» »

Vinjete naj ostanejo, ostala načini cestninjenja niso fer

Vinjete naj ostanejo, ostala načini cestninjenja niso fer

1
2
3 4 5

-valvoline- ::

Ce bi se dejanski prevozeni km upostevali tudi pri placilu zavarovanja popolnoma podpiram. Enako naj velja seveda za placilo letnega prispevka za uporabo cest. V tem primeru bi takoj nabavu se dva avta za obcasno uporabo, enga terenca in eno fajn limuzino za na morje.

Zgodovina sprememb…

msjr ::

TESKAn je izjavil:

No ja, po prehodu cestninske morajo kamijoni kar precej casa pospesevat. Si ne predstavljam, kako bi zgledalo njihovo vkljucevanje na dva pasova, kjer letijo avti 100 km/h...


WarpedGone je izjavil:

To se pač reši tako, da se vozni pas ukine in gre čez cestninsko postajo le en pas, ki se nadaljuje v prehitevalnega.
Kamijoni pa majo svoj lasten pas po katerem prosto pospešujejo kot jim paše.

Če tisti en pas NE omejiš na debilnih 60 ampak kakih zmernih 100, tut kakšnih hudih gužv ne bo, vsaj neč posebej več kot dva pasova na 60 kjer se bremza ko zmešano ko je mal več prometa.


Da vama pomagam - pospeševanje s cestninske zgleda točno tako kot zgleda njihovo pospeševanje na vsakem priključku na avtocesto ali pa še bolje pri počivališču - namesto počivališča je cestninska za tovornjake. Je pa res, da bi bil boljši zaprt sistem za tovornjake, tako kot je na relaciji LJ - KP, ne pa da imamo na vsakih 5 minut cestninsko. No ja, v Franciji je še slabše.

Sicer pa da ne nakladam, enkrat se zapeljita do Ptuja, tudi v Sloveniji imamo točno to že narejeno pri Zlatoličju na A4, ki je bila zgrajena po uvedbi vinjet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

BigWhale ::

Meh, cestnino za vse ceste v gorivo, pa je problem resen.

Glugy ::

BigWhale je izjavil:

Meh, cestnino za vse ceste v gorivo, pa je problem resen.

+1
Vse cestne prispevke in ceno registracije vključit v gorivo. Plačaš glede na liter, ne plačaš pa nekih fiksnih zneskov ki so ali preveliki ali pa premali. Najbolj natančni in pravični zneski so taki na km. Podobno kot je najbolj pravična tarifa pri zračunavanju pogovora tista ki ima sekundni interval in ne tista ki ima 2 minutnega. Ker dejansko plačaš tok kot porabiš. Nikoli ne plačaš več ali manj kot porabiš.

Blinder ::

na gorivo? kaj bodo potem tisti z pozresnejsimi avti placali davke tudi za tiste z varcnimi avti? Pa tisti ki bodo vozli po makadamu in imeli tam 20 litrov porabe bodo castili davke za tiste ko nazigajo kilometre po obvoznicah in tunelih?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

neon21 ::

facepalm je izjavil:

cestnina naj se vkljuci v cestno takso.
satelitsko cestninjenje naj se belezi tudi po regionalnih in obcinskih cestah.
ob podaljsanju registracije, se dobi izpisek prevozenih kilometrov in se placa primerno "cestno takso". recimo 0,01eur/km.
torej bi nek povprecen slovenec, ki naredi 20kkm letno, placal 200eur cestne takse. tisti, ki prevozi vec, pa je posteno da tudi vec placa, saj tudi obrabi vec vozisca.
tako, se ljudje nebi vozili "v prazno".
predpogoj pa je seveda, redno vzdrzevanje cest. dokler tega ni, bi ukinil cestno takso in tudi vinjete!



Satelitsko cestninjene tudi za regionalne in občinske ceste? Pa ti nisi normaln. Plača se že dajatve za ceste pri registraciji , kaj bi še ti nabil satelitsko cestninjenje pa še taksa za cestnine? Pol še pa daj vinjete za kolesarje pa tekače. Daj malo se zamisli no. Že s tem ko plačujemo dajatve za ceste pri registraciji bi morali imeti zlate ceste.

BigWhale ::

Blinder je izjavil:

na gorivo? kaj bodo potem tisti z pozresnejsimi avti placali davke tudi za tiste z varcnimi avti? Pa tisti ki bodo vozli po makadamu in imeli tam 20 litrov porabe bodo castili davke za tiste ko nazigajo kilometre po obvoznicah in tunelih?


