» »

ADSL ali kabel

ADSL ali kabel

«
1
2

Koci ::

Zanima me vaše mnenje o tem, kaj se bolj splača nabavit ADSL (tist paket 1MB) ali kabelski internet?
Panta rei!!

ATI ::

Ja mam ADSL in morm rečt da sm 100% zaddovoln.:D Tko da ja bi ti priporoču adsl čeprov te pride dost drazi k kabelski...
Odločitev je pa tvoja
[ATI

chucki ::

Najprej povej od katerega ponudnika bi vzel kabelski internet?
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

Koci ::

Pri Telemachu
Panta rei!!

chucki ::

Pol definitivno vzam ADSL. Preber mal po forumu kako kritizirajo Telemach.
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

kopernik ::

Jaz imam kabelski internet cca eno leto (operater je Telemach, ISP pa AMIS) in mi dela zelo dobro. Dobil sem ga v akciji za en tolar (vezava za tri leta). Če si lahko privoščiš je najbrž boljša izbira ADSL, ker podpira višje hitrosti in v pogodbi (kolikor vem) ni omejitev glede postavljanja lastnih strežnikov ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

roCkY ::

Težko rečt kar generalno. Odvisno od kje si in kaj ti kablaši ponujajo.

Pri ADSL zagotovo dobiš prenos kot je deklariran. Izpadov v zadnjih mesecih, ko so dokončno porihtali zadevo z IP TV vsaj pri meni ni več. Prenosi do ISP-ja so vedno taki kot so deklarirani. Pri kablu kot mi je znano pa je zadeva drugačna (pri sorodnikih je včasih pod 1 kbit) saj nima vsakdo zagotovljenega prenosa do strežnika kot je deklariran. Deklarirano je ponavadi DO x kbps. In morebitne omejitve količine prenosa.
Pozanimaj se v svoji okolici kako je s kablom. Je pa začetna investicija trenutno za kabel verjetno krepko nižja (vsaj neke reklame sem slišov v to smer za nekatere sisteme).

Kakšno pa bo "obljubljeno" Siol-Telekomovo presenečenje po novem letu pa še nihče ne izda (vsaj zasledil nisem, da je kaj pricurljalo v javnost).

madmitch ::

TAko, jaz sem imel Telemach kabel, vendar sem zamenjal za ADSL, ker enostavno ni bilo kot je treba. Res je od tega cca 1 leto a vendar. S SIoLom nimam nikakršnih problemov, prav nasprotno, dela kot mora, uredili so mi vse kar sem jih prosil (domena, pošta, statični IP...) kar pri Telemachu ni bilo niti približno blizu urejenosti.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

sloxl8 ::

Računica je preprosta:

- naročnina na kabelski/ADSL dostop do interneta je podobna
- hitrost je tudi pri podobnih naročninah podobna (razlika je le v tem, da ima ADSL rezervirano pasovno širino, kabel pa ne)
- razlike se pojavijo pri priključnini:
- če imaš ISDN, je priključnina 30.000 SIT (če ga nimaš, prištej zraven še priključek za ISDN - pribl. 39.000 SIT)
- če imaš kabelsko TV, je priključnina tudi nekje 30.000 SIT - razen v akcijah (če ga nimaš, prištej zraven še priključek za kabelsko TV - različno)

Torej sta si cenovno podobna, razen v nekaterih krajih, kjer je priključek za kabelsko TV še vedno okoli 80.000 SIT.

madmitch ::

sloxl8: naj te še malo dopolnim.

Pri Siolu in Telekomu se lahko dogovoriš za obročno odplačevanje (načeloma mislim da 3x. če pa malo positnariš - jim pihaš na dušo) pa na deset obrokov.
ISDN najcenejši paket je 24.900,00 SIT(z DDV). Kolikor sem jaz spraševal na Telemachu pred enim mesecem za strica v šiški, niso tako fleksibilni.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Jeebs ::

ADSL lahko odplačaš v 3 mesečnih obrokih, ISDN pa v desetih.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

ghostkop ::

če boš špilal prek neta, je vsaj iz mojih iskušen boljši ADSL

madmitch ::

Jeebs, uradno res, vendar se s par sladkimi besedami da tudi ADSL na 10. Preverjeno
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Jakka ::

Eh, vsak ima svoje dobre in slabe izkušnje tako s kabelskim internetom in za ADSLjem. Jest mam kabl prek Telemacha in dela brez večjih problemov.

