» »

Vzajemni skladi n-tič

Vzajemni skladi n-tič

Temo vidijo: vsi
««
9 / 33
»»

Gagarin ::

J.McLane je izjavil:

Pa je res treba prijavati račun v tujini? Tole je med pogostimi vprašanji:

k. Ali je potrebno prijaviti trgovalne račune, odprte pri bankah v tujini? NE
m. Ali je potrebno prijaviti trgovalne račune, odprte pri borznoposredniških hišah v tujini? NE
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...


Drži, vendar zgolj kot zanimivost ker si tudi pri Etrade/Vitrade - meni so pred leti zatežili z Fursa da nimam prijavljenega bančnega računa v tujini - šlo je pa za trgovalni račun Etrade odprt pri banki...Niso me sicer kaznovali, so samo težili.

Lonsarg ::

Če si imel lastni IBAN naslov potem je to bil hkrati trgovalni in bančni račun in ga je torej res bilo treba prijavit. Zgolj trgovalni račun pomeni brez lastnega IBAN.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

J.McLane ::

Ali sploh obstaja trgovalni račun brez da bi zadaj imel še IBAN? Zakaj potem enostavno ne rečeje, če imaš IBAN ga moraš prijaviti pa ni pomembno zakaj in kako, pa sto različnih izjem. Tista da ni treba prijavit hranilnih knjižic je tudi malo smešna, itak da zadaj mora biti tudi IBAN.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

ferdov ::

Če imaš IBAN imaš bančni račun -> International Bank Account Number (IBAN).

CoreySteel ::

J.McLane je izjavil:

Ali sploh obstaja trgovalni račun brez da bi zadaj imel še IBAN?

Seveda obstajajo. Večina pravzaprav.
Predvidevam da si to govoril o Vitrade? Vitrade je produkt neke banke in si očitno dobil tudi IBAN poleg.

J.McLane je izjavil:

Zakaj potem enostavno ne rečeje, če imaš IBAN ga moraš prijaviti pa ni pomembno zakaj in kako, pa sto različnih izjem. Tista da ni treba prijavit hranilnih knjižic je tudi malo smešna, itak da zadaj mora biti tudi IBAN.

Saj točno to rečejo, nobenih izjem ni. Vsak IBAN moraš prijavit.
Kakšen IBAN pa ima hranilna knjižica? :)
Twitter: @CoreySteel_

J.McLane ::

Ne vem, samo smešno se mi je zdelo da hranilna knjižica sploh še obstaja, sploh pa da bi bila brez IBAN :D
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

buttcrack ::

isti šmorn k skrill, neteller ipd. ne rabiš prijavit

11miles ::

Kam pa nameravate pospravit (če sploh) vaš portfelj če se izkaže da se res bliža recesija svetovnega gospodarstva. Najbrž je tudi v tem primeru kaka 'niša'?

avani ::

Ta standardne investicije v casu kriz so consumer goods (Cocacola,P&G,...) in obveznice. Morda se kaksne standardne industrije, kot kemija (lindy effect). Sam ne bom spreminjal/prilagajal portfolija.

barakus ::

Mene zanima glede ETF, ali je možno prenašati sklade iz enega brokerja na drugega, brez prodaje/nakupa. Konkretno če imaš neke sklade pri Degiro, je možno v prehodnosti to prenesti na nekega drugega borkerja?

CoreySteel ::

Seveda, porftolio lahko preneseš k drugemu brokerju. Plačaš fee tako DEGIRU kot kamor jih prenašaš.
Twitter: @CoreySteel_

astraios ::

J.McLane je izjavil:

Eno je sklad, drugo pa trgovalna platforma.

Jaz lahko na ViTrade brez problema kupim Vanguard ETF-je, izvenborzno z minimalnim spreadom (0,02% na S&P ETF) in tam pri 1% provizije.


Ali to še vedno drži zaradi Mifid II? Pri slo brokerjih več ni možno (pravijo da enako velja tudi za IB in Saxo).

