» »

Slovenija 1984

1 2
3
4

gzibret ::

Azrael>Na to kakšne kretenizme skregane z zdravo pametjo in prometnimi predpisi vsakodnevno in v ogromnih količinah prakticirajo na naših cestah vase zagledani biciklisti, se bo to moralo prej ali slej zgoditi. Pač bicikel bo moral biti zavarovan, registriran in jasno tehnično brezhiben enako, kot vsako drugo cestno vozilo za vožnjo po državnih cestah, biciklisti pa bodo morali imeti izpite za vožjo.

He he he... A bodo merili tudi izpušne pline :D Upam, da je bil sarkazem.
Vse je za neki dobr!

CaqKa ::

link
(tabela spodaj)

jupi in potem se mi z dosti manj avtocetami kot hrvati in dosti več prometa na njih spomnim take kretenizme...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

MrStein ::

flipflop:
MrStein, pol bi enostavno vsak zvrtel kilometre nazaj in plačal namesto realnih 40.000km samo npr 5.000.

A res ? Tako kot pri elektriki ? Zanimivo, Elektro še kar ni propadel.

Jah, bodo pač malo bolj ziher števce naredili.

Matevžk:
Saj ste že opazili tiste starejše voznike, ki se skozi rondoje vozijo z levim smernikom, desnega prižgejo ob vključitvi v rondo in podobno .... Pri čemer naj dodam še to, da to ni toliko njihova krivda .. rondoji so se začeli uvajati po tem, ko so oni naredili izpit, nikjer pa nisem videl kakšne večje policijske akcije (npr. zloženke), ki bi starim voznikom razložila, kako se rondoje uporablja ...

Ja, v Avstriji lepo na vsakem vhodu v rondo piše "beim verlassen blinken!" (pri zapustitvi utipat). Pa še slikca je zraven. Pa table "nimaš prednosti" in "obvezna smer desno". Ne moreš zajebat, pa če res nikoli niti slišal nisi za rondo. Pač nekaj križišč zelo blizu. Z istimi pravili kot sicer.

In dejansko sem videl tako zloženko, se pa ne spomnim kje sem jo dobil.

Govoril sem predvsem o uporabi smernikov, ki v rondoju niso intuitivni. Pri obvezni smeri desno ponavadi tudi daš smernik. Tu ne.

In če vseeno daš, ni praktično nič narobe. Od kod pa folku ideja, da pri zavijanju desno (pri zapustitvi) ni treba uporabit smernika, pa najbrž niti sami ne vedo...

Glede plačevanja "z bencinom": Kaj pa če jaz bencin rabim da travo na dvorišču pokosim ??? Zakaj bi zraven neke ceste subvencioniral ???

CaqKa:

(tabela spodaj)

Misliš "na sredini" ? ;)
Zanimivo, da so "pozabili" napisat ceni za Italijo in Avstrijo. V Avstriji plačujem 0,004 € na km. Aja, pa na Madžarskem bi bilo tudi okoli 0,01 €.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

balocom ::

A ti kosilnica takoooo veliko porabi?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

MrStein ::

Še to : glede "pravičnega" zaračunavanja.

Vse bolj in bolj se uveljavlja pavšal za določene storitve in guess what ?
Zadovoljna sta tako ponudnik kot potrošnik.
Oba, ker :
- imata vnaprej znan strošek/prihodek

Potrošnik, ker ne rabi vsakič pretehtat "ali naj danes uporabim storitev ali rajši potrpim in prišparam kaki cent ?"

Ponudnik, ker nima dela in stroškov z "pravičnim zaračunavanjem". Formula za izračun računa se skrči na "konstanten znesek, naveden na pogodbi". In ne rabiš nobenih satelitov, le oni printer, ki ga itak imaš, da položnico/račun natisne.

Ampak če je politika vmes, se logika žal umakne...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

balocom:
A ti kosilnica takoooo veliko porabi?

