Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation
kihc ::
A je v debianu slučajno treba kaj posebej php.ini nastavljat, da deluje mail() v php-ju? Ker php skripta mi javi nobene napake, mejla pa ni od nikoder (sumim da nekaj sendmail ne dela čist ok)?
x
babylon9 ::
Mam en problem optična ps/2 miška mi na Debianu pod jedrom kernel 2.6.x ne dela, ko z boota jedro miška se več ne odziva.
Evo zdej pa fora sm probu pod jedrom 2.4.x dela brez težav. Kaj hudiča so developsi naredil, da je screw up, rešitev je morebiti
da dokupem adpater ps/2 v usb pa pol priklopem. Zanima me ali obstaja kakšna softwearska rešitev. Pa Xfree86-4 je definitivno ok.
Neki na veji 2.6.x ne stima.
Evo zdej pa fora sm probu pod jedrom 2.4.x dela brez težav. Kaj hudiča so developsi naredil, da je screw up, rešitev je morebiti
da dokupem adpater ps/2 v usb pa pol priklopem. Zanima me ali obstaja kakšna softwearska rešitev. Pa Xfree86-4 je definitivno ok.
Neki na veji 2.6.x ne stima.
Ferplay ::
Evo zadeva je sledeča
Zvočna kartica mi ne deluje
na začetku mi javi da ne najde napako itd. - standard
Vpišem:
modconf = ukaz ne obstaja
Vpišem:
adduser danilo audio =
The user `danilo' is already a member of `audio'.
Vpišem:
id =
uid=1000(danilo) gid=1000(danilo) skupine=1000(danilo),20(dialout),24(cdrom),25(floppy),29(audio),44(video),46(plugdev)
Vpišem:
uname -a =
Linux debian 2.4.27-2-386 #1 Mon May 16 16:47:51 JST 2005 i686 GNU/Linux
What to do????!!!????
Šel sem čez vse kar je v tej temi in nisem našel nič uporabnega ali pa sem morda spregledal.
Hvala za pomoč.
Lp
Zvočna kartica mi ne deluje
na začetku mi javi da ne najde napako itd. - standard
Vpišem:
modconf = ukaz ne obstaja
Vpišem:
adduser danilo audio =
The user `danilo' is already a member of `audio'.
Vpišem:
id =
uid=1000(danilo) gid=1000(danilo) skupine=1000(danilo),20(dialout),24(cdrom),25(floppy),29(audio),44(video),46(plugdev)
Vpišem:
uname -a =
Linux debian 2.4.27-2-386 #1 Mon May 16 16:47:51 JST 2005 i686 GNU/Linux
What to do????!!!????
Šel sem čez vse kar je v tej temi in nisem našel nič uporabnega ali pa sem morda spregledal.
Hvala za pomoč.
Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki
Screamboy ::
vedno sem uporabljal apt-get install
sedaj bi pa rad nero_linux_2.0.0.0-7_i386.deb
instaliral pa nevem kako to gre.
Lahko kdo pomaga?
sedaj bi pa rad nero_linux_2.0.0.0-7_i386.deb
instaliral pa nevem kako to gre.
Lahko kdo pomaga?
fefko-the-bulldog ::
Namestil sem debian 3.1, in popravil inittab da mi sistem zažene X-e. Lepo pride do login screena ampak mi zavrne vsakršno uporabniško ime in geslo. Če se prijavim v terminalu in zaštartam startx vse lepo funkciora.
Ve kdo instant-rešitev?
Ve kdo instant-rešitev?
hruske ::
fefko-the-bulldog, ne vem kako ti je uspelo debian popravit, da se X zažene avtomatsko, če ima to že sam. Tako da če nisi popravil, potem si precej verjetno odpopravil.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Meni se je debian po defaultu zbootal v init 2... Zakaj bi to vplivalo na nesprejemanje prijav v xdm-u v initlevelu 5 pa ne vem.
Pa si poskusil namestit prej paket xdm x-window-system in restartat xdm z /etc/init.d/xdm restart?
x-window-system sem namestil, nato pa rebootal računalnik. Initlevel je ostal na 2, ko sem ga spremenil na 5 pa se je zagnal v xdm, kar pomeni da je xdm inštaliran že tako ali tako. Ko pridem iz šihta, bom še enkrat xdm naložil, če z njim slučajno pride tudi inittab, in drugi nastavitveni fajli. Pa vseeno se mi zdi da bi tudi v tem stanju XDM moral sprejemat prijave.
pc2:~# apt-get install x-window-system
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
x-window-system is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 2 not upgraded.
pc2:~# apt-get install xdm
xdm is already the newest version.
pc2:~# cat /etc/inittab | grep initdefault
id:5:initdefault:
Kaj naj bi falilo?
x-window-system is already the newest version.
pc2:~# apt-get install xdm
xdm is already the newest version.
pc2:~# cat /etc/inittab | grep initdefault
id:5:initdefault:
Kaj naj bi falilo?
christooss ::
Scream trenutno vsi razen gmail notifier plugin za FF ne delujejo.
