» »

Kateri Linux distro?

Kateri Linux distro?

««
8 / 8
»
»»

KTr1sk ::

bm1973 je izjavil:

pegasus je izjavil:

Folk vidi lep desktop screenshot z wallpaperjem iz 4chana in reče "to je moj distro" ... kar se lepo navezuje na fabulo o pisalnih strojih zgoraj.

Saj za 99% folka je to dovolj ;).

Najbolj folk moti pomanjkanje MS Offica za Windowse.

Če bi ljudem namesto MS Office naložil:
Onlyoffice
https://www.onlyoffice.com/download-des...
in za Outlook
https://www.emclient.com/
dvomim, da bi kaj pogrešal, ko sem prvič preizkusil Onlyoffice nisem mogel verjet, kako podoben je MS in tudi deluje kot mora.
Največja težava je Adobe in Autodesk...ter mogoče za določene online igre
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

MrStein ::

DePalmo je izjavil:

Torej, kljub obširnemu nasvetu v tej temi kateri linux se priporoča, sem se vseeno odločil da ga sprobam, ker mi je takrat Windows 11 spil vse živce. Probal in igral sem se zadnja dva tedna decembra in prvi teden januarja. Probal:
- Mint - ni delala grafična (Legion 5 Pro in nvidia pač ni delala dobro), pa še scaling desktopa je jebalo, brez pa ne gre ker 100% je vse miniaturno, 125% je pa vse štekalo
- Debian - nisem uspel niti inštalirat
- kubuntu - je bil zelo, res zelo blizu da zamenja W11, ampak mu ni uspelo
Naprej nisem probaval, zmanjkalo časa ker se je začela služba. Prvi dan se izgubil čas s self-signed certifikatom, katerega mi itak ni uspelo namestit. Sedaj sem spet na Windows 11. Linux še ni letel iz diska, ampak ga v zadnjih treh tednih nisem niti zalaufal.

Tole sem spisal za reddit za kubuntu, pa seveda ker je veliko napisanega proti linuxu, niso odobrili:

Seveda ne. Pač ne kimaš. Tega tile nimajo radi.
Če bi ti odobrili, pa bi sledilo:

- Hvala za report. Dve točki sta že rešeni v zadnjem release-u, 2 sta že v naslednjem, 1 90% rešen, 3 pa v queue.

- Hecam se, za vsako točko bi sledilo "To ne šteje" ali še kaj hujšega. Saj so drugi že napisali.

Enako je z vsako "tako skupino". Če ne kimaš, si takoj podčlovek.
Sem pred nekaj leti uporabil en podobno "popularen" softver (closed source, to itak ni pomembno), in potem mimogrede omenil, da takoj v prvih 5 minutah naletel na 3 težave. Kaj misliš, kaj je bil odgovor (več, ne samo en)? Prva zgornja alineja ali druga?
Ne prenesejo, da ima kdo drugačno mnenje od njih in ne občuduje njihov "sveti objekt".

Grimnir3 je izjavil:

Glede na tvoje "težave" z media playerjem sem malo skeptičen v tvoje testiranje. Konec koncev imaš na Linuxu tudi VLC, ki je baje še vedno zelo popularen tzdi na Windowsih.

VLC med playerji je ravno kot Linux med OS-i. :))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Cr00k ::

pri meni je vedno prvo... sudo dnf/yum/dnf install tmux neovim git vlc

pegasus ::

mpv ftw! ;)

Ales ::

MrStein je izjavil:

Se vam zdi znano? Ker: there is your problem right there (kar se izbire OS tiče)

Zgodbica je milo rečeno idiotska, izmišljena, ker je nekdo hotel prodat nek svoj imaginarni narativ.

S tega vidika se mi zdi znano, ja...

Zimonem ::

johnnyyy je izjavil:

kanarin je izjavil:

Kar mene res zanima in mi manjka pa ni teorija ampak dejanske real-life izkušnje tistih, ki z Linuxom delajo že leta (če ne desetletja). Recimo, kaj jaz kot začetnik ki uporablja Zorin OS (ali nek drugi Debian/Ubuntu distro) recimo konkretnega zgubljam oz nimam v primerjavi z nekimi kao "naprednejšimI" distro družinami/distribucijami. AI mi kot ključne razlike predstavlja "Package manager","Release model" in "Software Freshness". Predvidevam, da lahko nekim uporabnikom te kategorije dosti pomenijo, nekaterim pa manj ali celo (skoraj) nič. Da ne bo morebiti nesporazuma oz nejasnosti - tu govorim izključno iz vidika end user domačega uporabnika oz uporabe desktop OS.

Jaz sem preko neuspelih poizkusih Suse, Mandrive z Ubuntujem našel nek zadosti dober OS, ki sem ga kasneje prerastel in menjal z Gentoo-jem in kasneje našel kompromis v Arch-u.

