» »

Pokvarjen 5 let star boschov pralni stroj

Pokvarjen 5 let star boschov pralni stroj

«
1
2

jalovec09 ::

Ko smo kupoval pralni stroj smo se nagibal na Bosch, saj kao naj bi bil to dober pralni stroj, po 5 letih je popravilo pol vrednosti pralnega stroja, menjava bobna+ delo.
To mi je normalno že znano, da so v Bosch pralnih strojih tud neke pocen variante kot v gorenju pa tudi članek je že bil o tem, kako namerno proizvajalci delajo belo tehniko da nam po garanciji gre in lahko sam še v smeti vržemo.
Kaj pa okolje?
No kateri pralni stroj je zdej najbolje kupt?
Enga mamo še doma gorenje star že 10 let inj ima še star način delovanja.
Zgleda se je to začel pred kratkim, da potem lahko sam še v smeti vržemo.

iso2000 ::

Dobrodošel v potrošniško družbo. Sem tudi jaz to opazil in se mi zdi precej slab ta način. Potem pa nimamo več dobrih mehanikov, električarjev... Ker vsi samo še zamenjujejo zadeve. Dostikrat je tudi tako, da se da stvari popravit, ampak se rajši zamenja cel modul - recimo namesto da se previje elektromotor, se ga zamenja z novim (prvi primer, ki mi je prišel na pamet).
Ali pa pred časom mi je v avtu prižgalo lučko za ABS - diagnoza crknjen ABS računalnik, menjava nekaj 100 €. Zadeva je zalita in se je načeloma ne da odpreti. Sem s spajkalnikom odžgal plastiko in se je notri le zlomil en kontakt. Ampak problem je, da so dostikrat zadeve že dizajnirane tako, da se jih ne da zlahka popraviti, čeprav odpove morda kakšna malenkost, kot je v primeru zgoraj.

Invictus ::

Če imaš denar, Miele.

Ljudje imajo te zadeve po 20 in več let, pa še vedno dobijo rezervne dele, in celo kak software upgrade.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

RejZoR ::

Miele je sploh bedarija. 2x dražji od vseh ostalih, kvari se pa čist enako.

Ne vem, kdor pričakuje, da bojo aparati dandanes zdržali po 10 in več let lahko že kar v štartu pozabite. Če bi vse firme delale aparate za 30-40 let kot jih je nekoč Gorenje bi jih pol že propadlo, ker se izdelki ne bi obračali.
5-7 let je kar nekako povprečna življenska doba, če imaš mal sreče pa ti lahko drži dlje.

Bosch ima iz mojih izkušenj čist dobre stroje, samo pač nisi imel sreče.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

iso2000 ::

Ja miele so dobri stroji. Ampak, če kaj resno crkne, je pa cena popravila ravno tako draga. Ne vem koliko se kvarijo, do sedaj sem imel izkušnje s 4 Miele stroji in 3 še vedno perejo po kakšnem desetletju. 4. je bil pa ene 20 let star, ko je preminil.

jalovec09 ::

Pralni stroj smo dali popravit in nas je stalo okoli 120 evrov, je pa ta boben odtrgalo zadaj zaradi praška, je bilo razžrto, serviser pa nam je rekel, da ga ne smemo vrtet na max. obrati, včasih je mama dala prat cunje in ni zmanjšala obrate, zato je dostkrat delal na full.
Stari pralni stroji imajo pa že tako iste obrate.

Hayabusa ::

Stari pralni stroji imajo pa že tako iste obrate.

Stari pralni stroji so delali na 300 obratih :P.

Magic1 ::

Kot je že Razor povedal, firme delajo na tem, da aparat deluje cca 7 let. Kar nekaj pohval tukaj gor je šlo za Beko. Garancija 5 let pa še med najcenejšimi so.
Magic

vorantz ::

se pravi nauk te zgodbe:
- kupi stroj z nekje 5 let garancije
- delaj z njim kot svinja z mehom (visoki obrati itd) da se v roku pokvari
- uveljavljal garancijo
- ???
- profit!

Eureka ::

Je teoretično bi šlo, dokler ne bi preveč folka to exploital pa bi se firme prilagodile.

PacificBlue ::

Magic1 je izjavil:

Kot je že Razor povedal, firme delajo na tem, da aparat deluje cca 7 let. Kar nekaj pohval tukaj gor je šlo za Beko. Garancija 5 let pa še med najcenejšimi so.


Beko je po kvaliteti na ravni Boscha, pa še cenejši je. Stroje samo sestavljajo skupaj v Turčiji, dele pa proizvajajo v Nemčiji.

