» »

Slovenija 1984

Slovenija 1984

Slo-Tech - Ministrstvo za promet je v vladno proceduro pred kratkim poslalo predlog zakona o cestnini. Ta bi v primeru sprejetja v državnem zboru prinesel številne, tudi Orwellovsko obarvane novosti. Poglejmo po vrsti:

Tretji člen predloga določa obvezno plačevanje cestnine na državnih cestah, ki so sestavni del vseevropskega cestnega omrežja, poleg tega pa še na cestah "ki so posebej projektirane in zgrajene za promet motornih vozil; ne služijo posameznim zemljiščem in objektom na njih, ki mejijo nanje; imajo, razen na posebnih mestih in začasno, dva označena prometna pasova ter odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč; se z drugo cesto ali drugim infrastrukturnim objektom ne križajo v istem nivoju."

Zanimivejši je četrti člen, ki bi vladi omogočil, da določi "kot cestninsko cesto tudi državno cesto, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega člena, če gre za cesto, ki je projektirana za daljinski promet in gre za vzporedno cesto, na katero je lahko preusmerjen promet iz cestninskih cest iz prejšnjega člena ali je v neposredni konkurenci s cestninsko cesto iz prejšnjega člena."

V praksi to pomeni, da bi vlada lahko določila obvezno plačevanje cestnine na "stari cesti" Ljubljana - Koper ali "stari cesti" Ljubljana - Kranj.

Zakopljimo še malce globlje v predlog zakona. Dvajseti člen določa, da mora upravljavec cestninske ceste "omogočiti cestninjenje brez ustavljanja vozila ali zmanjšanja hitrosti na cestninski postaji, opremljeni z zaporo (cestninjenje v prostem prometnem toku) z uporabo ene ali več naslednjih tehnologij: satelitskega določanja položaja, mobilne komunikacije z uporabo standarda GSM-GPRS (sklic na GSM TS 03.60/23.060) in mikrovalovne tehnologije na frekvenci 5,8 GHz (evropsko elektronsko cestninjenje)."

Vse skupaj pa lepo zaokroži še 22. člen, ki upravljavcu cestninskih cest podeljuje pooblastilo za zbiranje, obdelavo in vodenje osebnih podatkov o cestninskem zavezancu. Sem med drugim sodijo: ime in priimek cestninskega zavezanca oziroma njegova firma, naziv, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma sedeža, davčna številka, njegova identifikacijska oznaka v sistemu cestninjenja, podatki o vozilu ali vozilih, za katere je zavezan plačati cestnino, podatki o izdanih računih za cestninske obveznosti cestninskega zavezanca, podatki o nadomestni cestnini, podatki o izvedenih ukrepih nadzora nad cestninskim zavezancem, zvočni oziroma slikovni posnetki vozila in oseb v njem [na vseh mestih poudaril aljazh].

Zaradi zagotovitve pravilnosti podatkov v evidencah iz prejšnjega odstavka in zaradi zagotovitve cestninjenja pa bi imel upravljavec cestninskih cest dostop tudi do podatkov iz evidence registriranih motornih vozil. Poleg tega bi upravljavec cestninskih cest (DARS) po novem postal tudi prekrškovni organ z nekaterimi izrazito policijskimi pooblastili.

Predlog je že naletel na burne odzive.

Če povežemo vse zgoraj navedene niti, je 1984 bliže, kot se zdi.

189 komentarjev

«
1
2 3 4

Matej_K ::

Mi lahko kdo pove kaj je bilo 1984???
... .. .

Matevžk ::

Poglej povezavo pod "Oglejte si še".
Splošna razgledatnost je pa na dopustu? :)
lp, Matevžk

overlord_tm ::

Kaj ce bi prve kake ceste nardil?

MTm2H37rqt7B ::

Nevem kaj se toliko razburjate. Sploh veste kaksni vsi zivi mozni predlogi zakonov se pojavljajo?

Dokler ne razmisljajo o sprejetju takega zakona je to zame samo ena velika bucha in preserat.

edge540 ::

Če bo ta zakon sprejet si nekdo zasluži stol. Tistega z 10 000 volti.