Ali je kdo uspel na Saxo produbiti status pro vlagatelja?

jakanov ::

Imate kakšne izkušnje z vlaganjem v tuje sklade, npr. :https://www.ginmon.de/

Kakšni so stroški (za ostale sklade, ne samo za tega):
-Vstopni
-Izstopni
-Upravljalski

In kakšen je postopek priklučitve oziroma izplačila? So kakšne težave s FURS? Kako je glede dvojne obdavčitve?

avani ::

Jaz sem pri ginmon. Plačam 0,75% provizije in to je to. Nobenih vstopnih/izstopnih stroškov. Za dokumentacijo za dacarje skrbijo oni in dobiš na začetku leta lep obračun in drugo dokumentacijo od njih. Prijavo na DURS moraš pa sam narediti, kar pa ni kompleksno.

metalc ::

jakanov je izjavil:

Imate kakšne izkušnje z vlaganjem v tuje sklade, npr. :https://www.ginmon.de/

Kakšni so stroški (za ostale sklade, ne samo za tega):
-Vstopni
-Izstopni
-Upravljalski

In kakšen je postopek priklučitve oziroma izplačila? So kakšne težave s FURS? Kako je glede dvojne obdavčitve?


Najprej, Ginmon ni sklad pač pa podjetje za upravljanje premoženja z ustrezno licenco nemškega regulatorja (BaFin). Ob registraciji izpolniš vprašalnik, kjer opredeliš svoj fin. položaj, predvideno dobo varčevanja, odnos do tveganja ipd., na podlagi tega ti določijo eno od strategij in na tej podlagi oni (oz. njihov algoritem) tvoja investirana sredstva razpršijo med pribl. 10 različnih panožnih in regionalnih ETFjev. Vsa tvoja denarna sredstva in vrednostni papirji so na računu, ki ga pri nemški podružnici BNP Paribas odprejo na tvoje ime, kar pomeni, da ob morebitnem stečaju Ginmona tvoja sredstva ostanejo tvoja in ne gredo v stečajno maso.

Identificiraš se lahko prek video klica, vse skupaj je dokaj podobno kot pri N26, le da to opravi druga firma (nemška pošta) in da od slovenskih dokumentov sprejmejo le potni list. Ko to opraviš, boš neposredno od BNP Paribas po navadni pošti v 3 ali 4 kosih prejel ustrezne podatke, da se lahko prijaviš v njihov online sistem, ki bo v tvojem primeru itak zgolj read only.

Za razliko od naših upravljalcev premoženja ti ni treba začeti s "pol milijona", zadostuje že nekaj tisočakov. Ena varianta je, da sam nalagaš sredstva, ko želiš, pogoj je minimalna vrednost portfelja (mislim da 5000€), lahko pa začneš še z manj in skleneš mesečni varčevalni načrt. All inclusive letna provizija je 0,75% letno, kar pomeni, da ti vsak mesec iz bilance trgajo pribl. 0,6 promila vrednosti portfelja oz. minimalno 1,50€ (če se ne motim). Ta provizija vključuje vse, od borznih provizij do Ginmonovih obratovalnih stroškov idr. Če ujameš kakšno akcijo, ti morda prvega pol leta celo častijo to provizijo. :D

Vsa vplačila gredo prek SEPA direktnih bremenitev, zato moraš ob registraciji podati IBAN na tvoje ime, ki to omogoča. Če nalagaš "ročno", se logiraš v Ginmon in tam "podpisuješ" pooblastila za trganje. Vse se naloži direkt na tvoj osebni IBAN, ki ga dobiš pri BNP Paribas.

