» »

Kateri Linux distro?

Kateri Linux distro?

1
2
3

asinhronc ::

Ni ravno Linux kriv, ampak splošen razvoj računlaništva, kjer če ne bereš kaj vse se dogaja, postajaš vse bolj neumen. Boot Mode, Legacy, uefi/efi poznaš? Kako si kreiral particije? Avtomatsko ali ročno? Grub, EFI, root, home, swap. Pa secure in fast boot morata biti izklopljena v biosu. Za nekatere biose pa še Boot Mode v Legacy.

Vse diši po tem:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: asinhronc ()

bm1973 ::

To, da se danes folk še ukvarja z Dual Bootov, je že v osnovi fail...

KTr1sk ::

ivan01 je izjavil:

Pozdravljen

Še moje mneneje.

Dokaj zanimiva in enostavna za uporabo je tudi distirbucija LinuxFX. Je na bazi Ubuntu(debian) oz. izpeljanka iz Linux Mint. Prav tako Cinnamon namizje. (Zgleda pa kot kopija windows 10). :)
Za moje mnenje deluje dokaj dobro (uporaba: internet, filmi, audio, slike, office...), naj pa ne bi bila toliko primerna za kakšne zahtevnejše igre (sam nisem testiral).

Poleg že naštetih s strani drugih, so dokaj dobre še distribucije, katere uporabljam: FerenOS (KDE Plasma), Xubuntu (Xfce), KDE neon (KDE Plasma), Kubuntu (KDE Plasma), Solus (Budgie, KDE Plasma), Zorin OS (Xfce), pa verjetno bi se še kakšna našla.
Sem ljubitelj namizij: Xfce, Cinnamon, KDE Plasma, Budgie.

V bodoče se še imam namen lotiti Arch Linuxa z enega od teh namizij.
Glede offica pa LibreOffice, FreeOffice ali pa OnlyOffice.

Lp

To je tale torej
https://winuxos.org/
hvala za tole, je res kot Windows na prvi pogled :).
Je pa mogoče tudi Deepin eden tistih novejših, ki že ima AI integriran :P
https://www.deepin.org/index/en
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

dt711 ::

Preizkusi vse možne distribucije in vezije le-teh: lubuntu, kubuntu, ubuntu, debian, popos, mint xfce, mint mate, mint cinnamon, mx linux, arch... Par od teh navadno dela na manj podprtem HW. Zato je treba paziti PRED nakupom računalnika, kaj je najbolj podprto. Med boljšimi so Thinkpadi, MSI, Dell...

Na manj podprtem HW potem ne moreš uporabljati distribucije, ki ti je najbolj všeč, pač pa tisto, ki dela. Največ problemov sem imel z nekim Acerjem aspire es1, ki ima zanalašč zaklenjen UEFI, da zmrzne, ko mu dodaš nov vnos. Starejši Lubuntu se vseeno da naložiti.

SuperJet ::

A je že kdo tukaj kaj testiral KDE Linux? Je KDEjeva lastna distribucija, ki je trenutno še v alfa fazi.

kow ::

Kaj je poanta distribucije? Demonstracija najmodernejsega namizja? Zakaj bi to kdo resno uporabljal, razen ce ga to izrecno zanima?

kanarin ::

iloveboobz je izjavil:

Namesti Windows 10 LTSC in dodaj SSD, če ga še nimas, pa bo stvar letela. Linux pač ni za tebe...

Odločil sem se za Linux in tako bo. Take pokroviteljske komentarje oz če ne znaš/zmoreš pomagati za konkretni problem pa si zadrži zase.

iloveboobz ::

glede na to kako osnovne zadeve ti delajo probleme, ti bomo tezko kaj pomagal. Ali nesi na kaksn PC servis da ti zrihtajo pa plačaj ure, ali pa namesti nekaj, kar poznaš in bo delalo.

Windws 10 LTSC preverjeno dela kul tudi na starejših mašinah. Pa še na familiarnem okolju ostaneš, da pol spet nebo 101 vprašanje kako kaj naštimat v prihodnosti...
smoki

Ded se je odločil, da ne bo več uporabljal normie OS-a, dajmo mu torej pri tem pomagati. Lahko, da je spoznal, kako mu uporaba novejših oken niža IQ, lahko ga moti vedno več vgrajenega spywara, mogoče "AI", mogoče si noče kreirati MS accounta in imeti vseh svojih fajlov na njihovih serverjih.

Na starem procesorju W10 resda deluje, še posebej kaka okleščena igričarska distribucija, npr. Tiny ali Ghostspectre, ampak linux dela občutno hitreje. Uporabnikov je vsak dan več, zato je odveč strah pred tem, da se kaj ne bi dalo rešiti. Na kakem slabše podprtem HW bo morda treba kak driver prevesti na roke, ali uporabiti USB Wi-Fi ali ethernet kartico, če za vgrajeno ni driverja.

Če komu linux ni všeč, mu na 15 let star računalnik naložim 32 bitno sedmico, ta je še najbolj odzivna, tudi posodobitve so še, le par jih je treba disablati.

