» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
56 / 57
»»

velikBrokoli ::

Jaz sem pa kar reprogramiral, imam sedaj 2.8%.

maverick25 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kje ste, lovilci obrestnih mer, ta mesec naj bi banke spet znižale obresti :).

Bolj slabo kaže, nekatere so celo v zadnjih dveh mesecih zviševale npr. Gorenjska banka in Sparkasse. Torej nižja obrestna mera je očitno pogojena le z akcijsko ponudbo, padanje euribora bolj počasi znižuje OM. Drugače pa bi bilo dobrodošlo da bi ECB opravila kakšen jumbo rate cut (torej podobno kot FED pred časom za -0,5), da bi banke za 20 let ponujale OM cca. 2,8% - 2,9% a so to le pobožne želje, saj se inlacija v euro zone spet dviguje (2% oktober), kar pomeni da bodo ECB birokrati mogoče stopili na bremzo z rezom OM pri naslednjem zasedanju.

Pat_MaGroin ::

maverick25 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Bolj slabo kaže, nekatere so celo v zadnjih dveh mesecih zviševale npr. Gorenjska banka in Sparkasse. Torej nižja obrestna mera je očitno pogojena le z akcijsko ponudbo, padanje euribora bolj počasi znižuje OM. Drugače pa bi bilo dobrodošlo da bi ECB opravila kakšen jumbo rate cut (torej podobno kot FED pred časom za -0,5), da bi banke za 20 let ponujale OM cca. 2,8% - 2,9% a so to le pobožne želje, saj se inlacija v euro zone spet dviguje (2% oktober), kar pomeni da bodo ECB birokrati mogoče stopili na bremzo z rezom OM pri naslednjem zasedanju.

2,8 - 2,9 dobis samo da prestopis prag banke danes.

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

Ce bodo sle pod 2.0 mi bo se zal da sem predcasno odplacal :))

Če bo šlo pod 2%, bom jaz ponovno reprogramiral. Vsaj na NLBju ni bilo nič stroškov, razen nekih 500e za notarja. Cenitev in odobritev kredita in raznorazne malenkosti so bile zastonj. Pa tudi praktično vse smo v 1 tednu zrihtal, potreboval sem samo 1 obisk poslovalnice in obisk notarja :)

maverick25 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

maverick25 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

No vsaj zaupaj katera banka to nudi? Trenutno ima oglaševano 2,9% samo Delavska hranilnica in to na 10 let, za 20 let je najnižja 3,3%...

Jaz imam NLB, ~250k kredita, 2.8% 20 let.

Pat_MaGroin ::

maverick25 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

maverick25 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

No vsaj zaupaj katera banka to nudi? Trenutno ima oglaševano 2,9% samo Delavska hranilnica in to na 10 let, za 20 let je najnižja 3,3%...

NLB in Unicredit sta obe pod 3%, ampak je NLB na koncu cenejša po EOM.

link_up ::

pa tako lustno je bilo dobivati 4% obresti...zdaj pa kar nekaj spet nizajo...za koga?
In and Out

trojnis252 ::

Ima kdo izkušnje s kreditom za stanovanje brez uporabnega dovoljenja?
Baje investitor takrat ni vložil za pridobitev. Tisti, ki zdaj tam živijo so se nekaj menili o pridobitvi tega, ampak niso uredili. Gradbeno pa ima.
Na internetu so mešani odgovori. Do sedaj sem klical na OTP in Inteso ampak so rekli, da se ne da.
Gre se manjši blok, 10 stanovanj letnik 2012.

Poklici na NLB, tam gre vse skozi :))

ginekk ::

trojnis252 je izjavil:

Ima kdo izkušnje s kreditom za stanovanje brez uporabnega dovoljenja?
Baje investitor takrat ni vložil za pridobitev. Tisti, ki zdaj tam živijo so se nekaj menili o pridobitvi tega, ampak niso uredili. Gradbeno pa ima.
Na internetu so mešani odgovori. Do sedaj sem klical na OTP in Inteso ampak so rekli, da se ne da.
Gre se manjši blok, 10 stanovanj letnik 2012.

Imam, ampak so bili tako stari objekti, pri katerih se uporabno kar "privzame" hkrati z gradbenim in je bolj kot ne formalnost.

Za letnik 2012 bi pa vsaj pričakoval, da imaš boljšo pogajalsko pozicijo - ne glede na obstoječe gradbeno je vseeno malo tveganja.

