» »

Kateri Linux distro?

Kateri Linux distro?

1 2
3
»

WhiteAngel ::

@kanarin
Če imaš v BIOSu vkloplje UEFI, potem rabiš ext4 particijo za linux, opcijsko swap in nujno še uefi particijo z loaderji za operacijske sisteme/kernele. Če izklopiš UEFI, potem sta ext4 in swap dovolj. V MBRju imaš zapisan GRUB, ki ti da na izbiro kaj bootat.

Če se meni kaj podobnega zgodi, da se noče bootat in bi moralo sicer delat, uporabim boot-repair https://help.ubuntu.com/community/Boot-....

energetik ::

kanarin je izjavil:

Zdaj, kot sem bral Zorin OS 18 Core naj ne bi bila ravno optimalna izbira za tako star in podhranjen HW (samo 4 GB RAM,Core i3 (3rd gen). Škoda da ko je bil še W10 nisem malo štopal performanse - ampak že po občutku mi na že na tem Linuxu vse leti občutno hitreje. Tako da ne vem niti če sploh rabim iskati distro ki bi tekel še hitreje. Kaj bi vi priporočali za tak HW, pa da je windows like in user-friendly ? Torej da preprost za uporabo, lep in hiter ;).

Iskrena hvala vsem za dosedanjo pomoč.
Na laptopu s 4GB in Core2Duo sem poganjal Mint XFCE, priporočam. Leti, seveda dokler z zavihki ne zafilaš RAM, ali pa mu daš delat kaj CPU požrešnega. Ampak tega ne boš rešil z nobenim OS.
vires in numeris

kanarin ::

Mimogrede, sem rešil tudi problem s prikazom slike. V bistvu zelo trivialno (brez nobenega "hekanja" v OS). Pač zmotno sem mislil da PC oz monitor (gre za AIO) nima pravega OSD menuja (da lahko nastaviš samo Brightness" pa temu ni tako). No v tem menuju ni lih dosti opcij je pa ena ključna - "Auto adjustment" - in to reši dejansko vse probleme s sliko ;)

Se vidi da sem ta PC do zdaj zelo malo uporabljal, dobil sem ga pred kakšnim letom (odpis opreme v firmi), sem mislil, da bo za kaj mogoče še vedno uporaben, pa je bil prenameščen Windows 10 praktično neuporaben. Predvidevm, da Linux vsaj po zagonu ko ni odprith apliakcij leti ker OS uporablja bistveno manj RAM-a (vidim da le nekaj čez 1 GB) kot W10 ?

bm1973 ::

Star hardver najprej nadgradiš z SSD in max RAM, potem postane marsikateri uporaben...

Kn3dL ::

kanarin je izjavil:

Tako da ne vem niti če sploh rabim iskati distro ki bi tekel še hitreje. Kaj bi vi priporočali za tak HW, pa da je windows like in user-friendly ? Torej da preprost za uporabo, lep in hiter ;).

Probaj s tem https://sourceforge.net/projects/agarim.... Bazira na void linuxu, ki je po izkušnjah odličen za zastarel hardware. Glede na tvoj hardware priporočam XFCE izvedbo, testiraj pa tudi druge DE-je (Plasma če hočeš kvazi win izgled). Meni na podhranjenem pentium N4200 laptopu leti (win 10 in 11 sta bila obupna).

KTr1sk ::

4 Linux distros that look better than Windows 11 and macOS combined
https://www.xda-developers.com/linux-di...
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Meiniken2 ::

Pa ne pozabi, da lahko različne distribucije testiraš na https://distrosea.com

DePalmo ::

Ashrack je izjavil:

@DePalmo
Instaliraj si Windows 10 ter pobrisi nesnago ven. Bos najboljse stvari resil.

In to je edini odgovor na moje vprašanje? Vau.

Torej se moje mišljenje izpred X let ni in ne bo spremenilo: linux je super za server, za domačo uporabo je pa še vedno premlad.
Ah ja, očitno bom trpel Windowse.

