Forum » Loža » Kateri pralni stroj
Kateri pralni stroj

velikBrokoli ::
Em, pa ste sprobali?
Jaz sem kupil en tak "parni likalnik" in od takrat ne taknem več navadnega. 10x hitrejše, za srajce je super, parkrat potegneš in je gladko. Sploh je lažje, ker ne rabiš ravne površine spodaj ampak samo malo nategneš in "polikaš" kar v zraku.
Ma v bistvu je za vse super, tudi posteljnino razgrnem kar čez posteljo in potegnem s tem enkrat in je vse lepo gladko, z likalnikom pa traja pol ure.
Žal mi je edino, da ga nisem kupil prej.
Kdo pa danes še lika posteljnino, kje je fora

perci ::
Em, pa ste sprobali?
Jaz sem kupil en tak "parni likalnik" in od takrat ne taknem več navadnega. 10x hitrejše, za srajce je super, parkrat potegneš in je gladko. Sploh je lažje, ker ne rabiš ravne površine spodaj ampak samo malo nategneš in "polikaš" kar v zraku.
Ma v bistvu je za vse super, tudi posteljnino razgrnem kar čez posteljo in potegnem s tem enkrat in je vse lepo gladko, z likalnikom pa traja pol ure.
Žal mi je edino, da ga nisem kupil prej.
hehe, darkolord, pri nas likamo samo srajce :)
katerega pa imaš oz. če lahko svetuješ, kaj je za kupiti?

MrStein ::
Ne vem, koliko kaj nosiš srajce ampak ta non iron premaz se slej ko prej znuca....
Srajce so tudi pet let stare, ne nosim pa jih pogosto.
Verjetno je tebi potem res premaz šel. In potem v bistvu niso več non-iron.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()

darkolord ::
katerega pa imaš oz. če lahko svetuješ, kaj je za kupiti?Tega: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B...
Nisem hotel tistih velikih, ker mi je všeč, da lahko zadevo na hitro vzamem iz predala, malo "polikam" in spravim nazaj.

hmmm....če tole dobr dela...bi blo pa tud za poslovne poti za ponucat.
ko smo že ravno pri tem....kolega vedno, ko pride v hotel, v banjo natoči vrelo vodo, obleko in srajce pa obesi nad vodo....baje deluje :)
ko smo že ravno pri tem....kolega vedno, ko pride v hotel, v banjo natoči vrelo vodo, obleko in srajce pa obesi nad vodo....baje deluje :)

foofighter ::
Tisti, ki nimate strojev (pralni, pomivalni) z aquastop funkcijo. A ste nabavili potem aquastop priključek/cev ali ne?

Groot ::
katerega pa imaš oz. če lahko svetuješ, kaj je za kupiti?Tega: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B...
Nisem hotel tistih velikih, ker mi je všeč, da lahko zadevo na hitro vzamem iz predala, malo "polikam" in spravim nazaj.
Tole ni variante da zares zlika prave bombažne srajce. Ja verjamem, da gre za razne bluza stil srajce, ki so primarno iz poliestra in elastana. Kvalitetne bombažne srajce boš pa s temle zelo zelo težko zlikal. Imam doma večji in posledično močnejši parni likalnik, pa vsaj 5 srajc tedensko še vedno likam na klasični način.
Glede ideje o banji in vreli vodi pa potrdim. Tudi sam na službenih poteh obesim obleko in srajce v kopalnico in prižgem bolj vroč tuš. Sicer ne pričakovati čudežev, ampak če so bile zadeve prej zlikane in so se med potjo mal uležale se material vseeno uspe dokaj izravnati.

Jst drgac na službenih poteh uporabljam posebno torbo za obleke. Tako https://www.samsonite.co.uk/pro-dlx-6-t...
Moraš pa to nesti na letalo ampak funkcionira. Notri lahko daš tudi čevlje, kravate in toaletne zadeve. Če greš za 1-2 noči se da celo brez kufra. Običajno sicer vzamem se ročno prtljago.
Moraš pa to nesti na letalo ampak funkcionira. Notri lahko daš tudi čevlje, kravate in toaletne zadeve. Če greš za 1-2 noči se da celo brez kufra. Običajno sicer vzamem se ročno prtljago.