Zakaj? Ker so googlovci spremenil server iz gmail.google.com >>>> mail.google.com
Upam da se bo to kmal popravl
Drgač maš v KDEju kgmail (al neki tacga) v gnomu pa mail notification.
Zakaj? Ker so googlovci spremenil server iz gmail.google.com >>>> mail.google.com
Upam da se bo to kmal popravl
Drgač maš v KDEju kgmail (al neki tacga) v gnomu pa mail notification.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
Skrat ::
cHRü$tooß: Gmail notifier pred casom res ni deloval, ampak je bila zadeva odpravljena ze... hmmm 21. junija ob releasu verzije 0.4.3 http://nexgenmedia.net/extensions/#gm-n... - povezava lahko pomaga tudi Screamu (FF extensioni so FF dependant in nimajo veze z apt-get: nalagas jih prek FF)
fefko-the-bulldog: debian != fedora in ja, debianov default init level je 2, tudi ko poganjas x. torej: popravi lepo nazaj, kar si pokvaril v inittab.
fefko-the-bulldog: debian != fedora in ja, debianov default init level je 2, tudi ko poganjas x. torej: popravi lepo nazaj, kar si pokvaril v inittab.
Free software is a matter of liberty, not price.
Skrat sej sem napisal
Scream trenutno vsi razen gmail notifier plugin za FF ne delujejo.
Ja sej zdej sm vidu da bi mogu vejice dodat + še mal vrstni red.
Scream trenutno vsi gmail notifier, razen plugin za FF, ne delujejo
Scream trenutno vsi gmail notifier, razen plugin za FF, ne delujejo
Mene že spet xserver zaj**** v glavo. Kot video driver sem izbral 'vga', monitor nastavil 1024*768 75Hz 24bit, startx pa mi vrne error da vga driver ne podpira 24 bitnih barv. Pol sem z dpkg-reconfigure probal skoraj vse možne kombinacije od vesa pa do ati, pa še vedno noče delat.
xserver se mi je edino zagnal tako da sem xf86config na roko popravil na "VGA" in 8bit, samo potem vrže na ločljivost 640*480 je v namizju nemogoče karkoli vidit, kaj šele naredit.
Pri prejšni verziji sarga mi je vse lepo delal, zdaj pa mi je počas že zmankal idej kaj naj naredim?
Grafa je pa R9600, če ma to sploh kaj veze.
xserver se mi je edino zagnal tako da sem xf86config na roko popravil na "VGA" in 8bit, samo potem vrže na ločljivost 640*480 je v namizju nemogoče karkoli vidit, kaj šele naredit.
Pri prejšni verziji sarga mi je vse lepo delal, zdaj pa mi je počas že zmankal idej kaj naj naredim?
Grafa je pa R9600, če ma to sploh kaj veze.
x
Daedalus ::
Če se ne motim, moraš inštalirat paket:
msttcorefonts - Installer for Microsoft TrueType core fonts
Ta ti namesti MS fonte (ki so IMO precej lepši od Linux fontov), pol pa je treba še nekaj malega popravlat config od X serverja. Evo enih navodil.
msttcorefonts - Installer for Microsoft TrueType core fonts
Ta ti namesti MS fonte (ki so IMO precej lepši od Linux fontov), pol pa je treba še nekaj malega popravlat config od X serverja. Evo enih navodil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
glede emule imam še eno vprašanje
kako bi spremenil pisavo ker je čisto majhna nerazločna mislim?
kako bi spremenil pisavo ker je čisto majhna nerazločna mislim?
mi lahko kdo pomaga kako odzipati zipš datoteke
sem poskusil kot pri ubuntu imaš pa nepomaga prosim za pomoč
sem poskusil kot pri ubuntu imaš pa nepomaga prosim za pomoč
Daedalus ::
Za konzolo inštaliraš unzip. Za KDE ark. Za GNOME pa ne vem...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Mi lahko eden prosim pove kje debian skriva izvršilno datoteko za php? Ker v /bin/ je ni, drugje je tudi ne najdem, iz php.ini pa mi tud ne uspe prebrat kje naj bi bila.
aja, php je inštaliran preko apt-ja.
aja, php je inštaliran preko apt-ja.
x
CCfly ::
V imenikih /bin in /sbin so le osnovna orodja, potrebna za administracijo in delo s sistemom. Poglej v /usr/bin ali pa v lupini napiši whereis php.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev
/usr sem pregledal, whereis php pa ne naredi 0
Kakšna ideja?
khista:/# whereis php php: khista:/#
Kakšna ideja?
x
Nimaš nameščenega php-ja.
melian ~ # whereis php
php: /etc/php /usr/lib/php
Poskusiš lahko še z ukazom updatedb in potem ponovno vpišeš whereis php.
melian ~ # whereis php
php: /etc/php /usr/lib/php
Poskusiš lahko še z ukazom updatedb in potem ponovno vpišeš whereis php.
