» »

HDMI

HDMI

«
1
2

WallSreet ::

Se opravičujem, ker je bila verjetno tema odprta že najmanj 1000x pa nič zato :). Rad bi vedel kaj več o tem priključku. Rabim ga za TV in naj vam kar takoj povem ,da se na te reči ne spoznam najbolje oziroma zelo slabo. Če prav razumem je to priključek oziroma kabel kjer bi potem lahko gledal filme in ostale stvari v HD obliki?? TV podpira HD tehnologijo vendar sem seveda potreboval priključek, ki ga bom kupil verjetno jutri. Zanima me predvsem ali se slika dejansko močno izboljša oziroma je veliko lepša kot pa brez HD?? Zanima me tudi in to me ubistvu zanima še najbolj ali potem ko imam HD to pomeni, da bom moral elektriko še več plačevati ali bo cena ostala enaka, kljub temu da je zdaj HD priključek in če se poraba poveča me zanima za koliko tako v €. Hvala za odgovore in lep pozdrav :)

dottor ::

HDMI je kabel, neki takega ko ta star SCART. Preko njega lahko prenašaš zvok in sliko, je pa prednost v tem, da je ratal standarden in ga najdeš že na vseh možnih napravah. Kar se tiče HDja na TVju je pa odvisno od tvojega TV ponudnika in kanalov, ki jih ponuja. Za zdej v SLO nimaš neke pestre izbire HD programov. Najdeš programe kot so: SLO 1 HD, SLO 2 HD; Discovery HD, History HD in še par drugih. Velika večina programov ni v HD kvaliteti. Prav tako vsi filmi niso v HD kvaliteti. HD kvaliteto filmov dobiš samo na Blu Ray-u. Kar se tiče elektrike, ta kabel ne porabi nič več elektrike kot star SCART.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dottor ()

WallSreet ::

Aha hvala. Če prav razumem zdaj kupim kabel in potem povlečem recimo film v obliki blu ray-a in lahko potem gledam ta film v HD obliki?

pviran3 ::

Priklopiš TV prek HDMI kabla in računalnik zazna TV kot ekran. Na tv boš vidu namizje in delal kot na lcdju.

dottor ::

Ideja predlagana s strani pviran3-ja je še nekoliko boljša za filme gledat. Vse novejše grafične kartice imajo HDMI izod ali pa DVI izhod na katerega lahko priključiš DVI to HDMI adapter. Pol pa Blu Ray ali pa Blu Ray Rip film gledaš na TVju preko računalnika. Tako imam tudi sam. Sestavu sem si en računalnik, ki je namenjen samo gledanju filmov in animejev. Večina kosov sem imel doma edino ohišje sem mogu kupit.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

WallSreet ::

Priklopiš TV prek HDMI kabla in računalnik zazna TV kot ekran. Na tv boš vidu namizje in delal kot na lcdju.


Jaz bom ta kabel priklopil v DVD recorder in televizijo, kako bo potem kar avtomatsko to delovalo na računalniku?? Zanima me če bom imel zdaj HD kabel to pomeni da moral potem tudi DVD rekorder v HD obliki kupiti ali se motim? Se pravi če jaz zdaj kabel vklopil v televizijo iz dvd rekorderja potem bo avtomatsko to zaznalo tudi na računalniku?

Hvala za odgovore

vem butl sem :)

Yacked2 ::

HDMI kabel se uporablja za povezavanje računalika z televizijo, nato lahko televizijo uporabljaš kot extended ekran ali pa kot drugi ekran, da je ista slika na računaliku in na tvju. nato na računalniku poženeš film in se usedeš na kavč z prijatelji ter pogledaš film
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

king67 ::

