» »

München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven

««
2 / 10
»»

SeMiNeSanja ::

Jokaero je izjavil:

ja in zakaj bi moral bit drug izvajalec ..saj lahko isti prekvalificira ljudi in odda konkurencno ponudbo ...zakaj se gremo politicne debate (o nekih drzavnih seskih, parazitih itd) na tehnicnem forumu v debati ,ki je po naslovu sodec tehnicna ....neko teoriziranje zakaj bi ta dobil kuverto pa drugi ne itd ...meh

Zakaj bi moral biti drugi izvajalec? Ker sedanjim izvajalcem bolj diši debelejša MS kuverta. Če bi se preusmerili na Linux, bi odpadel zaslužek od prodaje MS licenc, kar bi pomenilo odpuščanja pri izvajalcu - ali absurden dvig cene storitev. Ne eno ne drugo za davkoplačevalce ni dobro (vidim, da še vedno nisi prebral, kar sem napisal prvotno)

Invictus ::

Blisk je izjavil:



Sistem sem sam postavil kompletno cel od A do Ž.
Z linuxom podobna zadeva je precej bolj komplicirana in določenih zadev si niti ne predstavljam, kako bi delovalo prek linuxa naprimer domena in uveljavljanje pravic posameznim uporabnikom, ker se s tem niti nisem toliko ukvarjal. Pa raznorazni deployi tiskalnikov in določenih programov na uporabnike in določanja do česa lahko dostopa in do česa ne. Pa vse prevečkrat so težave pri SElinuxu, zato se mi zdi to trenutno skoraj utopija.
Apple pa je še daleč od tega.

Če jih ti ne poznaš, potem to ne pomeni da se ne da ... Niti ni kaj bolj komplicirana. Sam klikati se pa res ne da ...

Pravice uporabnikom so delale na UNIXu ko Windowsov še sploh bilo ni.

Apple je to imel kar v redu pokrito. Ampak so šli ven iz tega ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mihor ::

pegasus je izjavil:

V Sloveniji raje drug drugemu mečemo polena pod noge, da nihče ne zraste prevelik, potem pa smo zadovoljni, ko pride velik nekdo od zunaj in nam dirigira. Tako je vse v najlepšem redu.


To. Pa saj se že po več komentarjih vidi, da je pri nas prava kultura naysayerstva. To so pa stoletja podložništva, ki se vkoreninijo v gene. Imamo še vedno cesarja v podzavesti. :D

Sicer pa je novica super, odličen primer, da ti uspe, če le imaš voljo in željo nekaj spremenit! Pa, seveda, znanje.

opeter ::

Hayabusa je izjavil:

Samo če uspešno (z)lobiraš, moraš ponavadi ponuditi debelejšo kuverto kot konkurenca.
Potem pravite da so linuxači eni veliki tajkuni s preveč EUREUR ?
Ker za M$ vemo, da niso ravno siromaki.


Točno tako, s tem si zadel žebelj na glavico. Pri nas je problem (sistemska) korupcija na vseh nivojih, predvsem pa, kdo in kakšne provizije dobi. Brez tega nič ne "laufa".

Sicer pa se to zelo lepo vidi pri zadevi Patria. Nobena normalna država ne bi kupovala tujo vojaško opremo, če ima lastno industrijo za to (primer: Sistemska tehnika)*. Slovenija pač ni normalna. Ali pa Mura? Lahko bi šivali vojaške, policijske obleke, gasilske obleke itn. ...

O prehodu na odprtokodno programsko opremo in format v izobraževalnih ustanovah in javnem sektorju, kjer je le oz. bi bilo to mogoče, pa lahko samo sanjamo.

Sicer pa je na eni strani prav, da bo država bankrotirala oz. potonila.
OECD: Prihodnji dve leti še Grčija boljša od Slovenije

Bomo lahko začeli znova.

* V Jugoslaviji je 1/3 gospodarstva delala za vojaške potrebe. Obenem je tudi res, da je Jugoslavija takrat orožje in drugo opremo prodajala tudi v tujino, kar tudi ni zanemarljivo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

poweroff ::

imagodei je izjavil:

Matthai, ampak uporabljaš (uporabljate) pa v bistvu Windows domeno, če prav štekam? Sprašujem zato, ker me zanima, a obstaja kakšna dobra alternativa Windows domenskemu strežniku, Active Directoryju in Group policyju.

Ja, uporabljamo Windows domeno, ampak na Linux strežniku (Samba). Odjemalci so namreč Windows 7 mašine.

No, da malo opišem problem. Najprej se je uporabljalo Novell strežnik (za mrežne diske in tiskanje). Potem pa bi bilo treba kupiti nove licence in podaljšati obstoječe. Strošek za 2 leti je prišel kar visok. Točne cifre se ne spomnim, trenutno sem na bolniški in nimam dostopa do dokumentacije, je pa bil po moje okrog 10k EUR.