Old Spice ::

Jaz imam prav tako pri Unicredit-u 3,5% OM. Ko sem sklepal kredit (april 2024) je bilo rečeno, da se za nižanje OM lahko kreira aneks. Kako se temu reče v bančnem žargonu? Ima kakšen poseben izraz? Ali se gre samo enostavno do banke in se preveri ali ti lahko znižajo OM? Brokoli si ti na NLB hodil s kakšnimi kontra ponudbami?

Gre za reprogramiranje, poplačaš prejšnji kredit in skleneš novega. Tako je bilo pri meni. To itak vse banka zrihta, ti samo podpišeš ogromno zadev.

Nisem imel nobenih drugih ponudb, le zeleni kredit sem lahko pridobil (kar je 2.8-3% OM, drugače pa 3-3.2%), ker gradimo nizkoenergetsko bajto.

Lonsarg ::

Znizas lahko bodisi z aneksom na obstojeci banki, bodisi z novim kreditom na obstojeci bodisi z novim kreditom pri novi banki.

Ponavadi zadostuje da zagrozis da bos reprogramiral pri drugi banki da ti obstojeca hitro ponudi aneks ;)

Z aneksom je najmanj birokracije in najmanj stroskov. Skoraj vedno se bolj splaca z aneksom znizat na 3.0 kot pa nov kredit z 2.9, ker pri novem so se strosi dodatni kot naprimer notar, v primeru nove banke se nova cenitev in odvisno od banke potencialno se strosek predcasnega odplacila.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

dellovka ::

Imam fiksno OM 4,3 na 25 let. Brutalno vem, ampak ali se mi splača naslednji mesec menjati kredit, saj špekuliram, da bi lahko dobila cca. 3,6 na to ročnost. Se splača počakati cca. pol leta?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dellovka ()

D3m ::

Splača se počakati do konca leta.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Sami strokovnjaki, a vidite v prihodnost? :)) a bo kdo shortal, ko bo tako zagotovo proti koncu leta bolje?

Pejt reprogramirat, če bo na koncu velika razlika, kaj te pa stane? Lahko pa špekuliraš, pa gre na koncu OM spet navzgor, če pri ECBju ne bojo več rezali...

@dellovka, moj predlog bi bil da reprogramiras na 20 let, tako bos najvec profitiral ker so na 20 let bolj ugodne kot na 25 (tudi precej vec ponudbe je, ker le redke banke ponujajo fiksno nad 20 let, vec konkurence pomeni da se lazje pogajas). Ne se bat banke menjat, ce dobis 0.2% boljso pri konkurenci se ponavadi ze splaca banko menjat. Obstojeca banka ti bi najbrz reprogramiranje in hkratno spremembo odplacilne dobe na 20 let zaracunala kot nov kredit in v takem primeru se ti splaca k konkurenci tudi za 0.1% razlike :)

Kalkulator pravi da je 20 let 3.0% obrok le 10% visji kot ce vzames 25 let in 3.6%. V zameno za 12% manj placanega denarja cez celo obdobje.

Glede spekulacij je res treba bit previden ker tudi banke spekulirajo in tako kot znizajo fiksne ze vnaprej predno Euribor pade tudi zvisajo ze prej, predno zacne rast, ze ko so napovedi da bo zacel spet rast ali nehal padat.

Tak da mininalni Euribor bo najbrz res cez 6-12 mesecev. Minimalne fiksne obrestne mere pa bodo to prehitele in bodo najbrz od sedaj do morda cez 6 mesecev (zna biti da bodo 6 mesecev stagnirale, potem pa morda malenkost gor spet)..

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Ne pozabiti se na stroske penalov predcasnega poplacila krede in na novo vse notarske hece...

Pri fiksni obrestni meri penalov ni, stroške cenitve in kredita pri NLBju tudi ni bilo. Notar me je stal 500e. Reprogramiral sem iz 3.9 na 2.8 pri 257k kredita, sedaj pa naredite izračune, če se izplača.

Eni ste samo leni in se vam ne da poklicati na banko in zrihtati.

