» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
6 / 40
»»

Senzacionale ::

Ok hvala ti, lej sedaj pa se zadnje vprasanje. kaj je po tvojem boljse, Debian ali Suse 8.2 pro, ker moram tako ali tako vse se enkrat dol vlec, ker red hat 9 ne morem usposobit. Gledam z vidika gcc in okolja ter samega sistema, kaj je bojse?

Hvala

Gandalfar ::

To vprasas Debian uporabnika v Debian temi .. ;-)

Ce se mislis nauciti delat v linuxu ter ga uporabljat pri vsakodnevnem delu se ti splaca uporabljat Debiana, ki te z ogromno izbiro programov zagotovo ne bo razocaral. Community je pa tudi odlicen.

SuSe je komercialen produkt in ga zaenkrat se nisem imel moznosti preizkusit. Marsikomu je vsec vendar v osnovi ni dosti drugacna od Debiana.

Kar se pa tice s stalisca ucenja cja je pa cisto vseeno kaj uporabljas.

CaqKa ::

če se misliš c učit uporabi svinčnik in papir (beri: je čisto vseeno na kaki platformi boš),
glede na to da pa tukaj postavljaš takšna vprašanja ter vlačiš dol sparc različico.. mi sploh ni jasno kak boš programiral, če niti platform ne poznaš. ostani rajši na windowsih in ultra editu.. bo boljše za tebe. če pa že rabiš linux pa kot začetnik vzami suse ali pa mandrake.

Senzacionale ::

Caqka in Galdafar: Lej imata prav najboljs je da enega downlodam in uporabim pa bo, ker brez veze komplicirat, delal bo na vseh, tako da hvala vsem za ODGOVORE.

Hvala

nsignific ::

Spet jst ;)

Tale prehod iz kabla na adsl mi posten zivce nacenja. Par let sm gonu debiana brez najmansega problema, zdj sm pa ze stalni gost tuki =)

Torej, ppp link mi kr diskonekta vsake tolk. Na par ur, recimo. In nimam pojma kko to al preprect, al pa vsaj na novo zagnat brez reboota in resetiranja modema (! drgac sploh ne dela !). Imam staticni IP (cimbolj hocem emulirat kabel) in z dobesednim always-on nacinom dela iz kablovskih casov mi je ta pojem prevec prirasel k srcu, da bi se mu odpovedu.

Kako debiana prepricat, da ne diskonekta, ce pa ze, da gre takoj nazaj?

nsignific: Naceloma se ti bo povezava sama nazaj vzpostavila .. lahko pa uporabis adsl-watch skripto, ki se dodatno preverja, ce je ppp link up in ce ni poskrbi, da je.

Zadevo postavi recimo v /usr/sbin ter jo dodaj v cron od roota, da se ti poganja vsakih par minut. Sicer to ni pravi nacin, ker laufa kot daemon in spada nekam v rc.d skripte ampak ko sem si jaz to rihtal nisem imel se dovolj izkusenj s tem sedaj mi pa deluje in se ne bom dotikal..

Drugace se pa disconnecti od siola dogajajo vsem nam. Klici SiOL in se jim vsak dan sproti zahvali za tako _kvalitetno_ storitev, ki jo nudijo... ni druge. Linux nic kriv :>

nsignific ::

Bah. Js sm navajn da nonstop dela (kokr kurca folk telemach, mene ni nkol zajebavu). Na adsl sm sam zarad hitrosti su. Upam da ne bo tolk slabo kokr zdj kaze s temi diskonekti.

NecroMan ::

Mam en problem. Mal prej sem updateal debiana z apt-get dist-upgrade, pa mi je zraven updateal še apacheta (1.3...). Zdej pa na mojem serverju mi html strani lepo pokaže. Če pa hočem odpret php stran (imam gor php4) mi namesto strani pokaže php kodo (npr phpinfo(); ?>). Kaj delam narobe ??

NecroMan: imas nalozen mod_php4 ? Apacheconfig te je vprasal, ce ga zelis vklopiti. Prav tako preveri, ce imas prave mime tipe nastavljene...