Tko kot zdej uni k se trikrat na mesec peljejo po AC castijo cestnino unim k se peljejo vsak dan. Pa tko kot so pred vinjetami uni k so se dnevno vozili castili cestnino unim k so se samo trikrat na mesec.

Satelitsko cestninjenje je: drago (za izvedbo), komplicirano in sprozi en kup vprasanj in dilem o zasebnosti.

'Bencinski evro', bi pomenil za vsakega prodajalca bencina nekaj dodatnih mesecnih nakazil na nek proracunski racun. Pa lahko dodamo se en kup izjem (motorji, kmetijski stroji, etc), pa bo vse skupaj se vedno ceneje kot satelitsko cestninjenje.

Grey ::

Sej ne morem verjet kako je slovenski narod tako pri pi*di urezan, a denar iz proračuna vseeno nekako kopni hitreje kot voda v Sahari. Je*enih 9,2€/mesec ne morejo dat za to, da se lahko peljejo po CELI SLOVENIJI po avtocesti CELO LETO. Pa kar v gorivo bi nekaj tlačili...že tako imamo ene dražjih goriv v Evropi. Dizel je v tujini še 10 centov cenejši kot pri nas, pa imajo plače minimalno x2. Vi bi pa na kilometre pa v gorivo nekaj nastavljali. Plačujte potem internet na kB, če hočete pravično. Pa glejte potem YT in televizijo preko neta...me zanima, koliko bi vas potem hotelo tzv. pravičnost, ko bi na koncu plačevali po x2 ali x3 na mesec (kar se hitro zgodi če imaš recimo kak trapast paket na telefonu za 10€/mesec, kjer imaš samo 100 MB oz. enot) namesto, da plačate 20€ in imate neomejene klice in 1GB+ podatkov. Ampak samo, da je pravično (sarkazm)! Saj veste, kako pravijo in to dobro drži: "Kdor špara, najdražje plača"

0.25L kokakole stane na liter veliko več, kot če jo kupiš 2.5L, ampak vi je ne rabite toliko ane. Vi rabite samo 0.25L...pa potem spet 0.25L pa potem spet 0.25L pa plačate na koncu več kot, če bi v štartu kupili 2.5L in jo pili malo po malo...

Preračunajte, koliko ste plačevali prej, ko ste se vozili v službo in koliko vas stane na mesec letna vinjeta. Že če imamo samo 1€ cestnino (pa mislim, da so bile precej dražje v SIT) na neki relaciji in preračunamo, da porabiš 2€ na dan, ker greš v službo in nazaj, x22 dni je to 44€/mesec samo za cestnino. A se vam še vedno zdi draga vinjeta? Če greste pa samo 1x na leto v Ljubljano ali pa po avtocesti nekam, pa ne rabite vinjete. Usedite se na vlak ali na avtobus. Vas že tako pride zaradi stroška goriva ceneje kot, če bi se usedli v avto in prevozili 80 km po avtocesti.

Kar bi stvar obrnilo na bolje in bi ljudje lažje pogoltnili je to, da bi se lahko plačevalo vinjete po obrokih oz. z letno naročnino, ki se plačuje mesečno 9-10€. Druga težava pa je, da so naši cestarji neučinkoviti. Počasna izvedba, nekvalitetna izvedba, nevarna izvedba in še vedno hočejo več denarja kot Nemci, a slednji naredijo za isti denar cesto iz diamantov, ki drži 1000 let. Tretja težava pa je splošna slovenceljska foušija.

Reycis ::

Grey je izjavil:

Če greste pa samo 1x na leto v Ljubljano ali pa po avtocesti nekam, pa ne rabite vinjete. Usedite se na vlak ali na avtobus. Vas že tako pride zaradi stroška goriva ceneje kot, če bi se usedli v avto in prevozili 80 km po avtocesti.