Kaj realnega izgubljaš? Recimo mene je motilo pri Ubuntu-ju to, da sem namestil npr 14.04 verzijo, jo sporoti posodabljal in čez 3 leta bi rad imel neko novo verzijo programa ki ima feature ki ga rabim, vendar ni podprta za OS. Saj namestitev/razpakiranje nekako gre, samo potem dobiš library dependency issue, kjer openssl ni pravi, pa nek libcrv ni prava verzija, vse do glibc. Posodobitev celotnega sistema na verzijo 18.04, pa tudi težavna, saj nova verzija ni v defaltu imela vseh privzetih aplikacij katerih sem bil navajen. Ko je šlo proti koncu podpore sem bil primoran menjat celotno verzijo, saj ne dobiš zadnje verzije SWja - ampak ostaneš nekje zadaj.

Recimo pri Archu imaš rolling release, kjer nimaš verzij OSja. Sicer je prvi zagon bolj težaven kjer je večino odločitev tvojih, a ko imaš sistem postavljen, dokler ti dela HW samo posodabljaš posamezne pakete.

Te stvari s katerimi si imel probleme tudi do glibc ti rešuje docker.

Ampak osebno sem še vedno za stabilno različico in eksperimenti v vsebnikih.

mihec87 ::

bosmla je izjavil:

https://opensuse.pkgs.org/15.6/opensuse...
oz
https://software.opensuse.org/download....

To je za x11, wayland pa ma neki na pol... Vitrual keyboard bi že mogla bit neka osnova(hell še v youtube je)...

Zimonem ::

MrStein je izjavil:

DePalmo je izjavil:

Torej, kljub obširnemu nasvetu v tej temi kateri linux se priporoča, sem se vseeno odločil da ga sprobam, ker mi je takrat Windows 11 spil vse živce. Probal in igral sem se zadnja dva tedna decembra in prvi teden januarja. Probal:
- Mint - ni delala grafična (Legion 5 Pro in nvidia pač ni delala dobro), pa še scaling desktopa je jebalo, brez pa ne gre ker 100% je vse miniaturno, 125% je pa vse štekalo
- Debian - nisem uspel niti inštalirat
- kubuntu - je bil zelo, res zelo blizu da zamenja W11, ampak mu ni uspelo
Naprej nisem probaval, zmanjkalo časa ker se je začela služba. Prvi dan se izgubil čas s self-signed certifikatom, katerega mi itak ni uspelo namestit. Sedaj sem spet na Windows 11. Linux še ni letel iz diska, ampak ga v zadnjih treh tednih nisem niti zalaufal.

Tole sem spisal za reddit za kubuntu, pa seveda ker je veliko napisanega proti linuxu, niso odobrili:

Seveda ne. Pač ne kimaš. Tega tile nimajo radi.
Če bi ti odobrili, pa bi sledilo:

- Hvala za report. Dve točki sta že rešeni v zadnjem release-u, 2 sta že v naslednjem, 1 90% rešen, 3 pa v queue.

- Hecam se, za vsako točko bi sledilo "To ne šteje" ali še kaj hujšega. Saj so drugi že napisali.

Enako je z vsako "tako skupino". Če ne kimaš, si takoj podčlovek.
Sem pred nekaj leti uporabil en podobno "popularen" softver (closed source, to itak ni pomembno), in potem mimogrede omenil, da takoj v prvih 5 minutah naletel na 3 težave. Kaj misliš, kaj je bil odgovor (več, ne samo en)? Prva zgornja alineja ali druga?
Ne prenesejo, da ima kdo drugačno mnenje od njih in ne občuduje njihov "sveti objekt".

Grimnir3 je izjavil:

Glede na tvoje "težave" z media playerjem sem malo skeptičen v tvoje testiranje. Konec koncev imaš na Linuxu tudi VLC, ki je baje še vedno zelo popularen tzdi na Windowsih.

VLC med playerji je ravno kot Linux med OS-i. :))

Štajerjček ali Martinovo še vedno ni popustilo, VLC je nekaj se čimer se lahko primerja edino ffmpeg. Te dve francoske stvari sta zrihtali video na kompjuter vse ostalo je kloaka.

mihec87 je izjavil:

bosmla je izjavil:

https://opensuse.pkgs.org/15.6/opensuse...
oz
https://software.opensuse.org/download....

To je za x11, wayland pa ma neki na pol... Vitrual keyboard bi že mogla bit neka osnova(hell še v youtube je)...

Da wayland je že desetletje nekaj na pol.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()
««
8 / 8
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1250386577 (8902) polozweii
»

Linux dosega svoje rekorde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11321076 (13947) tomlin
»

Zorin OS 7 (strani: 1 2 )

7016669 (4355) 2f4u
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

15744438 (33669) diler515

Več podobnih tem