» »

Katere zimske gume?

Katere zimske gume?

««
65 / 66
»»

nekoman ::

Jst mam na g7 za zimo v tej dimenziji semperit speed grip 5.
In mi je ok, delam podobno kilometrino

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nekoman ()

Jebomir ::

on18 je izjavil:

Sem bolj nov v kupovanju zimskih gum pa me zanima kaj priporočate da dam na golfa (205/55 R16). Delam okoli 1200 na mesec.

Za folksgraben je bolj al manj vseeno kar daš gor, itak ma druge težave.

Lightning ::

Ali priporočate te Sava zimske pnevmatike?

https://www.petrol.si/eshop/avto-oprema...

mihor ::

Lightning je izjavil:

Ali priporočate te Sava zimske pnevmatike?

https://www.petrol.si/eshop/avto-oprema...

Zakaj ne kupiš katerega modela, ki je bil na testih najbolje ocenjen? Cene niso tako pretirano višje.

Katere pa priporočaš oziroma na kateri spletni strani lahko primerjam Savine in ene izmed bolje ocenjenih, da vidim razliko? Hvala

puginho ::

na liderpnevmatik si poglej, za par evrov več dobiš hankokove, ki so v premium razredu

Hvala, bom pogledal. Se ne spoznam tak na to, da bi šel v takšne detajle in v čem sploh so recimo hankokove boljše in se to ob vožnji opazi od tistih, ko sem jih zgoraj navedel Savinih ?

puginho ::

https://www.liderpnevmatik.si/avto-pnev...

ne vem sicer kakšen budget imaš ampak na tvojem mestu bi raje kot savine vzel te od hankoka v linku. Drugače pa poguglaj test zimskih gum 2024 in lahko preveriš, so pa hankokove najboljše price/performance

easyrider3 ::

Jaz imam od novembra 2023 dve te gumi Hancock Winter I*cept RS3 W462 205/60 R16 vendar sem jih do sedaj imel na zadnjih kolesih in sedaj bodo šle na prva gnana kolesa. Kot prvo sem bil presenečen saj so gume narejene made in China in na sam pogled gume zgledajo zelo ozke saj je tekalna površina tudi ožja v primerjavi z drugami gumami. Kako se obnesejo v snegu nimam pojma in nasploh že leta nimam pojma kako se gume obnesejo v snegu saj snega sploh več ni v naših krajih. Do sedaj še vedno vozim na gnanih kolesih gume Nexen Winguard Snow G3 WH21 205/55 R16 iz leta 2020 se pravi 4 leta jih imam pa lahko rečem,da sem kar zadovoljen z njimi čeprav se sedaj že vidi,da so postale bolj trde in je manj oprijema po mokrem ampak sigurno pa boljše kakor tiste dražje in tako visoko uvrščene pred leti gume Kleber Krisalp HP3 205/55 R16 celo zasedle so 2.mesto na testih. Te Kleber gume so vsi hvalili k hudič ampak to je bilo pri testih z novo gumo in po snegu ampak jaz pa ,ko vozim celo leto iste gume ves čas lahko povem,da je ta Kleber guma v tretji sezoni bila že en drek vredna in velikooo slabša na mokri podlagi kakor sedanje starejše Nexen gume.
Za mene ko imam M+S gume celo leto je to pravi test kako se mi gume izkažejo čez 2-3 leta in me sploh ne zanima kaj vsi drugi testi govorijo kako se katera obnese v snegu saj kot sem omenil snega na žalost pri meni ni več. Jaz bi nekako tudi zahteval,da bi teste delali z 2-3 leta starimi gumami kako se takrat izkažejo in ne samo nove gume saj večinoma vsi vozijo nekaj let gume zimske ali letne. Kakor sem rekel zame se je Kleber guma izkazala za eno med slabšimi za moj stil vožnje celo Sava eskimo S3+ se je bolje obnesla pa dobro se ve,da ni guma za daljši rok.
Drugače pa vozim že od leta 2015 avto enoprostorca Toyota Corolla Verso in takrat sem si kupil letne vredestein in zimske Yokohama gume pa po 3-letah sem vse to zmetal stran čeprav je bilo profila še dovolj na gumah vendar enostavno gume niso bile več tisto kar so bile vsaj po eni sezoni. Yokohama gume so že drugo sezono bile drugačne kakor prvo pa so bile kot nove saj so bile poprej na zadnjih kolesah. Te Yokohama gume so bile ocenjene tudi z 2.mestom na testih ampak pri meni so po 2-sezonah že kazale slabosti in po treh sezonah šle v smeti.