Davki? Če nisi nemški davčni rezident, ti oni na svoji strani ne bodo trgali nič in vse plačaš FURSu enako kot če bi vse transakcije opravil samostojno, le da moraš v eDavkih izbrati tip popisnega lista, ki vsebuje dodatek "na podlagi pogodbe o gospodarjenju" (ali nekaj takega). Redno se prijavljaj direkt v online sistem od BNP Paribas in preverjaj njihov interni poštni predal. Tja ti namreč odlagajo PDFje o vsaki nakupni ali prodajni transakciji. In kolikor sem ugotovil do sedaj, je to tudi edini natančen vir podatkov, ki jih moraš prepisovati v FURSove popisne liste. Mimogrede, nekateri ETFji tudi izplačujejo "dividende" (v nemščini "Ausschüttung"). Tudi podatke o tem dobiš v poštni predal pri BNP Paribas. Jaz sem do zdaj prejel samo dividende od sklada, katerega upravljalec ima sedež v Dublinu, pa mi niso trgali ne irskega ne nemškega ne katerega drugega davka in bo očitno vseh 25% pobasal FURS. Še to, kot sem omenil, dobiš svoj osebni nemški IBAN. Moje laično mnenje je, da ga nikakor ni mogoče opredeliti kot plačilni račun (nanj ne moreš "prejemati plače"), zato naj ga ne bi bilo obvezno prijavljati FURSu.

Za konec morda še nekaj o jeziku. Zelo priporočljivo je, da si vsaj malo domač z nemščino. Pri samem Ginmonu je sicer večina stvari (ne pa npr. pogoji poslovanja) na voljo tudi v angleščini, komot jih lahko tudi kaj vprašaš v angleščini, pri BNP Paribas pa je čisto vse izključno v nemščini. Pri PostIdentu (postopek identifikacije) si lahko izbereš, v katerem jeziku (de, en, pl, ru) se boš pogovarjal z nekom iz mesa in krvi, ampak preden prideš do te faze, moraš izpolniti nek njihov kratek obrazec (kdo si, kaj jim boš pokazal, jezik komunikacije), ki je izključno v nemščini. In podobno velja za povzetek tvojih podatkov, ki ga moraš na koncu ident. postopka preveriti in potrditi.

jakanov ::

@Metalec hvala za zelo izčrpen odgovor!

Smem vprašati kakšne povprečne letne donose si imel na ginamonu?

J.McLane ::

Po neki kmečki logiki za 0,75% nižje kot drugje???

Torej če ti gor leži 100k EUR v ETFjih, ti bodo vsako leto odškrtnili 0,75% od te vrednosti, torej 750EUR? A sem kaj falil tule?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

CoreySteel ::

Tako je. A nisi v tej nitki ti že spraševal o skladih? Sej menda veš, da obstajajo skrbniške in managerske/upravljavske provizije? :)
Zato pa so ETF-ji tako priljubljeni, ker so provizije majhne. Ginmon ima pa vseeno "dokaj nizkih" 0,75% , ker kupujejo ETF-je. "Navadni" vzajemni skladi so pa brutalni.
Twitter: @CoreySteel_

J.McLane ::

Mislim da razumem, Ginmon naj bi bil samo nek bolj "pameten" broker, da med poplavo ETFjev z algoritmi izbere nekaj tebi primernega (a je mogoče omejen na BNP Paribas??). Pri klasičnih brokerjih imaš tipično stroške pri nakupu in prodaji (na transakcijo), pri tem brokerju ti pa vsako leto zaračunajo 0,75% od vrednosti portfelja.

Torej če izbereš nek isti ETF in ga držiš 20 let imaš:
- pri navadnem brokerju stroške z nakupom in prodajo, recimo 2%
- pri Ginmon četudi nimaš nobenih transakcijskih stroškov se ti po 20 letih nabere za ca. 16% od celotne vrednosti (odvisno od donosa)

Aktivni vzajmeni skladi tu niso predmet debate, govorimo o ETFjih
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

CoreySteel ::

Ja, 0,75% ti računajo, da upravljajo s tvojim portfeljem.
Twitter: @CoreySteel_

Lonsarg ::

Skratka z svojo "pametjo" ti morajo povečati profit za 14% da so šele na nuli glede običnih brokerjev. Ne hvala:)

jakanov ::

Kako pa je s tem če bi želel dejansko kupiti ETF "delnice"?
Kje lahko to storim?
Kje je najceneje?
Kako je z davkom na dividende in fursom?