Matevžk ::

Tistle odziv na zakon je nekolk nesramen IMO.
Na srečo so nekateri v njegovem 'taboru' bolj razmišljali in so na ministra naslovili le vprašanje, ki je že ob branju te novice grizlo tudi mene: kakšne pogoje bodo morali izpolnjevati ljudje pri DARSu, ki se bodo šli prometnike.
Vkolikor bo stvar korektno izpeljana (mogoče bi bilo bolj korektno integrirati enoto policije k DARSu kakor pa enoto DARSa proglasiti za policiste), se mi ideja ne zdi tako katastrofalna. Pač ne boste več vozili med 160 in 210, ampak do 135, pa bo ... Mogoče bo ob kakšni bolj ugodni klimi kar se tiče vozniške kulture tudi varno dvigniti omejitev za kakšnih 10 ali 20 kilometrov na uro.

Kamenjajte me.
lp, Matevžk

Matej_K ::

mogoče bi bilo bolj korektno integrirati enoto policije k DARSu kakor pa enoto DARSa proglasiti za policiste


Saj to se bo tudi zgodilo. Policija bo imela enoto ki bo opravljala Avtocestni oddelek, le plačnik tega bo DARS.
... .. .

Matevžk ::

Aja, cestninjenje ostalih "tranzitnih" cest pa je oslarija.
Če bo cestninjenje avtocest zares pravično (za vsak kilometer poti in ne po dolgih odsekih kot sedaj), se "obvozi" (a'la Vodice tukaj v Kranjskem koncu) pač ne bodo več splačali. Ni potrebno zato še vseh cest ob avtocesti cestniniti; saj vendar uporabniki avtomobilov cestnino za te ceste plačamo ob registraciji avtomobila.
Drugo bi bilo, če bi tujim tovornjakarjem (ki Sloveniji ne plačujejo splošne cestnine) ocestninimo še lokalne poti, ker jih uničujejo (jih ne bi, če bi ble kvalitetno narjene :|). Ampak tudi to bi blo mal neumno.
lp, Matevžk

Matevžk ::

Policija bo imela enoto ki bo opravljala Avtocestni oddelek, le plačnik tega bo DARS.

A-ha. Se pravi država plača DARSu, polovico vzamejo tisti pri koritu, polovica gre pa za avtocestni oddelek policije? Okej, če je to res, je zakon res skorumpirana oslarija.
lp, Matevžk

edge540 ::

>>Mogoče bo ob kakšni bolj ugodni klimi kar se tiče vozniške kulture tudi varno dvigniti omejitev za kakšnih 10 ali 20 kilometrov na uro.

To se seveda ne bo zgodilo. Če ne drugi bodo zeleni preprečili.

Ne vem zakaj nimamo tako kot Nemci avtoceste brez omejitve. Neumno se mi zdi ko se vozim po prazni avtocesti 140 km/h z avtomobilom ki je primeren za 250+ km/h. Pa še cestnino prištejmo k bencinu pa bo.

overlord_tm ::

Raptor, zato ker pri nas delajo twingote ko se jim bickili odvijejo pri 250, iz nemčije so pa MB, Bmw in Audi (sej ne da so kaj bol, samo denar majo da ne morejo omejitev sprejet). Kje bi se pa še prodajal taki avtomobili, če je povsod omejitev 130 ...

EDIT: typo ...

Zgodovina sprememb…

edge540 ::

Res je ampak lahko bi sprejeli vsaj malo višje omejitve. Za twingota je 130 mogoče že dosti - ker je pač mestni avto. Ampak avtomobilov ki zmorejo in so primerni (tudi zavore in podvozje) 200+ je danes na cesti vedno več. Omejitve pa so enake že.. odkar se spomnim. Tudi na tem področju bi lahko stopili v korak s časom.

Luka Percic ::

250 je za človeka za volanom čisto preveč- bi pa pomojem šlo do 160.
Za kaj več ni tehnologija še zdrela.(ne da nebi zdržala, tudi človek nemore odreagirat dovolj hitro..)

overlord_tm ::

Ne dojames, avtomobilske fabrke so v nemčijiji tak močne da jim ne uspe sprejet omejitev ;)

Ker drgač so tud v nemčiji poskušal sprejt 130, samo kaj ko potem fabrke ne bodo prodajale več svojih avtov z 3 in več literskimi mašinami, ko je 2l zadost za unih 130 v večini primerov.

flipflop ::

Sej ma tud Nemčija na velikem številu avtocest omejitve. Italija, Francija, Velika Britanija,Španija itd, tudi imajo omejitve kot pri nas, pa čeprav majo 3 pasovnice... Italjani ti računajo povprečno hitrost ki si jo mel na AC in ti zaračunajo če si prekoračil omejitev, mislim da ta svoj sistem kličejo tutor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

Liker ::

Koncno!

