» »

Formula 1 2015

Formula 1 2015

««
58 / 69
»»

TribesMan ::

Tiskovna konferenca po dirka je bila super awkward, druga polovica...

Tak je bil pogled v drugo smer:

Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

globoko grlo ::

fak, k sm fotko vidu, sm mislu, da je fotomontaža

best tiskovka ever :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Super Sonic ::

Čist premal debate o nesreči Raikkonen&Bottas. Kaj pravite?

Botas je v toliko kriv, ker je enostavno pustil preveč odprtega prostora: tega se ne dela. Odpret ga je pa moral zaradi uničenih pnevmatik, da je v izhodu odnesel čim višjo hitrost, sicer bi bil ti. "sitting duck". Raikkonen je bil po drugi strani v polju in na liniji, ampak prekratek. Enostavno bi moral biti malo daljši, verjetno tudi iz tega naslova kazen.

Tiskovka je bila res dobra, je bil pa tale cel vikend čuden.

Hamilton na naslednji dirki prvak? Itak.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

PredatorX ::

SuperSonic z vsem spoštovanjem, ampak tukaj Bottas ni prav nič kriv. Tole zgleda kot poizkus iz obupa. Raikkonena bi mogl bolje kaznovat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PredatorX ()

Iz stališča pravil nikakor ni kriv; in tudi prav, da ni dobil kazni. (Bottas)

Vendar je pa iz življenjskega vidika ostal brez točk, pri čemer je delno sam kriv zato, ker je pustil ogromno prostora. Kimi je zelo spoštovan dirkač in tega ne dela. Ampak je šel v to ravno zato, ker je Bottas pustil preveč odprtega prostora. Vsi ostali dirkači pri vrhu bi se kvečjemu še bolj zapodili v odprt prostor; sem prepričan. Ker v resnici je Kimiju zmanjkalo kakšen dober meter za to, da ne bi dobil kazni.

In to sem hotel izpostaviti, da je Bottas ostal brez točk delno zaradi situacije v kateri se je nahajal, saj je bil prisiljen ovinek vzeti višje, ker oprijema v gumi ni bilo.

Kazen Kimiju je jasno upravičena, tudi sam sem pričakoval, da se mu bo prenesla tudi na naslednjo dirko; ampak kot je rekel Kimi - ni šlo za brezupen poizkus napada in tu se z njim strinjam. Bottas je preveč odprl vrata, Kimiju je pa sfalila kakšna desetinka.

Zgodovina sprememb…

pirlo ::

Malo spominja nesreča na tisto v Singapuru med Masso in Hulkenbergom. Razlika je edino v tem, da je Massa tam bil kakšen meter naprej, tu pa je potem tudi razlika v krivcu za nesrečo.
Bottas je toliko kriv, da ni spremljal kaj se dogaja za njim, oz. ob njem. Ko te nekdo napada se ne vozi ravno po idealni liniji. Pustil je ogromno prostora, potem pa ga zaprl kot, da je sam na stezi. S širšo linijo v ovinek bi oba odšla brez nesreče in Bottas bi ostal spredaj. Je pa Raikonnen kriv za nesrečo, ker je bil preoptimističen in kazen je upravičena. Se pa bo vseeno moral Bottas malo zamislit in v naslednjih primerih pazit malo bolj.

Ja Bottas je pustil preveč odprtega prostora, ampak Kimi je bil predaleč. Nevem, kaj mu je šlo poglavi, ampak tole je definitivno poikus iz obupa pa prav nič drugega. Na koncu se mu tudi opravičil ni.

Zgodovina sprememb…

Se pa bo vseeno moral Bottas malo zamislit in v naslednjih primerih pazit malo bolj.

Točno to. Če bo želel podobne situacije v prihodnje reševati v svoj prid bo moral za začetek predvsem sam poskrbeti, da takšnih napak ne bo delal. Je pa res vprašanje koliko je bila njegova vožnja v kompromisu, ker vemo, da Williams ima težave z obrabo gum letos in je bil nekako prisiljen vzeti ovinek na tako široko; predvsem zaradi izhoda. Če bi pikiral v ovinek tako kot je to naredil Raikkonen, bi ga odneslo ven pri izhodu in v to sem prepričan. Še vedno, je šel po "apex" čist v levo ter si maksimalno podaljšal pot, kar je pa tudi malo lovska.

Govorim o tej poziciji:

Lahko je biti pač pameten tule iz naslonjača, ampak pri temle se nimaš komu kaj opravičevat; si pač probal.

Me prav zanima, če bi gledal kakšnega mlajšega dirkača. Tole kar je naredil Raikkonen je bilo "butasto", ker ni imal šanse. Prepozno je zaviral in to je bila njegova napaka. Ja Bottas bi lahko bolje pazil.
Tudi ti si pameten iz naslonjača... Ampak, če gremo skozi.