Sam sem preizkusil vrsto distribucij, vendar vedno znova pristanem na LXDE debianu. Na začetku je par stvari za pošlihtat, potem pa dela ravno tisto, kar potrebujem.

Ko bo spoznal, da je FOSS povsem ok, mu bomo povedali še za LineageOS.

asinhronc je izjavil:

Ni ravno Linux kriv, ampak splošen razvoj računlaništva, kjer če ne bereš kaj vse se dogaja, postajaš vse bolj neumen. Boot Mode, Legacy, uefi/efi poznaš? Kako si kreiral particije? Avtomatsko ali ročno? Grub, EFI, root, home, swap. Pa secure in fast boot morata biti izklopljena v biosu. Za nekatere biose pa še Boot Mode v Legacy.

Vse diši po tem:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic....

Torej, PC je Lenovo ThinkCentre M72z, BIOS je iz leta 2012. Boot mode je bil nastavljen na Automatic - na voljo sta še opciji "UEFI" in "Legacy". Probal sem oboje, ni pomagalo.Secure boot opcije v BIOSu ni.

Pomagal sem si s Copilotom, izvedel "Boot Repair" - ni pomagalo. Glede particij - kot rečeno sem izbral enostavno opcijo "Erase disk and install Linux Mint"", kako je naredilo pa se lahko vidi na spodnjem linku. Kako bi ročno naredil particiji (install opcija "Something Else") pa se mi kot Linux začetkniku ne sanja.

https://postimg.cc/gallery/RJzZwkp

Še par zadevi, ki mi jih je izpljunil Copilot:

The ThinkCentre M72z is a slightly tricky machine because it uses an early UEFI implementation. When Mint installs fine but the system says “No operating system found”, it almost always means the BIOS isn’t detecting the EFI bootloader — even though it’s on the disk.

The M72z has:
UEFI but no Secure Boot
A BIOS option called Boot Mode: Automatic / Legacy Only / UEFI Only
A tendency to ignore the EFI boot entry unless the USB installer was booted in UEFI mode

So Mint was installed correctly in UEFI mode, and the EFI bootloader is present.

Your Lenovo M72z BIOS is likely not detecting or honoring the EFI boot entry. This is common on older ThinkCentres.

Liker ::

V BIOS nastavi Boot Mode: Legacy Only
Nato ponovno namesti Mint iz USB ključa.
Bi moralo delovati.

Liker je izjavil:

Bi moralo delovati.

Sem probal tudi to, ampak žal ni pomagalo.

Lenovo ima za svoje računalnike System Update software.

Inštaliraj ga v Windows, in ti bo lepo updatal vse kar je treba.

SuperJet ::

Si poskusil potem tudi Kubuntu, oziroma kakšno drugo distribucijo? Toliko da se izloči možnost, da je problem trenutna distribucija ali inštalacija.

kanarin je izjavil:

Liker je izjavil:

Bi moralo delovati.

Sem probal tudi to, ampak žal ni pomagalo.

Čudno. A pri ponovni namestitvi si izbral da pobriše celoten disk?
Ker Legacy mode je stari MBR način zagona. To dela vedno in povsod že desetletja.
Drugače pa zagon z USB ključa, nato terminalno okno in vprašaj Copilot / Chat GPT / AI kako izbrisati vse particije na disku z uporabo linux ukazne vrstice.
Nato pa ponovno namesti.
Če to ne deluje, je nekaj narobe s tvojo verzijo / USB ključem.

EDIT: Vidim da disk /dev/sda že itak gledaš v gparted. Tam samo zgoraj izberi "Device" -> "Create Partition table" in naj popuca vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Liker ()

bm1973 je izjavil:

Lenovo ima za svoje računalnike System Update software.

Inštaliraj ga v Windows, in ti bo lepo updatal vse kar je treba.

Nimam več W10 na tem PC-ju, disk je sformatiran na Linux, ki pa se kot rečeno ne boot-a. Sem našel nek novejši BIOS FW za ta model (ISO image) - pa se mi žal tudi ne zažene iz USB ključka :8)

SuperJet je izjavil:

Si poskusil potem tudi Kubuntu, oziroma kakšno drugo distribucijo? Toliko da se izloči možnost, da je problem trenutna distribucija ali inštalacija.

Sem ravnokar poskusil z Zorin OS - povsem enaka zgodba. Torej problem ni vezan na konkretno distribucijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kanarin ()

energetik ::

To imaš ti neke probleme s PC, če si nastavil legacy boot in pravilen disk kot 1. v vrsti za boot, bi moralo delat.

Sicer ti za tak PC priporočam Mint XFCE, dela ko raketa.
vires in numeris

Če je lenovo, F12 za Boot order.

Če ne zazna USB ključka, evo ti problema.

Za USB uporabi Rufus...

asinhronc ::

kanarin je izjavil:

Sem ravnokar poskusil z Zorin OS - povsem enaka zgodba. Torej problem ni vezan na konkretno distribucijo.