-20 let nazaj: za enega je bilo dražje z avtom za dva pa ne
-10 let nazaj: že za enega je cenejše z avtom
-danes: v dosti primerih se bolj splača, da te nekdo pelje pa še pride nazaj domov kot pa da greš z javnim prevozom.

dope1337 ::

... Preračunajte, koliko ste plačevali prej, ko ste se vozili v službo in koliko vas stane na mesec letna vinjeta. Že če imamo samo 1EUR cestnino (pa mislim, da so bile precej dražje v SIT) na neki relaciji in preračunamo, da porabiš 2EUR na dan, ker greš v službo in nazaj, x22 dni je to 44EUR/mesec samo za cestnino. A se vam še vedno zdi draga vinjeta? Če greste pa samo 1x na leto v Ljubljano ali pa po avtocesti nekam, pa ne rabite vinjete. Usedite se na vlak ali na avtobus. Vas že tako pride zaradi stroška goriva ceneje kot, če bi se usedli v avto in prevozili 80 km po avtocesti ...

Hja pjeb ... So ble pa trosarine na naftne derivate tulk nizje kot pa dandanes, pa tudi koncna cena naftnih derivatov je bila glede na povp. SLO placo nizja (taksen imam obcutek, ce se komu da, naj pogleda uradne podatke). Summa summarum mene ne zanima kulk sem dal za posamezen delez svojega stroska voznje na siht. Men je sam vazn, kulk % moje place gre za stroske prevoza na siht.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

Robi :P ::

Super kar vse prispevke v gorivo tisti, ki živimo ob meji oz dovolj blizu da se nam sedaj že splača v Avstrijo tankat se lahko takim no*** samo smejimo ker potem bomo vozili "zastojn" :D No seveda je za nas to itak to good to be true.

-valvoline- ::

Naj tedenska vinjeta v tem znesku postane mesecna vinjeta. Letnih se ukine. Simple. Raje dam 15e na mesec(ce jo rabim, ce ne jo ne kupim) kot pa 110e naenkrat.

Invictus ::

-valvoline- je izjavil:

Naj tedenska vinjeta v tem znesku postane mesecna vinjeta. Letnih se ukine. Simple. Raje dam 15e na mesec(ce jo rabim, ce ne jo ne kupim) kot pa 110e naenkrat.

Mislim, folk zapravi vsaj 10k+ za avto, potem pa nima 110 EUR za letno vinjeto ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mare2 ::

Invictus je izjavil:


Mislim, folk zapravi vsaj 10k+ za avto, potem pa nima 110 EUR za letno vinjeto ...

Seveda, ker zmanjka.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

SimplyMiha ::

Blinder je izjavil:

na gorivo? kaj bodo potem tisti z pozresnejsimi avti placali davke tudi za tiste z varcnimi avti? Pa tisti ki bodo vozli po makadamu in imeli tam 20 litrov porabe bodo castili davke za tiste ko nazigajo kilometre po obvoznicah in tunelih?

Recimo temu davek na neumnost.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Migelo ()

njyngs ::

Oh boo hoo. Get over it. Tudi v trgovinah redne stranke dobivajo konkretne popuste, tisti, ki pa pridejo "mimo" enkrat letno pa plačajo polno ceno. Če nočeš plačati 15€ za tedensko vinjeto se pač ne boš vozil po avtocesti. Pelji se po vzporedni stari cesti, malo si oglej kraje in ne jamraj.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

trololo2 ::

BigWhale je izjavil:

Meh, cestnino za vse ceste v gorivo, pa je problem resen.


In tako nam kar naenkrat izpade vsa cestnina, ki jo zdaj odbimo od tujcev.

Robi :P ::

trololo2 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Meh, cestnino za vse ceste v gorivo, pa je problem resen.


In tako nam kar naenkrat izpade vsa cestnina, ki jo zdaj odbimo od tujcev.

In tako tudi vsi ki so dokaj blizu mej hodijo tankat čež mejo. primer če se nam zdej splača vozit 15km čez mejo tankat bi se pol splačal tudi tistim ki imajo 30...

facepalm ::

neon21 je izjavil:



Satelitsko cestninjene tudi za regionalne in občinske ceste? Pa ti nisi normaln. Plača se že dajatve za ceste pri registraciji , kaj bi še ti nabil satelitsko cestninjenje pa še taksa za cestnine? Pol še pa daj vinjete za kolesarje pa tekače. Daj malo se zamisli no. Že s tem ko plačujemo dajatve za ceste pri registraciji bi morali imeti zlate ceste.


to je bilo misljeno, da namesto sedanje takse (100-150eur) in namesto vinjete (110eur), se placa prispevek baziran na prevozene kilometre.
regionalne in obcinske ceste bi pa morale biti vkljucene zato, da se belezi komplet promet po celi drzavi in se s tistim denarjem tudi popravlja vse ceste v drzavi.
torej tisti, ki si vozi malo, bo placal manj kot sedaj, tisti ki veliko, pa vec kot sedaj. se mi zdi pravicno.