Odločili smo se za prehod na nov sistem. V ta namen smo kupili nov strežnik, na katerem smo postavili več virtualnih strežnikov. Sistem teče na Linuxu, diski so šifrirani. Virtualke so vse na Linuxu, razen ene, kjer reče ŠPICA software za registracijo delovnega časa (zadeva je pač WIndows-only).

Strežniki so: domenski strežnik, na katerem teče tudi Bacula (za upravljanje z backupi) ter WPKG za deploy softwera na Windows mašine, tiskalniški strežnik, intranet (Plone), sistem za nadzor delovanja omrežja, tiskalnikov in računalnikov, pa še nekaj testnih serverjev je. Prehod je trajal sicer par mesecev, ker smo se zadeve lotili bolj počasi, največ problemov je bilo s tiskalniškim strežnikom, ker smo želeli imeti tim. secure print (daš tiskat dokument in moraš potem na tiskalniku vtipkat svojo kodo), ampak prehod je bil uspešen in celo za nekaj 100 EUR cenejši od prej omenjenega podaljšanja licenc. (Za prehod smo sicer najeli eno firmo).

S tem da tukaj ne bo potrebno nikoli podaljšati nobenih licenc, vse je namreč odprtokodno. Skratka - v 2 letih je bil prihranek (ob nakupu novega hardwera, ki je tukaj vštet v ceno!) par 100 EUR. Po dveh letih bo pa čisti plus.

Na delovnih postajah imamo Windows 7 in MS Office 2010, pri čemer nismo podpisali tiste skupne pogodbe za nadgradnje Microsoft produktov. V predhodnem obdobju je namreč pogodba bila podpisana, vendar se nadgradenj ni delalo - ostali s(m)o na Windows Xp. To je v bistvu logično, valjda ne boš šel vsake 2 leti nalagat novega sistema. V glavnem, odločili smo se, da za dolgo časa ostanemo na Windows 7. Par sodelavcev ima izkušnje z Windows 8 in kaže, da je bila ta odločitev zelo pravilna tudi iz stališča uporabnikov (s stališča administracije sistema pa sploh).

Od zaprtokodnega plačljivega softwera imamo potem samo še Lotus Notes, pa v financah imajo nek specializiran Windows-only software, do katerega pa itak dostopajo kar preko RDP. Edino kar bi še lahko imeli je WSUS server (posodobitve Microsoft programja), vendar se za to (še) nismo odločili.

Preko WPKG pa na mašine deployamo PDF reader, Flash, Firefox in Chrome, CutePDF writer, Javo, nek CD burner, LibreOffice, VLC, 7-Zip, MS Security Essentials in MS Office 2010. Pa se mi zdi da še kakšno malenkost. Deployajo se seveda tudi updati tega softwera, je pa treba pakete ročno pripraviti in jih dati na server.

Od omrežne opreme smo počasi od Cisco-only pričeli prehajati na TP-Link in Mikrotik. Ko crkne, zamenjamo. Dela super, cene so pa precej nižje. Pa tudi varnost je po mojem mnenju boljša. Imamo še neke backup serverje, pa nekaj web serverjev (web stran, Supervizor,...), vendar to vse teče na odprti kodi.

Prav tako smo prekinili vse raznorazne vzdrževalne pogodbe in vse upravljamo sami. Ko enkrat razumeš sistem in ga ustrezno postaviš, je rednega vzdrževanja presenetljivo malo. Smo imeli še tudi večje izpade, ki pa smo jih z backupi precej hitro rešili (prej, kot sem pričakoval).

Edino česar nimamo je lasten poštni strežnik. Žal ta teče na Domino sistemu, kar ima kar precej zoprne posledice - predvsem za vse, ki bi pošto želeli brati na mobilnih telefonih. Tudi iz stališča varnosti je ta sistem po mojem mnenju zelo problematičen. Ampak upam, da bo naveza Domino - Lotus Notes - BlackBerry počasi crknila.

Zadeve je sicer treba premisliti, ampak mislim, da bi bilo mogoče tudi pošto osvoboditi. Je pa problem, ker je Lotus NOtes zelo integriran z aplikacijo SPIS - to je spet ena zaprtokodna zadeva, ki teče le na točno specifičnih okoljih (Windows / IBM) in trenutno po mojem mnenju resna cokla razvoju.
sudo poweroff

imagodei ::

poweroff je izjavil:

Ja, uporabljamo Windows domeno, ampak na Linux strežniku (Samba).

