Forum » Na cesti » Formula 1 2015
Formula 1 2015

krikoman ::

billy ::
Dobro, če bo ros pred ham, bo tud kul, ampak tu vemo da ni šans glede prvaka, da ima ham zagotovljeno zmago, tako da edino vettel lahko kaj naredi...

Čeprav letos imam občutek, verjetno se motim, da tudi Vettel ne kaže vsega kar je/bil sposoben, predvsem ko opazuješ race peace. Ampak krivično je to govoriti, glede na to kako vozi Raikkonen kvalifikacije, čeprav danes zadovoljivo.
Ali imata oba Ferrarija posodobljen PU?
Ali imata oba Ferrarija posodobljen PU?

Naj bi imela ja.
Ma ja, ampak tudi dirke so bile dokaj smotane. V monacu je bil videt hitrejši od rosberga, a po SC mu ni več uspel sledit.
Ma ja, ampak tudi dirke so bile dokaj smotane. V monacu je bil videt hitrejši od rosberga, a po SC mu ni več uspel sledit.

TribesMan ::
Kako vemo da je Raikkonen odpeljal "zadovoljivo"? Mogoče bi bil Vettel spet par desetink spredaj, če bi mu avto delal.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Bi bil. Do danes sta bila namreč dvojec vettel - kimi edina, kjer je eden voznik na čisto vsakem qualy premagal moštvenega kolega.
Kimi sicer ima dober race pace, kao, ampak če se iz 10. prebijaš na 4. ni to enako zahtevno, kot če se bi iz 3. naprej...kimi ima zanič qualy ponavadi in ima ogromno možnosti za napredovanje v dirki, vettel pa je ponavadi 3. na qualy pa kaj dosti nima za naredit na dirki :)
Kimi sicer ima dober race pace, kao, ampak če se iz 10. prebijaš na 4. ni to enako zahtevno, kot če se bi iz 3. naprej...kimi ima zanič qualy ponavadi in ima ogromno možnosti za napredovanje v dirki, vettel pa je ponavadi 3. na qualy pa kaj dosti nima za naredit na dirki :)

Zadovoljivo v tem smislu, da sta pred njim samo Mercedesa in noben voznik drugega moštva, bal sem se Bottasa in Grosejana.

To je mislim da tudi daleč najboljši kimijev qualy rezultat zadnjih let? Kar lahko posredno nakazuje na dober napredek ferarija, ampak brez vettla tega ne bomo vedeli vse do avstrije ;)

Jst ::
Škoda Vettla, bravo Lotus (kako jim je uspelo oba naenkrat spustiti, is beyond me :)), tudi Force India je pokazala nekaj.
Drugače pa pričakovan izid...
Drugače pa pričakovan izid...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PredatorX ::
Kako vemo da je Raikkonen odpeljal "zadovoljivo"? Mogoče bi bil Vettel spet par desetink spredaj, če bi mu avto delal.
Težka, da bi lahko prehitel rosberga. Raikkonen je zelo solidno odpeljal...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PredatorX ()

http://www.gpupdate.net/en/f1-news/3265...
en postanek samo? Kaj drugo skoraj nima smisla, možnost, da bo SC jutri je zelo visoka.
en postanek samo? Kaj drugo skoraj nima smisla, možnost, da bo SC jutri je zelo visoka.

Sebastian Vettel has been given a five-place grid penalty and three penalty points for overtaking under red flags during Canadian Grand Prix practice.

Sebastian Vettel has been given a five-place grid penalty and three penalty points for overtaking under red flags during Canadian Grand Prix practice.
Se ne bo poznalo veliko, na srečo =)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krikoman ()

MaterVola ::
Samo ne more iti 5 mest nazaj na štartu. Še ni jasno, ali dobi časovni pribitek ali preostala mesta odsluži v Avstriji.