Gledam sem, da je to mogoče narediti preko Vanguard brokerja, ima kdo izkušnje? Oz. kake druge dobre prakse.
Govorimo o rangu nekaj 100€ na mesec, za dlje časa. Drugače sem gledal tudi slovenske borzno posredniške hiše, ampak se mi zdi vse kar drage. Je pa verjetno pri njih najlažje okoli fursa. Ima kdo izkušnje?

Lonsarg ::

100€ mesečno je 50% letno prihodka pri nekem povprečju, za tak drobiž bi se ti ubadal z sprotnim nakupovanjem in temi zadevami?

Za tak drobiž imaš blockchain coine.

avani ::

Trade pod 1000-2000€ se ne splača zaradi stroškov transakcij. Poglej če najdeš kakšen pameten Sparplan, ali pa robo advisorje, ali pa klasičen sklad. Ko pa boš imel dovolj nasparanega, pa v etfe :).

jakanov ::

Torej se Ginmon sliši kot najboljša in najcenejša izbira zame, kjer je edini strošek 0,7% upravljalske provizije letno (1000€ vloženih evrov na leto, nekje okoli 7€ stroškov)?

Mato989 ::

S ciframi letno pod 4k je po moje najbolje da vložiš na bitstamp in tradaš s crypto realno gledano.... res da je možnosta več v minus ampak nič stroškov in več možnosti tudi v plus... razen če nameravaš vlagat 40 let =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

zebra2 ::

Lonsarg je izjavil:

100€ mesečno je 50% letno prihodka pri nekem povprečju, za tak drobiž bi se ti ubadal z sprotnim nakupovanjem in temi zadevami?


100€ mesečno x 40 let pri (dokaj konzervativnem) pričakovanem delniškem donosu 6% nad inflacijo pomeni ~191k€ (inflation adjusted, torej današnja kupna moč €). Pri 7% bi bilo ~247k€. Ali recimo 150€ mesečno x 40 let pri 6% bi bilo ~286k€.

Kar lep dodatek k penziji; če bi črpal 4% letno je to cca današnjih 1k€ mesečno in najverjetneje bi glavnica ostala nedotaknjena.

Na Degiro lahko kupiš ETF IE00B4L5Y983 enkrat mesečno brez provizije.

Npr Lynxbroker pa ima fee 0,06% ali minimalno provizijo 6€, tam bi pri manjših zneskih raje kupil npr 1x na leto/pol leta.

Predvidevam, da bo konkurenca nizkocenovnih brokerjev v Evropi v naslednjih letih vse večja.

jakanov je izjavil:

Torej se Ginmon sliši kot najboljša in najcenejša izbira zame, kjer je edini strošek 0,7% upravljalske provizije letno (1000€ vloženih evrov na leto, nekje okoli 7€ stroškov)?


0,7% se obračuna na vsa sredstva vsako leto, ne le na nova vplačila. Poleg tega pa seveda posredno plačaš še stroške upravljalskih provizij underlying ETFov, oz drugih produktov, ki jih kupijo s tvojim denarjem.

0,7% letno v 40 letih pomeni cca 20% nižji končni rezultat.

jakanov ::

Na Degiro ni mogoča registracija, ker ne podpirajo Slovenskih državljanov.
Glede na to, da je imam željo imeti tudi čim manj problemov in se izogniti dvojni obdavčitvi mi vseeno nekako bolj diši Ginmon.

Imam pa dodatno vprašanje.
Kaj če se odločim za nakup recimo Krkinih delnic, ki bi jih držal 20 let in redno re-investiral dividende. Kje bi lahko to storil najceneje? Zanima me predvsem neka slovenska opcija, ki je najcenejša.