0. Bottas je začel zavirati malce prej saj je po mojem njenju ocenil, da je Raikkonen predaleč (kar je bilo več kot očitno).
1. Raikkonen je bil predaleč za prehitevanje.
2. Ko je bottas začel zavirati je bil Raikkonen še daleč za njim. Takrat pa tudi dirkač nekako oceni situacijo v ogledalih. Definitino Raikkonen ni imel šanse.
3. Prepozno je zaviral, to je bilo razvidno. Če si še enkrat pogledaš se je pri Bottasu pokadil črni dim iz brezn (se opazi), kar pomeni, da bremze niso ravno v odličnem stanju.

In še enkrat ne zagovarjat Raikkonena, ker je kul, tudi osebno je zame car, ampak tukaj je bila 100% njegova napaka oziroma želja po 3. mestu. Na koncu pa začetniška napaka katere si Raikkonen ne bi smel dopustiti.

Zgodovina sprememb…

Tudi ti si pameten iz naslonjača... Ampak, če gremo skozi.

Vsi smo pametni iz naslonjača; zato lahko debatiramo.

0. Bottas je začel zavirati malce prej saj je po mojem njenju ocenil, da je Raikkonen predaleč (kar je bilo več kot očitno).

Jaz bi rekel, da se je slabo zavedal situacije za seboj, ker je imel ogromno dela sam s seboj. Preklaplal je tisti "MODE1" po volanu in iskal čim boljši vhod za čim boljši izhod iz ovinka. To ni nič kaj takšnega, le, da je šlo v tem primeru za zadnji krog in da je Kimi vedel, da ima Bottas za 5 krogov minusa v gumah + splošna degradacija Williamsa. V tem primeru MORA priti do izraza dirkaška inteligenca zavedanja prostora in situacije okoli sebe, ki je pa ni bilo kaj dosti. Kaj pomaga Bottasu, da bi Kimi dobil manj točk ali kazen, če bo sam dobil nič točk? Nič. In naslednjič, če bo tako vozil, bo spet nič točk; neodvisno kdo bo za njim.

1. Raikkonen je bil predaleč za prehitevanje.

Na koncu se je izkazalo, da ta trditev v celoti drži. Treba je pa priznati (zato sem tudi pripopal sliko), da mu je sfalila desetinka ali dve, pa bi bil Bottas, ne samo brez točk, ampak tudi kaznovan. Temu se reče, da je imel priložnost, ki je pa ni izkoristil. NIkakor pa to ni vredno obsodbe ali nekih blaznih opravičil.

2. Ko je bottas začel zavirati je bil Raikkonen še daleč za njim. Takrat pa tudi dirkač nekako oceni situacijo v ogledalih. Definitino Raikkonen ni imel šanse.

To je samo pol resnice. Ravnokar sem napisal, da v kolikor bi šel Kimi v še bolj globo prehitevanje, bi Bottas nasadil Kimija s strani. Zdej, imamo falango dirkačev, ki bi to naredila brezpogojno glede na situacijo: v to sem sveto prepričan, saj je bilo prostora - zares ogromno.

3. Prepozno je zaviral, to je bilo razvidno. Če si še enkrat pogledaš se je pri Bottasu pokadil črni dim iz brezn (se opazi), kar pomeni, da bremze niso ravno v odličnem stanju.

Rajši si oglej, kje so sledi zaviranja, da boš videl koliko levo se je postavil Bottas od idealne linije. Da je bil Bottasov dirkalnik pri koncu se ve, ravno zato bi moral mogoče zavzeti kakšno bolj pametno pozicijo v ovinek; ki pa, to je čisti predic, je bila vezana v celoti na njegov izhod iz ovinka. Prepričan sem, da je bil Bottas povsem na koncu z gumami (Kimi je imel +5 krogov, ter celotni tyre managemant na svoji strani; saj se je odmaknil od Bottas in Pereza v zaključku dirke, da je imel res čim bolj sveže gume; med tem, ko je Bottas celo drugo polovico dirke visel na zadku Pereza in po moji oceni, povsem uničil gume - prehitel Pereza je pa predvsem zaradi zlobne kode imenovane "MODE1", kjer Williams po ravnini doseže neverjetne hitrosti odnosno na ostale dirkalnike).

Na koncu pa začetniška napaka katere si Raikkonen ne bi smel dopustiti.

Ne, se ne strinjam. Hočem ti povedat, da je Raikkonen softič in da rajši ne bo šel v napad, kot, da bi šel v napad, ampak če gre on, pomeni, da bi šla tudi velika večina ostalih. Enostavno je bila precej velika luknja in falil mu je dober meter; torej delček sekunde. Zame je tud Kimi car, ampak če ga userje se to na glas pove. Tokrat ga je usral, ampak čist v dirkaškem smislu, kar pa ni za obsojat in spada med dirkanje.

BT52 ::

Finta pa je še ta da bi lahko Rai, počakal na zadnji sektor in poizkušal tam. No ja včasih je biti prememetem bolj pametno. Vsekakor prostor gor ali dol zmanjkal mu je kaih par metrov pa bi bil junak. Jbg. Sploh pa si je konec konecev tudi sam kriv zakaj pa se je za RIC tako dolgo obiral in naredil 2-3 napakice, ki so ga stale par sekund in s tem časa ,da bi bolje pripravil napad na BOT v kasnejših krogih. In ne pa da si v zadnjem krogu primoran vržt "ALL IN". Vsekakor pa je bila njuna akcija (lovljenje 3 stopničke) rešiteljica te dirke. Kot vedno, ko imamo dirkalnike "izven" pozicije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BT52 ()

BT52 se strinja s tabo. Raikkonen je hotel preveč v enem krogu. Stavim, da če nebi RIC odstopil bi bil za njim.