Ja, to sem razumel že iz prvega sporočila, sam nisem bil ziher, a uporabljate kakšno LDAP based alternativo ali kaj drugega. :)

Hvala tudi za obširno razlago drugih zadev. :)
- Hoc est qui sumus -

SeMiNeSanja ::

Dejstvo je, da ni prav nobenega tehničnega razloga, zakaj računalniške učilnice v šolstvu nebi bile v celoti na Linuxu.

Razlogi so edino 'ekonomsko-politične' narave - Linux je namreč preveč poceni.

Če bi Linux licenca stala 200€, ste lahko prepričani, da bi ga imeli vsepovsod - od šolstva, pa do zadnjega kotička v državni upravi. Tako pa je logično, da prodajalci ob podpori MS pridno lobirajo proti Linuxu, saj v njem vidijo resno grožnjo za svoj posel.

Dejansko se srečujemo z neke vrste paradoxom - vsi jokajo, da ni denarja, da je kriza, da ne omenjam trojke, ki nam jo rišejo kot hudiča na zid. Po drugi strani pa se zlasti v IT-ju meče denar z veliko lopato skozi okna (pa ne velja zgolj za MS/Linux). Kaj mislite, koliko opreme se v državi kupuje, brez da bi se predhodno naredilo analizo trga in rziskalo, katere rešitve bi bile optimalne glede na ceno in zmogljivosti? V določenih segmentih vam lahko zagotovim, da več kot 90%! Če potem gledate javni razpis, v katerem piše 'Merilo za oddajo: Najnižja cena', lahko veste, da je to zgolj farsa in da bo na koncu kupljena oprema 2-3x dražja od optimalne.

pegasus ::

Hehe, Domino se je marsikje tako temeljito zalezel v IT, da ga bo prav boleče ven trgat ... Exchange mu še blizu ne pride ;)

Pozna kdo kako Dominu primerljivo odprto rešitev? Oz zbirko rešitev, ki bi ponujala podobne funkcionalnosti?

SeMiNeSanja je izjavil:

Kaj mislite, koliko opreme se v državi kupuje, brez da bi se predhodno naredilo analizo trga in rziskalo, katere rešitve bi bile optimalne glede na ceno in zmogljivosti?
Nočeš vedeti. Ti rata slabo.
Pa ni problem samo v optimalnih nakupih, problem je ponovno tudi v slovenskem vrtičkarstvu, kjer morata dva sosednja oddelka iste ustanove kupiti vsak svojo isto reč, ker bog ne daj da bi se morali zmeniti in uporabljati eno skupno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

SeMiNeSanja ::

pegasus je izjavil:

Hehe, Domino se je marsikje tako temeljito zalezel v IT, da ga bo prav boleče ven trgat ... Exchange mu še blizu ne pride ;)

Pozna kdo kako Dominu primerljivo odprto rešitev? Oz zbirko rešitev, ki bi ponujala podobne funkcionalnosti?


Poglejj si ta članek, mogoče kaj zanimivega odkriješ...

Invictus ::

Če uporabljaš Lotus Domino samo kot poštni strežnik, se da.

Če ga pa uporabljaš kot Application strežnik, pa veliko sreče :).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

šernk ::

Zanimivo bo spremljati predvsem sedaj stroške vzdrževanja tega linux sistema. Sam predvidevam da so stroške sedaj vsaj prepolovili, ko je prehod končan in bo v naslednjih 10ih letih teh stroškov za 100M manj, kot če bi vztrajali na windowsih.

kratkoročno gledano vsi vemo da zmaga windows. Problem je ko računalnik zastara. Windows nadgradnja zahteva praktično novo škatlo, medtem ko linux če onemogočiš mal bonbončkov za grafiko, solidno teče tudi na 10 let starih sistemih.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Blisk ::

poweroff je izjavil:

Blisk je izjavil:

določenih zadev si niti ne predstavljam, kako bi delovalo prek linuxa naprimer domena in uveljavljanje pravic posameznim uporabnikom, ker se s tem niti nisem toliko ukvarjal. Pa raznorazni deployi tiskalnikov in določenih programov na uporabnike in določanja do česa lahko dostopa in do česa ne.

Pravilno si povedal. Ti si ne predstavljaš, kako to deluje.

Jaz pa vsak dan vidim da deluje - in kako deluje.

Domenski server na Linuxu, omrežni diski, skupni diski s pravicami, CUPS tiskalniški strežnik na Linuxu, samodejen inkrementalni backup omrežnih diskov z Baculo, deploy novega softwera/posodobitev na Windows 7 odjemalce preko WPKG. Deluje celo deploy Office 2010. Valjda lahko mašine razvrstiš v skupine in vsaka skupina dobi drug nabor deployanga softwera...

Deluje brez problemov. Na odprti kodi.


Mislil sem, da so tudi postaje linux in ne windows, zato sem rekel glede domene, itd.
Kako pa deployaš windowse na postajo, kjer ni nobenga OSa gor?