Pred nakupom kabla najprej preveri, če ima tvoj DVD rekorder sploh HDMI izhod. Ponavadi imajo taki snemalniki kot najbolj kvaliteten (poleg scart in kompozitni), komponentni video izhod. Razen, če tvoj snemalnik omogoča 'upscaling' na 1080i. V tem primeru je možno, da ima tudi HDMI izhod, ki pa je po kvaliteti enakovreden komponentnemu, s to razliko, da preko HDMI potuje tudi zvok.

lp,
king67

Invictus ::

HDMI lahko uporabiš tudi kot kabel za na monitor. S tem da se zvok pač ne uporabi. Video signal je pa isti kot pri DVI-D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fpbs ::

Lahko bi povedal, kakšen TV imaš. Mogoče pa tega kabla sploh ne potrebuješ.

WallSreet ::

No takole zdaj, ko sem se vrnil z morja pa imam dovolj časa, da tole težavico rešim (seveda z vašo pomočjo). Takole fpbs televizor, ki ga imam je grundig tv lcd, ki ima ob robu nalepko za HD-tv pa še nekaj drugih nalepk (če je pomembno mi prosim povejte, da vam dam potem vse podatke). Sam sem probal zdaj ta HDMI priključek in povezal računalnik in tv s kablom in kaj me moti? Namizje računalnika se je pojavil na TV-ju ampak ikone, ki jih imam na računalniku pa ne. V čemu je problem? Namizje se pokaže ikone pa ne. Zanima me tudi, če bi rad gledal filme v HD-ju kaj moram narediti? Dobro povlečem iz partisa nek film v HD obliki, ki je po možnosti 4,6 GB ali moram imeti videorekorder ki bo podpiral HD filme ali je to odvisno samo od TV-ja? Rad bi rešil to težavico in se hkrati naučil, kaj vse lahko narediš s tem kablom in kako uporabljati TV s HD sliko, kajti očitno mi TV podpira HD vendar gledam filme v navadni DVD obliki. Potem pa imam še en drug problem, ki tudi upam, da mi ga boste pomagali rešiti in sicer antivirusni program za računalnik. Sam imam Nortona vendar mi je poteklo tistih free 30 dni, ki so mi jih ponudili, zdaj pa sem na Partisu našel isti Nortom, ki naj bi nudil 90 dni brezplačno in naj bi potem ko mine 90 dni ponovno samo reset naredil in bi mi spet dali novih 90 dni, kdo morda ve? Imam težavo kajti tam so lepo napisana pravila, ki se jih držim in naredim vse tako kot piše, vendar ko pridem do točke ko je treba norton izklopiti pride do problema, ki ga imajo tudi uporabniki na partisu ko berem komentarje. Na nartonu mi piše da sem ga izklopil ko pa želim refreshat mi pa napiše, da je vklopljen. Morda kdo ve v čem je štos?

Xequerin ::

Ikon na TV-ju nimate, ker je privzeto nastavljen kot drugi monitor. To se lahko spreminja v nastavitvah.

Da boste gledali filme na TV-ju ne rabite nič drugega kot film, ki je shranjen na računalniku. Zaženete ga, sliko premaknete na TV in to je to. (predvajate lahko naprimer v programu VLC (ne potrebuje dodatnik kodekov)).

Za antivirusni program predlagam Avast brezplačno opcijo. Nortona pa lahko pustite še teh 90 dni.

WallSreet ::

Xequerin saj štos je v tem, ker je poteklo 90 dni zdaj pa bi rad samo reseteral kot piše na partisu, da bi mi dali novih 90 dni vendar se mi zatakne ko zahteva, da Norton izklopim (kar tudi naredim) vendar vseeno piše da ga nisem izklopil to težavo imajo tudi drugi uporabniki...

Ikon na TV-ju nimate, ker je privzeto nastavljen kot drugi monitor. To se lahko spreminja v nastavitvah.