@SuperSonic
No, z nečem se strinjam, še vseeno pa mislim, da je bilo to zelo neumno od Raikkonena. Res me zanima, koliko se bi Raikkonena ali nekdo drug pritoževal, če bi bil na Bottasovem mesto.

Zgodovina sprememb…

Finta pa je še ta da bi lahko Rai, počakal na zadnji sektor in poizkušal tam.

Tako; to je pa kritika za Raikkonena. Mislim, da je imel, zaradi stanja gum, precej možnosti tudi tekom preostanka steze. Pa jasno, neuspeh pred tem, ko je obtičal za RedBullom. Ne vem v čem je fora, da ne morejo vržt ene mape ven v mislu Williamsa. Bottas je imel drug problem, ker je FI extremno hitra po ravnini, ampak RedBull pa ni in tu me je zelo čudilo, da ne odprejo mape pri prehitevanju RedBulla.

Res me zanima, koliko se bi Raikkonena ali nekdo drug pritoževal, če bi bil na Bottasovem mesto.

Vse je odvisno od tega koliko prostora pustiš. Če bi ga Raikkonen toliko kot ga je Bottas, mislim, da bi mu brez težav "očitali" povsem enako. Drugo pa je, ko nekoga dobiš v rit, ko je linija "zaprta" in se poskušajo izvest neverjetni manevri, ki ne gredo niti v PS4 čez.

suhi ::

Takih neumnosti Raikkonen v preteklosti ni počel. Izgleda, da z leti začneš v glavi malo bolj komplicirat in posledica so takšne in podobne napake. Tudi Schumacher je po povratku počel bedarije, ki jih prej nikoli ni, je pa bil takrat star seveda že krepko čez 40, pri teh letih pa trenutnih veteranov (RAI, ALO, BUT, MAS) verjetno že dolgo ne bo več v F1.

cendof ::

Eh, non stop se nekaj pritožujemo. Če ni akcije je sranje, če je, isto. Včeraj se je dogajalo! Do zadnjega! In to mi rabimo oz. si želimo. Smo očitno pozabili kaj pomeni dirkanje?!

Starejši se spomnite malo, kako se je včasih šlo na nož. Pa govorim kar nekaj pred "ero" Schumacherja.

Primerjat različna obdobja v športih je že od nekdaj nehvaležno opravilo. Sem kar precej zavijal z očmi, ko sem po Hamiltonovi izenačitvi s Senno po številu zmag par tednov nazaj bral nebuloze v stilu "Senni bo enakovreden šele, ko bo vse tekmece pustil vsaj za krog zadaj, ko bo s slabim avtom naredil tak in tak čudež, bla bla bla". Takšne herojske predstave v današnjih časih aerodinamike, elektronskih pomagal in šparanja z materialom pač niso več možne, noben dirkač pri zdravi pameti ne bo pri 10+ sekundah prednosti po nepotrebnem trošil materiala zato, da bo konkurenco povsem uničil.

Pa ne trdim zdaj, da je Hamilton boljši/slabši/enako dober kot Senna, menim le, da to niso fer primerjave. Je pa nekaj upanja, da bo napovedana revolucija pravilnika 2017 v F1 povrnila nekaj starega čara, da ne bo več tako sterilna.

Pritoževanje med navijači je pa itak stalnica že vse odkar redno spremljam formulo, tj. od nekje sredine 90-ih. Zadnje desetletje po razmahu internetov in s tem raznih forumov itd., pa pride seveda še bolj do izraza.

Jst ::

Offtopic: Kako je lepo gledati youtube 1080p60 posnetke. Smooth as baby's ass.

---

Ta dirkaški videknd mi je bil pa tako "čuden", da ne najdem besed. Vse se mi je zdelo brezveze. Qualy standard, dirka je imela par (minut) vrhuncev, vendar nič memorable. To dirko sem že skoraj pozabil...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Meni je bla pa super dirka, čist v nasprotju s pričakovanji. Tale Soči Autodrom niti ni tako zanič pista, ima enih par solidnih mest za prehitevanje.

Predvsem je fajn ker ni preveč izletnih con, in se napake takoj kaznujejo...

To je pomojem glavni problem večine novih dirkališč (no pa tudi stara dirkališča uničujejo na tak način).
Da imaš za vsakim ovinkom še 50m asfalta kjer lahko delaš piruete je brezveze.

videc ::

Eh, Kimi je naredil skoraj povsem enako, kot Ricciardo par dirk nazaj proti Rosbergu. Samo je Rosberg gledal vzratna ogledala, Bottas pa ne.
Je bilo pa vsaj malo akcije. :)

videc je izjavil:

Eh, Kimi je naredil skoraj povsem enako, kot Ricciardo par dirk nazaj proti Rosbergu. Samo je Rosberg gledal vzratna ogledala, Bottas pa ne.
Je bilo pa vsaj malo akcije. :)

Ali pa Ricciardo in Raikkonen v Monte Carlu letos.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pirlo ()

Ta en tak tipičen, kako se zavedaš okolice in odreagiraš, čeprav je Kimi sam zafrknil (njegovi restarti po SCju so sedaj že legendarni; včeraj je dvakrat izgubil po restartu) in mu je Ricciardo nastavil samo kolo, je Kimi spustil. Pod težo inteligence in trenutne reakcije. Seveda se je kasneje pritoževal, ampak če ne bi spustil bi se zgodilo ravno to: trčila bi, Ricciardo bi dobil kazen, ki pa Kimiju ne pomaga nič (v tem primeru).