Evo vam tukaj spodaj na slikah teste zimskih gum izpred let katere sem sam imel in s katerimi nisem bil kaj zadovoljen sploh Yokohama katero sem vozil samo čez zimo sem bil razočaran tudi Kleber guma v primerjavi z Nexen se je pri meni za moj slog vožnje izkazala za slabše zato pa bom letos šel probati SAVA ESKIMO HP2. Pa še to,da povem saj sedaj 4-leto delam okrog 7.000 km na leto z avtom in poprej sem pa delal okrog 15000 km.

Kleber Krisalp HP3

Kleber Krisalp HP3

Yokohama W.drive V905

Yokohama W.drive V905

Jaz bom in moram probati Sava Eskimo HP2 saj sem prebral kar veliko pozitivnih odgovorov ,da je dobra

Kaj je s tem Liderpnevmatikom da je razlika v ceni 19 Eur po komadu več za gumo Sava Eskimo HP2 saj pri njih stane 88 Eur a cene se drugače vrtijo 69 -70 Eur.

Ma saj jaz imam tudi sedaj Sava, vendar so že obrabljene in bom letos prav tako kupil Sava Eskimo HP2, ne bom gledal raznih no name proizvajalcev. Jaz tudi približno porabim par tisoč kilometrov samo na leto in se ne vozim toliko, važno mi je samo, da so nove letos :D

energetik ::

Eskimo HP2 so spodobne gume, zdaj jih bom dal gor za 4. zimo; dimenzija 205/55/16 in so celo narejene v Nemčiji, če to kaj pomeni.
vires in numeris

poper ::

Ne pomeni nič. 205/60R16 bodo narejene v Franciji. Kar pa tudi ne pomeni nič ker so standardi za vse tovarne enaki.

Standardi so vendar razlike so pa tudi in Hankook guma je edino narejena v Koreji dobra tiste iz Madžarske so pa dosti slabše in to so večinoma vsi uporabniki povedali. Potem standardi so samo še za na papir. Sam bom videl kako se bo obnesla moja eno leto stara Hankook narejena na Kitajskem in rabil bom samo mokro cesto pa bom že vedel. Nobenih testov in standardov nič tega ni treba samo probat je treba na lastno prepričanje kako se obnesejo.

Ahim ::

poper je izjavil:

Ne pomeni nič. 205/60R16 bodo narejene v Franciji. Kar pa tudi ne pomeni nič ker so standardi za vse tovarne enaki.

Standardi so enaki po vseh tovarnah koncerna edinole ce so jih povsod po svetu mocno oklestili, ko so prevzeli Debico :))

Ghost7 ::

Debica je v lasti GoodYeara verjetno preden si se rodil (since 1995). :D

Je pa na dnu ponudbe.

Nekako velja Dunlop, GY ista zmes, druga tehnologija oblike profila,
Fulda Sava ista zmes, druga tehnologija oblike profila,
Debica cenejša verzija Savae.

Imam pa z fuldo najboljše izkušnje v snegu, slišim tudi da velja za Savo enako.

Vendar, ker snega skoraj ni več, gledam samo še najboljše v mokrem. Tudi v sončnem vremenu se nekje na ovinku v senci topi kupček snega in moči cesto.

Trenutne Dunlop WS5, bom zamenjal za enake. Tudi ko je guma starejša, 6 let še vedno dober oprijem.

Je pa tako, enkrat zimske voziš čez poletje so hin, mogoče dvakrat, če delaš malo km. Pregreješ in uničiš.

