» »

Hamburg in Berlin prepovedala Uber, ta zaganja UberTaxi

Hamburg in Berlin prepovedala Uber, ta zaganja UberTaxi

Slo-Tech - V tretjem dejanju bitke podjetja Uber z nemškimi sodnimi mlini je Uber utrpel poraz. Medtem ko je deželno sodišče v Frankfurtu v začetku meseca izdalo začasno odredbo o prepovedi obratovanja storitve ter jo pozneje po pritožbi zaradi proceduralne napake odpravilo, sta sodišči v Berlinu in Hamburgu vnovič prepovedali delovanje storitev UberBlack (naročanje limuzin) in UberPop (privatni taksiji) v teh mestih. Razlogi ostajajo enaki, to je nespoštovanje zakona o prevozu potnikov (Personenbeförderungsgesetz), ki postavlja visoke standarde, ki jih Uber ne dosega - zlasti posebno zavarovanje, tehnični pregledi, zdravniški pregledi voznikov, licence itd. UberPop je bolj problematična, ker deluje kot taksislužba, le da vozniki nimajo licenc in zavarovanja. UberBlack je nekje vmes, ker sicer omogoča najem limuzine z voznikom, a ker se vozilo po storitvi ne vrača v bazo, sodi vmes med taksije in vozila za najem.

Uber je napovedal, da se bo na odločitev pritožil, a bo seveda spoštoval nemško zakonodajo. To nameravajo storiti z uvedbo storitve UberTaxi, ki bo v Nemčiji najprej na voljo prav v Berlinu in Hamburgu. UberTaxi namreč nemška sodišča še niso prepovedala. Prav tako bodo spremenili delovanje UberBlack v Nemčiji, tako da bo storitev v skladu z zakonodajo - kako, niso povedali -, medtem ko je UberPop trši oreh in ga ob dokončni sodni prepovedi bržkone ne bo mogoče dovolj popraviti, da bi bil dovoljen.

Pri storitvi UberTaxi, ki že deluje v Londonu in New Yorku, pa uporabniki prek aplikacije Uber naročijo prevoz licenciranega voznika taksija. Taksisti in taksislužbe se lahko prijavi v Uberjev sistem in sodelujejo kot prevozniki, le da jih stranka prikliče prek aplikacije UberTaxi in ne UberPop. Tudi plačila se izvajajo klasično, torej s taksimetrom in v gotovini, kar bi načeloma moralo biti v skladu z zakonodajo. Uber namreč v tem primeru prevzema le vlogo dispečerja, medtem ko prevoze opravlja in zaračunava licencirana taksislužba.

Uber sicer napoveduje nadaljevanje sodne bitke, da bi lahko v Nemčiji ponujali tudi svojo paradno storitev.

29 komentarjev

Tody ::

eh... pol je vse skupi brezveze

nekikr ::

A to, da morajo za vse veljati enaka pravila?

smash ::

pravila morjo bit, tako je za vse bolj varno

stb ::

Tudi plačila se izvajajo klasično

Že razumem, da telefon z GPS-om (zaenkrat še) ne more nadomestiti taksimetra (umerjen, zapečaten, uporabniku nejasen glede tarif 1 2 3...), ampak plačevanje s sodobnimi sredstvi (Uber, Moneta, Paypal, Bitcoin, Google wallet, IPay...) bi pa že lahko dopustili kot alternativo gotovini in plastiki.

Btw, če koga zanima kakšna so taxi pravila pri nas...

RejZoR ::

Men se zdi čist razumljivo, da države zahtevajo neke standarde, ki pa jih uradni taxi servisi morajo dosegat. Država vas hoče zaščitit, pa se folk na veliko zmrduje. That's a new one. Seveda je vse povezano s ceno in folk prevčekrat gleda izključno samo na to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

c00L3r ::

Kaj bodo naredili taksisti, ko bodo prišli avtonomni avtomobili, ki sploh več ne bomo potrebovali šoferjev?

