» »

Vzajemni skladi n-tič

Vzajemni skladi n-tič

««
15 / 18
»»

bobby ::

Dividende se reinvestirajo v nakup novih točk sklada, ne v višanje vrednosti točke.

Če imaš delnice Krke in vsako leto dividento reinvestiraš, potem si večaš količino delnic ne pa vrednost denice.
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

Mato989 ::

bobby je izjavil:

Dividende se reinvestirajo v nakup novih točk sklada, ne v višanje vrednosti točke.

Če imaš delnice Krke in vsako leto dividento reinvestiraš, potem si večaš količino delnic ne pa vrednost denice.


Ja samo ce pol ti ne dobis vsako leto vec tock si nategnjen ali?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Lonsarg ::

bobby je izjavil:

Dividende se reinvestirajo v nakup novih točk sklada, ne v višanje vrednosti točke.
Pri accumulating ETF-jih to ni tako, tam gredo dividende v višanje točke sklada, ne v nove točke, zato accumulating ETFji rastejo hitreje če gledaš grafe. V ozadju pa jasno ti accumulating ETF skladi kupijo dodatne delnice iz dividend ki jih dobijo.

In ravno ta manaver da obesijo to na obstoječe točke je razlog da se accumulating ETFji izognejo obdavčitvi dividend v nekaterih državah med drugim tudi Slo. Če imaš ti borzni račun ki ima funkcijo reinvestiranja preko nakupa novih točk si ta davek vseeno dolžan plačati.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Lonsarg ()

zebra2 ::

Lonsarg je izjavil:

"Delnice" ETFja oni poljubno delajo/likvidirajo glede na nakup/prodajo, s tem poskrbijo da posamezna delnica ETFja vedno predstavlja fiksen procent od formule od indexa na katerem bazira. Podrobnosti o tem postopku ne poznam, zadeva gotovo ni real-time (mogoče 1krat na dan?), kar ti na borzi kupuješ/prodajaš je od drugih dejanskih lastnikov.


https://www.justetf.com/uk/news/etf/cre...

Robert11 ::

Hvala vam vsem, ki aktivno prispevate k tej temi, jaz sem se res ogomno naučil ko sem nekajkrat prebral 8-O vse skupaj!

Če povzamem, za dolgoročno investiranje se nabolj svetuje "širok" ETF (accumulating in z domicilom na Irskem "IE.............", da je optimizirano za SLO davčno zakonodajo), npr:
IE00B4L5Y983 - MSCI world (na degiro na seznamu https://www.degiro.ie/data/pdf/ie/commi... brez fee) ALI
IE00B5BMR087 - SP500 (ta pa ni free na degiro)
nekateri svetujete razpršitev z emerging markets (vendar performance gledano nekaj let nazaj ni navdušujoč - verjetno je v tem čar razršitve ;):
IE00BKM4GZ66

obveznice če prav razumem so rizične, če se jih kupuje v USD zaradi valutnega tveganja, zato naj bodo v EUR ... sicer pa splošno gledano v dobi nizkih obrestnih mer centralnih bank (zdaj skoraj povsod) manj privlačne...

Glede da od 2000 dalje tehnološke/IT delnice - razen corona padca - bolj-ko-ne samo rastejo morda sektorsko se izpostaviti v IT:
IE00B3WJKG14

Ali kdo predlaga diverzifikacijo s kakšnimi REIT ali commodity ETF-i npr zlato?
... Za Bitcoin (BTC) pa menda še nimamo ETFa (sploh ne v EU/na Irskem), zna pa biti tut zanimiv..

Trenutno imam vse v IE00B4L5Y983, pa razmišljam, če bi bilo dobro kej razpršiti... Malo težko je gledati zdaj corana katastrofo v ZDA, ker jih bo usekal //s tem pa tut SP500 in posledično IE00B4L5Y983...

Johnny QJ ::

spremljam trge in planiram naredit 1x nakup skladov, za obdobje 3-5 let. Gledam sklade INFOND. Znesek med 20-30K EUR.

ima kdo kak nasvet, kdaj kupit, katere sklade. Sam pričakujem še 1 konkreten padec, ker zaenkrat niti ni bilo posebno velikega padca. Ko bo ameriko in UK zadelo najhujše bo verjetno še en večji padec, potem bo verjetno smiselno kupit.

