» »

Proizvedli bencin iz ogljikovega dioksida in vode

Proizvedli bencin iz ogljikovega dioksida in vode

New Scientist - Britansko podjetje Air Fuel Synthesis (AFS) je naznanilo, da so iz ogljikovega dioksida v zraku in vode uspeli izdelati gorivo za motorje z notranjim izgorevanjem. Sintetični bencin, kot ga lahko kratko poimenujemo, je dovolj soroden bencinu iz naftnih rafinerij, da lahko z njim poganjamo obstoječe motorje. Sliši še odlično, a naftne krize s tem še niso rešili.

Nobena skrivnost ni, da lahko izdelamo karkoli, če imamo na voljo zadostne zaloge energije. Plinsko olje (nafta) in bencin sta zgolj zelo primerna energenta za pogon vozil, ki imata dvoje pozitivnih lastnosti. Iz zemlje ju pridobivamo v obliki, ki ima že sama po sebi ogromno zalogo energije (surova nafta), zato ju moramo le malo modificirati (ločitev na frakcije v rafinerijah), da ju lahko enostavno uporabljamo v "preprostih" motorjih z notranjim izgorevanjem. V principu pa nas nič ne omejuje na prav ta dva reagenta.

Če ocenimo, da je njuna uporaba najbolj preprosta (zahteva minimalne spremembe trenutnih tehnologij in infrastrukture) in čista (minimalno obremenjuje okolje, o čemer bi se dalo precej povedati), lahko alternative vire energije uporabimo za proizvodnjo bencina in nafte kot intermediatov, s katerima bomo poganjali naše motorje. Druga možnost je, da nam razvoj omogoči uporabo drugih virov že od samega začetka (gorivne celice, električni pogon itd.).

AFS je torej raziskoval, kako bi lahko z vložkom energije iz ogljikovega dioksida v zraku ter vode pridobili bencin. Ogljikov dioksid so lovili z natrijevim hidroksidom, s katerim je reagiral v natrijev karbonat. Tega so potem elektrolizirali, s čimer so pridobili ogljik in kisik, medtem ko so vodik (in tudi nekaj kisika) pridobili z elektrolizo vode. Z ustreznim katalizatorjem lahko ti trije elementi reagirajo v metanol, ki ga je relativno enostavno mogoče pretvoriti v gorivo za današnje avtomobile. AFS je torej uspel v praksi izvesti postopek, o katerem se je v kemiji debatiralo in razpravljalo že desetletja. Vendar to še ne pomeni, da je energetska kriza rešena.

AFS je proizvedel pet litrov goriva, za kar so porabili tri mesece in 1,2 milijona funtov (večji del seveda za raziskave). Tudi energijska bilanca procesa ni zelo ugodna, saj je proizvodnja natrijevega hidroksida s kloralkalno elektrolizo energijsko zelo potraten proces, prav tako pa tudi nadaljnje elektrolize v postopku. V AFS so pokazali, da lahko v praksi z veliko količino poceni elektrike (nuklearne elektrarne) pridobivamo bencin. Še lepše je, če je ta elektrika iz obnovljivih virov, saj je tedaj uporaba tako proizvedenega goriva nevtralna, kar se tiče emisij ogljikovega dioksida. Naslednja faza v razvoju je priprava večjega sistema v velikosti treh ladijskih kontejnerjev, ki bo stal pet milijonov funtov in bo dnevno proizvedel 1200 litrov goriva.

Znova se je torej pokazalo, da je potreba mati napredka. In ko bo zmanjkalo nafte, se civilizacija očitno ne bo sesula niti pogreznila v stari vek. Vse dokler bo zadosti poceni energije.

40 komentarjev

FlyingBee ::

po kakšni aferi pa se bo izkazalo, da so šli na OMV natankat, denar od raziskav pa v jadrnice in hiše

PNG ::

Neverjetno koliko slovničnih in tipkarskih napak je možno spraviti v par odstavkov besedila.