Kje pa najdem te nastavitve?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: WallSreet ()

BorutK-73 ::

WallSreet je izjavil:

Xequerin saj štos je v tem, ker je poteklo 90 dni zdaj pa bi rad samo reseteral kot piše na partisu, da bi mi dali novih 90 dni vendar se mi zatakne ko zahteva, da Norton izklopim (kar tudi naredim) vendar vseeno piše da ga nisem izklopil to težavo imajo tudi drugi uporabniki...


Ne se zajebavat s temi trial reseterji, zbriši dol in naloži katero free verzijo.
Jaz uporabljam Comodo, ostali priporočajo Avast.
http://www.filehippo.com/software/secur...
http://www.filehippo.com/software/antim...

WallSreet je izjavil:

Kje pa najdem te nastavitve?

desni klik na prazni del namizja/Ločljivost zaslona

Zgodovina sprememb…

WallSreet ::

Xequerin
in
BorutK
-73 hvala vama, deluje :)))))

Kako sem vesel, ko se takole naučim novo stvar res hvala za pomoč :)

Zdaj moram samo še antivirusni program nekako zrihtat pa bo vse v redu :)

Zdaj me pa zanima še neki, ali je ta HDMI kabel samo za to ali se ga da uporabljati še za kaj + zdaj me zanima še recimo da bi dal jaz dol film ki je v HD obliki in je velik 4,4 do 4,6 GB glede na to da je HD bi se ga dalo dati na navaden prazen DVD ali moraš imeti za to posebne DVD-je. Vem da zdaj ko imam ta HDMI kabel da mi ni treba nalagati filmov na DVD ker so že na računalniki in samo priklopiš, ampak me vseeno zanima če je to možno in pa seveda je treba imeti poleg tega tudi pravi VIDEOREKORDER, ki podpera filme v HD formatu imam prav? Jaz imam zdaj DVDREKORDER SCOTT DVX/960CS in mislim, da ta ne podpira HD filmov ali se motim?

WallSreet ::

Živjo. Imam en velik problem. Kupil sem ta kabel HDMI in ga imam že nekaj časa. TV ima 3 priključke HDMI 1,2,3. Zdaj je problem, ker se mi je že 2x zgodilo, da ko sem kabel izklopil oziroma, ga odstranil in prešel na normalen TV se je zgodilo da potem ne dela zvok. Prvič ko je zmanjkalo zvoka, sem to rešil tako da sem pač kabel iz 1 vklopil v 2 in se je zvok ponovno pojavil. Zdaj se mi je to zgodilo na 2 vendar zdaj ko dam to v 3 pa zvok ne dela več. Kaj je problem? Upam, da ni pri TV-ju crknu zvok, ker me to zelo skrbi. Kaj bi lahko bilo se je to tudi vam zgodilo? Sicer sem probal zamenjati z drugim HDMI kablom vendar se zvoka še vedno ne sliši. Torej kaj bi lahko bilo? Lepo prosim za pomoč...

Zanima me ali se mora oziroma ali se da ta HDMI kabel izklopiti pazljivo tako kot npr USB ključ, kjer moraš najprej zadevo izklopi in še na to vzameš USB ven. Torej rabim pomoč, če ne me bo mati zlasala :)

BorutK-73 ::

Imaš na grafični HDMI ali adapter iz DVI v HDMI? Pa če gre računalnik v spanje, nekaterim prekine zvok na HDMI ko se računalnik zbudi.

Zgodovina sprememb…

WallSreet ::

Borut ZS

N0t0ri0us ::

Pozdrav

Da ne odpiram nove teme, si bom sposodil kar to.

namreč imam eno težavo.. imam laptopa lenovo n581, z grafično intel 4000. imam prikloplen zunanji monitor oz samsung sync master 245b in imam občsasno kakšne težave s sivimi črtami. ker se v laptop ne da normalno priključit vga kabla oz se ga ne da privijačit in sumim da zaradi tega pride do rahlo sivih črt na zunanjem displayu sem kupil hdmi-->vga kabel

torej iz računalnika priklopim hdmi, v monitor pa vga, ker le ta ne podpira hdmi ker je star že 6 let

potem nastane težava in mi računalnik ne zazna monitorja.
če ga priklopim nazaj na vga to vga pa vse deluje normalno. mogoče kdo ve kje se da spremenit da mi bo deloval hdmi ?