Zanimivi so tudi "energy" skladi, ki so res doživeli velik padec, tudi zaradi spora med SA in rusijo...

zebra2 ::

Johnny QJ je izjavil:

spremljam trge in planiram naredit 1x nakup skladov, za obdobje 3-5 let. Gledam sklade INFOND..


Zaradi visokih stroškov tukaj vsi odsvetujemo slovenske sklade.

Hitra primerjava preteklega 10-letnega donosa dveh primerljivih skladov:
Infond Beta (delniški globalni sklad razvitih trgov): 80%
iShares Core MSCI World (delniški globalni sklad razvitih trgov): 126%

Večino razlike je pobrala Infondova upravljalska provizija. Letna upravljalska provizija prvega je 2,25%, drugega pa 0,2%. Daljših obdobij raje niti ne računam, razlika se seveda bistveno poveča.

Johnny QJ je izjavil:


ima kdo kak nasvet, kdaj kupit, katere sklade. Sam pričakujem še 1 konkreten padec, ker zaenkrat niti ni bilo posebno velikega padca. Ko bo ameriko in UK zadelo najhujše bo verjetno še en večji padec, potem bo verjetno smiselno kupit.

Zanimivi so tudi "energy" skladi, ki so res doživeli velik padec, tudi zaradi spora med SA in rusijo...


https://www.bogleheads.org/wiki/Boglehe...

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: zebra2 ()

Slayer69 ::

A se, da te ETFe še kako davčno optimizirati? Ker če prav razumem se vsako vplačilo šteje posebej (in mora od vsakega vplačila preteči 20let, da ti ni potrebno plačati davka na dobiček)? Torej v smislu kot so npr naložbena zavarovanja (kjer so sicer stroški seveda večji, ampak se pa šteje 10let od sklenitve ne od vplačila)... Čeprav verjetno tako kot postopno vplačuješ potem tudi postopno pobiraš ven, tako da mogoče to niti ni tak problem...

CoreySteel ::

Davčno (acc) ETFji skorajda ne morejo biti boljši kot že so? :)
ETFji kotirajo na borzi, kupuješ delnice, ne moreš to primerjati z naložbenimi zavarovanji. Ki itak ne bodo premagal ETF-jev tudi če prodaš v desetih letih :P
Twitter: @CoreySteel_

Slayer69 ::

Kaj pa mislite še o kakem gold ETFju ali je to bolj brezveze?
Ali pač "EUNL iShares Core MSCI World" + mogoče še kakšen obvezniški (kak predlog kateri?) in to je to?

Johnny QJ ::

kje se lahko enostavno trguje z ETF skladi?

Johnny QJ ::

npr. Core MSCI World, ampak tale ima zaenkrat mali padec, če pregledaš stanje za nazaj. Tole še ni pametno kupovat, glede na stanje v ZDA in kaj se obeta

zebra2 ::

Vsaka čast, da najprej ne veš kje se trguje, nekaj minut kasneje pa že znaš znaš bolje oceniti pošteno vrednost trga kot multimilijardna finančna industrija, ki se s tem ukvarja 24/7 vse življenje.

Johnny QJ ::

ja če je vrednost trenutna približno enaka kot teden dni pred covid19... in višja kot kadarkoli prej v obdobju vsaj 3 let, potem je še vedno precej visoko a ne... pri tem upoštevaj še dejstvo da je bilo stanje na borzah v mesecih pred covid19 itak preveč optimistično in cene previsoke

zebra2 ::

Potem pa shortaj (stavi na padec). Tudi če boš pravilno napovedal v samo 51% primerih, boš v zelo kratkem času milijarder. Če si že, čestitam, sicer pa srečno.

Johnny QJ ::

gre se zato, da je verjetno pametno počakat še kak teden, da se pokaže situacija v ZDA, tako pišejo tudi po večini finančnih portalov, kar je trenutno možno najdit.

takšnega primera pač v zgodovini še ni bilo in tudi borzni posredniki v Sloveniji, s katerimi sem se pogovarjal po večini samo ugibajo. Večina jih še čaka na nakupe, nekateri pa kupujejo postopoma, sproti že kak teden..

zebra2 ::

Čez nekaj tednov boš pač kupil toliko dražje/ceneje kot bodo boljši/slabši takratni podatki. Dobiš tržno ceno, kot vedno.

Še enkrat: https://www.bogleheads.org/wiki/Boglehe...