Če si bios pravilno nastavil kot zgoraj napisano, inštaliraj vse še enkrat od začetka, ker kot vidiš linux ni kriv. Jaz imam na biosu iz 2007 delujoč linux. Tudi najcenejši HP delal brez problema Manjaro in Mint, na noteboku tudi Xubuntu. Vedno ko pride inštalacijski vmesnik do particij izberi ročno in ročno izbriši vse kar je inštalirano. Kreiraj potem najprej EFI particijo kot boot v Fat32? (žr pozabil) formatu, velika naj bo vsaj 500 MB, potem kreiraj root particijo (/) je oznaka, potem pa še home v ustreznem datotečnem formatu ext4 in swap 2x vrednost RAM. Se da hitro poguglati kakšne particije potrebuješ in datotečni formati.

Napisal je da s ključkom ni težav, te nastopijo po namestitvi linux sistema. Pri UEFI namestitivi je to možno, ker je mašina res ena tistih "zgodnjih" UEFI mašin in je implementacija lahko vprašljiva. Pri Legacy nebi smelo biti nič narobe, razen če je disk še vedno v GPT načinu in ga iz nekega razloga potem Legacy zavrača kot legit boot opcijo.

Liker je izjavil:

Napisal je da s ključkom ni težav, te nastopijo po namestitvi linux sistema. Pri UEFI namestitivi je to možno, ker je mašina res ena tistih "zgodnjih" UEFI mašin in je implementacija lahko vprašljiva. Pri Legacy nebi smelo biti nič narobe, razen če je disk še vedno v GPT načinu in ga iz nekega razloga potem Legacy zavrača kot legit boot opcijo.

To je možno, zato je potrebno na začetku inštalacije izbrati izbriši/uporabi celoten disk oz. narediti novo MBR tabelo.
vires in numeris

Tako je, linux (Mint, Zorin OS - to sem probal do zdaj) se vedno štarta OK iz USB ključka - problem je z namestitvijo OS na disk. Tudi če je v BIOS izbrana "Legacy" boot mode in je disk prvi na seznamu boot order se OS po inštalaciji ne dvigne. Pri inštalaciji vedno izberem opcijo "Erase disk" - kaj ta opcija ne briše vse particije in kreira vse avtomatsko kot bi moralo biti - ne razumem prav dobro zakaj bi to moral ročno konfigurirat ("opcija "Something else"). No, če moram iz nekega razloga to anrediti bi prosil za pomoč točno kako - to je moje izhodišče:

Btw. če kdo mogoče misli, da sem kakšen tehnični analfabet naj pojasnjim, da imam že 25-letno kariero v IT kot Windows Server sistemec. Je pa dejstvo, da zdaj prvič poskušam inštalirat Linux (in res nisem pričakoval takšne težave že pri prvem oz osnovnem koraku).

pegasus ::

To se bere podobno kot ko se jaz lotim winsow - absolutno nič ne dela, še miška klika 2cm levo od kurzorja :))

kanarin je izjavil:

Btw. če kdo mogoče misli, da sem kakšen tehnični analfabet naj pojasnjim, da imam že 25-letno kariero v IT kot Windows Server sistemec. Je pa dejstvo, da zdaj prvič poskušam inštalirat Linux (in res nisem pričakoval takšne težave že pri prvem oz osnovnem koraku).

Si vse povedal ;).

HotBurek ::

Zdejle bo vikend, naj ti rata to postavit, da si odpreš svet v nov sistem in si potem depresiven vsakič, ko pomisliš na to, kak bloatware drek je mikrosoft.

Jaz na začetku sicer nisem imel takšnih težav, poterboval sem dva dni da sem nastavil vse tiste osnovne stvar (predvsem v grafičnem vmesniku). Kmalu bo minilo 8 let odkar sem na Debian-u.

Sicer čisto ugibanje: jst bi v BIOS vse te nove čunga lunga UEFI fičerje dal na off in nastavitev približal čimbolj letu 2000. Skratka klasika.

Potem pa tako: spremeniš eno nastavitev, F10 (Save?), Yes, Exit... start... če krešne, ponoviš, greš v bios in spremeniš nekaj drugega.

Naj ti rata pa poročaj.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Tudi jaz sem 5 let nazaj naredil dual boot z Win10 na mojem primarnem desktopu. Sem rekel, da vidim, kako uporaben je Linux za vse moje potrebe. Win10 sem dal za backup. No, zdaj že ene 3 leta sploh nisem zagnal Win10, mogoče sem ga v tem času ene 15x. Zdaj pa ne vidim več potrebe.
vires in numeris

Zvezdica27 ::

majstr, daj naredi si uslugo in si za prvi linux naloži kak *buntu. Priporočam Lubuntu za stare kište, dodaten plus pa je, da je openbox že not (superlight WM, ni niti DE)-

Tudi v praksi ubuntu in derivativi marsikaj naredijo mičkn drugače kot standardni debian in morda ti tudi boot rešijo.

V glavnem pa - pojdi iz nule.

BIOS pač moraš nagruntati, čeprav bi moral trenutni *buntu tudi UEFI požreti. Če UEFI jebe, disable vse, tle ti ne moremo pomagati, googlaj za svojo plato.