SeMiNeSanja ::

Če se bodo stroški prepolovili, je vprašanje. Zagotovo pa bo prišlo do bistvene spremembe v porazdelitvi stroškov - licenčnine in vzdrževalnine se bodo bistveno znižale, bodo pa zato narasli stroški na storitveni strani. Slednje pa v bistvu ni tako slabo, saj to pomeni, da se ti stroški preslikajo v delovna mesta in plače (lokalnih) vzdrževalcev.

Blisk ::

SeMiNeSanja je izjavil:

pegasus je izjavil:

Hehe, Domino se je marsikje tako temeljito zalezel v IT, da ga bo prav boleče ven trgat ... Exchange mu še blizu ne pride ;)

Pozna kdo kako Dominu primerljivo odprto rešitev? Oz zbirko rešitev, ki bi ponujala podobne funkcionalnosti?


Poglejj si ta članek, mogoče kaj zanimivega odkriješ...

Ne poznam Domino, predvidevam pa, da je to exchange like zadeva. Pri nas uporabljamo Kerio in ne zamenjam za nič drugega.

pegasus ::

Ne, Domino je much more than exchange. Zamenjat mail del Domina je precej rutinsko, vse ostalo pa ... poznam nekaj primerov, kjer je pol firme zgrajeno na domino apps in to zamenjat pomeni najbrž rewrite vseh teh internih aplikacij ...

Blisk ::

poweroff je izjavil:



Edino česar nimamo je lasten poštni strežnik. Žal ta teče na Domino sistemu, kar ima kar precej zoprne posledice - predvsem za vse, ki bi pošto želeli brati na mobilnih telefonih. Tudi iz stališča varnosti je ta sistem po mojem mnenju zelo problematičen. Ampak upam, da bo naveza Domino - Lotus Notes - BlackBerry počasi crknila.

Zadeve je sicer treba premisliti, ampak mislim, da bi bilo mogoče tudi pošto osvoboditi. Je pa problem, ker je Lotus NOtes zelo integriran z aplikacijo SPIS - to je spet ena zaprtokodna zadeva, ki teče le na točno specifičnih okoljih (Windows / IBM) in trenutno po mojem mnenju resna cokla razvoju.

Če boš razmišljal o zamenjavi poštnega strežnika in da je nekaj kar dela na linuxu razmisli o Kerio, cena je normalna.

pegasus je izjavil:

Ne, Domino je much more than exchange. Zamenjat mail del Domina je precej rutinsko, vse ostalo pa ... poznam nekaj primerov, kjer je pol firme zgrajeno na domino apps in to zamenjat pomeni najbrž rewrite vseh teh internih aplikacij ...

ok, če je tako potem odpade, ker kerio je samo poštni strežnik, ki dela na linuxu in ima vse opcije od dostopa preko weba in do telefona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

WamPIRe- ::

pegasus je izjavil:

Ne, Domino je much more than exchange. Zamenjat mail del Domina je precej rutinsko, vse ostalo pa ... poznam nekaj primerov, kjer je pol firme zgrajeno na domino apps in to zamenjat pomeni najbrž rewrite vseh teh internih aplikacij ...

S tem da so praktično vsa ministrstva in upravne enote na Domino in Novel infrastrukturi. Kdo ve, če se bojo kdaj tega lahko rešili...

Invictus ::

Novell lahko, Domino pa skoraj nemogoče ...

Vsaj ne v nekem doglednem času. Bi morali uvesti novo strategijo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mr.B ::

Ne rabili bi semo nekoga ki udar po mizi in reče migirrajte na linux ali pa .NET. Če tega ne boste naredili vi, zagotovo obstaja nekdo, ki bo podatke od S transformiral v podatke C.
V končni fazi pa so podatki relavantni naslednjih 5 let. V tem času pa komot delaš vzporedno, ker zagotovo v tem času ne boš naredil prehoda na novi sistem, pa ne zaradi tehnoloških ovir....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

driver_x ::

Meni se zdi večja razširejnost linuxa pozitivna s stališča konkurence, saj prevlada enega še nikoli ni bila dobra.

Če bi imel sam kaj besede pri IT odločitvah, bi si za javne ustanove bolj kot za prehode med eno ali drugo platformo prizadeval za to, da platforma sploh ni pomembna. Današnja tehnologija omogoča, da se vse (ali pa vsaj zelo velika večina) aplikacij da uporabljati preko spleta in zato ni nobenega razloga več za pisanje klasičnih aplikacij.

bmil ::

Sedaj bi pa morali narediti še prehod na oblak (9+ let)

mjk ::

Oblak :)
Dobra ... to pa je za stvari, kot so javna uprava res neprimerne.
Se pa strinjam da bi kaka web aplikacija, ki bi cross platform laufala bi še šla (torej da nebi imela kakega sranja od silverlighta, itd..)