Prosim, da mi vsak mesec nakažeš 2 € na moj račun. Daj , saj ni takoooo veliko, no ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Matevžk ::

MrStein, zloženke v slovenščini? Jaz jih nisem srečal.

A ti kosilnica takoooo veliko porabi?

No, moja kakšnih 30 litrov letno (nekaj hektarov košnje strmih površin z grebensko strižno kosilnico s štiritaktnim bencinskim motorjem). Če bi imel pa nekaj deset hektarov, bi pa kupil gorski traktor, npr. Reform Metrac. Ta bi pa požrl kar nekaj nafte, če bi jaz pridno delal.
In v nafti bi jaz plačeval davek za ceste? (In se pri tem vozil do doma po makadamski cesti kot dosedaj ...)
lp, Matevžk

flipflop ::

MrStein kako bi pa ločil plačevanje AC in regionalne, al bi bla kr enotna cena?

WarpedGone ::

>> Vse bolj in bolj se uveljavlja pavšal za določene storitve in guess what ? Zadovoljna sta tako ponudnik kot potrošnik.

In smo pri vinjetah, kjer se itak vsi strinjamo da bi bil to optimalen sistem.
Zbogom in hvala za vse ribe

MrStein ::

flipflop:
MrStein kako bi pa ločil plačevanje AC in regionalne, al bi bla kr enotna cena?

Jep, glej pod "pavšal" ;)

(seveda po drugi strani lahko ukinemo davke, in vse računamo direktno uporabnikom... not! - če mene vprašate. Čeprav ne trdim, da ne bi moglo funkcionirati)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

flipflop ::

Pol se ti kr normalno zdi, da se plača enotna cena na prevožen kilometer tako za AC, kot za ovinkasto in luknjasto regionalko? Ponudnik bi verjetno bil zadovoljen s tem, ja, uporabnik pa mislim da ne?

MrStein ::

Kaj pa bi ti rad ? Razčlenjen račun ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bug ::

ellow

@ MrStein

Ko sem mislil, da se ob registraciji placa za koriscenje cest sem potem mislil tako, da potem vec ni treba placat cestnin...

Ker debatiramo v tem smislu ne? .... malo preberi in predvsem, razmisli pa potem komentiraj ;)

lp,
bug
It's a basic truth of the human condition that everybody lies.
The only variable is about what.

MrStein ::

Saj jaz tudi. V nadaljevanju. S prvim stavkom pa sem opozoril, da to v bistvu imamo (cestnina ob registraciji). Žal trenutno državi to ni dovolj in potem dodatno zaračunavajo. Sem pa sicer mislil tak... kot sem napisal, namreč da enkrat na leto plačaš in mirna bosna.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

flipflop ::

Regionalka ne more stati isto kot AC to je menda jasno (nekaterim očitno ni). In če se že debatira da bo odslej se plačevalo po prevoženem kilometru tako AC kot ostale ceste, potem je treba met neke merilne naprave, ki bojo sposobne razlikovat vožnjo po AC in tisto po navadni, se pravi GPS cestninjenje ali slično. Razn če mi poveš kako bo običn števc v avtu lahk zaznal to razliko?

Najbolj enostavno bi blo tk kot je v Nemčiji, tovorni promet plača AC s toll collect, ostali ne. Za ostale ceste ostane tako kot je zdej, taksa pri registraciji, oziroma bencinski tolar. Sam s takso ne moreš tk fino sledit kje se kdo vozi kot z GPS... Vinjete če me spomin ne vara, so s strani evropske komisije nezaželjene.