Zvezdica27 ::

winsi so čist kul sistem, kaj to ni jasno? imajo svoje fore, ampak z njimi ni nič narobe. Linux je pač izbira, sam trenutno sem na osx in uživam in nisem bil na pingvinčku že cca 3 mesece nikjer.

zz

dt711 ::

Kanarin, čestitam. Preizkusi še debian 12 z LXDE, meni je ta najbolj všeč. Na začetku je par stvari za nastavit, na primer dodati uporabnika med sudoers, dodati repozitorije, nastaviti vrstni red in čas za dualboot itd. Bomo pomagali.

Spremembe gredi tudi meni na jetra. Pri debian 13 so že nekaj spreminjali okoli repozitorijev, sem naložil nazaj 12.

najprej naj mu en pojasni ali da link, da najprej izbiraš DE (WM), torej kako izgleda - potem izbiraš distro (kaj je zadaj, recimo kateri package manager). In da v resnici se v kernele sploh ne rabiš spuščati.

Meni osebno je od večjih tudi najbolj všeč LXDE, čeprav sem najraje v openbox+tint2, ki je popolnoma prilagodljiv meni/uporabniku in imam comp, kot ga jaz hočem.

Torej, najprej googlaj slike, kaj ti najbolje izgleda in kako deluje (je start meni ali ga ni?), potem pa to naloži na svoj sedanji sistem in boš videl ali se sploh prav postavi (ne bomo šli v detajle, sam če boš na kak Kubuntu dodajal openbox, grem staviti, da se se bo postavil - ampak se boš vsaj učil kako vse skupaj dela s paketki itd). Potem boš, čez kak mesec, iz nule postavil sistem, ki to že sam v štartu ima (zato, če hočeš openbox, je mnogo mnogo bolje vzeti kar lubuntu in ne čarati s postavljanjem openbox na nekaj, kjer noben paketek ni temu prilagojen).

Tako da ne mu svetovati ali ali oni distro - to je brezveze - raje naj si na sedanji distro proba namestiti več WM in ko se bo zalomilo (kar se bo, hehe, naj da wayland gor pa da ga vidimo, ali pa na KDE gnome), in ko bo reševal, mu bo počasi jasno. In ko bo pogruntal, da naj se drži rpeverjenih zadev (lxde, xfce, kde, openbox, gnome itd.) bo že na konju.

Dejansko lahko narediš karkoli - samo ni pa nujno, da bo vedno vse bp delalo. To je dobra šola, da se naučiš logike. Zato izhajaj iz najboljše osnove - Mint je samo preoblečeni debian. Sam debian ni tako prijazen kot Mint, kjer mu ubuntu že prilagaja kernele, da uredjo kaj, kar Linus malce zamudi (kak nov hardware je v ubuntu podprt, ker čisti kernel kaj še ne podpre).

V glavnem... bluzim

zz

pegasus ::

Berem, da ima Qubes zunaj novo verzijo. Zadeva je tehnično mikavna ...

Meiniken2 je izjavil:

Pa ne pozabi, da lahko različne distribucije testiraš na https://distrosea.com

Res hvala za ta link (sem se že malo poigral) - se mi zdi precej koristno vsaj za nas linxu začetnike, da dobimo nek prvi občutek kako zgleda v praksi oz v živo kakšna distribucija.

Na koncu pa se mora vsak zase odločit kaj mu ustreza - ker tu je kot vidim 100 ljudi 100 nasvetov (kaj je najboljše, najbolj primerno,...). Me sploh ne čudi, da je Windows folk kar malo zmeden ko prvič pride v Linux svet - ker je tu res ogrooomno izbire kaj sploh namestiti oz uporabljati. Pa stalno se uproablja in omenja cel kup nekih izrazov in kratic, ki jih windowsaši načeloma ne poznamo in ne razumemo. Sam zaenkrat nimam namena Linux uporabljat kot primarni OS, imam pa voljo in željo se učit in spoznavat tudi ta OS - v smislu da si razširim obzorja (mislim pa, da bo koristno tudi za službo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kanarin ()

mr_chai ::

DePalmo je izjavil:

Ashrack je izjavil:

@DePalmo
Instaliraj si Windows 10 ter pobrisi nesnago ven. Bos najboljse stvari resil.