Vedi, da siol ni angelček in tudi njegovi uporabniki majo veliko težav. Včasih se je res kritizitalo Telemach po celi črti, ko je bil siol ADSL šele v zagonu in je deloval dobro z malo uporabniki. Vendar pa je gotovo poleg mene še kdo drug ugotovil, da se Telemach vedno manj kritizira in se siol ADSL vedno bolj kritizira. Pa ne bi o razlogih, saj jih pozna tisti ki jih želi. Se mi zdi da so se pri Telemachu popravili in so postali prijaznejši do uporabnikov kot so bili prej. Nasprotno pa pri siolu z svojimi dejanji in odnosom do strank, o katerih ne bi zgubljal besed, pokazali svojo pravo sliko in pri njih gre stvar občutno na slabše.

Pa da odgovorim še na tvoje vprašanje.
Če imate doma kabelsko in imate možnost kabelskega interneta preko Telemacha, Amisa ali Triere (drugim ponudnikom jest ne bi preveč zaupu), bi se odločil za kabelski internet. Majhni začetni stroški, še posebi pri amisu, kar se pa potem skozi naročnino nekako izravna.
Zato te kabelski internet ne bo dolgoročnoprišel nič ceneje kot ADSL.
In pri teh treh ponudnikih ne boš NIKOLI imel omejitve prometa.

Če pa doma nimate kabelske je pa rešitev samo ena, siol ADSL.

Pa da še povem glede pasovne širine in ostalega. 100% nimajo vsi adsl uporabniki 100% downloada in uploada, saj je teoretično nemogoče, tako kot ga tudi uporabniki kabelskega interneta nimamo. Pri vseh broadband povezavah kot sta dotični dve se hitrost vedno podaja s predpono DO, saj ti nikoli ne jamčijo 100% izkoristka povezave. Glede pinga, spet je odvisno od veliko stvari. Tudi ADSL uporabiki imajo težave s pingom, tako kot jo imamo tudi mi, kablaši.

Upam da sem napisal kaj pametnega in da ti bo prišlo prav.
:))

P.S.:
roCKY: najprej preveri kaj pišeš in potem piši.

roCkY ::

Hundey: kaj naj preverim? bodi malo bolj specifečen

Mavrik ::

Hundey: žeže, ampak meni še nikoli odkar imam ADSL ni bilo problem doseči maksimalne zmogljivosti linije, ki jo plačujem (2Mbit).
The truth is rarely pure and never simple.

Jakka ::

roCKY: Preberi tvoj predzadnji post in kar si povedu o kabelskem internetu in ADSL-ju.

Mavrik: Tebi mogoče, ampak drugim pa ne. Plačuješ 768 kb/s uploada, pa ga je res tok? :\ Pa ni vse download ampak moramo gledat tut upload.

Dr_M ::

mene pr telemachu samo to moti, da ti ne dajo domene namest tistga cable.telemach.net....
drugac pa 1.2mbit/640kbit je kr ql za 3700sit na mesec :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MUC ::

Sorri, samo morm povedat, da je uploada na 768 res skos mel čez 80K, tko da NE BLUZIT.

Sem admin na parih serverjih k majo ADSL linijo in vsi majo različne pakete in vse paketi delujejo kot morajo (hitrosti, zanesljivost, nizki pinki). Vse deluje na različnih lokacijah in NIKJER ni težav.

Če ma kdo težave z ADSLom, jih ma zaradi svojega računalnika, pol je najbl izi rečt ADSL, sam da ni sam kriv.

NE BLUZIT, mam telemach, pa je v p***, ampak RES:. uploada je max 10K (okol 3 zjutrej), če mam srečo, čez dan okol 5K. Nihanja je torej 50%. HALOO?!?!

Dr_M ::

MUC: moje sozalje :)

mi, ki smo ostanek kanala8 mamo sreco :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

roCkY ::

Hundey: ja ja to da si mislu tist post mi je že jasno Ni mi pa čist jasno kaj v njem te tok grozno moti. daj se no mal razjasni

Mislim sicer, da to kar pravim o prenosih.
Dejstvo je, da je pri ADSL iz nezasedenih strani in s strani brez omejitev prenos vedno tak kot je deklariran, znotraj Siola pa sploh.
Pri kablu pa kolkir na nekej lokacijah poznam, ko je gor velik folka ni prenos niti iz ftp-ja operatarja včasih večji od kakšnega KB. Sestrična razen v začetku pred cca- 4 leti kasneje ni nikoli dosegla deklarirane hirosti. Da pa bi lahko recimo nonstop radio poslušov in vsaj še brskov po www je pa že utopija. Pa prekinjanje povezave ...