MK99 ::
Kupujem pralni stroj z zgornjim polnjenjem..
Bolj kot model me zanima katero znamko bi priporocali (oz odsvetovali). Candy, Whirlpool, Electrolux, Haier, AEG, Indesit ?
Najbolj se nagibam k Electrolux ali Whirlpool, gledam pa range do cca 500eur in cim bolj simpl zadevo, ker gre za stroj za na vikend, torej pere 4-5x manj kot stroj doma.
Hvala, lp, Matic
Bolj kot model me zanima katero znamko bi priporocali (oz odsvetovali). Candy, Whirlpool, Electrolux, Haier, AEG, Indesit ?
Najbolj se nagibam k Electrolux ali Whirlpool, gledam pa range do cca 500eur in cim bolj simpl zadevo, ker gre za stroj za na vikend, torej pere 4-5x manj kot stroj doma.
Hvala, lp, Matic

yayo ::
Kupujem nov stroj, za dve osebi, morda tri žehte na teden, več med poletjem ampak takrat gre za majice kape, kolesarska oblačila ipd, torej ciklus ročno pranje. Nikoli nisem imel pralno sušilnega ampak sedaj razmišljam v tej smeri. Dva ločena ne prideta v poštev, ker perem premalo pa verjetno se bom selil v naslednjih letih in se mi investicija ne ljubi, trenutno. Iščem v srednje - ekonomičnem segmentu. Je kak proizvajalec, ki izstopa po kvaliteti/dolžini garancije/mreži servisev? Imen kot Haier ne poznam, ker že leta nisem nič kupoval. Med enejšimi vidim kar nekaj Candy modelov, včasih to ni bila ravno ekonomična firma. Hisense?

Okapi ::
Ne nakladaj. Kombiniran je veliko bolj priročen, cenejši...
Imam že 20+ let Electrolux kombiniranega, in bi še enkrat kupil pralno-sušilnega.
Imam že 20+ let Electrolux kombiniranega, in bi še enkrat kupil pralno-sušilnega.

NejcSSD ::
Se strinjam, ne kupuj hibrida, razen če si prostorsko omejen...
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

trololololo ::
Nikoli ni deloval, kot bi moral - sušenje je bilo zanič, perilo je bilo vedno napol mokro, tudi po večurnem programu.
Kompliciran za popravila (DIY) - bolj zapletena notranja zasnova, kompresija komponent noter, kar oteži popravila doma
Drugačen boben kot pri običajnem pralnem stroju - tkanine se hitreje uničujejo, oblačila se obrabijo prej
Ni posode za mucke - kar pomeni, da se v stroju in odtoku hitro začnejo nabirati ostanki in mašijo sistem.
skratka Okapi ocitno stroja ne uporablja (vsaj susilnega ne) ali pa ima eno majco...
Kompliciran za popravila (DIY) - bolj zapletena notranja zasnova, kompresija komponent noter, kar oteži popravila doma
Drugačen boben kot pri običajnem pralnem stroju - tkanine se hitreje uničujejo, oblačila se obrabijo prej
Ni posode za mucke - kar pomeni, da se v stroju in odtoku hitro začnejo nabirati ostanki in mašijo sistem.
skratka Okapi ocitno stroja ne uporablja (vsaj susilnega ne) ali pa ima eno majco...

katimm ::
si lastim Haierja pa nisem zadovoljen pralno susilni mucka vse crno in mocno unicuje oblacila... ampak zaradi stiske v kopalnici nisem mogel drugace kot ga vzeti.. kaksen aeg ali electrolux malo boljsi baje da to ne dela s crnimi stvarmi. sicer pa za ne pogosto uporabo bo vsak dober..

Ganon ::
Za kombiniranega se odločiš takrat, ko ni nobene druge opcije. Če imaš dovolj prostora, kombiniranega črtaš kot prvega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ganon ()

velikBrokoli ::
Ne nakladaj. Kombiniran je veliko bolj priročen, cenejši...
Priročen in cenejši. To sta pa tudi edini dve pozitivni stvari, vse ostalo je slabše kot pri dveh ločenih.
Prav tako počasneje opereš več rund v enem dnevu, kar je zelo priročno, če imaš otroke.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()

