» »

ADSL sprememba paketa in fiksni IP

ADSL sprememba paketa in fiksni IP

1
2
3

EjTi ::

Mgoče je treba signal pojačat da bo sistem vedu kaj je šum in kaj je signal ... tko se ti pa pomeša med sabo in so napake.

iration ::

hux, ne pritožuješ se samo v tej temi in samo na tem forumu. saj sam dobro veš.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Hux ::

Zivjo!
Telekom je potematekm ze priklopil vendar nam se ni poslal uradne informacije, da so zadevo naredili..

Sem poslal v narocnisko sluzbo kjer bodo stopili v kontakt z njimi.

lp k.

Ne je ze vredu sekira me samo da bo z 460KB/s sibalo in majn.

Jest tud nebi biu veseu če bi za 4M plačevou pa bi mi z 2M šlo. Bi pa na siol poklicou da pridejo pogledat. Na forumu se ne da nč rešt .. razn če je tvoja napaka da gre tko počas.

SasoS ::

I'm back :D. Ne da se mi nastavlat za 100Mbit test (mogu bi ramdiske naštimat na dveh hitrih mašinah...mogoče kdaj drugič). Evo ti test z 10Mbit mrežo. Po tvoji logiki prenos ne bi smel preseč 1MB/s. Tudi sam se strinjaš da je 100Mbit 10x hitrjši zatorej si lahko predstavljaš kako bi to šibalo na 100Mbit. Res, je...10MB/s je zelo težko doseč tudi v idealnih pogojih ampak teoretični maximum je 12.5MB/s (headerji zraven)!

ps. se vidmo kej na faxu :D

12.5MB/s ne boš nikol dobu. Zmeri bo nekej manj.

Pa preko adslja se vrjetno več dodatnih paketov prenaša .. PPP. Zato se pa z 10 deli. Lokalna mreža je pa malo hitrejša, ja. udi če je brez napak prenos nikoli ne dosežeš 12.5MB/s ker so zmeraj dodatni biti pri TCP/IP.

Nic se nena z 10 deli. Se mi je zdelo da ta teorija ne stima ne spredi in ne zadi. Donwloaam z gamesdomain 75MB vlki file in downloada z 467kB/s. Zaradi tega ker se pac more delit se dodatno na hitrosti pac zgubi ko se zaklucuje. Z siol servera 35MB vlki file pa z 470kB/s

Po njegovi teoriji nebi smelo biti niti slucajno vec kot 460kB/s v dobenem primeru. Plus Vanquish od koga si je sliko zgoraj sposodo ker sam nemrec sploh nima ADSLa (zanimivo ha?) mu downloada 236kB/s 700MB file stabilno! Smelu mu pa nebi vec kot 233kB/s!

Upload nekje stima +-1kB/s ampak to so niske hitrosti kjer se nemores zmotit prevec. Pri velikih hitrostih pa moras racunat oziroma sploh ne mores racunat izgub ker je prevec faktorjev vpeljanih not ampak da njegovo racunanje se ne izide ze pove vecje hitrost prenasanje kot je Mucradamos napovedo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hux ()

Sej deljeno z 10 je približno ane. TCP paket zglede nekako takole http://www.networksorcery.com/enp/proto...
Boš vidu da se poleg podatka prenaša še 11 drugih stvari u headerju. Krajši je podatek, več je izgube (gledaš kako je header velik napram podatku). Header je dolg 160bitov + 0~44bytou + podatek. Podatek pa pomoje da ni poljubno dolg. Tko da so zmeraj izgube.

Ja ampak to ni to in nic priblizno! Pri 100Mbit so ze grejo izracuni za 2.5Mbit navzkriz itd.

Bom use skupej združu.
Maš mrežo 10Mbit/s. Po njej pošiljaš TCP pakete (= header + podatek). Paketi se prenašajo z 10Mbit/s = 1.25MByte/s. V eni sekundi računalnik tako dobit 1.25MBytov paketov. Ker pa v teh paketih niso samo podatki ampak tudi headerji je podatkov približno samo 1MByte. Lahko več, lahko manj (odvisko koliko Bytov podatkov pripneš enemu headerju). Tako da se ti na disk ne posname 1.25MByta v eni sekundi ampak približno 1MByte.