Sicer pa hvala za članek, zanimiva tematika. Torej, najprej odstraniti green pissovce, potem pa bomo lahko v miru nadaljevali z razvojem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

NubCake ::

Dvomim, da bo to kdaj, ker bi tisti ki imajo zaj VELIK vpliv zgubili miljarde in bodo to preprečli, če ne drugega bodo patent kupli pol pa iz njega nič naredli...

J.McLane ::

Zanimivo, teoretično bi potem lahko bencin pridobival kar iz premoga. Torej termoelektrarna proizvaja elektriko in CO2, ampak kar stavim da bi problem nastal pri potrebni količini elektrike. Potem hitro pridemo do tega da je baterija kljub svoji ceni najbolj energetsko primeren hranilnik in da je CO2 iz termoelektrarne bolje spustiti takoj v zrak in ne kasneje v avtomobilih.

Spajky ::

J.McLane je izjavil:

...teoretično bi potem lahko bencin pridobival kar iz premoga..
..iz čega pa misliš, da so nacisti pridobivali sintetični bencin ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Boeing ::

>V AFS so pokazali, da lahko v praksi z veliko količino poceni elektrike (nuklearne elektrarne) pridobivamo bencin.

V praksi lahko z veliko količino poceni elektrike poganjamo veliko količino električnih avtomobilov, z višjim energijskim izkoristkom.


Kot sem že enkrat napisal, eni bi pogruntali svašta, da jim ja nebi blo treba pogruntat česa novega...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

nekikr ::

No, tole je kar lep opomnik za vse tiste, ki verjamejo v Mad Max teorijo. Ko bo nekoč davno tega zmanjkalo nafte (ampak tako, skoraj čisto zares, ne tako kot zdaj, na vsake 20 let) lahko še vedno računamo na te dobrine, ki se uporabljajo še kje drugje kot v avtomobilih.

gruntfürmich ::

faking unbilivebol!!!
sem že upal da bo ta novica ostala na portalih rumenih medijev, ampak seveda se slo teh ni izneveril in objavil to idiotsko novico... ja mislim fak no, mislim da je še osnovnošolcem jasno da se iz elementov lahko sintetizirajo bilokakšne spojine.
ampak seveda to nikdar naučeno znanje ne preprečuje tipom stila nubkejk & mclejn da nabijajo debilizme...
FAK NO, NA KAKŠEN NIVO STE PADLI!!!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

RejZoR ::

Boeing je izjavil:

>V AFS so pokazali, da lahko v praksi z veliko količino poceni elektrike (nuklearne elektrarne) pridobivamo bencin.

V praksi lahko z veliko količino poceni elektrike poganjamo veliko količino električnih avtomobilov, z višjim energijskim izkoristkom.


Kot sem že enkrat napisal, eni bi pogruntali svašta, da jim ja nebi blo treba pogruntat česa novega...


Kaj ti pomaga velik izkoristek če pa bi se v npr Dalmacijo vozil 2 ali 3 dni, ker bi vmes moral večkrat polnit avto po več 10 ur... Pri tekočih gorivih pa je polnjenje stvar 5 minut postanka. Ali pa 1 uro če greš še na kavo vmes...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

[D]emon ::

There's cars that run on water, but they currently only work with water from the bay of Mexico... :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

J.McLane ::

EOS flow battery? Namesto bencina boš v baterijo natankal svež elektrolit.

energetik ::

Sicer pa ne vem, zakaj bi se matrali z izdelovanjem bencina, če pa lahko s Sabatierovim procesom naredimo metan in ga utekočinimo. Ali pa naprej predelamo v metanol. Potem pa samo manjša predelava ICE mašine in tanka, pa se vozimo dalje.

Looooooka ::

"Vse dokler bomo zadosti poceni energije."
typooo.
Ce bi ves ta kesh, ki ga nucajo za ustvarjanje poceni goriv, ki bi laufali v obstojecih avtomobilih zacel na velko zlivatv cisto alternativo bi bli verjetno hitreje pri cilju. Potrata denarja za razkazovanje mozganov. Naj grejo sah igrat tko kot ostali poceni geniji.

sprasujem ::

Ne vem (morda spet kakšne pretirane regulative o varnosti ali pa hinavščina), zakaj niso naredili npr Renault Twizzija z motorjem z notranjim izgorevanjem in šipami. Ker razmerje kW/kg z osnovno udobnostjo avtomobila je po mojem mnenju trenutno tisto najpomembnejše kar potrebujemo.