Mato989 ::

Je ni vse so drage tecne in neintuitivne... Slab user experience
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Lonsarg ::

zebra2 je izjavil:


100EUR mesečno x 40 let pri (dokaj konzervativnem) pričakovanem delniškem donosu 6% nad inflacijo pomeni ...
Ja se strinjam, ampak če misli nekdo 40 let dajat po 100EUR gor, naj raje daje vsake dve leti po 2400EUR, da se ne bo birokratsko ubadal z manjšimi transakcijami, efekt bo pa isti. To je bil moj point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Stokarino ::

Lonsarg je izjavil:

zebra2 je izjavil:


100EUR mesečno x 40 let pri (dokaj konzervativnem) pričakovanem delniškem donosu 6% nad inflacijo pomeni ...
Ja se strinjam, ampak če misli nekdo 40 let dajat po 100EUR gor, naj raje daje vsake dve leti po 2400EUR, da se ne bo birokratsko ubadal z manjšimi transakcijami, efekt bo pa isti. To je bil moj point.


Samo z mesečnimi vplačili pa "loviš" gibanje cene vrednostnega papirja. Na 2 leti lahko pa ravno na vrhu kupiš. Večkrat zapored.

Lonsarg ::

Na 2 leti 40 let bo še vedno povprečje tam-tam :)

Drugo je pa če res "loviš" luknjo namesto da kupiš ko se nabere 2k ekstra keša. V tem primeru si lahko tudi na slabšem komot, ker se izkaže da neizkušeni večkrat kupijo pri vrhu kot luknji če jim daš izbrio.

jakanov ::

Če koga zanima začetek vlaganja preko Ginmona, lahko uporabi moj referal code in oba dobiva dodatnih 50€. Za mesečna vplačila po nekaj 100€, je definitivno najcenejša opcija vlaganja v ETF sklade. Ob max 0,75% proviziji, to pomeni, da če imate na računu 1000€, vas bo celotno leto stalo 7,5€.

Referal code: CGIDV5XL7K

Referal Url: https://www.ginmon.de?r=CGIDV5XL7K

secundus ::

https://www.justetf.com/uk/etf-profile....

če je kdo bolj domač s temi izrazi oz. ste pozorni, ko izbirate ETF-je. (npr. zgornji primer)

currecy risk: curreny unhedged - se pravi me ne ščitijo pred valutnim tveganjem. Če bi bilo curreny hedged, na kakšen način te sploh ščitijo pred njim? Je smiselno zbrati hedged curreny etf?

securities lending: yes - se pravi posojajo sredstva drugim, da lahko shortajo. Verjetno dobimo od tega obresti. Samo, kaj pa če se zaplezajo in ne vrnejo nazaj? Izbirate Etf - e z ali brez securities lending?

zebra2 ::

secundus je izjavil:


currecy risk: curreny unhedged - se pravi me ne ščitijo pred valutnim tveganjem. Če bi bilo curreny hedged, na kakšen način te sploh ščitijo pred njim? Je smiselno zbrati hedged curreny etf?


https://indexfundinvestor.eu/2018/12/13...

secundus je izjavil:


securities lending: yes - se pravi posojajo sredstva drugim, da lahko shortajo. Verjetno dobimo od tega obresti. Samo, kaj pa če se zaplezajo in ne vrnejo nazaj? Izbirate Etf - e z ali brez securities lending?

Pri posojanju sklad vedno vzame v zameno collateral, ponavadi v obliki obveznic ali delnic v vrednosti 110+% posojenega.

Primer: https://www.blackrock.com/lu/individual... zavihek Holdings -> Securities Lending.


Sicer pa je za dolgoročne investicije izbira dokaj jasna: kupiš cca 85% IE00B4L5Y983 (IWDA) in 15% IE00BKM4GZ66 (EMIM).

PreviousUser ::

Eno vprašanje: če kupujemo ETF preko trgovalne platforme, npr. LYNX, ali se stopnja davka potem obračuna v odvisnosti od lokacije borze, kjer kupimo? Kako je potem s tem davkom? Plačamo davek v Sloveniji, potem pa moramo od države borze terjati povračilo tam obračunanega davka?

