» »

Zorin OS 7

Zorin OS 7

1
2
»

trnvpeti ::

najboljs je cruncbang
instalacija instalira vse(driverji, flash, libreoffice,...) kar rabis
edino se v tint2 app dock, pa mogoce za bivse win uporabnike ikonce z appsi
bolj enostavno in hitro ne gre

opeter ::

Je kdo sploh predlagal Linux Mint?
http://www.linuxmint.com/
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zvezdica27 ::

lp,

nisem še na tiling, sem pa že razmišljal o xmonad, probal, samo kaj ko sem z Openbox Debianom tako happy (sem na crunchbangu drugače). Ni časa, otroci, služba... Ker se zadeva noče in noče sesuti...

zz

Gogyto ::

Zvezdica, človek je hotel zgolj en simpl linux za punco, ki bo stvar uporabljala za net, mejl in pa skype primarno.. ;) Ti pa že o scriptanju, terminalu itd.. haha

Drugače, strinjal bi se s Crunchbangom, jako fina distribucija, vse poštima sam in deluje outofthebox fenomenalno. Mogoče je rahlo pretežek za začetnika, saj nima običajnega start menija...;) Preden se navadiš na določene bližnjice na tipkah....

Je pa vsekakor med TOP 3 na mojem spisku...

trnvpeti ::

kaj sta pa ostala dva v top3?

Gogyto ::

Opensuse pa CentOS
Pač, stabilnost pred vsem...:)

PacificBlue ::

Jaz sem probal kar nekaj distrojev, pa mi je Mint še najbolj všeč in predvsem je stabilen za moje potrebe. Čeprav so linux distribucije že fajn user friendly porihtane, je od začetka lahk še vedno problem, ko želiš namestiti gonilnike, programe. Sam sem si največ še pomagal z googlom, včasih pa tudi kaj vprašal na slotechu.
Programi se dajo instalirati preko ukazov v konzoli, navodila pa zagotov najdeš na netu, zato tudi uporabljam Mint, ker ima veliko skupnost na netu in se najde veliko informacij.
Kripto nasveti žal niso več zastonj!
0.0005 $BTC per advice!
bc1qj2hpx76zdq45kkv0vq0z4u690egrt0r8qurrl6

Zaphod_B75 ::

Opažam da že od inštalacije nvidijinih driverjev sistem deluje zelo upočasnjeno. Kako jih deinštaliram? Predvidevam da preko "software center". Vendar tam ne vidim niti search bara da bi lahko poiskal nvidijine driverje, niti liste vseh mojih inštaliranih stvari/programov.
Kakšen je nasplošno postopek za deinštaliranje stvari?
V primeru neuspeha deinštalacije, a obstaja slučajno kaj podobnega kot je v windowsih system restore?
Sicer vas lahko za vsako stvar posebej tukaj žicam po forumu, ampak stric google ne najde, al pa ni jasno razloženo. Popizditis....aaaaaagggghh!!!!!!!!

Pithlit ::

Zaphod_B75 je izjavil:

Sicer vas lahko za vsako stvar posebej tukaj žicam po forumu, ampak stric google ne najde, al pa ni jasno razloženo. Popizditis....aaaaaagggghh!!!!!!!!

Kar inštaliraš mimo software managerja (na roke, recimo) valda ne bo tam not zacahnjeno.

Clicketyclick! Ahhh BOFH.

P.S.
Omisli si raje kako bolj pametno distribucijo. Zdej, k si že zafural pa si še na začetku, bo še najmanj bolelo
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Zaphod_B75 ::

Sej največji štos je glih v temu, da z .run filei nikakor nisem imel sreče. In dejansko sem pol inštalacijo opravil preko software centra, kjer mi je ponudil 3 (z besedo TRI) različne verzije driverov za search "nvidia". Zdaj jih ne vidim/ ne najdem niti searcha v software centru.