Lepo se vidi recimo zdajle sem jih čez poletje gnal (tako naredim ponavadi po zadnji zimski rabi, da sem jih do konca izrabil) in ko se ustaviš in z dlanjo potipaš so vroče. Precej bolj kot letne, ker imajo mehkejšo zmes in profil, ki ustvarja močnejše trenje. In ker je zmes prirejena za zimo, si kahko predstavljaš zakaj potem pozimi "niso več dobre").
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ghost7 ()

Dipling ::

Je kdo že naročal na https://gume-zivic.si/ ? Vidim, da imajo malo cenejše gume, recimo Dunlop.

Dimnik ::

Ja naročal, vse ok, če se ne motim imajo poštnino 2e po gumi

Lejga ::

Dipling je izjavil:

Je kdo že naročal na https://gume-zivic.si/ ? Vidim, da imajo malo cenejše gume, recimo Dunlop.

Zadnjega nakupa se v bistvu sramujem, ker sem dobil tako nizko ceno, v celi EU "ja resno" nisem našel nižje cene. Montiral sem v njihovi delavnici, kjer seveda ni izostal pogovor kako lena, nesposobna je današnja mladina... V glavnem priporočam.

Ghost7 je izjavil:

Rodil sem se malenkost prej, ampak naj te to nikar ne ustavi pri blamazi z infantilnimi spekulacijami.

Ghost7 ::

Ahim je izjavil:

Ghost7 je izjavil:

Rodil sem se malenkost prej, ampak naj te to nikar ne ustavi pri blamazi z infantilnimi spekulacijami.

Velja, ti pa naslednjič prej preveri stvari preden napišeš (namreč sam sem svojo špekulacijo ozavestil z besedo "verjetno"), ker te niti pretenciozni izrazi ne bodo vedno rešili.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ghost7 ()

Alexius Heristalski ::

Naročil sem Hankook 165/70R14 81T M+S W462 WiNter i*cept RS3 pri Petrolu in dobil dve DOT2824 (narejeni na Madžarskem) in dve DOT2223 (narejeni v Koreji). Se je smiselno zafrkavati z vračilom in novim naročilom? Delam po 2500 km na mesec.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Alexius Heristalski je izjavil:

Naročil sem Hankook 165/70R14 81T M+S W462 WiNter i*cept RS3 pri Petrolu in dobil dve DOT2824 (narejeni na Madžarskem) in dve DOT2223 (narejeni v Koreji). Se je smiselno zafrkavati z vračilom in novim naročilom? Delam po 2500 km na mesec.

Zanimivo,da dobiš za celo leto različne gume in recimo potem,ko se pelješ po avtocesti za Novo mesto in vidiš pri skaldišču Bartog polno gum zunaj skladiščene na soncu,dežu se je že malo za vprašat " a je to res a se tako gume skladiščijo"?

easyrider3 je izjavil:

Alexius Heristalski je izjavil:

Zanimivo,da dobiš za celo leto različne gume in recimo potem,ko se pelješ po avtocesti za Novo mesto in vidiš pri skaldišču Bartog polno gum zunaj skladiščene na soncu,dežu se je že malo za vprašat " a je to res a se tako gume skladiščijo"?

Tole pa tud mene zanima,kako je lahko tista gora gum na planem zunaj...?
Sonce,dz,staranje,vplivi

starfotr ::

Boli njih. Ko je guma prodana je prodana.

Isto delajo drugi z UV občutljivo robo. Na primer cevi itd.

No dosn sm konćno dal dol letne 225/45/17
Gor so zimske zdej 205/55/16, zadaj dve novi semperit speed grip 5, spredaj nekaj let stare semperit spedd grip 3.
Posluš to: do zdej na letnih pobranih spredaj na meji indikatorja v ovink normalno 80, zdej na zimskih me je skor skipal, se je vklopla stabilizacija. V ta ovinek grem dnevno vsak dan 4x, ni nov.
Profil pri speed grip 3 in 5 je doakj podoben; to nebi smel bit problem...

m0LN4r ::

Itak letna je superiorna dokler ni mraza in snega na cesti
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

feryz ::

Niti ne. Razen če ni zimska ultra kitajka.
Pri mojem testiranju, se izrabljene zimske še vedno držijo kot klop, tudi pri 30 in več stopinjah. Popolnoma primerljivo z letnimi.
Vsaj kolikor ima človek jajc to stestirati.