Valtteri was not amused:

billy ::

Problem kratkih izletnih con so nesreče in potem imamo SC, ki uničuje dirko, štart bi lahko bil še veliko bolj zanimiv, ker so se kar konkretno dajali prvih nekaj ovinkov, potem pa je kicknil virtual safety car in so morali upočasnit...bleh...

Zanimiv video bottasa, ker glede na njegovo vožnjo mu manjka ogromno agresije (opaženo tudi med prenosom in pokomentirano iz strani Sky.a), tu pa potem nekaj meče naokol material, na stezi naj raje owna, pa bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: billy ()

Bolje kak SC več, kot pa da napake niso kaznovane.
Ne vidim smisla v dirkanju, kjer nekdo naredi ogromno napako, pa ga to stane samo kakih 5s več ker mora malo dlje čez ovinek. To je bullshit racing.

Bottas mislim da je kar dovolj agresiven, bolj je problem da je Williamsov dirkalnik precej naporen za gume, posledično morata dirkača vozit bolj nežno. Že tako smo videli da so jim gume šle par krogov prej kot ostalim.

Super Sonic je izjavil:

Ta en tak tipičen, kako se zavedaš okolice in odreagiraš, čeprav je Kimi sam zafrknil (njegovi restarti po SCju so sedaj že legendarni; včeraj je dvakrat izgubil po restartu) in mu je Ricciardo nastavil samo kolo, je Kimi spustil. Pod težo inteligence in trenutne reakcije. Seveda se je kasneje pritoževal, ampak če ne bi spustil bi se zgodilo ravno to: trčila bi, Ricciardo bi dobil kazen, ki pa Kimiju ne pomaga nič (v tem primeru).

Ni niti približno .... lj ricardo je bil tukaj že pred uvinkom že pri njemu. Tako, da si podal slab primer.

MASA je pa lepo napredoval :) Škoda Ricarda.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Tale Kimijeva poteza je en navaden WTF in 10000 % njegova krivda. Bil je povsem predaleč in naredil obupan (in nerealen) hail mary. Bottas je bil pač na dirkalni liniji, kar s toliko prednosti ni povsem nič nepričakovanega. Kimi, brez Bottasa in s to linijo, tega ovinka pomojem ne bi odpeljal, če bi želel imeti na izhodu neko spodobno hitrost. Enostavno je pikiral naravnost v ovinek, pa šta bude. Tudi če bi bil apr metrov bolj naprej, bi presekal pot Bottasu in bi tehnično bil spredaj, a bi si IMO vseeno zaslužil kazen. Tole je 1000 % idiotizem Kimija, res mi ni jasno, kaj je tukaj mislil. No, vem, hail mary za stopničke, čeprav bi Bottasa morda normalno ujel in prehitel par ovinkov kasneje. Prevroča glava torej.

Ricciardo je bil ob prehitevanjih Rosberga precej bližje in bistveno bolj vzporeden pri vstopu v ovinek.

A je že kaka izjava Kimija na temo nesreče?

Škoda za Bottasa, ker si je popolnoma zaslužil stati na stopničkah.

Zgodovina sprememb…

Jaz razumem Kimija in podpiram ta poskus. 4. mesto mu ne pomeni nič, ne bori se za naslov, da bi bila vsaka točka pomembna. Hoče čim višja in pač proba. To je dirkanje. Želimo si borbe na nož, to pa ima za posledico včasih tudi odstop. Izkazalo se je, da je pretiraval, ampak če ne bi probal pa bi spet rekli, da nima jajc in bi moral probat.
Če pogledaš zgoraj video nesreče se na začetku (3s) lepo vidi koliko pozneje je lahko Kimi zaviral, Bottas pa je zavil v njega kot da ga ni. Lahko bi preprečil to nesrečo. Je pa pač Kimi bil zadaj in je posledično kriv.

Ja Bottas je naredil napako, ker ga ni videl oziroma mu ni pustil več placa. Kljub temu, je bil tole res neverjetne pizkus še vseeno pa nevem zakaj ni Raikkonen zapeljal bolje čez robnik, ko je vodel, da mu je Bottas zapru pot.

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-x...

Zgodovina sprememb…

PredatorX je izjavil:

...še vseeno pa nevem zakaj ni Raikkonen zapeljal bolje čez robnik, ko je vodel, da mu je Bottas zapru pot.

Poglej 16-to sekundo videa zgoraj.