Ampak to gre za obsežne špageti sisteme, ki jih ni tako lahko prepisati in zagotoviti kakemu standardu, ki je kje napisan.
Predvsem, če dokumentacija ne obstaja, ker je to napisal en "notranji" človek, ki je že 10 let v pokoju in se noben ne upa tega pogledat in samo upajo, da se jim kaj ne pokvari.

Linux ima še največje probleme pri končnem uporabniku v JS:
- gonilniki za tiskalnike (tudi približno niso vsi podprti) in nekateri tiskalniki so zelo dragi, ampak to se da s kakim print serverjem rešit
- tendenca uporabnikov, da se ne ukvarjajo z mašinami, ampak da samo dela, tako kot so navajeni (zato M$ vlaga v šole, fakultete in daje licence preko MSDNAA programa)
- notranji programi, ki bi jih bilo treba prepisati. Večina jih niti ni dobro komentirana. (če je pa govora o VM, pa bi se ravnotako morala plačati licenca za MS, pa še varnost bi bila pol ogrožena ... npr. če pogledamo winXP) (in tole je verjetno največji problem)

Vse te migracije, ki se delajo na horuk so obsojene na propad, ker folk poleg svojih služb nima časa/noče študirat OSa in Offica, če pa je to prej že znal. Munchen je uspel po mojem predvsem zato, ker so nastopili ostro (torej ni mogel 1 ali 2 špilat po svoje), ker se ni vodstvo, ki je sprejelo ta program, menjalo vsak dan in ker so šli postopoma ... najprej Office, potem pa OS. In seveda, ker so stisnili izvajalca, če ni delal pravilno, površno, zaostajal, ... pri nas podpišejo samo aneks in vsak ve, da se bo dalo nekaj zmenit, ali pa vsaj da ne bo kdo šel sedet.

Tisti slo projekt prehoda na linux pa je bil predvsem zelo zabaven, ker niso upoštevali potreb uporabnikov. In so hoteli VSE naenkrat pa mehki prehod. OO ali LO moraš dati kot standard in obesit za jajca tistega ki to ne upošteva (brez izjem). Tega pa mi ne znamo naredit, ker imajo tajnice preveč moči,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mjk ()

71GA ::

71GA je izjavil:


Ah, mislis iz "drage" tehnologije na nedodelano, skupaj spackano tehnologijo? Sicer pa saj prehod bo ampak ne na linux ampak appla. FRI se že pripravlja.


Hahahaha kakšno računalništvo se pa misli FRI it, če ne bodo imeli vpogleda v izvorno kodo? Ali res mislite, da je preko MAC OS možno učiti operacijske sisteme? Odgovor je en velik NE. Preko MAC OS se lahko uči zgolj uporabo programov...

Kar naj gre FRI na MAC OS. Študenti nimajo keša za nakup MAC ;) ... Bodo kmal zapadl v krizo in bodo primorani pol it na Linux. Sploh pa v kriznih časih, ko vsi segmenti države varčujejo ne moreš na tak način zapravljat za najdražji operacijski sistem na svetu...

Good Guy je izjavil:

haha jao cepci.. devet let ... po dveh letih se bojo pa odločil da je bla napaka

Zelo dvomim... Primerjaj namizje KDe z applovim namizjem pa ti bo koj vse jasno ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 71GA ()

Invictus ::

Za MAC OSX imaš vpogled v izvorno kodo. Projekt Darwin. Kako pa misliš da se dela Hackintosh?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

71GA ::

ninja4it je izjavil:

Nemci že vedo zakaj so se tako odločili! Predvsem jim je všeč, da imajo svoje ljudi ki razvijajo sistem, kar jim bo zelo prav prišlo v današnjih aferah NSA!


Poleg tega so Nemci že zdavnaj pokazali, da so sposobnejši in pametnejši od ostanka Evrope. 2x so bili po vojnah popolnoma v ***** pa so se obakrat pobrali in so zopet najmočnejši. Hmmm jaz mislim, da vedo veliko več kot pa mi, ki mislimo, da nekaj vemo... Že 10 let uporabljam samo še Linux in popolnoma razumem Nemce.

Mr.B ::

Če bi imel sam kaj besede pri IT odločitvah, bi si za javne ustanove bolj kot za prehode med eno ali drugo platformo prizadeval za to, da platforma sploh ni pomembna. Današnja tehnologija omogoča, da se vse (ali pa vsaj zelo velika večina) aplikacij da uporabljati preko spleta in zato ni nobenega razloga več za pisanje klasičnih aplikacij.