Apacheconf me ni n? vpra?al glede mod_php4. Sem pa dobil eno vpra?anje glede suExeca (al neki takega), samo mislim, da to ni to.

Sem pa zbrisal apacheta in ga ?e enkrat dal gor in je spet isto. Zdi se mi da apache directoryindex vrstice sploh ne gleda, ker se mi poka?e tisto okno k se vidijo vse datoteke k so na serverju.

Sicer pa, ko sem zdej probal dat ?e enkrat gor php4 se mi je vse skupaj ustavilo pri Setting up PHP4 ... in ni ?lo naprej.

PS: uporabljam verzjo apacheta 1.3x in mislim, da ni verzija kriva ker mi je preden sem napisal apt-get dist-upgrade vse lepo delovalo.

NecroMan: lahko pokazes tvoj httpd.conf - morda v nekem vzporednem threadu, da ne bova tega smetila?

Daedalus ::

OK, še moj "problem": zadnjič sem po navodilih iz tele teme inštaliral Debiana na svoj komp, me pa moti to, da se mi X-windows zaženejo vsakič, ko zaženem linux. Namizja še ni, ker se še nisem imel časa ukvarjat z inštalacijo. Distribucija je woody, še ni sid, jaz bi pa rad samo prišel nazaj do konzole, brez x-windows okolja. Kako bi to naredil:8)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

roscha ::

Ctrl+Alt+Fn n=1-6 pri n=7 si v X-ih

km- ::

No tako po dveh dneh branja mucenja z instalacijo mi je uspelo postelat use, razen zvoka ki ga bom glih kar (upam).
i love debian :* :)))

pa se to: ko dam startx mi zalaufa v xe pa mi kaze KDE 3.1 da loada services.. ko to zloada mi kaze samo se ozadje sepravi bel ekran in tako je priblizno 10 minut. potem pridem notri in karkoli odpiram mi odpre cez 5 minut.. sepravi je pocasno zakaj to?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: km- ()

Sem že zrihtal stvar.

Še eno vprašanje.

Kako bi lahko naredil, da bi imel v konzoli obarvano besedilo (recimo ko daš ls, da se ti drugačni tipi datotek drugače obarvajo)?

ko dam startx mi zalaufa v xe pa mi kaze KDE 3.1 da loada services.. ko to zloada mi kaze samo se ozadje sepravi bel ekran in tako je priblizno 10 minut. potem pridem notri in karkoli odpiram mi odpre cez 5 minut.. sepravi je pocasno zakaj to?

en mi je reku da bi blo treba recompilat kernel..

km-: povej kaj vec o tvojem sistemu

zaj_tam ::

isti blem tukaj. Na sreco meni samo zaganja - 6 minut - zelo dolgo. Tocno kot si opisal. Sem gledal po netu in zgleda da jih ma se nekaj tak dolgo zaganjanje. Eni pravijo, da jim to nardi po upgrejdu, pa da je bug. Jaz sem obupal. Pac pustim da se zazene pol pa dela vredu. Probaj se v namizju pomaknit na start->Quick browser. Povej ce ti steka. Sumim da je nekaj z mrezno konfiguracijo narobe ...

800 athlon, 256+128 rama ... Enim to dela na cisto novih procesorjih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zaj_tam ()

v /etc/hosts

seveda imata vrstico, ki zgleda priblizno takole:

127.0.0.1 a1200 localhost

athlon 1800+
ddr 512
geforce4 mx440
Realtek RTL8139

debian sm instaliral tko kot pise v prvem postu, tudi upgrejdal sm vse na isto, ugotovil sem
da mi samo KDE pocasi deluje, blackbox npr. dela hitro normalno in vsi ostali tudi.. gnome nisem probal,
ker ga nism instaliral, sistem se mi na internet poveze ko se starta, tako da ko pridem v login za kde naj bi blo takrat ze povezano. steka mi pa ko se prijavim not, ko hocem kaj shrani iz interneta (web browser), control panel al kako je ze..