CoreySteel ::

Kupuje se ETF-je, ki domujejo na Irskem in tako se ne-Irci izognemo davku.
Twitter: @CoreySteel_

metalc ::

Naletiš lahko na dva različna davka in lokacija borze, brokerja itd. nima v nobenem primeru nič s tem.

Prvi je davek na morebitne dividende, odvisen je izključno od države izplačevalca dividend. V tem primeru ti ponavadi že broker odtegne davek. Obstajajo meddržavni sporazumi, s katerimi se da ta davek znižati, v večini primerov lahko preplačilo izterjaš naknadno od brezobrestno kreditirane davkarije, včasih (npr. ZDA) pa je to moč storiti tudi že vnaprej in ti broker odtegne že znižan davek.

Drugo so pa davki na dobiček zaradi razlike med prodajno in nakupno ceno odsvojenih VP (nima dosti zveze, ali gre za delnice, sklade, ETFje in ostalo). V veliki večini primerov je davek na te dobičke stvar izključno tvoje domače davkarije in je tvoja dolžnost, da sam pri sebi vodiš evidenco trgovalnih transakcij in ko napoči čas, to ustrezno prijaviš davkariji. Broker ti z izjemo svojih provizij ne bo odtegnil nič, ti bo pa dal ustrezne podatke za domačo davčno napoved.

Če so ti pa tovrstni davek kljub vsemu kje odtegnili, ti ga FURS itak ne bo priznal in ga lahko poskusiš izterjati nazaj neposredno od tuje davkarije.

jakanov ::

Mi lahko nekaj pomagate povezano z davki na sklade.
Referenciram se na spodnji članek:

Če imam 100€ v delniškem skladu A in ta denar zraste na 110€ in to prestavim v obvezniški sklad B. Koliko davka plačam?
Kaj pa če potem teh 110€ zopet prestavim iz sklada B v sklad A? Koliko davka plačam potem?
Kako se tukaj obračuna teh 1% normiranih stroškov?


Kaj moram v tem procesu prijaviti fursu?

maco-maco ::

Če misliš vzajemce je prenos znotraj krovnega sklada brez provizij(tistih vztopnih/iztopnih stroškov) in davkov(se ne šteje kot prodaja in ponovni nakup).
Kaj?

maco-maco ::

Površno sem prebral.
Mogoče misliš ta članek:
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji
?
To je predlog, še ni sprejeto.
Kaj?

PreviousUser ::

metalc je izjavil:

Naletiš lahko na dva različna davka in lokacija borze, brokerja itd. nima v nobenem primeru nič s tem.

Prvi je davek na morebitne dividende, odvisen je izključno od države izplačevalca dividend. V tem primeru ti ponavadi že broker odtegne davek. Obstajajo meddržavni sporazumi, s katerimi se da ta davek znižati, v večini primerov lahko preplačilo izterjaš naknadno od brezobrestno kreditirane davkarije, včasih (npr. ZDA) pa je to moč storiti tudi že vnaprej in ti broker odtegne že znižan davek.

Drugo so pa davki na dobiček zaradi razlike med prodajno in nakupno ceno odsvojenih VP (nima dosti zveze, ali gre za delnice, sklade, ETFje in ostalo). V veliki večini primerov je davek na te dobičke stvar izključno tvoje domače davkarije in je tvoja dolžnost, da sam pri sebi vodiš evidenco trgovalnih transakcij in ko napoči čas, to ustrezno prijaviš davkariji. Broker ti z izjemo svojih provizij ne bo odtegnil nič, ti bo pa dal ustrezne podatke za domačo davčno napoved.

Če so ti pa tovrstni davek kljub vsemu kje odtegnili, ti ga FURS itak ne bo priznal in ga lahko poskusiš izterjati nazaj neposredno od tuje davkarije.