In to je edini odgovor na moje vprašanje? Vau.

Torej se moje mišljenje izpred X let ni in ne bo spremenilo: linux je super za server, za domačo uporabo je pa še vedno premlad.
Ah ja, očitno bom trpel Windowse.

Linux se na desktopu čedalje bolj znajde in bo sčasoma prevzel tudi ta trg. Lahko probaš npr. Pop! OS https://system76.com/pop/

Jaz sem na NixOS. Tega pa ne svetujem nobenmu začetniku.

KTr1sk ::

AMD grafične delujejo boljše na Linuxu, ker imajo odprtokodne gonilnike. Starejša grafična RX 580 na Linuxu v primerjavi z Windows 11 (kdor igra igre je boljše Linux na AMD ).
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

še enkrat: pri Linux izbereš WM oz. DE (IZGLED), šele potem točen distro. WM je windoes manager, DE je desktop environment. Po domače povedano, to je to kar vidiš in kar se preko nelesa (včasih X11, zdaj niti ne vem ve kaj vse obstaja) riše na ekran.

Tisti zmazek od računalniških novic ne brati... clickbait.

gor je dal nekdo link do live test okolja distrotov - super zadeva - najdeš kar ti paše (recimo openbox), potem pa poiščeš distro, ki ga že ima (in je popolnoma vseeno ali je to debian, ubuntu, mint ali karkoli drugega... za popvprečnega uporabnika). Če že upoštevaj, da so ubuntu forumi mnogo večji od recimo system76... in bo nek specifičen problem lažje rešljiv. Sam sem imel system76 laptop in so bili čisto neodzivni, na koncu sem sam rešil zadevo (fora je bila v nadgradnjah kernela, ki so posodabljali module in kar naenkrat nekaj ni več delalo...).

V glavnem - NE IZBIRAŠ DISTRO! Izbiraš WM ali DE, potem izbereš distro, ki vse to že ima. In če to sprašuješ, ja, ostani na buntu, debian ali mintu, če uberkul arch, ampak za boga milega, DE je tisti, ki ga izbiraš!!! Omejitve DE so v resnici omejitve distrota. Pod tem je skor vse isto...

zz

Mene pa zanima kakšne so dejanske razlike v praksi med "polnokrvnimi" distroti in lite (recimo XFCE) verzijami, torej me različnimi DE (desktop environment). Seveda govorim o uporabi na starem , podhranjenem HW (PC iz leta 2012, 4 GB RAM, klasičen disk). Trenutno testiram oz se odločam med Linux Mint in Zorin OS. Razumem,da so lite verzije okleščene in porabijo manj resursov - ampak kaj se dejansko zgodi ko imaš odprtih več programov (browser zavihkov) hkrati in/ali imaš več aktivnih user profilov - je potem res še kakšna prednost oz razlika ? Ali pač vse verzije (ne glede na DE) na koncu podobno počepnejo zaradi omejenosti razpoložljivega RAM-a ? Kljub starem in omejenem HW si želim moderen, lep DE, kot berem je tu mogoče najboljša izbira celo disto, ki uporablja KDE Plasma ? Ker XFCE se mi zdi precej osnoven z malo opcijami in ne ravno lep. Pa prosim ne mi z nasveti da naj nadgradim obstoječi HW, ker tega ne planiram (želim samo izstisniti maksimum iz obstoječega).

Linux distro nima nobene veze s tem, koliko rama ti bo žrl bloated web site v browser tabu, tako da je s tega stališča vseeno, kater linux imaš. Razlike bodo v tem, koliko ti bo desktop rama pobral in koliko ti ga bo ostalo za browser. In ponavadi je tako, da več vizualnih cukrčkov porablja več rama (in včasih tudi cpuja). Odloči se na podlagi lastnih potreb in želja ...

Zabaven projekt je recimo furat modern linux brez gui okolja na single core atomu izpred 18ih let in 1GB rama. Lahko udobno delaš praktično vse, kar se od (vsaj mojega) vsakodnevnega dela pričakuje.