Nisem nikjer napisal, da je v vseh pogledih boljši, niti da je boljši za vsakega. Niti nisem napisal, da je vsak najcenejši pralno-sušilni stroj (dovolj) dober.
Veliko je takih, ki nikoli ne operejo več rund v enem dnevu, recimo. In veliko je takih, ki nimajo "cunj" iz zelo občutljivih materialov (pri katerih bi se poznala večja obraba, ko jih sušiš v "pralnem" bobnu). In dosti je takih, za katere je kombinirani stroj boljša izbira od dveh ločenih, tudi če imajo prostora za deset strojev.
V glavnem, meni na kraj pameti ne pade, da bi se ukvarjal s prestavljanjem oblačil iz enega stroja v drugega, iz sušilnega odlival vodo...
Veliko je takih, ki nikoli ne operejo več rund v enem dnevu, recimo. In veliko je takih, ki nimajo "cunj" iz zelo občutljivih materialov (pri katerih bi se poznala večja obraba, ko jih sušiš v "pralnem" bobnu). In dosti je takih, za katere je kombinirani stroj boljša izbira od dveh ločenih, tudi če imajo prostora za deset strojev.
V glavnem, meni na kraj pameti ne pade, da bi se ukvarjal s prestavljanjem oblačil iz enega stroja v drugega, iz sušilnega odlival vodo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Saj ne rabiš odlivati vode.
Motiti se je človeško.

A iz pralnega stroja tudi ročno odlivate? 
Ja, ima odtočno cev.

Ja, ima odtočno cev.
Motiti se je človeško.

socialec ::
Če sta aparata ločena, ja - sušilnik sicer naliva tudi v posodo in ustavi, če ima posodo polno, ker sicer poplava. Dobiš pa 'razdelilec' - že poznano na forumu :D

ETI3n ::
Sem v procesu kupovanja novega pralnega stroja (Hoover gre h gobam) in se nagibam Mielu.Zanima me, ali ste zadovoljni? Se splača odšteti malo več denarja, ali vzeti drugo znamko?

po moje se ne splaca. pralni stroji so zal potrosnja roba kot vse ostalo (pa bi takoj podpisal da bi bilo drugace). glej garancijo in dobavljivost delov, ce bos sam popravljal

Ganon ::
Sem v procesu kupovanja novega pralnega stroja (Hoover gre h gobam) in se nagibam Mielu.Zanima me, ali ste zadovoljni? Se splača odšteti malo več denarja, ali vzeti drugo znamko?
Ne. Krepko boš preplačal napis na pralnem stroju. Pri konkurenci lahko kupiš najboljše, pa bo še vedno ceneje. Miele ima dve leti garancije, servis je svinjsko drag, stroji se ravno tako lahko pokvarijo. In tudi se.

Jaz bi pa rekel, da ja, če si ga lahko privoščiš.
Najboljše razmerje med ceno in kar dobiš je res še vedno v nižjem razredu, npr. Gorenje, ampak pri Miele dobiš bistveno več in boljši stroj. Oprala bosta pa oba dobro.
Kvaliteta izdelave je opazno boljša, komponente so dimenzionirane za 20 let delovanja (in ne 5 kot drugod), so tišji, bolje blažijo vibracije, senzorjev je precej več, diagnostika je precej bolj napredna (dvosmerni optični vmesnik, ne samo koda "F6") itd.
Twindos z njihovim detergentom (lahko uporabiš svojega) je tudi zelo priročen. Njihov detergent je dražji, ampak opere pa super in z nekoliko manj kemikalijami (posebej dozira detergent z encimi in peroksid).
Garancijo lahko podaljšaš na 5 ali celo 10 let, česar mislim da ne nudi nihče drug. Je pa tudi servis (vsaj po pričevanjih na internetu) boljši in če si dobil "limono", ti bodo raje menjali cel stroj, kot da bo serviser večkrat hodil k tebi.
Poleg cene je zaenkrat edina slabost, da so vsi napisi v nemščini. Po enem letu si še vedno nisem zapomnil, kaj je "Oberhemden".
Najboljše razmerje med ceno in kar dobiš je res še vedno v nižjem razredu, npr. Gorenje, ampak pri Miele dobiš bistveno več in boljši stroj. Oprala bosta pa oba dobro.
Kvaliteta izdelave je opazno boljša, komponente so dimenzionirane za 20 let delovanja (in ne 5 kot drugod), so tišji, bolje blažijo vibracije, senzorjev je precej več, diagnostika je precej bolj napredna (dvosmerni optični vmesnik, ne samo koda "F6") itd.
Twindos z njihovim detergentom (lahko uporabiš svojega) je tudi zelo priročen. Njihov detergent je dražji, ampak opere pa super in z nekoliko manj kemikalijami (posebej dozira detergent z encimi in peroksid).
Garancijo lahko podaljšaš na 5 ali celo 10 let, česar mislim da ne nudi nihče drug. Je pa tudi servis (vsaj po pričevanjih na internetu) boljši in če si dobil "limono", ti bodo raje menjali cel stroj, kot da bo serviser večkrat hodil k tebi.
Poleg cene je zaenkrat edina slabost, da so vsi napisi v nemščini. Po enem letu si še vedno nisem zapomnil, kaj je "Oberhemden".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