šernk ::
Morda se bo kaj poglihalo s tem ko pade Verstapen za njega?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Samo ne more iti 5 mest nazaj na štartu. Še ni jasno, ali dobi časovni pribitek ali preostala mesta odsluži v Avstriji.
Ja to so govorili na sky med petkovimi treniningi, kaj se zgodi, ko dirkač ne more v celoti odslužiti kazen, dotično je bilo govora o kvyatu. Če se ne motim potem pri v igro: 5sec v boksu, 10 sec, drive throw in pa še nekaj :) Glede na to, bi rekel, da seba potem čaka še tudi 5sec dodatno postanka.
Prenos na drugo dirko je, imo bedarija, naj se talajo kazni za tam, kjer delaš bedarije, razen če je pač kazen kot posledica preveč "kazenskih točk", ali pa, če se res naredi bedarija na dirki v zadnjih krogih...

Ampak vseeno...v osnovi bi naj začel 15., tako da plus 5, pride na 20 mesto. Gre lepo skozi kazen.
Ted's Notebook glede qualy:
Ted's Notebook glede qualy:

Kimi se trenutno še kar dobro drži, čeprav dvomim da je možen kak čudež v tej smeri, če bo vse OK na stezi, če pa pride kak SC... ;)

LOL... Alonso ves penast... "I don't want to"
Kimi... jao...
Kimi... jao...

Razmišljam, da je pokvarjen petek bolj škodil ferariju, kot mercu, ker so z novimi komponentami naredili relativno malo krogov, oz race simov, kar jim očitno danes fali.
Ker v soboto dopoldne, je šel ferari takoj nizat kroge, merc pa ležerno v boksih.
Ker v soboto dopoldne, je šel ferari takoj nizat kroge, merc pa ležerno v boksih.

Ni "problem" v Ferrariju, če mene vprašaš...

Ravnokrat začel gledati.
Sem kaj zamudil?
Kdaj so šli v bokse?
Sem kaj zamudil?
Kdaj so šli v bokse?

Večinoma okoli 30. kroga...
Vetel je naredil prvi pit stop po 7. krogu in zdaj še drugega.
Drugače pa si zamudil nekaj ostrih besed Alonsa pa vrtenje Kimija.
Vetel je naredil prvi pit stop po 7. krogu in zdaj še drugega.
Drugače pa si zamudil nekaj ostrih besed Alonsa pa vrtenje Kimija.

Pri mercu pa se mi zdi, da imajo zelo trden dogovor, da kdo pride prvi skozi prvi ovinek po startu, je zmagal. Ker nico komot vozi hitreje, ampak sploh ne napada, se mi je isto že v monacu dozdevalo, ko je potem nico naredil hudo razliko proti vettlu, pred tem pa bi celo dirko pred njim zgolj sekundo, dve...
Se razume, ker lani sta bila kar ostra na stezi, letos pa so zgleda šefi udarili po mizi...
Se razume, ker lani sta bila kar ostra na stezi, letos pa so zgleda šefi udarili po mizi...

Kakšna dirka in to v kanadi...uttery dull. Samo mclaren odstop, nič SC...huda anomalija.
Še ta dirka je razočarala, bo takšna vsa sezona?
Še ta dirka je razočarala, bo takšna vsa sezona?

40 sekund prednosti mercedesa... :)
Ted Kravitz bo vodil pogovor na podiumu :)
Ted Kravitz bo vodil pogovor na podiumu :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TribesMan ()

PredatorX ::
Pri mercu pa se mi zdi, da imajo zelo trden dogovor, da kdo pride prvi skozi prvi ovinek po startu, je zmagal. Ker nico komot vozi hitreje, ampak sploh ne napada, se mi je isto že v monacu dozdevalo, ko je potem nico naredil hudo razliko proti vettlu, pred tem pa bi celo dirko pred njim zgolj sekundo, dve...
Nope mislim, da če bi ga lahko prehitel bi ga prehitel.