TESKAn ::

Vsak avto ima števec prevoženih kilometrov, zakaj ne bi ob registraciji plačevali za leto nazaj, kolikor smo prevozili? Potem bi pa imel elektronski obrazec, v katerega bi lahko dal olajšave - kilometre po avtocestah, po tujini ipd. In še vse bi vezali na vozilo, tako da bi bilo v bazi vozilo in koliko je treba zanj odštet ob naslednji registraciji. Za kupljen rabljen avto bi pa bivši lastnik moral plačat do takrat prevožene kilometre za tekoče leto. In ob registraciji ti še vštempljajo trenutno prevožene kilometre v prometno dovoljenje. Edini problem bi bilo ponarejanje prevoženih kilometrov, ampak tudi to bi se lahko obšlo s kakšno tehnično zaščito. Bi mi bil pa osebno tak sistem boljši, kot GPS, ker mi ni všeč ideja, da bi nek uradnik gledal, kje sem se jaz vozil prejšnji dan. Malo pa le moremo branit svojo zasebnost, če jo hoočemo kaj imet.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

darkolord ::

ampak tudi to bi se lahko obšlo s kakšno tehnično zaščito

Zaščite so že. Pa misliš da dolgo zdržijo? :)

TESKAn ::

Vsako, ampak vsako zaščito bodo razbili. Tudi GPS bodo razbili, brez skrbi. Edino vprašanje je, koliko več ljudi bo z GPS sledenjem plačalo polno cestnino (pač ne moreš prevrtet kilometrov nazaj na 0 in na občini trdit, da ti je avto celo leto stal v garaži) in ali je ta (IMO majhna) razlika vredna precejšnjega posega v našo zasebnost.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

WamPIRe- ::

Definitivno bi bilo najbolj pravično plačevanje cestnine z davkom pri bencinu oz. dizlu.
IMO malo manj pravične (ker eni naredimo po 40000km letno ali več, ostali pa 5000km), vendar še vseeno bolje kot sedaj, bi bile mesečne, letne vinjete oz. davek pri registraciji.

Tile sistemi DSRC, GPS, idr. pa so samo metanje peska v oči nam državljanom, ker od teh sistemov bo dobro živela peščica ljudi, ki jih bomo plačali MI, če bodo ti sistemi uvedeni. Denar sveta vladar ;((

Povišana omejitev na AC je pri nas brez pomena, ker enostavno dvopasovna AC je optimalna za teh 130km/h, ki v realnosti tako pomenijo 150-160km/h.

Kdor hoče kaj prihranit na gorivu se zagotovo po AC ne bo vozil 150+km/h ampak še pod 130km/h, kdor pa hoče še več "pršparat" pa se pelje po regionalki (tak ko jaz), če je to možno ;)

Kdor pa si privošči en SUV ala X5,Q7, Cayenne,.... verjemite, da ne gleda na porabo, pa po možnosti tudi na omejitve ne.. na žalost.

lp, Jernej
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

TESKAn ::

WamPIRe- - kot so že omenili, nekateri bencin/dizel rabijo za kmetijske stroje, ki v svoji dobi ne bodo videli asfalta. In ne pozabi na ljudi, ki se veliko vozijo po avtocestah.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

flipflop ::

Za uporabo goriva v kmetijskih strojih se lahko vrne to nadomestilo ki bi bilo zajeto v ceni goriva. Že sedaj je tako. Dokaj natančno se da izračunat koliko pokuri ena kosilnica oziroma traktor na hektar površine, tako da se tudi goljufat ne da kaj dosti.

edge540 ::

Ali pa prodajaš posebaj gorivo tako kot sta danes dizel in kurilno olje. Pač drugače ga obarvaš. Za kršitelje pa kazni 2000€, pa je stvar rešena.

MrStein ::

flipflop:
Pol se ti kr normalno zdi, da se plača enotna cena na prevožen kilometer tako za AC, kot za ovinkasto in luknjasto regionalko? Ponudnik bi verjetno bil zadovoljen s tem, ja, uporabnik pa mislim da ne?

Regionalka ne more stati isto kot AC to je menda jasno (nekaterim očitno ni).

Zgleda, da nisva na isti valovni dolžini ;)

Glej, ISP mi za promet s sosedom v ulici zaračuna isto kot za promet z Avstralijo. Očitno pa stroški pri tem niso isti. Ampak stane me vseeno isto. In veš kaj ? Meni to paše. (in ponudniku tudi)

Torej, še enkrat: Kaj pridobimo, če namesto 100 000 € (X krat km) za pobiranje cestnine zapravimo 100 000 000 € (GPS klienti, baze podatkov, komunikacije, vzdrževalci, kamere, cetninske postaje, kontrole, itd...) ?