PS: nekako bi morali izcuzat vec denarja od turistov..
mi smo tranzitna drzava. 90% turistov v tistih zastojih, se zapelje samo mimo nase drzave in pri nas ne porabi nic. koristijo nase ceste, delajo nam preglavice, zato da peljejo svoj denar na hrvasko. kar naenkrat mi deluje tedenska vinjeta prepoceni:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

cegu ::

Smrekar1 je izjavil:

cegu je izjavil:

Bi te podprl nekaj let nazaj, ko sem se dnevno vozil v Ljubljano. Sedaj ko se pa 4x mesečno in se cjazim 90 minut s Kranja do Ljubljane, bi pa raje dal tisti evro za cestnino.


8x mesečno (najbrž greš v obe smeri?) po 1 evro nanese točno 14 evrov manj kot te stane letna vinjeta. Če ti 14 evrov vredno več kot 4 dnevi, ki jih letno izgubiš v avtu mi to, prosim, javi na SZ.


Začel sem se furat letos Junija. Vinjeto naj kupim za celo leto, sedaj ko sem že na sredi leta? Če bi živel 50 let nazaj, ko je bil en šiht do penzije in reden, bi imelo tole še smisel.

1 evro bi dal ob času vpadnic, če pa potegnem šiht do 6ih, mi pa ni problem iti po ta stari cesti nazaj. Pa grem vmes še v Kamnik v merkator pa v Vodice po preste :D Samo da je cesta brez lukenj.

Se ne splača.

issak ::

darkolord je izjavil:

AC so prima pri nas.


Problem je, da preden prideš od doma do avtoceste, pelješ po luknjah.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

issak ::

Robi :P je izjavil:

Super kar vse prispevke v gorivo tisti, ki živimo ob meji oz dovolj blizu da se nam sedaj že splača v Avstrijo tankat se lahko takim no*** samo smejimo ker potem bomo vozili "zastojn" :D No seveda je za nas to itak to good to be true.


Jaz zmeraj tankam v Avstriji, če se le da, službeno grem dostkrat gor s svojim avtom, pa se pozna tudi 4€ na tank. Noro. Pred Ljubeljem pa oglašujejo 'zadnjo črpalko pred mejo' - ja, zadnjo, preden bo bencin ceneje...
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

Magic1 ::

issak je izjavil:

Robi :P je izjavil:

Super kar vse prispevke v gorivo tisti, ki živimo ob meji oz dovolj blizu da se nam sedaj že splača v Avstrijo tankat se lahko takim no*** samo smejimo ker potem bomo vozili "zastojn" :D No seveda je za nas to itak to good to be true.


Jaz zmeraj tankam v Avstriji, če se le da, službeno grem dostkrat gor s svojim avtom, pa se pozna tudi 4€ na tank. Noro. Pred Ljubeljem pa oglašujejo 'zadnjo črpalko pred mejo' - ja, zadnjo, preden bo bencin ceneje...

Otroke tudi vozi v Avstrijo v vrtec in šolo. Zdravnika tudi obišči kar gor, gasilce tudi lahko probaš priklicati Avstrijske... Problem ni v davkih, vendar v korupciji, ki je pri nam višja kot v Avstriji in s tem so tudi davki.
Magic

Glugy ::

Jz sm prepričan da marsikdo ne bi imel problema plačevat davkov če bi bil ves denar transparentno in res v dobro ljudi porabljen. Samo da se to zgodi je treba najprej sistem ki nagrajuje korupcijske tatove z odpustki preko procesnih napak, in legalnih korupcij spremenit.
Drgač pa ja..če imaš požrešnejši avto prispevaj več. Še je to veliko bolj pravično kot je zdej z vinjetami.

Invictus ::

Saj ljudje z močnejšimi avti plačujejo večjo cestnino.

Kaj pa bi radi še več?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Robi :P ::

Magic1 je izjavil:

issak je izjavil:

Robi :P je izjavil:

Super kar vse prispevke v gorivo tisti, ki živimo ob meji oz dovolj blizu da se nam sedaj že splača v Avstrijo tankat se lahko takim no*** samo smejimo ker potem bomo vozili "zastojn" :D No seveda je za nas to itak to good to be true.


