» »

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju

Slo-Tech - Danes je Informacijski pooblaščenec podal Mnenje o varstvu osebnih podatkov pri elektronskem cestninjenju. Slovenija naj bi v skladu z EU direktivo 2004/52/ES, ki uvaja načelo plačevanja cestnine glede na prevožene kilometre, po nekaterih napovedih elektronsko cestninjenje uvedla že v letu 2009, vsekakor pa verjetno med prvimi v Evropi.

Ker gre pri elektronskem cestninjenju za zbiranje velikega števila osebnih podatkov, med drugim tudi lokacijske in časovne podatke o prevoženi poti, je seveda zelo pomembno, kako bodo ti podatki zavarovani. Prekomerno zbiranje in nepooblaščen dostop do podatkov bi namreč omogočala sledenje posameznim vozilom ali naknadno ugotavljanje, kje se je neko vozilo v danem trenutku nahajalo.

Pri debatah okrog uvedbe elektronskega cestninjenja se trenutno izpostavljata dva koncepta. Prvi predvideva uporabo naprave, ki bo povezana z nadzornim oziroma obračunskim centrom (ne nujno s stalno povezavo), kamor bo posredovala lokacije o gibanju vozila. Drugi pa predvideva uporabo tim. pametne naprave, ki bo zmogla sama obračunati prevožene kilometre in bo posredovala le končni podatek o vsoti prevoženih kilometrov. Potrebno je tudi poudariti, da bo tim. pametna naprava morala znati delovati tudi v prvem načinu, saj bodo posamezne države lahko uporabljale različne sisteme.

Informacijski pooblaščenec je v svojem mnenju zavzel stališče, da kriteriju načela sorazmernosti obdelave osebnih podatkov zadosti le takšna delitev obračunskega procesa, ki ohranja podatke v izključni posesti posameznika. Povedano drugače: informacijski pooblaščenec je zavzel stališče, da morajo biti podatki o lokacijah in časih voženj v izključni lasti in pod nadzorom posameznika. Rešitve, ki predvidevajo centralizirano zbiranje osebnih podatkov ne glede na to, ali se podatki hranijo v enem centru ali v dveh centraliziranih zbirkah (podatki o lokacijah in prevoženih kilometrih ter identitete voznikov), po mnenju Pooblaščenca niso zadovoljive.

V svojem mnenju se je Pooblaščenec dotaknil tudi vprašanja sistemov samodejne razpoznave registrskih tablic. Take sisteme po raziskavi nizozemskega varuha zasebnosti College Bescherming Persoonsgegevens uporablja 12 evropskih držav (Bolgarija, Češka, Finska, Madžarska, Velika Britanija, Nemčija, Avstrija, Švedska, Irska, Estonija, Francija in Litva), večinoma za potrebe organov pregona in po načelu je zadetek/ni zadetka. Slednje pomeni, da sistem samodejno išče le registrske številke iz posebnega seznama, ne opravlja pa samodejne identifikacije vseh registrskih številk vozil, ki se peljejo mimo.

Po mnenju Pooblaščenca je obdelava osebnih podatkov voznikov, ki niso storili kršitve nedopustna, prav tako pa tudi stalno razkrivanje identitete in lokacije vsakega voznika brez vnaprejšnje in zakonsko opredeljene zahteve.

Celotno mnenje si lahko ogledate na spletni strani Informacijskega pooblaščenca.

87 komentarjev

«
1
2

PaX_MaN ::

Zakaj pa rabijo tablice? ID enote, pa naslov, kamor pošljejo račun.

Quark ::

A je komu jasno zakaj samo na števec prevoženih kilometrov ne pogledajo enkrat na leto in ti pošljejo račun za prevožene kilometre? Če greš ven iz EU pa "prijaviš" kilometre, da se ti odšteje tisti ki jih nisi znotraj EU porabil.

Saj vsi avtomobili že sedaj beležijo kilometre, zakaj bi rabil še eno napravo za to mi res ni jasno... a samo za avtoceste? Kaj lokalne ceste se pa same popravljajo ali kaj - naj štejejo avtomobile tako kot do sedaj pa si razdelijo vsoto. Če ne bomo kmalu imeli poseben števec za vsako kategorijo ceste.

Sc0ut ::

Sem totalno proti satelitskemu cestninjenju.

1. Je predrago. Po Večeru sodeč bi stala izgradnja miljardo eur. Vinjete so čisto ok. Flatrate variante so mi bile vedno pri srcu.

2. V Večeru je pisalo, da bi bila kavcija v primeru enega ponudnika 119,5 evrov za škatlico. Enaka dilema kot pri vinjetah. Bi si morali vsi to nabavit al samo kdo se bo vozo po avtocesti?