To z Uber aplikacijo je majhen problem, proti avtonomnim avtomobilom.

ahac ::

Čakam, da pride UberDoctor, kjer boš lahko naročil zdravnika. Seveda bo brez licence, šole in operacijo bo naredil kar v domači kleti, ampak hey... bo pa poceni. ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

smash ::

c00L3r je izjavil:

Kaj bodo naredili taksisti, ko bodo prišli avtonomni avtomobili, ki sploh več ne bomo potrebovali šoferjev?

To z Uber aplikacijo je majhen problem, proti avtonomnim avtomobilom.


kaj ima to veze z varnostjo?

zee ::

UberTaxi se zdaj testira v Singapurju. Zanimiva rec. Je pa vsaj v Singapurju tako, da taksist enostavno vtipka ceno v Uberjevo aplikacijo in to je to. Placilo se tako se vedno izvede brezgotovinsko.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

LeQuack ::

Evropa kot Evropa. Neučinkovita in nenapredna.
Quack !

stb ::

Taksist mora dokazati, da pozna mesto, da mu mestne oblasti dovolijo opravljati taksi storitev, pa je še vedno precej taksistov, ki najprej ciljni naslov vtipkajo v navigacijsko napravo, potem pa slepo sledijo navodilom. S tem sami sebi pljuvajo v skledo glede "nenadomestljivosti", in pod vprašaj postavljajo smiselnost zahteve po poznavanju mesta.

Jupito ::

ahac je izjavil:

Čakam, da pride UberDoctor, kjer boš lahko naročil zdravnika. Seveda bo brez licence, šole in operacijo bo naredil kar v domači kleti, ampak hey... bo pa poceni. ;)


Menda obstaja celo nekakšna "uber policija" v darknetu nekje... ne bi res vedel, ampak baje naročiš, plačaš in se vsi problemi uredijo! In potem je tak učinkovit, konkurenčen servis, ki rešuje človekove probleme, prepovedan. Narobe svet. :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

artplant ::

Kaj pa če bi mi država dala na izbiro poklicati zanesljiv, varen, točen in čist uradni taxi in kr neko brezvezno prevozno storitev, kjer me nekdo za manjši denar morda pripelje tja kamor sem namenjen? Kot mi recimo da na voljo izbirati med varnim, čistim čudovitim hotelom in nekim apartmajem tam nekje?

MIHAc27 ::

Jaz nimam nič proti, če taksist vnese mojo destinacijo v GPS. Edino bolj prepričan bi bil, da me ne bo naokoli prevažal po kakih čudnih ulicah in umetno nabil ceno.

stb ::

MIHAc27 je izjavil:

Jaz nimam nič proti, če taksist vnese mojo destinacijo v GPS. Edino bolj prepričan bi bil, da me ne bo naokoli prevažal po kakih čudnih ulicah in umetno nabil ceno.

Tudi mene ne moti, če si vozniki pomagajo s tehničnimi sredstvi. Težko pa me prepričajo da z istimi tehničnimi sredstvi ne bi mogel npr po Domžalah voziti "Vrhniški" taksist zgolj zato ker uradno Domžal ne pozna (nima opravljenega izpita o poznavanju). Ali priložnostni/nedeljski/popoldanski taksist iz Maribora.

Pa res lahko slepo zaupaš njegovi navigacijski napravi? Algoritem iskanja "optimalne" poti se da optimizirati tudi taksistu v prid. Npr če danes ni veliko strank, izbere do 30% daljšo pot. Lepo je verjeti. Bo treba preverjati ustreznost navigacijskih naprav, tako kot taksimetrov >:D

Tody ::

Ej, kako oni spoštujejo pravila ali ne je njihov problem. Moj problem je da ma taksist v SF ali LJ nategne ko prasca lahko in me pelje okoli en krog in reče to je to... Jaz pač morem plačat. Če pa mi aplikacija reče tale vožnja bo prišla 20 dolarjev / 20 eurov. Potem pa me komot lahko vozi od točke a do b po najkrajši ali najdaljši poti :)

To da bo uber samo dispečer je pa brezveze ker imamo tudi slovenci že app za to in od taksi službe METRO dela čist lepo, nevem zakaj bi moral vmes še ubra potem turit?

stb ::

Tody je izjavil:

To da bo uber samo dispečer je pa brezveze ker imamo tudi slovenci že app za to in od taksi službe METRO dela čist lepo, nevem zakaj bi moral vmes še ubra potem turit?

