebe še kdo.

Nekateri uspete pa res narediti smeh iz čisto vsake malenkosti na tem forumu :))

bm1973 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Fak ste zakomiciral.

Vzames 150k pufa.

Jutri umreš.

Hahahah kaj?!! Omg kaj vse ne prebereš na tem forumu :)):)) saj človek sploh ne ve kako odgovoriti, morda ti bo še najbolj koristil nasvet, da si malo preberi kaj je sploh namen zavarovanja in na kakšen način zavarovanja na splošno delujejo.

Skrajni čas, da začnejo v osnovnih šolah poučevati temelje pojme osnovnih finančnih instrumentov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Groot ()

Za tapočasne:

Pri kreditu razlikujemo med zavarovanjem kredita in zavarovanjem kreditojemalca. Zavarovanje kredita je namenjeno zavarovanju banke. To pomeni, da bi kredit v primeru, če ga ne bi odplačal/-a, namesto tebe poplačala zavarovalnica. A ta bi ga kasneje izterjala od tebe oziroma od tvojih dedičev.

Če skleneš življenjsko zavarovanje kreditojemalca, pa bi v primeru tvoje smrti v času odplačevanja kreditazavarovalnica banki poplačala kredit do vsote, za katero si zavarovan/-a. Na ta način lahko preprečiš, da v primeru najhujšega breme celotnega dolga pade na tvoje dediče.

Tody ::

bm1973 je izjavil:

Tody je izjavil:

GregiB tebi matematika ne štima lih..

Kredit za bajto je recimor 1000 eur. Vsak od partnerjev zdaj plačuje 500 eur pa gre... Če ti umreš brez zavarovanja pa kredit še zmeri laufa ampak zdaj partner plačuje 1000 eur namesto 500. ČE ima veliko plačo potem bo sfolgal ampak vemo kako je to. Če pa si se zavaroval za primerno vsoto pa potem poplačaš kredit s tvojo zavarovalno vsoto in ima tvoj partner eno skrb manj.

ČE imaš kredita 300.000 in se zavaruješ za 50.000 seveda nisi nič naredil. En pljunek v morje ampak...

Ti ne veš, kaj pomeni zavarovanje z zavarovalnico...

Zavaruješ banko, ne sebe. Tebe sicer banka ne bo več ganjala za kredit, te bo pa zavarovalnica...

Pač še en posrednik vmes...

A danes se nisi zapolnil kvote neumnosti?

Življensko zavarovanje, poplača dolg, če ga vinkaliraš. Drugače pa čisiti keš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

billy ::

samo vv, glede JS kredita...

Pravica do kredita se dodeli za gradnjo skoraj ničenergijske enostanovanjske ali dvostanovanjske
stavbe (sNES) oziroma za sNES+ novogradnjo z vgrajeno napravo za samooskrbo z električno
energijo in sistemom za učinkovito rabo vodnih virov v stavbi.

Tole bo dealbreaker za mnoge...wtf zbiralnica deževnice, tule pa malo pretiravajo. SE še razumem...deževnica pa je fail.

velikBrokoli ::

Ja, sem ti rekel.. totalno brezveze... Pri Lumarju so mi ocenili, da bi dobil okoli 10-15k subvencije nazaj, investicija bi bila pa visja.

Zeleni prehod je pa itak nateg.

Deževnica bi edino imela smisel, če bi imel potem za zalivanje vrta. Vlačenje to v bajto zakaj...da bi pral pralni stroj in pomivalni stroj? nesmisel.

tako da tale zahteva je res mimo...

ali pa to, da morajo imeti okna 0.9 faktor... ni bolje da je čimveč oken na Jug obrnjenih, da potem sonce segreva prostor, ne pa da imaš eno okno in še tako plastno, da tudi not ne gre toplota, ne samo da ne gre ven...

Ja, ce bi zahtevali samo eno cisterno, bi bilo se OK, jo pac zakopljes na parcelo. Ko pa moras notri cez celo bajto vlacit cevi in zrihtat strojne instalacije, pa vse podrazi zadeve.. prihranki so pa minimalni.

Ja...potem pa izkoristite 1% kerdit za SE, če še nimate...

juroz ::

LunKi je izjavil:

billy je izjavil:

samo vv, JS ima 20 let in 100k sledeče:

Informativna mesečna anuiteta: 459,89 EUR,
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 113.303,93 EUR

Pri tem so upoštevani podatki:
Obrestna mera: 1,00 %
Tip obrestne mere: fiksna; 1,0 %
Strošek nadomestila za sklenitev: 175,00 EUR
Strošek zavarovanja: 1.854,29 EUR
Strošek za vodenje: 45,00 EUR/leto oziroma 3,75 EUR/mesec
Stroški ob podpisu pogodbe: 2.029,29 EUR
SKupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 113.303,93 EUR
EOM: 1,31 %

Tole je tako dobro da ni res, ker nobena banka ni varianta da se približa temu?

