» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
54 / 57
»»

gansta ::

velikBrokoli je izjavil:

Dej poklic na banko pa vprasaj, a ste res tako leni...

S klicem ne bo dosegel nič, enako kot spletni kalkulator, se bo treba tja oglasiti.

gruntfürmich ::

Lonsarg je izjavil:

1% FOM pomeni ce vzames na 20 let da ti cirka pol kredita pozre inflacija, torej je to ekvivalent 50% subvenciji :)

dejansko je pri dolgoročnih kreditih s fixsno obrestno mero to tudi upoštevati, da ti bo obrok dejansko manjši zaradi inflacije.
in to se dolgoročno v večini gredo bogataši. lahko pa se čisto lepo tudi mi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pat_MaGroin ::

No, tale kredit velja samo za hiše, ne pa za stanovanja. Tako da je bolj za "bogataše" :).

Groot ::

gruntfürmich je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

1% FOM pomeni ce vzames na 20 let da ti cirka pol kredita pozre inflacija, torej je to ekvivalent 50% subvenciji :)

dejansko je pri dolgoročnih kreditih s fixsno obrestno mero to tudi upoštevati, da ti bo obrok dejansko manjši zaradi inflacije.
in to se dolgoročno v večini gredo bogataši. lahko pa se čisto lepo tudi mi.

No tale posplošena floskula okrog tega, da ti inflacija "poje" del kredita, je v večini primerov zgolj teoretična. Praviloma namreč plače ne rastejo sorazmerno z inflacijo, razen če imaš srečo in zate velja kakšna ugodna kolektivna pogodba. Hkrati pa 99% ljudi ne shranjuje svojih prihrankov v drugih valutah ali sredstvih, ki bi zagotovila morebitno rast napram valuti v kateri odplačuješ kredit.

Lonsarg ::

Če plača zraste manj kot inflacija je to padec kupne moči, če plača zraste več kot inflacija je to dvig kupne moči. Vsak kredit ki je manjši kot inflacija pomeni da ti ga inflacija postopoma del "poje". Če ti ga poje 30% in vmes pade kupna moč za 10% ti ga je pač pojedla za 20% efektivno. To je vsa štorija.

Pri 1% fiksni obrestni meri sploh ni treba delat kalkulacij, tle je jasno da ga bo inflacija kar precej pojedla in da niti slučajno padec kupne moči ne bo večji od tega. Zdaj itak spet na polno tiskajo denar, tak da inflacija bo ;) Jaz mislim da mi bo še pri 3% obrestni meri inflacija vsaj nek manjši del kredita pojedla, ko ga bom na 20 let vzel. Pri 1% pa res ni dileme, gor for it, free money.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Utk ::

No tale posplošena floskula okrog tega, da ti inflacija "poje" del kredita, je v večini primerov zgolj teoretična. Praviloma namreč plače ne rastejo sorazmerno z inflacijo, razen če imaš srečo in zate velja kakšna ugodna kolektivna pogodba. Hkrati pa 99% ljudi ne shranjuje svojih prihrankov v drugih valutah ali sredstvih, ki bi zagotovila morebitno rast napram valuti v kateri odplačuješ kredit.

Če ti plača v 10 letih ne zraste niti za 10-20%, z inflacijo tu not, potem sigurno delaš nekaj zelo narobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

foofighter ::

Glede obrestnih mer - fix na 20 let
Jaz sem zdaj te dni preklical praktično vse banke in je tako kot ste povedali. S klicem ne narediš nič, tista teta za šalterjem pač odpre njihovo spletno stran, vpiše v kalkulator in ti pove tisto kar lahko poklikaš tudi sam.
In tako je tudi živo pri večini svetovalcev. Ni tako kot je en gor napisau da prideš v poslovalnico in te že čakajo s transparenti za 2,5%...
Če imaš srečo da dobiš nekoga kompetentnega ti pač iskreno pove do koliko lahko od spusti s pooblastilom vodje... Večinoma se prve informacije še vedno gibljejo med 3,2 - 3,5 %. Sparkasse in Delavska ponujata kombinacijo 10 let fix (Sparkasse 2,9%, DH 2,7%) in drugih 10 let variabilna.
Intesa po telefonu 3,1%, DBS, OTP 3,2%
NLB po netu oglašuje zeleni kredit fix 3% za nepremičnine z energetsko izkaznico A1-B2.