win64 ::
Kar pričakovan razplet, glede na to, da je Vettel začel iz ozadja.
Edino presenečenje(negativno) je Kimi, spet z veliko napako.
Pri Ferrariju pa vse po stari navadi, veliko govora o posodobitvah, na progi pa se napredek bore malo vidi. Ima Alonso prav, to gledamo pri Ferrariju že 5 let in očitno se tudi letos ni nič spremenilo v delovanju ekipe. Čeprav ne navijam za njih,upam da se poberejo, da bomo na dirkah videli še več akcije.
Edino presenečenje(negativno) je Kimi, spet z veliko napako.
Pri Ferrariju pa vse po stari navadi, veliko govora o posodobitvah, na progi pa se napredek bore malo vidi. Ima Alonso prav, to gledamo pri Ferrariju že 5 let in očitno se tudi letos ni nič spremenilo v delovanju ekipe. Čeprav ne navijam za njih,upam da se poberejo, da bomo na dirkah videli še več akcije.

Tale manever Masse je bil kar epic za gledat :)
http://gfycat.com/SomberShabbyAfricanfi...
Alonso popizdi:
Obiskovalci:
http://gfycat.com/DimpledFlippantAntlion
Schumacherjev sin si je zlomil roko pri tej nesreči:
Zato pravijo "keep your hands off the wheel".
http://gfycat.com/SomberShabbyAfricanfi...
Alonso popizdi:
Obiskovalci:
http://gfycat.com/DimpledFlippantAntlion
Schumacherjev sin si je zlomil roko pri tej nesreči:
Zato pravijo "keep your hands off the wheel".

Raikkonenov izlet:
http://gfycat.com/ContentWeakGalapagosd...
On sicer pravi da je avto nepričakovano pospešil... meni se zdi bolj voznikova napaka.
On sicer pravi da je avto nepričakovano pospešil... meni se zdi bolj voznikova napaka.

_commandos_ ::
Raikkonenov izlet:
turbo kick in ?

PrimozR ::
Glede na količino dima po spinu se mi ne bi zdelo čudno, če je res kak ERS vrgel vso moč na kolesa. Malo čudno, da bi voznik F1 takole zahodil gas in ga držal spinu navkljub. Sploh pri tehle občutljivih gumah.
Kaj jamra Alonso? Da že itak izgleda kot amater, oni ga pa še bremzajo?
Kaj jamra Alonso? Da že itak izgleda kot amater, oni ga pa še bremzajo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

Tole je bil njegov prvi krog iz boksov, torej malo hladnejše gume, in vjeretno malo preveč agresivno pohodil plin, in je šlo naokoli...
Nevem, hecno mi je ker tile "sudden burst of power" se pojavljajo samo Kimiju. :D
Nevem, hecno mi je ker tile "sudden burst of power" se pojavljajo samo Kimiju. :D
Zgodovina sprememb…

Na lanskih testiranjih pred sezono, ko so uvedli te "power plant-e", je imela ena ekipa težave s tem cel teden. Ne spomnim se katera, sta pa dirkača jamrala, da ko pohodijo bremzo in nato spustijo, se vklopi en MGU.
In glede na wheenspin in količino dima, dvomim, da bi Kimi, ki je znan po "nežnosti", tole sam naredil.
Mogoče pa bomo zvedeli kaj se je zgodilo...
In glede na wheenspin in količino dima, dvomim, da bi Kimi, ki je znan po "nežnosti", tole sam naredil.
Mogoče pa bomo zvedeli kaj se je zgodilo...