Brane22 ::

Ne vem, kje j problem zamenjat ležaj v bobnu. Material stane drobiž.

Če urajmaš totalno faljen primerek je druga stvar, ampak na vsakem pralnem stroju bo kaj šlo.

RejZoR ::

Fora je da odkar so kadi iz polikarbonatov (včasih so bile iz inoxa) so ležaji integrirana komponenta in je ne moreš zamenjat, ampak moraš zamenjat del oz celo kad.

Prednosti med drugimi so nižja cena, lažji stroj in kad se ne more permanentno zdeformirat. Slabost pa je da ni več menjave ležajev kot nekoč...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Buggy ::

mi imamo pa se vedno 12 let star pralno-susilni stroj Elektrolux, ki je med drugim prestal ze tri selitve in se vedno deluje krasno.
Ne uporabljamo tudi nobenih Calgonov oz. podobnih preparatov za odstranjevanje kamna, pa glede na to, da se govori kako imajo kombinirani stroji krajso zivljensko dobo sem zelo vesel glede izbire.
Bi tudi jaz rekel, da je pri teh strojih res dosti odvisno od loterije pri nakupu.

Utk ::

Ma nehajte že s tem hvaljenjem Beka, ker je res že bedno in ne vem kdo vas plačuje. Če je beko kvaliteten kot bosch, potem nočem niti enega niti drugega. Smo imeli beko 6 let, takrat še ni bilo 5 let garancije, ampak 2 ali 3, ampak kaj ti pomaga, če imaš garancijo, če ga vsake 4 mesece popravljaš, po 6 letih je bil pa samo še za na odpad. No, že nov je bil za na odpad, ampak novega pač flikaš dokler ne popizdiš. Pa ne mi govorit, da so "ta novi" pa boljši. Takrat so isto govorili, da je to isto kot gorenje (no, zdaj je celo že isto kot bosch). V glavnem to govorijo trgovci in serviserji, ki so seveda veseli, če ga vsakih 5 let menjaš, pa še v teh petih letih imajo delo garantirano.

Brane22 ::

RejZoR je izjavil:

Fora je da odkar so kadi iz polikarbonatov (včasih so bile iz inoxa) so ležaji integrirana komponenta in je ne moreš zamenjat, ampak moraš zamenjat del oz celo kad.

Prednosti med drugimi so nižja cena, lažji stroj in kad se ne more permanentno zdeformirat. Slabost pa je da ni več menjave ležajev kot nekoč...


Na YT imaš več ko en video o menjavi ležajev na plastični kadi.

RejZoR ::

Kdo pa tebe plačuje, da pljuvaš po njem? Pač nisi imel sreče, da se ti je kvaril, isto se lahko zgodi tud z najbolj priznanimi znamkami, samo tam težje požre, da daš ne vem, 900 EUR za pralni stroj pa te isto non stop zajebava. Če ti branje ne dela težav boš opazil, da nihče ni rekel, da so Bekos troji nepokvarljivi. Samo če je že v štartu poceni, 5 let garancije, glede servisov vsaj v našem koncu nima pritožb, kako je lahko to slabo?

To, da jih primerjajo z vsem živim pa so čisti miti, ki jih ustvarja folk sam z govoricami. Verjemi, imam dnevno folk, ki sprašuje "a ni Beko isto kot Gorenje" oz "a ne dela Bosch za Beko" in podobne fore. Ko pa jim rečeš, da je Beko že dokaj stara turška firma (Arcelik), ki ima čist svoje tovarne in razvoj (določene dele si lahko deli z drugimi, ker jih recimo pač proizvaja samo Bosch) so pa vsi začudeni z "aja?" izrazom na obrazu...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Utk ::

Jaz ne pljuvam, ampak sem napisal svoje. Če je resnica pljuvanje, ni moj problem.
Mi je pa strašno zanimivo, da po internetu prebereš kar nekaj hvale Beka, izven interneta pa ne poznam nikogar, ki bi še enkrat kupil Beko. 5 let garancije imajo vse resne firme. Hladilnika, štedilnika, pralnega stroja in podobnega pa jaz ne mislim menjat vsakih 5-6 let, ker to je pač bedarija. Še televizija mora zdržat 10 let, ne pa nek hladilnik. 100 evrov nižja cena tega ne nadoknadi.

Brane22 ::

Ne vem no. Mi mamo bekov hladinik s skrinjo in štedilnik. Oba sta bila nabavljena večnost nazaj, pa še vedno nekako delata. S štedilnikom sem imel nekaj problemčkov, ki so pa bili vsi posledica polite vroče tekočine in relativno poceni popravljeni. Nadomestni deli niso dragi, sploh so pa dobavljivi.