DL pravi iso - 64 bit - zapeči na katerikoli medij, preveri in gasa.

Formatiraj disk ob namestitvi, kar v ext3 ali 4, cel disk, vse pusti default. Samo default in čao.

Sliko in težave boš reševal pozneje, če bo feler. Sam da se sistem namesti in da se bootneš notri. Priti moraš do login screena ali vsaj v backup CLI (root mode ali kakorkoli bomo temu rekli, recovery mode).

Drugače pa danes ni nobene razlike v hitrosti, če bi imel zunanji Nvme preko Thunderbolta in bi direkt ta bootal, niti ni nujno na disk dati, celo kak hiter usb ključek ali navadni usb disk bi letel.

Javi se, ko boš lahko na katerikoli način formatiral disk v ext3/4 in namestil lubuntu. Pa gremo od tam nprej. GRUB2 bi moral potem sam sebe lepo porihtati.

zz

Nastavi v BIOSu Legacy (CSM).

Verjetno so na disku ostanki GPT particijske tabele in BIOS sistema ne zna zagnati, instalacijski program pa ne prav zbrisati in postaviti nove MBR tabele in jo bo treba zbrisati na roke. Potrebuješ starejši MBR tip, ne novejšega GPT, da bo zadeva kompatibilna z BIOS, ne pa novejšim UEFIjem. Sem si že razbijal glavo s tem, ko se je uvajal UEFI. V Windows se je to zbrisalo z diskpart, clean. Ti boš pa zalaufal Mint in se bo s ključka dvignil poln linux. Potem odpri terminal in daj ukaz:

sudo fdisk -l

Dobil boš verjetna dva diska, eden je mintov navidezni /dev/loop0, drugi pa tvoj fizični disk, nekaj takega kot /dev/hda. Potem v primeru, da imaš res tvoj disk kot /dev/hda, daj ukaz:

sudo gdisk /dev/hda

Zdaj si v gdisk (podobno, kot fdisk včasih v DOSu) in ti kaže

Command (? for help):

Daj ukaz x in prideš v podmenu Expert command. Tu daj ukaz z (zap GPT data structures and exit), vpraša te za potrditev, daj dvakrat Y. Zdaj bi morale biti pobrisane komplet vse tabele. Preveri še enkrat z

sudo fdisk -l

Potem klikni na grafični installer zgoraj (Install Linux Mint) in za prvič daj kar installerju naj uporabi celotni disk in avtomatsko generira particije. Boš potem popravljal, če ti kaj ne bo ustrezalo. Pred časom je na primer postalo moderno narediti čisto malo swap particijo in potem ni delala hibernacija. To korigiraš v drugem poskusu inštalacije tako, da zbrišeš samo swap in ext4 particiji, narediš novo večjo swap particijo in potem še ext4, kolikor prostora je še ostalo.

Ampak saj to lahko narediš tudi grafično v namestitvi - če se ne motim je nekje ukaz za ustvarit novo particijsko tabelo in tam daš MBR.
vires in numeris

Kn3dL ::

@kanarin

Nisem prebral vse teme.

Ali se ti med namestitvijo pojavi kakšen error? Sam imam laptop Leonovo Ideapad 320, ki med namestitvijo linuxa blokira bootloaderje ki niso windows - vrže errorje pri koncu namestitve bootloaderja. Kriva za to je slaba implementacija v BIOSu.

Probaj namestiti sistem brez bootladerja, ko je sistem nameščen bootaj preko refind https://sourceforge.net/projects/refind/ in ti bo našel sistem ga izberi in enter. Ko prideš v sistem pa lahko ročno poženeš v terminalu "grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --removable" + "update-grub" (s sudo/doas ukazom seveda). Naredi reboot in odstrani boot ključek - sistem bi se ti moral normalno zbootat. Tisti --removable ustari kopijo linux bootloaderja in ga preimenuje v win bootloader (BOOTX64.EFI) Malo več info https://wiki.archlinux.org/title/GRUB#D....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kn3dL ()

ššš ::

Zadnjič sem spet probal Ubuntu. Že v ne vem kero. Vse bi še nekak preživu, stvari so napredvale...potem pa po enem tednu,... Linux ni sposoben hendlat 10bit outputa po kanalu. Konc. Pika. Quadro grafično lahko vržeš v smeti.

DePalmo ::

Tudi jaz že zelo dolgo tuhtam o Linuxu in sem se sedaj le opogumil, ko sem dobil osebno izkušnjo z Win 11 Pro. Moj namen uporabe je programiranje (TypeScript in PHP) ter igrice, ter seveda pogoj da stvari delajo. Lahko zapravim nekaj časa, če je potem to to. Ter seveda da mi poganja zunanje tri 27 inčne zaslone, idealno preko enega USB-C kabla ter Daisy Chain.

Laptop je Legion 5 Pro 16IAX10, torej Intel Ultra 9 275H ter RTX 5070 Ti, 32GB Ram.