Meni je moj prvi Linux laufal na 8 MB + 120 MB HDD + AMD 486 40 Mhz. X-Windowsi + fvwm 2. Kasneje IceVM (pač slovenski).

Vse aplikacije b.p.

Ni bilo pa še tega web/javascript/picture sranja...

To pove vse o današnjem bloatu aplikacij, sploh tiste, ki so narejene preko Flutterja in Electrona ter javascripta...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Pa si poskusil modern openssh na kaki 386ki? Jaz sem ... Ni dovolj cpuja niti za generiranje ključev v nekem normalnem času, kaj šele za kako terminalno sejo. Pa za to niti ne moreš kriviti bloat, zgolj "welcome to modern internet" situacijo...

Meiniken2 ::

Kaj veliko možnosti ti potem itak ne ostane. Da desktop environment nališpajo gre malce več resursov. Glavna igralca sta uglavnem gnome in kde plasma. Ostali bojo pač po izgledu bolj bogi ampak funkcionalni (tako kot slotech recimo :))).

Pač poizkusi, za izgubiti nimaš kaj. Izbira linux distrubucije uglavnem v 99.9% primerov pride do tega kako hočeš, da ta izgleda in kako napreden uporabnik si. Če hočeš kde plasmo, mint in zorin itak odpadeta. Kubuntu bo verjetno še najboljša zadeva, ker je samo ubuntu s faceliftom in ob potencialnih težavah obstaja več dokumentacije.

Mimogrede - še največ kar lahko za katerikoli računalnik narediš je manjava trdega diska z ssd-jem. Računalnik bo slabše odziven če tega nimaš, ne glede na to kateri desktop environment uporabljaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Meiniken2 ()

Če želiš polnokrven (vse aplikacije ki jih povprečen uporabnik rabi na voljo ob namestitvi) in light distro (dela zelo hitro in ponuca malo rama) je dejansko za staro podhranjeno mašino samo eden distro ki to vse pokrije, Antix -> https://antixlinux.com/. Ga ni bolj ustreznega distrota za omenjeno, res pa mogoče ni tako enostaven za začetnike kot ZorinOS. Potestiraj in poročaj.

negot ::

Vsem priporočam Void linux, :)

Cr00k ::

Za začetnike ubuntu in fedora... potem pa dolgčasa nič. Sploh pa ne neke obskurne distribucije, Zorin je sh*t. Point distribucij za začetnike je velik community in dober support. Ko neki zašteka, da lahko hitro popraviš in ne izgubiš volje.

Sam sem šel prek archa, vse do gentooja... pa se občasno še vedno vrnem nazaj na začetek, pa nisem razočaran.

Cr00k je izjavil:

Sploh pa ne neke obskurne distribucije, Zorin je sh*t.

Za Linux novinca mi je ta svet res fascinanten. Na kratko bi rekel "100 ljudi 100 čudi" torej da ima vsak neke svoje preference/poglede/nasvete... Glede na to, da obstaja toliko Linux distribucij me to sploh ne čudi. Vedno bolj spoznavam, da je takšno bogastvo izbire po eni strani prednost in lepota, po drugi strani pa tudi prekletstvo (z vidika običajnega domačega uporabnika - seveda zaradi dileme kaj izbrati oz kaj je najboljše, najbolj primerno,...).

Resda sem začetnik,ampak sem dosedaj prebral in tudi sprobal že marsikaj. Take (pavšalne) navedbe in celo pljuvanje po določenih distrubucijah pa me res motijo, ker se mi zdijo ne samo neprimerne ,ampak tudi vsebinsko povsem zgrešene in neresnične:

Zorin OS is not obscure at all.
It is one of the most popular beginner‑friendly Linux distros, with massive download numbers and strong mainstream recognition.

Tako,da bi res prosil za strokovno argumentirano razlago,zakaj se ta res popularna Ubuntu based distribucija (ki se nahaja na vseh top X listah) smatra kot obskurna in sh*t. Hvala.

kow ::

"with massive download numbers" ne pomeni kaj veliko. Steje koliko ljudi OS dnevno uporablja.