Po drugi strani pa smo meli še bolj prastari Gornjev pralin stroj, ki je dočakal verjetno 30 let, pa smo ga zamenjali 3 leta nazaj.

Vmes je crknilo marsikaj. So what. Greš v štacuno po nov del in zamenjaš.

Pranje usranih gat ni ravno raketna znanost, no razen verjetno če to počeš na ISS...:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Anney ::

Sam sem imel 4 leta star pralni stroj Indesit, ravno pred dvemi dnevi je skurilo možgane stroja.(med pranjem poknilo in vrglo varovalko ven), končana zgodba. Popravilo se ne izplača.
Reci in piši, 150EUR po tamalem (samo del). Najcenejši pralni stroj dobiš pa za 190EUR malo boljši za 250EUR

 plata

plata



Prodam pralni stroj, če bo kdo popravljal ali uporabil za rezervne dele.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

RazzorX ::

/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RazzorX ()

Brane22 ::

@anney:

Si ziher, da se ne splača ?

1. kot zgleda, je odpizdilo nekaj v izhodnem/krmilnem delu. Čisto možno, da bi zamenjava releja ali česa podobnega rešila stvar.

2. Si pogledal za ceno ustrenze zamenjave na netu ali si verjel domačemu šalabajzerju ?

Anney ::

Vse sem pogoogla, cena istega dela v UK je 70EUR+ptt, samega releja se ne da zamenjati ker je mikrovezje in so šli tudi tisti majhni uporčki ali karkoli je (levo od belega kvadrata). Plus tga je po vsej verjetnosti pokvarjen tudi tisti del, ki je skuri to vezje, niti nisem iskal kaj bi to blo, je že to vezje prevelik strošek. V vsakem primeru ne pridem pod 150EUR-200EUR.
Da bi pa iz UK naročal in potem ugotovil da ni pravo, oz da software ne paše, pa hvala lepa, mam že pol novega stroja plačanega :)

Ni mi logično zakaj tako navita cena za vezje, matična računalnika je 4x večja in bolj komplicirana pa je dobra za 100EUR, ta šrot pa 150EUR. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

Brane22 ::

kakšno mikrovezje ? Tisto so čist simpl SMD elementi, ki jih lahko zaspajkaš in odspajkaš kot vse druge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Anney ::

Kje bom jaz to spajkal (nimam blage veze o tem), ti pa lahko pošljem in spajkaš :)

Brane22 ::

Kar se iskanja napake tiče, to spet ni tak bavbav.

Pogledač, pri katerem releju se je zakadilo in na kaj je bil ta vezan.

Zelo verjetno na kak grelec, ki ga je požrlo in je nastal med delom kratek stik.

Ogromen trenuten tok je pač zašvasal vse pred sabo. Zamenjaš rele in tisto, kar ga je zakadilo in to je to.

Brane22 ::

Tista tiskanina ni ravno vesoljsko čudo. To je nekaj, kar ti za nalogo sproducira nek podpovprečen dijak Vegove.

Mikrokontroler na desni, zograj v sredini enostaven poceni integriran svičer za napajanje vsega skupaj ( verjetno je tisti čipek kaj od Power Integrationa), pod njim kup uporov, ki verjetno prihajajo z vhodov in so napetostna prilagoditev in zaščita za vhodne signale s kojekakvih senzorjev itd.

Na levi imaš releje in močnostni del. Konektor zgoraj- tisti kao jekleni kontakti gredo verjetno na sprednjo ploščo.

Nič tako zelo posbnega. Če ni skurilo mikrokrmilnika, definitvno popravljivo.

Anney ::

Mislim, da je skurilo samo tole. (to se vidi na oko)

 1

1

Magic1 ::

to sta dva tranzistorja za 50centov.
Magic

Brane22 ::

Očitno je, da stvar ne krmili vsega samo z releji.

Tam je en močnostni tranzistor ali mogoče kak tiristor za neko posebno breme, njega pa krmili tamali picajzel od tranzistorja.

Verjetno je skurilo tavelkega, tok skozi njegov krmilni priključek pa je naredil Vukovar v tamalem, ki mu je odnselo kar en kos plastike.

Jaz bi odlotal oba in pogledal oznake. Zna biti da je umrl še kateri od bližnjih uporov ob tamalem.

Pa pogledal bi, na kateri konektor je vezan tavelki in kam to gre.

Anney ::

Hvala za info, sam sicer ne znam tega popravljat, bom pa poskušal koga najti.