Tako da če se kupuje kaj novega, verjetno dobiš najnižje na NLB, tud pod 3% verjetno.

Za kakšno res ugodno obrestno mero pa v tem času, ali pa kadar koli prej ali kasneje dobiš samo s pravo vezo. In pod to ne mislim vodje poslovalnice, ampak nekoga gor v upravi, da ukaz pride potem navzdol do tistega ki tvoj kredit ureja.

Zgodovina sprememb…

foofighter ::

Evo, še sveža informacija, da bi šlo na NLB s tem zelenim kreditom vsaj do 2,8%, mogoče še kaj dodatno.

borut_p ::

Lonsarg je izjavil:

Če plača zraste manj kot inflacija je to padec kupne moči, če plača zraste več kot inflacija je to dvig kupne moči. Vsak kredit ki je manjši kot inflacija pomeni da ti ga inflacija postopoma del "poje". Če ti ga poje 30% in vmes pade kupna moč za 10% ti ga je pač pojedla za 20% efektivno. To je vsa štorija.

Pri 1% fiksni obrestni meri sploh ni treba delat kalkulacij, tle je jasno da ga bo inflacija kar precej pojedla in da niti slučajno padec kupne moči ne bo večji od tega. Zdaj itak spet na polno tiskajo denar, tak da inflacija bo ;) Jaz mislim da mi bo še pri 3% obrestni meri inflacija vsaj nek manjši del kredita pojedla, ko ga bom na 20 let vzel. Pri 1% pa res ni dileme, gor for it, free money.

Ni spet free money. Dajo ti ga za SNEH - pomeni da se moras izolirat skoraj v bunker. Razen ce delas v montazni izvedbi, tam je lazje doseci pod 10kwhm2/a.
Plus omejeno na 100.000 eur ... tako da spet omejitev. Od teh 100k das ene 20k za dodatne ukrepe, da sploh zadostis pogojem. 80 pa plasiras potem nekam dalje ja.
Tak da na prvi pogled super, dejansko pa spet ne toliko

D3m ::

Evo.

Reprogramiranje odobreno.

Sprememba v "zeleni kredit" in posledično manjša obrestna mera.
|HP EliteBook|R5 6650U|

velikBrokoli ::

Pri NLB? Kaj točno si potreboval? A si mel kakšne druge ponudbe še?

NLB.

Pogoj je nizkoenergijska hiša. In prav to smo postavili.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Pa je kakšna omejitev? Višina kredita ali kaj podobnega? Tudi sam gradim Lumar bajto in imam okoli 3.9% EOM, ne bi bilo slabo reprogramirati pri NLB, ce je simple..

Jaz imam tudi 3.9%

Sedaj bo med 2.8 - 3.0%

https://nlb.si/osebno/krediti/zeleni-kr...
|HP EliteBook|R5 6650U|

Koliko pa imaš kredita?

Bom očitno jutri tudi jaz poklical, a niso nič komplicirali, so ti z veseljem reprogramirali? :D

194.000€

Letos Februarja sem vzel stanovanjski kredit z zastavo nepremičnine z obrestno mero 3.9%

Zelenega so pa pred kratkim ponudili in sem vprašal svojo NLB svetovalko, če ga lahko dobim in danes sem dobil pozitivni odgovor in odobritev.
|HP EliteBook|R5 6650U|

billy ::

D3M, kakšno mero si potem dobil in kakšen znesek, doba, če ni skrivnost?

Kako si "dokazoval" da je NEH? JS zahteva nek PHPP .. kaj pa nlb?

Kako si "dokazoval" da je NEH?

V PZI dokumentaciji hiše ti piše in notri je tudi energetska izkaznica hiše oz. parametri/koeficienti katere rabijo v NLB za odobritev.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Tudi jaz ravnokar klical na NLB, pošljem jim PZI dokumentacijo in bo verjetno 2.8-3% OM pri zelenem kreditu, plačat moram le stroške notarja, ampak to je zanemarljivo, ker bom pri preostanku 258k kredita prihranil okoli 40k. Hvala za nasvet :D

deco16 ::

Še vedno lep puf...

Pri taki obrestni meri se mi ga ne izplača odplačati, ga raje pokrijem in preostanek investiram dalje.

Gambino ::

Kako lepo je biti brez kredita :)
včasih sem imel 1.2% fiksno OM, kot vidim tele cifre okoli 3% se kar dobro počutim. Kredit pa sem odplačal v 7 letih, čeprav sem ga vzel na 25 let.