Pa si prepričan, da je Miele res najboljši, ne glede na ceno? Da najbolje opere, da je najbolj zanesljiv in da ima najboljši servis?
Na osnovi katerih podatkov lahko to rečeš?
Na osnovi katerih podatkov lahko to rečeš?

Ojej - 9kg (malo rezerve pač) zanimivo, najbolj poceni 280EUR Candy, najdražji pa 3090EUR Miele (9999EUR se ne upošteva), kaj je to, 11-kratnik? Očitno je super odličen ali pa vsaj z 20 letno garancijo, če že ODŠTEJEMO prestiž :D Kaj pravi ZPS s svojimi zadnjimi testi pralnih strojev?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

delavec44 ::
Tako kot eni kupujejo sesalce za 2500€, ki se v IT prodajajo za 400€, vredni so pa ene 200€.

Ok, to, koliko so vredni, je eno, za koliko kupiš z najmanj sitnosti, pa drugo. Brez takšnih beštij tako gotovine ne smeš vleči iz štunfa, niti klikati 'Plačaj', raje daš dostop do svojega računa nategunom in jokaš po časopisih, ker Ivan Cankar :D
Tule, prihranek :D
Tule, prihranek :D

Pa si prepričan, da je Miele res najboljši, ne glede na ceno? Da najbolje opere, da je najbolj zanesljiv in da ima najboljši servis?Ničesar od tega nisem napisal. Nobenega superlativa nisem uporabil. Sploh ne pri samem pranju.
Napisal pa sem, da je boljši od nizkocenovnih. To si upam zelo suvereno trditi.
Cenovno se ne izplača. Najcenejši pralni stroj s krtačnim motorjem in dolgo garancijo glede tega daleč zmaga. Opere isto dobro. Pred 30 leti smo tudi hodili po svetu v čistih oblekah.
Ampak glede ostalega pa sploh ni poštena primerjava. Tako kot Dacia vs Lexus ali Parkside vs Milwaukee/Makita. Saj vrtita se oba. Ampak če misliš, da med njimi ni bistvene razlike, moraš biti malo blesav.
Kot sem v preteklosti napisal, Miele ne nudi "best bang for the buck". Ampak če hočeš najboljše (v okviru budgeta za domače gospodinjstvo, ker Rolls-Royce pa to spet ni), bo gotovo nekje pri vrhu izbire.
"Davek na znamko" sicer verjetno ne, ampak ne takšen, kot si marsikdo misli, češ da za 1200 eur dobiš pralni stroj za 200 eur in 1000 plačaš za nalepko.
Zgodovina sprememb…