Glede manipuliranja števcev: Hecno, Eletkro še ni propadel. Le kak jim rata ? A folk ne manipulira elektro števce ? A lahko kdo razloži ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

flipflop ::

Če že primerjaš cesto z internetom, potem bi bilo bolj prav če bi primerjal da ti ISP računa isto za dial up (regionalka) kot za VDSL(avtocesta).

Kar se tiče števcev pa verjetno veš da se veliko sučejo nazaj, od malih gajbic ala twingo do velikih limuzin ala mercedes S. Če pa obstaja kaka varianta da se to ne da, pol pa bi seveda tak sistem bil cenejši (pa še pri kupovanju rabljenga avta ne bi ugibal kolk ma v resnici prevoženih)

MrStein ::

Ne, povezava je avto (imam enga), "cilji" pa so cesta (grem kam hočem).
BTW, kaj je to dial-up ? >:D

Ah, glede števcev si začel ignorirati kaj pišem. Znak, da imam prav ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

WarpedGone ::

Sej tuki je še en plus. Števec v avtu bo kazal 120.000km, števec plačane cestnine na DURSu pa 350.000km
Ste še vedno proti? :)
Zbogom in hvala za vse ribe

darkolord ::

A folk ne manipulira elektro števce?

Ne. Vsaj ne tako množično kot pri avtomobilih. Predvsem zato, ker tega ne smeš delat in ker je poseg v notranjost dokaj lahko opazen.

tomaz321 ::

@flipflop

Problem vseh slovencelnev je ta, da bi vsi radi pravičnost- pa da slučajno ne bo mel sosed več od tega. Nekatere stvari je pač treba plačevati pavšalno, ker so po mojem mnenju veliko večje koristi od tega. Ja, če pa želiš stvar zakomplicirati pa pejmo u tvoje skrajnosti, pa se bom takoj izselil iz takšne dežele. Zakaj ne kupiš pol kar vsakemu pešcu in cucku pedometra al pa GPS oddajnika, da boš še njim posebej zaračunaval? Zakaj jaz plačujem isto za vodo kot nekdo, ki je 1km bolj ali manj oddaljen od črpališča??? - skrtka gremo lahko v absurde kakršen je po mojem mnenju tudi gps cestninjenje. Vprašati se moramo, koliko koristi prinese nov sistem glede na potreben vložek in mislim, da je trenutno GPS cestninjenje lahko le dober zaslužek tistih, ki bi zmagali na "javnem" natečaju.

Kot sem že reke, če bi se cestnina zaračunaval pri bencinu, bi to pomenilo najboljšo možno rešitev z vidika preprostosti, administracije in predvsem vseh dodatnih stroškov, ki bi temu sledili, če bi se slučajno šli neko GPS sranje. Mislim pa, da bi bila pravičnost vseeno tudi zelo zelo dobro zagotovljena.

Nenazadnje, ali bi potem imel tudi različne tarife za različne regionalne ceste????- ene majo tut več lukenj kot druge; A bi se tarifa zmanjšala meni, recimo ko sem na avtocesti in stojim v koloni zaradi gužve- dela na cesti - skratka sistem se da tko zakomplicirat, da glava peče, lahko pa je tako preprost, da ni res!

Skratka pejt pravičnost drugam iskat, ne pa tm kjer se jo da poenostavit in to z zelo majhnimi razlikami.

