» »

ZDA prenavljajo patentno zakonodajo

ZDA prenavljajo patentno zakonodajo

Slashdot - Zgorni dom ameriškega Kongresa je ta torek zvečer s 95 glasovi za in 5 proti potrdil potrdil America Invents Act. Zakon sicer ne spreminja substance patentne zakonodaje (kaj je mogoče patentirati), vseeno pa v pomembni meri modernizira patentni postopek in delovanje Zvezne patentne pisarne (PTO). Tej namreč že nekaj let primanjkuje denarja za nove kadre, posledično pa so pridelali zaostanek 700 tisoč patentnih vlog, pri čemer od vloge do patentna v povprečju mine tri in pol leta (oz sedem, če se kdo pritoži).

Patentni pisarni naj bi bilo zdaj lažje ugotavljati zaporedje izumov. Odslej bo štel datum vložitve patentne prijave (first-to-file system) in ne več datum dejanskega izuma, kajti slednjega je pogosto težko in drago ugotoviti. Ta problem nastopi, ča se glede istega izuma vloži več prijav, pri čemer je treba najprej ugotoviti, kdo je bil prvi (narava ali Monsanto). Predstavniki obrtnikov in malega gospodarstva so sicer izrazili skrb, da bodo velika podjetja z močno pravno službo hitro pobrala vse patente, zato so vgradili posebno varovalo - izumitelj, ki je svoje odkritje javno predstavil (članek, sejem, industrijska aplikacija, ..), s tem dobi prednostno pravico še 1 leto po tem.

Druga večja sprememba zadeva pritožbe morebitnih konkurentov. Ti bodo lahko še pred zaključkom presoje vloge podali mnenja glede novosti izuma in s tem preprečili izdajo patentov za že znane rešitve, isto pa bo mogoče tudi v 3 mesecih po izdaji izuma (post-grant review). Ta pridobitev je morda od vseh še najpomembnejša, ker v danajšnji dobi posamezni patentni preiskovalec zelo težko sledi vsemu tehničnemu napredku.

Končno so spremenili še določbe o financiranju patentne pisarne. Zdaj si bo lahko pristojbine za patentno vlogo določala (beri: zviševala) sama, seveda pod nadzorom Kongresa. Razmišljali so tudi o odpravi določil o prenosu dela pobranih pristojbin na proračun (fee diversion), kar se je v preteklosti (ne sicer tudi zadnja leta) na veliko dogajalo in je prikrajšalo patentno pisarno za ocenjenih 800 milijonov v zadnjih 20 letih. Določba ni šla skozi, ker ima posledice za proračun in zato pobere več časa za usklajevanje, upa pa se, da jo bo dodal spodnji dom parlamenta.

Sprejetje zakona so z velikimi besedami pozdravili številni politiki in gospodarstveniki, in ga označili kot pomemben motivator za zaposlovanje. Predstavniki industrije sicer pravijo, da še ostajajo nerešeni problemi, od množice "nizko kvalitetnih patentnov", pa "patentnih trolov", tj. podjetij, katerih edini kapital je peščica patentov in prihodek ustvarjajo s sprožanjem dragih in dolgotrajnih tožb.

Zakon mora pred sprejetjem potrditi še Predstavniški dom; ker pa se pričakuje spremembe, bo le-te moral še enkrat potrditi tudi Senat.

Glede patentnov na programski opremi in poslovnih metodah se pravi nič novega.

2 komentarja

Pyr0Beast ::

Obnova 50 let stare ropotije na 4h kolesih ti ne prinese novega BMW X5 :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MrStein ::

Odslej bo štel datum vložitve patentne prijave (first-to-file system) in ne več datum dejanskega izuma,

A ni bilo to že prej? Ali vsaj podobno?
V Evropi pa tak, datum izuma.

Razlika je, da je datum na papirju dosti lažje preverit, kot ne nedokumentiran datum.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
379448 (6468) Okapi
»

Nova Zelandija prepovedala programske patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
94617 (2769) CaqKa
»

Kongres razmišlja o daljši tajnosti patentnih vlog

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
63712 (2626) user1618
»

Kvaliteta patentov strmo pada

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52743 (1976) Uros!no
»

predlog dinamične patentne zakonodaje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19613123 (11047) Brane2

Več podobnih tem