MUC ::

Nič ni 100% točno, tako da če misliš, da ti windowsi prikazujejo hitrost 100% točno se tudi motiš.

Kot sem že zdavnaj povedal, morš jemat povprečno hitrost, ki jo dobiš, da:

Vzameš XX MB dolg file, in ga štopaš kolk časa ga prenaša. Nato Dolžino deliš s časom in dobiš resnično hitrost.

Vse ostalo, kar vi gledate je NAROBE. Tut Mula kaže enim 900KB/s , zato verjemi, da ima IE tut napako. Pavilem izračun prenosa maš napisan zgorej.

Tut števec v avtu kaže preveč, zato dovolte windowsem ipd programom, če zaokrožujejo števila, katera niso življenskega pomena za delovanje.

Zavedat se morte, da je računalnik zelo nenanatčna zadeva in da je večina števil zaokrožena. Sem štejemo vsa iracionalna števila, pa še katera. Zakaj je tako? Tist, ki razume to kar sem povedal, bo ža sam ugotovil zakaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MUC ()

PS: Napaka v hitrosti je 1% od moje predvidene, na to pa sem ti že povedal ali ti pa še lahko 101 razlogov zakaj do nje pride.

Vprašaj pa se, kakšno napako narediš ti, ker tvojih 8 bitov kaže, da moraš imet povezavo 576KB/s.

Zdej sta 2 šanse.

1.) Al te SiOL grdo nateguje in ti za plačanih 576KB/s da samo 467KB/s.
2.) Al pa da je 8 narobe ?

Vsakmu je takoj jasno kaj je, razen nekaterim, ki jim mogoče nikoli ne bo :)

Fine, we'll do it your way...

ftp: 235122696 bytes received in 198,22Seconds 1186,18Kbytes/sec.

Ja, s štoparico sem zraven nameril 3:20, čemur verjetno botrujejo moji kurji refleksi :D. Tudi če winsom ura prehiteva za 2 sekundi na 3 minute (malo verjetno) je prenos še vedno 1148KB/s.

SasoS: Tvojega fenomena ne morem razložit :))

To je primer za Moulderja in Scullyjevo ... remember, The X Zone

:)

Zgodovina sprememb…

Nič ni nenavadno...vse dela tko kot je treba :)). Ampak zakaj ADSL pol ne vleče 2.3Mbit? Zato ker ima Siol tudi omejitev!! Še pomnite, na začetku če si se 2x priklopil čez isti modem si dobil 2x512Kbit...zato so uvedli tudi drugo omejitev, ki je logično malček višja.

Kaj ces tiste hitrosti zgoraj niso dobeni maximumi niti minimumi ampak tocno povrpecje izracunano s stoparico in izracunano od programa samega. Izide se in tvoja trditev nikakor ne stima! Si ze cu da je zemla okrogla?

Zgodovina sprememb…

Siol ne vleče po tvoji logiki niti 2 mbita, ker 2000/8= 250KB. Manjka še 15-20K. Poleg tega, če imaš stalen IP, ne moreš povezat več računalnikov direktno na net, zato ta tvoja "terorija" spet pade.

:)

Zgodovina sprememb…

Ne! Zato ker pozabljaš na TCP headerje. Pa gremo lepo počasi. Siol oglašuje hitrost kot 2048kbit. Recimo da imajo omejitev naštimano na tolk.

2048kbps = 2048000 bps / 8 = 256000 Bps / 1500 (maximum packet size) = 170.6 pps (pa zaokrožimo na 170 paketov/s)

170 pps * 1452 (maximum segment size) B = 246840 Bps = 241KB/s.

Teoretična maximalna prepustnost na 2Mbit ADSLu je potemtakem 241 Kilobytov na sekundo.

Če si ti računalničar, pol se resno vprašamo, kam gremo? :)

Enkrat maš MTU 1500, pol ga naštelaš na 1452.. mi razložiš zakaj?

Končno si tudi priznal, da ima TCP header. Mi poveš, kaj je v njem in kolikšen 0% MTUja zaseda header? Ko boš to zvedel, pol ti bo jasno, da o teh računih, ki jih delaš ti NIMAŠ pojma:)

Pa tudi, če je 241 to, kar ti praviš. Kje je potem še vedno tistih 6-8 K?