Za prvo verzijo sem probal Mint Cinnamon. Ter takoj naletel na težave z grafično. Ko sem te nekako rešil, je začelo poganjat vse tri zunanje zaslone, še boljše kot Win 11. Ampak GTA SA preko Steama še vedno ne laufa vredu in ga ne morem rešiti. Frame rate je še nekako, ampak vmes začne štekat, včasih tudi zmrzne.
Nato pa preberem da je Mint najslabša opcija za igrice ...

Torej, katero distribucijo probat ki dobro podpira igrice? Plan je GTA SA, 4, 5, kakšen predpotopen Red Alert, nato se zame zaključi, imam dovolj.
Ter seveda tri zunanje zaslone.

Nato bi pa prosil še za kratka navodila kako zamenjat obstoječ linux boot loader, da ne zjebem zraven še Windowse. Trenutno bom še na dual boot, dokler ne zaobvladam linuxa.

Ashrack ::

@DePalmo
Instaliraj si Windows 10 ter pobrisi nesnago ven. Bos najboljse stvari resil.
....

bosmla ::

Uporablja kdo linux (kateri distro) in dela v Adobe (PS, ID, AI,...)? Ce to sploh deluje ok? Je pa to se zadnja stran zakaj imam okna.

Meiniken2 ::

Adobe software na žalost ne dela na linuxu. Tudi zame je to eden večjih razlogov zakaj nisem še na linuxu, čeprav se igram z njim v virtualki.

@dt711 sem naredil točno tako kot si mi napisal (na ključku nisem imel Mint ampak Zorin OS 18) - ampak rezultat je bi žal na koncu identičen "Erro 1962 No operating system found"

@Zvezdica27 po nekaj težavah (z USB ključki) sem danes probal namestiti na ta nesrečni PC še tretji linux distro - Kubuntu (26.04) - moram povedati da mi je pri tej distrubuciji inšatacijski postopek najbolj všeč in pregleden - še posebej v lući teh mojih problemov z inštalacijo - ker prikaže natančne informacije oz disku in particijah. V glavnem izberem standardnmo opcijo "Erase Disk" 8pred tem je bil nameščen Zorin OS 18 kot ponavadi inštalacij gre skozi b.p. - po rebootu pa spet standardni problem :8). V BIOS je disk na prvem mestu za Boot - kar se tiče Boot Mode pa ne pamaga če izberem katerogoli od 3 možnih opcij (Auto, UEFi, Legacy). Drugih posebnih nastavitev v BIOS pa ne vem ozu ne vidim da bi lahko še kaj probal.

Spodaj sta je prikaz stanja diska/particiji pri inštalaciji - je mogoče problem ker je partittion table GPT?

Če je temu tako bi prosil za res jasna in natančna navodila (ponavljam, sem skoraj popolni Linux začetnik) kaj bi moral narediti/spremeniti in kako. Zgoraj je nekdo napisal "Probaj namestiti sistem brez bootladerja" - meni to ne žal samo po sebi ne pove oz pomaga prav nič. Vse kar imam je nek Linux distro na ključku in tak je pri inštalaciji možna ali straitforward opcija "Erase disk" ali pa "Something Else" - tu pa sem v temi kaj in kako.

Copilot mi napiše tole:

Let's break this down carefully, because the Lenovo ThinkCentre M72z is known for being picky about boot modes and disk partition tables. The error 1962: No operating system found almost always means the BIOS can't find a bootloader -- not that Kubuntu failed to install

The Lenovo M72z is an early-UEFI machine. It supports UEFI, but only in a limited, buggy way. In practice:
UEFI mode often fails to boot Linux unless Secure Boot is off
Legacy/CSM mode requires an MBR partition table, not GPT
If the disk is GPT and BIOS is in Legacy mode -> 1962 error
If the disk is MBR but BIOS is in UEFI mode -> also 1962 error
So yes -- your suspicion about the GPT partition table is very likely correct

To naj bi bila rešitev:

Install Kubuntu in Legacy mode with an MBR partition table
This works on the M72z 100% of the time.

Steps:
1. Enter BIOS
-Press F1 at boot
- Disable Secure Boot
- Set Boot Mode = Legacy Only (not Auto)

2. Wipe the disk and convert to MBR
- During Kubuntu installation:
- Choose Manual partitioning (not Erase Disk)
-Click New Partition Table
- Select MS-DOS (MBR) instead of GPT

Then create:

-1 partition for / (ext4)
-1 swap partition (optional)

3. Install GRUB to the disk
Make sure the installer shows:
Install bootloader to: /dev/sda
(not /dev/sda1, not EFI partition)

BIOS na tem modelu nima SecureBoot - ampak piše da ta del ni ključen oz nujen.

Že večji kavelj pa je tale: "Set Boot Mode = Legacy Only (not Auto)" - če tako nastavim BIOS ne morem boot-at USB ključek ! Boot iz USB deluje samo če je nastavljven "Auto" ali "UEFI". Ahja...