Super Sonic ::
Alonso je rekel nekaj v tem stilu:
"I don't want, I don't want. I have really big problems now, driving with these and looking like amateurs. So I race and then I concentrate on the fuel."
Po dirki je obrazložil:
"We are 35 km/h behind Ferrari on the straights, we had to save fuel, we had to save tyres because we were stopping once, and I was fighting with them. After two or three message I told them to let me fight now and have some fun and then I'll save fuel at the end of the race when were are alone."
Sicer pa kar dolgočasna dirka za Montreal. Kimi si res zbija delnice, Vettel je imel dobro dirko. Tudi od McLarna bi počasi že kaj pričakovali; enostavno se trenutno zdi, da so šli ekstremno nepripravljeni v sezono.
Tale dirka bo šla hitro v pozabo.
"I don't want, I don't want. I have really big problems now, driving with these and looking like amateurs. So I race and then I concentrate on the fuel."
Po dirki je obrazložil:
"We are 35 km/h behind Ferrari on the straights, we had to save fuel, we had to save tyres because we were stopping once, and I was fighting with them. After two or three message I told them to let me fight now and have some fun and then I'll save fuel at the end of the race when were are alone."
Sicer pa kar dolgočasna dirka za Montreal. Kimi si res zbija delnice, Vettel je imel dobro dirko. Tudi od McLarna bi počasi že kaj pričakovali; enostavno se trenutno zdi, da so šli ekstremno nepripravljeni v sezono.
Tale dirka bo šla hitro v pozabo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Jep, sploh če zamudiš start in prve postanke v boksih... :/ Ampak če pes reče "treba srat" nimaš kaj.
---
Bottas je - kar sem gledal - zelo dobro dirkal. Njegovi časi niso nihali; sicer je imel nekaj težav, ampak fant se dobro razvija. Ko bi le Williams bil bolj konkurenčen...
---
Bottas je - kar sem gledal - zelo dobro dirkal. Njegovi časi niso nihali; sicer je imel nekaj težav, ampak fant se dobro razvija. Ko bi le Williams bil bolj konkurenčen...

Hm, saj pa je bil 3. na dirki, kako bi še bili bolj konkurenčni, boljši od merca? :)
Pomoje tudi vettel na dirki ne bi mogel kaj dosti, merc je še vedno merc, so pa bili pogoji relativno hladni za kanado, tako da še vedno čakam eno "normalno" dirko, da se vidi razmerje moči. Če bi bila ta vikend dirka v avstriji...čez 14 dni bo pa pomoje dež al pa 15 stopinj ;)
Pomoje tudi vettel na dirki ne bi mogel kaj dosti, merc je še vedno merc, so pa bili pogoji relativno hladni za kanado, tako da še vedno čakam eno "normalno" dirko, da se vidi razmerje moči. Če bi bila ta vikend dirka v avstriji...čez 14 dni bo pa pomoje dež al pa 15 stopinj ;)

Dobro bi bilo, da bi bili na ravni Ferrarija. In bi gledali Williams vs. Ferrari. Tako bi bila vsaj zanimiva sezona... Trenutno ne ena ne druga ekipa nima za burek proti Mercu. Žal.

Me ne gane, če gledamo williams vs ferrari, ali williams vs lotus vs force indija. Naj se oni trije borijo med seboj, ferrariju pa čimveč sreče da ujame merca ne da se zapleta z williamsom.
A se samo meni zdi, ali je letos bolj zanimanje okoli F1 usmerjeno v tehnično plat športa, nihče več ne spremlja kaj delajo vozniki, veliko bolj se govori o ekipah, o upgrejdih, tehnikalijah, etc?
A se samo meni zdi, ali je letos bolj zanimanje okoli F1 usmerjeno v tehnično plat športa, nihče več ne spremlja kaj delajo vozniki, veliko bolj se govori o ekipah, o upgrejdih, tehnikalijah, etc?