Vsa poanta distribucije (ce prav razumem), da je cim bolj podobna windows in macOS. Kar je imo ze v startu neumnost, ampak dobro.. ce je to njihov marketinski pitch, naj bo. Verjetno zelo dobro deluje, ce v podjetju migriras na linux in direktorju/birokratu nakladas kako bo uporabnikom lazje, ker bo izgled podoben, hehe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Vsa poanta distribuicij je, da ima vsaka svoj software repository, in da je vse skupaj fragmentirano. Ker vsak hoče svoj košček denarja. Nihče itak ne dela zastonj...

Gentoo, Slackware, downloadaš source kodo in jo prevedeš na svoji škatli :).

kow ::

Da nihce ne dela zastonj oz. brez placila, gotovo ne drzi.

dejansko bi bilo najbolj pamtno, da si sam prevedeš točno to, kar rabiš, sam ko bo prvič dependency hell, boš šel nazaj na nek distro.

Še enkrat: izberi DE ali WM, ki ti sede - amoak ne če iščeš samo speed- pol je mičkn drugače.

Potem izberi enega od glavnih distrotov, ki to že imajo not. *buntu, debian, arch, kaj takega. Pod izgledom je vse več ali manj isto,

Kdor je zgoraj priporočal distro s fluxboxom... antix, pa pizda, zakaj rinete v neke forke, ki nimajo podpore - izberi openbox namesto fluxbox, saj je isto, imaš vsaj community zadaj... za glavnim distrotom.

V glavnem - daj za boga milega, začetniku priporočajte nekaj od buntujev ali debianov. Prednost buntujev je, da imajo popatchane kernele, da tudi nak super nov HW dela. Prednost debiana je, da hudič ne bo crknil ali se zaciklal... in da je vesak debianov problem tudi problem ubuntujev - ogromen community. za prvič bi svetoval lubuntu, ker je light in ima opnebox, ki pač meni sede. Tudi xubuntu bo pravi, tudi light.

Po kakem letu ti bo všeč KDE. Super, samo na obstoječi lubuntu dodaj vse potrebno in boš imel tri DE na distrotu. Se boš vsaj kaj navadil.

MInta ne poznam, ne vem ali je mainstream, ampak v grobem, za začetnika, ne ubuntu, ne kubuntu - lubuntu ali xubuntu. Tam se pol naučiš, če boš hotel. Če pa ne boš nikoli v CLI pa tudi prav, lxde in xfce imata itak vse in terminala ne rabiš niti povohati. Ker ubutnu je tech distro in dodajajo bombončke v DE, da tekmujejo z win 11 in osx, to pa pomeni težave (če zamenjaš systemd, bodo pač težave, kot so to naredili tam nekje 2020).

In nobenega problema ni, če si na win 11 ali osx - dandanes so to vsi super sistemi. Bloated? Hja... saj je ubuntu tudi...

Zato pa pravim - iščeš izgled, dobro, sam če paiščeš hitrost pa je v resnici je edina pametna izbira LXDE ali XFCE, da je hiter, potem pa si gor daj navlako (KDE, Cinnamon, Gnome, kar hočeš)... Ampak v roku 2 mesecev ti bo jasno, ptoem pa si boš izbral pravi DE in pravi distro (ali še bolje, ga boš dal na sedanji distro, sam pol imaš podvojevanje paketkov).

Pač vsakemu svoje - to je fora, sam prej vsaj se nauči kaj. Jaz osebno sem začel na starem gnome in ne bi imel nobene težave še vedno biti v njemu - je bil vsaj hiter in grd! Dandanes pa, če se le da, prosim za openbox+tint2. To je meni najjači WM in mi ni jasno, da ni najbolj popularen na planetu... moj sistem je na drugemu kompu up and running nekje od 2013, že davno brez podpore in nadradenj (nek lubuntu 18.04) in kar dela in dela...

na šihtu win 11, zdaj doma osx... vsi 3 so odlični. Za ene stvari je win celo najjači, sam je MS red debilen glede user experience...

zz

Zvezdica27 je izjavil:

Minta ne poznam, ne vem ali je mainstream,

Moram rečt, da sem precej presenečen, da nekdo na veliko pametuje in tala neke nasvete, potem pa recimo prostodušno prizna da Minta sploh ne pozna oz ne ve ali je to mainstream. Ko se sam štartal skoraj iz nule in raziskoval je to bil prvi distro ki mi je padel v oči in prvi ki sem ga tudi namestil. Tudi če povprašaš AI (postavil sem isto vprašanje Copilotu, ChatGPT in Gemini) je kar nekako konsenz ,da je v letu 2025 top desktop user distro dejansko... MINT.

