Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation
hruske ::
jz sm jih dal iz testing na sarge.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
am ... ja, na kar je testing spremeni v sarge, da se ti ne bojo kaki novi paketi namestili. Pomojem.
Skrat ::
Morda sem dal malo prevec g33kovski odgovor. Poanta je v tem, da se Debian itak ves cas posodablja prek apt-geta in imas sistem prakticno ves cas up-to-date s tisto razvojno vejo, na kateri si (stable, testing, unstable, experimental).
Kaj je poanta novega releasa -> zapakirali so nov stable instalacijski CD. Za tiste, ki imamo Debian na taksnih in drugacnih sistemih, naceloma to pomeni velik preskok le, ce je bil sistem do vceraj na veji stable. Veja stable je bila zamenjana z dosedanjo vejo testing.
Zate kot administratorja to pomeni spremembo pri tem, da moras biti pozoren pri updejtanju sistema, ker se je velika vecina paketkov v veji stable spremenila (seveda to vpliva samo, ce si imel masino na veji stable!). Ce si recimo pred kratkim instaliral server in si poslusal modre nasvete, da gre tvoj server lahko mirno na vejo testing, ker bo tako ali tako "zdaj, zdaj ta postala stable", potem je sedaj pametno premakniti tak server v pravi "stable". Tako bos res (p)ostal na stabilni veji, ki se bo spreminjala skoraj samo zaradi varnostnih razlogov.
Pri desktop uporabnikih, ki verjento se vedno zelijo ostati na svoji izbrani ravni "stabilnosti", (verjetno testing ali unstable), se prakticno nic ne spremeni.
Kaj je poanta novega releasa -> zapakirali so nov stable instalacijski CD. Za tiste, ki imamo Debian na taksnih in drugacnih sistemih, naceloma to pomeni velik preskok le, ce je bil sistem do vceraj na veji stable. Veja stable je bila zamenjana z dosedanjo vejo testing.
Zate kot administratorja to pomeni spremembo pri tem, da moras biti pozoren pri updejtanju sistema, ker se je velika vecina paketkov v veji stable spremenila (seveda to vpliva samo, ce si imel masino na veji stable!). Ce si recimo pred kratkim instaliral server in si poslusal modre nasvete, da gre tvoj server lahko mirno na vejo testing, ker bo tako ali tako "zdaj, zdaj ta postala stable", potem je sedaj pametno premakniti tak server v pravi "stable". Tako bos res (p)ostal na stabilni veji, ki se bo spreminjala skoraj samo zaradi varnostnih razlogov.
Pri desktop uporabnikih, ki verjento se vedno zelijo ostati na svoji izbrani ravni "stabilnosti", (verjetno testing ali unstable), se prakticno nic ne spremeni.
Free software is a matter of liberty, not price.
bam88 ::
a mi lahk en pove zaka hudica mi ne odpira vseh internetnih strani.. ena izmed teh je najdi.si... odkar mam router na temu sarge pizdariji mam samo probleme
Hohohoahao
McHregec ::
Verjetno MTU na windows mašini, prenesi Dr. TCP/IP, poženi, vpiši 1492 pri okencu MTU in pritisni apply.
Destroyer Of The Worlds.
Nerdor ::
Slična situacija je pri Ubuntu linuxu, povezava z router-jem zašteka. Medtem, ko windows in knoppix brez problema dobijo informacije od dhcp routerja. Kaj dogaja pri Ubuntu in Sargu!?=
PS: Debian Sarge ships sans security update!?. Velja samo za Cd in dvd verzijo. Netinstall ima poštiman po defaultu security update. Popravek prihaja kmalu!
PS: Debian Sarge ships sans security update!?. Velja samo za Cd in dvd verzijo. Netinstall ima poštiman po defaultu security update. Popravek prihaja kmalu!
... for lifetime!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Nerdor ()
Daedalus ::
Na ppp0 vmesniku morš meti MTU 1492 - drugače je štala. Windows mašine pa pusti kr pri miru, ker ni problem tam...
Nerdor - dhclient uporabljaš?
Nerdor - dhclient uporabljaš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
r5r ::
Zakaj se ustvari tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw) in zakaj se le-to uporablja ?
velikost 92MB
velikost 92MB
And it makes me wonder.
64202 ::
MTU mislim da ni dovolj. Rabis vklopit clamp mss na pppoe daemonu na rutrju. Zdele ne vem iz glave razlago, je pa na guglu zakaj tako...
I am NaN, I am a free man!
bam88 ::
lol gapi ... dobr odgovor man ifconfig.. itq pa sm zj na fbsdju sm odjebov debiliana do konca
lp
lp
Hohohoahao
Screamboy ::
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
scream@scream:/media$
ve kdo kaj bi blo narobe
ntfs mi gre normalno mountat fat pa ne
particija je 20 giga
sistem je ubuntu
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
scream@scream:/media$
ve kdo kaj bi blo narobe
ntfs mi gre normalno mountat fat pa ne
particija je 20 giga
sistem je ubuntu
christooss ::
Kakšna je pa vrstica v fstab. oz kako mountaš
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
Kaj če poiskusiš takole?