Skyman ::
Kimi Raikkonen je po dirki za VN Kanade pojasnil, kaj je bilo krivo za vrtenje po prvem postanku, ki ga je stalo tretjega mesta.
Po pregledu telemetrije so pri Ferrariju ugotovili, da je vrtenje zakuhala preveč agresivna nastavitev motorja, ki jo uporabljajo v krogu po postanku v boksih.
"Pri nastavitvah bi morali biti pametnejši, " je dejal Raikkonen. "Nastavitve so bile zelo agresivne, zelo na meji. Že najmanjši dotik stopalke za plin je dal močan pospešek in navora na zadnjih kolesih je bilo enostavno preveč, da bi lahko obvladal dirkalnik.
Podobno se je zgodilo že lani. Gre za neumnost, ki se včasih zgodi. Morala bi nas izučiti, saj nas je stala uvrstitve na stopničke. Želeli smo si boljši rezultat, " je še dodal Finec.
Po pregledu telemetrije so pri Ferrariju ugotovili, da je vrtenje zakuhala preveč agresivna nastavitev motorja, ki jo uporabljajo v krogu po postanku v boksih.
"Pri nastavitvah bi morali biti pametnejši, " je dejal Raikkonen. "Nastavitve so bile zelo agresivne, zelo na meji. Že najmanjši dotik stopalke za plin je dal močan pospešek in navora na zadnjih kolesih je bilo enostavno preveč, da bi lahko obvladal dirkalnik.
Podobno se je zgodilo že lani. Gre za neumnost, ki se včasih zgodi. Morala bi nas izučiti, saj nas je stala uvrstitve na stopničke. Želeli smo si boljši rezultat, " je še dodal Finec.

Dober šofer se prilagodi, slab šofer jamra...
Mislim da je čedalje bolj jasno da Kimija na koncu sezone čaka noga...
https://twitter.com/Gianlu_DAle/status/...
Mislim da je čedalje bolj jasno da Kimija na koncu sezone čaka noga...
https://twitter.com/Gianlu_DAle/status/...
Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::
Ja se strinjam. Ironija je, da je Kimi zrasel ven iz te logike, da nikdar ni jamral in nikdar ni kaj dosti iskal vzrokov za nesrečo, če pa že, je pa naglas povedal. To kar se sedaj dogaja je eno klasično jamranje v stilu Masse.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.

MaterVola ::

Dobro no, ampak to je pa tudi že višek, da imajo posebej map za outlap iz boksov ali kaj. Počasi bodo imeli sprogramirano celotno dirko od začetka do konca, mislim...
Ni čudno, da je lojza taka panika ob SC v monacu, ko je zgubljal temp v gumah, verjetno mu je manjkal map za vožnjo v takih razmerah...
Ni čudno, da je lojza taka panika ob SC v monacu, ko je zgubljal temp v gumah, verjetno mu je manjkal map za vožnjo v takih razmerah...

Kakor sem jaz bral je ta mapa, ki jo uporabljajo kadar gre v bokse, podobna tisti ob štartu dirke in se uporablja zaradi speljevanja iz boksov.
Nevem pa kaj je fora, da potem vozijo še cel krog s to mapo, ali je kaka omejitev kako pogosto lahko menjajo mape?
Nevem pa kaj je fora, da potem vozijo še cel krog s to mapo, ali je kaka omejitev kako pogosto lahko menjajo mape?

broken/link ::
je kje kakšne blog/stran/vodena statistika kar se tiče bencina? Koliko bencina porabijo moštva na dirko oz povprečje na krog ali celo še kaj bolj natančnega?