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: zebra2 ()

CoreySteel ::

Zakaj ti pa borzni posredniki niso razložili, kje se enostavno trguje z ETFji? :D
Twitter: @CoreySteel_

Johnny QJ ::

CoreySteel je izjavil:

Zakaj ti pa borzni posredniki niso razložili, kje se enostavno trguje z ETFji? :Dkaj misliš? ker ti prodajajo samo to kar oni tržijo, to pa so več ali manj Alta in Infond

CoreySteel ::

No to so ti, ki ne premagujejo osnovnih indeksov, tako da ne skrbi :P
Twitter: @CoreySteel_

Johnny QJ ::

najbolj me motijo visoki stroški,

za višje zneske vplačila mi ponujajo 1,5% vstopne provizije in 2,25% upravljalske, kar se mi zdi vseeno precej visoko.

duality_ ::

Tud js sm zdej v poziciji, ko bi rad investiru. Prebral kokr sm lahko v kratkem času. Vse tri thread-e tuki od začetka (Izbira on-line brokerja, Degiro online broker - ima kdo izkušnje?, tale thread), pregledu full Youtubov, kupu knjigo "The Simple Path to Wealth". Neki vem, pa full se mi še ne sanja.

Kupval bom verjetno dva, tri ETF-e iz Irske ki akumulirajo. Kul. Zdej bi dal neko večjo vsoto, pol pa po par jurjev na leto, recimo deset. Investiru bi za 20-30 let in pregledu sm obrestne obračune, tak da mi je pri taki dobi pomembn vsak promil. Ne bi mel roboadvisorjev in nekih aktivno upravljanjih skladov.

Problem mam pa dejansko najdet brokerja. Vem, da bote rekl, da ste to že stokrat debatiral. Ampak dejansko ni preprosto. Plus, težko sam raziščem, ker tud ko gledam stroške na straneh, ne vem, če je vse vključeno. Tko da tole so moje opcije, pa prosim za pomoč, da tole postane mal bolj jasno, kaj izbrat. Tole je z mojih zapiskov.


 • DeGiro: če si pred oktobrom 2018 naredu račun, pol je okay, kasnej pa so začel ljudem zapirat račune. Drugač je to verjetno taboljša izbira, sam že več kot leto govorijo, da bo zdej zdej tud za nas. Js se na to zdej ne bi zanašu.

 • Interactive Brokers: kokr sm razumel, bolj za redne traderje, "kompleksna" platforma, inactivity fees, itd. Pa kokr vidim, nima velik ljudi računa tle. Tko da verjetno to odpade, ker js ne bi dejansko trgoval, sam nakupval in na konc potegnu vn.

 • Optimtrader.com: majo slovenski team, sm jih že tud dobil referirane od kredibilnega vira. "Ob nakupu delnice na ameriških menjalnicah ti zaračunajo 0.03€, medtem ko na evropskih vzamejo 0.16%, nakupnega volumna". "Minimalni deposit pa je 5000€." Če prav berem cenik, pol je pri vplačilu 1000 € (a sploh lahko dam 1000 €, ko že enkrat mam 5k gor, al morm vsakič dat 5k?) provizija 1.2%, kar je velik. Kok pa je izstopna, upravljalna provizija, itd.? Se to sploh splača?

 • Lynx: kokr berem, podobno kot DeGiro, ne podpirajo uradno Slovenije.

 • Firstrade: "Do you offer also EU stocks / ETFs? No, Firstrade only offers stocks on the US exchange." "Firstrade does not accept transfers from 3rd party wiring services." Js mam N26 račun, tko da to verjetno ne bi šlo. Plus ka je fora s tem EU ETFs? A če je Irski, pol je to non-US ETF in ga oni ne podpirajo? A pride to sploh v poštev za Slo?

 • Trading 212: verjetno se še najbolj nagibam k njim v tem trenutku. Sam je blo govora, da so mogoče mal shady + da ne morš prenest premožnja drugam. Ne vem kok je to pomembno drugač, nimam plana menjavat brokerjev. Al je to tud problem v primeru, da gre v stečaj?

 • Ginmon: ne bi. Mislim da so prevelke provizije.

 • Ostali: Captrader-Inteactive Broker ("vse v nulo"), etfmatic ("rebalansirajo moj portfolio ..."), Tradestation Global (ta tud zgleda okay?), Vitrade ("Pač počakam, da kupim za tisočaka in je strošek ~1%").Jutr mam spet dopust da tole raziščem. Če mi pa kdo pomaga razrešit situacijo, bi blo pa sploh super.