NE TRDIM DA JE POVSOD TAKO. Zato sem tud napisov, da naj se pozanima v "svoji ulci".

Kar se pa tiče pingov na ADSL so za normalno delo v veliki večini sprejemljivi. Za igračkarje pa je itak vsaka ms preveč.
Največji poden pa so občasno težave ker se operaterji ne morejo zment za izmenjavo prometa in se zatakne nekje na relaciji si-EU-si, a to je druga stara zgodba.

Na kablu sam nisem bil nikol ker ni možnosti. Poznam pa zadevo na nekaj lokacijah a v zadnjem času žal vsi vedno bolj jamrajo. Sprobov sem pa na lastni koži vse kar se tiče dial-up zadnjih 10 let. S Siolom sem mel skoz v preteklosti več problemov kot v zadnjem letu in pol z ADSL.
Kabel je bil, ko je vn pršu res super zadeva. Pol so pa marikje le nove naročnike priklapljal in prenehali posodablat tako opremo kot povezave glede na povečanje naročnikov.

Tako je trenutno stanje, kot jo jaz vidim. Poglede uporabnikov pa je tule tudi hotu dobit. Vsak pa se sam odloči gleda na razpoložljivo ponudbo. Največja neumnost pa je pri nečem vztrajat zarad nekih stereotipov ali ker tako nekdo nekje trobi. Je pač tako, danes super tehnologija, če ni posodobitev jutri na odpodadu zgodovine. Vprašanje, če se ima smisu v kaki akciji vezat za 24-36 mesecev.

Upam da bosta oba sistema živela in tekmovala med sabo, ker bo to najbolje za nas uporabnike.

Hundey, pa še kakšen argumet prosim v bodoče!

flipflop ::

Jst imam na kablu pinge po sloveniji od 20-30,podobno je z avstrijo,nemčijo,italijo,UK,... V ameriko se malo povečajo amšak se najde kak server z malim pingom. Prenos je tak kot ga plačujem.

Odvisno je od katerega ISP-ja bi vzel kabel,pa če že imaš kabel TV,ISDN,...

Koci ::

Hvala za izčrpne odgovore. Odločil sem se za ADSL.
Panta rei!!

nuclear ::

odloći se za satelitsko povezavo... 140k za priključitev in odajnike in 6k mesečno.. hitrost 16MB/s... have a nice weekend...:D
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

Jakka ::

Še zadnji moj post tlele.

Vidm da folk ne ve, da kabelski internet deluje po različnih standardih in z različnimi modemi. Prej, ko so bli samo modemi, kot so nemo in je blo supr in je delal odlično. Ko je pa prišel nov standard, Docsis se mu reče, in s tem novi modemi, so se seveda na starem sistemu nemo modemov začele težave. Visoki pingi, težave s prenosi, in tako naprej. In še sedaj ima skoraj vsak, čene vsak k ma doma nemo modem težave s prenosom in verjamem da včasih ne vleče niti 1 kB. Drugače je s tehnologijo Docsis, ki je stara nekje toliko kot je adsl. Tudi sam mam docsis modem in lahko ti zagotovim da hitrost nikoli ne pade na par kB, ko več uporabnikov polno zasede svojo linijo.

ADSL tehnologija je samo ena, medtem ko je pri kabelskem internetu več različnih tehnologij in zato se pojavljajo težave. Pa ne metat vseh v en koš.

roCKY: in tisti tvoji viri gotovo nimajo najnovejšega modema na sistemu docsis, zato pa je tako kot je. In tehnologijo kabelskega interneta so posodobil, zato ne govort da je niso.

Ma dost mam, že brezveze tole.

P.S.: MUC: dej povej ker modem maš, ker je tvoj ISP, pa kje živiš?
Pa če ti ne dela kot mora zakaj ne pokličeš ISP-ja in poveš? Pa še to, ADSL uporabiniki nimajo težav z adsl-om zaradi svojega računalnika.
Zakaj krivdo za nedelovanje mečeš na uporabnike? Ker to sploh ni res. ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

MUC ::

Koci: Pametna odločitev ! :)

ginekolog ::

No nekdo je zapisal eno veliko bučo - da ima adsl potencialno večjo zmogljivost. Seveda je nima. Standard DOCSIS 1.1(ima ga večina opraterjev) omogoča hitrositi 56mbit DL un 10mbit UL. Jaz sem sam testiral 20mbit DL in 5mbit UL.