/dev/hda1 /media/windows vfat nodev,noexec,nosuid,gid=fat32,umask=007 0 0
/dev/hda1 /media/windows vfat nodev,noexec,nosuid,gid=fat32,umask=007 0 0
'grep vfat /proc/filesystems' ti izpise vfat, če imaš podporo za vfat, sicer pa ne reče nič.
poskusil sem z /dev/hda1 /media/windows vfat nodev,noexec,nosuid,gid=fat32,umask=007 0 0
pa nedeluje napaka je enaka
podporo za fat imam tudi
pa nedeluje napaka je enaka
podporo za fat imam tudi
ja mislim pa da res ni hda1 kak pa pogledam particije naprimer hda2 da bi mi pokazl al pa vse hda je
ok mountao sem jo sedaj bi smao rabil da bi lahko pisao na fat pa brisao ma kdo kako idejo kako?
Vidim da se ata debiana strinja z mano : That means we need a predictable release cycle, one that results in a new Debian stable every 12 or 18 months.
stran na os.newsforge.com
stran na os.newsforge.com
zakaj lahko samo kot root editiram fat rad bi tudei da bi lahko vsak uporabnik brisao pa pisal na fat particijo ne pa samo root
chrust je gor napisal gid=fat32, kar pomeni da je filesystem tudi v lasti grupe fat32. Tako da moras najprej narediti group fat32, potem pa vse uporabnike narediti clane te grupe.
Kako pa si rešil problem a je bila narobna oznaka particije? Govorim o prvem postu
Zato dj raj probej šeenkrat
/dev/hda1 /media/windows vfat umask=000 0 0
samo da hda1 zamenjaš. Men še ni zatajulo.
Zato dj raj probej šeenkrat
/dev/hda1 /media/windows vfat umask=000 0 0
samo da hda1 zamenjaš. Men še ni zatajulo.
ja particija ni bila pravilna
tam ko dam gid=fat32 lahko dam grupo od tistega kjer man uporabnika da nebom delao druge grupe ali?
mislim tako da bi tisto grupo dal namesto fat32 kjer mam userja
a bi tako šlo?
tam ko dam gid=fat32 lahko dam grupo od tistega kjer man uporabnika da nebom delao druge grupe ali?
mislim tako da bi tisto grupo dal namesto fat32 kjer mam userja
a bi tako šlo?
Uporabi samo umask parametre brez tistih ostalih.
bizzare_ ::
Hy
Mene pa zanima kje bi lahko dobil debian 3.0 network instalation. Na uradni strani sem videl samo 3.1...ima mogoče kdo iso fajl?
Mene pa zanima kje bi lahko dobil debian 3.0 network instalation. Na uradni strani sem videl samo 3.1...ima mogoče kdo iso fajl?
Ok banalen razlog...ampak, ker sem bolj začetnik bi rad sledil takemu tipu inštalacije, kot je tukaj opisan na začetku.
V 3.1 verziji so neke spremembe (mislim vsaj - ne me držat za besedo) na tistem delu, kjer si izbereš kaj boš inštaliral oz. kakšno namembnost mašini boš nardil. Maš pač desktop, potem maš razne serverje (print, mail, web...). In se pač dal desktop environment in potegnilo je paketke z interneta itd..Potem pa sem za foro dal startx in je napisalo da ukaz ni prepoznan. In hop, inštaliral sem še x-e, ki sem jih potegnil z neta (apt-get install neki v zvezi z x-i). Seveda je javilo ne vem koliko errorjev povezanih z fonti (!?). Torej tukaj se je danes vse končalo. :>
PS:Pod kaj spada moja grafična kartica (Riva Tnt2 - integrirana na matični plošči)? Pod vga, pod vesa al kaj..tam ko sem prišel v nek konfiguracijski vmesnik sem imel dotično vprašanje. :)
Hvala.
V 3.1 verziji so neke spremembe (mislim vsaj - ne me držat za besedo) na tistem delu, kjer si izbereš kaj boš inštaliral oz. kakšno namembnost mašini boš nardil. Maš pač desktop, potem maš razne serverje (print, mail, web...). In se pač dal desktop environment in potegnilo je paketke z interneta itd..Potem pa sem za foro dal startx in je napisalo da ukaz ni prepoznan. In hop, inštaliral sem še x-e, ki sem jih potegnil z neta (apt-get install neki v zvezi z x-i). Seveda je javilo ne vem koliko errorjev povezanih z fonti (!?). Torej tukaj se je danes vse končalo. :>
PS:Pod kaj spada moja grafična kartica (Riva Tnt2 - integrirana na matični plošči)? Pod vga, pod vesa al kaj..tam ko sem prišel v nek konfiguracijski vmesnik sem imel dotično vprašanje. :)
Hvala.
morš namestit
apt-get install x-window-system-core
pol pa še tiste pakete k so v navodilih.