Johnny QJ ::

evo ravno to je problem, tudi sam sem skeptičen glede teh brokerjev, če misliš položit 20-30k potem hočeš res nek zanesljiv sistem, ne da moram še spremljat če bodo šli v stečaj

barakus ::

Nekaj ljudi tukaj ima Interactive Brokers, oni so verjetno največji in jim bi jaz najbolj zaupal, so pa dragi za portfelj pod 100.000 EUR, če imaš malo nakupov na mesec.

Trading 212 se slišijo super a še nekoliko neuveljavljeni in imajo ta minus, da ne moreš prenesti delnic na drug broker v primeru, da bi to hotel.

Meni se v resnici trenutno najboljši kompromis zdi Tradestation Global, nimam direktnih izkušenj ampak dejansko so relativno poceni, če redko kupuješ in ni inactivity feeja, bonus pa je ta da v bistvu nimaš računa pri njih direktno ampak na Interactive Brokers. V tem smislu imaš dostop do IB brez da plačuješ inactivity fee.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: barakus ()

jakanov ::

duality_ je izjavil:

Tud js sm zdej v poziciji, ko bi rad investiru. Prebral kokr sm lahko v kratkem času. Vse tri thread-e tuki od začetka (Izbira on-line brokerja, Degiro online broker - ima kdo izkušnje?, tale thread), pregledu full Youtubov, kupu knjigo "The Simple Path to Wealth". Neki vem, pa full se mi še ne sanja.

Kupval bom verjetno dva, tri ETF-e iz Irske ki akumulirajo. Kul. Zdej bi dal neko večjo vsoto, pol pa po par jurjev na leto, recimo deset. Investiru bi za 20-30 let in pregledu sm obrestne obračune, tak da mi je pri taki dobi pomembn vsak promil. Ne bi mel roboadvisorjev in nekih aktivno upravljanjih skladov.

Problem mam pa dejansko najdet brokerja. Vem, da bote rekl, da ste to že stokrat debatiral. Ampak dejansko ni preprosto. Plus, težko sam raziščem, ker tud ko gledam stroške na straneh, ne vem, če je vse vključeno. Tko da tole so moje opcije, pa prosim za pomoč, da tole postane mal bolj jasno, kaj izbrat. Tole je z mojih zapiskov.


 • DeGiro: če si pred oktobrom 2018 naredu račun, pol je okay, kasnej pa so začel ljudem zapirat račune. Drugač je to verjetno taboljša izbira, sam že več kot leto govorijo, da bo zdej zdej tud za nas. Js se na to zdej ne bi zanašu.

 • Interactive Brokers: kokr sm razumel, bolj za redne traderje, "kompleksna" platforma, inactivity fees, itd. Pa kokr vidim, nima velik ljudi računa tle. Tko da verjetno to odpade, ker js ne bi dejansko trgoval, sam nakupval in na konc potegnu vn.

 • Optimtrader.com: majo slovenski team, sm jih že tud dobil referirane od kredibilnega vira. "Ob nakupu delnice na ameriških menjalnicah ti zaračunajo 0.03€, medtem ko na evropskih vzamejo 0.16%, nakupnega volumna". "Minimalni deposit pa je 5000€." Če prav berem cenik, pol je pri vplačilu 1000 € (a sploh lahko dam 1000 €, ko že enkrat mam 5k gor, al morm vsakič dat 5k?) provizija 1.2%, kar je velik. Kok pa je izstopna, upravljalna provizija, itd.? Se to sploh splača?

 • Lynx: kokr berem, podobno kot DeGiro, ne podpirajo uradno Slovenije.

 • Firstrade: "Do you offer also EU stocks / ETFs? No, Firstrade only offers stocks on the US exchange." "Firstrade does not accept transfers from 3rd party wiring services." Js mam N26 račun, tko da to verjetno ne bi šlo. Plus ka je fora s tem EU ETFs? A če je Irski, pol je to non-US ETF in ga oni ne podpirajo? A pride to sploh v poštev za Slo?

 • Trading 212: verjetno se še najbolj nagibam k njim v tem trenutku. Sam je blo govora, da so mogoče mal shady + da ne morš prenest premožnja drugam. Ne vem kok je to pomembno drugač, nimam plana menjavat brokerjev. Al je to tud problem v primeru, da gre v stečaj?

 • Ginmon: ne bi. Mislim da so prevelke provizije.