Kar naj mi postavijo infrastrukturo, cez 20 let vse prav pride >:D
(Diktatura here I come.press)

Drugace pa komaj cakam avtomatske globe na cesti. Me vsaj nebi neznanci poskusali ene 4x na dan ubiti na raznoraznih slovenskih cestah.

/offtopic
Btw: Na hrvaskem majo en predlog zakona da bi pri doloceni prekoracitvi hitrosti, pijanosti in podobnih tezkih prekrskih kar zaplenili avto.
Ko bi se to vsaj pri nas spomnili!

nastyboy ::

Ja meni tudi gre na živce tale nadzor... kaj njih briga kam se jaz peljem ... če hočejo imet sistem cestninjenja naj uvedejo vinjete.... dnevne, tedenske mesečne in naj postavijo avtomatski preverjalnik ... nekje to že imajo.. oz. so delali tesno omrežje, če ne drugega.. to, da bi te pa s satelitom nadzorovali kje se pelješ.. naj si nekam vtaknejo.... kdo je že podal ta predlog.. da vem koga ne smem voliti?

Pa da ne omenjam da dejansko plačuješ ( če več voziš in več obrabljaš cestišče ) bencin .. katerega skoraj polovico je davek. Tako da naj si tisto o pravičnosti nekam vtaknejo. Gre se za nadzor in ne za pravičnejše obračunavanje cestnine. Res postajamo neka policijska država. fuj.

LP

sword ::

Rad bi odgovoru na dve temi. Prvo na predlogo zakona. Težko mi je rečt, če bi bilo pismo SNS korektno napisano, se bi z njim strinjal. Vsekakor imajo prav glede določenih točk. Verjetno pa je vsem najbolj odvraten predlog slikanja posameznikov v avtomobilih...

Drugo pa glede omejitev hitrosti na nempkih autobahnih... Ko bo v Sloveniji 200 km avtoceste zgrajene v eni črti, se bi dal pogovorajta... dokler je pa treba na vsakih 50 km dol z avtoceste, ker še ni zgrajene pa ni šans... Prvo je treba stvari dokončat, pol pa se bi lahk razmišljal o višjih omejitvah...

LP

Liker ::

Ja pa kaj vam ni jasno?!

Kineticna energija je pri 170km/h 100% vecja kot pri 120km/h, pri 210km/h pa ze 200% vecja. Teoreticne moznosti prezivetja kakrsnekoli nesrece (sploh ne nujno po lastni krivdi) padajo pa nekako obratno sorazmerno, a se nekoliko hitreje.
Ce ze imate samomorilski nagon, se raje pomerite s kaksnim vlakom, bo bolje za nas, normalne ljudi, in hitreje za vas.

Pithlit ::

Kak mesec nazaj me je en bedak s "šleparjem" skoraj zrinu z avtoceste... ker se je lotil prehitevat kolega (izredno pogost pojav pri nas...). Potem pa je ta podvig vlekel cirka 12km, nakar je obupal in se spravil nazaj za kolega.

In vi bi radi imeli avtocesto brez omejitve? Pri 150km/h sem se komaj ustavil preden mi je komplet pas zaprl.... (pa niso samo tovornjakarji taki... tudi razni twingoti in yugoti zelo radi skačejo pred hitrejše avti (pa čeprav prehitevajo s 5km/h večjo hitrostjo kot prehitevani).
Life is as complicated as we make it...

Jernej L ::

Tale predlog je totalna katastrofa.. sploh pa, če bi kdaj premišljevali o tem da se država umakne iz dars-a.. praktično čudno bi tole zgledalo...

BigWhale ::

Jaz bi pa predlog podprl. S tem, da bi uvedel elektronsko belezenje cestnine skupaj z merjenjem hitrosti. Ce povprecno hitrost prekoracis za nekaj procentov, dobis pri racunu za cestnino se racun za prekoracitev hitrosti. ;>

Pa kaj ce vas slikajo v avtu in vedo kam greste. Mar kaj skrivate?

------
> Ko bo v Sloveniji 200 km avtoceste zgrajene v eni črti, se bi dal
> pogovorajta... dokler je pa treba na vsakih 50 km dol z avtoceste, ker še
> ni zgrajene pa ni šans...


Po kateri Sloveniji se pa ti vozis? Tale po kateri se jaz vozim ima avtocesto od Maribora do Kopra. Brez prestanka. Meni je fino.

Preseli se. ;>

---

Pith,

Resda se kamioni precej casa prehitevajo ampak 12km? Torej je vse skupaj trajalo nekaj vec kot pet minut? Ne verjamem!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Boeing ::

V praksi to pomeni, da bi vlada lahko določila obvezno plačevanje cestnine na "stari cesti" Ljubljana - Koper ali "stari cesti" Ljubljana - Kranj.