Zakaj pa kablaši potem ne ponujajo takih hitrosti trenutno? Ker je težko konkurirat siolovim dumpinškim cenam, linki v tujino stanejo dosti $$.

LP
Divers do it deeper.

MUC ::

Kablaši ti takih hitrosti ne morejo ponuditi niti v njihovem lokalnem prežju, zato se ne izgovarjat na to.. kabel enostavno ni primeren za visoke prenose, sploh za visok UL ne, ker je cena previsoka.

Ne spet primerjat hitrosti bridgov in ADSL povezav. ADSL je hitrost deklarirana PER USER, pri kablu pa so prej omenjene hitrosti deklarirane PER SEGMENT. (veliko USERJEV, da bo nekaterim mogoče bolj jasno)

A si ne morte tega zapomnt?

flipflop ::

linki v tujino stanejo dosti $$


No predvsem je razlog v tem. Kabel ima pa velike hitrosti,ampak kot veš,so na njem še tv kanali.

Soprano ::

@MUC: HFC (kabelska) tehnologija se še sploh ni začela prav razvijati. COAX-ov potencial je vrtoglav, prvi "pravi" produkti pa šele prihajajo:

"The Ultraband™ system provisions dedicated, switched IP connections that are scalable from 5-40 Mbps per customer, enabling telco-grade leased-line revenue on the same network as broadcast residential services."

Torej 40 Mbps PER USER. Dedicated. Neodvisno od razdalje.
In to je šele začetek. http://www.adventnetworks.com/

Naslednji korak bo utilizacija frekvenčnega spektra nad 1 GHz, ki ga danes CATV operaterji sploh ne izkoriščajo (prvi tovrstni produkti pa so že na voljo):

"The Narad Broadband Access Network (NBAN) is an advanced hybrid fiber coax (HFC) broadband access solution. NBAN provides 100 Mbps and later 1 Gbps switched Ethernet over HFC by leveraging the frequency band above 860 MHz. This allows cable operators to deliver new broadband IP services while preserving existing network infrastructure and services. "

Več o tem:
http://www.naradnetworks.com/hardware.h...

Na kratko - bakrena parica je z VDSL-om izčrpana do konca.
Coax pa z DOCSIS-om šele začenja igro.

Če ne bodo prej tako Telekomi kot CATV operaterji prešli na optiko, bo definitivno več omogočal (oz. že omogoča) COAX.

Ajd,
Soprano

MUC ::

Upam, da bo to res zaživelo, še preden se bomo lahko priklopili na optiko.

Direktor telekoma je leta 98 dejal, da ima telekom vizijo v destih letih ponuditi na dom 155mbps, kar znese osnovna hitrost ATM kanala, torej nekako čez 5 let, čeprav SiOL že sedaj omenja nekaj v zvezi FTH (fiber 2 the home)


PS: Koax ima že prednost, samo ima pa HUDO slabost, da ni tip povezave P2P (point 2 point), ampak se vse frekvence in čas multiplexira. Tukej bodo zato vedno težave in nikoli ne bo možno tako garantirati hitrosti, kot na optiki/DSLu, ustrezno nižje bodo tudi hitrosti, ker vsak operater lahko overbooka bridge, ne moreš pa overbookat DSLAMa, zato bo pohlep operaterjev vedno onemogočal dobro delovanje kabla, tudi če bo teoriji to mogoče -> primer TELEMACH

MadMax ::

Na kratko - bakrena parica je z VDSL-om izčrpana do konca.

Aja?? To so rekli že pri 2400bps analognih modemih :D
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Soprano ::

@MadMax: Ne, to so rekli pri 28.800 =) In nato drugič pri 56k, kar je tudi obveljalo (tukaj je govora o basebandu).

Za VDSL pa zadeva ziher drži - poglej si zahteve po kategorijah kablov za posamezne ethernet hitrosti in nato preveri pri lokalnem Telekomovcu kakšen kabel uporabljajo...

