» »

Vracilo vlozenega denarja ob razhodu

Vracilo vlozenega denarja ob razhodu

bozicek ::

Pri bivsi punci sva si v hisi njenih starsev uredila stanovanje. Tam sem zivel dve leti. Slabo leto nazaj pa sva sla narazen zaradi dolocenega spleta okoliscin.
Takrat sem, malce zaradi soka in vsega, rekel da nic ne rabim, naj kar imajo vse skupaj in da odhajam. Cez cas sem ji malce omenil glede dela vracila kar sva vlozila, ampak nisem prevec drezal v to.
Ze dalj casa pa gruntam, da zakaj bi pac pustil svoj vlozen denar tam jaz pa brez. Razpizdilo me je pa pred kratkim, ko vidim da je njen stari kupil nov kombi, a denarja katerega sem mu takrat posodil pa ne vrne (placilo bozicnice za delavce. Ni dosti, je pa nekaj. Privat firma).

Hec je, da jaz nikoli nisem bil prijavljen na njihov naslov, racuni kar sva vlozila vprasanje kje so in tudi na koga so pisani (delavci, materjal, notranja oprema). Po moje edini dokaz da sem bil tam so sosedje in pa Amis narocnina katera je bila pisana name in Simobil poloznica, katero so mi posiljali na njihov naslov.

Gre se pa za moj del denarja katerega sem vlozil v obnovo stanovanja, denar katerega sem posodil ocetu in pa denar katerega sva imela na skupnem racunu.
Najprej bom probal z lepo besedo, sprasujem pa kaksne so kaj moznosti ce ne bo slo zlepa in bo potrebno do odvetnika

PS: preden vprasate zakaj sem toliko casa cakal...pac sem upal da se bo drugace izslo, sam ker ne bo tako, bom probal dobiti vsaj en del svojega nazaj
Darila letos samo za poredne

tsh2 ::

če bi bili pošteni bi ti sami vrnili.

koliko ti bodo vrnili je pa žal njihova odločitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tsh2 ()

BigWhale ::

Verjetno se bos moral o vsem skupaj pogovoriti z upniki. Kar se denarja za obnovo tice se bo brez racunov in potrdil o placilu tezko karkoli dokazovalo. Denar, ki si ga posojal lahko verjetno izterjas po pravni poti, tudi ce si posodil 'na roko'. Ce je bil racun skupni in se ni zaprt, potem se da dobiti seznam prilivov in odlivov tam je verjetno jasno kdo je polagal denar na racun. Je bil to v resnici skupni racun kjer sta bila oba pooblascena zanj? Ce ne, potem lahko vse skupaj stvar otezi.

dronyx ::

Takih primerov poznam tudi jaz kar nekaj in ponavadi ne dobiš kaj dosti nazaj. En model je kolegici, ki je vložila precej denarja v obnovo stanovanja zabrusil nazaj, da ji ne bo nič vrnil, ker je nekaj let živela v (njegovem!) stanovanju in če bi ji računal za to najemnino pride več denarja, kot pa je ona vložila v prenovo (njegovega!) stanovanja.

Znanec pravnik je pa bolj pameten in skrbno shranjuje vse račune, kaj je kdo plačal.

Je pa seveda res, da večina zaljubljencev na začetku zveze, ko si plete gnezdece niti ne pomisli, da bosta lahko nekega dne postala največja sovražnika na svetu. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

tony1 ::

Skupno vlaganje v stanovanje je en sam problem (kolega je deset let skupnih vlaganj "rešil" tako, da je pozabil na vse skupaj in samo odpeljal skupni avto - ki je bil pisan nanj)...

Glede dolga fotra od bivše je pa zadeva povsem drugačna, ker gre za posojilo, in nobene zveze nima, če je bila zadeva samo ustna. Najprej ga normalno pokliči in povej, da naj vrne $$$. Če ne bo efekta, si pa obsojen na odvetnike in pisanja priporočeno s povratnico... :P

Sedaj sem se spomnil glede racunov. Pisani niso na nobenega, ker je bilo pisano na firmo (fotr ima privat). Po moje potem tudi ona nima "moci" dokazovati, ker gre nekako za goljufanje drzave. Ce to kaj pomaga.