Zaphod_B75 ::

Eh, brezveze. Bom jutri al pa v nedeljo rajš mint štihprobo nardil. Še sam ne morem verjet da so me take stvari prepričale Zorin sprobat.

errhec ::

Tudi sam dam glas za Mint.
Sam sem na 13-ki MATE. Prej sem bil zvest Ubuntu uporabnik od verzije 5.10 ali 6.10 (originalni CD se mi še nekje valja) do nadgradnje na Unitiy. Nikakor nisem uspel usposobiti Gnome WM-ja. Od takrat sem na Mintu 13 Maya in ni bilo večjega problema. Vse dela kot prvi dan.
Sočasno imam tudi XP-je ki jih uporabljam le 1-2 x na mesec, na začetku so delovali zelo dobro sedaj pa se je zagon XP-jev podaljšal in da odpiranje web strani traja in traja. Vse to na posebni particiji brez kakšnih inštalacij ali deinštalacij programov, le tisti trije, specifični, ki jih na linux-u ni.

V glavnem MINT. Preizkusi live verzijo pred instalacijo da vidiš če ti ustreza.

LP
dd

trnvpeti ::

sej tudi z zorin nima bit kaj narobe
pac uporabljaj

BorutK-73 ::

Ta Zorin bo pa za sprobat v virtualki.

Ales ::

@OP Na hitro sem pogledal in Zorin OS je baziran na Ubuntu. Načeloma torej tudi ok za začetek.

Mimogrede, čisto dobro ti gre. Par težavic ima vsak, ko se privaja na novo okolje. Čez kak teden ali dva ti bodo take stvari že čisto jasne, kolikor ti niso že zdaj... Počasi... Ko se na trenutek zaštrika, vztrajaj malo in bo hitro šlo naprej.

Pa ne verjet o neprijaznosti linuksašev pa to. Neumnosti. Več kaj večini ni kul? Vprašanja, katerih odgovore najdeš v 10s na Googlu. Pri takih te zna kdo ignorirat. Ampak vsak, ki se vsaj potrudi sam najti odgovor, bo vedno dobil pomoč na forumih. Ravno FOSS skupnost je znana po tem in dobrodošli so vsi, od začetnikov, do izkušenih uporabnikov. Vsak pripomore k skupnosti, poglej kako si ti vsem tukaj pokazal Zorin OS.

Nič drugače ni tudi na večjih in bolj specializiranih linux forumih (Fedora, Ubuntu, CentOS, itd. imajo svoje). Uporabnikov kolikor hočeš, povsod boš čisto dobrodošel.

Res pa ni napačno, če pred dokončno odločitvijo o distribuciji preizkusiš par live dvd/usb-jev in enostavno vidiš, katera ti sede. Niti ni potrebno nameščat na računalnik.

Poskusi npr. (ne nujno v tem vrstnem redu):
Ubuntu / Ubuntu LTS
Fedora
Debian
Mint
OpenSUSE
Scientific Linux ali CentOS.

Jaz ti svetujem, da se poskusiš kar zadnjo različico, ki je na voljo. IMHO, pri nobenem od naštetih ni potrebno preskakovati na starejšo.

Osredotoči se na tole:
- razlike v privzetem GUI in kateri so še na voljo
- razlike v upravljanju s paketi
- razlike v dolžini podpore za posamezno različico
- občutek v skupnosti (na forumu, itd.).

Z nobeno od zgoraj naštetih (pa še kako sem spustil), ne boš zgrešil, tudi z Zorin OS po moje ne. In vedno lahko kasneje še zamenjaš.

Zvezdica27 ::

živ,

ja če že bluzimo, se vsaj razpišimo a ne ;)

ni potrebe po start meniju SPLOH, madona, saj imaš terminal in pa seveda dmenu_run in ko enkrat to začneš uporabljati, ma kakšen start menu, lepo te prosim...