Jaz zmeraj tankam v Avstriji, če se le da, službeno grem dostkrat gor s svojim avtom, pa se pozna tudi 4€ na tank. Noro. Pred Ljubeljem pa oglašujejo 'zadnjo črpalko pred mejo' - ja, zadnjo, preden bo bencin ceneje...

Otroke tudi vozi v Avstrijo v vrtec in šolo. Zdravnika tudi obišči kar gor, gasilce tudi lahko probaš priklicati Avstrijske... Problem ni v davkih, vendar v korupciji, ki je pri nam višja kot v Avstriji in s tem so tudi davki.

Ni problema ko mi bojo dal tut plačo avstrijsko...

cegu ::

Požrejšnejši ali močnejši?

Privoščim si lahko avto za 3000€, ki bo kuril 8l, bogatin si bo pa kupil novega za 10.000 ki bo kuril le 5. Moram narediti celi finančni izračun, da vidim kaj se mi sploh splača.

Robi :P ::

cegu je izjavil:

Požrejšnejši ali močnejši?

Privoščim si lahko avto za 3000€, ki bo kuril 8l, bogatin si bo pa kupil novega za 10.000 ki bo kuril le 5. Moram narediti celi finančni izračun, da vidim kaj se mi sploh splača.

Kakorkoli gledaš ni fer na benicin prvi problem da marskikdo vozi star avto ki pije tudi po 10l medtem ko tistim z mal več dnarja audi a6ka pije 5L dizla... Drugi problem smo mi ki nam je Avstrija blizu se komot izgonemo...

BigWhale ::

Robi :P je izjavil:

trololo2 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Meh, cestnino za vse ceste v gorivo, pa je problem resen.


In tako nam kar naenkrat izpade vsa cestnina, ki jo zdaj odbimo od tujcev.

In tako tudi vsi ki so dokaj blizu mej hodijo tankat čež mejo. primer če se nam zdej splača vozit 15km čez mejo tankat bi se pol splačal tudi tistim ki imajo 30...


Primer? To ni primer, to si ti neki na pamet rekel. Naredi en paper napkin izracun, ki ti pove kolk drazji bi moral biti bencin, da se ti splaca prevoziti 60km (tja in nazaj) zato, da bos tankal. Liter bencina lahko podrazis za 10 centov, pa se ti se vedno ne bo splacalo voziti 60km dalec, razen ce imas bolj varcen avto. Ce pa v to vstavis se cas, ki ga porabis za to, si pa takoj na izgubi.

Sicer je pa pobiranje cestnine pri bencinu nekaj taksnega kar bi morala narediti celotna evropa, tako kot satelitsko cestninjenje. Potem je vseeno kje tankas.

neon21 ::

Saj tisti , ki ima bolj požrešen avto bo itak šel tankat 2x kot nekdo 1x , ki ima bolj varčen avtomobil. Že to da gre tankat 1x več dodatno prispeva v državni proračun. Tak nekak bi naj blo . :D

Robi :P ::

BigWhale je izjavil:

Robi :P je izjavil:

trololo2 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Meh, cestnino za vse ceste v gorivo, pa je problem resen.


In tako nam kar naenkrat izpade vsa cestnina, ki jo zdaj odbimo od tujcev.

In tako tudi vsi ki so dokaj blizu mej hodijo tankat čež mejo. primer če se nam zdej splača vozit 15km čez mejo tankat bi se pol splačal tudi tistim ki imajo 30...


Primer? To ni primer, to si ti neki na pamet rekel. Naredi en paper napkin izracun, ki ti pove kolk drazji bi moral biti bencin, da se ti splaca prevoziti 60km (tja in nazaj) zato, da bos tankal. Liter bencina lahko podrazis za 10 centov, pa se ti se vedno ne bo splacalo voziti 60km dalec, razen ce imas bolj varcen avto. Ce pa v to vstavis se cas, ki ga porabis za to, si pa takoj na izgubi.

Sicer je pa pobiranje cestnine pri bencinu nekaj taksnega kar bi morala narediti celotna evropa, tako kot satelitsko cestninjenje. Potem je vseeno kje tankas.

15km se splača delat če je cca 10centov cenejsi bencin. Torej če bi bil 20c cenejsi se splača nardit 30km. Če bi po vašem oz. nekdo je celo napisal da bi zavarovanje in vse vključil v ceno bencina, pol bi ja dal cez 2EUR na liter.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Robi :P ()

Glugy ::

ja sam če tko pomislš...a ni bolš da sprot plačuješ pri bencinu k pa da morš naenkrat neke fiksne zneske plačevat ne glede na porabo?

neon21 ::

Glugy je izjavil:

ja sam če tko pomislš...a ni bolš da sprot plačuješ pri bencinu k pa da morš naenkrat neke fiksne zneske plačevat ne glede na porabo?