Tarzan ::

Stvar se precej zakomplicira, ja. Mogoče bo še najlepše da greš do fotra in mu omeniš, da ti ni do pravdanja in zahtevaš odplačilo vloženega denarja. Glede na to da bo v primeru dokazovanja moral kazati račune, bo verjetno pripravljen sodelovati, saj v nasprotnem primeru zna dobiti še kako utajo davkov, goljufanje pri DDV, ...

St235 ::

Na njenega fotra, ki je po vsej verjetnosti še lastnik nepremičnine?

Ona ne rabi nič dokazovat. Dokazno breme v civilnem postopku bo na tebi in boš ti moral dokazat, kaj in koliko si vložil v nepremičnino. Ker ti zahtevaš poplačilo. Ona od tebe noče nič. Živi v nepremičnini svojih staršev, v stanovanju, ki je urejeno in opremljeno.

Torej pravno gledano ti lahko sprožiš civilno pravni postopek zoper njo in zahtevaš poplačilo svojega vložka. Vendar boš moral vložek ti dokazat. Ona in njena družina ne rabi ničesar kazat ali dokazovat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Duhec ::

@bozicek, glede na napisano je moj prvi vtis ta, da bo bolje, da pozabiš na vse skup. Sploh, ker je to že leto nazaj.

Mir in misel, da nisi ti nič dolžan ter da si pustil recimo dober vtis :) zagotovo odtehtajo zapravljen čas, uničene živce in nenazadnje denar, ki bi ga zapravil za odvetnike, vpletanje sosedov, prič ... za koliko ? Skledo krompirja ? In (če) dobil kdaj, čez koliko let, ker bi oni izpodbijali s tem, da si vsa leta tudi ti užival njihove dobrine. Bi že kaj našli.

Sam bi to misel sicer opustil ampak, če te zdaj po letu dni to gloda potem se poizkusi zlepa, zrelo, brez sovraštva in celo v hecu dogovoriti z bivšo, če ti lahko letos za božička :) podari kakšno (takrat še skupno) premičnino, ki ti je draga, recimo slika, servis, kozarci, brisače, kuharski valar ...
Ker kaj več od tega ne boš dobil, sploh slednje po glavi.

Ma saj...hec je da z bivso bi se dalo dogovoriti, samo kaj ko je mat tista ki bo potem "zajebala". Tip cloveka, ki bi drek pozru za 5 evrov.
No saj, ko si "njihov" bi ti vse dali, samo ko enkrat nisi si najvecje govno in odpades kot knof od gat.

Lakonik29: Starsa sta lasnika nepremicnine. Racuni za aparate so bili vzeti na firmo, kar pomeni da mora biti nekje racun za opravljeno delo (tja kamor si jih vgradil). Ker samsebi valda ni napisal racuna bi imel probleme. Ali pac? Kaksna druga fora v tem nasem sistemu?

Duhec: ja, saj...lahko reci, tezje narediti. Sploh ko postavis na "noge" stanovanje, potem pa se vrnes nazaj v svojo sobo in gledas kako je treba brez prihrankov (ker so v drugi hisi) jovo na novo narediti 160 kvadratov prostorov...Takrat bi pa prov prislo tistih 15-20 jurjev

Duhec ::

Vem, je težko, ker sem dal eno tako jebo skozi. :)
Kot prvo ne vpletaj vmes nobenih staršev, sosedov, žlahte... in, če se le da res sporazumno rešit zadevo z bivšo.
Vodilo naj ti bo prispodoba: Če imata 5 kozarcev si jih na pol ne moreta razdeliti ampak jih lahko lepo razbijeta in črepinje razdelita točno na polovico. Samo, hej, noben nima kaj uporabne zadeve v roki razen zadoščenja, da sta dala na pol.
Torej, če dobiš vsaj en kozarec, ki je cel, si lahko na 30m2 svojega avtodoma že sam sebi nazdraviš, predvsem miru. :) Sej kapiraš.
Če pa je bil tvoj vložek tak, da boš precej manj zagonil v naslednjih 5-ih letih za odvetnike, da o živcih in sanjah ne govorimo, potem pa kar. Adaptacija tvojega novega gnezda bo že počakala. :)

Lakonik29: Starsa sta lasnika nepremicnine. Racuni za aparate so bili vzeti na firmo, kar pomeni da mora biti nekje racun za opravljeno delo (tja kamor si jih vgradil). Ker samsebi valda ni napisal racuna bi imel probleme. Ali pac? Kaksna druga fora v tem nasem sistemu?