Verjamem, da je psihološko lažje živeti, ko veš, da nimaš nobenega pufa, ampak finančno gledano se kredita z 1.2% OM ne splača odplačati, ker je to praktično free money in lahko drugje več zaslužiš, če isti denar investiraš.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

Tudi jaz ravnokar klical na NLB, pošljem jim PZI dokumentacijo in bo verjetno 2.8-3% OM pri zelenem kreditu, plačat moram le stroške notarja, ampak to je zanemarljivo, ker bom pri preostanku 258k kredita prihranil okoli 40k. Hvala za nasvet :D

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zako ::

120.000 EUR, 20 let, obrestna mera 2,9% Sparkasse
pocakam na 2,5% pa reprogramiram
Zako je zakon!!!

NLB se kr forsira NLB vita zavarovanje kredita?

Ja, itak... jaz imam življenjsko pri njih, ker se mi je takrat splačalo in so mi ponudili konkurenčno ceno v primerjavi z ostalimi zavarovalnicami, pa še OM so mi za 0.2% znižali. Vsi ostali produkti, ki jih nudijo, razna varčevanja, so pa totalen nateg.

Ja.

Če pa nočeš pa se ti v obdobju 20-30 let kaj zgodi so pa frke.

Moj sosed, katerega bi imel je vzel kredit in se 1 mesec po tistem ubil z motorjem. Kredit je prevzela družina, ki ga sedaj odplačuje.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Pri kreditu je pametno imeti življenjsko zavarovanje, ampak ne nujno pri NLB Viti, ker je cena lahko relativno visoka v primerjavi z ostalimi zavarovalnicami. Si je treba izračunat, če je bolje imeti nižjo OM in malce višji obrok zavarovanja, ali pa višjo OM in cenejšo življenjsko zavarovanje pri drugi zavarovalnici.

Biti brez življenjskega zavarovanja z visokim kreditom je pa nesmiselno, ker lahko s smrtjo familijo totalno zajebeš, če partnerka nima dovolj visokih prihodkov.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

velikBrokoli je izjavil:

Pri kreditu je pametno imeti življenjsko zavarovanje, ampak ne nujno pri NLB Viti, ker je cena lahko relativno visoka v primerjavi z ostalimi zavarovalnicami. Si je treba izračunat, če je bolje imeti nižjo OM in malce višji obrok zavarovanja, ali pa višjo OM in cenejšo življenjsko zavarovanje pri drugi zavarovalnici.

Biti brez življenjskega zavarovanja z visokim kreditom je pa nesmiselno, ker lahko s smrtjo familijo totalno zajebeš, če partnerka nima dovolj visokih prihodkov.

Ja če govorimo o VISOKIH kreditih ranga 150k+

Jaz ki imam kredita še 33k pa je popolna neumnost jemat življensko zavarovanje.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Odvisno od cene zavarovanja, ampak načeloma imaš prav.

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ja če govorimo o VISOKIH kreditih ranga 150k+

Jaz ki imam kredita še 33k pa je popolna neumnost jemat življensko zavarovanje.

To je drugo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

Kako si "dokazoval" da je NEH?

V PZI dokumentaciji hiše ti piše in notri je tudi energetska izkaznica hiše oz. parametri/koeficienti katere rabijo v NLB za odobritev.

Hm, v PZI imam jaz samo pač kakšna bo izolacija, ipd, nobenega PHPP oz podatka, ki ga omenja JS v razpisu:

Računska raba energije za ogrevanje Q H in pohlajevanje stavbe QK, ki se preverja na podlagi izračuna
PHPP, mora znašati: Q H ≤ 20,0 kWh/(m2a) in QK ≤ 15,0 kWh/(m2a)

NLB zeleni kredit ni enak kreditu Eko sklada. Od mene so zahtevali le izkaz energijskih lastnosti stavbe, ki pa je del PZIja.

samo vv, JS ima 20 let in 100k sledeče:

Informativna mesečna anuiteta: 459,89 EUR,
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 113.303,93 EUR

Pri tem so upoštevani podatki:
Obrestna mera: 1,00 %
Tip obrestne mere: fiksna; 1,0 %
Strošek nadomestila za sklenitev: 175,00 EUR
Strošek zavarovanja: 1.854,29 EUR
Strošek za vodenje: 45,00 EUR/leto oziroma 3,75 EUR/mesec
Stroški ob podpisu pogodbe: 2.029,29 EUR
SKupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 113.303,93 EUR
EOM: 1,31 %

Tole je tako dobro da ni res, ker nobena banka ni varianta da se približa temu?