V praksi to pomeni, da plačujem dvakrat eno in isto stvar - prvič pri registraciji (cestni sklad) in drugič za vsako, ko to cesto dejansko uporabim.

Kar pa je v sporu z ustavo in zdravim razumom nasploh, tako da tudi če ostane pri tem določilu in tudi če je zakon sprejet v tej obliki, bo slej ko prej padel na ustavnem sodišču, na tem in na večini ostalih določil. Ergo, sekirancija je odveč.




Čimprej se moramo znebit te najbolj nesposobne vlade v slovenski zgodovini. Tolk pizdarij v tako kratkem času ni sposobn nardit niti otroški vrtec z neomejenimi pooblastili.

Pravzaprav v primerjavi s temi desničarskimi skrajneži zgleda otroški vrtec namesto zdejšnje vlade čisto razumna poteza.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Spock83 ::

Kar kroslo bo potrebno nabavit in udrihat ravno čez cerkvene gozdove in polja. Po možnosti neregistriranega z raketami. Kamorkoli se bo normalen ddržavljan odpravil bo plačal, kot, da je sovražnik NO.1

Spc ::

Zanimivo..
Nekaj podobnega je bila FEMA v DeusEx-u.

:))

BigWhale lahko me še sledijo kolko krat grem srat na dan pa delajo statistiko - saj nimam kaj skrivat.
:\
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

dukenukem ::

sj to je možn samo pri nas, take glupe zakone sprejemat :(

SmeskoSnezak ::

V nemčiji že kar nekaj časa več nimajo "avtoceste, kjer lahk furaš do mejne hitrosti, s katero ti leti avto". To mi namreč povedal nekdo, ki se kar redno vozi gori. Obstajata še samo dve ali ena. Bom pa še za ziherco še enkrat nekoga vprašal, kak je s tem. Če pa vi prej zguglate al zveste pa tud povejte.

Kar pa se tiče delanje avtocest v Nemčiji. Blo je v eni oddaji že tud neki časa nazaj, ko so delali primerjavo med našimi in tistimi v Nemčiji. To pa si kar sami poište, ker mi glede spomin še bolj peša. Edino kar se spominjam, je da v Nemčiji imajo 80cm asfalta "v globino", mi pa samo 30cm... in pol se čudijo(mo) zakaj nam tak hitro razpokajo ceste. :\

Kar pa se tiče same novice. Koji ku*** so meni DARS-ovci, da jih zanimajo moji osebni podatki? On ima da ve, samo to koliko mi more računat. A vsem turistom ko se bodo vozli prek Slovenije bodo tud odvzeli vse osebne podatke?!? Kaj kmalu se več noben ne bi upal vozit po naši Sloveniji, saj bi vsi mislili, da jih nadzorujejo. Cepci na kvadrat, če bodo to sprejeli. Pa vam že jaz povem, da ga ne bodo, ker se jim gre za denar. Dokler bo denar v igri, se ljudem lepo piše.


p.s.:1984, nikol bral, pa dvomim da bom. Še tisti opis ko je bil objavljen tu gor, me ni preveč zanimal. A zato nisn razgledan?!? Samo en naj to napiše, pa bo mu strela skurla nekaj doma! Ne, resno, ne sprašujte takih bedarij. Ker niti lepo ni. :|