Ja takrat je bilo že prepozno. Tudi če odmislimo Bottasa tega ovinka raikonen nebi odpeljal znotraj drikalne linije enostavno je šel v ovine z previsoko hitrostijo, prepozno je bremzal. Pač hotel je izsiliti oziroma zapreti Bottasa po notranji strani. Bottas je bil predaleč in verjetno spregledal Kimija.

Recimo kako je Bottas prehitel Pereza....

Tudi če odmislimo Bottasa tega ovinka raikonen nebi odpeljal znotraj drikalne linije enostavno je šel v ovine z previsoko hitrostijo

To ni res; ne mešat sedaj izrabljenega dirkalnika z dirkalnikom, ki je dva kroga nazaj odpeljal najhitrejši krog na dirki.

Ricciardo je bil ob prehitevanjih Rosberga precej bližje in bistveno bolj vzporeden pri vstopu v ovinek.

Vzporednost nima tu prav nobene veze, ker se je Bottas pomaknil izven dirkalne linije. Kimi je popolnoma legitimno vzel ponujeni prostor in tu sploh ni debate. Vse kar drži je to, da mu ni zneslo. Ampak to ni fora; fora je, da če bo Bottas delal tako naprej bo zapel z vsemi. Ne moreš pustit tolk prostora in potem notri skočit. Enostavno ne moreš. Po kmečko bi se temu reklo, da ni dirkaške inteligence.

Bi moral zguglat, pa sem malo utrujen, bom jutri, ko je Hamilton pisal o poziciji na stezi. Vsak dirkač si bo izboril svoj delček na stezi in na neki točki dvoboja, če bo imel to možnost, zaklenil pozicijo. Raikkonen jo je Bottasu, Riccairdo jo je Raikkonenu... Brez dvoma je tudi to, da so trki od zadaj kaznovani.

Ampak če ti kot dirkač ponujaš prostor, ga bodo ostali dirkači zagrabil. Zato so tam. In potem je na tebi, da kaj boš. Moram rečt, da Bottasu tule še veliko manjka. Poleg velikega nihanja, ki ga ima (in ga recimo pri falangi RedBulovega podmladka ni za opazit), me je s tem manevrom precej negativno presenetil, ker tole je nivo Maldonada.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

ker tole je nivo Maldonada.

Nope.
Tole je kvecjemu nivo Hamiltona, ko ni na prvem mestu. Je pa svetlobna leta dalec od Maldonada (ceprav po filmih na youtube je bil Webber se hujsi).
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

billy ::

Mislim, da je mislil, da je bottas odpeljal na nivoju maldonadota, ne kimi?

Vzporednost nima tu prav nobene veze, ker se je Bottas pomaknil izven dirkalne linije. Kimi je popolnoma legitimno vzel ponujeni prostor in tu sploh ni debate. Vse kar drži je to, da mu ni zneslo.

Mene res zanima kdo je še prehiteval takole. Raikkonen ni bil pogumen, ker je šel prehitevat... to je bila "debilna" poteza. Dj poglej si še enkrat video in oceni, če bi Raikkonen odpeljal ovinek znotraj dirkalne linije. Raikkonen ni imel šanse edino kar je lahko naredil je, da se je zaletev v Bottasa. Potem pa se mu še oravičil ni. Res je en "kreten" na momente. Iz posnetka se lepo vidi, da je bil vsaj 2 dirkalnika za Bottasom, ko je Bottas začel zavirati.

Ampak če ti kot dirkač ponujaš prostor, ga bodo ostali dirkači zagrabil. Zato so tam. In potem je na tebi, da kaj boš. Moram rečt, da Bottasu tule še veliko manjka. Poleg velikega nihanja, ki ga ima (in ga recimo pri falangi RedBulovega podmladka ni za opazit), me je s tem manevrom precej negativno presenetil, ker tole je nivo Maldonada.

Kaj te še ni jasn? Bottas je peljal po dirkalni liniji.

Dej še enkrat si poglej kako je Rosberg odpeljal ovinek. Točno tako kot ga je odpeljal Bottas. Ampak, samo ti sedaj pametuješ kako je pustil preveč placa. Dej še poglej si kdaj je začel zavirat. Bottas je zaviral na približno istem mestu kakor Rosberg.

Raikkonen je tu naredil napako, tu ni debate, hotel je preveč in nakoncu se mu še ni opravičil. That`s not cool man, not cool!!
Že to, da je zaviral prepozno in nebo odpeljal ovinka znotraj dirkalne linije. Če nebi bilo Bottas-a bi, ki mu je bil dejansko zavora na ovinku bi šel Raikkonen 100% ven iz dirkalne linije.

Zgodovina sprememb…

videc ::

Poglej si tole okrog 23 sekunde,

pa komentiraj glede na situacijo Bottas-Raikkonen.
Primerjaj tudi, koliko za Rosbergom je Ricciardo, ko gre v prehitevanje.
Je razdalja približno enaka kot pri Bottas-Raikkonen?
Meni se zdi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: videc ()

Ne ni, ne. Res ni. ;)

Raikkonen je tu naredil napako, tu ni debate, hotel je preveč in nakoncu se mu še ni opravičil. That`s not cool man, not cool!!