Hvala

LP

N0t0ri0us ::

ok sem ugotovil da ne bo delovalo, ker je vga analogen, dvi pa digitalen :(

Invictus ::

Cene bi bilo če bi kupil nov kabel, ne pretvornik. Večinoma so kabli povzročitelji slabe slike na monitorjih.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Anney ::

Eno smešno vprašanje, mogoče obstaja kakšen HDMI razdelilec in seveda kako to funkcionira.
Problem je da imajo TVji ponavadi samo 4 HDMI priključke in mi je premalo.

bear8002b ::

Imam eno uprašanje glede HDMI kabla..Namreč ko povežem računalnik in televizor z hdmi kablom mi na monitorju izginejo ikone...Ns televizorju use dela normalno...Ali je potrebno iti na kakšne nastavitve al kako..Vsak nasvet bo prišel prau...hvala..

Yacked2 ::

Ena možnost je da je na TVju točno taka slika kot je na računalniku (pač kot projektor), druga možnost (ta ki jo ti opisuješ) pa je, da imaš sedaj dva zaslona, ikono lahko primeš in jo preneseš na drugi zaslon. Spremeni v nastavitvahm katero opcijo hočeš.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Faceless ::

Pozdravljeni!

Filme prek HDMI-ja gledam že dlje časa tako da mi ta tema ni tuja.

Pred kratkim sem kupil Philips 4000er (50PFH4009/88). Povezal sem televizijo in računalnik preko HDMI kabla - slika se prikazuje na televiziji, zvok pa prihaja iz računalniških zvočnikov. Ko sem šel na control panel/sounds/manage devices sta bili poleg zvočnikov aktivni dve povezavi: Realtek Digital Output ter Realtek Digital Output(optical) (mislim da so eden izmed teh slušalke.).

Vendar ni važno katero napravo sem ustvaril kot "DEFAULT" zvok na televiziji ni delal - računalniški zvočniki so utihnili to pa je bilo to. Prav tako nobena izmed teh naprav ni bila na "MUTE".

Mi lahko kdo pomaga? Kako povezati računalnik in tv da bi zvok prihajal iz televizije?

BorutK-73 ::

Nastavi default zvok na HDMI audio. Imaš "proper" hdmi izhod na grafični ali uporabljaš DVI to HDMI adapter?

adapter:


proper hdmi izhod:


Problemi so z adapterjem. Meni zvok dela samo tako da preden se računalnik vklopi, na TV-ju prestavim na HDMI vhod in ko se PC postavi, zvok deluje.

Zgodovina sprememb…

Faceless ::

Živjo - Nimam adapterja :) Težave nisem uspel rešiti.

Lp

Mavrik ::

Faceless je izjavil:

Živjo - Nimam adapterja :) Težave nisem uspel rešiti.

Lp


Nobena od teh dveh naprav ni namenjena HDMIju (to sta optični in SPDIF izhod na matični). HDMI audio je vedno zelo jasno označen kot tak, kar pomeni da imaš težavo z driverji za grafično kartico. Nisi sploh napisal kero imaš.
The truth is rarely pure and never simple.

BorutK-73 ::

Takole izgleda avdio za HDMI za ATI(amd) grafične kartice.

marjan_h ::

Zanima, me če je slika na monitorju kaj bolj kvalitetna če uporabljam HDMI, namesto VGA ali DVI? Jaz sedaj uporablja VGA.

Hvala.

hojnikb ::

od VGA bo sigurno razlika, med dvi in hdmi pa ne, ker gre za isti video signal.
#brezpodpisa

nikolahodin ::

Imaš verzije hdmi kabla od 1.0 do 2.0. Ta podatek tudi glej.