 • Ostali: Captrader-Inteactive Broker ("vse v nulo"), etfmatic ("rebalansirajo moj portfolio ..."), Tradestation Global (ta tud zgleda okay?), Vitrade ("Pač počakam, da kupim za tisočaka in je strošek ~1%").Jutr mam spet dopust da tole raziščem. Če mi pa kdo pomaga razrešit situacijo, bi blo pa sploh super.


Ne vem kaj dela Ginmon v tej druščini, kajti vse ostalo so platforme za trgovanje, Ginmon pa je upravljalec.

znbojan ::

Kolikor sem jaz naštudiral.. ko se prestasvim za tujino izberem najverjetneje Tradestation Global.
IB je verjetno malo cenejši; ima pa mesečne stroške (in trenutno ne bi prestavil toliko, da je free).
Nemške sem izločil (čeprav nimam problema z jezikom), Online variante ala Trading212 ipd. - jim ne zaupam večjih zneskov + precej manjši izbor xy delnic ti ponujajo.

Je pa tako, da če želim imeti RTQ za Evropo ali več trgov moraš plačati ali imeti X poslov /mesec.
Sam preučim, najdem naložbo, kupim in držim...
Za SLO sem še trenutno na BKS..
Solidno za neke tuje trge- je večja provizija, moti pa me odsotnost RTQ za neketerih trgih (kjer imam nagledanih nekaj podjetij).
So pa trenutno nihaji večji in tistih cca. 0,5 -1% na posel se ne pozna.
Ne vem pa kako bo s papirologijo... ker poročanje Fursu je vse prej kot šala mala (časovno) + dosedaj sem imel samo v EUR; za drugo leto pa v $ in GBP.. pa še urejam svojo tabelo, fifo razporeditev ...+ še moram preučiti izračun dobiček eur /tuja valuta kako gre.
ps. ljubiteljsko že veliko let v delnicah; imel v upravljanju, v xy skladih, pidih itd.
znbojan

barakus ::

Ali je kdo seznanjen s postopkom in penali prekinitve varčevalnega načrta pri Alti?

duality_ ::

Ne vem kaj dela Ginmon v tej druščini, kajti vse ostalo so platforme za trgovanje, Ginmon pa je upravljalec.


Ne iščem "platforme za trgovanje", ampak, nekaj, kjer lahko pametno investiram za pokojnino. Ginmon so velikrat omenjal, zato sm ga dal notr. Kot rečeno pa mi ni pri srcu.

Mam še vprašanje glede kupovanja ETFov in fractional shares. A to kdo podpira? Drugač, če se greš DCA, ti vsak mesec neki gor ostane, ne?

duality_ ::

Drugač pa kar bi si js želel je verjetno M1 Finance (če bi bil v US), glej tole.

humle ::

Jutr mam spet dopust da tole raziščem. Če mi pa kdo pomaga razrešit situacijo, bi blo pa sploh super.


Ker sem tudi sam sem v isti situaciji in iščem long-term brokerja, ti lahko mogoče pomagam s tem kar sem do sedaj odkril.

• DeGiro: tako kot si omenil, že nekaj časa pravijo, da bodo odprli platformo za slovenske vlagatelje, kdaj je pa vprašanje časa.

• Interactive Brokers: za tole platformo se nisem odločil ker imajo inactivity fee

• Lynx: sicer na zadnje ko sem preveril (več kot pol leta nazaj) so še sprejemali Slovence, vendar imajo tudi oni nek inactivity fee

• Firstrade: tako kot si ugotovil, ne podpirajo EU domiciled ETF.

• Trading 212: pred tedni odprl račun, vendar ker ne ponujajo opcije prenosa delnic na drug broker račun, ga nisem uporabil. Prav tako sem zasledil par negativnih review, ki pa so sicer vezani na CFD trgovanje...

• Captrader: zadnja izbira, vendar čakam že 14 dni da mi odprejo account...

• Tradestation Global: po hitrem pregledu, bom verjetno odprl tudi tukaj account, ker ne vem kdaj mi ga bo Captrader odobril. Imajo pa, nižje feeje kot pri Captraderju.

Ima kdo izkušnje s Tradestatinom?