Zgodovina sprememb…

Reycis ::

Sam dosežek je res beden. Mislim, da se vs zavedamo, da so nafti šteti dnevi. Pa ne zaradi tega, ker jo bo zmanjkalo ampak zaradi povsem ekonomskih razlogov. Prekomerno obdavčevanje goriva v evropskih državah je močna motivacija za ljudi, da iščejo alternative. V Sloveniji je že kar nekaj privatnih proizvajalcev biodizla. Zaradi boljšega izkoristka in nižjih cen je kilometer vožnje na elektriko pet do desetkrat cenejši od kilometra na bencin. Tudi uporaba domače fotovoltaike za polnenje avtomobilskih baterij je bistveno bolj priročna kot za poganjanje računalnika in hladilnika. Napredek pri baterijah je zadnja leta počasen a konstanten. Me zelo zanima kakšno represijo si bo izmislila država ko bo začela izgubljati dohodek od obdavčevanja pogonskih goriv.

user1618 ::

Ma tle je bil namen sintetizirati bencin iz nekih "čistih" virov in iz umazanega izpuščenega CO2, ker so danes vsi obsedeni s tem.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Zheegec ::

Prav ne morem verjeti, kaj sem prebral...

Še lepše je, če je ta elektrika iz obnovljivih virov, saj je tedaj uporaba tako proizvedenega goriva nevtralna, kar se tiče emisij ogljikovega dioksida.

Elektrolizo bi lavfali iz sončnih in vetrnih elektrarn? Pa brez, da bi bili priključeni na jersko ali termo elektrarno? Veliko sreče :)

Pa spet ta zlobni CO2... :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

darko56 ::

v EU je na voljo ogromno denarja za razne raziskave. samo malo iznajdljivosti (domišljije) je potrebno, da se priklopiš na ta ogromen sklad...

St235 ::

Zheegec je izjavil:

Prav ne morem verjeti, kaj sem prebral...

Še lepše je, če je ta elektrika iz obnovljivih virov, saj je tedaj uporaba tako proizvedenega goriva nevtralna, kar se tiče emisij ogljikovega dioksida.

Elektrolizo bi lavfali iz sončnih in vetrnih elektrarn? Pa brez, da bi bili priključeni na jersko ali termo elektrarno? Veliko sreče :)

Pa spet ta zlobni CO2... :)

Štorasto napisano, ampak osnovni problem pomnajkanja nafte pa vseeno lahko rešuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Kamran ::

Živjo,

nič novega v bistvu, eden Japonec je tudi pogruntal kako iz odpadne plastike dobiš nafto. Iz tega ne bo nič - bodo Rockefeller-jevi "naročili" spet kakšen potres/tsunami/točo/itn. v VB. :|

Načinov pridobivanja energije je čuda, tale je zanimiv princip. Podobno kot njegova ideja.

Lonsarg ::

Problem inovativnih načinov pridobivanja energije je, da porabiš več energije kot jo pridelaš:) Z istim problemom se tudi fuzija srečuje, z to razliko, da se dejansko že dela na rešitvah.

listje123 ::

gruntfürmich je izjavil:

faking unbilivebol!!!
sem že upal da bo ta novica ostala na portalih rumenih medijev, ampak seveda se slo teh ni izneveril in objavil to idiotsko novico... ja mislim fak no, mislim da je še osnovnošolcem jasno da se iz elementov lahko sintetizirajo bilokakšne spojine.
ampak seveda to nikdar naučeno znanje ne preprečuje tipom stila nubkejk & mclejn da nabijajo debilizme...
FAK NO, NA KAKŠEN NIVO STE PADLI!!!!