Kdo ima te pogoje? Lahko nevedeš, daš link?

ekosklad.si
ampak je zaprt poziv.
ima kdo info kdaj je bilo od objavljeno?

WizzardOfOZ ::

billy je izjavil:

Deževnica bi edino imela smisel, če bi imel potem za zalivanje vrta. Vlačenje to v bajto zakaj...da bi pral pralni stroj in pomivalni stroj? nesmisel.

Jau imam sicer obnovljeno staro hišo, pa vseeno zbiram deževnico v štirni. Od tam imam v WC kotličke speljano vodo. Gre pa preko filtrov, tako da je čista. Vsakič ko splakneš WC gre vsaj 7 litrov vode. Zakaj bi za splakovanje wc-ja uporabljal pitno vodo? nesmisel, če imaš možnost uporabe deževnice za to.
Mogoče bi še za pralni stroj in za pomivalca naredil enako. Si mi dal idejo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Za pralni stroj in pomivalni bi bilo celo dobrodošlo, saj se kamen ne bi nabiral. Čeprav nekateri pa pravijo da kamen ščiti grelec :)

kakorkoli...pri nas ni takega problema z vodo da bi zaradi "ekologije" morali zbirati deževnico, je "naravnega" kroženja dovolj...

Nekdo je vprašal o ekosklad pozivu za nakup/gradnjo hiše... to je tale: https://ekosklad.si/uploads/d3da0795-8e...

velikBrokoli je izjavil:

Ja, sem ti rekel.. totalno brezveze... Pri Lumarju so mi ocenili, da bi dobil okoli 10-15k subvencije nazaj, investicija bi bila pa visja.

Zeleni prehod je pa itak nateg.

Kolega investiral v novogradnjo, bajto, tam cirka 50-60 jurjev, da bi dobil subvencijo eko sklada, dobil potem 13k. Ki ga je pol še nekaj jebal, ker bi moral celo eno notranjo sobo izolirat, ki jo je naredil brez ogrevanja za shrambo...

Drugače bi lahko naredil vse za 20k...

borut_p ::

1m3 je 1€. Torej 1000l. Da si ti ta sistem speljal v bajto, da imas vse na filtrih etc ... ne prisparas 50€ na leto
Razen ce si fuul okoljski pa sparas na vodi. Samo da si zmontiral en kup pvc cevi povratno nazaj v bajto ... se je za izdelavo teh cevi in sistemov porabilo toliko vode da je spet nesmisel.

Zbiranje deževnice je kul za zalivanje vrta in čisto nič drugega.

Drugače rabiš cel kup filtrov, deževnica je pač umazana, ker spira prah s strehe, plus semena in karkoli pač priense veter. Tudi svinjarijo s polja, pestricide, če si dovolj blizu kake njive.

Kolegova punca, kjer imata dvojni vodovod, se pritožuje da ji cunje smrdijo.

Naj folk kar ima to.

Sam bi kupil 2x tiste 1m3 plastične posode, za zalivanje vrta, ampak mogoče 1x. Nekako so mi grde, pa bi moral predaleč speljati vodo od žleba...

borut_p je izjavil:

1m3 je 1€. Torej 1000l. Da si ti ta sistem speljal v bajto, da imas vse na filtrih etc ... ne prisparas 50€ na leto
Razen ce si fuul okoljski pa sparas na vodi. Samo da si zmontiral en kup pvc cevi povratno nazaj v bajto ... se je za izdelavo teh cevi in sistemov porabilo toliko vode da je spet nesmisel.

Hiša je bila v slabem stanju in smo jo obnavljali, tako da je bilo spotoma. Pa hiša je že imela štirno, ker so včasih bili brez vodovoda in so celotno hišo bekoč napajali od tam. Torej cevi so že obstajale, potrebno je bilo samo blokirat cevi do drugam.
Za pitno vodo iz vodovoda pa sem naredil komplet na novo vse, ker sem hotel "nekovinske" cevi, da sem jih lažje speljal po svoji želji.

Zgodovina sprememb…

Evo sestanka v NLB je konec.