Dejmo bit realni, domači uporabniki ki dandanes prehajajo na Linux (razlogi so lahko različni) izhajajo iz Windows sveta in tudi na Linuxu v veliki večini želijo dobiti čimbolj windows-like (ali če želite macOS like) user izkušnjo, želijo torej smooth prehod in da dela vse out-of-the-box (da po možnosti sploh ne rabiš terminala). Stari Linux mački se najbrž ob tem zmrdujejo ampak kot tudi sam opažam je Linux v letu 2025 (no zdaj že 2026) že res lahko tako prijazen, lep in enostaven OS - da lahko skoraj v vsem nadomesti (ne najbolj posrečenih) Windows 11. Sploh pa je res kul, ko želiš spet oživeti/pomladiti nek star podhranjen HW (ki mu je že W10 preveliko breme).

Sam razmišljam, da bi za naslednji korak (na glavnem PC-ju oz prenosniku bom ohranil W11) nabavil nek cenovno ugoden mini PC (nettop), da bi ga priklopil na obstoječi dock in 2 monitorja (uporabljam doma za službo). Predvidevam, da bo že 8 GB RAM dovolj za neko tipično domačo uporabo ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kanarin ()

Zorin OS Pro only 47,99EUR... :)

Mint je kul, če ti je všeč cinnamon, xfce ali mate... samo kot pravim, manjši userbase, manj dostopnih rešitev težav, težje začetnik troubleshoota, brez da vso voljo izgubi.

Sicer pa za začetnika atomic distro, ki ga en profi nastavi... je bulletproof.

lp,

glej, minta nisem nikdar niti pognal, ker jaz od compa živim in ne drkam distrotov vsak teden. Zadnjič sem linux špostavil z zgornjim 18.04, zdaj pa računaj koliko let nazaj je to.

Sicer pa tudi gentoo ali arch nisem nikdar ne postavil, po pravici povedano v nobenem nisem niti bil več kot pol ure. ali sta mainstream? MIslim, da ne... Isto red hat. Sploh ne vem, če še obstajajo... KDE v lajfu niti videl nisem.

sem pa bil precej let pred tem v zelo ne-mainstream distrotu z openboxom, kjer je bil sicer super forum dobesedno frendov, sam to nas je blo 50 in to je to. in ni ga lepšega, kot da ima cel distro nek problem z enim paketkom oz. kombinacijo nečesa med tremi paketki, kar noben drug jeben distro nima točno te kombinacije, ker ima pač za eno verzijo višje paketke - in ni variante da to popraviš, ker ko boš ali force downgradal ali pa iz githuba dal beta gor, bo pa nekaj drugega padlo... vrhunsko, ti rečem.

Če sem na lubuntu, ima moj problem na milijone ljudi, če bom na ne vem, slo tech linux, pa 20. Kje bom lažje na forumih našel rešitev?

Sori, meni dol visi za mint, konec koncev pa tudi za druge distrote - v sili ker pač sem tam začel, če že, je moja preferenca debian oz. ubuntu. jaz rabim da mi comp dela in da imam openbox, to sta moji edini preferenci - za to imam ali debian z openboxom - ali pa butnem gor lubuntu. Lubuntu je lažje. To je to. namestim tint2 in naložim točno dve config datoteki in imam isti desktop v manj kot 5 min po inštalaciji.

Če je mint tako velik, da je user base, potem go for it, ampak se strinjam z zgornjim: če iščeš win11 ali osx lepoto, potem pojdi na distrowatch in enega od top 10 povleči (prej jih sprobaj na oni live strani), za hiter linux pa smo že povedali.