FAK NO FAK NO, ti si na visokem nivoju zato pričakujem da objaviš boljšo novico, FAK NO

Moderatorji, če se že boste spet odločili za brisanje mojega komentarja zbrišite tudi njegovega.

gruntfürmich ::

Lonsarg je izjavil:

Problem inovativnih načinov pridobivanja energije je, da porabiš več energije kot jo pridelaš:) Z istim problemom se tudi fuzija srečuje, z to razliko, da se dejansko že dela na rešitvah.

ampak ne rossijeva!:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kamran ::

Lonsarg je izjavil:

Problem inovativnih načinov pridobivanja energije je, da porabiš več energije kot jo pridelaš:) Z istim problemom se tudi fuzija srečuje, z to razliko, da se dejansko že dela na rešitvah.

To kar te je in nas šola oz. formalni ozbraževalni sistemi učijo (34:53 -> 37:20), je treba jemati s tavelko žlico rezerve. ;)

Sicer offtopic, a tudi omembe vredno. Sam ne bi šel nikoli v mainstream medije, ko in če bi imel kaj takšnega šele v neki razvijalni fazi. Šele ko in če bi prodal recimo 100 enot, vendar pa po drugi strani večina ljudi itak kar je dalj od dejstva, da Coco Austin kaže svojo tazadnjo plat (nkeje), takoj označi kot (teorijo) zaroto, je upati, da boš na takšen način dobil stranke, delna utopija. S patenti se pa sploh ne bi bavil, vendar razumem fante - iščejo sponzorje. :8)
Iz krize nas pa itak ne bodo potegnili tisti v "hramu norišnice", vendar kakšni inovatorji, raziskovalci.

Lonsarg ::

Energetsko vrednost snovi, ki jo porabiš za prizvodnjo + energija, ki jo porabiš za proizvodnjo = končna energetska vrednost.

V tej novice gre pa za snov ki ima NIČ energijske vrednosti relativno na nafto. Torej vso potrebno energijo za končno energijsko vrednost moramo dodati.

V bistvu je ta model naredil baterijo. V eno smer se kuri nafta, v drugo smer pa iz snovi, ki nastajajo pri gorjenju dela nazaj nafto.

Kar je v bistvu zelo nora zadeva, če nima prevelikih izgub(nažalost dvomim). Ni pa to pridobivanje energije.

@teoretikom zarot, ja naftne korporacije zavirajo alternative, to je biznis v kapitalizmu, to sploh ni "zarota", ker vsi vemo, da to delajo. Nima pa to kaj veliko veze z to novico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

gruntfürmich ::

pa kako se najde folk ki verjame v pravljice. pa vedno več ga je. avto na vodo... pa dajte no, folk ki niti do 5 ne zna štet bo tule gor pametoval in ignoriral naravne zakone.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dzinks63 ::

Avto na vodo, ja tudi pri nas se najdejo takšni. Še sveža novica: V Kopru nastaja avtomobil na vodo

BaToCarx ::

Damn kake novice.

Dejte no prosim slo-tech pisci se dat na kup pa napisat članek o realni ceni, prihranku in uporabnosti raspberry pi ter ostalih "ena kockica" pcjih. Nekaj takega kot tisto oko gore (GSM varnost). Ali pa kak članek kako prihrani čimveč elektrike z "tehno" igračami doma, z čim manjšo izgubo "komotnosti".

To bi blo zanimivo večini bralcev po moje, znanje imate.

Kamran ::

BaToCarx je izjavil:

Ali pa kak članek kako prihrani čimveč elektrike z "tehno" igračami doma, z čim manjšo izgubo "komotnosti".

To bi blo zanimivo večini bralcev po moje, znanje imate.

Ok... kaj pa tole potem ? ;)

BaToCarx ::

Ne Kamaran, govorim o realnem svetu, ne YT pravljicah in utrganih paranoikih.

Kamran ::

BaToCarx je izjavil:

Ne Kamaran, govorim o realnem svetu, ne YT pravljicah in utrganih paranoikih.