tony1 ::
Torej moraš 2 odtočni cevi speljati v eno luknjo?
Ne, pralno-sušilni ima samo eno odtočno cev.
Če se suši več kot nekaj malega, postane zoprno ročno čiščenj muck iz vratnega gumi tesnila po vsakem sušenju.
Kupujem nov stroj, za dve osebi, morda tri žehte na teden, več med poletjem ampak takrat gre za majice kape, kolesarska oblačila ipd, torej ciklus ročno pranje. Nikoli nisem imel pralno sušilnega ampak sedaj razmišljam v tej smeri. Dva ločena ne prideta v poštev, ker perem premalo pa verjetno se bom selil v naslednjih letih in se mi investicija ne ljubi, trenutno. Iščem v srednje - ekonomičnem segmentu. Je kak proizvajalec, ki izstopa po kvaliteti/dolžini garancije/mreži servisev? Imen kot Haier ne poznam, ker že leta nisem nič kupoval. Med enejšimi vidim kar nekaj Candy modelov, včasih to ni bila ravno ekonomična firma. Hisense?
Nizkocenovcev se absolutno izogni, sicer je večina p-s strojev narejenih v isti ITA fabriki... Whirlpool je bil totalno sranje, Ariston/Aqualtis pa OK (verjetno ga ni več na našem trgu).
Tudi AEG je v redu, morda bi bil priporočeno Electrolux tudi OK (isti lastnik za obe znamki in zelo podoben stroj, le narejen za kakovostni razred manj, glasnejši in z manj bombončki).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Maja321 ::
Od nekdaj sem si želela Miele, (dražjo) verzijo s patentiranim satastim bobnom, ker manj mečka. Ja, res je manj mečkal. Mesec ali dva po tem, ko je potekla garancija, so se začele težave. Skoz javljal, da vrata niso zaprta. Prišel serviser, menjal ključavnico na vratih. Delovalo 3 mesece, zadeva se ponovila. Prišel serviser drugič, drugič zamenjal ključavnico (obakrat seveda zaračunal). Čez nekaj mesecev ista zadeva, tretjič, s tem, da je tokrat stroj ujel cote v bobnu, vrat se ni dalo odpreti nikakor (niti da smo mu štrom vzeli) in istočasno javljal, da vrata niso zaprta, da se voda izliva (se ni),skratka zmešalo se mu je. Je gospod serviser povedal, da je verjetno šla elektronika. Da se včasih zgodi in imam pač smolo. Elektronika je 300 eur plus delo. Seveda vse plačat, ker je garancija ravno potekla.
No, nismo menjali elektronike. Stroj je mož zvlekel na dvorišče pred hišo, kjer sem ga vsekala s sekiro (resno), da smo razbili vrata in dobili cote ven, nato je končal svojo pot na kosovnem odpadu.
Kupili AEG in od takrat živim po načelu "nikoli več Miele".
Samo moja izkušnja pač.
No, nismo menjali elektronike. Stroj je mož zvlekel na dvorišče pred hišo, kjer sem ga vsekala s sekiro (resno), da smo razbili vrata in dobili cote ven, nato je končal svojo pot na kosovnem odpadu.
Samo moja izkušnja pač.

Pa si prepričan, da je Miele res najboljši, ne glede na ceno? Da najbolje opere, da je najbolj zanesljiv in da ima najboljši servis?Ničesar od tega nisem napisal. Nobenega superlativa nisem uporabil.
Napisal si, naj ga kupi, če si ga lahko privošči. Najdražji stroj kupiš samo v dveh primerih - če misliš (veš), da je najboljši, ali pa če se hočeš z njim hvalit pred drugimi.
Ampak če hočeš najboljše (v okviru budgeta za domače gospodinjstvo, ker Rolls-Royce pa to spet ni), bo gotovo nekje pri vrhu izbire.
Če hočeš najboljše, poiščeš zanesljive preizkuse kakovosti.
"Davek na znamko" sicer verjetno ne, ampak ne takšen, kot si marsikdo misli, češ da za 1200 eur dobiš pralni stroj za 200 eur in 1000 plačaš za nalepko.
Napačno razmišljaš. Razmišljati moraš v smeri - zakaj bi kupil miele za 1200 evrov, če je pa X pralni stroj (LG, Samsung?) za enako (ali celo malo manjšo) ceno boljši.
Za nalepko se ne splača dati niti 1 evro, če je nek drug stroj boljši.
Zgodovina sprememb…

Pa je nek drug stroj res objektivno boljši, in ne zgolj cenejši?
Tega ne vem. Zato sem pa spraševal, kako ve, da je miele najboljši.
Kar največja napaka potrošniške družbe je misliti, da je korelacija med ceno in kakovostjo blizu 1 (100%).
Zgodovina sprememb…

Samo moja izkušnja pač.
Vsak drugi ima tako izkušnjo:
"nikoli več AEG"
"nikoli več Gorenje"
"nikoli več VOX"
"nikoli več Samsung"
"nikoli več Sony"
Če bi jih upoštevali, ne bi nič več kupili...
Motiti se je človeško.