Za vračilo imava še 158.239 EUR. Če bi bila nova OM 3,6 na 25 let bi bil obrok 800 EUR. Če vzameva na 20 let pa recimo, da je OM 3, je obrok 877 EUR. Letno privarčujeva 920 EUR več. S partnerjem imava cilj letno dodatno odplačevati kredit v zneskih od 8k-10k. Ne vem, če je v tem primeru doba 20 let res optimalna... Bi pa potem to dodatno varčevanje opustila, ko pade obrok kredita na recimo 500 EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dellovka ()

Baja ::

mislim da si malo zamešal. stroškov ni pri variabilni, pri fiksni pa ni stroškov do 10k/leto, za več pa lahko računajo 1%

Tako je... In tudi vedno racunajo. Tudi pri delnem poplacilu paziti, da ni prevec. Penalov ni zgolj do 10k€ v 12 mesecih.

Baja je izjavil:

mislim da si malo zamešal. stroškov ni pri variabilni, pri fiksni pa ni stroškov do 10k/leto, za več pa lahko računajo 1%

Ja, imaš prav, ampak pri NLB je tudi predčasno odplačilo pri fiksni obrestni meri zastonj. Nimajo stroškov.

jabe je izjavil:

Tako je... In tudi vedno racunajo. Tudi pri delnem poplacilu paziti, da ni prevec. Penalov ni zgolj do 10k€ v 12 mesecih.

NLB tega ne računa.

Zgodovina sprememb…

Upajmo torej, da imata pri NLB kredit. Glede za ubitacno OM, povsem verjetno. Kakor se obrnes, rit je vedno zadaj...

Baja ::

no, jaz mam še bolj brutalno OM. 4,45 :/ bom pa še počakal malo z reprogramiranjem. dobra novica je, da so nalozbe ki jih nisem rabil prodati, prinesle do zdaj precej več kot vse obresti na 20 let.

dellovka je izjavil:

Za vračilo imava še 158.239 EUR. Če bi bila nova OM 3,6 na 25 let bi bil obrok 800 EUR. Če vzameva na 20 let pa recimo, da je OM 3, je obrok 877 EUR. Letno privarčujeva 920 EUR več. S partnerjem imava cilj letno dodatno odplačevati kredit v zneskih od 8k-10k. Ne vem, če je v tem primeru doba 20 let res optimalna... Bi pa potem to dodatno varčevanje opustila, ko pade obrok kredita na recimo 500 EUR.
Če mislita dodatno odplačevati potem je vzeti na 25 let namesto na 20 let konkretna neumnost. Na 25 let vzameš zgolj in izključno v primeru da si toliko na tesnem da ti je na 20 let previsok obrok in v nobenem drugem primeru, drugače mečeš denar stran z večjo obrestno mero.

velikBrokoli je izjavil:

Baja je izjavil:

NLB tega ne računa.
Ja in kolikor vem je NLB edini pri katerem ne računajo (pa še to ne vem če ne velja zgolj za nove pogodbe), to je kar velik dodatni plus NLBja, pa že tako imajo vsaj glede na poste v tem forumu najnižjo obrestno mero (sicer v zameno najbrž moraš vzet tisto njihovo življensko zavarovanje, ampak dobro).

Tisti ki mislite špekulirat z čakanjem, max do januarja 2025, potem bodo velike šanse da se spet dviguje, ker trgi spekulirajo da se nekje proti koncu 2025 začne euribor spet počasi dvigat, kar pomeni da bodo fiksne morda že sredi 2025 dvigali:
https://www.chathamfinancial.com/techno...

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

dellovka je izjavil:

Če mislita dodatno odplačevati potem je vzeti na 25 let namesto na 20 let konkretna neumnost. Na 25 let vzameš zgolj in izključno v primeru da si toliko na tesnem da ti je na 20 let previsok obrok in v nobenem drugem primeru, drugače mečeš denar stran z večjo obrestno mero.

velikBrokoli je izjavil:

Baja je izjavil:

NLB tega ne računa.
Ja in kolikor vem je NLB edini pri katerem ne računajo (pa še to ne vem če ne velja zgolj za nove pogodbe), to je kar velik dodatni plus NLBja, pa že tako imajo vsaj glede na poste v tem forumu najnižjo obrestno mero (sicer v zameno najbrž moraš vzet tisto njihovo življensko zavarovanje, ampak dobro).

Tisti ki mislite špekulirat z čakanjem, max do januarja 2025, potem bodo velike šanse da se spet dviguje, ker trgi spekulirajo da se nekje proti koncu 2025 začne euribor spet počasi dvigat, kar pomeni da bodo fiksne morda že sredi 2025 dvigali:
https://www.chathamfinancial.com/techno...