Že že , kaj pa nekdo ki več ne tanka v Sloveniji in tanka npr. v Avstriji ? Kaj bo pa on plačal?

HotBurek ::

Res je, da je tema o vinjetah....

A vseeno, v Avstriji nafta na AC ni cenejša. Zadnja izkušnja; 100€ za ~60L dizla.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Aston_11 ::

Robi :P je izjavil:

In tako tudi vsi ki so dokaj blizu mej hodijo tankat čež mejo. primer če se nam zdej splača vozit 15km čez mejo tankat bi se pol splačal tudi tistim ki imajo 30...
Izračun tega bi res rad videl, da vidim, kje fali matematika.

Robi :P ::

Glugy je izjavil:

ja sam če tko pomislš...a ni bolš da sprot plačuješ pri bencinu k pa da morš naenkrat neke fiksne zneske plačevat ne glede na porabo?

Ja če bi blo za use tako in enakopravno. Kaj naj nekdo s staro kanto ki mu pije 10l in za novo nima (razlika v porabi se mogoče povrne za novejši avto ampak to traja...) bo tak plačeval več kot nek bogataš npr. z novim 3.0dizlom ki bo pil pol manj. In spet tisti, ki tankamo v Avstriji že zdaj ni fer potem bo še manj?

Aston_11 ::

cegu je izjavil:

Začel sem se furat letos Junija. Vinjeto naj kupim za celo leto, sedaj ko sem že na sredi leta?
Itak da ne, raje se furaj po stranskih cestah, recimo iz Postojne v Kranj preko Poljanske doline in vmes še preko Horjula.

HotBurek ::

Evo še primer cene goriv v Avstriji, kjer je baje cenejše...

http://www.spritvergleich.at/details.ph...

Nemci majo pa tako čist svoj sistem cen goriv.

Sicer je pa msjr zgoraj dal link:
https://goo.gl/maps/UUwpd

To je vse, kar se rabi naredit. In če bi tovornjaki/avtobusi morali obvezno uporabljat ABC, se lahko peljejo 40km/h mimo cestninske in potem z lahkoto pospešujejo in se vključijo nazaj v promet.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

JanK ::

WarpedGone je izjavil:

Najbolj fer je cestninjenje po prevoženih kilometrih.

Ko bo tovorni promet fasal enako "pravično" tarifo sm takoj za obračun po prevoženem km.
Vehicle Weight and Road Damage
Excessive Truck Weight: An Expensive Burden We Can No Longer Afford

.. road damage from one 18-wheeler is equivalent to 9600 cars (p.23 of study, p.36 of PDF).
The study assumed a fully loaded tractor-trailer at 80,000 pounds, and a typical passenger car at 4,000 pounds. That's 20 times difference in weight, but the wear and tear caused by the truck is exponentially greater.


Ko bo 40t šlepar za prevožen kilometer plačal 9600x več kot js v avtu, se bomo pogovarjal o pravičnosti.
Dokler tega ni, pa STFU in GTFO.


Tocno tako! Samo majhen popravek: skoda ne gre eksponentno ampak s 4. potenco (razlika med a^x in x^4).

Problem je se vecji, ker je na nasih cestah ogromno vozil, ki so preobtezena in se toliko bolj unicujejo ceste.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

Robi :P ::

HotBurek je izjavil:

Evo še primer cene goriv v Avstriji, kjer je baje cenejše...

http://www.spritvergleich.at/details.ph...

Nemci majo pa tako čist svoj sistem cen goriv.

Sicer je pa msjr zgoraj dal link:
https://goo.gl/maps/UUwpd

To je vse, kar se rabi naredit. In če bi tovornjaki/avtobusi morali obvezno uporabljat ABC, se lahko peljejo 40km/h mimo cestninske in potem z lahkoto pospešujejo in se vključijo nazaj v promet.

Pametn nekdo, ki živi v Ljublanji in mu je edini vir cene goriva internet... V avstirji ima vsaka pumpa drugačno ceno, pravtako so cene pri njih različne podnevi in ponoči... Okolica Pliberka, Volkemarka ipd je cena bencina okol 1.12 včasih več včasih manj...