CoreySteel ::

humle je izjavil:


• Lynx: sicer na zadnje ko sem preveril (več kot pol leta nazaj) so še sprejemali Slovence, vendar imajo tudi oni nek inactivity fee

Ni ta inactivity fee samo v primeru, da je portfolio manjši od xy €?
Twitter: @CoreySteel_

Fjdk ::

Pozdrav vsem
Medtem ko se iz dneva v dan vse bolj trudim razumeti stvar, me zmeraj bolj preganja občutek, da bodo morebitne donosne investicije šle mimo mene, če nebom hitro kaj ukrenil.
Ker lahko v tem času največjih priložnosti absorbiram samo določeno število informacij na dan, bi prosil za vašo pomoč.
Zanima me kaj bi svetovali začetniku? Kje naj se lotim? (prebiram forum, vendar mi veliko stvari o katerih govorite ni jasnih..)
Vložil bi manjšo vsoto (recimo nekaj tisoč evrov) in prizadevam si, da bi bila varna (kolikor je to mogoče) in razpršena. To bi držal za daljše obdobje oz. dokler se konkretno ne popravi trg.
Do zdaj sem prišel do odgovorov- kot so EFT-ji in aplikaciji Trading212 in IB- saj naj bi slovenske družbe,skladi preveč pobirali... Bi bila to ustrezna izbira? Lahko omenim, da že nekaj časa spremljam bolj ameriški trg (sklad SP500 in določene delnice podjetij - Tesla,letalske družbe) nevem pa če te aplikacije to pokrivajo...
Mogoče še zadnje vprašanje- ali obstaja kakšen HOW-TO v slovenščini, kjer so vse te stvari razložene?

Zavedam se, da vam gredo taka začetniška vprašanja na živce, vendar nevem na koga naj se obrnem, brez da bi me čas priložnosti povozil...
Bilokakšne informacije v zvezi z mojimi vprašanji bom hvaležen in se vam zahvaljujem za vaš čas.

Mato989 ::

Fjdk je izjavil:

Pozdrav vsem
Medtem ko se iz dneva v dan vse bolj trudim razumeti stvar, me zmeraj bolj preganja občutek, da bodo morebitne donosne investicije šle mimo mene, če nebom hitro kaj ukrenil.
Ker lahko v tem času največjih priložnosti absorbiram samo določeno število informacij na dan, bi prosil za vašo pomoč.
Zanima me kaj bi svetovali začetniku? Kje naj se lotim? (prebiram forum, vendar mi veliko stvari o katerih govorite ni jasnih..)
Vložil bi manjšo vsoto (recimo nekaj tisoč evrov) in prizadevam si, da bi bila varna (kolikor je to mogoče) in razpršena. To bi držal za daljše obdobje oz. dokler se konkretno ne popravi trg.
Do zdaj sem prišel do odgovorov- kot so EFT-ji in aplikaciji Trading212 in IB- saj naj bi slovenske družbe,skladi preveč pobirali... Bi bila to ustrezna izbira? Lahko omenim, da že nekaj časa spremljam bolj ameriški trg (sklad SP500 in določene delnice podjetij - Tesla,letalske družbe) nevem pa če te aplikacije to pokrivajo...
Mogoče še zadnje vprašanje- ali obstaja kakšen HOW-TO v slovenščini, kjer so vse te stvari razložene?

Zavedam se, da vam gredo taka začetniška vprašanja na živce, vendar nevem na koga naj se obrnem, brez da bi me čas priložnosti povozil...
Bilokakšne informacije v zvezi z mojimi vprašanji bom hvaležen in se vam zahvaljujem za vaš čas.


Jaz sem se registriral na trading 212 in kupil accumulating ETFje world in bom dodal še sp 500 =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

bobby ::

Fjdk je izjavil:

Pozdrav vsem
Medtem ko se iz dneva v dan vse bolj trudim razumeti stvar, me zmeraj bolj preganja občutek, da bodo morebitne donosne investicije šle mimo mene, če nebom hitro kaj ukrenil.
Ker lahko v tem času največjih priložnosti absorbiram samo določeno število informacij na dan, bi prosil za vašo pomoč.
Zanima me kaj bi svetovali začetniku? Kje naj se lotim? (prebiram forum, vendar mi veliko stvari o katerih govorite ni jasnih..)
Vložil bi manjšo vsoto (recimo nekaj tisoč evrov) in prizadevam si, da bi bila varna (kolikor je to mogoče) in razpršena. To bi držal za daljše obdobje oz. dokler se konkretno ne popravi trg.
Do zdaj sem prišel do odgovorov- kot so EFT-ji in aplikaciji Trading212 in IB- saj naj bi slovenske družbe,skladi preveč pobirali... Bi bila to ustrezna izbira? Lahko omenim, da že nekaj časa spremljam bolj ameriški trg (sklad SP500 in določene delnice podjetij - Tesla,letalske družbe) nevem pa če te aplikacije to pokrivajo...
Mogoče še zadnje vprašanje- ali obstaja kakšen HOW-TO v slovenščini, kjer so vse te stvari razložene?