Ker vsak tujec ki pride k nam na dopust/poslovni sestanek mora poznati vse fore lokalnih taksi služb, da ne bo nategnjen? Tako kot ti poznaš vse lokalne taksi fore na nekem grškem otoku ko greš dopustovat? Naj ponudijo svoj sistem (če ga že imajo) IN naj se vključijo v mednarodne dispečerske mreže. Tako kot ponujajo možnost različnih načinov plačila naj pač omogočajo različne načine pozivov (če pa isti sistem ponuja še plačilo pa toliko enostavneje).

MIHAc27 ::

Jaz sem že leta nazaj, če sem rabil Taxi rekel: Grem tja. Koliko me pride vožnja? Na cilju sem plačal dogovorjeno vsoto + napitnino in to je to.

Tudi v gostilni ne naročim 5 jedi, potem pa debelo gledam v račun. Pogledam cenik in potem ustrezno naročim.

stb ::

MIHAc27 je izjavil:

Jaz sem že leta nazaj, če sem rabil Taxi rekel: Grem tja. Koliko me pride vožnja? Na cilju sem plačal dogovorjeno vsoto + napitnino in to je to.

Enako počnem tudi jaz, kadar se le da (je izbira in taksist je pripravljen dati fiksno ponudbo). Vendar ponekod po tem ko si seznanjen s ceno in imaš občutek, da je previsoka (za to moraš že okvirno poznati lokalne taksi cene) ne smeš do naslednjega taksija po konkurenčno ponudbo, ampak lahko vožnjo kvečjemu odkloniš in greš na konec vrste čakajočih potnikov v upanju, da ko spet prideš na vrsto naletiš na ugodnejšega taksista (prvi seveda med tem že odpelje). To sem videl na letališčih, kjer želijo vzdrževati red in čimvečjo pretočnost potnikov. Vnaprej naročeni taksiji pa čakajo drugje. Tudi na Ljubljanski železniški postaji so me pred leti taksisti glasno opomnili, da moram k prvemu taksiju v vrsti, ne pa kar k enemu vmes (meni najbližjemu) ker imajo oni tako zastavljeno čakalno vrsto... ;((

Tu bi rabili aplikacijo, ki bi predstavljala real-time borzo prevozov. Potnik odda povpraševanje z lokacijama in v nekaj sekundah dobi seznam ponudb s ceno, časom in ratingom voznikov in vozil, klikne enega in počaka. Ampak sindikati taksistov bi nas seveda prepričevali, da bi to slabo vplivalo na "varnost".

Tody ::

Stb in kaj pol narediš k v grčiji ni Ubra? Greš jokat mamici? Sploh če igra vlogo samo dispečerja, kjer te lokalni taksist še zmeri nategne kolikor si dolg. Če pa ti naročiš tak taksi, ki ti bo že prej povedal koliko boš plačal (tudi uber v ameriki ti ne pove reče med 15 in 20 usd) pa nimaš nič potem opravka s taksistom,ki seveda nima drobiža in ti imaš samo 50 eur itd itd itd... Če hočeš mu pa še vedno stisneš petaka v roko.

stb ::

@Tody, prvi taksist na grškem otoku, ki se bo vključil v Uber bo v über prednosti pred ostalimi po številu strank. Zato pa imajo lokalci tak odpor do tega.