Zanimivo, ampak a veš koliko je licenca za prelovdane winse na PC-ju ??? Z ceno licenc za vse programje, ki bo laufalo nekje tam v mislih oblakov samo in edino preko Web vmesnika, đabe.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

71GA> Hahahaha kakšno računalništvo se pa misli FRI it, če ne bodo imeli vpogleda v izvorno kodo? Ali res mislite, da je preko MAC OS možno učiti operacijske sisteme? Odgovor je en velik NE. Preko MAC OS se lahko uči zgolj uporabo programov...

MacOS je zastarel in ga nihče ne uporablja. Darwin (nad katerim je zgrajen OS X) je odprtokoden.

71GA ::

Invictus je izjavil:

Ubuntu inštalerji tukaj odpadejo ...

Mee Mee I use Arch Linux :D

poweroff je izjavil:

No, saj tukaj bi bilo dobro videti kaj pomeni "lastna distribucija".


Ne rabimo... zunaj so že popolnoma stabilne distribucije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 71GA ()

driver_x ::

71GA je izjavil:

Ali res mislite, da je preko MAC OS možno učiti operacijske sisteme? Odgovor je en velik NE. Preko MAC OS se lahko uči zgolj uporabo programov...


Katera pa je tista stvar o OSih, ki se jo na linuxu lahko učiš in na osxu ne moreš?

antonija ::

Ne, Domino je much more than exchange. Zamenjat mail del Domina je precej rutinsko, vse ostalo pa ... poznam nekaj primerov, kjer je pol firme zgrajeno na domino apps in to zamenjat pomeni najbrž rewrite vseh teh internih aplikacij ...
Pri nas v firmi je Domino, ki se ukinja. Zadeva je pretty much kot je napisal pegasus: Rewrite vseh aplikacij. Od temeljev naprej. Oh the joys of vendor lock-in...

Torej za kateri vendor lock-in se trenutno najbolj navija v sloveniji?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Truga ::

V javnem sektorju in vecjih podjetjih se vedno Domino.

Gregor P ::

poweroff je izjavil:

Odločili smo se za prehod na nov sistem ... prehod je bil uspešen in celo za nekaj 100 EUR cenejši od prej omenjenega podaljšanja licenc. (Za prehod smo sicer najeli eno firmo).

S tem da tukaj ne bo potrebno nikoli podaljšati nobenih licenc, vse je namreč odprtokodno. Skratka - v 2 letih je bil prihranek (ob nakupu novega hardwera, ki je tukaj vštet v ceno!) par 100 EUR. Po dveh letih bo pa čisti plus.
...
Prav tako smo prekinili vse raznorazne vzdrževalne pogodbe in vse upravljamo sami. Ko enkrat razumeš sistem in ga ustrezno postaviš, je rednega vzdrževanja presenetljivo malo. Smo imeli še tudi večje izpade, ki pa smo jih z backupi precej hitro rešili (prej, kot sem pričakoval).

Ko rečeš upravljamo sami, pomeni to, da ga upravljaš ti (ter si tudi edini, ki točno pozna sistem) in če greš, ni nobenega, ki bi te lahko "100%" zamenjal (praktično propad sistema!) ... ali je tudi vzdrževanje sedaj na splošno lažje ter se ga (ob manjših napakah, izpadih) lahko loti vsak povprečen uporabnik sistema (z ustreznim splošnim šolanjem, predznanjem), ob večjih izpadih pa vsak povprečen vzdrževalec (ter zunanji/-a izvajalci/pomoč niso/ni več potrebni/-a)?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

aerie ::

Cel kup pametnih ljudi tule. Me je že malo manj strah prihodnosti.

jype ::

Zakaj bi te bilo strah prihodnosti?

FireSnake ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Dokler so pri nas eni in isti igralci pri državnem koritu, si 'globalnega prehoda na Linux' v Sloveniji ni za zamisliti.

Problem v naši državi je v tem, da so se k koritu prisesali določeni dvorni dobavitelji, ki so ob tem rasli in rasli. Dosegli so tako velikost, da za svoje preživetje potrebujejo konkretne projekte, ki prinesejo konkreten denar. Tako svojim strankam ne morejo ponuditi ugodnih in optimalnih rešitev, temveč navijajo spiralo k vse dražjim in vedno bolj sofisticiranim rešitvam, ki pa jih pri nas v bistvu sploh ne potrebujemo (ali pa vsaj v takem obsegu ne potrebujemo). Ker so pri koritu, so poskrbeli tudi za to, da se je ves sistem javnega naročanja sprevrgel v čisti absurd - za nakup parih licenc nekega programa (brez podpore!) zahtevajo v razpisih, da mora imeti dobavitelj nevem kakšne certifikate in izpolnjevati pogoje, ki s samo preprodajo licenc nimajo popolnoma nobene veze.