Ne lazi prosim, ni ga testa, ki bi to potrdil
Trade Republic 38MVDVXM

Jaz ne berem testov. "Testi" ne obstajajo, obstajajo zgolj reklame. Dražja guma, boljša je reklama.

Čeprav, seveda, povezava med ceno in kvaliteto, vseeno obstaja. Boljši material, je boljši material. Da se pa tudi to zaj...

Je pa, seveda, zelo malo ljudi, ki so sposobni gume testirati na meji.
Jih je pa zelo veliko, ki za njihove gluposti krivijo gume. Letne, zimske, dot, bla bla in ostalo, kar se še naklada po forumih.

Zdaj se pa ze blamiras malo, letne so zaradi profila vedno superiorne, razen ce je sneg ali led na cesti.
Se rally ti vozjo po hladnem asfaltu z semislicki, jesus fery, pa sem mislil da mas mal
Trade Republic 38MVDVXM

Saj sem ti napisal, da za normalne ljudi. Pusti ekstreme.
Jaz VEM, da greš lahko poleti čez Dolgi most, torej iz Ljubljane proti Primorski, 200 km/h, s skoraj popolnoma novo letno ali s skoraj do konca izrabljeno zimsko gumo. Z istim avtom.
Koliko več in kdaj bi popustila ena ali druga, pa ne bom nikoli vedel. Pravzaprav tudi za 200 km/h ne bom več vedel, so minili časi totalne norosti. Zdaj je samo še zmerna norost.

m0LN4r je izjavil:

Ne lazi prosim, ni ga testa, ki bi to potrdil
Seveda so testi, in to lastnoročno izmerjeno pri zaviranju 80-0km/h. Na mokri cesti je zimska tudi pri +20° vsaj enaka ali celo boljša od letne.
Če greš pa na Rudnik v LJ, tam okoli Rutarja, je pa zimska vedno, tudi na suhem, boljša od letne. Ampak očitno se ti tam nikoli ne voziš. Jaz pa vsakodnevno. Tam ni asfalta, tam je podlaga nekaj takega kot tista bela na Vranskem. Vsak dan je na tleh razbito steklo, ker nekdo ni mogel ustaviti.
vires in numeris

J.McLane ::

To je odvisno od gume do gume, saj tudi na testih zimskih mislim da od Auto bilda, dajejo zraven referenčno tudi letne gume.

Moje opažanje je da so bile Bridgestone LM005 v dežju zelo dobre, na ravni letnih, sem jih zadnjo sezono zvozil do konca kar čez poletje in ni bilo zaslediti kakšnega popuščanja.

Evo sem dobil test, kjer je to kar opažam izmerjeno, nekatere zimske (vključno z Bridgestone LM005) so boljše od referenčne letne v mokrem:
https://www.tyrereviews.com/Article/202...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

feryz je izjavil:

Jaz VEM, da greš lahko poleti čez Dolgi most, torej iz Ljubljane proti Primorski, 200 km/h, s skoraj popolnoma novo letno ali s skoraj do konca izrabljeno zimsko gumo. Z istim avtom.
Koliko več in kdaj bi popustila ena ali druga, pa ne bom nikoli vedel. Pravzaprav tudi za 200 km/h ne bom več vedel, so minili časi totalne norosti. Zdaj je samo še zmerna norost.

Tole mislis ane:

Glede mraza in snega sem pa napisal.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

feryz je izjavil:

Tole mislis ane:

Glede mraza in snega sem pa napisal.