Zavedam se, da vam gredo taka začetniška vprašanja na živce, vendar nevem na koga naj se obrnem, brez da bi me čas priložnosti povozil...
Bilokakšne informacije v zvezi z mojimi vprašanji bom hvaležen in se vam zahvaljujem za vaš čas.


Dej najprej povej prosim v parih stavkih v katere investicije bi pa ti šel in zakaj? Vse to, kar pišeš se mi zdi, da si padel v FOMO, zato te sprašujem.
V kater investicije bi ti šel, da ne bodo šle mimo tebe glede donostnoti?
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

duality_ ::

Seznam in podatki brokerjev

Js sestavljam seznam brokerjev, ki so primerni za nas Slovence in njihov fee structure. Naredu sm tale seznam brokerjev v Google Spreadsheets in odprl vsem za urejanje, tko da lahko dodajate informacije, sam prosim, za vsako informacijo dejte še v komentar od celice tudi vir. Pol bomo lahko jih primerjal po parametrih, ki so vam pomembni (men npr. so stroški najbolj pomembni).

@Fjdk teb bi pa priporoču naslednje (pazi, s tem se ukvarjam vsega skupi mogoče en tedn, tko da nimam pojma): če nimaš nč časa, pol kup "IE00B4L5Y983 in IE00BKM4GZ66, v razmerju cca 85%/15%" (citat iz enga threada tuki). Če jih pogooglaš, boš dobu več info o tem. Pa izogibaj se slovenskim ponudnikom.
Če maš čas in hočeš vedet več, lahko npr. začneš tuki.

duality_ ::

@Fjdk aja pa prebereš tri threade tega foruma od začetka do konca: ta thread, Izbira online brokerja in Degiro online broker - ima kdo izkušnje?.

duality_ ::

Yikes, sm že zdej razmišlju, da bi mogoče šou na Interactive Brokers, sej $10 na mesec za inactivity fee ni velik. Dam v kalkulator, 25 let, 7%, nanese okol $8k. Ni tok mal.

bobby ::

kje si najdu 7%?
:
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

duality_ ::

7% sm vzel kot nekako spodnjo mejo povprečnega donosa ETF-ov.

bobby ::

hudo,.. me veseli, da si optimist v teh časih,..
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

duality_ ::

S&P 500 ma od leta 1926, ko je bil ustanovljen, povprečno 10-11% letnega donosa. Pa je preživel great depression, energy crisis, housing market bubble, dot-com boom. Se mi ne zdi 7% na dolgi rok, npr. 20 let, pretirano optimistično.

CoreySteel ::

Jest jemljem 6% pa se mi zdi, da pretiravam :D
Twitter: @CoreySteel_

bobby ::

super in vse lepo in prav ampak imaš en problem,..
kolikorkoli si že star ali mlad, če si 20 potem tale tvoja logiga bo zelo lepa,.. če si 40 imaš pa že problem razen če že sdaj delaš plan za tvoje finančno nepismene otroke, ki bodo tvoje prihranke pofrčkali v trenutnu,..
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

duality_ ::

Nism še 40. Vseen pa nekje planiram, da bom kakih 25 let še delu. A jebi ga, nism FIRE :D. Me pa zanima, če je kej z mojo računico narobe.

marska83 ::

bobby je izjavil:

Fjdk je izjavil:

Pozdrav vsem
Medtem ko se iz dneva v dan vse bolj trudim razumeti stvar, me zmeraj bolj preganja občutek, da bodo morebitne donosne investicije šle mimo mene, če nebom hitro kaj ukrenil.
Ker lahko v tem času največjih priložnosti absorbiram samo določeno število informacij na dan, bi prosil za vašo pomoč.
Zanima me kaj bi svetovali začetniku? Kje naj se lotim? (prebiram forum, vendar mi veliko stvari o katerih govorite ni jasnih..)
Vložil bi manjšo vsoto (recimo nekaj tisoč evrov) in prizadevam si, da bi bila varna (kolikor je to mogoče) in razpršena. To bi držal za daljše obdobje oz. dokler se konkretno ne popravi trg.
Do zdaj sem prišel do odgovorov- kot so EFT-ji in aplikaciji Trading212 in IB- saj naj bi slovenske družbe,skladi preveč pobirali... Bi bila to ustrezna izbira? Lahko omenim, da že nekaj časa spremljam bolj ameriški trg (sklad SP500 in določene delnice podjetij - Tesla,letalske družbe) nevem pa če te aplikacije to pokrivajo...
Mogoče še zadnje vprašanje- ali obstaja kakšen HOW-TO v slovenščini, kjer so vse te stvari razložene?