Izplen je 2,90% na cca. 30 let

Zeleni kredit.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

neosonic ::

Tudi sam se zanimam za gradnjo montažne hiše in me je ta EKO kredit tudi kar pritegnil, ampak kot vidim po vaših komentarjih je to bolj račun brez krčmarja, če tako ali tako iščeš čim bolj budget varianto.

redtech ::

D3m je izjavil:

Evo sestanka v NLB je konec.

Izplen je 2,90% na cca. 30 let

Zeleni kredit.

0,1 si dobil na življenca?

Zaradi novega družinskega člana.

20.6. sem povil.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Meee ::

billy je izjavil:

samo vv, glede JS kredita...

Pravica do kredita se dodeli za gradnjo skoraj ničenergijske enostanovanjske ali dvostanovanjske
stavbe (sNES) oziroma za sNES+ novogradnjo z vgrajeno napravo za samooskrbo z električno
energijo in sistemom za učinkovito rabo vodnih virov v stavbi.

Tole bo dealbreaker za mnoge...wtf zbiralnica deževnice, tule pa malo pretiravajo. SE še razumem...deževnica pa je fail.

meni so rekli, da je za eko kredit dovolj nizkoenergijska hiša (kar je praktično vsaka nova montažna). Če želiš pa še subvencijo pa potrebuješ še deževnico, SE, dodatno izolirano temeljno ploščo...
Skratka jaz upam (ampak ne računam) na eko kredit. Za subvencijo se ne bomo šli.

Kdo je to rekel, a banka ali sklad ?

Dajte sedaj razlikovati dve zadevi:
- eko-sklad kredit, ki je omejen na 100k in je 1% OM + ogromno zahtev pri gradnji
- NLB zeleni kredit, ki ni omejen in je 2.8-3% OM, zahteva je samo nizkoenergijska hisa

To sta dve različni zadevi.

Zgodovina sprememb…

Je pa tudi tako...100k če maš na 20 let z 1% FO vs nlb zeleni kredit 3% isto na 20 let ... pri slednjem preplačaš toliko zadev, da se splača tisto deževnico montirat in bos se vedno na boljsem z 1% pri JS ..

Recimo 1% 100k na 20 let pri JS:

Informativna mesečna anuiteta: 876,04 EUR,
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 107.337,33 EUR

če pa računamo 3% na 20 let:

Efektivna obrestna mera (EOM) 3,614 %
Skupni znesek za plačilo 119.787,12 €

Tu nisem našel inf izračuna za 3%, ampak čez palec bo verjetno skupni znesek za plačilo cca 115k...torej zaradi manj obresti dobiš not 8k .. kar je verjetno več, kot pa te stane tista vgradnja fakin deževnice?

billy je izjavil:

Kdo je to rekel, a banka ali sklad ?

LUMAR :D

(nisem še tako daleč, da bi iskal kredit... pride na vrsto naslednje leto.)

Nic verjet tem obljubam, ko sem jaz podpisal pogodbo in projektiral Lumarjevo hiso, so bile eko sklad zahteve veliko manjse, ko smo pa zaceli graditi hiso, pa je prisel ven nov eko sklad razpis z ogromno novimi pogoji in sedaj ne bom dobil te subvencije. Brezveze na to racunat IMO.

Sej pravim nama je bilo predstavljeno, da so za eko kredit (torej do 100K EUR po 1%) dosti manjši pogoji kot tudi za subvencijo za katero zahtevajo ne vem kaj še.

Nisem pa še delal pravega researcha - kredit bom jemal naslednje leto in vprašanje kakšni pogoji bodo takrat. Upam na ta eko kredit, ker 1% obrestna mera ni nič. Ne bom pa računal na njega.

Lumar prodajalci ti bodo še drek prodali..

@Meee sem zbrskal od Lumarja email, ko se je eko sklad spremenil, poglej tole je za subvencijo:

Kot je bilo najavljeno že v predhodni novici poleti uvaja razpis dve bistveni dopolnitvi glede na prejšnje razpise. S ciljem spodbujanja trajnostne navezave na domače obnovljive vire v kombinaciji z visoko učinkovitimi sNES+ stavbami stavbe je potrebno v novogradnje vgraditi naslednja ukrepa:
- Sistem za zbiranje in distribucijo deževnice
- Napravo za samooskrbo z električno energijo (sončno elektrarno)
Vaša hiša je bila z energetskega vidika zasnovana tako, da izpolnjuje pogoj Eko sklada vezan na energetsko učinkovitost hiše, vendar morate za izpolnjevanje pogojev ob energetski učinkovitosti izpolnjevati tudi ostala dva zgoraj navedena pogoja.