Peace. ;)
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

Pa da še jest dodam svoj piskrček - saj za to imam ustavno pravico, no, včeraj je sigurno še tako bilo :D
Nekdo, ki želi sprejeti tak zakon, nima pospravljeno v svojem podstrešji. In pika. Basta.
Vozim se v LJ v službo iz 50 km oddaljenega kraja. Na voljo imam možnost prevoza z avtobusom, vlakom in avtom. Ampak tukaj pom pustil vlak in avtobus na miru; plačaš karto in to je to - nihče te ne slika, jemlje osebne podatke, davčno, namen potovanja...
Ni mi jasno, kako bojo cestninili po regionalni cestah, ker si bojo potem ljudje izbrali druge ceste, pa čeprav kilometer ali dva daljše. Evolucija vedno najde pot. Nimam tukaj v mislih sam sistem, za katerega vem, da ga je možno narediti, spisati potrebne algoritme, zgraditi potrebno infraskruturo... Bolj me skrbijo ljudje za tem sistemom, ko bo tam zaposleni sosedov ata nabil extra 10 km, samo zato, ker je vaš sine povabil njegovo hčerko v kino - in vsi možni scenariji, ki si jih zamislite zraven. To, da po avtocesti kamionar prehiteva drugega 5 minut; ja, doživel na lastne oči, in to ne samo enkrat. Prevelike hitrosti so problematične za človeka in ne vozilo; problem je odzivni čas, kar je že znanstveno dokazano, osebno se bolj nagibam k temu, kar želijo (ali pa so že) v Avstriji, da bi dvignili mejno brzino na 150 km/h :D O debelini avtocest pri nas in v Nemčiji sem poslušal še kot otrok, ko so nas ata peljali k stari mami še v fičkotu po avtocesti 'bratstva i jedinstva', ko je bila še dvopasovnica, avtocesta proti morju pa se je končala pri Razdrtem :P
To, da bi plačevali avtocesto po dejansko narejenih kilometrih, bi bil pa že skrajni čas, da to pride v veljavo. Ker cene po slovenskih avtocestah niso poenotene. Pa kako bi bilo, ako bi mi vozniki začeli DARS-u zaračunavati izgubljeni čas zaradi del in zastojev na cestah? Saj prvo moraš nekaj ponuditi, preden zahtevaš za to plačilo, mar ni to nikomur več jasno??? Ali smo res ljudje take opice?
Da ne dolgovezim (nisem še spil jutranje kawe |O ), tale vlada je kratkega življenja in z njo vsi sprejeti zakoni.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Pithlit ::

Verjemi BigWhale... Pa ko bi vsaj uspel prehiteti, pa mu ni.
Life is as complicated as we make it...

T0RN4D0 ::

JA še kakšno cestnino prosim. Ko da normalne cestnine + cestnino plačaš pri registraciji + pri bencinu. Ceste pa marsikje v takem stanju da te mine...

Pa če kdo misli da se bi cene kej poenotle pa ne vem kaj... ja bi se samo vse bojo navzgor zaokrožl, ne se bat.

dëych ::

Največja žalost vsega tega pa je, da se pelješ 15min po avtocesti, potem pa 1uro čakaš na cestnini. Kje je point teh avtocest res nevem + to da vsako leto popravljajo avtoceste in delajo zastoje. In pol moraš se plačat za to. |O

Lp

Furbo ::

Omejitev 130 je povsem dovolj, imam dober avto pa ne čutim potrebe po več.

Saj je zabavno peljati kaj hitreje, ampak kar pejd v Nemčijo in probaj peljati od avstrijske meje do Munchna 220 na uro, pa boš videl kakšen boš na cilju. Spotoma preštej še število pasov na AC, kjer lahko realno dosežeš in obdržiš take hitrosti, da ni vse skupaj eno samo zaganjanje.

Vsi smo lahko frajerji, dokler lahko po pol minute spustimo hitrost spet na 130.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

edge540 ::

>>Pri 150km/h sem se komaj ustavil preden mi je komplet pas zaprl....

V mislih sem imel nekaj takega;

Omejitev bi lahko bila spremenljiva. V prometnih špicah bi bila omejitev recimo 130, ko so ceste prazne pa bi lahko dvignili. Gostoto prometa pa bi lahko določili s pomočjo že postavljenih DARSovih kamer.
Letos sem na morje prišel v rekordnem času. Cesta prazna, vozil 140km/h konstantno. Komot bi lahko več. Brez da bi pri tem bolj ogrožal sebe in brez da bi na kakršen koli način ogrožal druge.

Glede autobahnov, če me spomin ne vara sem nekje prebral da imajo neomejenih okoli 40% avtocest.

keber ::

Predlog ni nič posebnega, pač evropske smernice. Poglejmo prakso na gnilem zahodu:
- nekateri poznate ASFINAG šerife v Avstriji. No tao predlog uvaja isto, mogoče vse skupaj še bolj milo (ker huje Avstrijcev res ni možno :D)
- italijanski ABC sistem se imenuje Telepass. No, za uporabo je potrebno podati številko bančnega računa na italijanski banki. Kaj se iz vsega tega da ugotoviti, itak veste.
- cestninjenje tudi ostalih cest obstaja že sedaj. Le da trenutno plačamo pavšal, takrat se bo pa po prevoženih kilometrih. Ali drugače, cestnino za navadne ceste plačujemo Slovenci. Romuni, Bolgari in ostali pa ne, pa jih prav tako uničujejo. No, s tem bo drugače.