!!!!V prvi vrsti pa je tu pomembno predvsem to, da je potrebno regionalke razbremenit- zakaj pa naj bi potem gradili avtoceste- da jih bomo gledali- avtoceste dodatno močno zaračunat pomeni samo to, da jih smatraš za luksuz, medtem ko se pa lahko ljudje pobijajo po regionalkah- kje je tuki logika ???? Saj je izgradnja avtoceste draga, ampak je ta narejena za uporabo in če bo sistem tak, da bo cestnina sorazmerno vračunana v gorivu, bo tudi uporaba avtocest narasla, kar je po mojem mnenju glavni namen (razen če hočeš imeti avtocesto za luksuz - kar pa še v ZDA in Nemčiji ni, kjer so razlike še večje)

TESKAn ::

tomaz321, recimo da delaš na Viču in se voziš vsak dan z Vrhnike po avtocesti. Več kot polovico bencina porabiš na cesti, za katero vsak dan plačaš cestnino, hkrati pa plačaš še 'vožnjo' po regionalnih cestah - na koncu torej plačaš dvojno cestnino. Meni se to ne zdi pravično.

Da bi pa v bližnji prihodnosti plačevali avtoceste kako drugače, kot iz direktne cestnine, pa sanjaj naprej. Kredite bo treba plačat, pa obračaj, kot hočeš. In kako boš razdelil denar na del za regionalke in del za avtoceste, če bi vse dal v eno vrečo?

Lepo plačaš ob registraciji, kolikor si prevozil prejšnje leto, hkrati se ti pa znesek zmanjša, kolikor kilometrov si šel po avtocestah. Bi lahko avtocestne kilometre tudi avtomatsko beležil na ABC tablici - bi dali ljudem še en razlog, da bi si jih omislili in bi tako posredno zmanjšali gneče na cestninskih postajah.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MrStein ::

A folk ne manipulira elektro števce?

Ne. Vsaj ne tako množično kot pri avtomobilih. Predvsem zato, ker tega ne smeš delat in ker je poseg v notranjost dokaj lahko opazen.

Prepovedat manipulacijo: pis of kejk
Narediti poseg opazen : težje, ampak ko bo to proizvajalcem avtov res v interesu, bodo to porihtali. sicer ne takoj, ampak Rim tudi ni bil zgrajen v dnevu ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

In kako boš razdelil denar na del za regionalke in del za avtoceste, če bi vse dal v eno vrečo?

Proračun je tudi ena vreča, pa jim vsako leto rata lepo razdelit. Jih bo pač DARS vprašal "ej, mojstri, kak to vi razdelite ?" ;)

(sicer ne vem, kaj je treba deliti. Na koncu leta so stroški cest X EUR in to se pokrije s pobranimi cestninami. Če je višek, se prenese v naslednje leto, sicer pa kredit in/ali povišanje cene)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darkolord ::

> ampak ko bo to proizvajalcem avtov res v interesu, bodo to porihtali

In kdaj bo proizvajalcem v interesu (vsem!), da bojo komplet spremenili števce za kilometre, da bo Slavonkia lahko računala cestnino? :)

BigWhale ::

Od vseh predlogov je se vedno najboljsa varianta cestnina pri gorivu. Traktorist se marsikateri pelje po cesti in ce se pelje samo 100 metrov s tistim blatom in vso svinjarijo, ki jo ima na kolesih.

Za tistih nekaj kosilnic, bi pa lahko vracali ta denar.

perci ::

Trošarine za kmetijsko mehanizacijo se že zdaj vračajo. Sam tolk za intermezzo.

Pyr0Beast ::

Ali pa prodajaš posebaj gorivo tako kot sta danes dizel in kurilno olje. Pač drugače ga obarvaš. Za kršitelje pa kazni 2000€, pa je stvar rešena.

Tako kot je na nekaterih obmorskih krajih na Hrvaškem 'subvencioniran' Modri dizel za barke in podobne plavajoče drevake.

Glede manipuliranja števcev: Hecno, Eletkro še ni propadel. Le kak jim rata ? A folk ne manipulira elektro števce ? A lahko kdo razloži ?
Plombe (zdej so začeli nove dajat, ki jih je malce težje 'zlomit'), pri katerih se vidi, če je bilo v števec kaj posegano. 'Tehnični pregledi' in menjave števcev vsake nekaj let tudi naredijo svoje.