Potem so mi pa v priponki poslali ponudbo za zbiranje deževnice - 6500eur, tukaj ne dobiš nobene subvencije nazaj.

Za sončno elektrarno je pa več različnih ponudb, recimo elektrarna + hranilnik je 19.3k eur, subvencije dobiš 3280 eur nazaj, ce pa zelis imeti vecjo kapaciteto hranilnika, pride 22k in ista 3280 eur subvencija.

Torej, jaz bi moral investirati vsaj 26k, nazaj bi pa dobil subvencij za cca 12k, torej bi me to prišlo okoli 14k. Zdaj si pa sam izračunaj, če se ti to splača. Jaz nisem videl smisla v tem. Pa še tukaj je rizik, da sploh ne dobiš subvencije, če jih zmanjka na eko skladu.

Jaz na tvojem mestu ne bi računal na eko sklad, ker se skozi leta zelo spreminjajo zadeve in jih kdaj preprosto ne moreš dobiti, ker si falil timing. Raje računaj, da boš vse preplačal in imel drag kredit, ko gledaš finance, boš lažje skozi prišel, če ne boš optimist :) pri gradnji je itak nebroj nekih dodatnih stroškov, ki ti jih noben ne omeni, sploh pa ne prodajalci pri Lumarju.

Zgodovina sprememb…

MPM ::

danes za deževnico lahko prideš dosti ceneje čez. prav tako za SE+hranilnik.

Tu imam ponudbo za 10k pa še nekaj za 11.8kW elektrarno. Res da brez hranilnika...to je brez subvencije, ki je sicer cca 500€

logist87 ::

Pozdravljeni. Zanima me ali je že

logist87 je izjavil:

Je

kzzzz ::

velikBrokoli je izjavil:

logist87 je izjavil:

Je

Kako pa to če

c3p0 ::

billy je izjavil:

Tu imam ponudbo za 10k pa še nekaj za 11.8kW elektrarno. Res da brez hranilnika...to je brez subvencije, ki je sicer cca 500€

In kaj ti koristi dandanes brez hranilnika?

logist87 ::

Ali je kdo že z stanovanjskim kreditom poplačal potrošniški kredit? Namreč pri OTP banki sem opazil ponudbo, da ponujajo stanovanjski kredit do 150.000€ z 100% izplačilom v gotovini (sicer nevem pod kakšnimi pogoji). Zraven je dopisano, da se ne potrebuje kakršnih koli dokazil o porabi. V primeru, da bi to bilo izvedljivo, bi se najverjetneje odločil za takšno vrsto poplačila in hkrati najem stanovanjskega kredita, govora je o cca 70.000 do 80.000€.

Ne vem če je res možno poplačat potrošniški kredit s stanovanjskim. Mislim da moraš ti prvo poplačat potrošniškega, potem pa lahko dobiš stanovanjskega.

c3p0 je izjavil:

billy je izjavil:

In kaj ti koristi dandanes brez hranilnika?

Hranilnik ti itak tudi zdaj nič ne koristi, ker še vedno boš plačeval za zimske mesece.

Zato je najbolj "pametno" pri gen-i kjer ti viške "odkupijo" kot dobropis, ki ga potem koristiš pozimi. sicer je razmerje 1:2, ampak tako pač je "po novem" - s tem se podaljša investicija, je pa še vedno ROI+ na dolgi rok.

Drugače pa...kredit z 1% FO je ZAPRT: https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/no...

Lonsarg ::

Taki primeri so vse casebycase, ni tle splosnih pravil, bo banka povedala.

Kje ste, lovilci obrestnih mer, ta mesec naj bi banke spet znižale obresti :).

ZveeZ ::

Jaz bom zadovoljen ko bo fiksna na 2.5% (20 let)
:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Pomoje realnost cez 6-9 mesecev.

Pat_MaGroin je izjavil:

Pomoje realnost cez 6-9 mesecev.

Ravno prav, ko se mi nabere nekaj denarja za polog...

Pat_MaGroin je izjavil:

Kje ste, lovilci obrestnih mer, ta mesec naj bi banke spet znižale obresti :).

Banka mi je svetovala naj počakam do konca leta.

Ponudili mi bodo ali "zeleni kredit" ali znižano obrestno na obstoječem kreditu.
|HP EliteBook|R5 6650U|
««
55 / 59
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167219354 (41480) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29474798 (21146) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6022183 (13846) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714430 (7194) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418981 (16517) 3p

Več podobnih tem