Jaz bi rad samo enemu prihranil kak mesec. Včasih je bilo to drugače, ampak glej, GNOME je kar umrl očitno, zdaj ko malo gledam, je kar odšel, vsačih pa je bil default...

nisem pa noben ekspert, samo malce bolj advanced user, tu sem od c64 in 286 naprej... Samo ja, jaz hočem pač malce drugače, CLI in hitrost in čistost namizja. Bling bling mi ne pomeni nič,

zz

Ales ::

Zvezdica27 je izjavil:

Sicer pa tudi gentoo ali arch nisem nikdar ne postavil, po pravici povedano v nobenem nisem niti bil več kot pol ure. ali sta mainstream? MIslim, da ne... Isto red hat. Sploh ne vem, če še obstajajo... KDE v lajfu niti videl nisem.

KDE nisi videl v življenju in Red Hat ne veš, če obstaja in če je mainstream?

Zakaj se potem na ta način oglašaš z nasveti? Beri temo in se boš še kaj naučil, ne pa da medeš sveže uporabnike s svojim neznanjem in nerazgledanostjo.

Ales je izjavil:

Zvezdica27 je izjavil:

KDE nisi videl v življenju in Red Hat ne veš, če obstaja in če je mainstream?

Zakaj se potem na ta način oglašaš z nasveti? Beri temo in se boš še kaj naučil, ne pa da medeš sveže uporabnike s svojim neznanjem in nerazgledanostjo.

:)) tut sam sem tko razumel vsebino komentarja zvezdice. Kot da bi peljal avto v avtoservis, pa mi tam 3/4 pogovora razlagajo kaj vse še nikoli niso servisirali na avtih, ker imajo na servisu večinoma mopede..

@Zvezdica27 se opravičujem ža mogoče malo grobe besede, ti očitno spadaš v kategorijo "starih Linux mačkov". lahko razumem tvojo situacijo in poglede, samo novi linux uporabniki rabimo predvsem sveže aktualne informacije in izkušnje, ne zanima nas toliko kaj je bilo aktualno 10-15 let nazaj. In dejstvo je, da bo povprečni domači uporabnik navajen Windowsov (ali MacOS) le strežka požrl nek uporabniški vmesnik ki bolj spominja na Windows 3.1 kot na moderni OS. Razumem pa tudi, da določenega segmentu linux uporabnikov to ni tako pomembno in dajo večji poudarek drugim vidikom uporabe. Vseeno pa ne morem razumeti, zakaj nekateri kar malo zviška gledate na uporabnike ki tudi pri Linuxu iščejo in želijo imeti fancy in moderen uporabniški vmesnik - kot da je s tem kaj narobe.

Sam na veliko uporabljam to stran https://distrosea.com/ - za prvi vpogled v različne distribucije (ki jih je - z vsemi podverzijami oz DE - res ogromno). In ja, kot čisto nov Linux uporabnik trenutno uživam v dr*anju raznih distrotov, trenutno me omejuje samo dokaj star in podhranjen HW (kot sem napisal planiram nabaviti kaj novejšega, bolj primernega).

Trenutno sploh še ne vem kaj bo na koncu iz tega, ker da bi prav zamenjal primarni OS iskreno nimam v planu. Imam pa doma poleg W11 domačega in službenega prenosnika tudi en star MacBook Pro, pa Android telefone in tablice, iPad... tako da mi je manjkal samo še Linux :) . Drugače pa sem tudi jaz generacija, ki je začela z 8-bitnimi mlinčki (ZX Spectrum 48K +) - nato Amiga 500 pa 386...

Vinski Kamen ::

Sam sem nekaj časa iskal, katera distribucija ima delujočo hibernacijo. Zadnje čase je izgleda v modi, da si default namestitev naredi premalo swap particijo. To se reši z ponovno ročno namestitvijo z dovolj velikim swapom, a še vedno hibernacija v debian ne dela. Ok, debian je namenjen za serverje, ki ne potrebujejo hibernacije. Po preizkusu na vrsti distribucij se izkaže, da hibernacija deluje na Kubuntu 24 in vseh Mint-ih, ne deluje pa na ostalih Ubuntujih, Popos, MX in debian.