Samo pravim, da je treba trg malo bolj odpreti - še vedno so potrebna jasna pravila glede minimalnih zahtev za varnost in plačevati DDV, dohodnino in socialne prispevke voznikom, posodobiti pa je potrebno zahteve, ki jih je že davno povozil čas: dispečanje, taksimeter (v trenutni obliki), plačilo, navigacija, občinski/državni revirji, ter spodbuditi konkurenčnost (cenovno in kakovostno). Čez nekaj časa pa dovoliti tudi avtonomna vozila.

LeQuack ::

Kaj pa če oseba ne zaupa državi, da bo te socialne prispevke, davke in podobno zapravila v njegovem najboljšem interesu, in se zato raje odloči za samoplačniško zdravstvo, sam varčuje za pokojnino in podobno?
Quack !

andrejus ::

Zadnjic mi je znanka, ki dela v oz za taxi ceh rekla da njej se ji zdi prav da obstajajo regionalne ovire (licence, dobolilnice ipd) ker da mora taksist poznat lokalne znamenitosti in da ti pove kje je kaj. WTF kak joke je to?
Ce se uveljavi uber tak kot je zamisljen (tudi ce so spremembe glede varnosti ipd), ona in njena firma zgubi delo 100%. Sicer pa ze sedaj 100% sedaj nasprotuje avtonomnim avtomobilom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrejus ()

djurodrljaca ::

Ne vem zakaj se predvideva, da so stranke taksijev samo turisti. Nekateri bi samo radi prišli iz točke A na točko B jih jih prav nič ne zanima kaj je lepega/zanimivega v okolici za pogledati.

Zadevo se da čisto enostavno rešit tako, da bi vsak voznik taksija od države pridobil licenco za prevoz ljudi (torej ta del, s katerim uveljavljaš minimalne standarde varnosti, zadovoljstva strank itd.) ter dodatek k licenci za "turistični taksi", kjer bi pa voznik taksija moral poznati tudi regionalne turistične znamenitosti, več tujih jezikov itd.

stb ::

Tudi kadar sem turist ne pričakujem od taksista, da me bo okoli vozakal in razkazoval znamenitosti, niti od njih ne pričakujem priporočil kam v hotel ali na večerjo, ker jim je v interesu predlagati najbolj oddaljeno destinacijo.

[D]emon ::

stb je izjavil:

Tudi na Ljubljanski železniški postaji so me pred leti taksisti glasno opomnili, da moram k prvemu taksiju v vrsti, ne pa kar k enemu vmes (meni najbližjemu) ker imajo oni tako zastavljeno čakalno vrsto... ;((


Tisti taksisti na zelezniski v LJ so nateguni po celi crti. Se mi je enkrat mudilo v BTC, ga vprasam kolk bi me prislo od glavne do BTC-ja in mi clovek prbije 20 eur. Me je sam na rit vrgl.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Tody ::

Uber/oz Metro/ oz ... bi dobil uporabnike samo če bi imel prijazno aplikacijo in preprečeveanje zlorab v smislu nategovanja glede plačila. Pa če bi moral isto plačat kot plačaš "navadnem" taksistu.

Gandalfar ::

Tody: to je cel point. Vnaprej vidis koliko te bo prislo, in ce se strinjas s tem potrdis, te zapelje na cilj in ko ustavi samo izstopis in ti uber sam trga iz kreditne.

Tody ::

Jah, ampak če Uber samo špila dispečerja in morem potem še vedno jaz taksistu plačevat po taksimetru, mi to zgubi point.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber: ljudje s skoraj prazno baterijo pripravljeni plačati več (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6419686 (14362) Markoff
»

Uber kaznovan v Franciji, Nemčija zavrnila pritožbo

Oddelek: Novice / Ostale najave
4215830 (13283) nekikr
»

Tudi Italija prepovedala Uber (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
16355843 (45191) Glugy
»

Uber bi vozil tudi tovor

Oddelek: Novice / Ostalo
2412276 (9373) Okapi
»

Uber v Nemčiji dosegel manjšo zmago

Oddelek: Novice / Ostale najave
3813478 (11786) AndrejO

Več podobnih tem