V času 'debelih krav' je to krasno laufalo. Sedaj, ko v državni blagajni škriplje, so se začeli tudi malo težji časi za te 'priseske'. Ker pa so ti tako močno prisesani in prepletli ves sistem, ne bodo dopustili, da jim spolzijo denarci iz naslova prodaje MS licenc in njihovega vzdrževanja, saj bi to za marsikaterega od njih pomenilo propad.

Prehod na Linux bi pri nas pomenilo vzpon novega 'priseska' pri koritu. Če za tak projekt zaposliš 100 ljudi, jih moraš potem tudi 'živeti' - trg je premajhen, da bi jih lahko po zaključenem projektu z državo uporabil na drugih projektih. Temu bi se lahko reklo anomalija našega prostora, ki je posledica našega razmeroma zaprtega trga.

Če bi država hotela izpeljati prehod na Linux in iz tega potegniti finančni profit, bi morala za to najeti podjetje, ki je odprto v mednarodni prostor, ki bi projekt izpeljalo z obstoječimi kadri, ki nebi postali breme države, ko bi bil projekt zaključen. Ne vem, če tako podjetje v Sloveniji obstaja - nikomur pa ni v interesu, da bi iz proračuna financirali tujega izvajalca, medtem ko bi propadala naša podjetja, ki so dosedaj živela na račun MS tehnologije v državni upravi.


Zelo lepo napisano.

Enostavno je reči: linux je zastonj, a zadevo je treba izpeljati.

Potem so tu še delavci javne uprave, ki so total nesposobni in se bojijo prehoda.

Še in še bi lahko pisali.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

antonija ::

Potem so tu še delavci javne uprave, ki so total nesposobni in se bojijo prehoda.
Bali so se tudi prehoda na vista/7 (beseda "START" je izginila iz gumba, the horror!!! 8-O), se bolj se bojijo prehoda na win8 (no start button!!!). Kaksno stalo so sele zganjali, ko je v office izginil zgornji meni in se pojavil ribbon. Ampak dokler dela solitaire je vse OK, pa tud ikona je dost podobna da ga znajo najdet.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Nikec3 ::

Edina prednost Linuxa je to, da je zastonj.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

antonija ::

Nikec3 je izjavil:

Edina prednost Linuxa je to, da je zastonj opensource.
Fixd.

To da je "zastonj" (kar ni) je ubistvu samo dodaten bomboncek.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

black ice ::

Nikec3 je izjavil:

Edina prednost Linuxa je to, da je zastonj.

Think again.

Mitch ::

Oktobra letos, ko je bil projekt končan, je na Linux prestopilo 14.800 uporabnikov, na OpenOffice pa 15.000.


A teh 200 uporabnikov je pa "diehard" Windows fanov, ki se držijo mantre brez Windowsov mi živeti ni.:D

antonija ::

Ali imajo pa kak grozen win-only software brez katerega jim živeti ni, in ta SW dela samo na točno določeni kombinaciji SWja in HWja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Linux ni le open source, temveč dejansko svoboden. Licenca ti zagotavlja pravico do spreminjanja in redistribucije, ki ti je nihče ne more odvzeti, ne glede na to kaj sam dodaja v jedro.

poweroff ::

Blisk je izjavil:

Kako pa deployaš windowse na postajo, kjer ni nobenga OSa gor?

Disk clone, bistvu se uporabi dd orodje (Linux) imamo pa tudi eno napravico, ki kopira diske.

Problem je, ker je včasih treba Windowse na novem sistemu "popravljati", nalagati gonilnike, itd. Včasih pomaga samo fresh install. Hja, teh težav na Linuxu ni.
sudo poweroff

LightBit ::

driver_x je izjavil:

71GA je izjavil:

Ali res mislite, da je preko MAC OS možno učiti operacijske sisteme? Odgovor je en velik NE. Preko MAC OS se lahko uči zgolj uporabo programov...


Katera pa je tista stvar o OSih, ki se jo na linuxu lahko učiš in na osxu ne moreš?


Na primer spremeniš jedro in ga prevedeš ...

poweroff ::

mjk je izjavil:

Oblak :)
Dobra ... to pa je za stvari, kot so javna uprava res neprimerne.

Ne se hecat. Dejansko je državna uprava sprejela strategijo, da se v prihodnosti migrira v government cloud.

Gregor P je izjavil:

Ko rečeš upravljamo sami, pomeni to, da ga upravljaš ti (ter si tudi edini, ki točno pozna sistem) in če greš, ni nobenega, ki bi te lahko "100%" zamenjal (praktično propad sistema!) ... ali je tudi vzdrževanje sedaj na splošno lažje ter se ga (ob manjših napakah, izpadih) lahko loti vsak povprečen uporabnik sistema (z ustreznim splošnim šolanjem, predznanjem), ob večjih izpadih pa vsak povprečen vzdrževalec (ter zunanji/-a izvajalci/pomoč niso/ni več potrebni/-a)?