Fora je v temu, da je v civilno pravnem postopku dokazno breme na strani tožnika. In moraš ti dokazat,da si dal n denarja za nek aparat in ne obratno. Kar se nakupa na firmo tiče je načeloma tako, da če je nekaj kupil na firmo (zaloga) potem je moral tudi prikazat, da je zadevo prodal/vgradil naprej. Lahko pa je določen aparat seveda kupil za potrebe firme in ga prikazal kot strošek. Glede na amortizacijske dobe je velika verjetnost, da je aparat v tem času že v celoti amortiziran ali celo vreden 0.

Samo nič od naštetega nima nikakršne veze s tvojim problemom. V postopku ne bo nihče spraševal njih kako in na kakšen način so zadevo kupili in ali gre pri tem za davčno utajo, ker to ni stvar postopka. Lahko seveda to prijaviš na davčno, ampak spet to nima veze z tvojim konkretnim primerom.

Konkretno na sodišču boš moral dokazat (na podlagi računov in dejanskih denarnih tokov), da si vložil n denarja za skupno gospodinjstvo. In prva stavar, ki jo boš moral dokazat je, da je sploh obstajalo skupno gospodinjstvo. Če jaz pri eni prespim dvakrat na teden in ji v zameno kupim pralni stroj to še ni vlaganje v skupno gospodinjstvo.

kurceva jeba...sel bi v to samo zaradi principa, ker stara sedaj paradira kot pav, ces glej kaj smo ga lepo zjebal

sam, kaj ko sem meni tudi ne da jebat po sodiscih

Looooooka ::

Se pravi:
-nobenega papirja o delitvi stroskov
-nobenega stemplja o placilu racunov s poste
-in vse si placal z gotovino?
Good luck with that one.
Nauk zgodbe je, da ko gres z nekom ziveti...kar je resna odlocitev to na zacetku cisto resno spravis na papir.Ce ti zabrusi nazaj zakaj rabis papirje...a ne mislis bit z njim/njo celo zivljenje bla bla...odgovoris isto.Kaj te to tko sekira ce bova skupaj do konca zivljenja.
10 let stran vrzt je pac neumno.In ljudje smo lahko vsi prasci ce nas nekdo dovolj prizadane.
Matr takih zgodb vsako leto par slisim in ob vsaki sem cist zgrozen kako je lahko dolocen folk na koncu ne fer.Razliko med stroski bivanja in placanim pohistvon ter posojil se da cist fino zracunat.
Ce je kdo proti je vec kot ocitno pokvarjen.
Jst bi ti dal vse kar si kupil...sam, da mi ne bi mogel kdorkoli karkoli ocitat.Rajsi prazno stanovanje kot opravljanje na cesti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Looooooka ()

mikic007 ::

Vseeno je vprasanje, ce ni bila najemnina na koncu celo visja od tvojega vlozka. To si si upam ze izracunal in ce je razlika se vedno velik plus zate (v kar skoraj malo dvomim, odvisno, kaj sta vse kupovala), se mogoce celo splaca kaj ukrenit. Npr., ce bi bila najemnina 200€ na mesec, zivel si tam 40 mesecev, v skupni proracun dal 8000€ (skupaj torej 16k€), je na koncu nula ali celo njihov minus, glede na to, da si reci seveda vsa ta leta uporabljal.

Drugace je pa z dolgom oceta, ta ti denar seveda mora vrniti. Spet pa je odvisno od tega, koliko ga je in ali se splaca.

technolog ::

Saj res, če si plačeval s kartico imaš najbrž zgodovino plačil...

Placeval s kartico
Samo ima ona racune (kako do njih da se primerja z izpiski)

Glede najemnine: mislim da ni bojazni, ker potem bi bilo potrebno prijaviti davkariji (se jo pa bolj izogibajo)

Koliko casa mora imeti privatnik racune v evidenci?