A lahko predlagam Ubuntu. Če si že začetnik. To je pa the debian :)
apt-get install x-window-system-core
pol pa še tiste pakete k so v navodilih.
A lahko predlagam Ubuntu. Če si že začetnik. To je pa the debian :)
Gapi ::
cHRü$tooß : Če se hoče naučit Linuxa naj bo to na enem luštnem sisemu ki ni tok obložen z nepotrebno navlako. No sej navlaka je sam jo mora inštalirat na roke. Ne pa v fancy inštalerju v kerm sam klikaš kaj hočš met gor pol pa niti četrtino tega niti enkrat ne uporabiš. Zato je debian tako luškan. Inštaliraj tisto kar res rabiš in nič več.
No person is rich enough,to buy back his past.
Hm Gapi VSI se pritožijejo ker Ubuntu nima grafične inštalacijo. Ti pa praviš da je le-ta njegov hendicap. Poleg tega če je novinec kot sem bil jest ko sem začel uporabljat Ubuntu. Bo njegovo srečanje z Linuxom prek Ubuntuja zabavnejša. Tud z njim bo spoznal chmod chown in ostale stvari.
Ubuntu nima nobenega bloata. Samo en browser en text editor, en predvajalnik filmov, en predvajalnik glasbenih datotek, en....
Vse je samo po eno
Lahko poiskusi s Debianom ampak to je brezveze. Za začetnika se zaejebaat ker paket boš dal gor. Sej kot začetnik NEVEŠ kateri paketki sploh obstajajo. Dj mu raj predlagej LFS ( ta je po vseh trditvah THE linux in če se hočeš naučit linux potem je LFS zate)
Prosim če si drugič prebereš kaj o distribuciji ki jo kritiziraš. Ubuntu
Ubuntu nima nobenega bloata. Samo en browser en text editor, en predvajalnik filmov, en predvajalnik glasbenih datotek, en....
Vse je samo po eno
Lahko poiskusi s Debianom ampak to je brezveze. Za začetnika se zaejebaat ker paket boš dal gor. Sej kot začetnik NEVEŠ kateri paketki sploh obstajajo. Dj mu raj predlagej LFS ( ta je po vseh trditvah THE linux in če se hočeš naučit linux potem je LFS zate)
Prosim če si drugič prebereš kaj o distribuciji ki jo kritiziraš. Ubuntu
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: christooss ()
Hm..ok tnx to all..sicer mi javlja neke errorje ki jih bom napisal kasneje, ampak stvar zaenkrat deluje kolikor toliko.
Torej, naj preidem na problem...rad bi delil internetno powezavo...uporabljam ppp0, oziroma adsl z dinamičnim ipjem. Bi bilo najbolje, če bi uporabil kakšno skripto?
Lp, Matej
Torej, naj preidem na problem...rad bi delil internetno powezavo...uporabljam ppp0, oziroma adsl z dinamičnim ipjem. Bi bilo najbolje, če bi uporabil kakšno skripto?
Lp, Matej
r5r ::
Kako se spremeni razpored tipk v konzoli, saj po dpkg-reconfigure console-data ne prikaže pravih znakov, če izberem Slovene.
And it makes me wonder.
bizzare iptables naredijo vse ampak....
to je zelo zajebano. Res uporabi google pa si najdi eno osnovno skripto pa je.
Mislm pa da obstaja kšna lažja pot. maybe Firestarter ampak nevem točn
to je zelo zajebano. Res uporabi google pa si najdi eno osnovno skripto pa je.
Mislm pa da obstaja kšna lažja pot. maybe Firestarter ampak nevem točn
Daedalus ::
Za firewall inštaliraj Shorewall - IMO eden najbolj preprostih sploh...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Hm, glih gledam ja..zgleda zanimiw. A ga samo instaliram in potem deluje, al moram se prej kej konfigurirat, ker pac prej bi mogu se zriktat deljenje internet povezave, samo ne vem kako se lotit tega v debianu...uporabljam dinamični adsl..."server" bo mel 192.168.0.1 ip, druga mašina pa 192.168.0.2..gateway bo potem 192.168.0.1 :) verjetno bi bilo potrebno spisat kaksno skripto?
CCfly ::
Gonilniki so v jedru, samo prevesti si ga boš moral.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CCfly ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 335034 (162) | LightBit |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1542 (777) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1660 (1382) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1376 (1295) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 34315 (21856) | Trubadur |