To pa, da bo država vedela, kje se moj avto nahaja, me pa boli patak. A zdaj se pa ne sekirate, ko vas posnamejo ob vsakem prehodu cestnine?;)

aljazh ::

A zdaj se pa ne sekirate, ko vas posnamejo ob vsakem prehodu cestnine


Ne, ker še vedno obstaja _možnost_ izbire, da se oseba pelje po vzporedni cesti, kjer nadzora ni. Po novem takšne izbire marsikje ne bi bilo. To je tisto, kar je sporno.

atasmrk ::

Da se jest povem svoje.

Zakon na zalost ne predvideva ukinitve cestninjenja z ustavljanjem. Tisto, kar je v novici napisano, je samo clen, ki doloca obratovanje sistema za cestninjenje v prostem prometu. Nikjer ne pise, kateri sistem se mora nekje uporabljati. (Vsaj mislim tako, ker sem ctivo samo preletel.) Skoda.

Cestninjenje drugih prebivalcev EU-ja ni problem. Dars naj bi imel sklenjeno pogodbo z drugimi uporavitelji (Dars nuca in dobi, drugi nekaj nucajo in dobijo). Kako bo z drugimi zemljani ne vem, lahko kdo kaj izbrska?

Po novem naj bi bile cestninjene se vse hitre ceste (mislim da je ena takih cest Ajdovscina Razdrto - tista, ki jo se gradijo), razen ce vlada doloci, naj za neko hitro cesto to en velja (ampak mislim da vemo, za koliko cest bo vlada to dolocila). To da naj se cestninijo se lokalne ceste pa je nesmisel.

Zbiranje slikovnih podatkov o potnikih v vozilu je po moje trapasto. DARS nuca vedt, katero vozilo se kje vozi, in komu naj se zaracuna, ce se to vozilo vozi po cestninskih cestah. To pa je vse.

In pa se tisti odziv: je tipicno SNS-ovski, cela stran pisanja za nekaj, kar se da napisati v treh stavkih. Tisti trije stavki pa so tehtni. DARS naj nima pravice zaracunavati kazni in loviti prekrskarjev. Po drugi strani pa, saj se video nadzor nad avtocestami in nad navadnimi cestami ze izvaja - DARS in DRSC

Zelo lepo bi bilo tudi vedeti, kaksne so razlike v dolocilih tega zakona v primerjavi s tistimi cleni, ki v tem trenutku dolocajo cestninjenje na cestah, kar je napisano nekje v Zakonu o javnih cestah (ce se ne motim, sicer pa v predlogu tega zakona pise, kateri dokument to podrocje trenutno ureja).

Za konec pa se, kot kaze se je predlog zakona v casu med objavo novice in temle postom ze spreminjal (do 20. clena sta bila nekje dodana dva clena).

keber ::

Ne, ker še vedno obstaja _možnost_ izbire, da se oseba pelje po vzporedni cesti, kjer nadzora ni. Po novem takšne izbire marsikje ne bi bilo. To je tisto, kar je sporno.


Menda ne. In kaj je strašnega tu? Videokamere imaš praktično v vsaki trgovini, v mestnih avtobusih, na ulici. Heck, še na Kredarici je celo ena. Kam boš ubežal? Vendar ... zakaj bi ubežal?

DOOM_er ::

cepci so če bodo to uvedl, se moram strinjat z parimi kolegi pred mano.

glede omejitve: 130 za vozila do litra in pol
180 za vozila nad litrom in pol, ker itak če se zaletiš pr 130 si tak al tak mrtu :)
Robots will steal your job. But that's OK

VolkD ::

Zgolj besedo dve o maksimalni dovoljeni hitrosti.
V avto sem našraufal Garmina nuvi 660 in malo testiral kako deluje. Relacija je bila Divača - Bodensko jezero (tromeja Nemčija, Švica, Avstrija). Garmin med drugim izpiše predviden čas prihoda. Ker se je ta gibal krepko čez polnoč je obstajala bojazen, da ne bom dobil prenočišča. Po 80 Km divjanja (cca 160 - 170 km/h) sem pridobil na času 2 min !!!
Kolega je medtem malo čaral po garminu in nastavil drugačne pogoje izbire ceste (prej je bilo na najmanjšo porabo). Garmin je preračunal novo pot in prihranili smo malo več kot pol ure!! Ubogal sem ga in dejansko prispel v predvidenem času brez divjanja, deloma po lokalnih cestah.

Divjanje po cesti je torej nesmiselno, ker ne pridobiš ničesar, enormno pa povečaš napor za ohranjanje take hitrosti in s tem tudi možnost napake in posledično nesreče.