Gejmer ::

Jazt mam tudi problem. Installirav sem po tem tutorialu: http://www.osnews.com/story.php?news_id...

Zdej sm pršu not v sistem p se mi pokaze configuration screen(timezone itd.) pa pridem do APT configuration pa si rečem zdaj je pa čas da naštimam ADSL, preklopim v konzolo ALT + F2 se prijavim kot root, napisem pppoeconf nekaj konfiguriram (nevem ce prav) pol pa dam da connecta pa mi nekaj napiše(nek dolgi text pa kt da neki downloda 5.3 KiB pise) pol pa zaseka pa koncam proces z CTRL + Z probam kej pingat pa nich. Please Help ME!!!!
Nanda yo?

Gejmer: tale dolg tekst bi bilo dobro, ce bi prepisal.. sicer pa z Ctrl+Z ne prekines procesa ampak ga, das v spanje.

Kako lahko kr neki konfiguriras pppoeconf? Saj te samo za uporabnisko ime pa geslo vprasa? Za ostala vprasanja so privzete vrednosti pravilne in ti to tudi napise.

Pomojem ti izpise ppp0 status kjer pise, da si povezan. Drugace pa poskusi pisat:

poff -a
pon
ifconfig

Sedaj bi pri ifconfig izpisu moral videt ppp0 napravo. Ce jo imas ti adsl deluje. Ali si v /etc/resolv.conf vpisal DNS vnose, ce ti jih sistem ni sam dodal? Kaj si pingal? Nek ip al hostname?

Ja vidi se ppp0 naprava in deluje. V resolv.conf morm kej dodat? Kaj pa?
Nanda yo?

nameserver 193.189.160.11
nameserver 193.189.160.12

Še eno vprašanje.

Kaj moram še instalirat, da bom lahko instaliral kakšno temo za kde, ker kar koli sem probal mi je vedno error javu?

*instaliram s ./configure make make install

v /etc/hosts

seveda imata vrstico, ki zgleda priblizno takole:

127.0.0.1 a1200 localhost

Jasno kot beli dan, Gandalfar:) Ko se mi bo dalo bom dal nazaj na stable, da vidim ce tam dela ...

Zgodovina sprememb…

Jupi uspelo mi je nastimat ADSL. Se enkrat sm installiru Debiana pa sm spustu network configuration pa dela zdaj!
Nanda yo?

Juhu spet jazt! Problemi z Xfree? Seveda! :D

napisal sem apt-get x-window-system in sem dobil. V configu sem vse prav configuriral(podatki o monitorju itd.) razen driver sem dal ATI (mam Radeona 9500pro) pa napišem startx pa mi napiše da ATI device is not found. Kaj mi je storiti? Kako to popravit? A bi mogu zbrat VGA?
Nanda yo?

ti si pa optimisticen :)

kar 'vesa' izberi. Za native driverjem pa poglej na www.ati.com :>

Zdaj so pa problemi z KDE. Distro sm upgrejdal in installav KDE po navodilih!

Napiše mi to:

Could not start kdeinit. Check your installation.

Kaj je pa zdaj narobe? :'(
Nanda yo?

XS!D3 ::

Kako pa instaliraš program če ga maš naprimer na cd-ju.Z interneta morš met nastavlen ftp pol pa vpišeš apt-get install kakroli, sam kako gra pa iz cd-ja.

Zdej sem urihtal BlackBox in mi je zelo fino! Pisem trenutno iz Debiana in izjavljam da je super!

Pa neki me zanima. Zdej mam XFree 4.1.0 kako bi upgradal na 4.3.0?
Nanda yo?

007: enako .. z orodje apt-cdrom ga nahranis z cdromi in potem ti pri apt-get tezi, da vstavi 'ta-pa-ta' cdrom notr

Gejmer:

iz experimentala ga mors potegnit. V /etc/apt/sources.list dodas:

deb http://ftp.us.debian.org/debian/ ../project/experimental main

in potem seveda apt-get update in potem

apt-get install xserver-xfree86/experimental

ce se ne motim :>

Včeraj ko sem dal v /etc/hosts uno zgoraj napisano vrstico se je stanje poslapšalo.. BlackBox mi dela počasi. Vsak program se obesi. Še Mozilla ki je delala prej ful hitro. Gnome mi ševedno napiše da v /etc/hosts ni našel nič KDE pa se nalaga priblizno 10min pol pa zasteka... Kaj bi bilo lahko to?
Nanda yo?