Omejeno je na 100k, kaj ti to pomaga pri 200k kreditu.. prav tako moraš ogromno dodatnih zahtev izpolniti, ko sem gledal.

velikBrokoli je izjavil:

Omejeno je na 100k, kaj ti to pomaga pri 200k kreditu.. prav tako moraš ogromno dodatnih zahtev izpolniti, ko sem gledal.

Pač kombiniraš potem, vsekakor je boljše del preko JS, kot nič.

Tisto "dodatni izpolnit" me zanima, zato sprašujem toliko...v bistvu niti ne vem če je hiša NHE ali ne, ker to nikoli ni bilo pomembno.

a energetska izkaznika je potrebna pri uporabnem dovoljenju?

Nisem siguren, ampak pri subvenciji za ekosklad, so od mene zahtevali vgradnjo sončne elektrarne (15-20k investicija) in zbiralnika za deževnico. Ni bilo vredno.

Evo.

Plačam samo notarja.

Znesek obroka se zmanjša za 100 EUR na mesec.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Kulk si dobil, 2,8% ?

Se mi zdi, da je 3,0%

Jutri imam sestanek.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Neon87 ::

Če bi kupil stanovanje (novogradnja, ki zadosti zahtevanemu energetskemu razredu), bi lahko dobil ta ugodni zeleni kredit (če bo nepremičnina za oddajanje, da ne bi živel v njej od štarta)?

GregiB ::

velikBrokoli je izjavil:

No, ne vem ravno, koga zajebeš... oz. povedano drugače... če si življensko zavarovan, je s stališča družine vseeno, ali imaš kredit ali ne... oz. če imaš kredit ali ne, je za familijo vseeno, ali si zavarovan ali ne. Gre za dve ne- (nujno) povezane stvari.

Namreč, računovodsko gledano imaš v primeru (samo) kredita v aktivi hišo, v pasivi pa obveznost do banke. S tvojo smrtjo se popolnoma nič ne spremeni. Familija pojerba tako hišo, kot obveznost in lahko eno z drugim pobota.
Zavarovanje (s hišo, kreditom ali brez) pa je prenos (finančnega) tveganja smrti na drugega (v našem primeru zavarovlanico) za obdobje trajanja zavarovalne police...

Bolj plastičen primer... Kakšena je razlika, če imamo dve familiji, ena živi v naejetem stanovanju, druga v hiši na kredo, v obeh sta moška življensko zavarovana. Oba umreta. Ena žena z zavarovalno premijo odplača kredit za hio, druga žena s premijo kupi sosedno hišo... It's... the same...

Torej, strinjam se, da je smiselno se življensko zavarovati, če imaš kredit, a familijo finančno zajebeš popolnoma enako v obeh primerih. Ena proda hišo in gre v najemniško stanovanje, druga v najemniškem stanovanju ostane.
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Neon87 je izjavil:

Če bi kupil stanovanje (novogradnja, ki zadosti zahtevanemu energetskemu razredu), bi lahko dobil ta ugodni zeleni kredit (če bo nepremičnina za oddajanje, da ne bi živel v njej od štarta)?

Velja tudi za stanovanje.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Tody ::

GregiB tebi matematika ne štima lih..

Kredit za bajto je recimor 1000 eur. Vsak od partnerjev zdaj plačuje 500 eur pa gre... Če ti umreš brez zavarovanja pa kredit še zmeri laufa ampak zdaj partner plačuje 1000 eur namesto 500. ČE ima veliko plačo potem bo sfolgal ampak vemo kako je to. Če pa si se zavaroval za primerno vsoto pa potem poplačaš kredit s tvojo zavarovalno vsoto in ima tvoj partner eno skrb manj.

ČE imaš kredita 300.000 in se zavaruješ za 50.000 seveda nisi nič naredil. En pljunek v morje ampak...

Groot ::

GregiB je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

No, ne vem ravno, koga zajebeš... oz. povedano drugače... če si življensko zavarovan, je s stališča družine vseeno, ali imaš kredit ali ne... oz. če imaš kredit ali ne, je za familijo vseeno, ali si zavarovan ali ne. Gre za dve ne- (nujno) povezane stvari.