3. Kaj koga briga kje vse se vozim. Ok, ne rečem da me merijo na avtocesti. Ampak pol me še lahko merijo na stari cesti, v gozdu, povsod. Nekje bo zapisan podatek na sekundo natančno, kje sem se nahajal. Tukaj pa se vse konča. Tega pa ne dopustim.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Relanium ::

Meni tole hudo smrdi. Pa še dražje bo vrjetno prišlo od vinjete za tist kolker se jaz vozim.
Bi najraj, da ostane tak kot je zdaj.
In spet se bo promet prestavu na ''stare ceste'' vsaj tak se mi zdi

No Can Do ::

in kako se bo cestninil traznitni promet?
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

wooted ::

že zdej z vinjetam drek delajo. na vseh bencinskih pa nakonc avtocest zastoji ker morjo šupki preverjat

Saladin ::

Glede na to, da so informacijski pooblaščenci in ombudsmani na črni listi trenutne vlade, ne dvomim v to, da bodo te nasvete ignorirali in da se bodo ti podatki zlorabljali.

Treba je odgovorne organe prvo v red spravit, preden jim omogočiš tako močno orodje.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

FrizzleFry ::

@Quark: a si že kdaj slišal za navijanje števcev? A je kilometer kamiona enak kilometru avta? Uh, tvoj načrt ima preveč lukenj, da bi vse mašil... ;)
@No Can Do: master plan EU je interoperabilni sistem (European electronic Toll Collection), podobno kot roaming pri mobilni telefoniji. Naprave morajo delovati na celotnem ozemlju EU, ko greš v tujino pač gustoješ na njihovem "avtocestnem omrežju" ;) Noben seveda noče 27 različnih naprav v avtomobilu, le ležko bo uskladiti (zelo) različne interese.
Slovenija ima izjemno priložnost - sistem lahko uvede praktično prva in če bo zadeva delovala je pred nami 500-milijonski trg. Elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku (torej brez ustavljanja) je na dolgi rok najbolj učinkovito in pravično: vinjete so pavšal (pri nas sedaj z dumpinško ceno-počakaj-na jesen, pri ABC-ju se še vedno moraš ustavljati, odprti cestniniski sistem je pa itak največja groza (pavšal+ustavljanje).
Khm...seveda pa te tehnologija omogoča že ene zelo "zanimive" aplikacije, npr.: congestion charging, inteligentno usmerjanje prometa in obveščanj, eCall...Glede zasebnosti pa nam je itak edina rešitev, da podatki o prevoženih poteh sploh ne zapustijo avta.

dzinks63 ::

Ja zadeva je dala na vpogled zanimivo razmišljanje. Nič več popravljanja štelanja kilometrov na števcu. Vse bo zapisano v cestninskem obračunu. Torej ko se bo avto prodajal, bodo morali kolikor toliko +-par kilometrov štimati km tudi po števcu. Konec lopovščine pri zbijanju km.

Drugače bo pa to elektronsko cestninjenje sigurno dražje kot je sedanje z vinjetami. Pa pitaj boga kaj se še bodo spomnili dodati v ta kupček. Mogoče kakšno parkiranje po plavih conah, ali pa dodatno plačilo za vstop in vožnjo po centru mesta, pa še kaj se bo našlo.

PaX_MaN ::

Jah, če prevoziš več, plačaš več, prevoziš manj, plačaš manj. Zakaj bi bil to problem?

WarpedGone ::

>> če bo zadeva delovala je pred nami 500-milijonski trg.

Pred kom točno? Pred tabo in mano sigurno ne. Kvečjemu pred tistimi močnimi firmami, ki bodo določene ključne politike / uradnike dovolj podkupili, da bodo nato izbrane na razpisih za dobavo napravic, razvoj sistema etc. Sovjetska Zveza bi se divila.
Kaj pa če zadeva ne bo delovala? Kdo bo plačal račun propadlega poskusa?

Vse skupaj je izdelava problema, zato da se lahko ljudjem izstavlja višje položnice. Plosk plosk plosk.

>> Jah, če prevoziš več, plačaš več, prevoziš manj, plačaš manj.
Zakaj za vraga za regionalne ceste pa ta princip ne pride v poštev. Tam je pa pavšal ok?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

SanAndreas ::

to je pa res brezveze, najbrž nekdo hudo rabi nekaj denarčka :D
raje bi se peljal s kolesom :))
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

Sc0ut ::

Ne vem koliko je verodostojno, saj je pisalo v žurnalu, ampak je predstavnik enega podjetja omenil, da bi se lahko zaračunavale tudi parkirnine na avtocestnih postajališčih.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

PaX_MaN ::

Zakaj za vraga za regionalne ceste pa ta princip ne pride v poštev. Tam je pa pavšal ok?