SuperVeloce ::

krucymucy je izjavil:

Dobra in fer zadeva je bil ABC. Placevanje na prevozen kilometer.

Doma smo imeli eno ABC tablico in na vsakem avtu nalepljen obrocek. Ce si rabil, si vzel tablico in sel kamorkoli pac ze.
Zdej pa pac nimamo vinjet na vseh stirih avtomobilih. Fotr jo sicer ima, ker gre recimo 2x mesecno po AC, jaz se pa tistih 5x letno znajdem drugace.

ABC ni bil na prevožen kilometer, niti približno. Veliko odsekov je bilo (in je še za tovornjake), kjer si se lahko plačilu popolnoma izognil, po drugi strani pa imaš recimo ravno tisto kratko relacijo, kjer vmes stoji cestninska postaja. To je bil prispevek "na oko", kot sedaj vinjete, le da sedaj plačaš 1x na leto in ne 250x mimo različnih postaj.

Invictus je izjavil:

Grey je izjavil:

Zakaj taka panika/tema? Satelitsko cestninjenje bodo uvedli za transportni promet. Osebni avtomobili ostanejo na vinjetah.

Upam da res.

In da končno poderejo cestninske postaje ...

So eden največjih ustvarjalcev zastojev na avtocestah ...

D ne govorim o kasiranjih policajev in DARSa.

Cestninske bodo podrli, ko bo satelitsko popolnoma delujoče za tovorni promet.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

Grey ::

Ko potegneš črto je najboljši tak sistem kot ga imamo sedaj. Le, da bi lahko dali opcijo za ljudi, ki niso toliko pri €€, da plačujejo letno naročnino po mesecih tako, da imajo manjši strošek naenkrat. V nasprotnem primeru pa tako ali tako daš vsak mesec 10€ na stran pa imaš naslednje leto za vinjeto in ni tak problem potem plačat naenkrat.

bambam20 ::

Po trenutnem sistemu se vam bo še kolcalo.

Plače so takšne, da lahko letno zapravimo po 500-600 € , če uvedemo satelitsko cestninjenje :).

damjan1980 ::

Sami je izjavil:

sem absolutno proti uvedbi cestninjenja na podlagi prevoženih kilometrov.


Sicer pa mi tudi ni jasno zakaj vinjeta za vožnjo po obvoznici, saj je bila namenjena razbremenitvi prometa v LJ.


prosim reci da se hecas, ali si dejansko res tako omejen in ozkogleden? Ker predvidevam da si, ker si pac iz ljubljane, ti bom probal na enostavni nacin razlozit, da bos mogoce razumel. Namenjena je tocno temu, ampak mogoce te bo presenetil podatek da obvoznica ni namenjena samo zabicam znotraj kotline, ampak predvsem tranzitu, ki gre mimo ljubljane. Ves ta tranzit je prej sel skozi lj, zdaj gre mimo. Temu so obvoznice nekako namenjene, kar se, ne bos verjel, da tudi razbrati iz same besede. Torej OBVOZNICA pomeni obvoz.

Potem naj tudi mariborcani zahtevamo brezplacno uporabno AC od hoc do razcepa za MS, ker je nam ta obvoznica pobrala ves tranzit, ki je sel direktno skozi MB po hitri cesti?

Kar pa se teme tice, vinjete so zakon. Mogoce ne iz vidika pravicnosti, ampak se je ogromno prometa iz zjahanih regionalk preusmerilo na AC in te tako sluzijo svojemu namenu. Kako izgleda kontra zadeva, lahko vidite na hrvaskih ac, katere so na dolocenih odsekih dobesedno prazne izven sezone.

krho ::

_pobesneli_ je izjavil:

Še vedno se ne zavedate kako poceni so naše avtoceste. tistih 100€ letno je pljunek, proti eni vožnji gor pa dol recimo do Milana ali Bologne.Bognedaj pa kam bolj daleč.

Sam sem dal aprila 2x26€ Gorica <-> Bergamo
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

JanK ::

damjan1980 je izjavil:

Sami je izjavil:

sem absolutno proti uvedbi cestninjenja na podlagi prevoženih kilometrov.