Skoda da so naredili grafikona z nenicelnim izhodiscem (poskus zavajanja?) in da so vkljucili neke kitajske "Goodride" (ki so ocitno tam samo da dvigujejo povprecje ... zakaj ne bi potem dali se vseh drugih cangslang zraven normalnih brandov?) ...

Horas ::

feryz je izjavil:

to lahko tudi js potrdim. 2avta, en komplet letnik 19 hankook, drug avto letnik 22 gripmaxx tajski čungalunga in voženo v vseh letnih ćasih, poleti prijemlejo še vedno dobro, tako v vročem kot po dežju.

v letu 2025(skoraj) smo!!! ni več takih razlik kot so ble še 15 let nazaj.

vi bojszljivci kar kupujte precenjene letne gume.

AMZS je letos junija objavil test 16 celoletnih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 V, katerega glavna ugotovitev je bila, da so celoletne pnevmatike z vsako generacijo boljše, kljub temu pa velja – in to je potrdil tudi najnovejši AMZS test, da se v pravih zimskih voznih razmerah še vedno najbolje obnesejo prave zimske pnevmatike, so zapisali

letne bojo kmalu čao, z njimi pa tudi zimske.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Buggy ::

vi bojszljivci kar kupujte precenjene letne gume.

koncno se zabetonirana miselnost, ki se neosnovano prenasa od dedka na oceta in sina malce spreminja...hvala kurcu

Dokler sam ne sprobas, tega ne ves, ce zivis v iluziji in zablodi...zato pa imamo forumske teoretike, praktikov bolj malo, se manj takih ki bi imeli izkusnje z vec "non-premium" gumami in bi jih spravili tudi do dolocenih limit, kot je za gume misljeno.

vsak da na avto tisto kar mu pase. Zafira na celoletnih ni vazen brand ne bo prisla do izraza, Clio pac, naj bo karkoli...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Vse odvisno tudi od vozila saj tudi sam sem mislil drugače kakor se je dejansko izkazalo in sicer super premium celoletna guma Goodyear Vector 4Seasons Cargo je ob prvem snegu odpovedala. Mogoče se na osebnih vozilih kakor toliko obnese ampak na kombiju Renault Traficu pa ne tako,da takoj ko se bodo te obrabile za zamenjavo kupim prav zimske gume in samo njih bom fural ves čas. Na leto naredim nič več kakor nekih 7000 km tako,da bom probal še zimske saj do sedaj jih še nikoli nisem. Kolega,ko je vozil kombi vsak dan po Sloveniji je povedal,da z letnimi gumami ni prišel nikamor samo,da je malo sneg pobelil cesto a z zimskimi se je pa vozil vsepovsod v hribe itd .. Sam moram probati in bom videl to je najbolj sigurno in kombi tudi ni več mlad 2007 in ko ti tako vozilo ima ves čas gnano samo prvo desno kolo potem je malo težje vse skupaj

Ales ::

easyrider3 je izjavil:

Vse odvisno tudi od vozila ... premium celoletna guma Goodyear Vector 4Seasons Cargo je ob prvem snegu odpovedala ... vozilo ima ves čas gnano samo prvo desno kolo potem ...

...potem še vedno misliš, da so gume problem in da bodo druge pomagale. :))

val46 ::

Važno da je kupil najdražje celoletne gume, namesto dat kak euro v servis in porihtanje kombija. Pa za 7000km na leto? Kombi? Kaj to voziš mleko v sosednjo vas? Jaz sem, ko sem še bil potnik s kombijem delal po 100000km na leto in vedno dobre zimske gume na njem, itak sem jih uničil vsako leto vsaj en par do konca.

Imam kombi samo zaradi otrok katere vozim v šolo in vrtec in za kakšen izlet ali dopust zato pa ne delam nekih kilometrov pa tudi sneg pade enkrat na 5 let za par ur zato sem
Kupil celoletne gume. Kombi je prazen težak že dobri 2.toni in potem stalni pogon ves čas samo na prvo desno kolo in
, če se peljem po ravnem in zapeljem na razmočeno travo kolo že zavrti. Z novimi letnimi gumami nisem mogel iz ravnega parkirišča speljati pa je za 2-3 prsta sneg čez noč zapadel. Ko desno kolo nima oprijema je vsega konec in kombi seveda nima še nobenega elektronskega pomagala vse kar ima je ABS. Sodelavc vozi pa že nekaj let celoletne gume Goodyear 4 seasons na avtu Renault Kadjar in kam češ tud po snegu se pelje tak,da velika razlika je med vozili.