Ne. Vsaj ne tako množično kot pri avtomobilih. Predvsem zato, ker tega ne smeš delat in ker je poseg v notranjost dokaj lahko opazen.
... da ne omenjam neveren .. smrtno ..

Zakaj jaz plačujem isto za vodo kot nekdo, ki je 1km bolj ali manj oddaljen od črpališča???
Zato, ker je 'načeloma' kvaliteta vode ista, se pa zraven vode piše še za komunalne odpadke, za kar pa dvomim, da je enako.

... ne zgleda pa, da bi zadevo kaj 'olajšali', ko čisto slučajno delajo kej na vodovodu in iz pipe teče blato ... stankat moraš pa itq cel boljer in hišno omrežje, če nočeš pit kalnico.

tomaz321, recimo da delaš na Viču in se voziš vsak dan z Vrhnike po avtocesti. Več kot polovico bencina porabiš na cesti, za katero vsak dan plačaš cestnino, hkrati pa plačaš še 'vožnjo' po regionalnih cestah - na koncu torej plačaš dvojno cestnino. Meni se to ne zdi pravično.
Ukineš cestnine in daš +davek na bencin? (ki ga je že itak okoli 0.8€/L) Folk bi posledično lahko vozil bolj ekonomično, vendar dvomim, da bi kdo to res počel zaradi tega

In kako boš razdelil denar na del za regionalke in del za avtoceste, če bi vse dal v eno vrečo?
Simpl, občina dobi tok pa tok denarja za ceste glede na to, koliko km kakšnih cest, v kakšem stanju ima, v slabšem stanju, kot so, manj denarja dobi, ... bi jih hitro začeli popravljati.


.

WarpedGone ::

Ja, ok, pa z bencinom in nafto. Samo da se ne boste potem spomnili prepovedat električna vozila, ker ob domači elektriki, ki jo bom pridobil s svojimi lastnimi sončnimi celicamim, svojo lastno hidroelektrarno ali veterno elektrarno ne bom plačal cestnine.
Zbogom in hvala za vse ribe

darkolord ::

Čeprav, pol bi pa vsi čez mejo hodili tankat

CWIZO ::

Ideja da bi cestnino zaracunaval na podlagi v prejsnjem letu prevozenih kilometrov je tudi jalova.
Gres z avtom do spanije recimo. A zdej bos pa placeval cestnino za vse tiste kilometre med slovenijo in spanijo nasi drzavi al ka?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

dzinks63 ::

:)) Samo po moje je vseeno boljše , da denar ostane v Sloveniji, pa čeprav se voziš po tujini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Matevžk ::

Traktorist se marsikateri pelje po cesti in ce se pelje samo 100 metrov s tistim blatom in vso svinjarijo, ki jo ima na kolesih.

To (vožnja po cesti s traktorjem, ki na cesti pušča blato) je samo po sebi prekršek, ki bi ga morali prometniki kaznovati. Pa še nisem slišal za primer, da bi to res počeli ...
lp, Matevžk

TESKAn ::

BigWhale, kaj pa porečeš na dokaj različno porabo pri različnih avtih? Bo lastnik priusa plačal manj, kot lastnik enako težkega bencinarja, pa čeprav oba povzročata enako škode na cestišču. In tukaj se gre samo za to, koliko cesta 'trpi' zaradi tvojega vozila, tako da pustimo ekologijo trenutno ob strani:).

Cwizo, tudi to bi se dalo odpravit. Recimo ti dajo na meji obrazec, vpišeš noter trenutne kilometre, se poštemplja, ob prihodu nazaj se naredi isto, pa imaš dokaz, koliko si prepotoval zunaj države. Za preprečevanje zlorab ima pa država dovolj podatkov - če ne drugega ima DURS verjetno podatke o tem, kdaj si delal, hkrati bi pa še NPR. zahtevali potrdilo od delodajalca, da si takrat imel dopust. Bistvo je, da je na tebi večina bremena dokazovanja, da si nekje bil in si tako upravičen do olajšave.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

darkolord ::

Javalda.

flipflop ::

Kot sem že reke, če bi se cestnina zaračunaval pri bencinu, bi to pomenilo najboljšo možno rešitev z vidika preprostosti, administracije in predvsem vseh dodatnih stroškov, ki bi temu sledili, če bi se slučajno šli neko GPS sranje. Mislim pa, da bi bila pravičnost vseeno tudi zelo zelo dobro zagotovljena.