Kdo čist točno trdi, da Raikkonen ni kriv? Pri komu si to prebral? In prosim, da to tudi izpostaviš, ker drugače boš moral nehat s tem.

Že to, da je zaviral prepozno in nebo odpeljal ovinka znotraj dirkalne linije. Če nebi bilo Bottas-a bi, ki mu je bil dejansko zavora na ovinku bi šel Raikkonen 100% ven iz dirkalne linije

To ni res. To je samo tvoje mišljenje. Da bi odkrili resnico (ki bi po mojem mnenju prikazala, da se hudo motiš) bi rabil podatke telemetrije, ampak Raikkonen je bil popolnoma v polju in na pociziji. Ta ovink lahko izpelješ na različne načine in Kimi je vzel najkrajšo pot, pri čemer je Bottas vzel najdaljšo pot. Bottas je zavestno vzel to pot vožnje, ker je sledil izhod iz ovinka in je potreboval čim več hitrosti, ker je njegov mehanični oprijem hudo šepal. Temu se reče kompromis in enostavno se je odločil za to kar se je.

Ampak ta odločitev je bila NEUMNA (to se izpostavlja), kar se je na koncu izkazalo za resnično, ker je ostal brez vseh točk. In naslednjič, če bo počel enake stvari, bo enako.

Je pa svetlobna leta dalec od Maldonada

Itak, Maldonado je verjetno z naskokom najslabši dirkač zadnjih let, ampak pri njemu ponavadi ni zaznati nobenega razmišljanja. Pri Hamiltonu je drugače. On je v svojih časih razbijanja postavil dirkalnik na mejo in prestavil odgovornost na drugega dirkača. "Če boš zapel bo nesreča". Tega jaz pri Bottasu nisem zaznal; to ni ego, ampak "nerazmišljanje" dirkača, ki ob situaciji, ki je bila (zadnji krog, uničene gume in Raikkonen na riti) ni niti pogledal v ogledalo.

videc -> je lep komentar; "the move was on because the door was quite open". V bistvu gre tudi tu za enak primer "nerazmišljanja". Le da je ovinek malo drugačen in da je bil Ricciardo malo drugače hiter.

Sicer je pa to še ena identična situacija.

Zgodovina sprememb…

videc je izjavil:

Poglej si tole okrog 23 sekunde,

pa komentiraj glede na situacijo Bottas-Raikkonen.
Primerjaj tudi, koliko za Rosbergom je Ricciardo, ko gre v prehitevanje.
Je razdalja približno enaka kot pri Bottas-Raikkonen?
Meni se zdi.

Še poglej si ti kje je bil Raikkonen pred vstopom v ovinek in kje Ric. Gre za čisto drugačen ovine... tisti v Rusiji je veliko bolj oster zato je Raikkoken dohitel Bottasa. Ja reakcija Rosberga je veliko boljša kot od Bottasa.. mormo pa bit realni. Ric je tukaj naredil res agresivno potezo, ampak je ostal znotraj dirkalne linije.

Sej pravim, da si je Bottas sam priv, ker ni bil bolj previden. Ampak, Rai bi se mu lahko športno opravičil.

Super Sonic je izjavil:

Ne ni, ne. Res ni. ;)

Ja pa je. Fak, kaj ti še ni jasn. Tud sam sem preigral mal F1 in steze poznam na pamet (pa vem, da to nima nikakršne veze, ampak vem pa kje je idealna linija). Dirkalna linija je točno tam kot je peljal Bottas.

Še enkrat 29 sekunda.

Zgodovina sprememb…

Ja pa je. Fak, kaj ti še ni jasn.

Ni mi jasno kako si lahko tako ozkogled. Ne gledat zaključka zavoja, ker tam je že vse narejeno.

Glej ta moment:

Temu se reče prepih med odprtimi vrati, ne samo odprta vrata. Višje gor sem ti že pripopal linijo onboard kamere iz Ferrarija in vidiš, da so zaviralne poti vmes med dirkalnikoma tudi v zaključku zavoja.

Gre za čisto drugačen ovine... tisti v Rusiji je veliko bolj oster zato je Raikkoken dohitel Bottasa.

Nima to nobene veze, analogija problema je čisto enaka. Odprta vrata v zavoju in potem nasaditev nasprotnika/tekmovalca.

Še mal pa boste prišli do ugotovitve da bi moral Bottas dobit kazen, ker je pustil "odprta vrata". Zresnite se.
Če je nekdo za tabo par dolžin avta, pač ne zapiraš vrat.
Kimijeva hitrost v ovinek je bila previsoka. Pikiral je kot kamikaza, če ga Bottasova zadnja guma nebi preusmerila, bi šel na izhodu iz ovnika krepko izven steze.

TribesMan je izjavil:

Še mal pa boste prišli do ugotovitve da bi moral Bottas dobit kazen, ker je pustil "odprta vrata". Zresnite se.

To ti praviš, noben drugi. Je pa Bottas naredil bedarijo v tem ovinku. Če potegnem podoben primer s prometa je podobno kot da voziš za enim s premalo varnostno razdaljo, se prižge na semaforu rumena luč in stopi on spredaj po bremzi na polno. Ti ga nabiješ od zadaj in si kriv, čeprav si je delno kriv za to tudi on spredaj.