Brane22 ::

Se popravljam, tavelki je bolj verjetno triak.

Ampak to ne spremeni bistveno zadeve.

RejZoR ::



Osebno bi zamenjal tele označene stvari. Tavelika dva bi lahko zamenjal tud z velikim spajkalnikom, za tamalega pa bi definitivno rabil nekaj bolj preciznega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Brane22 ::

Prej je bil v akciji v Lidlu lotkolm za male pare, ki bi definitivno zmogel tudi to, saj je mel priloženo precej ostro konico...

RejZoR ::

Jup, men ga je fotr vzel v Lidlu, ko je videl kako sem se mučil popravljat LCD monitor z nekim starim velikim, ki ga imamo doma. Sicer sem LCD monitor vseeno popravil z mal bolj grdim cinom ampak itaq je skrito v ohišju in deluje. Važn da je povezava med komponentami. Z novim sicer še nič nisem popravljal ampak po nastavkih sodeč bo naslednje popravilo sigurno lažje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

francek1 ::

Vsi živite v zgodovini. Na najboljših pralnih strojih danes piše Samsung! Sem kupil tistega z novo tehnologijo, ki pere s peno in moram rečt, da sem full zadovoljen.Cena pa 415 € pr Bigbangu...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Brane22 ::

Res, kjerkoli ti hodiš, folk se full ozira za tabo in padajo komentarji "mater TELE gate so pa RES bele"...

Samsung FTW ;o)

Magic1 ::

Sploh če ga povežeš s S4 in televizijo, lahko igraš igro: vrti boben na 42'.
Magic

Glugy ::

Kje so kake statistike o tem kok je kak pralni stroj pokvarljiv? Rad bi namreč najmanj pokvarljivga pa vseen nekak solidnga mel.

Brane22 ::

Magic1 je izjavil:

Sploh če ga povežeš s S4 in televizijo, lahko igraš igro: vrti boben na 42'.


Pa če ma IPS matriko :))

Vajenc ::

Sveta preproščina je rekel en preden so ga zažgali na grmadi... Pralni stroj res samo pere perilo. Ni, da zraven še izvorne celice goji ali kuha kosilo. Je pa razlika, kakšni materiali so v stroju uporabljeni, kako je izoliran, kako hitre a še vedno učinkovite programe ima, koliko energije porabi, kakšen sistem proti razlitju vode ima, timer, programi za občutljivo ali specifično blago tipa goretex, velikost bobna, tehtanje perila, vgrajena vaservaga...
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

PacificBlue ::

Utk je izjavil:

Jaz ne pljuvam, ampak sem napisal svoje. Če je resnica pljuvanje, ni moj problem.
Mi je pa strašno zanimivo, da po internetu prebereš kar nekaj hvale Beka, izven interneta pa ne poznam nikogar, ki bi še enkrat kupil Beko. 5 let garancije imajo vse resne firme. Hladilnika, štedilnika, pralnega stroja in podobnega pa jaz ne mislim menjat vsakih 5-6 let, ker to je pač bedarija. Še televizija mora zdržat 10 let, ne pa nek hladilnik. 100 evrov nižja cena tega ne nadoknadi.


Jaz samo pravim na osnovi izkusenj, imam doma dva Beko pralna stroja in enega pomivalnega, ki mi ga je serviser vgradil dva tedna nazaj, ker mi je Elextroluxov se pokvaril. Eden pralni stroj mi že vsaj 5 let dela, drugi 2 leti. Pa tudi serviser mi je povedal, da imajo najmanj servisiranja boschovih in bekovih strojev.

Vajenc ::

Glugy je izjavil:

Kje so kake statistike o tem kok je kak pralni stroj pokvarljiv? Rad bi namreč najmanj pokvarljivga pa vseen nekak solidnga mel.

Če bereš tuje teste so vedno med najboljšimi Miele, Siemens in Panasonic. Sledijo Bosch, Samsung, LG, Blomberg, Electrolux, Gorenje... Beko
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Brane22 ::

ta razlika je lahko en od parametrov odločanja pri nakupu, ni pa vredna zemanjave stroja, v katerem je crknila malenkost.

Teh malenkosti je polno v še tako dobrem stroju in mnoge so vdelane namenoma.

