» »

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest

1
...
3 4
5
»

ahac ::

PARTyZAN je izjavil:

šernk seveda. Nekateri bi pač radi živeli v komunizmu in je vse ostalo "nesramnost do soseda". Kolikor ceste rabiš, toliko boš plačal. Za tvoje krave mi je pa vseeno.


Tolk kot boš rabil izobrazbe, toliko boš plačal. Za tvoje znanje mi je pa vseeno.
Tolk kot boš rabil zdravnika, toliko boš plačal. Za tvoje zdravje mi je pa vseeno.
...

Mislm, sej je prav, da večji uporabniki več plačajo, ampak ni pa treba glih na vsak km merit. Država ne sme gradit cest z namenom, da služi, ampak za potrebe prebivalcev. Cestnine je pa treba postavit tako, da se ljudje še vedno čimveč vozijo po avtocestah in ne po lokalnih.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

noraguta ::

eh nepotrebno financiranje ene "tehnologije" plombo na števc pa se konc leta plača kilometrina , al pa cestnino vklopit v ceno bencina. tiste z železnicam so pa itak bose. kje jih pa imate?
to se gredo lahko švicarji pa še tam je to zadeva katera se je razvijala od cca 1890 ga naprej , ko je predor st gothard postal ekonomska alternativa cestam , potem pa gredo o tem sanjat deželice katerie ne spravjo skupaj niti spodobnih tranzitnih osi.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

jan_g ::

WarpedGone je izjavil:

Stroški obratovanja in upravljanja so za večino nedoumljiva kategorija.

Tiskanje vinjet stane 3 milijone EUR letno.
Dam jajca na tnalo če bo satelitsko cestninjenje cenejše od treh milijard LETNO.
To je 1000x večji strošek režije. Kdo drug ga bo plačal, kot uporabniki cest?


Točno to, strošek ni zgolj to, kar plačaš na položnici, temveč tudi to, koliko od tvojih davkov gre za vzdrževanje sistema. Poleg tega pa imamo še trošarino na gorivo in s tem že sedaj plačuješ toliko, kot prevoziš.

nekikr ::

Mislm, sej je prav, da večji uporabniki več plačajo, ampak ni pa treba glih na vsak km merit. Država ne sme gradit cest z namenom, da služi, ampak za potrebe prebivalcev.

Ceste se gradi z namenom, da se po njih voziš. Ker stanejo kar precej, jih vsi kar precej plačamo. In tisti, ki jih uporabljajo največ, morajo seveda tudi plačati največ. Kdo tu služi, če sploh, je drugotnega pomena.

WarpedGone ::

Mislm, sej je prav, da večji uporabniki več plačajo, ampak ni pa treba glih na vsak km merit.

Sej bi še nekako resno jemal tele pozive po pravičnosti, če nebi bili hkrati direkt slepi za komplet transportni promet.
Naj bo potem pravično tudi za šleparje in naj plačujejo 150.000-krat višjo cestnino na kilometer kot jaz za osebni avtomobil. Če bom mel js 0,01 € na kilometer, naj ima šlepar 1.500 EUR na kilometer. Takšno je namreč razmerje obrabe cest med avtomobilom in težkim šleparjem.

Sicer si lahko svojo pravičnost porinete tja kamor sonce ne posije in naglas priznate da ste navadni hinavci in voluharji.
Zbogom in hvala za vse ribe

PARTyZAN ::

Seveda. Satelitskega cestninjenja se tako ali tako otepajo največ tisti, ki se vozijo po AC največ in plačajo manj kot prej, ko še ni bilo vinjet in so bila plačila dejansko fer.

Tako da tvoj zadnji stavek izpade precej komično.

jan_g ::

Ponavljam, plačila prej niso bila pravična, ker so imeli dolenjski, gorenjski in štajerski krak odprt sistem cestninjenja, ljubljanski obroč pa je bil brezplačen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

qwea ::

WarpedGone je izjavil:

Mislm, sej je prav, da večji uporabniki več plačajo, ampak ni pa treba glih na vsak km merit.