Zgodovina sprememb…

ftp: 235122696 bytes received in 198,22Seconds 1186,18Kbytes/sec.

1148KB/s = 1,12Mbyte/s (1,148MByte/s odvisko a deliš z 1000 al 1024 - byte se pomoje z 1024 deli, razen pri diskih)< 1.25MByte/s ... tko da je še vedno 0,13MB/s izgube
Fora pa je ... ti poglej kolk je file velik na disku in pol zdeli .. ne gledat kolk ti piše na ftp: xxxxx bytes recived (lahko pa da napiše točno, to je samo koliko podatkov dobi). Pa preko mreže je manj izbube kot preko adslja (dodatni paketi PPP, ...).

Pri mrežah je MEGA enak 1 000 000 bitov

Pri napravah, ki jih uporabljamo za skranjevanje podatkov, pa je MEGABAJT enak 2^20 eto.

1500 (maximum packet size)
1452 (maximum segment size)
a mislš da je to prou?
header ima 160bitou + options + padding (skupaj imata 44Bytov)
20B+44B=64B .. pr teb je pa 48B razlike ... kuko to
Tole 1500 al pa 1452 pač ti naštimaš MTU - to sta dve različne nastavitve MTUja - 1500 je pomoje windows default (saj za XP). Ni pa to en je z headerjam en pa brez. A se motm?

SasoS ma cist prav in cist prav je povedo zaj pa ce se ti naglavo postavis ali kaj koli ti nemorem pomagat!

Zgodovina sprememb…

To vem da je na mrežah tko .. ne vem pa kuko to pol FTP program interpretira .. odvisn a ti izpiše kolk bytov paketov je prenevsu al kolk bytov podatkov - a ni ponavad tko .. pr bitih je 1000 - kut se ponavad pri mrežah gleda, pri podatkih (na disku) pa v bytih.
Še kar ma 1.148MB/s < 1.25MB/s (- 0.1MB/s, kar je skoraj 10%) ... to ti pove da se ne deli z 8.

Da jaz na ADSLu spremenim MTU (WinXP) moram drugi client uporabit! 1492

Zgodovina sprememb…

Hux2: samo to povej če se strinjaš
Preko TCP ja se ne prenašajo 8bitni (1Byte) podatki ampak paketi, ki poleg podatka zajemajo še header in je zarad tega pri prenosu z recimo 10Mbit/s ni podatkov vseh 10Mbitou (v eni sekundi) ampak se header odšteje, ker header ni uporaben podatek (informacijo na kateri IP gre podatek, na kateri port gre podatek, CRC koda, pa še kej .. poglej URL ki sem ti ga dau), in zarad tega ne deliš z 8 ... to je da na disku potem nimaš 1.25MB podatkov ampak manj, ker se header odšteje.

Sem sam stestiral ... 1Mbit ADSL .. linux OS

DOwnloadal sem ICQ2003 iz tucows.siol.net

Dobil rezultat : 13:21:03 (117.47 KB/s) - `icqpro2003a.exe' saved [3978384/3978384]

To pomeni, da 2Mbit vleše 117.47*2 = 234.95 KB/s. Tam okol. Moj izračun je bil 233.6 KB/s. Napaka pri merjenju je bila tako 1,3KB, oz 5 promilov. Napaka nastane zaradi omejenega števila bitov, ki jih računalnik uporablja pri predstavitvah teh podatkov.

Zgodovina sprememb…

Ja. BTW glede prepustnosti 2Mbit ADSLa da bi nej bla potemtakem 241kB/s. Sem ze tudi sliso od drugim da so meli vecje tak da erm..

Aja muc? 1KB/a +- z tvojo teorijo nikoli na tem planetu! mogoce kje na marsu ampak do takrat bomo se dolgo cakali! 1Mbit ADSL mi je vleko stabilnih 119kB/s iz Siol servera ti si pa KKS vleko to. Enim se je vleko vec. 512kbps je vleko 60kB/s in zdajnsi upload file velikosti priblizno 30MB preko DCCja je bil racunan na povprecje 59.6kB/s

Zgodovina sprememb…

Jest sm tut slišal, da ima en bantu črnc 38 cm dolgega :). Pa misliš, da je za verjet?

VIšji rezultat je morežn samo za renutek, reče pa se mu TCP overhead

Zgodovina sprememb…

DSmidgy: da ne boš preveč razmišljal...file ki sem ga prenašal je velik točno 235122696 bytov.