Ok, dam pač "Auto" pridem do koraka inštalacije na disk in delam po zgornjih navodilih - dam New Partition table, izberem MBR, naslednji screen pa je že vprašanje kaj točno moram naredit - ok File System:ext4, monut point "/" - kaj pa izberem pod Flags ?Copilot pravi da ni potrebno izbrati noben Flags ok dam brez pol dobim opozorilo da manjka "EFi system partition", ok kreiram tudi to po navodilih, inštalaciaj nato poteka brez napak ampak bo rebootu zglej ga zlomka - še vedno se ne dvigne (tudi če je boot mode Legacy)

Zdaj sem že v resnih dvomih ali je sploh možno namestiti katerikoli Linux na ta HW.

kanarin je izjavil:

@dt711 sem naredil točno tako kot si mi napisal (na ključku nisem imel Mint ampak Zorin OS 18) - ampak rezultat je bi žal na koncu identičen "Erro 1962 No operating system found"

@Zvezdica27 po nekaj težavah (z USB ključki) sem danes probal namestiti na ta nesrečni PC še tretji linux distro - Kubuntu (26.04) - moram povedati da mi je pri tej distrubuciji inšatacijski postopek najbolj všeč in pregleden - še posebej v lući teh mojih problemov z inštalacijo - ker prikaže natančne informacije oz disku in particijah. V glavnem izberem standardnmo opcijo "Erase Disk" (pred tem je bil nameščen Zorin OS 18 kot ponavadi inštalacij gre skozi b.p. - po rebootu pa spet standardni problem :8). V BIOS je disk na prvem mestu za Boot- kar se tiče Boot Mode pa ne pamaga če izberem katerogoli od 3 možnih opcij (Auto, UEFi, Legacy). Drugih posebnih nastavitev v BIOS pa ne vem ozu ne vidim da bi lahko še kaj probal.

Spodaj sta je prikaz stanja diska/particiji pri inštalaciji - je mogoče problem ker je partittion table GPT?

Če je temu tako bi prosil za res jasna in natančna navodila (ponavljam, sem skoraj popolni Linux začetnik) kaj bi moral narediti/spremeniti in kako. Zgoraj je nekdo napisal "Probaj namestiti sistem brez bootladerja" - meni to ne žal samo po sebi ne pove oz pomaga prav nič. Vse kar imam je nek Linux distro na ključku in tak je pri inštalaciji možna ali straitforward opcija "Erase disk" ali pa "Something Else" - tu pa sem v temi kaj in kako.

Copilot mi napiše tole:

Let's break this down carefully, because the Lenovo ThinkCentre M72z is known for being picky about boot modes and disk partition tables. The error 1962: No operating system found almost always means the BIOS can't find a bootloader -- not that Kubuntu failed to install

The Lenovo M72z is an early-UEFI machine. It supports UEFI, but only in a limited, buggy way. In practice:

To naj bi bila rešitev:

Steps:
1. Enter BIOS
-Press F1 at boot
- Disable Secure Boot

Then create:

Že večji kavelj pa je tale: "Set Boot Mode = Legacy Only (not Auto)" - če tako nastavim BIOS ne morem boot-at USB ključek ! Boot iz USB deluje samo če je nastavljven "Auto" ali "UEFI". Ahja...

Ok, dam pač "Auto" pridem do koraka inštalacije na disk in delam po zgornjih navodilih - dam New Partition table, izberem MBR, naslednji screen pa je že vprašanje kaj točno moram naredit - ok File System:ext4, monut point "/" - kaj pa izberem pod Flags ?Copilot pravi da ni potrebno izbrati noben Flags ok dam brez pol dobim opozorilo da manjka "EFi system partition", ok kreiram tudi to po navodilih, inštalaciaj nato poteka brez napak ampak bo rebootu zglej ga zlomka - še vedno se ne dvigne (tudi če je boot mode Legacy)

Zdaj sem že v resnih dvomih ali je sploh možno namestiti katerikoli Linux na ta HW.

kanarin je izjavil:

@Zvezdica27 po nekaj težavah (z USB ključki) sem danes probal namestiti na ta nesrečni PC še tretji linux distro - Kubuntu (26.04) - moram povedati da mi je pri tej distrubuciji inšatacijski postopek najbolj všeč in pregleden - še posebej v lući teh mojih problemov z inštalacijo - ker prikaže natančne informacije oz disku in particijah. V glavnem izberem standardnmo opcijo "Erase Disk" 8pred tem je bil nameščen Zorin OS 18 kot ponavadi inštalacij gre skozi b.p. - po rebootu pa spet standardni problem :8). V BIOS je disk na prvem mestu za Boot - kar se tiče Boot Mode pa ne pamaga če izberem katerogoli od 3 možnih opcij (Auto, UEFi, Legacy). Drugih posebnih nastavitev v BIOS pa ne vem ozu ne vidim da bi lahko še kaj probal.