Sej bi še nekako resno jemal tele pozive po pravičnosti, če nebi bili hkrati direkt slepi za komplet transportni promet.
Naj bo potem pravično tudi za šleparje in naj plačujejo 150.000-krat višjo cestnino na kilometer kot jaz za osebni avtomobil. Če bom mel js 0,01 € na kilometer, naj ima šlepar 1.500 EUR na kilometer. Takšno je namreč razmerje obrabe cest med avtomobilom in težkim šleparjem.

Sicer si lahko svojo pravičnost porinete tja kamor sonce ne posije in naglas priznate da ste navadni hinavci in voluharji.

Moraš pa vedeti, da tovornjakarji odplačujejo kredite za avtoceste. Brez njih ti ne bi plačeval vinjete.

WarpedGone ::

Satelitskega cestninjenja se tako ali tako otepajo največ tisti,

Ne, ampak tisti ki znamo seštet 1+1.

Ostali onanirate na pravičnost...

Moraš pa vedeti, da tovornjakarji odplačujejo kredite za avtoceste. Brez njih ti ne bi plačeval vinjete.

Plačujejo en drekec več kot polovico kreditev, ostalo polovico plačujem tudi jaz.

Kaj, hočeš pravičnost al ne?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Subvencioniranje tovornjakarjev je pač umetno zviševanje tvojega standarda s strani države. Svoj standard pa najbrž nočeš spustiti za kar nekaj stopenj, kajne?

Spock83 ::

Kot problem pri satelitskem cestninjenju vidim pri ljudeh, ki imajo majhno plačo oz. minimalca se in morajo prevoziti kar nekaj km. (Da še ne rečem, da bo zadeva za vgradnjo v avto predraga) Kako bi turisti in tranzitni prevozniki plačali?

imagodei ::

Enim rezoniranje res ne deluje najboljš. To je tko, kot vidim v nekaterih podjetjih, k dobijo novega nadebudnega "informatika", ki svojo vlogo vidi predvsem v investiranju v najnovejšo infrastrukturo, pa v drage, 5x predimenzionirane strežnike za virtualizacijo vsega i svašta, o rentabilnosti se pa ne vpraša preveč, kje je šele dejansko zmanjševanje stroškov, optimizacija delovnih procesov in višanje učinkovitosti... Ne, glavno je navdušenje nad tehnologijo.

Če se nekaj da narest, še ni nujno, da je to treba narest. GPS cestninjenje bo ziher dražje od vinjet in to zna biti v rangu par magnitud dražje. Na koncu bomo razliko plačali uporabniki cest. V stroške cestnine je treba prišteti še napravo, ki jo bo treba vgraditi v avto in njeno periodično atestiranje.

Tle gre zgolj za to, da bo neko visokotehnološko podjetje zaslužilo, par ljudi pri koritu se bo fino okoristilo...

Alternativa temu je plačevanje cestnine v okviru goriva. Že sedaj imamo trošarino, ki se sicer že lahko deloma šteje kot cestnina. Pač, bi imeli še nekoliko dražje gorivo (pa zato zastonj ceste), treba bi bilo samo ukinit delitev na AC ter "ostale državne ceste". Obvezno nadomestilo za uporabo cest, ki ga plačujemo pri registraciji, se lahko ukine. Če damo cestnino v gorivo, tisti, ki prevozijo več, plačajo več. Sistem je že postavljen, samo dodatno postavko bi ti zaračunali. Država praktično zastonj precej pravično pobere svoje.