Se pravi pri izplačilu dividend ti odtegne davek najprej broker v tujini, potem pa še domača država, če prav razumem.

Od česa pa je odvisno, da ti nekje odtegnejo davek na razliko med nakupno in prodajno vrednostjo?

CoreySteel ::

PreviousUser je izjavil:


Se pravi pri izplačilu dividend ti odtegne davek najprej broker v tujini, potem pa še domača država, če prav razumem.

Ja, samo ima Slovenija z večino medsebojni sporazum o dvojnem obdavčevanju, tako da v Sloveniji plačaš samo razliko davka do 25% oz izterjaš razliko.

PreviousUser je izjavil:


Od česa pa je odvisno, da ti nekje odtegnejo davek na razliko med nakupno in prodajno vrednostjo?

Ker sprašuješ za ETF-je je davek na dobiček glede na to, kje ETF domuje (90% jih je Irska in Luksemburg).

Da se povsem izogneš davku, lahko kupiš ETF-je, ki domujejo na Irskem in reinvestirajo dividente (accumulating). Tako domovanje ETF-jev (fund domicile), kot kaj naredijo z dividendami (dividend istribution policy), lahko preveriš za vsak ETF na: https://www.justetf.com/en/find-etf.html
Twitter: @CoreySteel_

Zgodovina sprememb…

markoces ::

Varčeval sem v skladih 6 let po 150.00 eur mesečno.Lastnih sredstev sem vložil preko 10.000.00 eur po 6 letih gledam vrednost točke sklada in opazim,da je moja vrednost cca 6200.00 eur.Seveda sem takoj prekinil vsa nadaljna vlaganja,ker nisem cepec,da bi vlagal na koncu bi dobil manjšo vsoto ven kot sem vložil.Izplačali so mi cca 4200.00 eur.
Vprašajte se kaj počne NLB.

bobby ::

@Marko: niso upravljalci skladov krivi, sam si kriv, ker se nisi pozanimal, v kaj se spuscas.
Vai financni produkti, katere oglase vidis kjerkoli, NISO v dobrobit tebi oz nepoduceni raji, to si zapomni!!

Vprasanje jr samo, kaj bos naredil glede tega?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bobby ()

SmeskoSnezak ::

Zal se premalo folka financno izobrazi. Spremljat moras sklade, premikati med skladi, itd. kar sam. Podjetja ti ne bodo pomagala. Vsaj pri nas je tako, da niti ljudje v teh podjetjih nimajo pojma. Bolje pogledat v tujino...
@ Pusti soncu v srce... @

bobby ::

@Smesko: ce s tem mislis na etf potem mogoce,.. Drugace pa potem tudi zate velja:
"Vai financni produkti, katere oglase vidis kjerkoli, NISO v dobrobit tebi oz nepoduceni raji, to si zapomni!!"
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

CoreySteel ::

Če se bo povprečen uporabnik premikal med skladi, bo naredil samo še več škode. Vzajemni skladi (vsaj slovenski) enostavno niso dobra rešitev. Žal.

Se pa strinjam, da bi se rabili vsi bolj finančno izobrazit. Že v šoli bi se moral učit take uporabne stvari o varčevanju, vlaganju, ipd.
Twitter: @CoreySteel_

Semafor ::

CoreySteel je izjavil:

Že v šoli bi se moral učit take uporabne stvari o varčevanju, vlaganju, ipd.


To je slabo za državo, banke in korporacije. Za njih je bolj ugodno če smo finančno nepismeni, zapufani in brez nepremičnine.

CoreySteel ::

Pa dobro no :)
Twitter: @CoreySteel_
««
9 / 33
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
752179294 (2513) onka
»

Kje kupiti svetovne delnice in kako je z imetništvom?

Oddelek: Loža
172543 (643) JankoR
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547143474 (8177) Thomxy
»

Optimizacija portfelja

Oddelek: Loža
222405 (1146) Skull_
»

Davek na akumulirane ETF-je (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5513362 (9214) zelenizmaj

Več podobnih tem