» »

Last nepremičnine? Obrazložitev..

Last nepremičnine? Obrazložitev..

draciel ::

Jana je bila poročena z Markom in skupaj imata sina Žana. Skupaj so živeli pod streho staršev od Marka. Marko ni imel v lastni nepremičnine. Marko je nato umrl, Jana je pa še vedno živela pod streho od staršev od Marka. Čez dolgo let je umrl en starš od Marka nekaj nepremičnine se je potem prepisalo tudi na Žana (dedovanje).

Ker je Jana Žanova mama in njegov skrbnik, me zanima če ima Jana kakšne pravice do nepremičnine, ki je v lasti Žana, ki še ni polnoleten? Kaj pa če je polnoleten?

Žanova mama (Jana) plačuje položnice in vzdržuje (del) hiše.
  • spremenil: draciel ()

marsovcek ::

Nima. V morebitnih sporih lahko uveljavlja sredstva, ki jih je vlozila v vzdrzevanje (ce obstajajo racuni), lastninske pravice pa nima in je ne more pridobiti. Mladoletnost - kolikor vem - ni ovira za posedovanje nepremicnine, le "poslovati" mladoletnik ne more z njo.

Tilen ::

Jaz bi rekel, da kot skrbnik lahko razpolaga z njegovim premoženjem.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Ne more, za premozenje je pristojen Center za socialno delo.

CSD samo vrši nadzor nad upravljanjem in razpolaganjem z varovančevim premoženjem (s strani skrbnika).

Razpolaganje s premoženjem otroka

Z otrokovim premoženjem opravljajo do polnoletnosti v otrokovo korist njegovi starši.
V primeru, da starši želijo odtujiti ali obremeniti otrokovo premoženje morajo pridobiti soglasje centra. Postopek se začne na predlog staršev. Tako vlogo ter odločbo, ki se v postopku izda, je potrebno kolkovati.

Premoženje otroka lahko starši odtujijo ali obremenijo samo zaradi:
- njegovega preživljanja
- vzgoje ali izobraževanja
- ali če to zahteva kakšna druga otrokova korist.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Kolikor vem mora za vsako "odtujitev" premozenja, CSD dati soglasje. Pod premozenje mislim nepremicnino ali podedovan avto,... Dvig EUR za nakup kinderjajc z otrokovega trr je druga kategorija.

Edit: popravljas hitreje, kot jaz tipkam :)

Zgodovina sprememb…

Sem popravil, drži, ker sem vmes še malo pogooglal. Meja med lastnim okoriščanjem in koristjo za otroka je pomoje precej hitro zabrisana in naloga CSD tukaj ni enostavna.

To je vse govora če je otrok mladoleten, previdevam? Kaj pa če je otrok že polnoleten (ampak ga mama še vedno preživlja). Ali otrok lahko v tem primeru npr del svojega premoženja proda, ali pa vrže mamo na cesto?

Ne more vreči mame na cesto, ker mora po zakonu poskrbeti za svoje starše, če nimajo drugega. Prav tako tudi najverjetneje ni postal lastnik celotnega dela nepremičnine, kjer prebivata.

Zgodovina sprememb…

Lahko. Ampak ga verjetno ne bo hotela vec prezivljati ;)

Zanima me samo kakšna pooblastila ima otrok in kakšna mati. Imam primer, ker je mati prepričana da ima v lasti njegovo premoženje in lahko z njim prosto razpolaga oz. misli da ji pripada.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: draciel ()

Tukaj še najbolj trpi mamin ego, ker so se karte malo premešale. Če si polnoleten in imate dobre odnose, lahko še vedno ostaneš doma in malo več prispevaš v gospodinjstvo, kot do sedaj. To bi bilo tudi pošteno. Mesečno opraviš kak nakup bolj luksuznih dobrin, ki si jih drugače mogoče ne bi privoščili in plačaš kakšno položnico. V nobenem primeru pa se jaz ne bi odrekal premoženju, ki sem ga dobil. Vzeti ti ga ne morejo. Mami to tudi jasno povej, da ne bo te debate vsak drugi dan ob kosilu.

Vse skupaj je malo bolj nerodno, če ni nobenega denarja in si dobil samo nek fiktivni del nepremičnine, ki ga itak ne moreš prodati nikomur, razen preostalim lastnikom. V tem primeru bi jaz svoj delež prodal in se glede na izplen odločil kako in kaj. Najverjetneje boš dobil premalo in bosta z mamo naprej v (najemniškem) stanovanju. ;)

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Vračanje prejete denarne socialne pomoči za časa življenja (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
810229296 (158649) Mr.B

Protestniki pomagajte, prosim! Pustite pri miru vnuka! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29353028 (47005) OmegaBlue
»

Potrebujem nasvet pravnika oz. kogarkoli (strani: 1 2 )

5217476 (12510) fikus_
»

Plačevanje preživnine (strani: 1 2 3 )

11243775 (24413) bambam20
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

9333169 (31329) Okapi

Več podobnih tem