Dolg fotra ni veliko...jurja

Glede najemnine: mislim da ni bojazni, ker potem bi bilo potrebno prijaviti davkariji (se jo pa bolj izogibajo)

Najemnina ni v obliki finančnega toka, ampak koristi, ki si jo ti imel ker bival tam. Torej ker nisi rabil plačevat najemnine.

Brane2 ::

St235 je izjavil:

Najemnina ni v obliki finančnega toka, ampak koristi, ki si jo ti imel ker bival tam. Torej ker nisi rabil plačevat najemnine.

Pa je to sploh zakonito ? A ni € ukazano eksluzivno sredstvo plačila ?

Ali pa je tako smao pri prometu s pravno osebo ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

noraguta ::

bozicek je izjavil:

Placeval s kartico
Samo ima ona racune (kako do njih da se primerja z izpiski)

Koliko casa mora imeti privatnik racune v evidenci?

a si se s fotrom dol usedu pa nekak realno pogovoru? ni treba , da mat zve če se desca normalno zmenta.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Brane2 je izjavil:

St235 je izjavil:

Pa je to sploh zakonito ? A ni € ukazano eksluzivno sredstvo plačila ?

Ali pa je tako smao pri prometu s pravno osebo ?

LOL, potemtakem vsak "ta priženjen/a" ki biva v nepremičnini staršev v prekršku, ker ne plačuje najemnine?

Potemtakem je tudi blagovna menjava nezakonita?

Gre se za to, da je on užival določene koristi in tudi te koristi se vrednotijo. Ne more on trdit, da je v stanovanje vložil 10.000€ v obliki opreme ona pa nič. Tudi to, da je bila na voljo uporaba nepremičnina v vrednosti xy€ je doprinos skupnemu gospodinstvu. Se pa to rado pozabi. In potem eden kriči, da je dal 50kEUR za opremo v stanovanju, pozabi pa se na vrednost same nepremičnine, zato ker je bila recimo podarjena.

Predvsem pa se v konkretnem primeru zatakne že pri dokazovanju skupnega gospodinjstva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

cekr ::

S fotrom se lepo pomeni. Če je fer, ti bo tvoje posojilo vrnil. Seveda se takrat meni, ko babnice ni zrave. Na ostalo pa pozabi.
Če bodo pa problemi, pa lahko vsaj prideš do zadoščenja in ga prijaviš davkariji. Je zelo zanimivo, ko je potrebno dokazovat, kako se je v knjigah našel kakšen pralni stroj, kakšen kavni avtomat, mogoče še tv, računalnik..., velika količina ploščic, parket... Vsota je verjetno kar obsežna. Davkarijo pa ne boli toliko, če si dal nekaj stroške, bolj jo boli, da si si prisvojil DDV oz. tvoj t.i. tast, ki si je od vsega tvojega denarja v računih prisvojil še 20%DDV. Verjetno na to sploh nisi pomislil.
Če si prepričan, da so se računi znašli v stroških, imaš zelo dober adut.

Sicer pa good luck.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

St235 je izjavil:

LOL, potemtakem vsak "ta priženjen/a" ki biva v nepremičnini staršev v prekršku, ker ne plačuje najemnine?

Ne pznam zadev toliko. Če se šteje, da živi v vkupnem gospodinjstvu, potem ni. Sicer bi lahko bil.

Potemtakem je tudi blagovna menjava nezakonita?

Med podjetji je.

Med nepovezanimi osebki pa je načeloma AFAIK tako, da če jaz tebi naredim mizo za to, da ti meni popraviš avto, hoče cesar prijavljeni in obdavčeni obe dejavnosti. Pri podjetjih se pač DDV pokrajša, morebitna razlika pa prikaže v vsoti profita in na koncu ustrezno obdavči, zato se nihče ne sekira za to. Je pa tako, da insisstirajo na tem, da gre stvar kozi TRR, ker je € edino dovoljeno plačilno sredstvo. Vsaka tovrstna kompenzacija med podjetji mora čez TRR.