Faceless ::

Pozdravljeni!

Ima kdo že kakšne izkušnje z HDMI switchem? Nekaj takega: http://www.ebay.co.uk/itm/5-PORT-HDMI-S... ?

Dela vredu?

Pred pol leta sem kupil nov TV in ker nisem (bil) zahteven uporabnik sem kupil navaden LCD 148cm ki pa ima samo 2 HDMI vhoda, ker takrat nisem ničesar potreboval razen priklop računalnika in T2 boxa.

V zadnje pol leta sem dobil še XBOX, sedaj pa zaradi slabše kvalitete zvoka razmišljam o SOUNDBAR-u ki se prav tako priklopi preko HDMI-ja.

Zato sem se odločil da bi si morda kupil ta switch in na HDMI 1 vklopil SOUNDBAR, na HDMI 2 pa bi priklopil switch na katerem bi bili priklopljeni XBOX, Računalnik in t2 box. Mislite da bo to vredu?

In še vprašanje - pri zgornjem linku berem opis in ne razumem kaj pomeni " Note : Item can NOT be using reversally!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Faceless ()

eales ::

Imam točno tak switch in mi že tri leta deluje brez kakršnega koli problema. Kupil sem ga, ko mi je na zaslonu strela skurila en HDMI vhod. Rabim pa ga, ker imam na en zaslon priklopljen PC in Siol BOX, občasno pa priklopim še prenosnik. Samodejno zazna iz katerega vhoda prihaja signal, tako da avtomatsko preklaplja, imaš pa zraven tudi daljinec, da lahko ročno prestavljaš source.

" Note : Item can NOT be using reversally!" se verjetno nanaša na to, da ne moreš npr iz enega XBOXa predvajati sliko na več zaslonov. Ampak iz več sourcov na en zaslon...kot je v mojem primeru in seveda ne na enkrat.

Faceless ::

Zakon!

hvala za odgovor

spyker123 ::

Pozdravljeni,
zanima me, če v primeru povezave dvi - hdmi gre zvok v iz tv ali laptopa? Če gre iz laptopa, moram kaj posebej nastaviti? Kabla še nisem kupil, laptop pa žal nima hdmi priklopa..

BorutK-73 ::

Iz laptopa na TV. V nastavitvaš za zvok nastaviš avdio output na HDMI ali pa v samem programu ki ga uporabljaš za ogled videoposnetkov.

Mavrik ::

spyker123 je izjavil:

Pozdravljeni,
zanima me, če v primeru povezave dvi - hdmi gre zvok v iz tv ali laptopa? Če gre iz laptopa, moram kaj posebej nastaviti? Kabla še nisem kupil, laptop pa žal nima hdmi priklopa..


DVI (razen v nekaterih nestandardnih primerih) ne nosi zvoka, tako da pri pretvorbi iz DVI v HDMI zvoka ne bo. Moral boš dokupiti dodaten kabel (načeloma je banana v činč dovolj) in priklopiti zvok ločeno.
The truth is rarely pure and never simple.

spyker123 ::

Hdmi kabel že imam..naj kupim samo še adapter dvi-hdmi ali je naj kupim kabel dvi-hdmi? Neke kable za zvok sem že našel..

Dr_M ::

Kar je cenejse, to nabavi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BorutK-73 ::

Rabiš DVI-D to HDMI adapter.
http://www.amazon.com/Importer520-Plate...

Dodatne kable za zvok ne rabiš, gre vse preko hdmi.

Zgodovina sprememb…

jonystar ::

Si bom sposodu temo. V kratkem imam namen kupit HD TV in bi rad povezal računanik(grafična je Intel HD 4400) in TV, preko HDMI. Zdj pa me zanima ali je ta kabel dost dober:
http://www.techtrade.si/product.asp?pf_...