Zavedam se, da vam gredo taka začetniška vprašanja na živce, vendar nevem na koga naj se obrnem, brez da bi me čas priložnosti povozil...
Bilokakšne informacije v zvezi z mojimi vprašanji bom hvaležen in se vam zahvaljujem za vaš čas.


Dej najprej povej prosim v parih stavkih v katere investicije bi pa ti šel in zakaj? Vse to, kar pišeš se mi zdi, da si padel v FOMO, zato te sprašujem.
V kater investicije bi ti šel, da ne bodo šle mimo tebe glede donostnoti?


Se mi zdi da je trenutno čisto "FOMO faza". Vsak dan kakšen nov uporabnik, ki sprašuje kako bi trgoval z delnicami, kje začeti, katerega brokerja izbrati...

Za začetek predlagam, da si preberete kakšno knjigo (npr. The Four Pillars of Investing). Investiranje je v resnici precej dolgočasno in tipično traja precej let (sploh če planirate delnice, delniške ETF-je, itd...). Če zamudite kakšen mesec, da se izobrazite, verjetno ne bo nič narobe...

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: marska83 ()

bobby ::

evo, The Four Pillars of Investing je čist ok knjiga za začetek in ja, FOMO,..
se mi zdi nekaj takega ,kot leta poleti 2017 pred kripto norijo,.. pa pojma nimajo v kaj se spuščajo in zakajm,..
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~

ValeV ::

"How millenials can get rich slowly" je pomojem edina knjiga k jo rabiš. Na 16 al kolko straneh ti pove kaj moreš delat glede investiranja. Nič več, nič manj. Simple ko pasulj.

Fjdk ::

Se strinjam da je FOMO faza, vseeno mislim, da se je v mojem primeru smiselno čimveč naučiti v tem kratkem času, kot da samo gledam kako gre mimo mene. V kolikor mi to nebo uspelo oz. če nebom dobil iz večih zanesljivih virov nekih pametnih nasvetov se v to nebom spuščal...
Bobby zanimajo me indeksni skladi, recimo sp500, ko še pade... in posamezne firme kot so Tesla, Microsoft, kakšna letalska družba. To sem uspel do zdaj izluščiti, kot nekako dobre investicije, nisem pa seveda prepričan. In ja po forumu prebiram o teh EFT-jih, tako da se zdaj posvečam razumevanju tega.
Marska83, Bobby, ValeV Hvala vam za knjige :) Definitivno bom prebral, kar ste mi predlagali... Do zdaj sem jih nekaj predelal od Warren Buffeta, potem Peter Lyncha, Benjamin Grahama pa tudi od Robbinsa. Trenutno berem od Ray Dalia in Charlie Mungera... Ampak ja, ker sem se v to podal kot popoln začetnik mi je bilo kar mučno brati nekatere od teh knjig.

Johnny QJ ::

kaj pravite na "energy" sklade, nafta je rekordno nizko, tako, da so tudi skladi izjemno nizko trenutno,

atubbuta ::

Menim, da če se govori o manjši količini denarja (20.000 ali manj), potem sem jaz pristaš čim večje razpršenosti. Ko pa je v igri več kapitala pa je morda priporočljivo en manjši delež izpostaviti zelo visokim donosom (ali pač tudi padcem).

Kaj pravite, bomo imeli "W".

Jaz sem v to skoraj prepričan. Še bolj verjetno se mi zdi, da bo trojni. Tudi "L" na srednji rok (1-3) let bi po moje bil dokaj možen scenarij.
:)
««
15 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1207666 (297) barakus
»

Degiro online broker - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35237590 (1045) CoreySteel
»

Kam investirati 100€ / mesec (Non-Crypto) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5414332 (2969) janez89
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9916362 (6591) Mr_Globus

Več podobnih tem