Torej, v IT službi smo zaposleni trije, eden na novo in začasno in dela kot programer. Z vzdrževanjem sistema se ukvarjava dva. Sodelavec pred tem ni poznal Linuxa praktično nič. Sedaj pa se uči. Imamo tudi nekaj interne dokumentacije.

Ko smo pred kratkim kupili nov printer, ga je sodelavec sam priklopil na print server, čeprav prej ni nikoli delal česa podobnega. Glede na to mislim, da se je sposoben katerikoli ITjevec naučiti uporabljati in vzdrževati naš sistem.

Seveda pa se mora biti pripravljen učiti novih stvari in imeti odprto glavo.

Torej, do sedaj smo vse izpade reševali izključno sami. Če pa bi prišlo do česa resnejšega, pa sem prepričan, da bi se našlo tudi dovolj zunanjih z ustreznimi znanji. Je pa res, da le-teh ni med siceršnjimi dvornimi dobavitelji.*


* Izkušnja z enim izmed dvornih dobaviteljev pred prekinitvijo pogodbe: opazil sem napako na omrežju, jih poklical, zatrjevali so, da je vse OK. Naslednji dan me kličejo, da se jim zdi, da je neka X napaka. No, potem smo ugotovili, da je bil problem točno tisti, o katerem sem govoril na začetku.

Da ne govorimo o varnosti. Najdene so bile take napake, da je kar žalostno, da to ena firma lahko sploh naredi.
sudo poweroff

Invictus ::

Mislim da je bolj žalostno da javna uprava podpiše pogodbo s takimi izvajalci ...

In da se ne zna preveriti njihovo delo.

Uporabniškega testiranja tako nihče ne dela. Uporabniki so tukaj interni IT, btw ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

aleksander10 ::

Od omrežne opreme smo počasi od Cisco-only pričeli prehajati na TP-Link in Mikrotik. Ko crkne, zamenjamo. Dela super, cene so pa precej nižje. Pa tudi varnost je po mojem mnenju boljša.


Vse si tako lepo opisal. Res super, ampak tale zgornji del mi nekako ne da mira, da bi izvedel, kako lahko z TP-linkom in Mikrotikom ustvariš bolj varno okolje.

Dej prosim razloži, ker vem da si pameten človek. Ne razumi zadevo kot napad, ampak samo razlago želim.

Kar se pa projekta tiče, pa svaka čast Nemcem, da so izpeljali prehod.
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

Gregor P ::

Hvala za odgovor Matthai :)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Mr.B ::

Problem je, ker je včasih treba Windowse na novem sistemu "popravljati", nalagati gonilnike, itd. Včasih pomaga samo fresh install. Hja, teh težav na Linuxu ni.
Kar je sicer res, pod predpostavko da ne uporabljaš distirbucije stare kot je star source s katerim je zapečen OS na medij.
Drugače povedano če uporabiš Linux image iz dne ko je izšel ven OS z imenom recimo XP, me boš zelo težko prepričal da je notri vse, kar bi rabil za delo HW-ja, v trgovini danes kupljenega PC-ja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

redmax ::

71GA je izjavil:



Hahahaha kakšno računalništvo se pa misli FRI it, če ne bodo imeli vpogleda v izvorno kodo? Ali res mislite, da je preko MAC OS možno učiti operacijske sisteme? Odgovor je en velik NE. Preko MAC OS se lahko uči zgolj uporabo programov...


Kolikor mi je znano iz prakse je osnova za OSX unix (ukazi so skoraj isti..so male razlike tu pa tam).... odpreš terminal pa kucaš isto ko pri linuxu.... torej se da tudi s tem učit če se hoče... še vedno je pa najbolj simpl zadeva ena mašina, gor ubuntu, pa če se že hočeš it učit OS-e , virtualbox pa inštaliraš kak os češ....

vsekakor jabke stanejo več kot polkna (čudni časi), tak da dvomim da se bojo šli tak luksus.... vem pa da jih NTF sigurno uporablja...preverjeno , ker naj bi bla jabka nek kao "standard" v grafični industriji, čeprav iskreno povedano se da za pol cene hitrej kaj na pc nardit (govorim o tistih hudih mašinah ki jih nucaš da ti sprocesira kako "konkretno" megapixelsko photoshop zadevo al pa zrenda kak video)
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa
««
2 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
23781334 (74545) xmetallic
»

München na Linux in nazaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
28788320 (64854) johnnyyy
»

Torino gre na Linux

Oddelek: Novice / Ostale najave
4419124 (14874) win64
»

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
22451392 (46119) kitaj
»

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10428789 (25009) Ashrack

Več podobnih tem