Omejitev na 130 km/uro v realnosti ni nekaj kar bi nas omejevalo. Razen morda tiste, ki iščejo andrenalin, a za te bi bilo bolje, če poiščejo kak drug prostor.

Prav tako je s posnetki kamer. Bolje da jih postavijo čim več, vsaj 100x toliko kot jih je. Rad bi videl tistega, ki bo iz vseh teh posnetkov uspel slediti ravno meni, ki sem en navaden butast državljan. Povsem nekaj drugega je z ljudmi, ki se ukvarjajo z kriminalom.
Množica kamer torej res nekako posega v zasebnost, a po drugi strani omogoča neko varnost.
Izkoriščanje sistemov v nedovoljene namene poteka pa tudi sedaj. In ti sistemi sploh nimajo tehničnega karakterja. Pod "sistemi" sem mislil način organizacije. Ker tehnologije prodirajo povsod, je popolnoma normalno, da bodo prodrle tudi tukaj.

Problem torej ni v tehnologiji ampak v zaupanju v "sistem". To zaupanje pa obstaja ali pa ne neglede na stopnjo tehnologije. Ostalo je zgolj organizacija dela, da bo bolj (ali manj) racionalno, glede na potrebe (število ljudi, ki jih je potrebno zaposliti) in glede na profil znanja družbe.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

freserovski ::

Nekdo je napisal to, da v Italiji izračunajo povprečno hitrost med cestninskimi postajami in ti na podlagi tega dajo kazen.... A lahko to kdo potrdi? Ker mi smo se peljali julija čez italijo konstantno 170, 180 (kolega še več), in ni blo ne duha in sluha o kakšni kazni, tako, da dvomim, da je to res....
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

keber ::

>>> Ker mi smo se peljali julija čez italijo konstantno 170, 180 (kolega še več), in ni blo ne duha in sluha o kakšni kazni, tako, da dvomim, da je to res....

Ustavili ste tudi kdaj? Pa gužve tudi niste imeli? Tovornjaki se niso šli slonjih bitk? ;)

noraguta ::

glede na to , da bo upravljalec ceste imel moje podatke bo precej lažje uveljavljati garancijo na kvaliteto storitve.
Zastoji na brodu , pri razcepu za dolenko , etc...
Ali govori zakon o ustreznih odškodninah?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

dukenukem ::

jao taxa za lokalne ceste ;(( še večjo gužvo bojo naredl na cestah ,ker idiot to podpira, je za umobolnico z vlado vkup :(sami nevejo, kje bi še denar obiral ,banda pokvarjena ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dukenukem ()

nekikr ::

Italija je ta sistem že uvedla. Se pa vsi znajdejo tako, da se peljejo 3 ure 200km/h, potem grejo pa na eno dolgo kavo in so na istem kot bi šli skos 130km/h.

Omejitve bi morali zvišati, ne sicer na "brez omejitve", ker nimamo tako dolgih in tako dobrih/širokih avtocest, mogoče na 150-170km/h. V Nemčiji si recimo lahko privoščijo divjanje z 250km/h, ker imajo 4-5 pasovnice in so na najhitrejših pasovih samo najhitrejši. Na slovenski dvopasovnici bi 250km/h pomenilo da se boš zalimal v prvi kamion ki bo hotel prehiteti drug kamion oz. boš pobral s sabo yugeca ki bo hotel na hitro skočiti na tvoj pas in prehiteti nekoga drugega. Pač ni realno postaviti prevelikih omejitev. Po drugi strani pa se tudi ne moreš peljati več kot cca. 170km/h na dolgi vožnji. Sam sem ravno iz "roadtripa" s Švedske, vožnja domov je trajala 1720 kilometrov, povprečna hitrost (brez postankov) pa je bila 136km/h. Več kot to ne bi bilo mogoče (pa imam dober avto in tudi kar nekaj kilometrov za sabo).

In še slaba novica za vse ki opevajo nemško brezomejitvost :D , avtocesta preko Kassla-Hannover-Hamburg je povečini omejena na 120km/h, v povprečju pa je na vsakih 100km, 15km ceste v delu, tako da se 3-4 pasovnica združi na en sam pas..... Cesta Berlin-Leipzig-Regensburg je po drugi strani v dosti boljšem stanju in povečini brez omejitev, sem pa videl !4! primere naleta na tej avtocesti, ker če greš 250km/h in se pred tabo kar naenkrat vse ustavi (in to se zgodi velikokrat kar tako, za brez veze) nimaš dovolj časa da bi se ustavil.

Pyr0Beast ::

Tist, ki nima kej za skrivat pa naj hodi nag naokoli?