Zvezdica27 je izjavil:

Jaz bi rad samo enemu prihranil kak mesec. Včasih je bilo to drugače, ampak glej, GNOME je kar umrl očitno, zdaj ko malo gledam, je kar odšel, vsačih pa je bil default...

Zanimivo opažanje, ker GNOME je bil kar standard, bolj kot KDE.

Zadnje čase pa ima vsaka distibucija KDA Plasma varianto...

codeMonkey ::

KDE mi je bil vedno vsec s tehnicnega vidika, pac Qt/C++, super osnova, ampak z vidika dizajna pa je (bil) katastrofa, ko se je vedno poznalo da so zadaj neki geeki in ne ravno oblikovalsko nadarjeni posamezniki. Gnome 3 z raznimi razsiritvami me je bolj preprical, ker je deloval precej bolj minimalisticno, posebej ko dodas se catppuccin temo za vse od dekstopa, terminala, nvima, tmuxa pa do pdf readerja in najbolj obiskanih spletnih strani, tako da imas na koncu prakticno vse pokrito in da z enostavnim klikom spreminjas med svetlo (latte) in temno (frappe) paleto, in je vse lepo usklajeno. Mogoce pa bo treba spet pogledati KDE, ker nazadnje sem se z njim igral, ko so poskusno prehajali na Qt5.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

dejansko bi bilo najbolj pamtno, da si sam prevedeš točno to, kar rabiš, sam ko bo prvič dependency hell, boš šel nazaj na nek distro.

Od Kar so vsebniki ni s tem problema. Tudi prej je bil bolj v nastavljanje okolja kot pa knjižnic.

bm1973 je izjavil:

Zvezdica27 je izjavil:

Zanimivo opažanje, ker GNOME je bil kar standard, bolj kot KDE.

Zadnje čase pa ima vsaka distibucija KDA Plasma varianto...

Karkoli širše sprejeto je bilo prej recimo cde. Potem pa fragmentacija.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Čisto mimogrede sem se pod tušom spomnil, da je tudi slo-tech imel svojo lastno live distibucijo..., ki sem jo tudi sam parkrat zalaufal :)

Če koga zanima članek iz Monitorja.

Stari smo že :D

Zimonem je izjavil:

Si pa fosil, da še poznaš CDE :)). Welcome to the club >:D.

Ja, vsi so ga imeli, SGI, HP, Sun, IBM na svojih workstationih.

Common Desktop Environment @ Wikipedia

Imaš še vedno varianto, da ga daš gor...

ni frke, vse ok. nisem noben stari maček, sem pa na linux nekje od leta 2000. kaj je zdaj in in mainstream nimam pojma, saj sem povedal, da jaz nameščam sebi le openbox.

vem pa, kako je, ko veliki improvizirajo. Kaj je že bil oni ubuntu z unity, kako je bil lep... sam kaj ko je delal lih en teden. takoj sem šel nazaj na gnome (tedaj še nisem poznal openbox)

če še fant idloči iskati lep DE, res nimam nasveta.

Zame pa je glavno ea dela in da dela več let isto in b.p. tedaj pa potem znaš ceniti lxde in xfce. Grdi? hja... mogoče, ampak unity je bil lep, delal pa ni.

lp vsem,

zz

Zadnji DE za iskalce lepote...

https://system76.com/cosmic

Barbarpapa2 ::

Dober dan...

bm1973 je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Si pa fosil, da še poznaš CDE :))...

Na prvi mašini, kjer sem sploh videl GUI, se mu je reklo HP-VUE :P:))8-)

...uživajte to nedeljo, jutri je (za večino) prvi delovni dan leta (manjšina je ta užitek imela že v soboto)..

Jože

Zgodovina sprememb…

1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1250381695 (4020) polozweii
»

Zorin OS 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
7016108 (3794) 2f4u
»

nov SSD disk v prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
442725 (1624) turist1
»

UEFI - kako ponovno namestiti windows 8