Po mojem izračunu je to takole:

Na 158.239 EUR kredita in ob dodatnem odplačevanju 10.000 EUR vsako leto je obrok pri 20 letni ročnosti kredita po 5 letih 562 EUR.

Pri kreditu na 25 let znaša obrok ob dodatnem odplačevanju 10.000 EUR vsako leto po 5 letih 541 EUR.

Ob tem, da pri 25 letnem kreditu mesečno privarčuješ več. Upam, da se nisem kje zakalkulirala...

Če primerjaš dve različni obdobji odplačevanja potem ti obrok NIČ ne pove o tem koliko te zadeva stane (= koliko je obresti), ker logično da je različen zaradi različnega obdobja. Tak da te zanima samo skupni strošek ki ga v celotnem obdobju plačaš (oziroma skupne obresti). Če imaš kredit na 25 let in z ročnim predčasnim odplačevanjem "simuliraš" ko da bi imel kredit na 20 let boš vedno na slabšem kot če apriori vzameš na 20 let, zaradi razlike v obrestni meri, ker so na 25 let slabše.

Edini primer kjer se računica LAHKO spremeni v prid 25 letnem namesto 20 letnem kreditu je, če ta ekstra denar ki ti ostane vlagaš v nekaj profitabilnega (če je bolj profitabilno kot obrestna mera kredita). Če pa ta ekstra denar porabljaš za predčasno odplačevanja boš pa vedno na slabšem kot če greš apriori na 20 let.

V primeru 15 vs 20 let temu ni več nujno tako, ker na 15 in 20 let ponavadi banke ponudijo isto obrestno mero in v tem primeru je 20 let z predčasnim odplačevanjem enakovredno 15 letnemu kreditu (če z predčasnim odplačevanjem simuliraš kot da bi imel 15 letni kredit).

Zgodovina sprememb…

No, nekaj sem pa pozabila dodati. Simulacija je bila delana na 25 let pri OM 3,8 in pa 20 let 3,3. Meni je razlika neznatna.

kuglvinkl ::

Lonsarg je izjavil:

Če primerjaš dve različni obdobji odplačevanja potem ti obrok NIČ ne pove o tem koliko te zadeva stane (= koliko je obresti), ker logično da je različen zaradi različnega obdobja. Tak da te zanima samo skupni strošek ki ga v celotnem obdobju plačaš (oziroma skupne obresti). Če imaš kredit na 25 let in z ročnim predčasnim odplačevanjem "simuliraš" ko da bi imel kredit na 20 let boš vedno na slabšem kot če apriori vzameš na 20 let, zaradi razlike v obrestni meri, ker so na 25 let slabše.

Edini primer kjer se računica LAHKO spremeni v prid 25 letnem namesto 20 letnem kreditu je, če ta ekstra denar ki ti ostane vlagaš v nekaj profitabilnega (če je bolj profitabilno kot obrestna mera kredita). Če pa ta ekstra denar porabljaš za predčasno odplačevanja boš pa vedno na slabšem kot če greš apriori na 20 let.

V primeru 15 vs 20 let temu ni več nujno tako, ker na 15 in 20 let ponavadi banke ponudijo isto obrestno mero in v tem primeru je 20 let z predčasnim odplačevanjem enakovredno 15 letnemu kreditu (če z predčasnim odplačevanjem simuliraš kot da bi imel 15 letni kredit).

Tole je natancno in enostavno prikazano.
Your focus determines your reallity

dellovka je izjavil:

No, nekaj sem pa pozabila dodati. Simulacija je bila delana na 25 let pri OM 3,8 in pa 20 let 3,3. Meni je razlika neznatna.
https://www.calculator.net/loan-calcula...
- 158k kredita na 25 let pri 3.8% te košta 245k
- na 20 let pri 3.3% te košta 216k
- na 25 let z predčasnim odplačevanjem da simuliraš 20 letni 3.8% kredit pa te košta 226k