Sicer sva offtopic, ampak tudi med pravnimi osebami blagovna menjava lahko poteka dokler je seveda ustrezno ovrednotena in cears dobi kar je cesarjevega. Drugače bi padel cel koncept pobotov oziroma kompenzacij.

St235 je izjavil:

Sicer sva offtopic, ampak tudi med pravnimi osebami blagovna menjava lahko poteka dokler je seveda ustrezno ovrednotena in cears dobi kar je cesarjevega. Drugače bi padel cel koncept pobotov oziroma kompenzacij.

Ampak VSE morajo skozi "uradno" valuto. Zato pa obstajajo obrazci za kompenzacijo oziroma sedaj pač plačilni nalogi, kjer banka avtomatično zazna istega plačnika in plačevalca. Kompenzacija med X in Y, ki kompenzirata vrednost W se v praksi ne izvede tako da najprej X nakaže W Y-onu, ki mu to hkrati vrne. X "plača" W sebi in ravno tako Y plača W sebi.

Štos je v tem, da bi sicer bilo nemogoče kompenzirati vrednosti, ki presegajo stanje na računu enega korespondenta, ker banka pred obdelavo vsakega naloga preveri stanje na računu.

Ta bližnjica je bila uvedena zato, da se znebijo glavobolov ob formalni zadovoljitvi zakonskih zahtev kompenzacije.

tony1 ::

bozicek je izjavil:

Če je tako, pa bo najbrž najbolje, če pozabiš na vse skupaj. Bo daaaleč najceneje. Ni lepo ampak, saj veš kako to gre: resnico se išče v kurbišču, fuk pa na sodišču... :|

noraguta ::

resnico se išče v kurbišču, fuk pa na sodišču..
prvič slišm sam to je res.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

lambda ::

IMO se ti na sodišče ne splača. Razplet je nepredvidljiv, bo pa šlo veliko živcev in denarja za to ...

Če že kaj, špilaj na noto pravičnosti. Morda bolj učinkuje, da jim rečeš, če imajo kaj časti in jim je kaj mar za pravičnost, bodo vrnili pač del tega kar si vložil, saj ne zahtevaš vsega.

Saj je res...Poklical pa prosil za pogovor, ce ne drugega pa vsaj tistega jurja od starega in pa kar sva na tekoci racun skupaj dajala (dve leti...ni tako malo).

Ce ne bo nic, recem hvala lepa, saj mene ne bo krivda pekla ali karma tepla.

Ko jih pobere pa pridem plesat na grob...Za vsakega posebaj

Caleneth ::

bozicek je izjavil:

Epic one.

bozicek je izjavil:

heh ker si ravno to rekel sem se spomnil: zaradi podobnega problema je pred nekaj leti bivši mož postrelil bivšo ženo in njene starše, če se kdo spomni. tudi tam je bila mat od bivše preveč požrešna na denar.

3man ::

Še enkrat, pa še enkrat, pa še enkrat se dobi z bivšo - velik se imata za pogovorit. Pripravi se na kompromis, ki bo - upaj - bolj ugoden zate, kot trenutni.
Bodi boljši človek, kot oni, to je vse kar ti pomaga. Ne daj, da se v temi razplamtijo misli, ki jih pri njih ne maraš - ostal boš še bolj reven. Tega ne boš mogel izmerit €€€.
Ti pa ne zavidam... prav nič.

Btw, na tole sam naletel nedavno.

Nekoliko OT, a poučno kaže, kako se da stvari včasih pokrajšati.

Čeprav BTW mislim da je tu konkretno ona v davčnem prekršku:

Completely honest first date

>:D

BTW, splača se pogledat ostale v seriji, predvsem ginekologa, pogreb, psihologa in veterrinarja...

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Brane2 ()

wtf handjob to si lahko sam naredi :D

Lahko si tudi sam narediš sendvič, pa zato ne bo CheeseBurger >:D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30369482 (62398) Ishmael
»

Najemnik nekoga šverca (strani: 1 2 3 )

11325758 (21636) m0LN4r
»

Investicija v nepremičnino staršev punce (strani: 1 2 3 4 )

15228377 (22451) ProGo
»

Najem stanovanja

184150 (3834) Invictus
»

Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )

17736393 (31507) erkgheoruugh

Več podobnih tem