Maja321 ::
Samo moja izkušnja pač.
Vsak drugi ima tako izkušnjo:
"nikoli več AEG"
"nikoli več Gorenje"
"nikoli več VOX"
"nikoli več Samsung"
"nikoli več Sony"
Če bi jih upoštevali, ne bi nič več kupili...
Zato pa sem napisala, da je taka pač moja izkušnja, torej kaj bi sploh rad povedal?

Napisal si, naj ga kupi, če si ga lahko privošči. Najdražji stroj kupiš samo v dveh primerih - če misliš (veš), da je najboljši, ali pa če se hočeš z njim hvalit pred drugimi.Ampak Miele ni najdražji. Je višji cenovni razred (za doma), ampak dražji stroji od Bosch/Siemens, AEG so v istem cenovnem rangu, od npr. ASKO (Gorenjev fensi brand) pa vsi, če niso celo dražji.
Če hočeš najboljše, poiščeš zanesljive preizkuse kakovosti.Razni preizkusi Miele - zelo konsistentno - uvrščajo v vrh.
Napačno razmišljaš. Razmišljati moraš v smeri - zakaj bi kupil miele za 1200 evrov, če je pa X pralni stroj (LG, Samsung?) za enako (ali celo malo manjšo) ceno boljši.OK, in kateri zanesljiv test pravi, da je pralni stroj X boljši?
Za nalepko se ne splača dati niti 1 evro, če je nek drug stroj boljši.
Saj se načeloma strinjam, ampak tale logika se sliši malo narobe. Navadno je na "zasledovalcih", da pokažejo, da so boljši, ne da moraš ti to početi zanje.
Miele recimo pravi, da dimenzionirajo stroje za 20 let uporabe. Drugi ne pravijo nič1. Bi moral dati vsem ostalim benefit of the doubt in predpostavljati, da tudi delajo robo za 20 let?
Primer glede zanesljivosti:
To simulirajo 10+ let pranja na treh primerkih vsakega modela.
Samsung včasin (določeni modeli) super, določeni model polomija. LG isto. Bosch ima vedno model pri/na vrhu, ampak so vmes tudi kakšni bolj tako-tako.
1 (našel sem edino neuraden odgovor AEG, ki pravi, da dimenzionirajo stroje za tipično uporabo za čas trajanja garancije)
Zgodovina sprememb…

Samsung včasin (določeni modeli) super, določeni model polomija. LG isto. Bosch ima vedno model pri/na vrhu, ampak so vmes tudi kakšni bolj tako-tako.
To je sicer zelo odvisno od izbire modelov za test. Vsak proizvajalec ima ducat modelov. Vsako leto.
Motiti se je človeško.

20 let je zelo super, če res drži in se ga ga. soproga ne naveličajo prej :D Izgleda, da bi bila slajša garancija 7-10 let namesto 5-7 sedanjih - so pa naša pričakovanja, soča inu denarnice že naprogramirane tako :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Od nekdaj sem si želela Miele, (dražjo) verzijo s patentiranim satastim bobnom, ker manj mečka. Ja, res je manj mečkal. Mesec ali dva po tem, ko je potekla garancija, so se začele težave. Skoz javljal, da vrata niso zaprta. Prišel serviser, menjal ključavnico na vratih. Delovalo 3 mesece, zadeva se ponovila. Prišel serviser drugič, drugič zamenjal ključavnico (obakrat seveda zaračunal). Čez nekaj mesecev ista zadeva, tretjič, s tem, da je tokrat stroj ujel cote v bobnu, vrat se ni dalo odpreti nikakor (niti da smo mu štrom vzeli) in istočasno javljal, da vrata niso zaprta, da se voda izliva (se ni),skratka zmešalo se mu je. Je gospod serviser povedal, da je verjetno šla elektronika. Da se včasih zgodi in imam pač smolo. Elektronika je 300 eur plus delo. Seveda vse plačat, ker je garancija ravno potekla.
Samo moja izkušnja pač.
Če ključavnica na pralnem stroju crkne (pač ni več v garanciji), je menjava čisto enostavna – ni treba bit serviser. Zadevo lahko rešiš sam doma brez večjih težav.
Ključavnico menjaš tako, da jo snameš od zgoraj, če je dostop, ali pa umakneš gumo (tesnilo pri vratih), odstraniš tisti kovinski obroč ali vzmet, ki drži gumo, in potem odviješ par vijakov. Ključavnico samo potegneš ven in daš novo not. Ni neke znanosti.
Kar se tiče zaklenjenih vrat – ne rabiš takoj s sekiro po njih :). Najprej izklopi pralni stroj iz elektrike (ne samo na off – dejansko ven iz vtičnice) in počakaj nekaj minut, da se zaklep mogoče sam odklene. Če ne gre, ga ponovno vključi, malo počakaj, in še enkrat izklopi. Včasih pomaga že to.
Če še vedno ne prime, lahko z dlanjo nežno udariš po vratih – res samo malo, ni treba močnega udarca. Pogosto magnetni zaklep popusti in vrata se odprejo. Ampak pazljivo, da ne poškoduješ plastike ali mehanizma. Ravno prejšni teden sem enega tako odprl, sem pa moral vsekati malo bolj močno.
Elektroniko se včasih, da dobiti poceni pri kitajcih in se tudi da popravit( včasih, ne vedno).
Samo info za vsak slučaj, če se komu kdaj zgodi kaj podobnega.