TribesMan je izjavil:

Če je nekdo za tabo par dolžin avta, pač ne zapiraš vrat.
Kimijeva hitrost v ovinek je bila previsoka. Pikiral je kot kamikaza, če ga Bottasova zadnja guma nebi preusmerila, bi šel na izhodu iz ovnika krepko izven steze.

Zapiraš, če je tisti za tabo precej hitrejši. Ne zaviješ pa v njega kot da ga ni. Kimija je odneslo komaj, ko je opazil, da je Bottas zavil v ovinek, in je blokiral gume ter obrnil volan do konca v desno, da bi se ga izognil. Drugače bi ga po moje zvozil brez problema, bi pa s tem oba zabremzal do konca. Pol pa bi moč motorja in gume naredile svoje na pospeševanju.
Kaj bi bilo, če bi bilo pa pač ne bomo nikoli zvedeli :)

Brez kakšnih zamer.

Pirlo
Bottas ni naredil nič narobe. Še zaviral je dokaj pozno. To je Raikkonenova napaka in nesreča Bottasa, ker ni bil dovolj pozoren. Rai je priletel v ovinek z previsoko hitrostjo, ker je prepozno zaviral. Če bi Rai zaviral pravi trenutek te nesreče nebi bilo. Rai je zelo izkušen, ampak je naredil osnovno napako. Okey, se zgodi, hotel se je izkazat in upal preveč. No, namesto da bi priznal svojo napako in se Bottasu opravičil svoje dejanje opisal kot "racing crash". To pa je bilo najbolj neumno dejanje! In upam, da je dobil en velik minus pr njegovih fanih.

Čak, klele ste tisti, ki opravičujete Raikkonenovo potezo ter pravite, da je deloma kriv Bottas, resni? Srsly? A smo gledali isto dirko oz. isto potezo?

Edina varianta tukaj, da ne bi ilo nesreče, je, da bi se Kimi spametoval takoj, ko je začel zavirati, da bi zavil levo in pohodil bremzo, česar efekt bi bila dva oblaka belega dima izpod gum ter pikiranje naravnost v izletno cono. Precej daleč naravnost v izletno cono.

Predator pri meni ga definitivno je. Pa še rekel sem si, ko je priletel mimo Pereza, da ne bo slučajno naredil kake bedarije, da je bolje 4. mesto kot nič. No, glej ga zlomka, samo par ovinkov je trajalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Bottas ni naredil nič narobe.

Tehnično ne; je pa pustil odprta vrata in če bi bil zadaj Kimi za desetinko ali dve hitrejši, bi bil Bottas kriv za nesrečo, ker bi se zaletel vanj s strani. Ravno tako ni dirkaški plus, da ne gledaš v vzvratna ogledala v zadnjem krogu, ko imaš nekoga na riti. Povod za prehitevanje je dal on in ne Kimi. Kimi ni tule ničesar izsilil, je pa zamudil pri prehitevanju.

To je Raikkonenova napaka in nesreča Bottasa

Tako je potem izpadlo na koncu ven, ker je tudi tako v resnici bilo. Ampak ta manever ni bil neumen, divji ali kako drugače nepotreben.

Rai je priletel v ovinek z previsoko hitrostjo, ker je prepozno zaviral.

Tega enostavno ne veš in moraš povedati, da to ti predvidevaš. Kimi je imel na voljo bistveno hitrejši dirkalnik v tistem trenutku in če je on izgledal blazno hitro, to še ne pomeni, da ne bi izpeljal ovinka ali da je bil prehiter. Tudi blokirano prednje kolo ti ne pove ničesar, razen, da je bil Kimi do konca za zavori in da so bile sile maksimalne (kar si pa v zadnjem krogu itak lahko privoščiš). Te podatke, da lahko samo telemetrija, ti pa največ kar lahko - predvidevaš. Jaz menim, da nimaš prav, ter, da je bil manever Kimija čist in dovoljen.

Del odgovora se skriva pa tudi v kazni Kimiju, ki je bila dokaj mila in nekako posredno potrjuje, da Kimi ni naredil ničesar izsiljenega, ampak je samo skušal, v okviru zmožnosti, izkoristiti ponujeno s strani Bottasa. Vemo, da v primeru posredne škode FIA kaznuje bolj kot sicer, Kimi je dobil "causing the incident" kazen, ki je praktično na mestu.

Slika pa pove več kot tisoč besed:
https://www.formula1.com/content/fom-we...
Šlo je za meter ali dva razlike ob kolesu.

In še "sedmič": če bo Bottas tako dirkal tudi v prihodnje bo rezultat enak, pa če je zadaj sveta Marija ali pa sam Papež.

Edina varianta tukaj, da ne bi ilo nesreče, je, da bi se Kimi spametoval takoj, ko je začel zavirati

Kimi je pripeljal iz tega dolgega ovinka bistveno bolj v zaveterju kot sicer; to pa si je lahko privoščil zaradi boljšega oprijema tisti čas. Če si je kdo ogledal dejanski krog je videl, da dirkači tu na tem mestu priletijo iz ovinka nižje, ter se potem vrnejo nazaj na zgornjo šikano po vrh zavoja za drugi ovinek. Bottas tega ni naredil in je pripeljal skoraj direktno na šikano, s tem pa Kimiju odprl prostor.