KaiV6 ::

Cobra:
ce te ustavijo carabinieri, te povprasajo za vstopni listek na avtocesto in po tem vstonem casu pol zracunajo, koliko znasa tvoja povprecna hitrost. Ustavljanje na avtogrilih je seveda všteto noter. :) Amak to je bilo še ko ni bilo raznih ABC oz. tistih njihovih pass.

Italija ima zanimive zakone glede varnosti v cestnem prometu ja, npr. ce carabiniere ali pa polizia stradale OCENI (brez radarja), da si vozil prehitro si lahko zasluzis globo. Pa ko te ustavljajo v Italiji nisi nek velik frajer, saj eden se s tabo pogovarja, ta drugi pa ima odzadaj namerjeno pusko v tilnik, ni kaj .. spotovanja vredno :).
<insert>podpis.html</insert>

aljazh ::

In kaj je strašnega tu? Videokamere imaš praktično v vsaki trgovini, v mestnih avtobusih, na ulici. Heck, še na Kredarici je celo ena. Kam boš ubežal? Vendar ... zakaj bi ubežal?


potemtakem prosim, da si montiraš webcam v spalnico in tukaj objaviš link na stream :)

Nekateri očitno ne vidite the big picture.

MitjaP ::

KaiV6: tebe tud splošna razgledanost daje. Me prav zanima, kolkrat so te ustavili carabinjeriji. Verjetno potem najprej namerijo brzostrelko vate in šele ko daš roke gor zahtevajo vozniško in prometno. Al pa sam tebe ustavljajo karabinjeriji, ker si hudo "nevaren".

Da te ne bo guardia di finanzia kdaj ustavla, zna bit večji problem.

flipflop ::

Telepass je pri njih isto kot pri nas ABC. Ta sistem da ti izračunajo povprečno pa še imajo, kot sm že reku se imenuje tutor (vsaj zdi se mi), tudi piše na tablah nad avtocesto kdaj je v uporabi. Nimam pa pojma kako zgleda ko te ustavijo zaradi tega. Verjetno te ustavi policija na cestnini?

Pa še ena o Nemcih, niso redki pregeldi carine na njihovih avtocestah kjer ti prekoplje cel avto, tud s psom. Tovorni promet v Nemčiji je dejansko kontroliran (pri nas sploh ni), za plačevanje cestnine maš namontirano napravco in plačaš po kilometru. Policaj (ali BAG) se pripelje v bližino, s sabo ima laptop in po registrski tablici ugotovi če si plačal cestnino ali ne. Cestnina se ap gor plača tako, da greš na mašino podobno bankomatu in izbereš tip kamiona, cesto in čas odhoda (ki se ga moraš potem držat), potem pa dobiš dva listka. In brez tega listka ni lepo če te dobijo, so kazni kr hude. Osebni avti kolikor vem ne plačajo cestnine? Angleži imajo pa cestnino všteto kar v gorivo in je ne plačujejo nič dodatno. Ekstra se plača samo nekaj mostov in tunelov, ki so sicer prave mrcine vredne ogleda:8)

Kar se pa jodlarjev tiče, so hoteli uvest omejitev 160 se mi zdi, na AC proti Salzburgu, ne vem če jo še imajo ker že dolgo nism bil gor. Je pa tko, da majo ponoči vsaj za kamione omejeno najvišjo hitrost 60km/h, zaradi hrupa ki ga povzročijo pri višjih hitrostih. Večina gre sicer raje spat kot da bi se vozila 2 uri 60 na uro, tisti ki pa gjo čez se pa peljejo 90 in pač plačajo kazn če jih že vprašajo po tahorgafu...|O

Je pa res tudi, da je pri nas kultura voznikov na psu, tako slabo mislim da ni nikjer.Kjer je zaradi del na AC omejena hitrost na 60/80, se je obvezno treba peljat hitreje in prehitevat vsevprek tista 2km. Edini ki se vozjo po omejitvi so tujci pa tu in tam kak slovenec. Zalo popularno je tudi limanje za rit in blednanje folku ki prehiteva po AC, in to takoj ko ga dohiti. In pol bi med takim folkom meli brez omejitve.(pardon za offtopice)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjeta

Oddelek: Na cesti
385178 (2026) Furbo
»

Kazen za (ne)uporabo vinjete (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9120337 (15520) darkolord
»

Folija za vinjeto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10635859 (33021) pegaso
»

Vinjeta - jo že imate? (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
81256621 (26623) Mare2
»

Slovenija 1984 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18917042 (11208) Pyr0Beast

Več podobnih tem