Dodatna vprašanja:
1. Ali bo preko tega kabla šel tudi zvok?
2. Ali bo ta kabel še vedno dovolj dober za 4k TV?

DarwiN ::

Dost dober ja.

1. Da.
2. Skoraj zagotovo NE. Oziroma 30 Hz najbrž DA, 60Hz odpade.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Invictus ::

1. HDMI = DVI + zvok

2. Za 4K rabiš HDMI 2.0, torej ne ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

DarwiN ::

Tole nabavi. In čim krajše, če se da.. 6m? Ker tile HDMI kabli so na knap pri 4k, ravno zato delujejo samo ti najbolj kvalitetni, in še tukaj nekateri zatajijo zaradi dolžine kabla.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

jonystar ::

6.5 metre je računalnik oddaljen od TVja, tako, da sem računal, da 7 metrov je minimum kar morm kupit. Bom pa zdele najprej kupil HD TV in čez 3-4 leta še 4k in sem mislu, že zdj HDMI kabl kupt, ki podpira 4k @ 60Hz, da mi pol nebo treba. Se pravi, če kupim tole bo ok:
http://www.ebay.co.uk/itm/IBRA-7-5m-Hig...

M-XXXX ::

DarwiN je izjavil:

Dost dober ja.

1. Da.
2. Skoraj zagotovo NE. Oziroma 30 Hz najbrž DA, 60Hz odpade.

Dajte ga srat no. VSI KABLI SO ENAKI. Ne obstajajo 1.0, 1.3, 1.4, 2.0. HDMI KABEL JE HDMI kabel. 1.4 (recimo ta na linku) je čisto enak kot 2.0, ker so kabli identični. O tem je že bila debata enkrat...

DarwiN ::

Nope M-XXX.. HDMI 2.0 kabla res ni, ampak so pa certificirani kabli za 18Gbps, ki imajo potem oznako v2.0.. In večina teh cheap kablov enostavno ne bo delovalo na 4k@60Hz, čeprav bi v teoriji mogoče morali. Vse skupaj gre preveč na tesno, zato imamo slučajno to sivo območje.. Ali sploh ne bo slike, ali bo prekinjalo, HDMI handshake, itd, ali pa bo delovalo, če imaš precej sreče.

@Jony ja, s tem kablom imaš ~98%, da bo vse štimalo. :) Ga sam uporabljam za 4k.. 2x2m.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

jonystar ::

Imam povezan PC na TV preko HDMIja. Zanimam me če se, da naredit sledeče:
- Na TVju se predvaja T2 IPTV(VLC) in zvok je tudi na TVju. Bi pa rad istočasno pogledal kakšn filmček na youtubu ampak bi rad, da se zvok za filmček predvaja na slušalkah in ne na TVju. Se pravi, da se zvok, ki je namenjen za IPTV predvaja samo na TVju istočasno pa se zvok za youtube filemček predvaja preko slušalk.

-Kako naredit, da se VLC(ali kateri koli drug program) zažene na tistem zasloni na katerem je v tistem trenutku miška. Se pravi, če sem jest z miško na monitorju in zaženem VLC, se on zažene na monitorju in ko sem z miško na TVju se on zažene na TVju.

BorutK-73 ::

Nastavi v VLC "Avdio outup" na tvojo zvočno kartico. Ponavadi Realtek..
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

PC na TV - splošni nasveti (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Zvok in slika
1963560939 (268) anjica
»

Povezava računalnika z TV-jem

Oddelek: Pomoč in nasveti
4824898 (1042) ST-777
»

DVI(PC)--->HDMI(TV) ni zvoka (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6321280 (10392) BorutK-73
»

Kakovost DVI HDMI kablov in vpliv na sliko (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5523202 (14506) al3n
»

DVI -> HDMI na LCD 42LG5030 brez zvoka?!

Oddelek: Zvok in slika
397521 (5301) milos75

Več podobnih tem