Novega bakra pa verjetno ne bodo vlekli, prej optiko (upam =)

@MUC: Že mogoče - stvar posameznega CATV operaterja. Jaz pri Trieri že od vsega začetka dobivam to, kar plačujem. Kaj je vzrok, da pri nas kabel dela tako kot treba, v LJ pa ne, pa mi ni znano =(

Soprano

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Soprano ()

Gandalfar ::

Ce ima kabl taksen velik potencial in je cena linka v tujino tako draga.. zakaj ne ponudijo neomejenih hitrosti znotraj njihovih omrezjih. Telemach je to nekoc ze imel in folk je norel, ko je leechal vse zivo drug od druzga. Ampak sedaj so to ocitno ukinl..

skoda.. imati 10Mbit link znotraj TMja in 2Mbit/512kb v tujino bi bila prava poslastica :)

Jakka ::

Pa so ga res ukinl. Škoda. :'(

MUC: ampak ti pa kljub temu, da pride en k se dobr spozna na kabl, kot je Soprano, še vedno trdiš svoje. Pa še to, ko si reku da ne morjo dosegat hitrosti. Hitrosti se da dosegat še višje kot jih iztisne adsl, preverjeno. :\

Soprano: le tako naprej. :D

MUC ::

Ja se da ja, če je bridge prazen :)

Tut jest pridem iz ljubljane do bleda v 15 minutah, če je cesta prazna :)

Žal se pa po cesti na kablu vedno vozi veliko ljudi, zato so hitrosti velikokrat samo teoretične.

Na cesti ADSL si sam .. get the picture?

Toj blo mal za tiste, k ne razumejo tehnične govorice :))

LP

Jakka ::

Ampak če ma ADSL cesta velik lukenj ti tut to, da si sam ne pomaga velik. ;)

Pa ko govoriš o polno izkoriščeni hitrosti adsl. Dej dokaz za 100% izkoriščen upload (vseh 768 kb/s).

MUC ::

Tkole:

Pošiljatelj:
Lokacija: Ljubljana
ADSL paket: 2mbis/758 kbps
datoteka: ssh.ta.gz
dolžina 2,25 MB

Sprejemnik:
Lokacija: Jesenice
ADSL paket: 2mbit/384kbps

Podatki:
Remote system type is UNIX.
Using binary mode to transfer files.
ftp> put ssh.tar.gz
local: ssh.tar.gz remote: ssh.tar.gz
200 PORT command successful
150 Opening BINARY mode data connection for ssh.tar.gz
226 Transfer complete.
2258425 bytes sent in 26.3 secs (84 Kbytes/sec)
ftp>

Torej, povprečna hitrost prenosa 84KB/s oz 85871,67 Bytov/sek

PS: ADSL nima lukenj. Zakaj.

Ker če ima žica luknje, potem ne dobiš niti ISDNa, zato je nujno potreben, ker s tem se zagovoti, da je z linijo vse OK. Če si še dovolj blizu centrale dobiš hitrtost, ki je STALNA

Še ping:

root@Eclipse:/install# ping www.siol.net
PING hestija.siol.net (193.189.160.170): 56 octets data
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=0 ttl=126 time=11.3 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=1 ttl=126 time=10.8 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=2 ttl=126 time=10.5 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=3 ttl=126 time=11.3 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=4 ttl=126 time=11.2 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=5 ttl=126 time=10.4 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=6 ttl=126 time=10.8 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=7 ttl=126 time=11.4 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=8 ttl=126 time=10.6 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=9 ttl=126 time=11.2 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=10 ttl=126 time=11.2 ms
64 octets from 193.189.160.170: icmp_seq=11 ttl=126 time=10.5 ms

--- hestija.siol.net ping statistics ---
12 packets transmitted, 12 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 10.4/10.9/11.4 ms

Še ker igračar nej reče, da je 10ms pinga preveč, ker drugač mu jest pokažem moje pinge na telemachu.

Soprano ::

@MUC: Na ADSLu pa imaš npr. interference, ki se pojavljajo občasno, star baker (v strogem centru MB nam v službi manj kot 1 KM od centrale ne morejo zagotoviti več kot 256 kbit/s uploada), občasna zasedenost DSLAM-ov (nižje hitrosti, višji pingi), ipd.

ADSL ima ravno tako precej omejitev, so pač drugega tipa.

In še ping na kablu:

Ping statistics for 213.161.X.1:
Packets: Sent = 1470, Received = 1470, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 6ms, Maximum = 9ms, Average = 8ms

Uporabljam oboje (eno doma, eno v službi) in moram rečt, da sem s kablom vsaj do sedaj bolj zadovoljen.