JAO!!! KDE se mi sploh noce vec nalozit GNOME tudi ne blackbox dela full pocasi!!!

V /etc/hosts mam:

127.0.0.1 localhost.localdomain localhost gejmer

mel sem pa tudi samo:

127.0.0.1 localhost

V obeh primerhi ne deluje!!! Kaj naj naredim?!?!?
Nanda yo?

Nekaj se premika pri meni. Zacasno si lahko tako pomagas gejmer:
1. Pojdi na console login in pod root vpisi poff. To bo prekinlo povezavo.
2. Napisi startx da gres nazaj v KDE
3. Ko rabis net vzpostavis povezavo z pon. Ampak se bo vse upocasnilo zopet.

Mogoce je kaj v mreznih drajverjih. Zaj sem skompajlav kernel 2.4.22 in si porihtal zvok:D Pa tudi vse je slo lepo in sem bil vesel, dokler nisem ugotovil, da povezava ne dela ker sem pac tolko zabit da nisem vredu skonfiguriral. Evo, grem nazaj in v kernel vkljucim en ducat gonilnikov, tiste ki grejo preko modula pa dam kot modul. In smo spet po starem na slow motion. Ne vem ne vem. Moram skapirat tocno keri drajver rabi moja ethernet karta pa samo tistega instalirat. Ceprav ... sem dobo poleg disketo z gonilniki za linux. Ne vem kak bi zaj dol potegno in to je blem. Nic. Grem gledat:)

Zgodovina sprememb…

Men z poff dela sm z pon se vse poslapša!!! ;(( Jezen sem! Moj mrežni drajver je Realtek 8***too
Nanda yo?

Ja sej sem ti napisal, da ko das na pon se pac potopis nazaj v drek. Ti si lahko vesel ko ves keri drajver tocno rabis.

A mislis da bi to vse reslo? No sej dans si bom kernel kompajlav. 2.6.0test9 bom skompajlu.
Nanda yo?

NEIN!
Daj preberi si kaki how to.
Kernel.org->
The latest stable version of the Linux kernel is: 2.4.22

Tega si skompajlaj. Pa porocaj ce ti dela. Meni se ne da vec:)

zaj_tam: z lspci poglej kero mrezno imas notri

Zaj_tam na #lugos so mi rekli da je 2.6.0test9 dost stabilen!
Nanda yo?

root987 ::

Na #lugos so men enkrat svetovali da naj naredim rm -rf /, če želim da mi bo takratni isdn modem deloval... Tako da ne jim preveč zaupati.

Od takrat sem pa že napredoval v svojem znanju, tako da se ne sekiram na preteklost. :D
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenil: root987 ()

zadeva je dovolj stabilna za domaco uporabo. Bos pa moral patchati driverje od nvidie.

Zdej sm neki kompajlav pa sm šou po eni knjigi!

Pa sm šel tak:

make menuconfig
sm nastavu
make clean
make dep
make install
make modules
make bzImage
cp bzImage /vmlinuz
lilo
reboot

Zdej pa pridem v linux pa mi napise: Kernel Panic: Couldnt mount /root fs on unknown blocks(3,4).

Kaj pa zdaj? :8)
Nanda yo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gejmer ()

jah, ocitno nisi vklopil IDE podpore ali pa podpore tvojemu tipu particij

Sicer pa uporabna stran za vse, ki na Debianu prevajate jedro: stran na www.thing.dyndns.org
««
6 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1107343376 (1263) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201564 (799) HotBurek
»

Debian in iptables

171685 (1407) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91394 (1313) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034708 (22249) Trubadur

Več podobnih tem