» »

energetski viri za človeštvo

energetski viri za človeštvo

1 2
3
»

Malajlo ::

za 300l bojler, kar je za 4 člansko familijo nekako, imam 3m2 (šxv:2x1,5) vakumskih kolektorjev. Z navadnimi bi rabil menda 10 kvadratov.
In kot vidim iz zgornjega grafa, so vakumski v resnici bolj učinkoviti. Edini resen problem je sneg in slana. Na vakumskih kar ostaja in ostaja. Streha že zdavnaj suha, na kolektorjih pa sneg! Jasno ne pomaga pošiljanje "tople" vode (vodovodna ima okoli 12oC)... Si bom moral omisliti eno grelno žico. So mi pa tudi pri -15 na sončen dan segreli vodo na enih 35oC. Vseh 300l, dogrel jih je pa potem plin.
3 jurje pa si preračunaj, koliko znese, če bi se ogreval npr. z elektriko ali pa plinom. Lahko pa skočim enkrat v kevder pa pogledam, koliko MWh je bilo okvirno "dobljenih" v 6 letih. Pavšalno jemljem povratno dobo 10 let. Stroški so pa preverjanje/menjava glikola (enih 50 EUR je bilo predlani; se mi zdi). Pa štrom za pumpo, seveda (35W)

guest #44 ::

Vakumski so res boljši ja...sam to z snegom je res malce dosadno. No pač, če delaš tam kjer je veliko snežne oddeje, tu na primorskem imam 3 dni na leto snega tko da to nebi bil nevem kak problem. Vprašanje zajan ne dajo kako ploščo stekla na te vakumske kolektorje tko, da gre na izi dol...vrjetno se izkoristek mal poslabša.

Pyr0Beast ::

Vakuumski kolektorji imajo problem tesnenja. ne vakuum ampak tesnila vakuumskih členov. Vročina pač naredi svoje in zadeva začne puščati
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Malajlo ::

tesnenje je mesing na baker, nič gume, se mi zdi. Sej pol maš pa še heatpipe ali kaj so že eni.
Sicer pa lahko samo eno cev popraviš/menjaš. Res pa moraš vodo ven spravit. Pa senco naredit, ker se stvar lahko segreje na konkretnih 300oC. Ko smo bili brez štroma, je dopoldne v pol ure nažgalo na 230oC. UPS za centralno je v planu ;)

gruntfürmich ::

thx malajlo.
kar se tiče stroškov z navadnim el. bojlerjem ocenjujem, da bi morda res bilo 25EUR/mesec nekje tu tu. prej manj. poleg tega v zimskem obdobju če imaš drva je strošek še nižji.
tko da ja no, naj vsak sam premisli in poračuna.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Malajlo ::

Ja, ni to stvar, ki se povrne v pol leta. Pa tudi ne, ko je zadnji obrok kredita plačan.

energetik ::

Če imaš kolikor toliko časa in žilice, si kolektorje komot sam nardiš. Zviješ bakreno cev v nekaj zavojev, pobarvaš na črno, zapreš v škatlo s termopan steklom, povežeš na bojler in nafilaš z antifrizom. Bi rekel, da je materiala za par 100EUR. Še lažje je pa nabaviti navaden 5 cm radiator, ga poštrihat na črno, pa imaš že priključke lepo narejene za napeljavo do bojlerja.

Malajlo ::

Je potem bolje vzeti stare kondenzatorje od hladilnika. Samo zaradi pretoka jih moraš povezati vzporedno ene par.

sidd ::

Nas je 5 pri hiši, pa mamo 180l bojler ter ene 7 m2 kolektorjev (primarni sistem je kakopak nafta). Pa so bili narejeni doma, iz starih radiatorjev. Najboljša naložba 8-).
no idea for signature
signed
I
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
27356704 (4442) kow

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27858457 (28847) BigWhale
»

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
422135771 (113026) Mr.B

Več podobnih tem