Recimo šobe vode v predalu za pralni prašek so zelo majhne in se zelor ade zamašijo bodisi s kamnom ali z ostanki mehčalca. Ampak kodr zato šutira cel pralni stroj in nabavi novo generacijo s kupom podobnih, če ne hujših malih napak, je idiot.

francek1 ::

Ja seveda, zakaj pa si potem vsi želite vrhunske telefone? Vem samo, da imam z likanjem dosti manj dela, da porabi pol man vode in pralnih sredstev, gate pa uporabljam iz higt tech materialov in niti slučajno bele...od vas mladcev bi pričakoval malo bolj napredno razmišljanje...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Brane22 ::

Vajenc je izjavil:


Če bereš tuje teste so vedno med najboljšimi Miele, Siemens in Panasonic. Sledijo Bosch, Samsung, LG, Blomberg, Electrolux, Gorenje... Beko


S tem,da praktično noben od teh testov ne zajema večletne uporabe in njenih posledic.

francek1 je izjavil:

Ja seveda, zakaj pa si potem vsi želite vrhunske telefone?


Ne želimo si vsi vrhunbskih telefonov.jaz si recimo želim takega, ki pokriva moje potrebe.


Vem samo, da imam z likanjem dosti manj dela, da porabi pol man vode in pralnih sredstev, gate pa uporabljam iz higt tech materialov in niti slučajno bele...od vas mladcev bi pričakoval malo bolj napredno razmišljanje...


Vse to mi ne upraviči nepotrebne menjave stroja. Osebno nosim gate pod hlačami in temu ustrezno pričakujem od javnosti, da se z njimi ne ukvarja. Večino stvari pustim da se zravna sama med sušenjem na obešalniku, takrt je likanja najmanj. Tisto, kar je treba zlikati, pač zlikam. Ampak ta razlika v času meni osebno ni vredna pol pi*de mrzle, destilirane vode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Vajenc ::

Brane22 je izjavil:

Vajenc je izjavil:


Če bereš tuje teste so vedno med najboljšimi Miele, Siemens in Panasonic. Sledijo Bosch, Samsung, LG, Blomberg, Electrolux, Gorenje... Beko


S tem,da praktično noben od teh testov ne zajema večletne uporabe in njenih posledic.

Gledajo več parametrov. Če vidiš, da imajo vratca plastično kljukco za zaklop šteje to v minus, če se naravnan stroj med pranjem trese toliko, da list papirja na stroju zvibrira na tla je to tudi minus, zaščite pred razlitjem so opisane, glasnost se sliši, število programov in trajanje cikla se vidi, porabo zmeri ... Vse to so indici kako kvalitetno je stroj narejen.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Brane22 ::

Vajenc je izjavil:


Gledajo več parametrov. Če vidiš, da imajo vratca plastično kljukco za zaklop šteje to v minus, če se naravnan stroj med pranjem trese toliko, da list papirja na stroju zvibrira na tla je to tudi minus, zaščite pred razlitjem so opisane, glasnost se sliši, število programov in trajanje cikla se vidi, porabo zmeri ... Vse to so indici kako kvalitetno je stroj narejen.


Ampak ti parametri se S ČASOM spreminjajo. Moj LG je delal imenitno kot nov. Ožemal je s 1400 o/min kot za šalo.
Potem ap so se začeli pričakovani problemi kot posledica wear-and-teara.

Ogromno kamna na grelcu ej poslabšalo gretje vode. Ogromna kamna in ostankov na šobah je zjebalo izpiranje praška in mehčalca v boben. Amortizerji so začeli popuščati in stroje se je med hudo centrifugo začel tresti. Poleg tega so se nastavitve nogic sčasoma premaknile in niso bile vse hkrati na tleh.

To so bistveni parametri, ki ti jih trenutni test ne pokaže. Ravno tako ne govorijo veliko o ceni in dostopnosti rezervnih delov.

Vajenc ::

Ogromno kamna na grelcu ej poslabšalo gretje vode.

To pa zato, ker nisi nikol gate na 90 pral ;p
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Brane22 ::

Vajenc je izjavil:

Ogromno kamna na grelcu ej poslabšalo gretje vode.

To pa zato, ker nisi nikol gate na 90 pral ;p


NArobe. Večino stvari smo prali na 90°, da bo res čisto. Nihče ni razmišljal o kamnu.

Nakar mi je ratalo slabo od tega dreka, ko sem menjal grelec. Sedaj ne gele na model ne perem na 90°, če ni treba.

In definitivno ga čistim s kisom, ko lahko.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
782181168 (1375) dope1337
»

Pralni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7319397 (2058) darkolord
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
358154947 (3199) IL_DIAVOLO
»

Nakup pralnega stroja BEKO (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5930129 (24651) anjabebler
»

Bosch najslabši gospodinjski aparati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8323184 (20280) Nummy

Več podobnih tem