Ja ok, php ni nameščen, kako pa lahko na serverju e107 (php portal) deluje? :P strange indeed ...
x
Črna magija ?
Pogledal sem na eno od mašin z debianom in php je v /usr/bin. Če ga tam ni potem pa res ne vem kje bi ga iskal.
Pač v skrajni sili uporabi dobri stari find ali pa locate.
Pogledal sem na eno od mašin z debianom in php je v /usr/bin. Če ga tam ni potem pa res ne vem kje bi ga iskal.
Pač v skrajni sili uporabi dobri stari find ali pa locate.
64202 ::
mod_php je celoten interpreter zapakiran v apache modul, rajt? Potem ni nujno, da je gor command line verzija php-ja...
I am NaN, I am a free man!
jao, fora je bla u temu da ni php ampak php4
Samo v teh mapah vseeno ni parserja, najbrž ima 64202 kar prav ... sej ubistvu sploh ni tolk važno, samo sem se nekako navadil da namesto basha kar php včasih uporabim.
Samo v teh mapah vseeno ni parserja, najbrž ima 64202 kar prav ... sej ubistvu sploh ni tolk važno, samo sem se nekako navadil da namesto basha kar php včasih uporabim.
x
A lahko pove en katere paketke je treba inštalirat za popoln kde
Zdj sm naredu samo
apt-get kde
Vem pa da manjka kdm
Plus še eno vprašanje kako se v terminalu logiraš kot root. V ubuntuju sem navajen sudo + ukaz.
Zdj sm naredu samo
apt-get kde
Vem pa da manjka kdm
Plus še eno vprašanje kako se v terminalu logiraš kot root. V ubuntuju sem navajen sudo + ukaz.
Ob namestitvi si moral nastavit root geslo, prijavis se z uporabniskim imenom root in njegovim geslom. Ce ti je sudo sistem bolj domac, si lahko namestis paketek sudo. Uporabnike dodajas z ukazom visudo, ce ti vi ni domac, si lahko poljuben urejevalnik nastavis z ukazom 'EDITOR=kate visudo'.
Za format in pomen /etc/sudoers si poglej man sudoers.
Aja, za kde ti verjetno manjka samo se kdm. Torej bi z ukazom apt-get install kde kdm moral namestiti vecino kde-ja.
Za format in pomen /etc/sudoers si poglej man sudoers.
Aja, za kde ti verjetno manjka samo se kdm. Torej bi z ukazom apt-get install kde kdm moral namestiti vecino kde-ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Hvala. Zdj sm našu kuaz su pol pa zahteva root geslo in postanem začasno root.
Še vprašanje glede miškinega koleščka. Miko sm pri inštalaciji naštimov pasaux al neki tacga. Scroling pa ne dela. Kje nej bi se to naštimal?
Še vprašanje glede miškinega koleščka. Miko sm pri inštalaciji naštimov pasaux al neki tacga. Scroling pa ne dela. Kje nej bi se to naštimal?
Tiste nastavitve (ali pa se bolj zgovorne) lahko priklices z ukazom dpkg-reconfigure xserver-xfree86 (ali pa xserver-xorg, ne vem kateri je trenutno aktualen). Isces vprasanje 'Enable scroll mouse events'.
Hm kako pa naložit novi kde? Sedaj je različica 3.3.2 nameščena. Vire mam na Unstable. A je kšna fora glede novega KDEja? Je mogoče v experimental repositorijih?
Moje naslednje oglašanje bo iz Ubuntuja :)
Moje naslednje oglašanje bo iz Ubuntuja :)
v xmms bi rad predvajal muzko pa preko xchata pokazo. Ve kdo kako ali ma kako scipto za xchat napisano?'
dizel ::
hmmmm.... zdele sem porajtu sele, da je v unstable ze xorg-x11 paket, a je kdo ze probu..... Gandalfar ti ziher kej o tem ves ....
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!
Scream a si mal falil temo?
Drgač pa brez problema
sudo pppoeconfig
Potem pa ti progi pregleda če maš mrežno priklopljeno na modem, nato zahtea podatke kot sta geslo in uporbniško ime in tada povezava je vspostavljena. Aja pa še yes morš dat opciji da see ti zažene povezava ob zagonu
Drgač pa brez problema
sudo pppoeconfig
Potem pa ti progi pregleda če maš mrežno priklopljeno na modem, nato zahtea podatke kot sta geslo in uporbniško ime in tada povezava je vspostavljena. Aja pa še yes morš dat opciji da see ti zažene povezava ob zagonu
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 335031 (159) | LightBit |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1542 (777) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1659 (1381) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1376 (1295) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 34315 (21856) | Trubadur |