Copilot mi napiše tole:

To naj bi bila rešitev:

Steps:
1. Enter BIOS
-Press F1 at boot
- Disable Secure Boot

Then create:

kanarin je izjavil:

@Zvezdica27 po nekaj težavah (z USB ključki) sem danes probal namestiti na ta nesrečni PC še tretji linux distro - Kubuntu (26.04) - moram povedati da mi je pri tej distrubuciji inšatacijski postopek najbolj všeč in pregleden - še posebej v lući teh mojih problemov z inštalacijo - ker prikaže natančne informacije oz disku in particijah. V glavnem izberem standardnmo opcijo "Erase Disk" (pred tem je bil nameščen Zorin OS 18 kot ponavadi inštalacij gre skozi b.p. - po rebootu pa spet standardni problem :8). V BIOS je disk na prvem mestu za Boot- kar se tiče Boot Mode pa ne pamaga če izberem katerogoli od 3 možnih opcij (Auto, UEFi, Legacy). Drugih posebnih nastavitev v BIOS pa ne vem ozu ne vidim da bi lahko še kaj probal.

Copilot mi napiše tole:

To naj bi bila rešitev:

Steps:
1. Enter BIOS
-Press F1 at boot
- Disable Secure Boot

Then create:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kanarin ()

Se opravičujem za (obsežen) zgornji post - se večkrat po nepotrebnem ponovi vsebina, sem očitno nekaj zabluzil - pa žal ne morem več popravit - dejanska vsebina je do prvega citiranja.

Tule vidim problem:

Že večji kavelj pa je tale: "Set Boot Mode = Legacy Only (not Auto)" - če tako nastavim BIOS ne morem boot-at USB ključek ! Boot iz USB deluje samo če je nastavljven "Auto" ali "UEFI".

Sistem se mora zagnati na legacy. Se pravi BIOS, ne pa UEFI. S čim si naložil iso na ključek? Če za to uporabljaš Rufus, prestavi opcijo "particijska shema" na MBR. Potem pa še enkrat popolnoma zbriši particijsko tabelo na disku z gdisk za ziher.

Zvezdica27 ::

sori, jaz sem tu mrzel, pri UEFI forah, meni je doslej vedno delalo tudi na UEFI vse. To, da ne bi mogel bootniti USB iz UEFI mi je malce noro, sam če pomislim, tega nisem nikjer probal...

Če imap slučajno thunderbolt, lahko bootneš direkt iz nvme sistem - in bo hitrejši kot notranji disk preko SATA (če je vsaj TB3).

V glavnem pa ima dt711 morda orav - morda je res v temu fora, da že usb ni prav iso zapekel (čeprav ne vem kako bi bilo to mogoče)...

V bistvu mi je malo smešno, da je bil ob izzidu UEFI to cel halo - pa je vse delalo, ti si pa zdaj po kaj, 10 letih skor edini, ki ima težave s tem.

Sicer pa - vedno ti ostane tudi opcija net install, če to še dela (debian)... moram poudariti, da sem nazadnje namestil sistem letos (macos - sem ga moral 2x, ker se je neki narobe naložil prvič), pred tem pa vsaj 10 let ne (meni vse dela na vseh kištah, mislim da sem na enemu še na 15.04). If it ain't broken... točno kako danes MBR oz. GRUB2 dela, ne vem, bogve kaj vse so spreminjali... ampak da daš ti install v smislu erase cel disk pa pol boot ne dela? prvič slišim, v resnici.

zz

Motion ::

a kdo uspešno laufa Fusion360 na linuksih. Prek wine al pa kakega drugega prevajalnika.

Zvezdica27 je izjavil:

sori, jaz sem tu mrzel, pri UEFI forah, meni je doslej vedno delalo tudi na UEFI vse. To, da ne bi mogel bootniti USB iz UEFI mi je malce noro, sam če pomislim, tega nisem nikjer probal...

Če imap slučajno thunderbolt, lahko bootneš direkt iz nvme sistem - in bo hitrejši kot notranji disk preko SATA (če je vsaj TB3).

V glavnem pa ima dt711 morda orav - morda je res v temu fora, da že usb ni prav iso zapekel (čeprav ne vem kako bi bilo to mogoče)...

V bistvu mi je malo smešno, da je bil ob izzidu UEFI to cel halo - pa je vse delalo, ti si pa zdaj po kaj, 10 letih skor edini, ki ima težave s tem.

Sicer pa - vedno ti ostane tudi opcija net install, če to še dela (debian)... moram poudariti, da sem nazadnje namestil sistem letos (macos - sem ga moral 2x, ker se je neki narobe naložil prvič), pred tem pa vsaj 10 let ne (meni vse dela na vseh kištah, mislim da sem na enemu še na 15.04). If it ain't broken... točno kako danes MBR oz. GRUB2 dela, ne vem, bogve kaj vse so spreminjali... ampak da daš ti install v smislu erase cel disk pa pol boot ne dela? prvič slišim, v resnici.

zz

Saj v 99% dela, tukaj imamo problematični 1%.

Za ziher ugasni še morebitni Intel Speed Step in podobne varčevalne pogruntavščine v BIOSu ter VT-x in podobno. Po uspešni inštalaciji lahko zadeve po potrebi vključiš nazaj.

Meiniken2 ::

Vem da je longshot, ampak okej - si mogoče poskusil s kakšno distribucijo, ki ni ravno derivat ubuntu-ja? Zorin, mint, ubuntu, kubuntu so ista zadeva.