Jasno, da tisti, katerim avtomobili kurijo več, plačajo več. To je po eni strani motivacija, da kupiš bolj varčen avtomobil, ki manj obremenjuje okolje s svojimi izpušnimi plini. Po drugi strani pa spet pravično, saj težji, močnejši avtomobili bolj obremenjujejo cesto, kot manjši in lažji. In ne glede na to, koliko ti kuri avto, še vedno bi bil ta vedno sistem cenejši, kot satelitsko cestninjenje, kjer bo treba plačat še celotno vzdrževanje, režijo in dobičke.
- Hoc est qui sumus -

joze67 ::

Ali plačam jaz ali sosed - to sploh ni relevantno. Ves problem cestninjenja v Sloveniji (ki ni nujno problem Nizozemske) je, kako čimmanj očitno čimveč zaračunati tranzitnemu prometu.

Vinjete so tu čista zmaga. Zato, da gre Hans na morje in nazaj, potrebuje cca 2 tedenski vinjeti, za par km cest in ga nikoli ni nazaj. Danke, Hans. Ampak zato so v evropski komisiji zelo pozorni na ta sistem in smo se zavezali, da ga bomo v nekem času odpravili.

Trošarine so fail po celi črti. Imeli smo tudi cestninski tolar, pa se je hitro izgubil v integralnem proračunu. No, to je rešljivo (kaže samo na nepričakovane pasti, ki vedno grozijo - denarja je vedno premalo in najbolje je, da ni na dosegu); ampak potem se tujci lahko, in se zaradi geografije v povprečju bodo, izognili plačilu (celo brez razmišljanja).

Torej ostanejo sistemi plačevanja po porabi. Odprti sistem cestninskih postaj povzroča obvoze in pogosta ustavljanja. Zaprti sistem ima slabost Lj. obroča (veliko priključkov) in sploh stroška delovne sile (24/7).

Domnevam, da se bo pri nas postavil mikrovalovni sistem, s čimer je tako ali tako debata o GPS cestninjenju odveč.

imagodei ::

joze67 je izjavil:

Trošarine so fail po celi črti. Imeli smo tudi cestninski tolar, pa se je hitro izgubil v integralnem proračunu. No, to je rešljivo (kaže samo na nepričakovane pasti, ki vedno grozijo - denarja je vedno premalo in najbolje je, da ni na dosegu);

Mnja, fail po celi črti zaradi nesposobnosti in netransparentnosti. To se da rešit, kot sam ugotavljaš. Če se zadevo uzakoni, ne vem, kako se lahko nekaj "izgubi". No, v Sloveniji danes to niti ni tako presunljivo, a vendar menda upamo, da bo nekoč bolje.

joze67 je izjavil:

ampak potem se tujci lahko, in se zaradi geografije v povprečju bodo, izognili plačilu (celo brez razmišljanja).

Za tujce z osebnimi avtomobili kamot ostanejo vinjete, ki bi bile v tem primeru potrebne samo za AC. Če pride švaba sightseeing, naj si kar ogleda lepote Slovenije, se ustavi v dveh gostilnah, plača vstopnino v Postojnsko jamo, itd. Za navadne ceste mu sploh ni treba računat. Za tujce, ki vozijo po AC, pa bi lahko imeli relativno poceni 14-dnevno/polletno/letno vinjeto. Stvar dikcije zakona.

Za tovorni promet pa seveda pogruntat neko tretjo rešitev. Nenazadnje bi bilo smiselno razmišljati o temeljiti posodobitvi železniškega prometa, izgradnji dodatnih tirov na obstoječih relacijah in izgradnji novih. Če drugim državam uspeva, ne vem, kako smo mi tako nesposobni.
- Hoc est qui sumus -

mikic007 ::

@imagodei

Se strinjam z vsem tem. Kako bi npr. zagovorniki GPS sprejeli, da bo samo cena sistema stala povprecnega uporabnika vec, kot sedaj placa za ceste v Sloveniji? Ker bo vse od tu naprej pravicno, je pa to kar naenkrat OK?