Sicer pa mi tudi ni jasno zakaj vinjeta za vožnjo po obvoznici, saj je bila namenjena razbremenitvi prometa v LJ.


prosim reci da se hecas, ali si dejansko res tako omejen in ozkogleden? Ker predvidevam da si, ker si pac iz ljubljane, ti bom probal na enostavni nacin razlozit, da bos mogoce razumel. Namenjena je tocno temu, ampak mogoce te bo presenetil podatek da obvoznica ni namenjena samo zabicam znotraj kotline, ampak predvsem tranzitu, ki gre mimo ljubljane. Ves ta tranzit je prej sel skozi lj, zdaj gre mimo. Temu so obvoznice nekako namenjene, kar se, ne bos verjel, da tudi razbrati iz same besede. Torej OBVOZNICA pomeni obvoz.


Tranzitni promet se na obvoznico itak nanjo more drugace pripeljati, kot po avtocesti, torej itak rabi vinjeto. Ali je na obvoznici obvezna vinjeta, je v tem primeru irelevantno, s tem se promet skozi Ljubljano ne bo spremenil niti za pikico.

Za tiste ljubljancane, ki se drugace ne vozijo kaj dosti naokoli, pa bi vseeno morda zeleli iz enega konca Ljubljane na drugega, ne da bi se pri tem tlacili skozi center in ga onesnazevali, pa vinjeta IMHO ne bi smela biti obvezna. Prav tako, kot za lokalce ne bi smela biti obvezna skozi predor Markovec.

Glede namena obvoznice: posamezni segmenti ljubljanske obvoznice imajo po DARSovih besedah razlicne namene:


Po konceptu takoimenovanega "U" sistema ljubljanskih obvoznih cest so zahodna, južna in vzhodna obvoznica hkrati tudi avtocestni odseki, ki se vključujejo v slovenski avtocestni sistem, severna obvozna cesta pa je mestna razbremenilna cesta.


Temu ustrezno so tudi postavljene hitrostne omejitve in klasifikacija (avtocesta vs. cesta rezervirana za motorni promet).

Poleg tega je "vinjetiranje" celotne obvoznice in kanaliziranje prihodkov v DARS pravzaprav prikrita nacionalizacija in kraja denarja mestu Ljubljani, ki je bil investitor dolocenih odsekov:

Investitor ljubljanskega cestnega obroča je v različnih deležih glede na pomembnost oz funkcijo ceste v prostoru, Republika Slovenija, preostanek pa mesto Ljubljana.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

SuperVeloce ::

Mestna razbremenilna cesta gor/dol, vse te ceste, ki so rezervirane za motorna vozila, spadajo pod avtocesto/hitro cesto. Zato tam veljajo tudi pravila in kazni za te. Prav tako takrat padejo pod vinjeto. DARS vzdržuje zadevo, zato je prav, da se plača. Tudi v Mariboru je situacija enaka, ko se začne hitra cesta po klasifikaciji, potrebuješ vinjeto. Mestne občine dobijo denar od davkoplačevalcev po vsej Sloveniji, pa se ti v tem primeru ne zdi narobe, da bi s tem denarjem Ljubljana gradila obvoznico za lokalce?
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

cegu ::

Aston_11 je izjavil:

cegu je izjavil:

Začel sem se furat letos Junija. Vinjeto naj kupim za celo leto, sedaj ko sem že na sredi leta?
Itak da ne, raje se furaj po stranskih cestah, recimo iz Postojne v Kranj preko Poljanske doline in vmes še preko Horjula.


Hahaha. Drugače pa - ko grem v nemčijo, tudi v Avstriji ne kupim več vinjete. So ceste tako porihtane, da lahko peljem 90-100, pa še prazne so, ker vsi silijo na AC. Samo čez naše Karavanke je treba pridt, to je največji križ.

V poletnih mesecih sem tako še malce v hribih na hladnem, gospoda se pa na AC kuha v gužvah in čaka pred tuneli :)

Spajky ::

Če imamo na telefonih prepaid kartice, bi se komot IMHO lahko urihtale tudi "prepaid vinjete" in/ali pa "abc" na vseh vhodih/izhodih iz sedanjega AC vinjetnega sistema. Mislim, da bi bilo ceneje kot satelitsko ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

SimplyMiha ::

Zakaj ne bi enostavno uvedli cestni davek glede na količino vozil?
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukinitev vinjet na ravni EU (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16334314 (29913) Invictus
»

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23142189 (35433) krneki0001
»

Primerjava cen vinjet z drugimi državami (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12220792 (18285) sirotka
»

Adijo vinjete? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14322730 (18854) MrBrdo
»

Folija za vinjeto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10635558 (32720) pegaso

Več podobnih tem