Kakšne regionalne? Če meri, naj meri vse.

OChack ::

sj tud bo, nazadne se bomo z voli vozil ob cesti da bo brezplačno
Int€l inside, IDIOT Outside

user4683 ::

nazadne se bomo z voli vozil ob cesti da bo brezplačno

Pa bo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

krucymucy ::

Mene se najbolj moti takorekoc real-time vpogled na hitrost ... pa tudi upam da to velja samo za avtoceste, ker za ostale itak placam 200€ letno ...

CaqKa ::

kaj pa se je zgodilo z natašo pirc?

Matevžk ::

Kaj pa se je zgodilo? Podala je tole mnenje.
Čeprav res ne vidim razloga, da ne bi na slo-techu v novici pač potem uporabljali ženskega slovničnega spola ...
lp, Matevžk

noraguta ::

900.000 vozil x 55 € = slabih 50M€
1,2B € / 23 let = dobrih 50M€ na leto katere bodo vozniki plačali nekemu izvajalcu satelitskega cestninjenje + dodatno kilometre(+ po možnosti še onboard unit kot enkraten strošek).

goreče verjamem , da je satelitsko cestninjenje za nekoga res hudo pravično.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

A plačevanje po pavšalu pri dostopu do interneta je pa OK?

Ali naj se ISPje tudi prisili, da bodo za poplačilo avtorskih pravic zaračunavali toliko kilobytov, kolikor jih s P2P "prevozite" po informacijski avtocesti?
sudo poweroff

WyattEarp ::

ni mi jasno kako bo to delovalo. vsak tujc, ki ne bo tega mu bo mogu kupt to preden bo u slovenijo pršu? ok, eni bodo mel, k bodo isto sestninjenje mel, samo eni pa ne, in bo kupu in se pelju čez in pol nazaj grede plačal ali ven grede ali kako? pa potem vrnil kartico? kr neki. vedl bodo kje mam avto skuz, kaj, pa še na 12V bom mogu prključit to, pa žice vlečt? kaj ne bodo. to je največji nateg v zgodovini. vinjete so super! jst sm za referendum proti takim bedarijam. to ja začetek, čez par let bodo pa dal sistem policiji, ki bo točno vidla kje si in ker si u mestu se moraš peljat 50 in ti se boš 55 in boš domu dubu prec listek... take ideje so čista neumnost.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

dzinks63 ::

Vozili se bomo ko v avtošoli. Samo še zvok telefonijo naštimajo po tej povezavi in te bodo elektronske tajnice kar v momentu opozarjale na prehitro vožnjo (če pa ne boš spoštoval, bo pa pribitek kazni na računu) , prometne nesreč, obvoze, itd...

Quark ::

Kaj pa hekanje tega sistema? Če deluje na radijske valove (GPS, ABC, ...), samo zaviješ škatlico v folijo od čokolade, pa bo mislila, da nikoli nisi zapustil garaže. Bol podjetni si bodo za 10€ kupili lokalni jammer, ki ga boš vtaknil v vtičnico za vžigalnik, ko boš hotel postati "neviden".
Ne, ta sistem ima več lukenj kot švicarski sir.
Kar hočejo z njim doseči je totalen geografski nadzor na nami. Finančnega tako ali tako že imajo vrsto let.

kopernik ::

Sem totalno proti satelitskemu cestninjenju.

1. Je predrago. Po Večeru sodeč bi stala izgradnja miljardo eur. Vinjete so čisto ok. Flatrate variante so mi bile vedno pri srcu.

2. V Večeru je pisalo, da bi bila kavcija v primeru enega ponudnika 119,5 evrov za škatlico. Enaka dilema kot pri vinjetah. Bi si morali vsi to nabavit al samo kdo se bo vozo po avtocesti?

3. Kaj koga briga kje vse se vozim. Ok, ne rečem da me merijo na avtocesti. Ampak pol me še lahko merijo na stari cesti, v gozdu, povsod. Nekje bo zapisan podatek na sekundo natančno, kje sem se nahajal. Tukaj pa se vse konča. Tega pa ne dopustim.