delavec44 ::
Torej moraš 2 odtočni cevi speljati v eno luknjo?
Ne, pralno-sušilni ima samo eno odtočno cev.
Če se suši več kot nekaj malega, postane zoprno ročno čiščenj muck iz vratnega gumi tesnila po vsakem sušenju.
Nizkocenovcev se absolutno izogni, sicer je večina p-s strojev narejenih v isti ITA fabriki... Whirlpool je bil totalno sranje, Ariston/Aqualtis pa OK (verjetno ga ni več na našem trgu).
Tudi AEG je v redu, morda bi bil priporočeno Electrolux tudi OK (isti lastnik za obe znamki in zelo podoben stroj, le narejen za kakovostni razred manj, glasnejši in z manj bombončki).
Jaz sem vzel Candy kombiniranega za eno stanovanje, pa ni nekih pripomb.
Verjamem pa da bi bil AEG boljši, a tudi dražji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

To je sicer zelo odvisno od izbire modelov za test. Vsak proizvajalec ima ducat modelov. Vsako leto.
Kar se vzdržljivosti tiče, bi bilo bolj zanesljivo dobiti podatke o servisiranju. Ker test vzdržljivosti, če ni izveden na vsaj 5 naključno izbranih strojih istega modela, nima praktično nobene statistične vrednosti.
Poleg tega je pa še en problem - kaj pomeni "najboljši" pralni stroj. Ker namreč, astronomsko majhna je možnost, da bi bil kakšen najboljši v vseh pogledih. Kaj ti pomaga stroj, ki bo delal 20 let, če ne opere dobro (najbolje)?
Poleg tega lahko zanesljivost obravnavaš kot del cene. Kaj je bolje - stroj za 1200 evrov, ki bo delal 20 let, ali 2 stroja po 600 evrov, ki bosta delalal 10 let? Jaz bi rekel, da je bolje 2x10 let, ker boš drugih 10 let lahko pral z novejšim (tišjim, energetsko varčnejšim...) modelom.
Skratka, noben pralni stroj ni "najboljši", ampak je vedno nek kompromis med tem, kako dobro opere, kako hitro opere, kako pri tem obrabi oblačila, koliko energije porabi... Potem je pa od vsakega posameznika odvisno, kaj mu več pomeni.
Verjetno najpomembneje za vsakega je, kako dobro opere, ampak ob tem je za večino pomembno tudi, kako pranje škodi oblačilom. Ker tudi najcenejši pralni stroj lahko opere bolje od najdražjega, če perilo v njem opereš 2x (ali 3x) zapored (ne da bi ga vzel ven). Ampak se pri tem perilo seveda tudi bolj obrabi (ter traja dlje časa in porabi več energije, če ti je tudi to pomembno). Po drugi strani pa, če nimaš dragih volnenih, svilenih... oblačil, te obraba zaradi pranja morda sploh ne skrbi.