Ampak... Jaz bi vseeno svetoval Debian stable, je le najbolj stabilen in ziher. Mint je preobečeni ubuntu, ne vem, meni ga je Mint 12 lisa kar precej lomila. Vidim da je že 15 zunaj... mater cajt leti, noro, kaj je zdaj vsak mesec nova verzija ;)

Tud Zorin, mislim saj kaj pa je kaj drugačen, zleda lepo, debian-ubuntu based (če je tud na ubuntu repotih bo še veselo ob nadgradnjah, kot ponavadi ko se sid paketki lomijo :) ostalo pa vemo, kaj je spod. Največji smeh je pa reklama na zorin pagu: Zorin je imun na windows viruse :) Karkoli bo: kot sem napisal: pol leta. Potem pa pač ne greš več drugam.

Uninstall .run datotek gre mimo software centra/apt/synaptica...ja, to zna biti hec... najprej moraš vedeti kam je zadeva šla, v kateri direktorij (veliko sreče pri tem, malo poglej po forumih, išči kam ti je vrglo) in upaj, d je Nvidia naredila uninstall skripto (morala bi biti v tistem direktoriju) - poženeš skripto in bi to moralo biti to, no, Nvidia najbrž že ve kaj dela. Zaradi tega se izogibaj .run driverjem: raje išči deb paketke, ki grejo preko apt ali pa nov kernel z driverjem not. Bo life lažji.

Aja pa še to: bolj kot distribucija je važen kak desktop environment bi rad imel: po domače kako naj sistem zgleda: Ali gnome 3 (ali celo 2, khm), xfce, lxde, unity, ali kaj svojega (zorin, pear OS mint matte in cinnamon). Verjemi, da pod tem so skor vsi distroti isti, ker je kernel en in isti. Torej najprej probaj kaj ti najbolj paše v smislu ali bi rad imel start meni ali ne, ali hočeš ikone ali ne. Potem šele glej za distribucijo, konec koncev lahko na navaden Debian navlečeš ggor kar češ ali pa iz Ubuntu vse dol pomečeš, kar nočeš. Na grobo so pa 3 glavne: Gnome, KDE, XFCE (zdaj bo kdo hud...). Ob tem poglej še Unity iz Ubuntu, Matte in Cinnamon od Minta in se odloči.

zz

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Mogoče sodi na seznam desktop okolij še Enlightenment (E17). Archlinux ima menda kar dobro integracijo (jaz E17 sicer uporabljam na Fedori).

Največji smeh je pa reklama na zorin pagu: Zorin je imun na windows viruse :)

He, meni je tudi padlo v oko. Zgleda, da jim je marketinški vzor Android...

Pithlit ::

Jezus no... človek se popolnoma nič ne znajde vi mu pa kar terminal turite pod nos.

Naj si izbere eno pametno distribucijo in na njej vztraja. Ubuntu imho ne bo kul ker se kekci z vsakim update-om neki novega spomnejo. Debian tudi ni za blazne začetnike (razen če so malo mazohista). Eksperimentiranje z nekimi manj priljubljrnimi WM-ji tudi ni pametno. Naj človek začne lepo z Gnome/KDE, bo imel še najmanj problemov (pa ne bo zvlekel dol pol KDE-ja ker mu bo zapašal kak qbittorrent na XFCE). Naj se igra izključno z GUI zadevami. Pa, seveda, naj izbere distro ki jo uporabljajo tudi drugi.