Ja saj tisto je realno, a ni ? Na koga leti zadnje ?

BaToCarx ::

Na "info"wars šalabajzerja.

Kamran ::

BaToCarx je izjavil:

Na "info"wars šalabajzerja.

Kdo je pa to ?

Pa ne mi reči, da se bojiš, da boš (z razodetjem te osebe) kršil 2. člen, 1. točko pravil ? ;)

BaToCarx ::

Evo Alex Jones (radio host) @ Wikipedia

Nič se ne bojim samo sem pozabil njegovo ime pa sem googlal zdaj, happy?

Še vedo hočem videt članek kot sem omenil zgoraj, neki realnega pa dosegljivega vsakomur.
Pa kje so "pasti" in tako dalje. Kao na "zansntvenem" nivoju, ne rekla kazala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Kandidat ::

Hvala za prispevek, vendar se vseeno malo zgražam. Včasi avtorji uporabijo hudomušen ton - zakaj za vraga ga niste pri tej rumeni bulšit novici. To je res isto kot avto na vodo. Mislem skurcite take novice, sej tu na slotechu mora bit nivo malo bolj tehnično-znanstven kot pa na 24ur.

energetik ::

Ne, ni isto kot avto na vodo. Je pa podobno avtu na vodik (iz vode).

first_line ::

Lonsarg je izjavil:

Problem inovativnih načinov pridobivanja energije je, da porabiš več energije kot jo pridelaš:) Z istim problemom se tudi fuzija srečuje, z to razliko, da se dejansko že dela na rešitvah.


Ne vem zakaj je večini to tako težko razumeti. vložiti 100% da dobiš ven 20% mi nekako ni smiselno. Enim pač je.

Zheegec ::

Kako ne? Pa to je ja praksa - na borzi vložiš 10.000EUR, čez par let te delnice prodaš in dobiš skupno 2.000EUR.
Če to počneš na borzi, zakaj ne bi še v avtomobilu to lavfalo :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Kandidat ::

energetik je izjavil:

Ne, ni isto kot avto na vodo. Je pa podobno avtu na vodik (iz vode).


Ma hočem reči, da je to podoben marketinški bulšit. Mislem CO2 so pridobival iz zraka z adsobrcijo - kakšen populizem. CO2 lahko zelo lažje dobiš iz dimnikov kakšnih termoelektrarn. Lovljenje CO2 je pač ločena tehnologija, ki nima veze s postopkom izdelave goriva. To je kvečjemu marketinški trik, kao, da je CO2 krog sklenjen.

Skratka v vodikovo tehnologijo se je v zadnjem času precej vlagalo (znanstveno in v gospodarstvu) a se izkazuje, da ni vredu.

Že večkrat sem opazil, da folk na splošno ne dojema 1. zakona termodinamike. Ma kaj šele drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kandidat ()

nekikr ::

Zheegec je izjavil:

Kako ne? Pa to je ja praksa - na borzi vložiš 10.000EUR, čez par let te delnice prodaš in dobiš skupno 2.000EUR.
Če to počneš na borzi, zakaj ne bi še v avtomobilu to lavfalo :)

Pred časom so imele Finance primerjavo o teh vložkih. Če si vložil 10.000€ v neko slovensko firmo, si na koncu dobil toliko in toliko. Če si vložil v neko drugo, si dobil nek drug znesek.
Na koncu je bilo tako, da če bi za teh 10.000€ kupil Union pivo (v trgovini, pol litrske steklenice) in jih po enakem času kot zgornje delnice prodal, bi za steklovino dobil več, kot pa je ostalo od "investicije" v tiste delnice :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadomestno gorivo

Oddelek: Na cesti
162324 (1753) Blum
»

Proizvedli bencin iz ogljikovega dioksida in vode

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4012438 (9385) nekikr
»

Zaloge nafte (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6710401 (6521) Matev
»

Ogljikov dioksid kot gorivo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1289678 (7779) Senitel
»

Motor z notranjim izgorevanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7011482 (9729) ani

Več podobnih tem