Namreč, računovodsko gledano imaš v primeru (samo) kredita v aktivi hišo, v pasivi pa obveznost do banke. S tvojo smrtjo se popolnoma nič ne spremeni. Familija pojerba tako hišo, kot obveznost in lahko eno z drugim pobota.
Zavarovanje (s hišo, kreditom ali brez) pa je prenos (finančnega) tveganja smrti na drugega (v našem primeru zavarovlanico) za obdobje trajanja zavarovalne police...

Bolj plastičen primer... Kakšena je razlika, če imamo dve familiji, ena živi v naejetem stanovanju, druga v hiši na kredo, v obeh sta moška življensko zavarovana. Oba umreta. Ena žena z zavarovalno premijo odplača kredit za hio, druga žena s premijo kupi sosedno hišo... It's... the same...

Torej, strinjam se, da je smiselno se življensko zavarovati, če imaš kredit, a familijo finančno zajebeš popolnoma enako v obeh primerih. Ena proda hišo in gre v najemniško stanovanje, druga v najemniškem stanovanju ostane.

Malo preveč plastično si ti vse skupaj predstavljaš. Ja s tvojo smrtjo že res da partnerka dobi tudi "tvojo" polovico nepremičnine. Ampak ključna težava tukaj ni solventnost (povsem plastično gledano skupna višina obveznosti in skupnega premoženja ostaneta enaka)), ampak likvidnost. Kaj koristi tvoji partnerki polovica nepremičnine, če pa ne zmore več odplačevati kredita?

Lonsarg ::

In koliko vas pride to Vita zavarovanje?

Meni so hoteli na Unicredit leta nazaj ustulit neko zavarovanje za 64EUR/mesec za dve osebi pa sem raje pri Merkur podobno zadevo za 20EUR/mesec vzel (ajde par stvari je bilo manj kritih, ampak invalidnost in smrt sem dal podobno kot so mi oni ponujali, razna zavarovanja za brezposelnost in boleznine so pa itak nateg k imajo tok drobnega tiska).

Drugace se pa strinjam, ce gre za vecji znesek kredita in imas partnerja/otroke je odgovorno da se vzame zavarovanje za invalidnost in smrt. Ce si samski brezveze seveda, na za invalidnost pride prav tudi ce si samski.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

bm1973 ::

Tody je izjavil:

GregiB tebi matematika ne štima lih..

Kredit za bajto je recimor 1000 eur. Vsak od partnerjev zdaj plačuje 500 eur pa gre... Če ti umreš brez zavarovanja pa kredit še zmeri laufa ampak zdaj partner plačuje 1000 eur namesto 500. ČE ima veliko plačo potem bo sfolgal ampak vemo kako je to. Če pa si se zavaroval za primerno vsoto pa potem poplačaš kredit s tvojo zavarovalno vsoto in ima tvoj partner eno skrb manj.

ČE imaš kredita 300.000 in se zavaruješ za 50.000 seveda nisi nič naredil. En pljunek v morje ampak...

Ti ne veš, kaj pomeni zavarovanje z zavarovalnico...

Zavaruješ banko, ne sebe. Tebe sicer banka ne bo več ganjala za kredit, te bo pa zavarovalnica...

Pač še en posrednik vmes...

Mene pride 30e na mesec za okoli 270k kredita, pa mislim, da to plačujem samo 10 let (od 20 let kredita), zavarovana je pa celotna vsota za ves čas kredita (padajoča zavarovalna vsota).

Zgodovina sprememb…

GregiB ::

bm1973 je izjavil:

Ti ne veš, kaj pomeni zavarovanje z zavarovalnico...

Zavaruješ banko, ne sebe. Tebe sicer banka ne bo več ganjala za kredit, te bo pa zavarovalnica...

Pač še en posrednik vmes...

Pogovarjamo se o različnih produtih... Eno je kolateral, eno je življensko zavarovanje ob kreditu...

Groot je izjavil:

Ampak ključna težava tukaj ni solventnost (povsem plastično gledano skupna višina obveznosti in skupnega premoženja ostaneta enaka)), ampak likvidnost. Kaj koristi tvoji partnerki polovica nepremičnine, če pa ne zmore več odplačevati kredita?

Si si kar sam odgovoril... solventnost spremeni v likvidnost... z drugimi besedami, proda bajto in odplača kredit.
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()
««
54 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167216514 (38640) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473648 (19996) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021869 (13532) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714234 (6998) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418643 (16179) 3p

Več podobnih tem