Še najbolj trenutno sem not paše Mint (Mate, z media support).
Life is as complicated as we make it...

furion ::

Zaphod_B75 je izjavil:

Zorin OS 7 - križi in težave nekega novopečenega linux uporabnika

Zadnjič sem postal sit ;(( njenga tečnarjenja kako windowsi XP štekajo jada jada. Ker ta star prenosnik hp 8710p uporablja samo še za internet, skype in podobno pa ajde sprobajmo inštalirat linux ki ga marsikdo ful hvali. Dual boot z windows xp. Po ogledu tega videa sem naložil sem si Zorin 7. Za začetek sem linuxu namenil dokaj majhno 13GB particijo + 2GB swap particijo. Preostali prostor na c: driveu itak zasedajo windows xp.
Pravzaprav niti ne vem če sem si izbral pravo distribucijo linuxa. Niti nisem bil ziher ali moram vzet 32bit ali 64bit. Najprej sem imel v mislih Mint potem pa sem nekje zasledil da je Zorin najbolj prijazen nekomu ki prvič uporablja linux.

Prvih par tednov sem bil navdušen :D nad hitrostjo in gladkostjo delovanja…. Pol so se začele težave :|. Kaj šele ko sem začel primerjat windows in linux;

Windows:
ponavadi downloadaš inštaler (podavadi .exe, včasih .msi), parkrat klikneš next in Finish. Inštalacija končana. Simpl ko pasulj.

Linux:
- Grem na site od Nvidiain snameš gonilnike za grafično kartico. ki imajo končnico .run Googlam "how to install .run files" in dobim neka navodila v stilu "sudo in še cel kup parametrov" prepisujem in pastam ukaze v terminal (itak ne vem kaj delam) vendar mi vrže nek error vn. Sprobam še tole
Right click on the file in the file manager and click 'Properties'. Click the 'Permissions' tab and tick the box that says 'Allow executing file as program'. Doubleclick. Spet ne gre. FAIL.
A obstaja še kakšna bolj simpl opcija kot da čez terminal/command promt tole inštaliram? Nič jasno.
- Sprobam downloadat skype. Kero distribucijo naj vzamem Ubuntu, fedora, opensuse, Debian, dynamic??? Kako naj inštaliram, kaj naj vzamem? Nič jasno.
- Dajmo si naložit double commander, bojda je ful podoben Total commanderju. Tar.xz, tar.gz from lounchpad ppa deb packages, rpm packages. Spet nič jasno, kaj moram downloadat kaj storit. Tar.xz, tar.gz . Tole zgleda kot nek arhiv (rar, zip …) zadevo odpakiram v nek direktorij, samo kako pol zalaufam program. Kam bližnjico naredim? portable installation??

Evo, sem novopečen user, ki je za štos probal naložit linux in sem popolnoma izgubljen.

Pomoč??
Kakšen dober slovenski linux forum??
Par nasvetov za linux noobe??

hvala


Tvoj problem je windows mentaliteta. Dokaz za to, je da si sel na nvidiino stran iskat binary blob, namesto da bi ugotovil kako se na tvojem OS instalirajo programi. Vecinoma na GNU/Linux OS-ih se ne gre na net iskat programov, ampak se uporablja repositorije preko package managerjev. 100x boljsi sistem kot windows installers.

Za zacetnike je kak Ubuntu al pa Mint. Driverje ti sam najde in instalira, za programe imas app store/package manager.

Za bolj napredne je recimo Arch, instaliranje programov je as easy as:
sudo pacman -S nvidia
AUR has it all.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

Ozric ::

Mogoče malo off topic pa vendar... Meni je Zorin OS super zadeva, idealen za prehod z Winsov na Linux, predvsem zaradi "hibridnega" vmesnika, ki je meni (z Winsi indoktriniranemu uporabniku) zelo blizu. Skratka, dela brezhibno. :D

2f4u ::

Oj,

Ali kdo to.uporablja?

Imam star pc, mini, brez diska in bom startal preko usbja; za dazalogger kar preko mreze.

Uporablja kdo Zorin OS?
Lp
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1059313209 (133) Ijus
»

Kateri Linux distro?

Oddelek: Operacijski sistemi
312892 (181) minicooper
»

Ubuntu Touch prihaja oktobra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8933548 (28664) WarpedGone
»

Trojanski konji tudi za Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9423785 (19790) MrStein

Več podobnih tem