Čaki mal, kakšen pogon samo na 1 kolo? :))

Sicer pa Vector 4s Cargo ni enaka kot običajna Vector. Ne moreš tega primerjat.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Meni samo desno kolo ima ves čas pogon ni nobenega drugega sistema da bi uravnavalo pogon ali kakšen preklop kot zapora diferenciala itd.... Mogoče je tudi kombi kaj pokvarjen okrog tega kaj vem pač tako je.
Seveda ni ista guma jaz sem samo omenil,da ima isto znamko premium gume in seveda on ima vse mogoče elektronske sisteme za uravnavanje pogona jaz pa NIČ.

Sedaj pa razlika med celoletno in zimsko po profilu je kar podobna razen po sredini ima zimska boljši profil za sneg.

Goodyer celoletna - zimska

Goodyer celoletna - zimska

Za enkrat na par let ,ko pade nekaj snega pa tudi ,če takrat grem dvakrat z avtom namesto z kombijem ni problem. Avto itak bo vedno šel bolje kot kombi

Zgodovina sprememb…

Xserces ::

energetik je izjavil:

tole

tole

:))
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Dimnik ::

Postavi kombi z desnim kolesom na asfalt, z levim na travo, makedam, spelji in poročaj katero se zavrti...

Ales ::

easyrider3 je izjavil:

Imam kombi samo zaradi otrok katere vozim v šolo in vrtec in za kakšen izlet ali dopust... stalni pogon ves čas samo na prvo desno kolo ...

Ti si ali trol ali pa neverjeten debil. :))

Do tell more!

val46 ::

Oprosti, sam jst v vseh letih kar obstajam, še nisem srečal/videl avta ali kombija, kateri bi imel pogon samo na eno kolo. Tako da, ali se to tebi samo tako zdi, ali pa imaš res nekaj pokvarjeno. Kar malo dvomim, ker dvomim da bi vse ostalo delalo kot mora, če ti ne bi pogon gnal obeh koles. In če je tako res, ti za tvoje zdravje in pa predvsem zdravje tvojih otrok, priporočam, da se malo pozanimaš pri kakem mehaniku.

Goran's Blog ::

Ubistvu ima prav :)
Ko ti zakoplje v snegu če ni blokade difenrencaiala ti vrti samo eno gumo.

Kaj bo potem to,ko se za avtom umaknem na travnato mokro bankino in desno kolo začne vrteti ali a ko na ravnem na snegu hočem speljati in desno kolo spet samo vrti itak levo pa skoz miruje pa lahko delam kar hočem. Menda vem kako deluje moj avto in morda je kaj zjebanega saj čudno ne bi bilo nič saj so mi na tehničnem pregledu kanseje povedali,da je avto bil sigurno razbit in je prvi del zamenjan. To ti je to ,ko kupiš avto v Celju,mestu samih goljufov.

Kako pa deluje pogon pri 4x4 avtomobilih kakor je rečeno vedno deluje diagonalno in sicer zadnje levo in prvo desno a potem pa vsa elektronika itd... nadzorujejo sam oprijem koles in se prilagajajo tako kot mora.

Zgodovina sprememb…

««
65 / 66
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letne gume (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Na cesti
46367979 (8229) Vuli
»

Gume 2019 (strani: 1 2 )

5713863 (11513) matobeli
»

Letne gume 2016 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28783030 (53812) slemarko
»

2015 Testi letnih pnevmatik (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382104291 (76704) gruntfürmich
»

Gume za zimo. (strani: 1 2 3 )

10625424 (21278) Domobrancek

Več podobnih tem