Kakorkoli, lahko poskusiš takole: https://foxclone.org/downloads/20230509...

dragana ::

Sem imel podoben problem na enem računalniku. Instalacija windows 10 šla normalno skozi in windowsi delujejo brez napak. Ob instalaciji linuxa na drugi disk je proti koncu namestitve javilo neznani razlog za prekinitev instalacije. Sem nato namestil linux na tisti disk v drugem računalniku in ga nato prestavil v "nedelujočega". Linux se postavi, dela normalno, ob posodobitvi in instalaciji novega jedra se spet poruši. Probal več na ubuntuju oz debianu temelečih distribucij (Mint, lmde, xubuntu) in je bilo na vseh enako. Nato sem poskusil s Fedoro. Tu čudežno vse dela OK.

Z veseljem (in kar malo z ponosom) sporočam, da sem na koncu vedarle uspel ukrotiti to mojo staro PC zverinco (Lenovo ThinkCentre M72z iz 2012), tako da je na njem nameščen moj prvi Linux - Zorin OS 18 Core. Finta je bila očitno v USB ključku ki je bil incializiran kot GPT, Linux ISO image na njem pa se je na PC-ju dvignil le v UEFI boot mode. Ko mi je z Rufusom (dt711 res hvala za namig - prej sem uproabljaš en povsem osnovni tool brez vsakih opcij- USBimager) uspelo dat v MBR sem potem lahko nastavil boot mode "Legacy" in po inštalaciji se je OS uspešno dvignil iz diska 8-).

Žal pa mi ni nikako ni uspelo zrihtati display (1600x900) - slika je na desni strani malo odsekana. Poskušal pa sem res vse živo kar mi je predlagal Copilot. :(

Zdaj, kot sem bral Zorin OS 18 Core naj ne bi bila ravno optimalna izbira za tako star in podhranjen HW (samo 4 GB RAM,Core i3 (3rd gen). Škoda da ko je bil še W10 nisem malo štopal performanse - ampak že po občutku mi na že na tem Linuxu vse leti občutno hitreje. Tako da ne vem niti če sploh rabim iskati distro ki bi tekel še hitreje. Kaj bi vi priporočali za tak HW, pa da je windows like in user-friendly ? Torej da preprost za uporabo, lep in hiter ;).

Iskrena hvala vsem za dosedanjo pomoč.

Poldi112 ::

Najlažje bi bilo upgrade-at RAM na 8GB.

Kaj je lepo, je stvar okusa. Sprobaj klasične DE-je in če bo oni, ki ti najbolj odgovarja prepočasen, lahko, če si dovolj kaskaderja, prevedeš OS z več optimizacijami za svojo konkretno arhitekturo. Čudežev sicer ne bo delalo, a ko sem sam šel z optimiziranega Gentoo sistema na Ubuntu (pri obeh ista verzija KDE-ja, iirc na 4gb core2duo mašinah), se je delovanje občutno upočasnilo. Takrat sem moral potem upgrade-at RAM, da so bili PCji še naprej uporabni, samo jaz sem takrat reševal drug problem - uporabniki so se pritoževali, ker so se jim z update-i redno spreminjale tudi verzije programov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

LiquidAI ::

Za Ubuntu in Debian je običajno da se spreminjajo konfiguracijske datoteke v /etc in še kaj. Itak pa ti to vse piše eksplicitno v release notes in ni nobenih presenečenj. Jaz za določene pakete gledam še spremembe kode, ker imam zahtevne primere uporabe aplikacij.
65001

Uporabnike so motile GUI spremembe, ne update-i config datotek. Recimo ko se ti knofi ali meniji spremenijo z novo verzijo programov.

LiquidAI ::

Uporabniki so prvič pač prijeli šminko v roke. Uporabniški flow uporabe aplikacij pa je ostal enak.
65001

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LiquidAI ()

Ne rabi se veliko spremeniti, da te vrže iz rutine. In danes jih povsem razumem. To, da je "flow" podoben, tega ne spremeni. Poglej samo prehod iz win xp na Visto, pa na Win 7, pa na 8, pa na 10, pa na 11. Neprestano neke vizuelne spremembe, ki so same sebi namen. Jasno, da gre uporabnikom to v nos. S tem, da imaš pri Win in klasičnih distrotih te spremembe enkrat na par let, pri rolling distrotu, kot je Gentoo, pa potencialno z vsakim update-om, kar je problem z vidika uporabnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

pegasus ::

Pri linuxu imaš možnosti prevzeti kontrolo nad izgledom GUIja v lastne roke. Če to želiš ali če si tega sposoben, je druga debata. Pri MS te opcije sploh nimaš, tudi če bi si jo želel. In to je bistvena razlika.
Npr. moj desktop izgleda enako praktično že skoraj 25 let ... brez nekih nadležnih sprememb, ki bi motile moj flow.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1250381672 (3997) polozweii
»

Zorin OS 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
7016107 (3793) 2f4u
»

nov SSD disk v prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
442725 (1624) turist1
»

UEFI - kako ponovno namestiti windows 8