» »

investicija v stanovanje

investicija v stanovanje

rslapa ::

Pozdravljeni,
v bližnji prihodnosti imam namen vzeti kredit z nominalno obrestno mero in nekaj kupiti, ker se bojim inflacije in ker več prihranim, če imam neko obveznost. Mislil sem kupiti stanovanje 40kvadratov v lj. za 70.000€. Če vzamem kredit 50k na 10 let imam potem obrok 600€/mesec. Najemnina za najemnika je nekje 400€, če imam večino časa oddano v povprečju recimo da dobim nekje 350€/mesec. v povprečju moram torej mesečno doplačati 250€ za kredit kar mi ni problem. Kar pomeni da bom v 10 letih plačal 30k€+20k začetnega vložka=50k€ v lasti pa bom imel stanovanje ki je trenutno vredno 70k€ v prihodnje pa bo verjetno vredno še več zaradi inflacije in podobnih zadev. Čez 5 let pa mi bo tistih 250€ verjetno precej lažje dati kot danes + najemnina se bo morda še malo zvišala. Takih obresti mi nobena druga investicija ne omogoča + zadeva se mi zdi dosti sigurna. Povejte mi prosim, kje se lahko moj plan zatakne? Vem da bo potrebno še kakšno vzdrževanje, 500€/leto imam pripravljeno tudi za to. Sem popolen lajik in nekam bi rad vtaknil okrog 200€ mesečno, da mi bodo v prihodnosti realno prinašali čim višjo korist ker denar bo čez 10 let imel popolnoma drugačno vrednost kot danes.

energetik ::

Zatakne se lahko pri najemniku; ali ga ne dobiš, ali neredno plačuje, lahko te izsiljuje. Stanovanje boš moral tudi vzdrževati.
No, ne vem, v tvojem primeru bi to naredil le v primeru odvečnih sredstev, ne pa s kreditom.
Raje vlagaj mešano v sklade, zlato, depozit. Boš imel manj skrbi, na koncu pa lahko da boš na istem.

zavajon ::

1. Če nameravaš kupiti stanovanje v Ljubljani, ne boš dobil 40m2 za 70k.
2. Najemnika za 400EUR bož težko dobil, najemnine namreč padajo.
3. Zakaj bi bilo stanovanje v prihodnosti nujno vredno več? A misliš, da se s starostjo vrednost ne manjša?
4. Kredita ne boš dobil za celotno vrednost stanovanja.

Sam bi ti sicer predlagal, da raje vsak mesec tistih 250EUR vložiš, vežeš,...
Ampak, "It's up to You" ;)

rslapa ::

z vezavami sem prišparal 20k. Zdaj pa bi z denarjam počel še kaj bolj zabavnega. Stanovanje lahko dobim za tak denar in bi ga tudi ves čas vmes prodajal, med oddajanjem.

mr1two ::

Stanovanja se še skoraj zase ne splača kupit, ne pa da bi ga oddajal. Trenutno so cene stanovanj na trgu itak umetno prenapihnjene, tako da se ta investicija ne izplača. Pa stavbe propadajo s časom, tako da vrednost ne bo rasla, kvečjemu padla.

Imaš pa več variant za varčevanje:
1)bolj donosne in malo manj varne(delnice)
2)srednje donosne "srednje" varne(skladi, čeprav isto storiš, če imaš razpršen denar na delnice cca 20 podjetji)
3)manj donosne in bolj varne(kakšne obveznice, državne so recimo kr dobra stvar, ni pa zelo donosna)

En načrt, ki je meni všeč je takšen: vlagaš v sklade nekaj let, pa pustiš tam vsaj 15 do 20 let stat. Kasneje pa naakumuliran denar spraviš v državne obveznice(ker so zelo varne) in lahko letne obresti izplačuješ ali pa dokupiš za razliko državnih obveznic. V teoriji(ob samokontroli, da ne zagoniš vsega in ob stabilnih razmerah v državi) se da prit do lepe vsote, ki te lahko vzdržuje tudi če ostaneš brez dela.

PS: Vezave v bankah so nateg v naši preljubi državi.

Okapi ::

Veliko neznank je v enačbi;)

Računica bi se izšla, če bi ti sedaj stanoval v takem najemniškem stanovanju in plačeval 350 evrov najemnine. Tako pa ne veš, ali boš res dobil najemnika za takšno ceno in ali bo stanovanje res ves čas ali vsaj večino časa oddano. En mesec brez je takoj skoraj 10 % manj na leto, če prišteješ še morebitne stroške nepremičninske agencije pa sploh. Potem je še nekaj stroškov, ki jih ne moreš kar tako prevaliti na najemnika (rezervni sklad, davek pri nakupu stanovanja, davek na napremičnine, davek, če boš najemnika prijavil, vzdrževanje - v 10 letih se lahko marsikaj zgodi). Tudi ne veš, kako se bodo gibale najemnine v naslednjih 10 letih - prav lahko da se ne bodo višale skupaj z inflacijo. Enako velja za samo vrednost stanovanja. Skratka, precej negotova zadeva.

V glavnem se v takšne posle ne gre s kreditom, ker gre prevelik del morebitnega zaslužka banki. Druga stvar je, če bi imel 70 jurjev prihrankov.

Precej je odvisno tudi od tega, kako ugodno uspeš kupiti stanovanje. Če imaš pripravljenih 70 jurjev gotovine (oziroma vnaprej odobren kredit pri banki) in se ti ne mudi, lahko iščeš ugodno priložnost in prav lahko dobiš kaj, kar za 10-20% odstopa od siceršnjih tržnih cen (samo moraš biti ves čas na preži, ker večino tega sicer poberejo nepremičninarji). Takšna ugodna priložnost ti takoj precej izboljša računico.

O.

Adrijan0 ::

Kot ti je že napisal energetik, je to neumna naložba, če nimaš dovol kapitala. Res se lahko pri veliko stvareh zatakne. Tudi če bi dobil stanovanje za 70keur, bi potreboval še 20keur, da bi ga naredil takega, da bo uporabno. (Za 70keur, boš težko dobil stanovanje, ki bo dobro opremljeno ipd.) Če hočeš veliko dnara "obrnit", moreš pač tudi reskirat in ti par jurjev izgube ne pomeni veliko. Drugače te bo to pokopalo :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Adrijan0 ()

St235 ::

Da o investicijskih stoških ne govorimo, stanovanje je potreno vzdževat, vključno z opremo v njem. Najemnik ne bo pripeval niti centa. Potem so tukaj še stroški z raznimi fondi pri upravniku, pa večje obnove stavbe...
Da o tem, da je 70k za 40km2 v ljubljani pobožna želja. 400 najemnine kjer koli razen v centru ljubljane pa tudi.

Oddajanje stanovanja v najem je investicija, če lahko ti dejansko kupiš stanovaje, ne pa da se zakreditiraš. Ves potencialen zaslužek zgubiš z bančnimi obrestmi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21063831 (45364) Mato989
»

Nakup stanovanja kot naložba (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

504116965 (69938) tommy300
»

Najemnine vs. lastništvo nepremičnine (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

1029173536 (143481) thramos
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016343 (14646) Matako

Več podobnih tem