Torej v tvojem primeru ko primerjamo opcijo 2 in 3 si na slabšem 10k če greš v varjanto 25 let z predčasnim odplačevanjem v primerjavi s tem če greš na 20 let. Za 10k EUR se pa že splača, če finančno veš da ne bo problem, vzeti krajšo dobo odplačevanja. Sicer ja več ko odplačuješ manjši bo "profit" reprogramiranja na 20 let. Pa pomoje se moraš tudi še spogajat za vsaj 0.2% nižje (ne glede na to ali greš v 25 ali 20 letno varjanto) ;) Če ti ne dajo vsaj še 0.2% nižje pejdi k konkurenci ;)

Zgodovina sprememb…

Nisem vsega brala... Je se moznost reprograma kredita, ki ga imas. Ce se banka strinja, ti lahko zniza OM (vkolikor ti ostane fiksna) in pri tem ne rabis notarja, cenikca, poplacevanja starega kredita, penalov, stroški novega... Ce prides s ponudbo kake druge banke, se znajo pogovarjat... Stane tam cca 100€, da spisejo, to je pa vse...

Ja nov kredit pri obstoječi je do 1k stroškov za razne notarje itd (če reprogramiraš na 20 let pri obstoječi), aneks je 100€, nov kredit pri drugi banki pa potencialno lahko v tvojem primeru tudi do 2.5k stroškov (če imaš v pogodbi da 1% glavnice plačaš za predčasno odplačilo). Treba to vse upoštevat vsekakor, ampak če bo 1k stroškov pri reprogramiranju na 20 let pri obstoječi v zameno za 10k profita se to splača. Razen če ti je res odveč hodit k notarju in te zadeve :)

jabe je izjavil:

Nisem vsega brala... Je se moznost reprograma kredita, ki ga imas. Ce se banka strinja, ti lahko zniza OM (vkolikor ti ostane fiksna) in pri tem ne rabis notarja, cenikca, poplacevanja starega kredita, penalov, stroški novega... Ce prides s ponudbo kake druge banke, se znajo pogovarjat... Stane tam cca 100€, da spisejo, to je pa vse...

Torej, v primeru reprograma, gre zgolj za strošek 100 EUR za aneks? Pa se banke s tem povečini strinjajo?

Old Spice ::

Kakšne fix OM pa danes dajejo za 20 let? Jaz imam od marca letos 3,5% in Unicredit mi pravi, da lahko znižajo na 3,3%, za več pa rabim kontra ponudbo. Pa strošek aneksa 400 eur.

dellovka je izjavil:

jabe je izjavil:

Nisem vsega brala... Je se moznost reprograma kredita, ki ga imas. Ce se banka strinja, ti lahko zniza OM (vkolikor ti ostane fiksna) in pri tem ne rabis notarja, cenikca, poplacevanja starega kredita, penalov, stroški novega... Ce prides s ponudbo kake druge banke, se znajo pogovarjat... Stane tam cca 100EUR, da spisejo, to je pa vse...

Torej, v primeru reprograma, gre zgolj za strošek 100 EUR za aneks? Pa se banke s tem povečini strinjajo?
Ja ce se ne spreminja doba odplacevanja in tip obrestne mere je samo aneks brez notarja, nazadnje me je kostalo 100EUR pri SKB, odvisno od banke. Ce se spreminja doba odplacevanja ali tip (iz variabile na fiksno), ponavadi banka zahteva da gre to kot nov kredit, stroski notarja, stroski odpovedi starega kredita ce so itd.

Zgodovina sprememb…

Aha, potem je tu še en plus v prid kreditu na 25 let. Na NLB strani je fiksna na 25 let 3,7. Verjetno se da še kaj spogajati na licu mesta. Ima mogoče kdo informacijo, katera banka je trenutno najbolj ugodna, da bi šla tja po kontra ponudbo?

Ampak kot sem ti zgoraj izračunal prihraniš 10k z 20 let namesto 25 let, tak da ti to več kot pokrije stroške notarja, je pa res da bo potem profit morda "zgolj" 7k namesto 10k, ampak za 7k se pa splača iti k notarju in imeti malo več birokracije najbrž?

Pri obroku privarčujem v 5 letih 2.256 EUR več, če imam kredit na 25 let in ne na 20 let, kasneje se zadeva skoraj izenači oz. je obrok pri 20 letnem kreditu po 10 letih zgolj 20-30 EUR nižji. Vse to ob predpostavki, da se letno vrača še dodatnih 10.000 EUR. Itak je pa cilj prej odplačati, tako da mi bolj ustreza ta prihranek v začetku odplačevanja, ko je obrok kredita visok.