Se povsem strinjam. Pavšal (vinjete) je dobra rešitev, pravične pa naj si evro-birokrati nekam vtaknejo. Počasi bodo zahtevali še pravične rešitve, kot je že matthai omenil, pri ISP-jih in bog ve še kje. Če že moramo uvesti satelitsko cestninjenje po diktatu Bruslja, bi bilo dobro, da ga uvedemo zadnji v EU.

opeter ::

Imam eno vprašanje: to elektronsko cestninjenje mislijo uvesti na avtocesti, ali pa tudi za vse lokalne ceste (beri: ceste v lasti države oz. občin). Ker kolikor vem, vsak lastnik avtomobila pri registraciji vozila in pa tudi tankanju bencina plača pobenem "davek" za uproabo teh "državnih/lokalnih" cest.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

WamPIRe- ::

Če bo tole veljalo samo za avtoceste, potem bo zopet narastel promet na regionalnih cestah. Sem proti takšnem sistemu, saj je ga je prelahko uporabit še v druge "stranske" namene. Pomoje so vinjete odlična rešitev napram tem satelitskim sistemom.

EDIT: Zanima me kako je v Nemčiji s tem.. vsi vemo, da so nemške avtoceste (večinoma v pravem pomenu besede) bres cestnin. Vem da se Slovenija ne more primerjati z Nemčijo, vendar me zanima kako pri njih s tem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

kopernik ::

EDIT: Zanima me kako je v Nemčiji s tem.. vsi vemo, da so nemške avtoceste (večinoma v pravem pomenu besede) bres cestnin. Vem da se Slovenija ne more primerjati z Nemčijo, vendar me zanima kako pri njih s tem...


Nemci jih pač plačujejo iz proračuna. Tako kot Nizozemci in še kdo. Torej so brez cestnin dejansko samo za tujce z osebnimi vozili. Ampak tak način stane in Slovenija si ga najbrž ne more privoščiti, saj ima za odplačati še veliko kreditov (poleg tekočega vzdrževanja).

edge540 ::

Nemci imajo na račun tega nekaj dražji bencin.

dzinks63 ::

Nemci imajo na račun tega nekaj dražji bencin.


Zelo elegantna rešitev.

keber ::

Kaj pa hekanje tega sistema? Če deluje na radijske valove (GPS, ABC, ...), samo zaviješ škatlico v folijo od čokolade, pa bo mislila, da nikoli nisi zapustil garaže. Bol podjetni si bodo za 10€ kupili lokalni jammer, ki ga boš vtaknil v vtičnico za vžigalnik, ko boš hotel postati "neviden".


A ne bo kontroli, ki bo šla mimo, malo čudno, kaj je to zaeno vozilo, ki se je iz lufta pojavilo na cesti?
Brez skrbi, sistem ima gotovo luknje, ampak tudi izdelovalci so se spomnili na aluminijaste folije in podobne reči. V Nemčiji zaenkrat (po začetnih težavah) zelo dobro laufa. In kolikor so Nemci mahnjeni na zlorabe osebnih podatkov, tudi to vse štima.

Tear_DR0P ::

nemci že imajo satelitsko cestninjenje za tovorna vozila - in neko slovensko podjetje se že trudi implementirati nemško rešitev za slovenske avtoceste. je ravno predstavnik tega zeloooo uspešnega nemškega podjetja bil na RTVSLO in razlagal da je slovenija kot majhno tržišče idealni testni poligon za uvajanje celostnega cestninjenja.

kar mene moti pri vsem skupaj je to, da država podeli monopol enemu podjetju, da s svojo zaprto rešitvijo skrbi za cestninjenje celotne države - naj se lepo vsede nekaj podjetij skupaj, spiše odprti standard za satelitsko cestninjenje, potem pa naj ima vsak možnost izdelat napravo za cestninjenje
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

necromncr ::

Vozili se bomo ko v avtošoli. Samo še zvok telefonijo naštimajo po tej povezavi in te bodo elektronske tajnice kar v momentu opozarjale na prehitro vožnjo (če pa ne boš spoštoval, bo pa pribitek kazni na računu) , prometne nesreč, obvoze, itd...

Fifth element: "You have one point left on your drivers licence.."

sokol11 ::

A plačevanje po pavšalu pri dostopu do interneta je pa OK?

Ali naj se ISPje tudi prisili, da bodo za poplačilo avtorskih pravic zaračunavali toliko kilobytov, kolikor jih s P2P "prevozite" po informacijski avtocesti?


Jaz bi rajše obratno. Če plačujemo pavšal za internet dostop in ceste zakaj nebi bilo fiksnega pavšala pri mobilni telefoniji? :) Pa bi pakete delil npr. na samo GSM pogovori, GSM+SMS, itd. Vzel in plačal bi paket ki ti odgovarja in imel na voljo neomejen dostop do te storitve za fiksno ceno.
>-<

darkolord ::

A ne bo kontroli, ki bo šla mimo, malo čudno, kaj je to zaeno vozilo, ki se je iz lufta pojavilo na cesti?

