» »

Siemens Power Matrix

Siemens Power Matrix

Unknown_001 ::

Igra je sicer na voljo že nekaj časa ampak bi jo vseeno predstavil, ko ravno vidim, da ni še nobene teme o njej.

Power Matrix

Kratek opis:
Igro je ustvarilo podjetje Siemens, kot neke vrste promocijo zase. Kot nekateri že veste, je podjetje eno izmed močnejših tudi na področju energetike. Se že svita kam pes taco moli? Da, tako je, igra je v bistvu simulator oskrbe mreže za malo mestece, ki se s časom razvija. V ospredju je predvsem sposobnost upravljanja finančnih sredstev ki so vam na voljo, da skupaj z rastjo mesta razvijete močno, zanesljivo in učinkovito mrežo, ki bo lahko pokrila potrebe gospodarstva, gospodinjstva in še izvoza energije, s pomočjo katerega postanete nekoliko manj odvisni od financiraja s strani mesteca.
Igra je seveda zastonj in ni se za bati kakršnihkoli reklam, saj je v bistvu cela igra en velik oglas :), ampak tak kot ga imamo vsi radi. Nevsiljiv + zanimiv ter za nameček še interaktiven in nekoliko poučen.

Igranje
Začnete seveda kakopak na samem začetku, z nekaj zagonskega kapitala, s katerim postavite osnovne elemente delujoče mreže. V samem začetku vas seveda vodi vodič, nato pa dobite proste roke. Tekom igre vlagate v nove elektrarne, razvoj le teh in nove tehnologije, ki povečajo učinkovitost samih elektrarn (povečanje zmogljivosti in zmanjšanje stroškov proizvodnje el. energije). Seveda se morate zavedati da je igra zasnovana tako, da morate vmes tudi spremljati dogajanje okolice.
Prvo, na kar morate paziti je seveda rast mesta. Mesto raste skupaj s proizvodnjo el. energije. Če le to postopno večate, se bo mesto razvijalo skupaj z zmogljivostjo mreže. Preskrbo morate na začetku vedno držati vsaj nekje na 120-130%, kasneje pa seveda biti čim bolj v območju 100-110%, saj bodo s kvantiteto prebivalstva in stroški, razlike tolikšne, da bo vsaka ura ko bo elektrarna delovala v prazno koštala lepe denarce, ki bi jih lahko porabili drugače.
Druga zadeva na katero je treba biti pozoren je seveda upoštevanje vremenskih vplivov za elektrarne ki bazirajo na obnovljivih virih (kinetična energija vetra/potencialna energija vode/sevalna energija sonca). Morali boste spremljati vremensko napoved v igri in temu primerno upravljati s temi elektrarnami. Na primer, pri oblačnem vremenu in ponoči boste seveda izklapljali sončne elektrarne, v brezvetrju vetrnice itd. Na začetku se vam bo to zdelo trivialno vendar kasneje bo potrebno delovanje le teh usklajevati.

Namreč ko bodo te elektrarne predstavljale večji delež proizvodnje, bo treba paziti, kako nadomestiti razliko ki bo nastala, ko bo prišlo na primer do brezvetrja. Možnosti je več. Akumulacijski jez, ki shranjuje presežke proizvodnje električne energije s črpanjem vode na višjo lego in jo po potrebi spusti na turbino s katero za nek čas zagotavlja nemoteno oskrbo, lahko pa posežete po plinski elektrarni ki je seveda s stališča stroškov proizvodnje el. energije zelo draga vendar glavni plus le te je, visoka zmogljivost in kratek zagonski čas, zaradi česar je primerna za delovanje v konicah. Na začetku, ko boste nekateri poskušali ustvariti čim več elektrarn, ki bodo seveda najprej nizkozmogljive in razmeroma slabo učinkovite, bo treba kdaj ugasniti tudi tako ki svojega delovanja ne upraviči najbolje. Za začetek priporočam postavitev plinske, termo in hidroelektrarne. Ostalo po potrebi kasneje razvijajte zdraven.

Igra omogoča tudi povezovanje z drugimi igralci, s katerimi lahko tudi trgujete. Za vsa tehnična vprašanja in težave pa imate na voljo delujoč forum.

Plusi:
+Preprostost
+Relativno dobra zasnova
+Ni večjih tehničnih težav
+Zanimiva igra
+Zastonj
+Možno upravljanje večih mest
+Vsaj zame osebno: Igra te ne sili v to da si ves čas zdraven. Priporočljivo je le 3x na dan za 15 minut preveriti stanje in po potrebi vklopiti ali izklopiti kakšno elektrarno in kaj dati na razvijanje ali gradnjo.

Minusi:
-Glede na to da gre za simulacijo bi lahko bila še malo bolj podrobno dodelana .
-Trgovanje z energijo je zelo neuporabna funkcija če ne poznate nobenega igralca, ki bi od vas odkupoval elektriko ali pa ne vodite še kakšnega mesteca.
-Občasno se pojavijo manjše težave vendar jih ekipa ki je zadolžena za igro hitro odpravlja.


Igra je primerna za vsakogar ki ima vsaj približno rad igre tipa tycoon in ostalih menedžerskih modelov.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

popster ::

pišuka bi rabu tablco za tole, ne?

sandmat ::

popster je izjavil:

pišuka bi rabu tablco za tole, ne?

ne, igra je v browserju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Japonska se vrača k jedrski energiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8734231 (29201) SaXsIm
»

Vetrna energija postala primarni vir energije v Španiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10024788 (22217) Zheegec

Zakaj jedrske elektrarne niso prava stvar (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
463114695 (108328) bluefish
»

Tudi Belgija bo zaprla svoje jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24768657 (61339) enadvatri

Več podobnih tem