Drugače pa glede na to, da sem na mreži z dvemi računalniki, z praktično 0ms pinga dosegel 99% maximalne hitrosti, je pomoje več kot 98% izkoristek na ADSLu utopija. Sem pa sam že videl 240KB/s na 2Mbit liniji (ne ADSL, najeti vod), tako da je možno.

Soprano ::

Eni imajo na tem forumu očitno precejšnje težave sami s sabo =)

Rule of thumb je vedno bil /10 in je za share-an dostop do interneta (adsl, kabel, wireless) več kot dovolj natančen.

V končni fazi plačujemo best effort dostop, kar pomeni DO X Mbit/s in ne zagotovljenih X Mbit/s.

Če kdo želi zagotovljenih 2 Mbit/s, jih Siol ponuja za 192.000,00 Sit na mesec, ki vključuje tudi SLA (service level agreement), v katerem je natančno določeno kaj naročnik za svoj denar dobi. V tem primeru lahko jokate za tistih par KB/s in zahtevate znižanje mesečnega računa. Sicer pa je npr. 200 KB/s pri 2 Mbit Adslu ZELO v redu. Kar poglejte malce po tujih forumih, kjer ljudje jokajo od sreče, če pri 2 Mbit Adslu dejansko kdaj vidijo 200 KB/s...

In ne Hux, ne rabiš sedaj bluziti o tvojih kolegih iz kaj-jaz-vem-katere-države-spet, ki naj bi imeli 10 Mbit garantiranih za drobiž, ker so to kvečjemu izključno izjeme, ki potrjujejo pravilo.

Soprano

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Soprano ()

MUC: Če bi blo tko k tedva prauta. Pol bi se na use računalnike po internetu podatki prenašali na samo en port in še računalnik nebi vedu kaj nej s temu podatkam nardi (potem lahko z 8 deliš). To .. kermu je paket namenjen pove IP v headerju (kar izkoriščajo rooterju (glavni) da pošljejo naprej pakate samo na tistemu rooterju, na katerem je ta IP. Potem je port, ki pove na kateri port naj gre podatek (če nebi bilo portou potem bi lahko samo recimo gledal samo web page ircat pa nebi mogu hkrati). In če deliš z 8 porem poveš da sta tedve informacije podatek (ki se zapiše na disk).

Lokalna mreža in internet je ISTO .. oba tečeta na TCP/IP in imata oba 100% izkoristek, če niso nastavitve MTU in še nekatere druge na obeh straneh različne in če so diski dovolj hitri.

Smigdy: Točno tako. Eni mislijo, da je dovolj, da pošlješ samo pismo, brez kuverte, kjer piše, kam naj gre pismo in znamke:) Kaj morš. Nekateri nimajo pojma niti o teh stvareh.

In ne Hux, ne rabiš sedaj bluziti o tvojih kolegih iz , ki naj bi imeli 10 Mbit garantiranih za drobiž, ker so to izključno izjeme, ki potrjujejo pravilo

Od kot ti je ta pametna ideja zaj vun prisla? Nikdar nisem kaj takega reko. In BTW. 200kB/s pri 2Mbit ADSLu je pa zelo porazen rezultat mimogrede. To so 38kB/s izgube v mojem primeru in to ne od teoreticne meje ampak kr prakticne in to je vec kot majo nekateri hehe. Btw. Kje so ti 238kB/s casi smo ze napredovali na 470kB/s dans zjutraj ko je siol porihtal vse.

Zgodovina sprememb…

Še zadnjič: 38K ni izguba, ampak nujne informacija, ki spremljajo tvoje podatke, ki povedo, kam naj gredo podatki, vsebujejo CRC kodo itd.

To je znamka, naslov na kuverti, povratni naslov, na zadnji strani kuverte, .. sej si žće kdaj pisal svoji lubici, boš že vedel. Če še nisi, pol je čas, da poskusiš, ker mreže ti res niso usojene :)

Siol pa zato napiše 2mbit in vleče 235, ker folk ve da so podatkovni biti 8 in jih ne zanima nič drugega. Zato Siol odpre modem na 2.35 mbita, da se folk ne pritožuje.