Trditev, da bi se trosarine izgubile je bedarija. Prav tako se potem lahko "izgubi" denar od satelitskega cestninjenja. Ce drzava ni sposobna odvesti tistega dela cene bencina, namenjenega cestnini, potem sploh ne vem, zakaj se igramo drzavo.

Sistem pobiranja cestnine skozi trosarine ima vse prednosti in prakticno nobene slabosti pravicnega zaracunavanja. Edini pomislek je v mseri, kako urediti status AC in navadnih cest in ne dvomim, da se na nek nacin to da urediti.

Spock83 ::

Hja samo računaj da noben tujec in kamionđija ne bo tankal pri nas, če bo gorivo toliko dražje.

joze67 ::

Za tujce z osebnimi avtomobili kamot ostanejo vinjete, ki bi bile v tem primeru potrebne samo za AC.

Ne moreš imeti vsega. EU in prostega pretoka pa vinjete za tujce.
No, vsaj moje razumevanje je, da mora biti sistem enak za vse - vsaj za vse državljane EU (in kandidatk).

Če pride švaba sightseeing, naj si kar ogleda lepote Slovenije, se ustavi v dveh gostilnah, plača vstopnino v Postojnsko jamo, itd. Za navadne ceste mu sploh ni treba računat.

K da kdorkoli komurkoli kjerkoli računa navadne ceste.

WarpedGone ::

nekikr:
Subvencioniranje tovornjakarjev je pač umetno zviševanje tvojega standarda s strani države. Svoj standard pa najbrž nočeš spustiti za kar nekaj stopenj, kajne?

Denar za subvencije pa raste na drevesih in moramo vsi zaradi njega manj plačat. Mili jezus ...
Za proračun očitno še nisi slišal.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

na vstopu v državo pomeriš tablico
na iztopu pomeriš tablico


primerjaš in naračunaš kilometre.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nekikr ::

K da kdorkoli komurkoli kjerkoli računa navadne ceste.

Odvisno kaj paše pod "navadne ceste". Do vinjet si moral plačati za vožnjo samo pri avtocestah. Pri vinjetah so pod to "kategorijo" prišle tudi obvoznice in hitre ceste. S satelitskim cestninjenjem bodo sem prišle še kakšne regionalne ceste. V naslednji stopnji pa še tvoja ulica. Kaj točno je navadna cesta je torej odvisno samo od tega, kaj si nekdo izmisli.

Warped: res je, slabo sem napisal, ker sem napisal samo en stavek. V neki podobni temi je bilo več časa in praktično isti komentarji. Širša zgodba bi seveda bila, da plačaš tako ali drugače. Ampak v tem primeru imamo vsaj možnost pobrati denar še od tranzita (ki ga trenutno poberemo premalo), v primeru trošarin pa izgubiš to opcijo, saj bi morale isti sistem sprejeti vse EU države in še vse sosednje, s katerimi kaj delamo, sicer bi pač tankali pred mejo in pri nas pustili le smog.

St235 ::

Pyr0Beast je izjavil:

na vstopu v državo pomeriš tablico
na iztopu pomeriš tablico


primerjaš in naračunaš kilometre.


in če greš iz države an istem prehodu kot si prišel v državo je strošek 0?

nekikr ::

Pa tudi če izstopiš drugje...a če se vmes veselo voziš še naokoli je to gratis?

ahac ::

Niti ni slaba ideja. Evropski turisti, ki pridejo v SLO se furajo zastonj (ker bodo itak tukaj zapravljal denar), kdor gre na Hrvaško naj pa drago plača. :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

WarpedGone ::

nekikr:
Warped: res je, slabo sem napisal, ker sem napisal samo en stavek. V neki podobni temi je bilo več časa in praktično isti komentarji. Širša zgodba bi seveda bila, da plačaš tako ali drugače. Ampak v tem primeru imamo vsaj možnost pobrati denar še od tranzita (ki ga trenutno poberemo premalo), v primeru trošarin pa izgubiš to opcijo, saj bi morale isti sistem sprejeti vse EU države in še vse sosednje, s katerimi kaj delamo, sicer bi pač tankali pred mejo in pri nas pustili le smog.