Kontrola, ki bo šla mimo, jasno ne bo videla, kdo ima vklopljeno napravo. Gre za obračunavanje cestnine, ne pa real-time tracking.

...ampak tudi izdelovalci so se spomnili na aluminijaste folije in podobne reči

Kakšna pa je rešitev za alu folije?

jype ::

darkolord> Kakšna pa je rešitev za alu folije?

Tolk močen oddajnik, da v alu folijo naredi luknjo :)

Sc0ut ::

Ali pa kakšen signal vsakih 15 minut v smislu "sem še dosegljiv". Če tega signala ni, nekaj ni vredu.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

poweroff ::

Karoserija avta kot antena?
sudo poweroff

_Tom_ ::

PANOPTICON, here i come...

darkolord ::

Karoserija avta kot antena?

Princip "bigger is better" pri teh zadevah ne deluje glih.

Ali pa kakšen signal vsakih 15 minut v smislu "sem še dosegljiv". Če tega signala ni, nekaj ni vredu.

No saj ta signal lahko spuščaš skozi, GPSovega pač ne. Sistem bo pač moral mislit, da si nekje v gozdu ali tunelu.

poweroff ::

Kaj pa senzorji na kolesih (oz. elektronski števec)? Očitno se nekaj ne bo ujemalo...
sudo poweroff

darkolord ::

Če se voziš po gozdu se v vsakem primeru ne bi ujemalo. Satelitskega signala tam pač ni.

kriko1 ::

Stvar bodo rešili tako da boš imel še kamero ki bo ves čas snemala kod si vozil. V takem primeru boš imel nekaj dni časa
da dostaviš posnetek ustreznim organom ;)

poweroff ::

V gozdu ni GPS signala?
sudo poweroff

kriko1 ::

Ma more biti res poraščeno da ne dobiš signala.

bozjak ::

dark: saj ni misleno, da bi bila karoserija antena zaradi kvalitete/moci oddajanja, ampak zato, ker cel avto bolj tezko prekrijes z alu folijo ;) Lp
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

darkolord ::

Če štartaš iz jasnega v gozd bo še nekaj malega signala (sicer takrat stvar postane zelo nenatančna), če pa štartaš iz gozda so pa kar problemi za začetni "sync"

LuiIII ::

Sam sicer pri delu zelo na veliko uporabljam GPS tehnologijo, a se mi zdi za potrebe cestninjenja veliko varnejša, cenejša,... uporaba RFID tehnologije. Pač imamo na uvozih in izvozih AC in hitrih cest (če že moramo) lepo sprejemnike in ko se pripeljemo na AC se zabeleži da smo vstopili na cestninjeno področje in ko izstopimo se enako zgodi. Iz razlike vstopnih mest se izračuna cestnina. Zadeva bi delovala podobno kot do sedaj ABC na Primorski AC. RFID ne zahteva nikakršnih položajnih preračunavanj, manj možnosti zlorabe podatkov in verjetno še kaj. Pri uporabi GPS sistema si nekako ne predstavljam čisto dobro kako zadeva dela, predvsem me matra prenos lokacijskih podatkov iz lokalnega (avto) GPS v strežnik, ki bo hranil podatke in obračunaval cestnino. Se bodo ti podatki pretakali po GMS, UMTS ali preko lokalnih sprejemnikov? Enostavno je preveč komplicirano razen če je cilj zaračunavati cestnino za vse ceste in parkirišča (v mestih za radi vidnosti satelitov to ne bo šlo kar tako lahko). Potem pa je GPS edina in verjetno tudi ekonomsko upravičena varianta, ki pa zahteva še kar nekaj vložka ne samo v infrastrukturo ampak tudi v prostorske podatke.

Matevžk ::

@LuiIII: Pozabljaš pa na tiste, ki sredi avtoceste radi obračajo svoje vozilo in se vozijo v nasprotno smer. Takim bomo potem zaračunali premajhno razdaljo! ;)

Se strinjam s tabo sicer. :)
lp, Matevžk
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče nad samodejno prepoznavo tablic (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6117106 (14283) vesolc
»

Kako Informacijski pooblaščenec vidi dobre prakse pri spletni zasebnosti v Sloveniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
287093 (5461) spegli
»

Ali smejo davčne številke po spletu potovati nešifrirane?

Oddelek: Novice / NWO
4818073 (14719) Miha 333
»

Folija za vinjeto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10635831 (32993) pegaso
»

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8711649 (8871) CaqKa

Več podobnih tem