Dejstvo je, da če hočeš dobit za 2mbita uporabnih podatkov, morš imet modem odprt na 2.35 mbita, kar si lahko tudi sam preveriš in kar si tudi si.

Zgodovina sprememb…

Dajte pejte še enkrat brat ta thread in boste točno vidli kje je header upoštevan in kje ni. Vsak program ki ti piše hitrost je to podatek brez TCP headerja, samo čisti uporabni podatki. Če si ti dosegel 117KB/s je bilo dejanskega prenosa nekaj čez 120KB/s. JA, /10 bo dalo približno točne rezultate, ni pa to zato ker bi za 1 byte informacije porabil 10bitov. razlogi so drugje...

Dej ne bluzi. Moj namen je dosežen, da sem vam dopovedal, da je 2mbit ADSL odprt na več kot samo 2Mbita. To zato, ker se pošiljajo še znamke in naslovi :) .. (tko bom laži dopovedal pomoje), eni pa na pošto vržete samo pismo, brez kuverte ane.. cepci :)

Zgodovina sprememb…

Muc pa kaj ti si tele al se delas norca?
Vceraj ko se je ta team zacela mi je modem vleko cirka 200kB/s nic vec kar je v mojem primeru 38kB/s izgub!!!!!!!!! In ker sem se pritozi je tvoja brihtna intelegenca nesla to iz siol foruma na ta forum!

Modem mi je pa laufal zato tak ker je Telekom (telekom ma nemrec mdoeme odprte na 2.3 ne siol!) ze povisal modem a siol pa o tem se ni mel blage veze! Ker je slo pac po drugi poti. Zato sem pisal klamenu da nej se oni odprejo nakar je reko da telekom jim ni sporoco da so ze storili to in bo jih zato njihova sluzba poklicala in se zmenli kar se je tudi zgodilo takoj danes zjutraj se pred sedmo al somo ko sem se zbudo hehe!

overhead je pa tisto dalje od 238kB/s do 256kB/s! In ti ko se delas tak brihtnega tukaj bi to ze nemrec lahko vedo! Idi gledat na bilo kiri tester in ma to z sivo oznaceno polek realne izmerjene hitrosti!

Zgodovina sprememb…

Speed testerji so tko narjeni, da vas še bolj ne zbegajo in računajo 8, kot ti 8 tudi prodajajo na Siolu.

Hitrosti na SIolu in telekomu morata biti usklajene, drugače je tko kot si mel učeraj. Telekom 4mbite, siol 2 mbita .. vleklo ti je pa 200K.

To sledi, da ima siol tudi vpisano 2.35 mbita, se ti ne zdi?

Zgodovina sprememb…

Ni vazno kak racunajo jaz ti pravim da teh 38kB/s od 200 ni header!!!!!!

Kdo pa si ti, da to praviš?

Jaz ki mam ta ADSL downloadam z njim vidim kaj se dogaja in ne butam v prazno kot ti!

Glej kaj Amis zmeri od 4Mbit. To zmeri z overheadom ocitnoAmis

Zgodovina sprememb…

>To sledi, da ima siol tudi vpisano 2.35 mbita, se ti ne zdi?

spet narobe sklepaš. Telekom meri prenos na drugmu layerju (poleg TCP headerja še PPP header + ADSL modem prenaša podatke v ATM celicah so še tu izgube). Telekom ima omejitev postavljeno višje kot siol.

Ker imaš ADSL si pa računalniški strokovnjak :)

hihihi, otrok nesrečni

PPP ni layer, ampak način povezovanja po TCP/IP layerju ... spet rečem: Če si ti računalničar, pol te je sram žihr :)

Zgodovina sprememb…

Ne zanimivo je samo da me ti hocez zaj naekrat prepricat da je normalno da 2mbit vlece 200kB/s in je 38+kB/s overheda! A zaj naekrat pa daj da se ti nebojo zaceli vrabci rezat!

ne nimam ADSLa :D
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol povečal hitrosti tudi 1mbit uporabnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
529016 (6873) Veron
»

SIOL ADSL2+ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31037523 (16930) Primoz78
»

ADSL ali kabel (strani: 1 2 )

614806 (3985) marjanX
»

ADSL iz 512/128 na 1024/128 (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

60735741 (18823) RedOS
»

ADSL tezave

331764 (1061) Hux

Več podobnih tem