Plus pike za korektno debato.

Ja, trošarine na gorivo majo omenjen problem, katerega se zavedam. Pa še kakšnega poleg tudi.
Tudi "pravične cestnine za ves promet" bi pomenile, da bi bili otok v transportu. Kar pa ne vem če je res minus, prej plus.
Dolgove bi res moral odplačat sami brez omembe vredne pomoči tujcev, bi pa zato strošek vzdrževanja naših cest drastično upadel. Zraven bi bila še večja varnost in boljša prepustnost. Sami plusi magari bi bila vinjeta 200 EUR.
Zbogom in hvala za vse ribe

krneki0001 ::

Za osebna vozila in kombije naj dajo na liter goriva 20 centov višjo ceno in ukinejo vinjete ter cestnino ob registraciji. S tem bodo pokrili vse stroške, pa ni treba nobene drage zadeve kot je satelitsko cestninjenje. Za tujce pa ostane vinjeta.
Za tovorna vozila iz tujine pa daš v kamion napravico ob vstopu in ko pride do izstopa iz slovenije, plača kilometre ki so zapisani v napravi.

kako bi pa rešil kamionarje, ki imajo v sloveniji registrirana vozila pa ne vem.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

krho ::

Evo tudi Nemci uvajajo vinjete. S tem, da pravijo, da bodo za domačine cenejše. Njim bo to najbrž dovoljeno :|
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

WarpedGone ::

Maš link na tole?
Zbogom in hvala za vse ribe

Spock83 ::

Dvoličnost. Upam, da se naš avtomoto klub pritoži :P

nekikr ::

nebivedu: ti bi uvedel trojni sistem cestninjenja? Hudiča, daj si malo prekalkuliraj koliko bi tole stalo...

Warped: 24kur

krho ::

si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

dzinks63 ::

Evo tudi Nemci uvajajo vinjete.

To bo mehki pristop k satelitskemu cestinjenju. Nemci bodo to nekako sprejeli, čez čas pa bo EU po celem zalomastila s satelitskem cestninjenjem in nas obrala do kosti. Na koncu se bo plačalo vse, vsak meter katerega se bo prevozilo bilo kje. Prihodnost ne bo rožnata, čaka nas nekaj takega, kot Demolition Man, plačevalo se bo za karkoli in za vse.

krneki0001 ::

nekikr je izjavil:

nebivedu: ti bi uvedel trojni sistem cestninjenja? Hudiča, daj si malo prekalkuliraj koliko bi tole stalo...

Warped: 24kur



Zakaj, sedaj plačuješ procente pri gorivu, nadomestilo cestnine ob registraciji in še vinjeta. Tovornjaki pa sedaj plačujejo cestnino.
S plačilom dražjega goriva za domača osebna vozila se rešiš nadomestila in vinjet, ki tako ostanejo samo za tujce na naših avtocestah.
Za kamione pa lahko daš škatlico z GPS-om v kamione in bodo ti računali, kok se tovornjak vozi, pa to posredovali centrom. To uvedeš tako za tuje kot za domače kamione, s tem da imajo domači to stalno notri, tuji pa od vhoda do izhoda in na izhodu plačajo. Seveda s tem lahko narediš tudi limit tujim kamionom, da jih je lahko samo določeno število na cestah - da se ceste ne obremenjujejo preveč.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjete naj ostanejo, ostala načini cestninjenja niso fer (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
21949565 (42140) jalovec09
»

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23142316 (35560) krneki0001
»

GPS cestninjenje

Oddelek: Loža
263150 (2668) koyotee
»

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8711594 (8816) CaqKa
»

Slovenija 1984 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18916940 (11106) Pyr0Beast

Več podobnih tem