20 letni kredit je nič drugega kot 25 letni z avtomatskim predčasnim odplačevanjem tega "privačevanega", v zameno za manjše obresti, ergo profit.

Saj pravim če ti je važna psihologija (manjša obremenitev, feksibilnost da daš denar kam drugam kot v odplačevanje) potem pač pejdi na 25 let, to je cel point zakaj raztegnemo kredite, da smo manj obremenjeni sproti in bolj na "free". Če ti je pa važno koliko na dolgi rok profitiraš je pa vsekakor ceneje imeti to "avtomatsko" predčasno odplačevanje preko manjše dobe kredita, kot pa to delat ročno in plačevati ekstra obresti celo obdobje.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

dellovka je izjavil:

jabe je izjavil:

Nisem vsega brala... Je se moznost reprograma kredita, ki ga imas. Ce se banka strinja, ti lahko zniza OM (vkolikor ti ostane fiksna) in pri tem ne rabis notarja, cenikca, poplacevanja starega kredita, penalov, stroški novega... Ce prides s ponudbo kake druge banke, se znajo pogovarjat... Stane tam cca 100EUR, da spisejo, to je pa vse...

Ja ce se ne spreminja doba odplacevanja in tip obrestne mere je samo aneks brez notarja, nazadnje me je kostalo 100EUR pri SKB, odvisno od banke. Ce se spreminja doba odplacevanja ali tip (iz variabile na fiksno), ponavadi banka zahteva da gre to kot nov kredit, stroski notarja, stroski odpovedi starega kredita ce so itd.

Sem menjal iz variabilne v fiksno, samo to, pri Sparkasse in je blo nekih 250rur iirc. Ni bilo notarja.

Benny123 ::

Fiksna 2.7 z lahkoto če lepo pogledaš punco na Delavski..

pe3c ::

Benny123 je izjavil:

Fiksna 2.7 z lahkoto če lepo pogledaš punco na Delavski..

OM ali EOM? Znesek in doba?

MrStein ::

kuglvinkl je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

dellovka je izjavil:

jabe je izjavil:

Sem menjal iz variabilne v fiksno, samo to, pri Sparkasse in je blo nekih 250rur iirc. Ni bilo notarja.

Kdaj? Na kakšno OM?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

2021, iz 1.75 var na 1.75 fix. S tem, da je eom 1.78.

Bizkit45 ::

Bravo kuglvinkl, nč nisi povedal s tem postom, si se pa fajn pohvalil (kar je bil verjetno tvoj namen).
Ne moreš delat primerjav 2021 -> 2024/25. Isto kot bi dedke vprašal, kako so bile položnice dražje kot sam kredit pri jugo hiperinflaciji..pač useless (kot tvoj post), je pa fajn zgodbica.

Tac20 ::

Te številke, ki jih omenjate so seveda vse 2,8% + euribor valda a ne? Boljš da bi pisal EOM

Seveda da je govora o fiksnih, zadnja leta so fiksne toliko ugodnejse od variabilnih da drugega nimas kaj razmisljat.

Saj so vsi napisali fiksna v zadnjih postih (tisti ki je napisal 2.8 in tisti ki je 2.7) je pa res da to morda ni na 20 let ampak na 10? Na 10 so seveda ugodnejse. Ter najbrz tisto ekstra zavarovanje zraven ki ti ponavadi za cirka 0.2% zmanjsa.

No naj se kdo napise ki se je v zadnjih tednih pogajal za 20 let fiksno, in ja obdobje ter ekstra zavarovanje je pomemben podatek. Ima pa NLB javno objavljeno 3.0% fiksno na 20 let, tak da gotovo se da z pogajanjem pod javno obljavljeno prit.

V kalkulacije EOM pa jaz ne zaupam ker razlicne stvari vkljucujejo (recimo vkljucijo poceni default paket v EOM, ti pa potem visjega vzames, ali pa ekstra zavarovanje pogojujejo pa ne vkljucijo v EOM). EOM si raje sam zracunam (oziroma pac strosek samega kredita + strosek ostalo loceno, v ostalo spadajo zavarovanje, vodenje racun,la, strosek odobritve,...).

Zgodovina sprememb…

««
56 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167216514 (38640) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473648 (19996) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021869 (13532) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714234 (6998) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418643 (16179) 3p

Več podobnih tem