BT52 ::
broken/link je izjavil:
je kje kakšne blog/stran/vodena statistika kar se tiče bencina? Koliko bencina porabijo moštva na dirko oz povprečje na krog ali celo še kaj bolj natančnega?
Ja lahko bi bilo- Samo če bi bila FIA in njihova stran, ter uporaba F1.com za kaj vredna, bi te podatke (in še več) lahko imeli na razpolago LIVE on demand, kaj šele v obliki "datasheet" po dirki. Nesposobneži. To so "officiall" podatki do katerih imajo prosti dostop pa jih ne izkoristijo.
Je pa VET imel zelo soliden race pace. Seveda se je vozil v prometu, ter imel 2 postanka je pa gotovo, da je bil včeraj veliko boljši od Kimmija.
Recimo tole poklikajte Ham in VET.
http://www.f1fanatic.co.uk/2015/06/07/r...
Zelo očitno je bil VET hitrejši od RAI. No no5 je mogel napadat v pospeševalnih conah plus imeti 2 postanka, torej 2 krat nove gume in je tudi lažje napadal. Tako ga je vse tole glede časov krogov na trenutke potisnilo celo preko krogov Ham, ko le ta ni imel prometa. Kakorkoli, ker degradacija očitno ni bila taki problem bi se mu v kvalifikacijah brez težav mogoče še izšlo za zelo trdno 3 mesto z nekaj sekundami zaostanka. Je pa tole ocenjevanje nehvaležno, ker je Merc imel večino dirke samo varovanje prednosti in tehnike, tako vprašanje koliko so še imeli tempa, če bi jih slučajno kdo pritisnil. Gotova pa je še ena stvar, da Ferrari ni pokazal vseg svojega potencialna na tej dirki. Za posodobitev ICE motorja in tokenov pa ste optimistični, da bo Ferrari nadoknadil v nekaterih situacijah tudi 0.75s zaostanka z nekaj 10 dodatnimi konjskimi vranci. Recimo za 10 konjev je time gain "samo" 0.25s. Sta pa bila BOT in RAI popolnoma izenačena po dirkaškem tempu in se med sabo nebi mogla prehited ne da bi en spremenil strategijo. No BOTasa so še stali tisti prvi krogi, ko ni prišel v ritem oz. mu SS gume niso delvale relativno na RAI optimalno. Je pa Ferrari glede trakcije še vedno zadaj za Merc dirkalnikoma pa navkljub temu dosegajo boljše hitrosti, torej so še rezerve predvsem v ERS proženju in sofware-u. Kar bi lahko v primeru rešenja le teh dalo v zaadji četrtini še nekaj dirkanja za vrh.
Je pa bilo prav hecno kako je bil Mclaren nemočen na ravnini, kateremu pčitno ERS ne deluje na 110%.
http://www.fia.com/file/29079/download?...
Nizkost hitrosti je prav smešna. Je pa DRSu navkjub zradi lift&coast vožnje le ta veliko nižja na dirki, kot z kvalifikacij. Recimo Williams je dosegal z lahkoto 336, na dirki 297. Ferrari 333 na dirki sicer najhitreje od vseh 300. Potem Lotus 239 v primerjavi z 297. Kakorkoli v tem aspektu ima Mclaren Honda povsem enako končno hitrost, kot Marussia. Tole ŠE predobro povzame 1 letni zaostanek kaj se tiče testov in pratičnega dirkaškega razvoja na stezi v primerjavi s konkurenco.

Kakor sem jaz bral je ta mapa, ki jo uporabljajo kadar gre v bokse, podobna tisti ob štartu dirke in se uporablja zaradi speljevanja iz boksov.
Praktično se z vsakim večjim zaviranjem dirkač predstavi BBW sistem v druga način. Pravila pa jim uspe zaobit samo tako, da uporabijo drugo motorno mapo. Recimo v WEC se tole počne iz ovinka v ovinek, saj je tam ERS sistem večji del performance. Recimo z vročim in hladnim pihanjem v difozor so ekipe dodobra preštudirale preklapljanje map brez, da bi kršil pravilnik. Nimam pa pojma zakaj bi držal štartno mapo vklopljeno tako dolgo? Recimo že po MOnaškem pogovoru Lewisa ob tistem zloglasnem postanku je po pit exitu izplopil RS mode (inženir, ga je opozil na to).

Tudi Ben Anderson meni podobno: "Ferrari ni še pokazal vsega, kaj zmorejo nove posodobitve iz Barcelone in Kanade."
http://plus.autosport.com/premium/featu...
http://plus.autosport.com/premium/featu...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Formula 1 2017 (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Na cesti | 189835 (121394) | broken/link |
» | Formula 1 2013 (strani: 1 2 3 4 … 35 36 37 38 )Oddelek: Na cesti | 256397 (162223) | Alexius Heristalski |
⊘ | Formula 1 2010 (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Na cesti | 191331 (154576) | WarpedGone |