Ajd,
Soprano

Dr Evil ::

Tja,če si mariborčan pol le vzami kabel.Je zelo stabilen in še poceni .ADSL pa je očitno edina rešitev za preostalo Slovenijo.Zgleda,da je TRIERA edina dobra firma kar se tiče kabla.:D

MUC ::

Soprano: Te razumem, samo težave ki jih omenjaš so povezane samo s posameznimi konci Slovenije mogoče, tako da to ni problem na splošno, če imate stare in slabe drate :)

Sej pravim, če si zadovljen s kablom in vse, potem ne vidim razloga, da ne bi ostal na kablu še naprej, pač imate dobrega operaterja, ki dodatno kupuje CMTSe, ostali po Sloveniji pa so prisiljeni iti na ADSL, če ga le lahko vzamejo.

Jakka ::

MUC: vidm da nisi razumel lukenj na cesti. Pač polažejo da je cesta slaba in v primeru ADSL-a da ni ravno vsaka žica dobra.

In očitno tut računat ne znaš, 768 kb/s je 96 kB/s, in tistih tvojih 84 kB/s je le 87,5% hitrosti, ki ti naj bi jo zagotavljali.
Še jest mam bolj izkoriščen upload, od tehle 256 kb/s, kar je 32 kB/s, mi gre največ nekje 28,5 kB/s, kar je 89,0% največje hitrosti. :\

Pa še vedno me zanima kakšem modem uporabljaš in kje živiš?

Dr_M ::

hehe...jest sm dons ponoc punci poslov office, tocno 450mb, pa je trajal okol 1h in 45min :)
men je pa ta office kolega z 4mbit/512kbit adslom, posilju tocno 4h.

mam telemach, punca pa adsl. :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Mavrik ::

Hundey: Si slučajno spregledal besedo average? Če ti recimo gre prvo sekundo 1 kb/s potem pa nenadoma pospeši do polne hitrosti ti bo povprečje še vedno nižje.
The truth is rarely pure and never simple.

DSmidgy ::

Ker tistile 84 verjetno pomeni 84*1024 *8 b/s = 688 kb/s in če ima ADSL upload 768 kb/s potem se to ujema. Treba je vedeti, da v tistih 768 kb/s niso samo podatki ampak VSE, kar gre preko žice (IP glava, TCP glava, "ADSL glave", ...). Tega je ponavadi okoli 10% vsega prometa. Tako da če odšteješ 768 - 77 dobiš 691 kb/s kar je približno toliko, kot je bobil MUC.

A je 768 kb/s teoretnična meja ADSLja ali je to podal SiOL? Ker sem nekje slišal da dajejo za recimo ponujenih 128KB/s pod limit naprimer 140KB/s, tako da ti potem, ko downloadaš kaže 128KB/s in ne 116KB/s. Samo ko si pa na maximalni zmogljivosti (768kb/s), čez to ne moreš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

MUC ::

Ja, res, nekateri mislijo, da dekliarirane kbite kr deliš z 8 .. LOL

a header, pa CRC pa source address, pa destination adress.. ka pa to. a to pa niso biti al kaj. Ne se hecat :)

Se morte še velik več naučit, kot pa delit z 8. :)

LP

MUC ::

Drugač pa fantje: Če vam na kablu dajo 256kbps, vam leti okol 26KB/s (+-1KB), ker se za prenost 8 bitov v povprečju porabi 10 bitov (preračunano čez palec).

To, da SiOL na ADSLu odpre modeme na več, kot deklarinana hitrost in poskuša dobit tako hitrost, kot če bi delili z 8, potem je to samo v vaše dobro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Hux ::

men je pa ta office kolega z 4mbit/512kbit adslom, posilju tocno 4h


To si si zaj krepko zmislo ne! Se 582Mb paket preneses z 512 uploadov v 2:40.
In 450 vlki file pa v 2:03.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Dr_M ::

hux: nc se nism zmislu. trajal je od 00.00 do 04.00. od 512kbit je porabu 10kB za e-mule, ostalo sm jest dubu:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Hux ::

Ampak tudi pri 50 up rabi 2:27 :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Visok ping pri adslu

Oddelek: Omrežja in internet
323001 (2362) MOJNET.net
»

Zakaj ping pri "dobri" povezavi??

Oddelek: Omrežja in internet
132054 (1676) Tr0n
»

Kaj pa mi na Telemachu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
707838 (6144) DeLonghi
»

High ping klub

Oddelek: Omrežja in internet
91432 (1162) BroTheR
»

ADSL vs kabel

Oddelek: Omrežja in internet
372705 (1924) Jinxy

Več podobnih tem