Tukaj sedaj gledamo desetinke sekunde in Kimi se je odločil, da gre notri. Mogoče se je odločil pametno, mogoče se ni (če dobro premislimo: koliko prehitevanja je bilo v zadnjih dveh sektorjih te steze?), dejstvo pa je, da je zamudil. To ni nič kaj takšnega, to je klasična dirkaška napaka, ki pa ima zadaj nek športni in dirkalni vzvod, ter je povsem primerljiva z nesrečo Ricciarda in Rosberga na Madžarskem.

Že iz običajnega prometa pa vemo, da če speljemo; je najboljše speljat do konca. Ustavljanje in spreminjanje smeri tako po odločitvi zelo redko da rezultate, konkretno pa menim, da je Kimiju za prekinitev manevra zmanjkalo časa.

In upam, da je dobil en velik minus pr njegovih fanih.

Kimi je naredil v zadnjih dveh letih en velik kup precej večjih bedarij in res moraš biti slep, da ti konkretno tale manever "pokvari" sliko enega dirkača.

En tipičen primer ekstremno slabe kontrole nad dirkalnikom:

Čez to bi se moral vsak kvazi "fan" pritoževat, ampak je Kimi v zadnjih letih postal en dober dirkaški kloven v očeh ljudi. In kar naenkrat ga imajo vsi radi in komaj čakajo, da bo zabrusil kakšno po radiju. Meni je pa všeč, da se počasi DIRKAŠKO vrača in računam, da bo prihodnje leto bolj stabilen in tudi željan točno takšnih manevrov, kot ga je izvedel v Rusiji.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Kako lepo, da imajo ljudje se vedno take romanticne predstave o dirkacih ;>
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

https://www.formula1.com/content/fom-we...

Tukaj Kimiju fali nekih 6 metrov, da bi imel pravico delat tako kamikaza potezo. Neke 3 metre, da bi bila kolo ob kolesu (sprednje s sprednjim) ter še dodatna dva, tri metre, da bi imel polovico avta pred Bottasom, kar mu daje popolno pravico do izbire svoje linije. Da bi pridobil teh 5, 6 metrov, bi moral zavirati direktno v zavetrju Bottasa, da bi bil toliko spredaj glede na izbiro linij obeh.

Ponavljam, kamikaza hail mary poteza, ki ne sodi na seznam dirkača Formule 1, kaj šele svetovnega prvaka.

PrimozR je izjavil:

Tukaj Kimiju fali nekih 6 metrov, da bi imel pravico delat tako kamikaza potezo. Neke 3 metre, da bi bila kolo ob kolesu (sprednje s sprednjim) ter še dodatna dva, tri metre, da bi imel polovico avta pred Bottasom, kar mu daje popolno pravico do izbire svoje linije. Da bi pridobil teh 5, 6 metrov, bi moral zavirati direktno v zavetrju Bottasa, da bi bil toliko spredaj glede na izbiro linij obeh.

Ponavljam, kamikaza hail mary poteza, ki ne sodi na seznam dirkača Formule 1, kaj šele svetovnega prvaka.

Evo dajmo malo slik, da spremenimo to predstavo, ker ne vem od kod tebi 6m. Primerjaj kako je odpeljal zavoj Bottas in kako Perez.
 Raikkonen, Ricciardo, Monte Carlo, razplet vemo vsi

Raikkonen, Ricciardo, Monte Carlo, razplet vemo vsi

Botta, Perez pred zavojem

Botta, Perez pred zavojem

Bottas, Perez v zavoju (hint: glej linijo Pereza)

Bottas, Perez v zavoju (hint: glej linijo Pereza)

Raikkonen, Bottas pred zavojem

Raikkonen, Bottas pred zavojem

Raikkonen, Bottas v zavoju

Raikkonen, Bottas v zavoju

Pirlo - temu se reče izmenjava mnenj. Dirkači med seboj si ne bodo enaki, kaj si bomo mi tule. Ponavadi vidiš tisto kar hočeš; navijači Bottasa so ogročeni, navijačem Kimija je smešno vse skupaj - dejstvo pa je, da je Kimi imel popolnoma odprt manever, ki spominja na njegove dobre čase.

Defacto sem pa prepričan, da Kimiju manjka največ dva metra. "3x več" bi jih rabil samo če bi hotel voziti vzporedno z Bottasom, ampak mu tega ni treba. Samo po izbrani poti bi se zapeljal dva metra naprej in bi dobil Bottasa ob stran. Vendar je med manevrom zaviral, ker je hotel ovinek prevoziti, ne pa trčiti.
««
58 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Formula 1 2017 (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Na cesti
1251182614 (114173) broken/link
»

Formula 1 2013 (strani: 1 2 3 435 36 37 38 )

1899246170 (151996) Alexius Heristalski

Formula 1 2010 (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

1189185355 (148600) WarpedGone

Več podobnih tem