Pri Stiftung Warentest v štacunah naključno in incognito kupijo 3 stroje vsakega modela, vse teste potem delajo na teh treh strojih.
Ne vem,zakaj bi bila "astronomsko majhna" možnost, da je en stroj z malo ali nič cost-cuttinga v praktično vsem boljši od drugega, kjer je primarno vodilo v izdelavi nizka cena?
Ampak to v bistvu niti ni tako važno, ker kaj, če nek stroj ni NAJBOLJŠI v čisto vsem, potem je bolje, da kupiš čingule čangule?
Tvoja teorija glede 1x1200 EUR vs 2x600 EUR bi držala, ČE bi stroji bili na približno enakem nivoju. Ampak niso. Misliš, da če 2x kupiš Dacio, boš na boljšem, kot če 1x kupiš Lexusa, ker se boš v drugi rundi vozil z novejšim modelom?
Na slikah, ki sem jih zalepil višje, so še izračuni za 10 let operativnih stroškov. V drobnem tisku na sliki je metodologija izračuna. Miele je daleč najbolj energetsko varčen, razlika v 10 letih je v nekaterih primerih tudi 400 eur.
Ne vem,zakaj bi bila "astronomsko majhna" možnost, da je en stroj z malo ali nič cost-cuttinga v praktično vsem boljši od drugega, kjer je primarno vodilo v izdelavi nizka cena?
Ampak to v bistvu niti ni tako važno, ker kaj, če nek stroj ni NAJBOLJŠI v čisto vsem, potem je bolje, da kupiš čingule čangule?
Tvoja teorija glede 1x1200 EUR vs 2x600 EUR bi držala, ČE bi stroji bili na približno enakem nivoju. Ampak niso. Misliš, da če 2x kupiš Dacio, boš na boljšem, kot če 1x kupiš Lexusa, ker se boš v drugi rundi vozil z novejšim modelom?
Na slikah, ki sem jih zalepil višje, so še izračuni za 10 let operativnih stroškov. V drobnem tisku na sliki je metodologija izračuna. Miele je daleč najbolj energetsko varčen, razlika v 10 letih je v nekaterih primerih tudi 400 eur.

Pri Stiftung Warentest v štacunah naključno in incognito kupijo 3 stroje vsakega modela, vse teste potem delajo na teh treh strojih.
Ampak to v bistvu niti ni tako važno, ker kaj, če nek stroj ni NAJBOLJŠI v čisto vsem, potem je bolje, da kupiš čingule čangule?.
Zakaj se moraš po nepotrebnem delati neumnega?
Če bi počasi prebral in razunel, kar sem malo prej napisal, bi morda razumel, da se moraš vedno odločiti med nekimi kompromisi, tudi če cena sploh ni pomembna. Kateri kompromis je najboljši, je pa odvisno od vsakega posameznika. Zame je najboljši stroj X, zate pa morda Y. A je to tako teško razumeti?
Če imaš taksi, boš z dvema daciama zaslužil več kot z enim lexusom.
Zgodovina sprememb…

Če bi počasi prebral in razunel, kar sem malo prej napisal, bi morda razumel, da se moraš vedno odločiti med nekimi kompromisi, tudi če cena sploh ni pomembna. Kateri kompromis je najboljši, je pa odvisno od vsakega posameznika. Zame je najboljši stroj X, zate pa morda Y. A je to tako teško razumeti?A je tako težko razumeti, da je pri stroju višjega razreda precej manj kompromisov, kot pri tistemu nižjega razreda? Samo to je.

Na tretji sliki tudi lepo piše - Bosch in Siemens waschen seht gut, Miele gut. Ko to vidim, neham naprej gledati, koliko bi prišparal v 20 letih pranja

Če bi počasi prebral in razunel, kar sem malo prej napisal, bi morda razumel, da se moraš vedno odločiti med nekimi kompromisi, tudi če cena sploh ni pomembna. Kateri kompromis je najboljši, je pa odvisno od vsakega posameznika. Zame je najboljši stroj X, zate pa morda Y. A je to tako teško razumeti?A je tako težko razumeti, da je pri stroju višjega razreda precej manj kompromisov, kot pri tistemu nižjega razreda? Samo to je.
A je tako teško razumeti, da nima Miele edini strojev višjega razreda?
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pralni stroj Samsung - slabo opere (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 4626 (2729) | Peter18 |
» | Kupujem nov pralni strojOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12134 (11628) | PINki |
» | Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 165674 (6132) | IL_DIAVOLO |
» | Nakup pralnega stroja BEKO (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32619 (27141) | anjabebler |