Saj to sm tudi jst menda napisal par postov nazaj? Angležem zgleda da laufa.

Se mi pa zdi hudo neprimerna ideja o plačevanju cestnine glede na prevožene kilometre - katere bi pa celo odčital kar s števca v avtu. Se mi namreč zdi, da bi v tem primeru za kolikor toliko zanesljivo plačevanje večine, stvar preveč zakomplicirali.

P.S Ne podpiram tega GPS cestninjenja če je kdo dobil tako idejo - še manj pa podpiram cestninjenje regionalnih cest.

MrStein ::

darkolord:
In kdaj bo proizvajalcem v interesu (vsem!), da bojo komplet spremenili števce za kilometre, da bo Slavonkia lahko računala cestnino? :)

Ko bo cela EU uvedla super rešitev "z juga" ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

> še manj pa podpiram cestninjenje regionalnih cest.

Pa regionalne ceste se ZE cestninijo, pa kaj vam je!? A ste z lune popadal?

------
Teskan,

Ce realno pogledas, razlike v porabi niso tako zelo velike pri danasnjih sodobnih avtomobilih. Je razlika med 20 let starim jugotom in novim golfom, vsekakor. Ampak takih marginalnih primerov je cedalje manj.

V primerjavi z vso ostalo logistiko in 'kramo' potrebno za pobiranje cestnine je ta razlika v porabi se najmanjsa cena, ki bi jo morali placati.

Sedaj cestnino placujejo drzavi vsi, ki se ukvarjajo z registracijami vozil poleg tega, da imamo se precej ljudi zaposlenih na DARSu, ki so samo zato, da trgajo listke. In en kup infrastrukture, ki je potrebna za to, da sploh lahko pobiramo cestnino. V primeru vinjet, bi cestnino drzavi dajala vsa prodajna mesta kjer bi prodajali nalepke, poleg tega je tukaj se izdelava nalepk in tako naprej.

Pri cestnini v bencinu pa je to ena transakcija na mesec/leto/cetrtletje/... iz TRRja podjetja, ki prodaja bencin na nek drzavni TRR. Morda dve transakciji ena DARSu kar direkt, druga pa drzavi za lokalne ceste. :)

driver_x ::

Pri GPS cestninjenju ni druge logike kot to, da si bo nekdo pošteno napolnil žepe. Tudi ne vem, kaj je narobe z obsoječim plačevanjem cestnine pri registraciji.

BigWhale ::

Sedaj placas nek pavsal, ki ga placas tudi ce se vozis tri ure na teden. :)

driver_x ::

Že res, sam takih primerov imaš več. Tudi internet, npr., plačaš pavšalno, tudi če ne surfaš. Jaz se z avtom vozim ene 3 ure na teden.

flipflop ::

BW, mogoče sm se nerodno izrazil, ne podpiram dodatnega cestninjenja, edino če se potem taksa ukine.

driver_x ::

Pa še to je: ker tak GPS sistem cestninjenja verjetno ni poceni, lahko pričakujemo, da bomo na koncu plačevali več kot sedaj, tudi tisti, ki se vozimo le po tri ure na teden.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjeta

Oddelek: Na cesti
385119 (1967) Furbo
»

Kazen za (ne)uporabo vinjete (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9120165 (15348) darkolord
»

Folija za vinjeto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10635647 (32809) pegaso
»

Vinjeta - jo že imate? (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
81256387 (26389) Mare2
»

Slovenija 1984 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18916940 (11106) Pyr0Beast

Več podobnih tem